Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 88 din 26 februarie 2002

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea, comertul cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte al unor alimente pentru animalele de companie si al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 537 din 23 iulie 2002


SmartCity3


    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
    in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
    vazand Referatul de aprobare nr. 153.565 din 19 februarie 2002, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea, comertul cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte al unor alimente pentru animalele de companie si al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aducere la indeplinire a prezentului ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii lui.

              Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                 Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                         NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea, comertul cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte al unor alimente pentru animalele de companie si al unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie

    CAP. 1
    Prevederi generale

    Art. 1
    In sensul prezentei norme sanitare veterinare se intelege prin:
    a) alimente pentru animale de companie, sub forma uscata - alimente granulate, cu cel mult 15% umiditate, care au in compozitie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grasimi, minerale, vitamine etc., care au fost supuse in timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toti agentii patogeni si care nu necesita pentru depozitare temperaturi de refrigerare sau de congelare;
    b) alimente pentru animale de companie, in ambalaje ermetic inchise - alimente ambalate in recipiente metalice, cu cel putin 65% umiditate, care au in compozitie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grasimi etc., care au fost supuse in timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toti agentii patogeni si care nu necesita pentru depozitare temperaturi de refrigerare sau congelare;
    c) alimente pentru animale de companie, sub forma semiumeda - alimente cu 15% - 65% umiditate, care au in compozitie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grasimi, minerale, vitamine, conservanti etc., care au fost supuse in timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toti agentii patogeni si care nu necesita pentru depozitare temperaturi de refrigerare sau congelare.
    Art. 2
    Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor pentru animalele de companie, care pot contine proteine animale procesate, derivate din materiale cu grad ridicat de risc care nu sunt destinate consumului uman, in ambalaje inchise ermetic, din tari terte, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 1 la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 3
    Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor pentru animale de companie, sub forma uscata, care nu trebuie sa contina proteine animale procesate derivate din materiale cu grad ridicat de risc, din tari terte, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform modelului prezentat in anexa nr. 2 la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 4
    Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor pentru animalele de companie, sub forma semiumeda, care nu trebuie sa contina proteine animale procesate provenite din materiale cu grad ridicat de risc, din tari terte, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 3 la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 5
    Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul produselor comestibile neprelucrate, pentru animale de companie, obtinute din piei de animale copitate, din tari terte, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 4 la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 6
    Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor pentru animalele de companie, care pot contine proteine animale procesate, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea conditiilor sanitare veterinare pentru inlaturarea si prelucrarea deseurilor animale, comercializarea lor si prevenirea agentilor patogeni din furajele care contin produse de origine animala sau peste, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 1 februarie 2002, care nu sunt destinate consumului uman, in ambalaje inchise ermetic, din statele membre ale Uniunii Europene, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 5 la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 7
    Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor pentru animale de companie, sub forma uscata sau semiumeda, care nu trebuie sa contina proteine animale procesate derivate din materiale cu grad ridicat de risc, din statele membre ale Uniunii Europene, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 6 la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 8
    Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul produselor neprelucrate pentru animale de companie, fabricate din piei de animale copitate, din statele membre ale Uniunii Europene, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 7 la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 9
    Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul de materie prima cu risc scazut, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, destinata producerii alimentelor pentru animale de companie, din statele membre ale Uniunii Europene sau din tari terte, daca aceasta este insotita de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 8 la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 10
    Certificatele de sanatate prevazute in anexele nr. 1 - 4 la prezenta norma sanitara veterinara pot fi folosite pentru exportul din Romania al produselor mentionate catre statele membre ale Uniunii Europene, pentru importul acestor produse din tari terte si din tari membre ale Uniunii Europene, pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
    Art. 11
    Certificatele de sanatate mentionate in anexele nr. 5 - 7 la prezenta norma sanitara veterinara vor fi utilizate cand Romania va deveni stat membru al Uniunii Europene sau cand exista un acord bilateral cu o alta tara, iar certificatul de sanatate mentionat in anexa nr. 8 la prezenta norma sanitara veterinara va fi utilizat la importul de materie prima cu risc scazut, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, destinata producerii alimentelor pentru animale de companie, din statele membre ale Uniunii Europene sau din tari terte.
    Art. 12
    Certificatele de sanatate mentionate in anexele nr. 1 - 8 vor fi formate dintr-o singura fila si completate in mod obligatoriu in limba romana, precum si in limba tarii de intrare in Uniunea Europeana in cazul exportului.

    CAP. 2
    Conditii sanitare veterinare pentru alimentele destinate animalelor de companie, ce contin materiale cu risc scazut in sensul Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001

    Art. 13
    Fiecare transport de alimente pentru animale de companie, in ambalaje inchise ermetic, trebuie sa fie insotit de un certificat eliberat si semnat de un medic veterinar oficial din tara de origine, care sa ateste ca produsul a fost supus unui tratament termic la o valoare Fc minima de 3,0.
    Art. 14
    Fiecare transport de alimente semiumede pentru animale de companie trebuie sa fie insotit fie de documentul comercial, fie de certificatul prevazut la art. 13 lit. b) din Norma sanitara veterinara privind stabilirea conditiilor sanitare veterinare pentru inlaturarea si prelucrarea deseurilor animale, comercializarea lor si prevenirea agentilor patogeni din furajele care contin produse de origine animala sau peste, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, care sa ateste ca:
    a) materiile prime de origine animala, din care au fost produse alimentele pentru animale de companie, au fost obtinute numai de la animale taiate, a caror carne a fost avizata ca fiind buna pentru consumul uman;
    b) ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic la o temperatura de cel putin 90 grade C pentru toata compozitia lor;
    c) dupa prelucrare au fost luate masuri efective pentru a se asigura ca transportul nu a fost expus la recontaminare.
    Art. 15
    (1) Alimentele pentru animale de companie, sub forma uscata, trebuie sa fie produse din materii prime care au fost materiale cu risc scazut in conformitate cu art. 13 lit. b) din Norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001;
    (2) Fiecare transport este insotit de un document comercial sau certificat prevazut in art. 13 lit. b) din Norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, care atesta ca:
    a) alimentele pentru animale de companie, sub forma uscata, cuprind produse de la animale taiate si tratate termic in asa fel incat sa se obtina o temperatura de cel putin 90 grade C pentru toata compozitia lor, intelegandu-se ca tratamentul nu a fost necesar pentru produsele finite ale caror ingrediente au fost supuse acestui tratament;
    b) dupa tratamentul termic s-au luat toate masurile de precautie pentru a se asigura ca produsul nu a fost contaminat in vreun fel inainte de expediere;
    c) produsul este impachetat in ambalaje noi (pungi sau saci);
    d) procesul a fost testat cu rezultate satisfacatoare in conformitate cu prevederile cap. III din anexa nr. 2 la Norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001.
    Art. 16
    Fiecare transport de produse fabricate din piei prelucrate trebuie sa fie insotit de un document comercial sau certificat prevazut la art. 13 lit. b) din Norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, care sa ateste ca produsele au fost supuse in timpul prelucrarii unui tratament termic indeajuns de puternic pentru a distruge organismele patogene, inclusiv Salmonella, si ca s-au luat masuri efective dupa prelucrare in scopul prevenirii contaminarii produselor.

    CAP. 3
    Conditii sanitare veterinare pentru materia prima destinata fabricarii alimentelor pentru animale de companie

    Art. 17
    (1) Prin materie prima se intelege carne proaspata, glande, organe si alte subproduse, precum si mucoasele intestinale, care nu sunt destinate consumului uman. Materia prima va fi considerata ca fiind proaspata daca a fost supusa numai congelarii sau altui tratament care nu a avut ca rezultat distrugerea sigura a agentilor patogeni; materialele folosite pot fi numai materiale cu risc scazut in sensul Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001.
    (2) Materia prima trebuie insotita de un document comercial sau certificat prevazut la art. 13 lit. b) din Norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001 sau de un certificat conform modelului stabilit in anexa nr. 8.
    (3) In cazul comercializarii certificatul original de sanatate sau documentul comercial trebuie sa ajunga la autoritatea veterinara responsabila pentru uzina de prelucrare, depozitul frigorific intermediar sau instalatia de sortare, iar in cazul importurilor trebuie verificat de Inspectoratul de politie sanitara veterinara de frontiera.
    (4) Materia prima trebuie sa ajunga direct la uzinele de prelucrare, aprobate si autorizate, care indeplinesc conditiile prevazute de Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, sau la depozitele frigorifice aprobate, pentru depozitare intermediara; Romania va informa Comisia Europeana despre aprobarea acestor instalatii de sortare.
    (5) Materia prima trebuie transportata la uzina de prelucrare numai in containere sau vehicule impermeabile, sigilate in mod corespunzator; inscriptia "Doar pentru producerea de alimente pentru animale de companie" trebuie sa apara pe recipientele si documentele insotitoare; numele si adresa intreprinderii destinatare trebuie sa apara pe containerele si pe documentele insotitoare.
    (6) Vehiculele si containerele folosite pentru transportul materiei prime, impreuna cu toate echipamentele sau aparatele care au intrat in contact cu materia prima neprelucrata, trebuie curatate si dezinfectate. Materialul folosit la ambalare trebuie incinerat sau eliminat prin alte mijloace, conform instructiunilor medicului veterinar oficial.
    (7) Depozitarea intermediara a materiei prime va fi permisa numai in depozite frigorifice aprobate in acest scop, sub autorizarea si supravegherea medicului veterinar oficial; materia prima trebuie depozitata separat de celelalte materii in asa fel incat sa se previna orice contaminare.
    (8) La uzina de prelucrare materia prima trebuie prelucrata in asa fel incat sa se distruga toti agentii patogeni si sa se inlature orice pericol pentru sanatatea animalelor domestice; indepartarea materiei prime din uzina, pentru distrugere in uzinele de prelucrare aprobate sau inregistrate in acest scop, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, va fi permisa numai in cazuri exceptionale si cu autorizarea medicului veterinar oficial; prevederile alin. (5), (6) si (9) se vor aplica in mod corespunzator pentru transportul de materie prima si pentru instiintarea medicului veterinar oficial responsabil de uzina de prelucrare.
    (9) In cazul in care materia prima este transportata de la uzina de origine sau este importata, medicul veterinar oficial responsabil pentru uzina de origine sau Inspectoratul de politie sanitara veterinara de frontiera, in cazul importurilor, va instiinta medicul veterinar oficial responsabil pentru uzina de prelucrare, depozitul intermediar sau instalatia de sortare despre acest lucru prin "Sistemul Animo", telex sau fax.
    (10) Importurile de materie prima se supun urmatoarelor prevederi:
    a) Romania va autoriza importul de materie prima doar din tarile Uniunii Europene si din tari terte aflate pe lista aprobata de autoritatea veterinara centrala din Romania;
    b) dupa controlul de frontiera materiile prime vor fi transportate, sub supravegherea autoritatii veterinare competente, fie la o uzina de prelucrare, aprobata si autorizata, care se afla sub supravegherea permanenta a unui medic veterinar oficial si care garanteaza ca materiile prime vor fi folosite numai in scopul permis si ca nu vor iesi din uzina neprelucrate, fie la un depozit intermediar autorizat sau la o instalatie de sortare aprobata;
    c) certificatul de sanatate, care poarta stampila Inspectoratului de politie sanitara veterinara de frontiera, trebuie sa insoteasca materia prima pana la uzina de destinatie.

    CAP. 4
    Controlul sanitar veterinar al alimentelor pentru animale de companie

    Art. 18
    (1) Importurile de alimente pentru animalele de companie din statele membre ale Uniunii Europene vor fi supuse atat controlului fizic, cat si al documentelor la punctele de trecere a frontierei de stat si la destinatie, iar daca exista suspiciuni in ceea ce priveste originea marfii, compozitia sau valabilitatea produsului, se controleaza si prin examen de laborator.
    (2) Autoritatea veterinara competenta este singura in masura sa decida daca se efectueaza examene de laborator, precum si analizele ce se vor efectua, in functie de situatia existenta in timpul controlului pentru importul din Uniunea Europeana de alimente pentru animale de companie.
    Art. 19
    (1) Importurile de alimente pentru animale de companie provenite din tarile terte vor fi controlate la punctele de trecere a frontierei de stat atat fizic, cat si din punct de vedere al documentelor, iar la destinatie, din punct de vedere al documentelor, fizic si prin examene de laborator, dupa cum urmeaza:
    a) primul transport importat in anul respectiv se examineaza complet prin examene de laborator, pentru fiecare sortiment importat;
    b) fiecare transport care urmeaza sa fie importat dupa primul, care a fost examinat si prin examene de laborator complete si a corespuns, se va examina prin examen bacteriologic pentru depistarea Salmonella, Clostridium perfringens si a enterobacteriaceelor, pentru fiecare sortiment importat;
    c) daca la examenul complet de laborator s-au decelat probe pozitive, urmatoarele trei transporturi vor fi examinate complet. Cand rezultatele celor trei examinari sunt negative, procedura de examinare se continua ca la lit. b). Daca rezultatele celor trei examinari complete nu sunt negative se va interzice importul pentru produsul respectiv, de la producatorul in cauza, pe o perioada de un an de la data realizarii importului.
    (2) Modul de recoltare a probelor va fi in conformitate cu Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 390/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul oficial al furajelor pentru animale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 766 din 30 noiembrie 2001.
    (3) Daca in urma examenului de laborator se deceleaza probe pozitive la probele recoltate dupa examenul complet, procedura de examinare se va relua pentru urmatorul import cu examen complet.
    (4) Sortimentele decelate pozitiv in urma examenelor de laborator vor fi valorificate conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001.
    Art. 20
    Examenul de laborator pentru produsele importate se va efectua numai in laboratoarele sanitare veterinare de stat.
    Art. 21
    Costurile examenelor de la laborator vor fi suportate de catre importator.
    Art. 22
    (1) Alimentele pentru animalele de companie produse pe teritoriul Romaniei vor fi supuse examenului complet de laborator pentru fiecare lot in parte.
    (2) Examenele de laborator pentru probele recoltate de la produsele specificate la alin. (1) se vor efectua in laboratoare autorizate sanitar-veterinar, iar costurile examenelor sunt suportate de catre producator.
    Art. 23
    Alimentele pentru animalele de companie supuse controlului sanitar-veterinar prin examene de laborator nu vor fi comercializate pana la obtinerea rezultatului examenului de laborator.
    Art. 24
    Conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea carnii tocate sau preparatelor din carne tocata, sub forma refrigerata sau congelata, destinate animalelor de companie, sunt aceleasi ca si pentru cele destinate consumului uman.
    Art. 25
    Este interzisa folosirea alimentelor destinate carnivorelor domestice ca sursa de hrana pentru alte specii de animale.
    Art. 26
    Comercializarea alimentelor pentru animalele de companie in unitati de desfacere in care se comercializeaza si produse destinate consumului uman se va putea face doar in ambalajele in care au fost ambalate de catre producator, fara deschiderea acestora, iar in unitatile de comercializare specializate se va putea face si deschizandu-se ambalajele originale, numai pentru alimentele sub forma uscata, dar cu respectarea masurilor de igiena.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara

                           CERTIFICAT DE SANATATE
pentru alimente in ambalaje inchise ermetic, pentru animalele de companie

    Observatie pentru importator:

    Acest certificat este eliberat numai in scop veterinar si originalul trebuie sa insoteasca transportul pana cand ajunge la punctul de control la frontiera.
    Tara de destinatie: .......................................................
    Numarul de referinta al certificatului de sanatate: .......................
    Tara exportatoare: ........................................................
    Ministerul de resort: .....................................................
    Departamentul de autorizare: ..............................................

    I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
    Alimentele pentru animale au fost obtinute din materii prime provenind de la urmatoarele specii: ...........................................................
...............................................................................
    Natura ambalajului: .......................................................
    Numarul de bucati sau pachete: ............................................
    Greutatea neta: ...........................................................

    II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
    Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................
...............................................................................

    III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
    Alimentele pentru animale vor fi expediate din: ...........................
                                                        (locul de incarcare)
catre: .......................................................................,
                           (tara si locul de destinatie)
folosindu-se urmatoarele mijloace de transport: .............................. .
    Numarul sigiliului*1): ....................................................
    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................

    IV. Atestare
    Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
    a) au fost supuse unui tratament termic la o valoare minima Fc de 3,0 in ambalaje sigilate ermetic;
    b) au fost analizate printr-o esantionare aleatorie din cel putin 5 ambalaje pentru fiecare lot prelucrat cu ajutorul unor metode de diagnosticare de laborator pentru a se asigura tratamentul termic adecvat al intregului transport asa cum se prevede la lit. a);
    c) au fost produse folosindu-se proteine provenind de la rumegatoare*2);
       au fost produse fara a se folosi proteine provenind de la rumegatoare*2);
    d) nu au fost produse de la:
    1. animale crescute pentru productia agricola care au murit, dar nu au fost taiate, inclusiv animale nascute moarte si nenascute, si, fara a se prejudicia situatiile de taiere de urgenta din motive de sanatate, animale domestice care au murit in timpul transportului;
    2. animale care au fost ucise in contextul masurilor de combatere a bolilor fie la ferme, fie in alt loc desemnat de autoritatea competenta;
    3. deseuri animale, inclusiv sange, provenind de la animale care au aratat in cursul inspectiei veterinare desfasurate la momentul taierii semne clinice ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
    4. partile unui animal taiat in conditii normale care nu au fost prezentate pentru examinarea dupa deces, in afara de piei, copite, pene, lana, sange si produse similare;
    5. carne, carne de pasare, peste, vanat si alimente de origine animala care s-au alterat;
    6. animale, carne proaspata, carne de pasare, peste, vanat si carne si produse lactate, care in decursul inspectiilor prevazute in legislatia Comunitatii Europene nu au indeplinit cerintele veterinare pentru importul in Comunitatea Europeana;
    7. deseuri animale ce contin reziduuri de substante care au reprezentat un pericol pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor si lapte, carne sau produse de origine animala care nu mai sunt comestibile din cauza prezentei acestor reziduuri;
    8. peste sau maruntaie de peste care nu au fost acceptate pentru consumul uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infectioase,
    cu exceptia cazului in care proteinele animale mai sus mentionate au fost supuse urmatorului proces de tratament termic intr-o uzina inregistrata si aprobata conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 1 februarie 2002:
    tratament termic la cel putin 133 grade C pentru toata compozitia lor pe o durata minima de 20 de minute la o presiune de 3 bari, dimensiunea particulelor inainte de prelucrare nefiind mai mare de 5 cm,
    iar esantionarea aleatorie indeplineste urmatoarele standarde*3):
    - Clostridium perfrigens: absenta intr-un gram*4);
    - Salmonella: absenta in 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0*5);
    - Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 in 1 g*5);
    e) au fost supuse tuturor masurilor pentru a se evita o noua contaminare cu agenti patogeni dupa tratament.

    Intocmit la ............................... la ................ .
                             (locul)                      (data)
            _________
          /           \          ............................................
         | Stampila*6) |          (semnatura medicului veterinar oficial)*6)
          \___________/
                                ...............................................
                                 (numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
    *1) Optional.
    *2) Stergeti dupa cum este cazul.
    *3) unde:
    n = numarul de unitati care formeaza esantionul;
    m = valoarea de prag pentru numarul de bacterii; rezultatul este satisfacator daca numarul de bacterii in toate unitatile de esantionare nu depaseste valoarea lui m;
    M = valoarea maxima pentru numarul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfacator daca numarul de bacterii in una sau mai multe dintre unitatile de esantionare are valoarea lui m sau o depaseste pe aceasta;
    c = numarul unitatilor de esantionare pentru care numarul bacteriilor se poate situa intre m si M, esantionul fiind considerat acceptabil in cazul in care numarul bacteriilor din celelalte unitati de esantionare are valoarea lui m sau mai putin.
    *4) Esantion luat dupa tratament.
    *5) Esantion luat in timpul depozitarii in uzina de prelucrare.
    *6) Semnatura si stampila trebuie sa aiba alta culoare decat cea a documentului tiparit.

    ANEXA 2
    la norma sanitara veterinara

                           CERTIFICAT DE SANATATE
    pentru alimente uscate pentru animalele de companie

    Observatie pentru importator:
    Acest certificat este eliberat numai in scop veterinar si originalul trebuie sa insoteasca transportul pana cand ajunge la punctul de control la frontiera.
    Tara de destinatie: .......................................................
    Numarul de referinta al certificatului de sanatate: .......................
    Tara exportatoare: ........................................................
    Ministerul de resort: .....................................................
    Departamentul de autorizare: ..............................................

    I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
    Alimentele pentru animale au fost obtinute din materii prime provenind de la urmatoarele specii: ...........................................................
...............................................................................
    Natura ambalajului: .......................................................
    Numarul de bucati sau pachete: ............................................
    Greutatea neta: ...........................................................

    II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
    Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................
...............................................................................

    III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
    Alimentele pentru animale vor fi expediate din: ...........................
                                                        (locul de incarcare)
catre: ........................................................................,
                                (tara si locul de destinatie)
folosindu-se urmatoarele mijloace de transport: .............................. .
    Numarul sigiliului*1): ....................................................
    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................

    IV. Atestare
    Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
    a) au fost produse in asa fel incat hrana uscata pentru animalele de companie sau ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic la cel putin 90 grade C pentru toata compozitia lor;
    b) au fost examinate printr-o esantionare aleatorie din cel putin 5 esantioane pentru fiecare lot prelucrat, luate in timpul sau dupa depozitarea in uzina de prelucrare, care indeplineste urmatoarele standarde*2):
    - Salmonella: absenta in 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
    - Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 in 1 g;
    c) au fost obtinute folosindu-se proteine provenind de la rumegatoare*3);
       au fost obtinute fara a se folosi proteine provenind de la rumegatoare*3);
    d) nu au fost obtinute din:
    1. animale crescute pentru productia agricola care au murit, dar nu au fost taiate, inclusiv animale nascute moarte si nenascute, si, fara a se prejudicia situatiile de taiere de urgenta din motive de sanatate, animale domestice care au murit in timpul transportului;
    2. animale care au fost ucise in contextul masurilor de combatere a bolilor fie la ferme, fie in alt loc desemnat de autoritatea competenta;
    3. deseuri animale, inclusiv sange, provenind de la animale care au aratat in cursul inspectiei veterinare desfasurate la momentul taierii semne clinice ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
    4. partile unui animal taiat in conditii normale care nu au fost prezentate pentru examinarea dupa deces, in afara de piei, copite, pene, lana, sange si produse similare;
    5. carne, carne de pasare, peste, vanat si alimente de origine animala care s-au alterat;
    6. animale, carne proaspata, carne de pasare, peste, vanat si carne si produse lactate, care in decursul inspectiilor prevazute in legislatia Comunitatii Europene nu au indeplinit cerintele veterinare pentru importul in Comunitatea Europeana;
    7. deseuri animale ce contin reziduuri de substante care au reprezentat un pericol pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor si lapte, carne sau produse de origine animala care nu mai sunt comestibile din cauza prezentei acestor reziduuri;
    8. peste sau maruntaie de peste care nu au fost acceptate pentru consumul uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infectioase;
    9. proteine procesate de origine animala, derivate din materii prime cu risc ridicat;
    e) au fost supuse tuturor masurilor pentru a se evita o noua contaminare cu agenti patogeni dupa tratament;
    f) au fost ambalate intr-un nou material.

    Intocmit la ......................... la ................... .
                         (locul)                      (data)
            _________
          /           \          ............................................
         | Stampila*4) |          (semnatura medicului veterinar oficial)*4)
          \___________/
                                ...............................................
                                 (numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
    *1) Optional.
    *2) unde:
    n = numarul de unitati care formeaza esantionul;
    m = valoarea de prag pentru numarul de bacterii; rezultatul este satisfacator daca numarul de bacterii in toate unitatile de esantionare nu depaseste valoarea lui m;
    M = valoarea maxima pentru numarul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfacator daca numarul de bacterii in una sau mai multe dintre unitatile de esantionare are valoarea lui m sau o depaseste pe aceasta;
    c = numarul unitatilor de esantionare pentru care numarul bacteriilor se poate situa intre m si M, esantionul fiind considerat acceptabil in cazul in care numarul bacteriilor din celelalte unitati de esantionare are valoarea lui m sau mai putin.
    *3) Stergeti dupa cum este cazul.
    *4) Semnatura si stampila trebuie sa aiba alta culoare decat cea a documentului tiparit.

    ANEXA 3
    la norma sanitara veterinara

                             CERTIFICAT DE SANATATE
    pentru alimentele semiumede pentru animalele de companie

    Observatie pentru importator:
    Acest certificat este eliberat numai in scop veterinar si originalul trebuie sa insoteasca transportul pana cand ajunge la punctul de control la frontiera.
    Tara de destinatie: .......................................................
    Numarul de referinta al certificatului de sanatate: .......................
    Tara exportatoare: ........................................................
    Ministerul de resort: .....................................................
    Departamentul de autorizare: ..............................................

    I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
    Alimentele pentru animale au fost obtinute din materii prime provenind de la urmatoarele specii: ...........................................................
...............................................................................
    Natura ambalajului: .......................................................
    Numarul de bucati sau pachete: ............................................
    Greutatea neta: ...........................................................

    II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
    Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................
...............................................................................

    III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
    Alimentele pentru animale vor fi expediate din: ..........................
                                                         (locul de incarcare)
catre: ........................................................................,
                               (tara si locul de destinatie)
folosindu-se urmatoarele mijloace de transport: .............................. .
    Numarul sigiliului*1): ....................................................
    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................

    IV. Atestare
    Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
    a) au fost produse in asa fel incat ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic la cel putin 90 grade C pentru toata compozitia lor;
    b) au fost examinate printr-o esantionare aleatorie din cel putin 5 esantioane pentru fiecare lot prelucrat, luate in timpul depozitarii in uzina de prelucrare, care indeplineste urmatoarele standarde*2):
    - Salmonella: absenta in 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
    - Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 in 1 g;
    c) au fost produse folosindu-se proteine provenind de la animale rumegatoare*3);
       au fost produse fara a se folosi proteine provenind de la animale rumegatoare*3);
    d) nu au fost produse de la:
    1. animale crescute pentru productia agricola care au murit, dar nu au fost taiate, inclusiv animale nascute moarte si nenascute, si, fara a se prejudicia situatiile de taiere de urgenta din motive de sanatate, animale domestice care au murit in timpul transportului;
    2. animale care au fost ucise in contextul masurilor de combatere a bolilor fie la ferme, fie in alt loc desemnat de autoritatea competenta;
    3. deseuri animale, inclusiv sange, provenind de la animale care au aratat in cursul inspectiei veterinare desfasurate la momentul taierii semne clinice ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
    4. partile unui animal taiat in conditii normale care nu au fost prezentate pentru examinarea dupa deces, in afara de piei, copite, pene, lana, sange si produse similare;
    5. carne, carne de pasare, peste, vanat si alimente de origine animala care s-au alterat;
    6. animale, carne proaspata, carne de pasare, peste, vanat si carne si produse lactate, care in decursul inspectiilor prevazute in legislatia Comunitatii Europene nu au indeplinit cerintele veterinare pentru importul in Comunitatea Europeana;
    7. deseuri animale ce contin reziduuri de substante care au reprezentat un pericol pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor si lapte, carne sau produse de origine animala care nu mai sunt comestibile din cauza prezentei acestor reziduuri;
    8. peste sau maruntaie de peste care nu au fost acceptate pentru consumul uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infectioase;
    9. proteine procesate de origine animala, derivate din materii prime cu risc ridicat;
    e) au fost supuse tuturor masurilor pentru a se evita o noua contaminare cu agenti patogeni dupa tratament.

    Intocmit la ............................... la .................. .
                            (locul)                        (data)
            _________
          /           \          ............................................
         | Stampila*4) |          (semnatura medicului veterinar oficial)*4)
          \___________/
                                ...............................................
                                 (numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
    *1) Optional.
    *2) unde:
    n = numarul de unitati care formeaza esantionul;
    m = valoarea de prag pentru numarul de bacterii; rezultatul este satisfacator daca numarul de bacterii in toate unitatile de esantionare nu depaseste valoarea lui m;
    M = valoarea maxima pentru numarul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfacator daca numarul de bacterii in una sau mai multe dintre unitatile de esantionare are valoarea lui m sau o depaseste pe aceasta;
    c = numarul unitatilor de esantionare pentru care numarul bacteriilor se poate situa intre m si M, esantionul fiind considerat acceptabil in cazul in care numarul bacteriilor din celelalte unitati de esantionare are valoarea lui m sau mai putin.
    *3) Stergeti dupa cum este cazul.
    *4) Semnatura si stampila trebuie sa aiba alta culoare decat cea a documentului tiparit.

    ANEXA 4
    la norma sanitara veterinara

                              CERTIFICAT DE SANATATE
pentru produsele comestibile neprelucrate pentru animalele de companie, obtinute din piei de animale copitate

    Observatie pentru importator:
    Acest certificat este eliberat numai in scop veterinar si originalul trebuie sa insoteasca transportul pana cand ajunge la punctul de control la frontiera:
    Tara de destinatie: .......................................................
    Numarul de referinta al certificatului de sanatate: .......................
    Tara exportatoare: ........................................................
    Ministerul de resort: .....................................................
    Departamentul de autorizare: ..............................................

    I. Date de identificare a produsului
    Natura produsului: ........................................................
    Produsul a fost obtinut din piele provenind de la urmatoarele specii: .....
...............................................................................
    Natura ambalajului: .......................................................
    Numarul de bucati sau pachete: ............................................
    Greutatea neta: ...........................................................

    II. Originea produsului
    Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................
...............................................................................

    III. Destinatia produsului
    Produsul va fi expediat din: ............................................
                                             (locul de incarcare)
catre: ........................................................................,
                              (tara si locul de destinatie)
folosindu-se urmatoarele mijloace de transport: .............................. .
    Numarul sigiliului*1): ....................................................
    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................

    IV. Atestare
    Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
    a) au fost supuse unui tratament termic pentru a se distruge agentii patogeni, in special Salmonella;
    b) au fost examinate printr-o esantionare aleatorie realizata in timpul depozitarii in uzina de prelucrare, care indeplineste urmatoarele standarde*2):
    - Salmonella: absenta in 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
    - Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 in 1 g;
    c) au fost produse din piei care:
    - au fost obtinute de la animale taiate intr-un abator, care au fost supuse unei inspectii sanitare inainte si dupa deces si nu au aratat nici un semn clinic al unei boli infectioase;
    - nu au fost obtinute de la animale care au fost taiate in contextul unor masuri de combatere a bolilor;
    - au fost obtinute de la animale decedate care au fost alese pentru topirea grasimii de catre autoritatea competenta;
    d) au fost supuse tuturor masurilor pentru a se evita o noua contaminare cu agenti patogeni dupa tratament.

    Intocmit la ............................... la .................. .
                            (locul)                        (data)
            _________
          /           \          ............................................
         | Stampila*3) |          (semnatura medicului veterinar oficial)*3)
          \___________/
                                ...............................................
                                 (numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
    *1) Optional.
    *2) unde:
    n = numarul de unitati care formeaza esantionul;
    m = valoarea de prag pentru numarul de bacterii; rezultatul este satisfacator daca numarul de bacterii in toate unitatile de esantionare nu depaseste valoarea lui m;
    M = valoarea maxima pentru numarul de bacterii; rezultatul este considerat nesatisfacator daca numarul de bacterii in una sau mai multe dintre unitatile de esantionare are valoarea lui m sau o depaseste pe aceasta;
    c = numarul unitatilor de esantionare pentru care numarul bacteriilor se poate situa intre m si M, esantionul fiind considerat acceptabil in cazul in care numarul bacteriilor din celelalte unitati de esantionare are valoarea lui m sau mai putin.
    *3) Semnatura si stampila trebuie sa aiba alta culoare decat cea a documentului tiparit.

    ANEXA 5
    la norma sanitara veterinara

                           CERTIFICAT DE SANATATE
pentru comertul intracomunitar cu alimente pentru animalele de companie, in ambalaje inchise ermetic

    Tara de expediere: ........................................................
    Ministerul: ...............................................................
    Departamentul: ............................................................

    I. Identificarea alimentelor pentru animalele de companie
    Natura alimentelor pentru animalele de companie: ..........................
    Natura ambalajului: .......................................................
    Numarul pachetelor: .......................................................
    Greutatea neta: ...........................................................

    II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
    Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................

    III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
    Alimentele pentru animalele de companie vor fi trimise de la: ............................... catre: .......................................,
     (locul incarcarii)                         (locul de destinatie)
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................

    IV. Atestare
    Se atesta ca:
    1. materiile prime de origine animala din care s-au fabricat alimentele pentru animale de companie au fost supuse unui tratament termic la o valoare Fc de minimum 3,0;
    2. produsul contine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu contine proteine provenind de la animale rumegatoare*1)

    Intocmit la ............................. la .................. .
                           (locul)                       (data)
            ________
          /          \          ............................................
         |  Stampila  |          (semnatura medicului veterinar oficial)
          \__________/
                                ...............................................
                                 (numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
    *1) Stergeti daca este cazul.

    ANEXA 6
    la norma sanitara veterinara

                            CERTIFICAT DE SANATATE
pentru comertul intracomunitar cu alimente uscate si semiumede pentru animalele de companie

    Tara de expediere: ........................................................
    Ministerul: ...............................................................
    Departamentul: ............................................................

    I. Identificarea alimentelor pentru animalele de companie
    Natura alimentelor pentru animalele de companie: ..........................
    Natura ambalajului: .......................................................
    Numarul pachetelor: .......................................................
    Greutatea neta: ...........................................................

    II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
    Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................

    III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
    Alimentele pentru animalele de companie vor fi trimise de la: .............................. catre: .........................................,
    (locul incarcarii)                         (locul de destinatie)
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................

    IV. Atestare
    Se atesta ca:
    1. materiile prime de origine animala din care s-au fabricat alimentele pentru animale de companie:
    a) in cazul alimentelor semiumede pentru animale, acestea s-au obtinut numai din animale de sacrificiu sanatoase, a caror carne s-a stabilit ca este buna pentru consumul uman;
    b) ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic de cel putin 90 grade C in toata compozitia lor;
    2. dupa tratament s-au luat toate masurile de precautie pentru a se asigura ca produsul nu a fost contaminat in nici un fel inainte de livrare;
    3. in cazul alimentelor uscate pentru animalele de companie produsul este ambalat in containere noi (pungi sau saci)*1);
    4. produsul contine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu contine proteine provenind de la animale rumegatoare*1);
    5. in timpul procesului de productie s-au colectat probe reprezentative pentru a se verifica respectarea standardelor microbiologice prevazute in cap. III din anexa II la Directiva 90/667/CEE si absenta salmonellei din alimentele pentru animale de companie.

    Intocmit la ............................. la ................. .
                         (locul)                        (data)
            ________
          /          \           ............................................
         |  Stampila  |             (semnatura medicului veterinar oficial)
          \__________/
                                ...............................................
                                 (numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
    *1) Stergeti daca este cazul.

    ANEXA 7
    la norma sanitara veterinara

                          CERTIFICAT DE SANATATE
pentru comertul intracomunitar cu alimente pentru animalele de companie, fabricate din piei de animale copitate

    Tara de expediere: ........................................................
    Ministerul: ...............................................................
    Departamentul: ............................................................

    I. Identificarea produsului
    Natura produsului: ........................................................
    Natura ambalajului: .......................................................
    Numarul pachetelor: .......................................................
    Greutatea neta: ...........................................................

    II. Originea produsului
    Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................
...............................................................................

    III. Destinatia produsului
    Produsul va fi trimis de la: ..............................................
                                            (locul incarcarii)
catre: ........................................................................,
                             (locul de destinatie)
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
...............................................................................
    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................

    IV. Atestare
    Se atesta ca:
    1. prin tratamentul termic toti agentii patogeni, in special Salmonella, au fost distrusi;
    2. produsul contine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu contine proteine provenind de la animale rumegatoare*1);
    3. dupa tratament s-au luat toate masurile de precautie pentru a se asigura ca produsul nu a fost contaminat in nici un fel inainte de livrare;
    4. in cazul in care provine din firme inregistrate, produsul este dovedit negativ la testul pentru Salmonella.

    Intocmit la ......................... la .................... .
                        (locul)                     (data)
            ________
          /          \           ............................................
         |  Stampila  |             (semnatura medicului veterinar oficial)
          \__________/
                                ...............................................
                                 (numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
    *1) Stergeti daca este cazul.

    ANEXA 8
    la norma sanitara veterinara

                          CERTIFICAT DE SANATATE
pentru comertul intracomunitar cu materie prima cu risc scazut, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, destinata producerii alimentelor pentru animalele de companie

    Tara de expediere: ........................................................
    Ministerul: ...............................................................
    Departamentul: ............................................................

    I. Identificarea produsului
    Natura produsului: ........................................................
    Natura ambalajului: .......................................................
    Numarul pachetelor: .......................................................
    Greutatea neta: ...........................................................

    II. Originea produsului
    Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii inregistrate/aprobate*1): .....................................................
...............................................................................

    III. Destinatia produsului
    Produsul va fi trimis de la: ............................................
                                              (locul incarcarii)
catre: .......................................................................,
                               (locul de destinatie)
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
    Numele si adresa expeditorului: ...........................................
    Numele si adresa destinatarului: ..........................................

    IV. Atestare
    Se atesta ca produsul contine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu contine proteine provenind de la animale rumegatoare*1).

    Intocmit la .......................... la ................... .
                        (locul)                       (data)
            ________
          /          \           ............................................
         |  Stampila  |            (semnatura medicului veterinar oficial)
          \__________/
                                ...............................................
                                 (numele cu majuscule, calificarea si functia)
           
    *1) Stergeti daca este cazul.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 88/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 88 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 88/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu