ORDIN
Nr. 88 din 26 februarie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile sanitare
veterinare pentru producerea, comertul cu statele membre ale Uniunii Europene
si importul din tari terte al unor alimente pentru animalele de companie si al
unor produse comestibile neprelucrate pentru animalele de companie
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 537 din 23 iulie 2002
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 153.565 din 19 februarie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare veterinare
pentru producerea, comertul cu statele membre ale Uniunii Europene si importul
din tari terte al unor alimente pentru animalele de companie si al unor produse
comestibile neprelucrate pentru animalele de companie, prevazuta in anexa care
face parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor
aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aducere la
indeplinire a prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 15 zile de la data publicarii lui.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile sanitare veterinare pentru producerea, comertul cu statele
membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte al unor alimente pentru
animalele de companie si al unor produse comestibile neprelucrate pentru
animalele de companie
CAP. 1
Prevederi generale
Art. 1
In sensul prezentei norme sanitare veterinare se intelege prin:
a) alimente pentru animale de companie, sub forma uscata - alimente
granulate, cu cel mult 15% umiditate, care au in compozitie mai multe
ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse, grasimi, minerale, vitamine
etc., care au fost supuse in timpul producerii la temperaturi de natura sa
distruga toti agentii patogeni si care nu necesita pentru depozitare
temperaturi de refrigerare sau de congelare;
b) alimente pentru animale de companie, in ambalaje ermetic inchise -
alimente ambalate in recipiente metalice, cu cel putin 65% umiditate, care au
in compozitie mai multe ingrediente: cereale, carne, organe, subproduse,
grasimi etc., care au fost supuse in timpul producerii la temperaturi de natura
sa distruga toti agentii patogeni si care nu necesita pentru depozitare
temperaturi de refrigerare sau congelare;
c) alimente pentru animale de companie, sub forma semiumeda - alimente cu
15% - 65% umiditate, care au in compozitie mai multe ingrediente: cereale,
carne, organe, subproduse, grasimi, minerale, vitamine, conservanti etc., care
au fost supuse in timpul producerii la temperaturi de natura sa distruga toti
agentii patogeni si care nu necesita pentru depozitare temperaturi de
refrigerare sau congelare.
Art. 2
Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor
pentru animalele de companie, care pot contine proteine animale procesate,
derivate din materiale cu grad ridicat de risc care nu sunt destinate
consumului uman, in ambalaje inchise ermetic, din tari terte, daca acestea sunt
insotite de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 1
la prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 3
Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor
pentru animale de companie, sub forma uscata, care nu trebuie sa contina
proteine animale procesate derivate din materiale cu grad ridicat de risc, din
tari terte, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform
modelului prezentat in anexa nr. 2 la prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 4
Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor
pentru animalele de companie, sub forma semiumeda, care nu trebuie sa contina
proteine animale procesate provenite din materiale cu grad ridicat de risc, din
tari terte, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform
modelului prevazut in anexa nr. 3 la prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 5
Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul produselor
comestibile neprelucrate, pentru animale de companie, obtinute din piei de
animale copitate, din tari terte, daca acestea sunt insotite de un certificat
de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 4 la prezenta norma
sanitara veterinara.
Art. 6
Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor
pentru animalele de companie, care pot contine proteine animale procesate,
conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
504/2001 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind stabilirea
conditiilor sanitare veterinare pentru inlaturarea si prelucrarea deseurilor
animale, comercializarea lor si prevenirea agentilor patogeni din furajele care
contin produse de origine animala sau peste, publicat in Monitorul Oficial al
Romaniei, Partea I, nr. 78 din 1 februarie 2002, care nu sunt destinate
consumului uman, in ambalaje inchise ermetic, din statele membre ale Uniunii
Europene, daca acestea sunt insotite de un certificat de sanatate conform
modelului prevazut in anexa nr. 5 la prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 7
Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul alimentelor
pentru animale de companie, sub forma uscata sau semiumeda, care nu trebuie sa
contina proteine animale procesate derivate din materiale cu grad ridicat de
risc, din statele membre ale Uniunii Europene, daca acestea sunt insotite de un
certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 6 la prezenta
norma sanitara veterinara.
Art. 8
Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul produselor
neprelucrate pentru animale de companie, fabricate din piei de animale
copitate, din statele membre ale Uniunii Europene, daca acestea sunt insotite
de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in anexa nr. 7 la
prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 9
Autoritatea veterinara centrala din Romania va aviza importul de materie
prima cu risc scazut, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei
si padurilor nr. 504/2001, destinata producerii alimentelor pentru animale de
companie, din statele membre ale Uniunii Europene sau din tari terte, daca
aceasta este insotita de un certificat de sanatate conform modelului prevazut in
anexa nr. 8 la prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 10
Certificatele de sanatate prevazute in anexele nr. 1 - 4 la prezenta norma
sanitara veterinara pot fi folosite pentru exportul din Romania al produselor
mentionate catre statele membre ale Uniunii Europene, pentru importul acestor
produse din tari terte si din tari membre ale Uniunii Europene, pana la
aderarea Romaniei la Uniunea Europeana.
Art. 11
Certificatele de sanatate mentionate in anexele nr. 5 - 7 la prezenta norma
sanitara veterinara vor fi utilizate cand Romania va deveni stat membru al
Uniunii Europene sau cand exista un acord bilateral cu o alta tara, iar
certificatul de sanatate mentionat in anexa nr. 8 la prezenta norma sanitara
veterinara va fi utilizat la importul de materie prima cu risc scazut, conform
Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001,
destinata producerii alimentelor pentru animale de companie, din statele membre
ale Uniunii Europene sau din tari terte.
Art. 12
Certificatele de sanatate mentionate in anexele nr. 1 - 8 vor fi formate
dintr-o singura fila si completate in mod obligatoriu in limba romana, precum
si in limba tarii de intrare in Uniunea Europeana in cazul exportului.
CAP. 2
Conditii sanitare veterinare pentru alimentele destinate animalelor de
companie, ce contin materiale cu risc scazut in sensul Ordinului ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001
Art. 13
Fiecare transport de alimente pentru animale de companie, in ambalaje
inchise ermetic, trebuie sa fie insotit de un certificat eliberat si semnat de
un medic veterinar oficial din tara de origine, care sa ateste ca produsul a
fost supus unui tratament termic la o valoare Fc minima de 3,0.
Art. 14
Fiecare transport de alimente semiumede pentru animale de companie trebuie
sa fie insotit fie de documentul comercial, fie de certificatul prevazut la
art. 13 lit. b) din Norma sanitara veterinara privind stabilirea conditiilor
sanitare veterinare pentru inlaturarea si prelucrarea deseurilor animale,
comercializarea lor si prevenirea agentilor patogeni din furajele care contin
produse de origine animala sau peste, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, care sa ateste ca:
a) materiile prime de origine animala, din care au fost produse alimentele
pentru animale de companie, au fost obtinute numai de la animale taiate, a
caror carne a fost avizata ca fiind buna pentru consumul uman;
b) ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic la
o temperatura de cel putin 90 grade C pentru toata compozitia lor;
c) dupa prelucrare au fost luate masuri efective pentru a se asigura ca
transportul nu a fost expus la recontaminare.
Art. 15
(1) Alimentele pentru animale de companie, sub forma uscata, trebuie sa fie
produse din materii prime care au fost materiale cu risc scazut in conformitate
cu art. 13 lit. b) din Norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001;
(2) Fiecare transport este insotit de un document comercial sau certificat
prevazut in art. 13 lit. b) din Norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, care atesta
ca:
a) alimentele pentru animale de companie, sub forma uscata, cuprind produse
de la animale taiate si tratate termic in asa fel incat sa se obtina o
temperatura de cel putin 90 grade C pentru toata compozitia lor, intelegandu-se
ca tratamentul nu a fost necesar pentru produsele finite ale caror ingrediente
au fost supuse acestui tratament;
b) dupa tratamentul termic s-au luat toate masurile de precautie pentru a
se asigura ca produsul nu a fost contaminat in vreun fel inainte de expediere;
c) produsul este impachetat in ambalaje noi (pungi sau saci);
d) procesul a fost testat cu rezultate satisfacatoare in conformitate cu
prevederile cap. III din anexa nr. 2 la Norma sanitara veterinara aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001.
Art. 16
Fiecare transport de produse fabricate din piei prelucrate trebuie sa fie
insotit de un document comercial sau certificat prevazut la art. 13 lit. b) din
Norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii,
alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, care sa ateste ca produsele au fost
supuse in timpul prelucrarii unui tratament termic indeajuns de puternic pentru
a distruge organismele patogene, inclusiv Salmonella, si ca s-au luat masuri
efective dupa prelucrare in scopul prevenirii contaminarii produselor.
CAP. 3
Conditii sanitare veterinare pentru materia prima destinata fabricarii
alimentelor pentru animale de companie
Art. 17
(1) Prin materie prima se intelege carne proaspata, glande, organe si alte
subproduse, precum si mucoasele intestinale, care nu sunt destinate consumului
uman. Materia prima va fi considerata ca fiind proaspata daca a fost supusa
numai congelarii sau altui tratament care nu a avut ca rezultat distrugerea
sigura a agentilor patogeni; materialele folosite pot fi numai materiale cu
risc scazut in sensul Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 504/2001.
(2) Materia prima trebuie insotita de un document comercial sau certificat
prevazut la art. 13 lit. b) din Norma sanitara veterinara aprobata prin Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001 sau de un
certificat conform modelului stabilit in anexa nr. 8.
(3) In cazul comercializarii certificatul original de sanatate sau
documentul comercial trebuie sa ajunga la autoritatea veterinara responsabila
pentru uzina de prelucrare, depozitul frigorific intermediar sau instalatia de
sortare, iar in cazul importurilor trebuie verificat de Inspectoratul de
politie sanitara veterinara de frontiera.
(4) Materia prima trebuie sa ajunga direct la uzinele de prelucrare,
aprobate si autorizate, care indeplinesc conditiile prevazute de Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001, sau la
depozitele frigorifice aprobate, pentru depozitare intermediara; Romania va
informa Comisia Europeana despre aprobarea acestor instalatii de sortare.
(5) Materia prima trebuie transportata la uzina de prelucrare numai in
containere sau vehicule impermeabile, sigilate in mod corespunzator; inscriptia
"Doar pentru producerea de alimente pentru animale de companie"
trebuie sa apara pe recipientele si documentele insotitoare; numele si adresa
intreprinderii destinatare trebuie sa apara pe containerele si pe documentele
insotitoare.
(6) Vehiculele si containerele folosite pentru transportul materiei prime,
impreuna cu toate echipamentele sau aparatele care au intrat in contact cu
materia prima neprelucrata, trebuie curatate si dezinfectate. Materialul
folosit la ambalare trebuie incinerat sau eliminat prin alte mijloace, conform
instructiunilor medicului veterinar oficial.
(7) Depozitarea intermediara a materiei prime va fi permisa numai in
depozite frigorifice aprobate in acest scop, sub autorizarea si supravegherea
medicului veterinar oficial; materia prima trebuie depozitata separat de
celelalte materii in asa fel incat sa se previna orice contaminare.
(8) La uzina de prelucrare materia prima trebuie prelucrata in asa fel
incat sa se distruga toti agentii patogeni si sa se inlature orice pericol
pentru sanatatea animalelor domestice; indepartarea materiei prime din uzina,
pentru distrugere in uzinele de prelucrare aprobate sau inregistrate in acest
scop, conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr.
504/2001, va fi permisa numai in cazuri exceptionale si cu autorizarea
medicului veterinar oficial; prevederile alin. (5), (6) si (9) se vor aplica in
mod corespunzator pentru transportul de materie prima si pentru instiintarea
medicului veterinar oficial responsabil de uzina de prelucrare.
(9) In cazul in care materia prima este transportata de la uzina de origine
sau este importata, medicul veterinar oficial responsabil pentru uzina de
origine sau Inspectoratul de politie sanitara veterinara de frontiera, in cazul
importurilor, va instiinta medicul veterinar oficial responsabil pentru uzina
de prelucrare, depozitul intermediar sau instalatia de sortare despre acest
lucru prin "Sistemul Animo", telex sau fax.
(10) Importurile de materie prima se supun urmatoarelor prevederi:
a) Romania va autoriza importul de materie prima doar din tarile Uniunii
Europene si din tari terte aflate pe lista aprobata de autoritatea veterinara
centrala din Romania;
b) dupa controlul de frontiera materiile prime vor fi transportate, sub
supravegherea autoritatii veterinare competente, fie la o uzina de prelucrare,
aprobata si autorizata, care se afla sub supravegherea permanenta a unui medic
veterinar oficial si care garanteaza ca materiile prime vor fi folosite numai
in scopul permis si ca nu vor iesi din uzina neprelucrate, fie la un depozit
intermediar autorizat sau la o instalatie de sortare aprobata;
c) certificatul de sanatate, care poarta stampila Inspectoratului de
politie sanitara veterinara de frontiera, trebuie sa insoteasca materia prima
pana la uzina de destinatie.
CAP. 4
Controlul sanitar veterinar al alimentelor pentru animale de companie
Art. 18
(1) Importurile de alimente pentru animalele de companie din statele membre
ale Uniunii Europene vor fi supuse atat controlului fizic, cat si al
documentelor la punctele de trecere a frontierei de stat si la destinatie, iar
daca exista suspiciuni in ceea ce priveste originea marfii, compozitia sau
valabilitatea produsului, se controleaza si prin examen de laborator.
(2) Autoritatea veterinara competenta este singura in masura sa decida daca
se efectueaza examene de laborator, precum si analizele ce se vor efectua, in
functie de situatia existenta in timpul controlului pentru importul din Uniunea
Europeana de alimente pentru animale de companie.
Art. 19
(1) Importurile de alimente pentru animale de companie provenite din tarile
terte vor fi controlate la punctele de trecere a frontierei de stat atat fizic,
cat si din punct de vedere al documentelor, iar la destinatie, din punct de
vedere al documentelor, fizic si prin examene de laborator, dupa cum urmeaza:
a) primul transport importat in anul respectiv se examineaza complet prin examene
de laborator, pentru fiecare sortiment importat;
b) fiecare transport care urmeaza sa fie importat dupa primul, care a fost
examinat si prin examene de laborator complete si a corespuns, se va examina
prin examen bacteriologic pentru depistarea Salmonella, Clostridium perfringens
si a enterobacteriaceelor, pentru fiecare sortiment importat;
c) daca la examenul complet de laborator s-au decelat probe pozitive,
urmatoarele trei transporturi vor fi examinate complet. Cand rezultatele celor
trei examinari sunt negative, procedura de examinare se continua ca la lit. b).
Daca rezultatele celor trei examinari complete nu sunt negative se va interzice
importul pentru produsul respectiv, de la producatorul in cauza, pe o perioada
de un an de la data realizarii importului.
(2) Modul de recoltare a probelor va fi in conformitate cu Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 390/2001 pentru
aprobarea Normei sanitare veterinare privind controlul oficial al furajelor
pentru animale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 766
din 30 noiembrie 2001.
(3) Daca in urma examenului de laborator se deceleaza probe pozitive la
probele recoltate dupa examenul complet, procedura de examinare se va relua
pentru urmatorul import cu examen complet.
(4) Sortimentele decelate pozitiv in urma examenelor de laborator vor fi
valorificate conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 504/2001.
Art. 20
Examenul de laborator pentru produsele importate se va efectua numai in
laboratoarele sanitare veterinare de stat.
Art. 21
Costurile examenelor de la laborator vor fi suportate de catre importator.
Art. 22
(1) Alimentele pentru animalele de companie produse pe teritoriul Romaniei
vor fi supuse examenului complet de laborator pentru fiecare lot in parte.
(2) Examenele de laborator pentru probele recoltate de la produsele
specificate la alin. (1) se vor efectua in laboratoare autorizate
sanitar-veterinar, iar costurile examenelor sunt suportate de catre producator.
Art. 23
Alimentele pentru animalele de companie supuse controlului
sanitar-veterinar prin examene de laborator nu vor fi comercializate pana la
obtinerea rezultatului examenului de laborator.
Art. 24
Conditiile sanitare veterinare pentru producerea si comercializarea carnii
tocate sau preparatelor din carne tocata, sub forma refrigerata sau congelata,
destinate animalelor de companie, sunt aceleasi ca si pentru cele destinate
consumului uman.
Art. 25
Este interzisa folosirea alimentelor destinate carnivorelor domestice ca
sursa de hrana pentru alte specii de animale.
Art. 26
Comercializarea alimentelor pentru animalele de companie in unitati de
desfacere in care se comercializeaza si produse destinate consumului uman se va
putea face doar in ambalajele in care au fost ambalate de catre producator,
fara deschiderea acestora, iar in unitatile de comercializare specializate se
va putea face si deschizandu-se ambalajele originale, numai pentru alimentele
sub forma uscata, dar cu respectarea masurilor de igiena.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru alimente in ambalaje inchise ermetic, pentru animalele de companie
Observatie pentru importator:
Acest certificat este eliberat numai in scop veterinar si originalul
trebuie sa insoteasca transportul pana cand ajunge la punctul de control la
frontiera.
Tara de destinatie: .......................................................
Numarul de referinta al certificatului de sanatate: .......................
Tara exportatoare: ........................................................
Ministerul de resort: .....................................................
Departamentul de autorizare: ..............................................
I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale au fost obtinute din materii prime provenind de
la urmatoarele specii: ...........................................................
...............................................................................
Natura ambalajului: .......................................................
Numarul de bucati sau pachete: ............................................
Greutatea neta: ...........................................................
II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate
sau inregistrate:
.................................................................
...............................................................................
...............................................................................
III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale vor fi expediate din: ...........................
(locul de incarcare)
catre: .......................................................................,
(tara si locul de destinatie)
folosindu-se urmatoarele mijloace de transport: ..............................
.
Numarul sigiliului*1): ....................................................
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................
IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca
alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
a) au fost supuse unui tratament termic la o valoare minima Fc de 3,0 in
ambalaje sigilate ermetic;
b) au fost analizate printr-o esantionare aleatorie din cel putin 5
ambalaje pentru fiecare lot prelucrat cu ajutorul unor metode de diagnosticare
de laborator pentru a se asigura tratamentul termic adecvat al intregului
transport asa cum se prevede la lit. a);
c) au fost produse folosindu-se proteine provenind de la rumegatoare*2);
au fost produse fara a se folosi proteine provenind de la
rumegatoare*2);
d) nu au fost produse de la:
1. animale crescute pentru productia agricola care au murit, dar nu au fost
taiate, inclusiv animale nascute moarte si nenascute, si, fara a se prejudicia
situatiile de taiere de urgenta din motive de sanatate, animale domestice care
au murit in timpul transportului;
2. animale care au fost ucise in contextul masurilor de combatere a bolilor
fie la ferme, fie in alt loc desemnat de autoritatea competenta;
3. deseuri animale, inclusiv sange, provenind de la animale care au aratat
in cursul inspectiei veterinare desfasurate la momentul taierii semne clinice
ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
4. partile unui animal taiat in conditii normale care nu au fost prezentate
pentru examinarea dupa deces, in afara de piei, copite, pene, lana, sange si
produse similare;
5. carne, carne de pasare, peste, vanat si alimente de origine animala care
s-au alterat;
6. animale, carne proaspata, carne de pasare, peste, vanat si carne si
produse lactate, care in decursul inspectiilor prevazute in legislatia
Comunitatii Europene nu au indeplinit cerintele veterinare pentru importul in
Comunitatea Europeana;
7. deseuri animale ce contin reziduuri de substante care au reprezentat un
pericol pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor si lapte, carne sau produse
de origine animala care nu mai sunt comestibile din cauza prezentei acestor
reziduuri;
8. peste sau maruntaie de peste care nu au fost acceptate pentru consumul
uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infectioase,
cu exceptia cazului in care proteinele animale mai sus mentionate au fost
supuse urmatorului proces de tratament termic intr-o uzina inregistrata si
aprobata conform Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor
nr. 504/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 78 din 1
februarie 2002:
tratament termic la cel putin 133 grade C pentru toata compozitia lor pe o
durata minima de 20 de minute la o presiune de 3 bari, dimensiunea particulelor
inainte de prelucrare nefiind mai mare de 5 cm,
iar esantionarea aleatorie indeplineste urmatoarele standarde*3):
- Clostridium perfrigens: absenta intr-un gram*4);
- Salmonella: absenta in 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0*5);
- Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 in 1 g*5);
e) au fost supuse tuturor masurilor pentru a se evita o noua contaminare cu
agenti patogeni dupa tratament.
Intocmit la ............................... la ................ .
(locul) (data)
_________
/ \ ............................................
| Stampila*6) | (semnatura medicului veterinar oficial)*6)
\___________/
...............................................
(numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
*1) Optional.
*2) Stergeti dupa cum este cazul.
*3) unde:
n = numarul de unitati care formeaza esantionul;
m = valoarea de prag pentru numarul de bacterii; rezultatul este
satisfacator daca numarul de bacterii in toate unitatile de esantionare nu
depaseste valoarea lui m;
M = valoarea maxima pentru numarul de bacterii; rezultatul este considerat
nesatisfacator daca numarul de bacterii in una sau mai multe dintre unitatile
de esantionare are valoarea lui m sau o depaseste pe aceasta;
c = numarul unitatilor de esantionare pentru care numarul bacteriilor se
poate situa intre m si M, esantionul fiind considerat acceptabil in cazul in
care numarul bacteriilor din celelalte unitati de esantionare are valoarea lui
m sau mai putin.
*4) Esantion luat dupa tratament.
*5) Esantion luat in timpul depozitarii in uzina de prelucrare.
*6) Semnatura si stampila trebuie sa aiba alta culoare decat cea a
documentului tiparit.
ANEXA 2
la norma sanitara veterinara
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru alimente uscate pentru animalele de companie
Observatie pentru importator:
Acest certificat este eliberat numai in scop veterinar si originalul
trebuie sa insoteasca transportul pana cand ajunge la punctul de control la
frontiera.
Tara de destinatie: .......................................................
Numarul de referinta al certificatului de sanatate: .......................
Tara exportatoare: ........................................................
Ministerul de resort: .....................................................
Departamentul de autorizare: ..............................................
I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale au fost obtinute din materii prime provenind de
la urmatoarele specii: ...........................................................
...............................................................................
Natura ambalajului: .......................................................
Numarul de bucati sau pachete: ............................................
Greutatea neta: ...........................................................
II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate
sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................
...............................................................................
III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale vor fi expediate din: ...........................
(locul de incarcare)
catre:
........................................................................,
(tara si locul de destinatie)
folosindu-se urmatoarele mijloace de transport: ..............................
.
Numarul sigiliului*1): ....................................................
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................
IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca
alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
a) au fost produse in asa fel incat hrana uscata pentru animalele de
companie sau ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament
termic la cel putin 90 grade C pentru toata compozitia lor;
b) au fost examinate printr-o esantionare aleatorie din cel putin 5
esantioane pentru fiecare lot prelucrat, luate in timpul sau dupa depozitarea
in uzina de prelucrare, care indeplineste urmatoarele standarde*2):
- Salmonella: absenta in 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
- Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 in 1 g;
c) au fost obtinute folosindu-se proteine provenind de la rumegatoare*3);
au fost obtinute fara a se folosi proteine provenind de la
rumegatoare*3);
d) nu au fost obtinute din:
1. animale crescute pentru productia agricola care au murit, dar nu au fost
taiate, inclusiv animale nascute moarte si nenascute, si, fara a se prejudicia
situatiile de taiere de urgenta din motive de sanatate, animale domestice care
au murit in timpul transportului;
2. animale care au fost ucise in contextul masurilor de combatere a bolilor
fie la ferme, fie in alt loc desemnat de autoritatea competenta;
3. deseuri animale, inclusiv sange, provenind de la animale care au aratat
in cursul inspectiei veterinare desfasurate la momentul taierii semne clinice
ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
4. partile unui animal taiat in conditii normale care nu au fost prezentate
pentru examinarea dupa deces, in afara de piei, copite, pene, lana, sange si
produse similare;
5. carne, carne de pasare, peste, vanat si alimente de origine animala care
s-au alterat;
6. animale, carne proaspata, carne de pasare, peste, vanat si carne si
produse lactate, care in decursul inspectiilor prevazute in legislatia
Comunitatii Europene nu au indeplinit cerintele veterinare pentru importul in
Comunitatea Europeana;
7. deseuri animale ce contin reziduuri de substante care au reprezentat un
pericol pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor si lapte, carne sau produse
de origine animala care nu mai sunt comestibile din cauza prezentei acestor
reziduuri;
8. peste sau maruntaie de peste care nu au fost acceptate pentru consumul
uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infectioase;
9. proteine procesate de origine animala, derivate din materii prime cu
risc ridicat;
e) au fost supuse tuturor masurilor pentru a se evita o noua contaminare cu
agenti patogeni dupa tratament;
f) au fost ambalate intr-un nou material.
Intocmit la ......................... la ................... .
(locul) (data)
_________
/ \ ............................................
| Stampila*4) | (semnatura medicului veterinar oficial)*4)
\___________/
...............................................
(numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
*1) Optional.
*2) unde:
n = numarul de unitati care formeaza esantionul;
m = valoarea de prag pentru numarul de bacterii; rezultatul este
satisfacator daca numarul de bacterii in toate unitatile de esantionare nu
depaseste valoarea lui m;
M = valoarea maxima pentru numarul de bacterii; rezultatul este considerat
nesatisfacator daca numarul de bacterii in una sau mai multe dintre unitatile
de esantionare are valoarea lui m sau o depaseste pe aceasta;
c = numarul unitatilor de esantionare pentru care numarul bacteriilor se
poate situa intre m si M, esantionul fiind considerat acceptabil in cazul in
care numarul bacteriilor din celelalte unitati de esantionare are valoarea lui
m sau mai putin.
*3) Stergeti dupa cum este cazul.
*4) Semnatura si stampila trebuie sa aiba alta culoare decat cea a
documentului tiparit.
ANEXA 3
la norma sanitara veterinara
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru alimentele semiumede pentru animalele de companie
Observatie pentru importator:
Acest certificat este eliberat numai in scop veterinar si originalul trebuie
sa insoteasca transportul pana cand ajunge la punctul de control la frontiera.
Tara de destinatie: .......................................................
Numarul de referinta al certificatului de sanatate: .......................
Tara exportatoare: ........................................................
Ministerul de resort: .....................................................
Departamentul de autorizare: ..............................................
I. Date de identificare a alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale au fost obtinute din materii prime provenind de
la urmatoarele specii:
...........................................................
...............................................................................
Natura ambalajului: .......................................................
Numarul de bucati sau pachete: ............................................
Greutatea neta: ...........................................................
II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate
sau inregistrate:
.................................................................
...............................................................................
...............................................................................
III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animale vor fi expediate din: ..........................
(locul de incarcare)
catre:
........................................................................,
(tara si locul de destinatie)
folosindu-se urmatoarele mijloace de transport: ..............................
.
Numarul sigiliului*1): ....................................................
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................
IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca
alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
a) au fost produse in asa fel incat ingredientele de origine animala au
fost supuse unui tratament termic la cel putin 90 grade C pentru toata compozitia
lor;
b) au fost examinate printr-o esantionare aleatorie din cel putin 5
esantioane pentru fiecare lot prelucrat, luate in timpul depozitarii in uzina
de prelucrare, care indeplineste urmatoarele standarde*2):
- Salmonella: absenta in 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
- Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 in 1 g;
c) au fost produse folosindu-se proteine provenind de la animale
rumegatoare*3);
au fost produse fara a se folosi proteine provenind de la animale
rumegatoare*3);
d) nu au fost produse de la:
1. animale crescute pentru productia agricola care au murit, dar nu au fost
taiate, inclusiv animale nascute moarte si nenascute, si, fara a se prejudicia
situatiile de taiere de urgenta din motive de sanatate, animale domestice care
au murit in timpul transportului;
2. animale care au fost ucise in contextul masurilor de combatere a bolilor
fie la ferme, fie in alt loc desemnat de autoritatea competenta;
3. deseuri animale, inclusiv sange, provenind de la animale care au aratat
in cursul inspectiei veterinare desfasurate la momentul taierii semne clinice
ale unor boli transmisibile la om sau la alte animale;
4. partile unui animal taiat in conditii normale care nu au fost prezentate
pentru examinarea dupa deces, in afara de piei, copite, pene, lana, sange si
produse similare;
5. carne, carne de pasare, peste, vanat si alimente de origine animala care
s-au alterat;
6. animale, carne proaspata, carne de pasare, peste, vanat si carne si
produse lactate, care in decursul inspectiilor prevazute in legislatia
Comunitatii Europene nu au indeplinit cerintele veterinare pentru importul in
Comunitatea Europeana;
7. deseuri animale ce contin reziduuri de substante care au reprezentat un pericol
pentru sanatatea oamenilor sau a animalelor si lapte, carne sau produse de
origine animala care nu mai sunt comestibile din cauza prezentei acestor
reziduuri;
8. peste sau maruntaie de peste care nu au fost acceptate pentru consumul
uman din cauza unor semne clinice ale unei boli infectioase;
9. proteine procesate de origine animala, derivate din materii prime cu
risc ridicat;
e) au fost supuse tuturor masurilor pentru a se evita o noua contaminare cu
agenti patogeni dupa tratament.
Intocmit la ............................... la .................. .
(locul) (data)
_________
/ \ ............................................
| Stampila*4) | (semnatura medicului veterinar oficial)*4)
\___________/
...............................................
(numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
*1) Optional.
*2) unde:
n = numarul de unitati care formeaza esantionul;
m = valoarea de prag pentru numarul de bacterii; rezultatul este
satisfacator daca numarul de bacterii in toate unitatile de esantionare nu
depaseste valoarea lui m;
M = valoarea maxima pentru numarul de bacterii; rezultatul este considerat
nesatisfacator daca numarul de bacterii in una sau mai multe dintre unitatile
de esantionare are valoarea lui m sau o depaseste pe aceasta;
c = numarul unitatilor de esantionare pentru care numarul bacteriilor se
poate situa intre m si M, esantionul fiind considerat acceptabil in cazul in
care numarul bacteriilor din celelalte unitati de esantionare are valoarea lui
m sau mai putin.
*3) Stergeti dupa cum este cazul.
*4) Semnatura si stampila trebuie sa aiba alta culoare decat cea a
documentului tiparit.
ANEXA 4
la norma sanitara veterinara
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru produsele comestibile neprelucrate pentru animalele de companie, obtinute
din piei de animale copitate
Observatie pentru importator:
Acest certificat este eliberat numai in scop veterinar si originalul
trebuie sa insoteasca transportul pana cand ajunge la punctul de control la
frontiera:
Tara de destinatie: .......................................................
Numarul de referinta al certificatului de sanatate: .......................
Tara exportatoare: ........................................................
Ministerul de resort: .....................................................
Departamentul de autorizare: ..............................................
I. Date de identificare a produsului
Natura produsului: ........................................................
Produsul a fost obtinut din piele provenind de la urmatoarele specii: .....
...............................................................................
Natura ambalajului: .......................................................
Numarul de bucati sau pachete: ............................................
Greutatea neta: ...........................................................
II. Originea produsului
Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate
sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................
...............................................................................
III. Destinatia produsului
Produsul va fi expediat din: ............................................
(locul de incarcare)
catre:
........................................................................,
(tara si locul de destinatie)
folosindu-se urmatoarele mijloace de transport: ..............................
.
Numarul sigiliului*1): ....................................................
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................
IV. Atestare
Subsemnatul, medic veterinar oficial, adeveresc prin prezenta atestare ca
alimentele pentru animalele de companie descrise mai sus:
a) au fost supuse unui tratament termic pentru a se distruge agentii
patogeni, in special Salmonella;
b) au fost examinate printr-o esantionare aleatorie realizata in timpul
depozitarii in uzina de prelucrare, care indeplineste urmatoarele standarde*2):
- Salmonella: absenta in 25 de grame, n = 5, c = 0, m = 0, M = 0;
- Enterobacteriaceae: n = 5, c = 2, m = 10, M = 3 x 10^2 in 1 g;
c) au fost produse din piei care:
- au fost obtinute de la animale taiate intr-un abator, care au fost supuse
unei inspectii sanitare inainte si dupa deces si nu au aratat nici un semn
clinic al unei boli infectioase;
- nu au fost obtinute de la animale care au fost taiate in contextul unor
masuri de combatere a bolilor;
- au fost obtinute de la animale decedate care au fost alese pentru topirea
grasimii de catre autoritatea competenta;
d) au fost supuse tuturor masurilor pentru a se evita o noua contaminare cu
agenti patogeni dupa tratament.
Intocmit la ............................... la .................. .
(locul) (data)
_________
/ \ ............................................
| Stampila*3) | (semnatura medicului veterinar oficial)*3)
\___________/
...............................................
(numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
*1) Optional.
*2) unde:
n = numarul de unitati care formeaza esantionul;
m = valoarea de prag pentru numarul de bacterii; rezultatul este satisfacator
daca numarul de bacterii in toate unitatile de esantionare nu depaseste
valoarea lui m;
M = valoarea maxima pentru numarul de bacterii; rezultatul este considerat
nesatisfacator daca numarul de bacterii in una sau mai multe dintre unitatile
de esantionare are valoarea lui m sau o depaseste pe aceasta;
c = numarul unitatilor de esantionare pentru care numarul bacteriilor se
poate situa intre m si M, esantionul fiind considerat acceptabil in cazul in
care numarul bacteriilor din celelalte unitati de esantionare are valoarea lui
m sau mai putin.
*3) Semnatura si stampila trebuie sa aiba alta culoare decat cea a
documentului tiparit.
ANEXA 5
la norma sanitara veterinara
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru comertul intracomunitar cu alimente pentru animalele de companie, in
ambalaje inchise ermetic
Tara de expediere: ........................................................
Ministerul: ...............................................................
Departamentul: ............................................................
I. Identificarea alimentelor pentru animalele de companie
Natura alimentelor pentru animalele de companie: ..........................
Natura ambalajului: .......................................................
Numarul pachetelor: .......................................................
Greutatea neta: ...........................................................
II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate
sau inregistrate:
.................................................................
...............................................................................
III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animalele de companie vor fi trimise de la:
............................... catre: .......................................,
(locul incarcarii) (locul de destinatie)
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................
IV. Atestare
Se atesta ca:
1. materiile prime de origine animala din care s-au fabricat alimentele
pentru animale de companie au fost supuse unui tratament termic la o valoare Fc
de minimum 3,0;
2. produsul contine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu contine
proteine provenind de la animale rumegatoare*1)
Intocmit la ............................. la .................. .
(locul) (data)
________
/ \ ............................................
| Stampila | (semnatura medicului veterinar oficial)
\__________/
...............................................
(numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
*1) Stergeti daca este cazul.
ANEXA 6
la norma sanitara veterinara
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru comertul intracomunitar cu alimente uscate si semiumede pentru animalele
de companie
Tara de expediere: ........................................................
Ministerul: ...............................................................
Departamentul: ............................................................
I. Identificarea alimentelor pentru animalele de companie
Natura alimentelor pentru animalele de companie: ..........................
Natura ambalajului: .......................................................
Numarul pachetelor: .......................................................
Greutatea neta: ...........................................................
II. Originea alimentelor pentru animalele de companie
Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate
sau inregistrate: .................................................................
...............................................................................
III. Destinatia alimentelor pentru animalele de companie
Alimentele pentru animalele de companie vor fi trimise de la:
.............................. catre:
.........................................,
(locul incarcarii) (locul de destinatie)
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................
IV. Atestare
Se atesta ca:
1. materiile prime de origine animala din care s-au fabricat alimentele
pentru animale de companie:
a) in cazul alimentelor semiumede pentru animale, acestea s-au obtinut
numai din animale de sacrificiu sanatoase, a caror carne s-a stabilit ca este
buna pentru consumul uman;
b) ingredientele de origine animala au fost supuse unui tratament termic de
cel putin 90 grade C in toata compozitia lor;
2. dupa tratament s-au luat toate masurile de precautie pentru a se asigura
ca produsul nu a fost contaminat in nici un fel inainte de livrare;
3. in cazul alimentelor uscate pentru animalele de companie produsul este
ambalat in containere noi (pungi sau saci)*1);
4. produsul contine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu contine
proteine provenind de la animale rumegatoare*1);
5. in timpul procesului de productie s-au colectat probe reprezentative
pentru a se verifica respectarea standardelor microbiologice prevazute in cap.
III din anexa II la Directiva 90/667/CEE si absenta salmonellei din alimentele
pentru animale de companie.
Intocmit la ............................. la ................. .
(locul) (data)
________
/ \ ............................................
| Stampila | (semnatura medicului veterinar oficial)
\__________/
...............................................
(numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
*1) Stergeti daca este cazul.
ANEXA 7
la norma sanitara veterinara
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru comertul intracomunitar cu alimente pentru animalele de companie,
fabricate din piei de animale copitate
Tara de expediere: ........................................................
Ministerul: ...............................................................
Departamentul: ............................................................
I. Identificarea produsului
Natura produsului: ........................................................
Natura ambalajului: .......................................................
Numarul pachetelor: .......................................................
Greutatea neta: ...........................................................
II. Originea produsului
Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii aprobate
sau inregistrate:
.................................................................
...............................................................................
...............................................................................
III. Destinatia produsului
Produsul va fi trimis de la: ..............................................
(locul incarcarii)
catre:
........................................................................,
(locul de destinatie)
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
...............................................................................
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
...............................................................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
...............................................................................
IV. Atestare
Se atesta ca:
1. prin tratamentul termic toti agentii patogeni, in special Salmonella, au
fost distrusi;
2. produsul contine proteine provenind de la animale rumegatoare/nu contine
proteine provenind de la animale rumegatoare*1);
3. dupa tratament s-au luat toate masurile de precautie pentru a se asigura
ca produsul nu a fost contaminat in nici un fel inainte de livrare;
4. in cazul in care provine din firme inregistrate, produsul este dovedit
negativ la testul pentru Salmonella.
Intocmit la ......................... la .................... .
(locul) (data)
________
/ \ ............................................
| Stampila | (semnatura medicului veterinar oficial)
\__________/
...............................................
(numele cu majuscule, calificarea si functia)
------------
*1) Stergeti daca este cazul.
ANEXA 8
la norma sanitara veterinara
CERTIFICAT DE SANATATE
pentru comertul intracomunitar cu materie prima cu risc scazut, conform
Ordinului ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 504/2001,
destinata producerii alimentelor pentru animalele de companie
Tara de expediere: ........................................................
Ministerul: ...............................................................
Departamentul: ............................................................
I. Identificarea produsului
Natura produsului: ........................................................
Natura ambalajului: .......................................................
Numarul pachetelor: .......................................................
Greutatea neta: ...........................................................
II. Originea produsului
Adresa si numarul de inregistrare veterinara ale intreprinderii
inregistrate/aprobate*1): .....................................................
...............................................................................
III. Destinatia produsului
Produsul va fi trimis de la: ............................................
(locul incarcarii)
catre: .......................................................................,
(locul de destinatie)
cu urmatoarele mijloace de transport: .........................................
Numele si adresa expeditorului: ...........................................
Numele si adresa destinatarului: ..........................................
IV. Atestare
Se atesta ca produsul contine proteine provenind de la animale
rumegatoare/nu contine proteine provenind de la animale rumegatoare*1).
Intocmit la .......................... la ................... .
(locul) (data)
________
/ \ ............................................
| Stampila | (semnatura medicului veterinar oficial)
\__________/
...............................................
(numele cu majuscule, calificarea si functia)
*1) Stergeti daca este cazul.