Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 894 din 19 noiembrie 1997

privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 350 din 10 decembrie 1997


SmartCity3


    Ministrul agriculturii si alimentatiei,
    vazand Nota Directiei generale politici agroalimentare, Directiei generale a serviciilor destinate agricultorilor si Directiei control general si inspectii, privind regimul de import al semintelor si materialului saditor,
    avand in vedere prevederile Legii nr. 75/1995 privind producerea, controlul calitatii, comercializarea si folosirea semintelor si materialului saditor, precum si inregistrarea soiurilor de plante agricole, modificata si completata prin Legea nr. 51/1997 si prin Legea nr. 131/1997, precum si ale Legii nr. 5/1982 privind protectia plantelor cultivate si a padurilor si regimul pesticidelor si ale Ordonantei Guvernului nr. 4/1995, aprobata si modificata prin Legea nr. 85 din 13 septembrie 1995,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei,
    emite urmatorul ordin:

    1. Se aproba Regulamentul privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor.
    2. La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga prevederile Ordinului ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 43/1995.
    3. Directia generala politici agroalimentare, Directia generala a serviciilor destinate agricultorilor si Directia control general si inspectii vor difuza prezentul ordin celor interesati si vor urmari aplicarea lui.
    4. Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                        Ministrul agriculturii
                        si alimentatiei,
                        Dinu Gavrilescu

                             REGULAMENT
privind organizarea controlului de calitate si fitosanitar la importul si exportul semintelor si materialului saditor

    Agentii economici autorizati in baza prevederilor Ordinului ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 79/1995 pot efectua importuri si exporturi de seminte si material saditor in conformitate cu Legea nr. 75/1995, cu modificarile ulterioare, cu Legea nr. 5/1982, cu alte acte normative si instructiuni in vigoare si cu prezentul regulament.
    Beneficiarii de donatii, persoane juridice sau fizice, pot primi seminte si material saditor, fara a fi autorizati in conditiile prevederilor Ordinului ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 79/1995.

    CAP. 1
    Acordarea avizului de import

    1. Sunt admise la import semintele si materialul saditor destinate multiplicarii si culturilor pentru productia de consum din soiurile (hibrizii) inscrise in registrul de stat si in lista oficiala a soiurilor (hibrizilor) de plante de cultura din Romania. De asemenea se pot importa:
    - semintele si materialul saditor din soiurile (hibrizii) inregistrate in cataloagele Comunitatii Europene sau in catalogul unui stat membru al Uniunii Europene. Conform Directivelor Comunitatii Europene, in aceasta categorie intra si semintele si materialul saditor (de inmultire si plantare) din speciile si soiurile de plante ornamentale (flori si material dendrologic), plante pomicole, viticole, dud, hamei, prevazute in liste (cataloage) oficiale sau in listele furnizorilor, in care soiurile sau grupurile de plante vor avea o descriere si denumire clara si suficient de amanuntita, provenite dintr-un stat membru al Uniunii Europene;
    - esantioanele de seminte si material saditor, obtinute in cadrul schimburilor de catre institutele si statiunile de cercetare agricola si institutiile de invatamant superior de profil agricol, destinate cercetarilor agricole;
    - semintele si materialul saditor din soiuri straine, care se introduc in tara in vederea testarilor oficiale la Institutul de Stat pentru Testarea si Inregistrarea Soiurilor;
    - semintele si materialul saditor din soiuri neinregistrate in registrul de stat si in lista oficiala, provenite din tari din afara Uniunii Europene, care se multiplica pe baza de contract, in vederea exportului integral, atat ca samanta, cat si ca produs comercial, in tari din afara Uniunii Europene;
    2. Importatorul va solicita eliberarea autorizatiei de import printr-o cerere-tip.
    Pentru obtinerea autorizatiei de import al semintelor si materialului saditor, solicitantul va prezenta persoanei desemnate din cadrul Directiei produselor agricole de origine vegetala, spre analiza, urmatoarele documente:
    a) cerere-tip, completata de agentul economic importator (anexa nr. 1), in doua exemplare;
    b) originalul autorizatiei (tiilor) de producere, prelucrare si comercializare a semintelor si materialului saditor eliberata (e) de Inspectia de stat pentru calitatea semintelor si materialului saditor pentru importurile de seminte destinate multiplicarii, respectiv autorizatia de comercializare pentru semintele destinate infiintarii de culturi pentru productia de consum;
    c) contractele de export (copii) incheiate intre importator si alti parteneri externi din tari din afara Uniunii Europene pentru intreaga productie de samanta sau pentru consum, care se va realiza pe suprafetele cultivate cu soiuri (hibrizi) de seminte importate din tari din afara Uniunii Europene si care nu sunt inscrise in cataloagele si in listele prevazute la pct. 1;
    d) acordul autorului sau al mentinatorului soiului pentru multiplicare sau de comercializare pe teritoriul Romaniei;
    e) certificatul de inmatriculare la Oficiul Registrului comertului (copie);
    f) codul fiscal (copie).
    Ministerul Agriculturii si Alimentatiei poate solicita agentului economic importator si alte informatii suplimentare strict necesare.

    CAP. 2
    Eliberarea autorizatiei de import

    Cererile de import care se incadreaza in prevederile legale, impreuna cu celelalte documente specificate la cap. I pct. 2 vor fi inaintate persoanei desemnate din cadrul Directiei de protectie a plantelor si carantina fitosanitara.
    Autorizatia de import eliberata de Directia de protectie a plantelor si carantina fitosanitara stipuleaza exigentele specifice de carantina fitosanitara ale Romaniei la importul semintelor si materialului saditor (interdictii, restrictii, conditii fitosanitare), precum si conditiile de import al soiurilor (hibrizilor) in conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1995, cu modificarile ulterioare, in acest sens autorizatia fiind semnata si de catre Directia produselor agricole de origine vegetala din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
    Eliberarea autorizatiei de import trebuie solicitata in scris, cu cel putin 15 zile inainte de expedierea transportului de catre partenerul extern.
    Pentru eliberarea autorizatiei de import se percep tarifele prevazute in Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 10 PT/1996, care se achita prin ordin de plata.

    CAP. 3
    Documentele specifice semintelor si materialului saditor, care vor fi prezentate de importator la frontiera

    Semintele si materialul saditor importate vor fi insotite de documentele de identitate si de calitate prevazute de reglementarile organizatiilor internationale (OCDE), de certificatul de origine tip CE si, eventual, certificatul EUR 1, pentru tarile din Uniunea Europeana, de certificatul fitosanitar emis de autoritatile oficiale fitosanitare din tara exportatoare, precum si de autorizatia de import pentru produsele de origine vegetala, supuse regimului de carantina fitosanitara, emisa de Directia de protectie a plantelor si carantina fitosanitara, iar pentru seminte si material saditor, si de catre Directia produselor agricole de origine vegetala din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
    Certificatele fitosanitare (export/reexport) trebuie sa respecte modelele prevazute in Conventia internationala pentru protectia vegetalelor, sa fie completate la masina de scris sau cu litere majuscule, cu caractere latine, cu numele stiintific (latin) al produselor vegetale importate, sa garanteze ca acestea sunt conforme cu exigentele specifice de carantina ale Romaniei, precizate in autorizatia de import, sa fie fara stersaturi sau corecturi si sa fie eliberate cu cel mult 14 zile inainte de expedierea transportului.
    Potrivit legii, comercializarea semintelor se face numai in ambalaje specifice, inchise si etichetate (eticheta sau imprimare pe ambalaj), care sa ateste identitatea si calitatea acestora.

    CAP. 4
    Obligatiile si raspunderile agentilor economici importatori de seminte si material saditor

    1. Sa respecte intocmai prevederile inscrise in cererea avizata si in autorizatia de import emisa de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei cu privire la specie, soi sau hibrid, categorie biologica, cantitate, destinatie si alte prevederi.
    2. Sa asigure, prin exportatorul din tara de origine, existenta documentelor de insotire a produselor importate, solicitate conform actualului regim de import.
    3. Sa anunte din timp Inspectoratului de protectie a plantelor si carantina fitosanitara si Inspectoratului pentru calitatea semintelor si materialului saditor ziua, ora si locul unde se va descarca marfa si sa prezinte acestora cate o copie xerox de pe autorizatia de import eliberata de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.
    4. Sa distribuie semintele si materialul saditor numai dupa obtinerea buletinelor de analiza fitosanitara, eliberate de Laboratorul central de carantina fitosanitara, si a acordului Inspectoratului pentru calitatea semintelor si materialului saditor, daca indeplinesc conditiile legale pentru insamantare.
    Pentru cantitatile de seminte si material saditor care, in urma controlului, nu indeplinesc conditiile pentru a putea fi folosite la insamantare, sa aduca la indeplinire masurile stabilite de organele abilitate, specificate la pct. 3, de a fi returnate, stocate, distruse sau schimbata destinatia, dupa caz. In cazul depistarii unor organisme de carantina, masurile se vor lua cu avizul Directiei generale a serviciilor destinate agricultorilor.
    5. Sa se asigure ca soiurile (hibrizii) poseda valoare agronomica si tehnologica, in conditiile agropedoclimatice din zonele in care vor fi cultivate. Sa informeze in scris pe beneficiarul semintelor asupra cerintelor tehnologice specifice soiurilor (hibrizilor) comercializate, asupra eventualelor riscuri in productie ca urmare a neadaptibilitatii la conditiile climatice specifice zonei de cultura; in caz contrar, importatorul va suporta daunele produse, inclusiv retragerea autorizatiei de import de catre organele abilitate.
    6. Sa se asigure, in cazul multiplicarii in sistemul OCDE si/sau U.E., ca firma contractanta din tara exportatoare anunta autoritatea desemnata pentru sistemele OCDE din tara respectiva in vederea transmiterii acceptului de multiplicare catre Inspectia de stat pentru calitatea semintelor si materialului saditor, inainte de certificarea semintelor multiplicate.
    7. Agentii economici care au efectuat importuri de seminte si material saditor in vederea multiplicarii vor mai prezenta:
    - la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei - Directia produselor agricole de origine vegetala cantitatea efectiv importata in termen de 10 zile de la expirarea autorizatiei fitosanitare;
    - la Inspectia de stat pentru calitatea semintelor si materialului saditor:
    a) la 20 de zile dupa semanat sau plantat, lista pe judete a producatorilor agricoli cu care au incheiat contracte de multiplicare, din care sa rezulte numarul declaratiei de multiplicare, cantitatea de samanta folosita, suprafata contractata, pe specii, soiuri (hibrizi) si categorii biologice si destinatia, in cazul agentilor economici autorizati de Inspectia de stat pentru calitatea semintelor si materialului saditor din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei;
    b) cererea pentru acordarea numerelor de referinta ale loturilor pentru export;
    - la inspectoratele pentru calitatea semintelor si materialului saditor teritoriale:
    a) lista producatorilor agricoli autorizati (persoane fizice sau juridice) cu care au incheiat contracte de multiplicare cu cel putin 3 zile inaintea semanatului.
    Daca exportul semintei multiplicate se realizeaza de catre firma importatoare, aceasta sau producatorul multiplicator va depune declaratia de multiplicare la termenele stabilite de normele tehnice;
    b) copii de pe contractele de export cuprinzand conditiile de calitate si starea fitosanitara prevazute;
    c) descrierea soiurilor (hibrizilor) si formelor parentale necesare pentru recunoasterea in camp si in laborator;
    d) tehnologiile si cerintele specifice de cultura;
    e) anual, situatia cantitatilor rezultate din culturile realizate din semintele si materialul saditor importate si destinatia acestora.
    8. Importatorul are obligatia sa preia de la cultivatori si sa exporte intreaga cantitate de samanta sau de produse pentru consum, rezultate in urma insamantarii, din soiuri (hibrizi) neinscrise in lista oficiala a Romaniei, din tari din afara Uniunii Europene sau care nu sunt cuprinse in catalogul comun al Uniunii Europene sau in catalogul unei tari membre a acesteia, sau sa fie folosita in alte scopuri decat pentru insamantari.
    9. Semintele si materialul saditor rezultat din multiplicarea de soiuri sau hibrizi importati nu pot fi comercializate pe piata interna, in conditiile legii, decat cu acordul scris al autorului sau al mentinatorului.

    CAP. 5
    Obligatiile Inspectoratelor de carantina fitosanitara vamale

    1. Inspectoratul de carantina fitosanitara vamala va controla si va verifica, la intrarea in tara a semintelor si materialului saditor, urmatoarele documente:
    a) existenta autorizatiei de import eliberate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei pentru transportul respectiv;
    b) existenta certificatului fitosanitar original de export sau de reexport, eliberat de autoritatile desemnate din tara de origine, verificand daca certificatul fitosanitar garanteaza ca produsul respectiv este liber de organisme daunatoare de carantina sau alte precizari cerute prin autorizatia de import;
    c) existenta documentelor de autenticitate si calitate, prevazute la cap. VII pct. 2 lit. b), in original sau, eventual, in copii, in cazul celor prevazute la cap. VII pct. 2 lit. b) prima liniuta si a doua;
    d) existenta certificatului de origine tip CE pentru semintele produse in tarile din Uniunea Europeana si, eventual, a certificatului EUR 1.
    2. Inspectoratul de carantina fitosanitara vamala va confrunta daca speciile, soiurile (hibrizii), categoria biologica si cantitatile pe specii, mentionate in documentele care insotesc transportul, corespund cu datele inscrise in autorizatia de import.
    Cantitatile pe soiuri (hibrizi) pot fi compensate in cadrul cantitatii pe specii, fara schimbarea soiurilor aprobate.
    Copiile de pe autorizatiile de import primite de la importatori vor fi confruntate cu autorizatiile primite oficial de la Ministerul Agriculturii si Alimentatiei.
    3. Pentru seminte si material saditor din import se stabilesc maximum doua puncte de frontiera la intrarea in tara, care vor fi precizate in autorizatia de import.
    4. In cazul in care documentele sunt intocmite cu respectarea normelor de carantina, se trece la controlul fitosanitar al semintelor sau al materialului saditor si al ambalajelor acestora, precum si al mijloacelor de transport, conform normelor in vigoare, ridicandu-se, daca este posibil, probele legale, din fiecare soi si lot, pentru analize complexe la Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara.
    5. Dupa incheierea procesului-verbal de control fitosanitar si de ridicare de probe, Inspectoratul de carantina fitosanitara vamala va aplica pe declaratia vamala si pe documentul de transport (C.M.R.) stampila "Liber import".
    6. Probele pentru analiza fitosanitara ridicate de inspectorii de carantina fitosanitara vamala vor fi expediate, in aceeasi zi, la Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara. Expedierea probelor sigilate se va face prin mijloace rapide (posta, transport pe calea ferata sau aeriana, auto), inclusiv prin persoane imputernicite in acest sens.
    7. In cazurile in care vamuirea se face la destinatie, iar controlul fitosanitar nu poate fi facut in totalitate si in bune conditii la punctul de control pentru trecerea frontierei, deoarece sunt mai multe specii, soiuri sau hibrizi suprapusi sau amestecati, fapt ce nu permite efectuarea unui control fitosanitar amanuntit si nici ridicarea de probe conform normelor standard, edificatoare pentru analize de laborator, controlul se va face la descarcare, unde se face vamuirea, si pe documente se va scrie "control fitosanitar la descarcare, cu ridicarea de probe" pentru analize complexe de laborator.
    In aceasta situatie, certificatul fitosanitar original va insoti transportul, iar Inspectoratul de carantina fitosanitara vamala va retine copie de pe acesta.

    CAP. 6
    Obligatiile organelor de carantina fitosanitara teritoriale din cadrul inspectoratelor de protectie a plantelor si carantina fitosanitara

    1. Descarcarea semintelor si materialului saditor importat se face obligatoriu in prezenta inspectorului de carantina fitosanitara si a reprezentantului Inspectoratului pentru calitatea semintelor si materialului saditor, care vor efectua controlul privind respectarea reglementarilor in vigoare.
    2. Inspectoratul de carantina fitosanitara va verifica daca s-au ridicat probe din toate soiurile (hibrizii) si din toate loturile existente in transportul respectiv, confruntand datele din procesul-verbal de control fitosanitar si de ridicare de probe, incheiat la intrarea in tara de inspectorul de carantina fitosanitara vamala, cu situatia constatata cu ocazia descarcarii mijloacelor de transport.
    3. Dupa terminarea controlului, inspectoratul va incheia un proces-verbal, in care se vor consemna cele constatate si eventualele probe ridicate si transmise Laboratorului Central de Carantina Fitosanitara din loturile din care nu s-au ridicat probe la intrarea in tara, sau in cazul in care s-au depistat organisme de carantina fitosanitara ori exista suspiciuni in legatura cu acestea.
    4. Sunt interzise insamantarea sau plantarea si distribuirea semintelor si materialului saditor inainte de obtinerea buletinelor de analiza fitosanitara care sa admita acest lucru.
    5. Samanta si materialul saditor care nu se incadreaza in prevederile fitosanitare cerute de reglementarile in vigoare se vor returna, stoca, distruge sau li se va schimba destinatia, dupa caz, cu aprobarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. Distrugerea se va efectua in prezenta importatorului, a inspectorului de carantina fitosanitara, a reprezentantului Inspectoratului pentru calitatea semintelor si materialului saditor si a reprezentantului agentiei judetene de protectie a mediului. Daca este cazul, se va apela si la sprijinul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, in baza prevederilor de colaborare P.G.C. 01.09.00.92 si P.G.C. 01.10.00.92.
    6. Culturile provenite din samanta si material saditor importate sunt supuse obligatoriu controlului fitosanitar in timpul vegetatiei, in perioadele optime stabilite conform normelor de carantina fitosanitara, retransmise prin adresa nr. 26592/1991, pentru depistarea eventualelor organisme de carantina.
    7. Pentru plantele suspecte si cu simptome de atac se vor trimite probe la Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara, pentru analize.
    Certificatele fitosanitare se vor elibera dupa pregatirea marfii pentru export si dupa primirea rezultatelor de laborator.
    8. Pentru culturile provenite din seminte si material saditor din import, gasite in urma controlului, in timpul perioadei de vegetatie, infestate sau infectate cu organisme de carantina, pe baza probelor transmise la Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara, masurile de carantina se stabilesc de catre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, potrivit prevederilor legislatiei in vigoare.
    9. Culturile provenite din semintele si materialul saditor importate pentru multiplicare, in vederea exportului, vor fi supuse controlului fitosanitar, cu respectarea precizarilor de mai sus, iar semintele rezultate vor fi analizate conform normelor internationale sau/si prevederilor din contractul de export.

    CAP. 7
    Obligatiile inspectoratelor pentru calitatea semintelor si materialului saditor

    1. Inspectia pentru calitatea semintelor si materialului saditor efectueaza, prin inspectoratele teritoriale pentru controlul calitatii semintelor si materialului saditor provenite din import, in toate fazele de circulatie si de comercializare, precum si de multiplicare conditionare, ambalare, etichetare, depozitare si livrare, in conformitate cu normele interne si internationale in vigoare.
    2. In baza anuntului facut de importator privind data, ora si locul descarcarii semintelor si materialului saditor, delegatul imputernicit al Inspectoratului pentru calitatea semintelor si materialului saditor va verifica:
    a) daca importul s-a facut in concordanta cu autorizatia de import eliberata de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei;
    b) existenta in original a documentelor care atesta autenticitatea si calitatea semintelor si materialului saditor, respectiv:
    - certificatul de puritate varietala, emis de autoritatea desemnata sau acreditata din tara de origine: tip OECD pentru tarile afiliate la acest sistem sau "Field inspection", iar in cazul materialului saditor, certificat de calitate emis de furnizor la fiecare lot;
    - buletinul de analiza pentru seminte, emis de un laborator oficial sau acreditat din tara de origine, care poate fi tip ISTA (acesta poate lipsi in cazul semintelor necertificate in final cu eticheta gri) sau alt model care sa cuprinda minimum puritatea fizica, germinatia sau umiditatea si, dupa caz, buletinul (certificatul) pentru viroze la materialul saditor;
    - etichetele de pe ambalaje sau pachete (legaturi), care trebuie sa cuprinda minimum de informatii conforme cu cele din documentele insotitoare; daca etichetele sunt oficiale (certificate), emise de autoritatile nationale desemnate din tarile Uniunii Europene, acestea pot tine locul documentelor prevazute la liniuta intai, inclusiv etichetele furnizorului pentru semintele de legume standard de culoare galbena si de plante ornamentale si fructifere, care contin numarul lotului sau numerotarea etichetelor in cazul ambalajelor mici;
    c) veridicitatea datelor inscrise in documentele privind autenticitatea si calitatea semintelor si materialului saditor.
    La semintele importate cu documentele prevazute de reglementarile internationale nu se fac analize de laborator privind valoarea culturala decat in cazul existentei unor suspiciuni privind concordanta dintre cele specificate de documente si calitatea semintelor, lipsa etichetelor originale, in cazul violarii ambalajelor, sau la cererea importatorului ori a unui beneficiar;
    Verificarea se face pe loturi. Din fiecare lot se vor ridica probe conform prevederilor in vigoare: o proba destinata analizelor de valoare culturala, daca este cazul, conform celor prevazute la lit. c) alin. 2; o proba destinata verificarii puritatii varietale pentru semintele destinate multiplicarii va fi trimisa in post control, iar pentru semintele destinate culturilor de consum, proba sigilata se va pastra timp de 12 luni la inspectorat pentru eventuale litigii.
    3. Samanta si materialul saditor care nu se incadreaza in prevederile cerute de reglementarile in vigoare se vor returna, se vor stoca, se vor distruge sau li se va schimba destinatia, dupa caz, in prezenta si pe cheltuiala importatorului.
    In situatii deosebite se apeleaza la sprijinul Oficiului pentru Protectia Consumatorilor, in baza prevederilor de colaborare P.G.C. 01.09.00.92, si al organelor de politie.
    4. Inspectoratul pentru calitatea semintelor si materialului saditor va deschide un registru-tip, in care se va tine evidenta cantitatilor de seminte si material saditor importate pe raza sa de activitate, pe soiuri si categorii biologice, importatori, suprafete realizate pe producatori, cantitati obtinute, documente eliberate, destinatia productiei, precum si a masurilor luate in cazurile de nerespectare a legalitatii.

    CAP. 8
    Exportul semintelor si materialului saditor

    1. Exportul semintelor si materialului saditor se face in conformitate cu prevederile interne si internationale ale OCDE, U.E. si F.I.S., ale acordurilor si conventiilor multilaterale si bilaterale in materie si avand in vedere Principiile carantinei vegetale legate de comertul international FAO, Roma, 1995, precum si cu conditiile stabilite prin contractele de export.
    Prevederile interne de specialitate se refera la:
    a) Legea nr. 75/1995, cu modificarile ulterioare, precum si Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 65/1997 privind aprobarea Normelor tehnice pentru producerea, controlul, certificarea si comercializarea semintelor si materialului saditor;
    b) Legea nr. 5/1982, H.C.M. nr. 352/1952 si Legea nr. 85/1995 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 4/1995.
    2. Documentele insotitoare specifice sunt eliberate de I.C.S.M.S. teritoriale si L.C.C.C.S., precum si de I.P.P.C.F.:
    - certificat si etichete tip OCDE sau Field inspection, dupa caz;
    - buletin tip ISTA (cu exceptia semintelor necertificate final) sau certificat de valoare biologica si culturala sau buletin de analiza, ultimele doua de tip national, conform contractelor de export;
    - certificat fitosanitar international.
    Documentele insotitoare ale transportului vor fi in original sau duplicat (OCDE si ISTA, dupa caz).
    3. Culturile provenite din semintele si materialele importate pentru multiplicare in vederea exportului, precum si toate celelalte culturi destinate exportului sau pentru uz intern vor fi supuse controlului fitosanitar conform Instructiunilor privind noul sistem de evidenta a organismelor daunatoare si de evaluare a atacului produs de acestea la plantele cultivate, transmise cu Circulara Ministerului Agriculturii si Alimentatiei nr. 9.359 din 8 decembrie 1995, precum si Programului privind efectuarea inspectiilor in vederea depistarii organismelor de carantina si a altor organisme daunatoare vegetalelor si produselor vegetale, transmis cu Circulara Ministerului Agriculturii si Alimentatiei nr. 108.249 din 10 iulie 1997.
    Analizele de laborator care nu pot fi facute la nivelul judetului vor fi efectuate de Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara, unde se vor trimite din timp probe reprezentative cu toate datele necesare.
    Pentru materialul saditor, analizele virologice se vor face de catre unitatile de cercetare prevazute in Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 31 din 29 iulie 1994.
    In cazul in care clauzele fitosanitare impuse de importator nu pot fi asigurate, nu se va elibera certificat fitosanitar.
    Transporturile destinate exportului/reexportului vor fi insotite de certificate fitosanitare eliberate de catre organele judetene de carantina fitosanitara, imputernicite in acest scop de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei, cu respectarea conditiilor precizate la cap. III. Prin certificatele fitosanitare se garanteaza ca marfurile respective sunt conforme cu exigentele specifice de carantina fitosanitara ale tarii importatoare, exigente care vor fi prezentate, in scris si in timp util, inspectoratului judetean de protectie a plantelor si carantina fitosanitara din care se face exportul.
    In cazul semintelor si materialului saditor, precum si pentru toate celelalte vegetale si produse vegetale care se exporta in mod centralizat (prin porturile Constanta, Galati etc.), fiecare mijloc de transport destinat exportului trebuie sa fie insotit de certificat fitosanitar eliberat de organul de carantina al judetului de origine a marfii, ca si in cazul unui export direct, obisnuit, prin care se garanteaza clauzele fitosanitare ale tarii importatoare, care, de asemenea, trebuie sa fie prezentate in scris si in termen util de catre exportator.
    La sosirea in porturile Constanta, Galati etc., inspectorul de carantina fitosanitara vamala va verifica certificatul fitosanitar si va controla starea fitosanitara a vegetalelor si a produselor vegetale respective.
    Transporturile gasite corespunzatoare (starea fitosanitara si certificat fitosanitar) vor fi acceptate la export, urmand ca organul fitosanitar vamal sa elibereze certificatul fitosanitar pentru fiecare vapor in parte, in limita clauzelor fitosanitare garantate prin certificatele fitosanitare eliberate de organele de carantina din judetele de origine a marfurilor respective, pe care le va retine.
    4. Firma exportatoare trebuie sa aiba acordul autorului sau al mentinatorului soiului in momentul solicitarii numerelor de referinta ale loturilor pentru export.
    In cazul exportului pentru multiplicare pe teritoriul altei tari, exportatorul si autorul sau mentinatorul soiului vor solicita Inspectiei de stat pentru controlul calitatii semintelor si materialului saditor acceptul de multiplicare, care va fi transmis autoritatii din tara respectiva, conform procedurii OCDE.

    CAP. 9
    Dispozitii finale

    1. Inspectoratele de carantina fitosanitara vamala, cele teritoriale si inspectoratele pentru calitatea semintelor si materialului saditor se vor informa reciproc asupra problemelor deosebite care apar cu privire la importul si exportul de seminte si material saditor si vor informa operativ, la randul lor, inspectiile de profil din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si Laboratorul Central de Carantina Fitosanitara.
    2. Nerespectarea obligatiilor ce revin importatorilor, multiplicatorilor si comerciantilor se sanctioneaza conform reglementarilor in vigoare.
    In cazul nerespectarii prezentului regulament de catre importatorii de seminte si material saditor, conducerea ministerului va retrage autorizatia de import, la propunerea compartimentelor de resort.
    3. Pentru constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor, se imputerniceste personalul de specialitate din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, al inspectoratelor pentru protectia plantelor si carantina fitosanitara si al inspectoratelor pentru calitatea semintelor si materialului saditor.
    4. Se excepteaza de la prevederile de autenticitate si calitate ale prezentului regulament esantioanele de seminte si material saditor destinate: schimburilor stiintifice intre institutii, organizatii si firme romanesti si straine; testarii in vederea inregistrarii in lista oficiala sau in cea recomandata; testarii in vederea brevetarii.

  Societatea Comerciala (FIRMA) .......    MINISTERUL AGRICULTURII SI
  Localitatea .........................    ALIMENTATIEI
  Judetul (sectorul) ..................    Directia generala politici
  Str. .................. nr. .........    agroalimentare
  Telefon ................. fax .......    Directia produselor agricole
  Inmatriculata la Registrul comertului    de origine vegetala
  cu nr. ............                      Nr. ..... din .............
  Cod fiscal nr. ......
  Autorizatie pentru seminte si material
  saditor nr. ..... din ..........

                     Catre
                     Ministerul Agriculturii si Alimentatiei

    Va rugam sa dispuneti eliberarea unei autorizatii fitosanitare de import pentru urmatoarele seminte (material saditor):
----------------------------------------------------
 Specia  Soiul       Categoria  Cantitatea  Tara de
         (hibridul)  biologica  (tone,      unde se
                                kg, g)      face
                                            importul
----------------------------------------------------
   0        1            2         3           4
----------------------------------------------------
 Punctul       Locul         Modul de
 de intrare    (locurile)    folosire a
 in tara       de            semintelor
 (frontiera)   destinatie
----------------------------------------
     5             6             7
----------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------
----------------------------------------------------
----------------------------------------
----------------------------------------------------
    Suma de plata .................... Ordin de plata ..........................
    Destinatar .................................................................
    Locul de destinatie ........................................................
    Autorizatia de import a fost ridicata de ............. avand functia de .... la firma (societatea comerciala) .....................
    Poseda delegatia nr. .......... din .................

                Semnatura
           ....................
                                                  DIRECTOR,
                                            .....................
                                            (numele si prenumele)

                 MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI

                                        Regim de import seminte
                                        si material saditor
                                        conform legilor nr. 75/1995
                                        si nr. 131/1997

  DIRECTIA DE PROTECTIE A PLANTELOR      DIRECTIA PRODUCTIEI AGRICOLE
  SI CARANTINA FITOSANITARA              DE ORIGINE VEGETALA

                 AUTORIZATIE DE IMPORT Nr. .................
pentru produse vegetale si de origine vegetala supuse regimului de carantina fitosanitara

    In baza cererii inregistrate la nr. .......... din ......, importatorul ........., str. ............ nr. .......... este autorizat sa faca urmatorul import:
-----------------------------------------------------------------
 Produsul  Categoria  Cantitatea  Produsul  Categoria  Cantitatea
 (specia   biologica  (tone, kg,  (specia   biologica  (tone, kg,
 si soiul)            buc.)       si soiul)            buc.)
-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------
    Tara de unde se face importul ...............................
    Punctul de intrare in tara ..................................
    Data probabila a intrarii in tara ...........................
    Modul de folosire a produselor ..............................
    Conditii fitosanitare .......................................
................................................................. .................................................................
.................................................................
    Destinatarul si locul de destinatie .........................
................................................................. .................................................................

           DIRECTOR,                Data ..................
                                      DIRECTOR,
    Prezenta autorizatie este valabila pana la data de ..........., importatorul fiind obligat sa prezinte o copie (xerocopie) inspectorului fitosanitar din punctul (PCTF) de intrare in tara a produsului respectiv.
              
    Conform art. 9 din Regulamentul de organizare si functionare a carantinei fitosanitare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 894/1997

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 894 din 1997
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 894/1997
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu