Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Ordinul Nr.84 din 19.05.2016

privind hrănirea, dotarea locurilor de cazare şi asigurarea cu materiale de igienă personală a străinilor care fac obiectul activităţilor din centrele integrate menţionate la art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2015 pentru stabilirea unor măsuri aplicabile în cazul apariţiei la frontiera de stat a României a unui aflux masiv de imigranţi
ACT EMIS DE: Ministerul Afacerilor Interne
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 410 din 31 mai 2016



SmartCity1

Având în vedere prevederile art. 21 alin. (3) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2015 pentru stabilirea unor măsuri aplicabile în cazul apariţiei la frontiera de stat a României a unui aflux masiv de imigranţi, aprobată prin Legea nr. 5/2016,în temeiul art. 7 alin. (5) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Afacerilor Interne, aprobată cu modificări prin Legea nr. 15/2008, cu modificările şi completările ulterioare,ministrul afacerilor interne emite următorul ordin: Capitolul IDispoziţii generale Articolul 1(1) Hrănirea străinilor care fac obiectul activităţilor din centrele integrate menţionate la art. 4 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 53/2015 pentru stabilirea unor măsuri aplicabile în cazul apariţiei la frontiera de stat a României a unui aflux masiv de imigranţi, aprobată prin Legea nr. 5/2016, denumiţi în continuare străini prevăzuţi de OUG nr. 53/2015, se realizează, de regulă, prin achiziţionarea de servicii de alimentaţie publică în sistem catering de către structura care organizează centrele integrate.(2) Străinii prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 au dreptul, pentru perioada în care se află cazaţi în centrele integrate, la hrană gratuită, care se acordă potrivit normelor şi regulilor prevăzute de prezentul ordin. Articolul 2În situaţia în care nu există posibilitatea contractării de servicii de alimentaţie publică în sistem catering, structura care organizează centrele integrate asigură hrănirea străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 în regie proprie sau cu sprijinul unei structuri din sistemul de apărare, ordine publică şi securitate naţională, pe bază de convenţie sau protocol, cu decontarea cheltuielilor aferente. Articolul 3(1) Hrănirea străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 se face în natură, în limita unor plafoane calorice diferenţiate pe categorii de persoane, care constituie norme de hrană zilnice.(2) Drepturile de hrană se pot acorda sub formă de hrană preparată caldă sau hrană rece.(3) Normele de hrană zilnice sunt prevăzute în anexa nr. 1. Articolul 4În interiorul centrelor integrate sau în locurile special amenajate se asigură o cantitate suficientă de apă potabilă. Articolul 5Dotarea locurilor de cazare se asigură potrivit prevederilor anexei nr. 1 la Hotărârea Guvernului nr. 1.137/2003 privind aprobarea Normelor de dotare a centrelor de cazare a străinilor luaţi în custodie publică. Articolul 6Asigurarea cu materiale de igienă personală se realizează conform prevederilor anexei nr. 3 la Hotărârea Guvernului nr. 1.137/2003 privind aprobarea Normelor de dotare a centrelor de cazare a străinilor luaţi în custodie publică. Capitolul IIAplicarea normelor de hrană şi organizarea hrănirii Secţiunea 1Reguli de aplicare a normelor de hrană Articolul 7(1) Normele de hrană se aplică în două perioade de consum:a)perioada de vară: 1 iunie-31 octombrie; b)perioada de iarnă: 1 noiembrie-31 mai. (2) Compoziţia şi valoarea calorică a produselor alimentare folosite în mod curent în centrele integrate în hrănirea străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 sunt prevăzute în tabelul din anexa nr. 2. Articolul 8(1) La întocmirea tabelelor decadale şi a buletinelor de distribuţie a subzistenţelor se ţine cont de valoarea calorică reală a produselor folosite efectiv, consemnându-se în documentele respective denumirea completă a produselor şi nu cea generică.(2) Unele produse prevăzute de norma nr. 9 din anexa nr. 1 sunt prezentate sub formă generică şi reprezintă media calorică a mai multor produse din aceeaşi categorie. Articolul 9(1) În situaţia în care drepturile de hrană nu se pot acorda sub formă de hrană preparată, acestea se pot acorda sub formă de hrană rece. În această situaţie se poate acorda o gamă restrânsă de produse, prin substituirea acestora, la echivalent caloric, potrivit normei nr. 9 din anexa nr. 1.(2) Norma nr. 9 din anexa nr. 1 se aplică în oricare dintre următoarele situaţii, luate separat sau cumulat, indiferent de ordine:a)când produsele alimentare prevăzute în normele de hrană lipsesc temporar sau parţial; b)pentru realizarea unor meniuri variate; c)pentru realizarea meniurilor dietetice, conform prescripţiilor medicale; d)în situaţiile când este necesară asigurarea normelor ca hrană rece. (3) Substituirile pentru realizarea variaţiei în hrănire sau pentru respectarea unor reguli impuse de religia străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 se pot aplica ori de câte ori este necesar, în vederea întocmirii unor meniuri cu asociere de produse care să permită prepararea unei game largi de feluri de mâncare. Acestea se pot aplica integral sau parţial, indiferent dacă produsele prevăzute de norme, care se substituie în acest scop, sunt în depozit. Articolul 10(1) Justificarea consumului produselor alimentare distribuite pe bază de norme calorice se face la sfârşitul fiecărei luni, corespunzător drepturilor lunare de consum, calculate conform valorilor calorice ale normelor. (2) La evidenţierea consumului propriu de alimente şi pentru evidenţa tehnic operativă, centrele integrate care asigură hrănirea străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 întocmesc documentele specifice, conform prevederilor legale. Articolul 11Hrana se asigură, la solicitarea străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015, cu respectarea regulilor alimentare impuse de apartenenţa religioasă. Secţiunea a 2-aReguli privind alocarea la/şi scoaterea de la drepturi de hrană Articolul 12Alocarea/Scoaterea la/de la drepturi de hrană a străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015, care beneficiază de norme de hrană, se face nominal, prin dispoziţia de zi a şefului centrului integrat, în baza unuia dintre următoarele documente: a)nota de introducere/scoatere în/din centrul integrat a străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015, aprobată de către şeful centrului integrat, conform modelului prevăzut în anexa nr. 3; b)biletul de internare/ieşire în/din spital; c)actul medical prin care medicul certifică starea fiziologică sau de sănătate, după caz, a străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015, în vederea alocării acestora la una dintre normele nr. 3, 3A, 3B, 6, 7 sau 8 din anexa nr. 1; d)documentul legal pe baza căruia se poate stabili vârsta copilului sau persoanei minore. Articolul 13În baza documentelor prevăzute la art. 12, structura care se ocupă cu evidenţa efectivelor întocmeşte zilnic „Nota de efective", conform modelului prevăzut în anexa nr. 4, pe care o predă, cel mai târziu până la ora 11,00, şefului compartimentului aprovizionare cu alimente/similar pentru a organiza în timp util hrănirea efectivelor pentru ziua următoare. Articolul 14Se consideră că alimentele au fost legal distribuite în cazul în care străinii prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 părăsesc centrele integrate, ca urmare a unor împrejurări ce nu puteau fi prevăzute, iar retragerea în depozit a produselor alimentare distribuite pentru prepararea hranei nu mai este posibilă din cauză că au fost supuse prelucrării mecanice şi termice. Secţiunea a 3-aOrganizarea şi executarea hrănirii Articolul 15(1) Centrele integrate care hrănesc străinii prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 pe bază de norme calorice stabilesc meniurile zilnice prin tabelul decadal de repartiţie a alimentelor prevăzut în anexa nr. 5.(2) Tabelul decadal este documentul prin care se stabileşte programul de hrănire a străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015.(3) Prin tabelul decadal se repartizează raţiile zilnice de produse alimentare prevăzute în normele de hrană, pe meniuri şi feluri de mâncare, pentru fiecare masă, respectiv dimineaţa, la prânz şi seara.(4) Raţiile zilnice de produse alimentare prevăzute de norme se repartizează pe feluri de mâncare, în funcţie de prevederile reţetelor culinare. Articolul 16(1) Tabelul decadal se întocmeşte de şeful compartimentului aprovizionare cu alimente/similar împreună cu bucătarul-şef/similar şi şeful de depozit, se vizează de medic şi se aprobă de şeful structurii de logistică.(2) Tabelul decadal se întocmeşte separat pentru fiecare normă de hrană.(3) Prin tabelul decadal trebuie să se asigure în principiu trei mese pe zi, astfel: 35% dimineaţa, 50% prânz şi 15% seara.(4) La întocmirea tabelului decadal se ţine cont de existentul de produse alimentare din depozit, posibilităţile certe de aprovizionare, gradul de dotare a blocului alimentar, pregătirea bucătarilor, precum şi de preferinţele străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015.(5) Se urmăreşte ca meniurile să fie cât mai variate prin substituirile prevăzute de norma nr. 9 din anexa nr. 1. Articolul 17Atunci când, din motive obiective, meniurile din tabelul decadal nu pot fi respectate sau unele produse din meniu lipsesc, acestea pot fi înlocuite cu altele, numai cu aprobarea şefului structurii de logistică, dată pe documentele de distribuţie. Articolul 18Pentru asigurarea controlului calităţii hranei, la fiecare masă se recoltează probe de mâncare care se păstrează timp de 48 de ore. Articolul 19Intervalul de timp pentru servirea mesei se stabileşte prin programul orar al centrului. Articolul 20(1) Hrana se păstrează maximum două ore de la terminarea pregătirii termice. Păstrarea hranei pregătite se poate prelungi cu maximum două ore, numai după o nouă prelucrare termică.(2) Distribuţia alimentelor se face numai cu avizul ofiţerului de serviciu pe centru integrat dat pe documentele de distribuţie.(3) Pentru distribuirea hranei se constituie un „registru privind administrarea hranei pe zile şi mese", care se completează de bucătarul-şef cu meniurile aferente perioadei respective şi se aprobă de ofiţerul de serviciu pe centrul integrat, pentru fiecare masă servită, şi de medic atunci când se află în unitate. Articolul 21(1) Activităţile ce se desfăşoară în bucătărie trebuie organizate în aşa fel încât alimentele să parcurgă, pe timpul prelucrării, un proces în sens unic, iar prelucrarea la rece şi termică a alimentelor să se facă numai de personal calificat şi avizat medical.(2) Ustensilele şi aparatele de prelucrare a produselor alimentare trebuie menţinute permanent într-o stare de igienă corespunzătoare care să se încadreze în parametrii igienico-sanitari prevăzuţi de actele normative în vigoare.(3) Blocul alimentar, depozitele de alimente şi mijloacele de transport pentru produse alimentare sau hrana preparată trebuie să funcţioneze numai în baza autorizaţiei sanitar-veterinare eliberate de organele în drept.(4) Activităţile auxiliare ce se desfăşoară în bucătărie se execută de personalul repartizat pentru lucrul la bucătărie sub îndrumarea bucătarului-şef/similar.(5) Personalul blocului alimentar, inclusiv cel care desfăşoară activităţi ajutătoare, trebuie să fie echipat în ţinută de protecţie sau de lucru prevăzută de normele în vigoare. Articolul 22(1) Distribuţia produselor alimentare din depozitul centrului integrat se face de către şeful de depozit sau magazinerul din subordine. Programul de distribuţie se stabileşte prin dispoziţia de zi pe centrul integrat.(2) Distribuţia produselor alimentare necesare preparării hranei se face separat pentru fiecare masă, astfel:a)pentru masa de prânz, în dimineaţa zilei respective; b)pentru masa de seară şi dimineaţa zilei următoare, după ce s-a servit masa de prânz. Articolul 23Păstrarea produselor alimentare distribuite potrivit art. 22 alin. (2) se face separat, pentru fiecare masă. Articolul 24Transportul produselor alimentare se execută numai cu mijloace adecvate, care au autorizaţie sanitar-veterinară, şi numai de către personalul care are efectuat controlul medical şi echipament de protecţie. Articolul 25Depozitarea produselor alimentare în spaţiile frigorifice se face cu respectarea instrucţiunilor în vigoare privind incompatibilitatea acestora la depozitare. Articolul 26Utilajele, precum şi instalaţiile şi echipamentele electrice din blocurile alimentare trebuie montate, întreţinute şi exploatate numai de persoane autorizate. Capitolul IIINormele de dotare cu bunuri materiale specifice hrănirii Articolul 27Dotarea centrelor integrate cu bunuri materiale specifice hrănirii străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 este prevăzută în anexa nr. 6. Articolul 28Durata normală de utilizare a materialelor specifice hrănirii prevăzute la art. 27 se calculează de la darea lor în folosinţă, indiferent dacă acestea se utilizează numai în anumite perioade. Articolul 29Pentru materialele specifice hrănirii confecţionate din sticlă sau porţelan nu se fixează durata normală de utilizare, acestea urmând a se scădea din evidenţă în limita procentajelor maxime admise, potrivit actelor normative în vigoare privind scoaterea din funcţiune, valorificarea şi casarea bunurilor în unităţile Ministerului Afacerilor Interne. Articolul 30Aparatele de cântărit, greutăţile, precum şi măsurile pentru lichide se verifică anual de către operatori economici autorizaţi. Articolul 31Mărimea sau capacitatea utilajelor şi materialelor prevăzute în norme, pentru care nu s-au făcut menţiuni exprese în acest sens, se stabileşte de către centrele integrate în funcţie de nevoi. Capitolul IVDispoziţii finale Articolul 32– Evidenţierea în contabilitate a operaţiunilor legate de activitatea de hrănire se face conform actelor normative în vigoare. Articolul 33Şefii centrelor integrate iau măsuri de cunoaştere, aplicare şi respectare întocmai de către personalul din subordine a prezentului ordin, în părţile ce îl privesc. Articolul 34Anexele nr. 1-6 fac parte integrantă din prezentul ordin. Articolul 35Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Ministrul afacerilor interne, Petre Tobă ANEXA Nr. 1Normele de hrană zilnice pentru hrănirea străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 Norma nr. 1 3.645 calorii - Se acordă, gratuit, persoanelor majore.

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Amelioratori pentru preparate culinare g 10 10
2. Arome, condimente, ingrediente g 0,2 0,2
3. Biscuiţi g 80 80
4. Brânză telemea g 35 35
5. Boia de ardei g 0,3 0,3
6. Carne g 70 70
7. Cartofi g 300 300
8. Ceapă g 30 30
9. Ceai g 3 4
10. Compot g - 35
11. Conserve de legume în apă şi bulion g 50 120
12. Drojdie proaspătă de bere g 1 1
13. Făină de grâu albă g 35 35
14. Fasole uscată boabe g 40 40
15. Fasole bătută instant g 10 10
16. Foi de dafin g 0,1 0,1
17. Fructe proaspete g 100 -
18. Griş g - 5
19. Legume proaspete g 290 -
Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
20. Morcovi g 20 -
21. Murături g - 40
22. Ouă de găină buc. 1 1
23. Orez decorticat g 15 15
24. Oţet din vin 9° g 5 1
25. Pastă de roşii g 15 15
26. Paste făinoase g 15 15
27. Piper g 0,2 0,2
28. Piure de cartofi instant g 11 11
29. Preparate din carne g 30 35
30. Pâine albă g 700 700
31. Rădăcinoase albe g 10 -
32. Sare comestibilă g 20 20
33. Tărâţe de grâu g 5 5
34. Ulei comestibil g 35 40
35. Usturoi g 1 1
36. Varză murată g - 80
37. Varză proaspătă g 80 -
38. Zahăr g 45 50
TOTAL CALORII/ZI 3.635 3.652
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 3.645

Norma nr. 2 3.820 calorii -Se acordă, gratuit, persoanelor minore cu vârsta cuprinsă între un an şi 18 ani, împreună cu unul sau ambii părinţi.

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Amelioratori pentru preparate culinare g 10 10
2. Arome, condimente, ingrediente g 0,2 0,2
3. Biscuiţi g 80 80
4. Boia de ardei g 0,3 0,3
5. Brânză telemea g 35 35
6. Brânză topită g 18 18
7. Carne g 200 200
8. Cartofi g 300 300
Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
9. Ceapă g 30 30
10. Ceai g 3 4
11. Compot g - 35
12. Conserve de legume în apă sau bulion g 50 120
13. Drojdie proaspătă de bere g 1 1
14. Făină de grâu albă g 35 35
15. Fructe proaspete g 100 -
16. Fasole uscată boabe g 40 40
17. Fasole bătută instant g 10 10
18. Foi de dafin g 0,1 0,1
19. Griş g - 5
20. Lapte praf g 20 20
21. Lămâi g 10 10
22. Legume proaspete g 290 -
23. Miere de albine g 5 5
24. Morcovi g 20 -
25. Murături g - 40
26. Ouă de găină buc. 1 1
27. Orez decorticat g 15 15
28. Oţet din vin 9° g 5 1
29. Pastă de roşii g 15 15
30. Paste făinoase g 15 15
31. Pâine albă g 600 600
32. Piper g 0,2 0,2
33. Piure de cartofi instant g 11 11
34. Preparate din carne g 30 35
35. Rădăcinoase albe g 10 -
36. Sare comestibilă g 20 20
37. Tărâţe de grâu g 5 5
38. Ulei comestibil g 35 40
39. Unt proaspăt g 20 20
40. Usturoi g 1 1
41. Varză murată g - 80
42. Varză proaspătă g 80 -
43. Zahăr g 45 50
TOTAL CALORII/ZI 3.810 3.827
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 3.820

Norma nr. 3 3.175 calorii -Se acordă, gratuit, femeilor gravide (majore şi minore), precum şi persoanelor bolnave.

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Amelioratori pentru preparate culinare g 10 10
2. Biscuiţi g 30 30
3. Brânză telemea g 25 27
4. Carne g 70 70
5. Cartofi g 400 400
6. Ceapă g 50 50
7. Ceai g 3 4
8. Compot g - 52
9. Conserve de legume în apă sau bulion g - 80
10. Făină de grâu albă g 10 10
11. Fructe proaspete g 85 -
12. Gem g - 10
13. Griş g 15 15
14. Lapte de vacă ml 200 200
15. Legume proaspete g 300 -
16. Margarină g 35 35
17. Marmeladă amestec g 32 32
18. Orez decorticat g 30 30
19. Oţet alimentar g 1 1
20. Ouă de găină buc. 1 1
21. Pastă de roşii g 31 31
22. Paste făinoase g 30 30
23. Pâine albă g 550 550
24. Preparate din carne g 40 40
25. Rădăcinoase (inclusiv morcov) g 39 97
26. Sare comestibilă g 20 20
27. Tărâţe de grâu g 5 5
28. Ulei comestibil g 15 15
29. Zahăr g 20 20
TOTAL CALORII/ZI 3.175 3.175
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 3.175

Norma nr. 3A 860 calorii -Supliment acordat, gratuit, femeilor gravide (minore sau majore), în lunile de sarcină de la 5 la 9 inclusiv, sau femeilor care au născut şi nu alăptează copilul în vârstă de până la un an

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Biscuiţi g 30 30
2. Fructe proaspete g 95 -
3. Gem g - 18
4. Lapte de vacă ml 100 100
5. Legume proaspete g 300 -
6. Murături g - 30
7. Ouă de găină buc. 1 1
8. Pâine albă g 150 150
9. Preparate din carne g 10 10
10. Slănină afumată sau sărată g 20 20
11. Zahăr g 15 15
TOTAL CALORII/ZI 860 860
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 860

Norma nr. 3B 1.255 calorii -Supliment acordat, gratuit, femeilor (minore sau majore) care au născut şi alăptează copilul în vârstă de până la un an

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Biscuiţi g 49 49
2. Brânză telemea g 15 15
3. Carne g 36 36
4. Fructe proaspete g 132 -
5. Gem g - 25
6. Lapte de vacă ml 200 200
7. Murături g - 140
8. Ouă de găină buc. 1 1
9. Pâine albă g 200 200
10. Preparate din carne g 20 20
11. Slănină afumată sau sărată g 20 20
12. Zahăr g 20 20
TOTAL CALORII/ZI 1.255 1.255
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 1.255

Norma nr. 4 1.190 calorii -Se acordă, gratuit, pentru fiecare copil în vârstă de la 0 la 5 luni inclusiv, care se află împreună cu unul sau ambii părinţi.

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Albitură (rădăcinoase) g 50 50
2. Biscuiţi g 20 20
3. Carne de vită g 30 30
4. Cartofi g 50 50
5. Făină de orez sau zeamil g 20 20
6. Flori de tei g 2 2
7. Fructe proaspete g 165 165
8. Lapte praf pentru sugari g 105 105
9. Lămâi g 65 65
10. Morcovi g 50 50
11. Ulei comestibil din floarea-soarelui g 5 5
12. Unt proaspăt g 10 10
13. Zahăr g 50 50
TOTAL CALORII/ZI 1.190 1.190
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 1.190

Norma nr. 5 1.650 calorii -Se acordă, gratuit, pentru fiecare copil în vârstă de la 6 la 12 luni inclusiv, care se află împreună cu unul sau ambii părinţi.

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Albitură (rădăcinoase) g 50 50
2. Biscuiţi g 30 30
3. Brânză de vaci g 74 74
4. Carne de vită g 50 50
5. Cartofi g 100 100
6. Făină de orez sau zeamil g 25 25
7. Flori de tei g 3 3
8. Fructe proaspete g 185 185
9. Gem g 10 10
10. Iaurt g 100 100
11. Lapte praf pentru sugari g 65 65
12. Lămâi g 60 60
13. Morcovi g 98 98
14. Ouă de găină (gălbenuş) buc. ½ ½
15. Orez decorticat g 20 20
16. Paste făinoase g 25 25
17. Ulei comestibil g 10 10
18. Unt g 10 10
19. Zahăr g 40 40
TOTAL CALORII/ZI 1.650 1.650
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 1.650

Norma nr. 6 3.850 calorii -Se acordă, gratuit, bolnavilor internaţi în staţionar.

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Amelioratori pentru preparate culinare g 10 10
2. Biscuiţi g 80 80
3. Brânză telemea g 25 27
4. Carne g 70 70
5. Cartofi g 400 400
6. Ceapă g 50 50
7. Ceai g 3 4
8. Conserve de legume în apă sau bulion g - 80
9. Făină de grâu albă g 10 10
10. Fructe proaspete g 98 -
11. Gem g - 26
12. Griş g 20 20
13. Lapte de vacă ml 200 200
14. Legume proaspete g 300 -
15. Margarină g 40 40
16. Marmeladă amestec g 50 50
17. Orez decorticat g 30 30
18. Oţet alimentar g 1 1
19. Ouă de găină buc. 1 1
20. Pastă de roşii g 30 31
21. Paste făinoase g 30 30
22. Pâine albă g 650 650
23. Preparate din carne g 40 40
24. Rădăcinoase (inclusiv morcov) g 39 97
25. Sare comestibilă g 20 20
26. Tărâţe de grâu g 5 5
27. Ulei comestibil g 25 25
28. Zahăr g 31 31
TOTAL CALORII/ZI 3.850 3.850
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 3.850

Norma nr. 7 4.478 calorii -Se acordă, gratuit, bolnavilor distrofici.

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Amelioratori pentru preparate culinare g 10 10
2. Arome, condimente, ingrediente g 0,2 0,2
3. Biscuiţi g 40 40
4. Boia de ardei g 0,3 0,3
5. Brânză telemea g 36 36
6. Carne g 140 140
7. Cartofi g 400 400
8. Ceapă g 30 30
9. Ceai g 3 4
10. Compot g - 37
11. Conserve de legume în apă sau bulion g 50 120
12. Drojdie proaspătă de bere g 1 1
13. Făină de grâu albă g 35 35
14. Fasole uscată boabe g 105 105
15. Foi de dafin g 0,1 0,1
16. Fructe proaspete g 100 -
17. Gem g 10 20
18. Griş g 15 15
19. Lapte de vacă proaspăt g 200 200
20. Lămâi g 10 10
21. Legume proaspete g 440 -
22. Margarină g 27 27
23. Miere de albine g 5 5
24. Morcovi g 20 20
25. Marmeladă amestec g 21 31
26. Ouă de găină buc. 1 1
27. Orez decorticat g 50 50
28. Oţet din vin 9° g 5 1
29. Pastă de roşii g 15 15
30. Paste făinoase g 30 30
31. Pâine albă g 700 700
32. Piper g 0,2 0,2
33. Preparate din carne g 30 35
34. Rădăcinoase albe g 14 -
35. Sare comestibilă g 20 20
36. Slănină sărată sau afumată g 20 20
37. Tărâţe de grâu g 5 5
38. Ulei comestibil g 35 40
39. Usturoi g 1 1
40. Varză murată g - 110
41. Varză proaspătă g 80 -
42. Zahăr g 35 35
TOTAL CALORII/ZI 4.478 4.478
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 4.478

Norma nr. 8 4.915 calorii -Se acordă, gratuit, bolnavilor de TBC internaţi în staţionar.

Nr. crt. Denumirea produselor U.M. Raţii medii zilnice Observaţii
vara iarna
1. Amelioratori pentru preparate culinare g 10 10
2. Arome, condimente, ingrediente g 0,2 0,2
3. Biscuiţi g 60 60
4. Boia de ardei g 0,3 0,3
5. Brânză telemea g 36 36
6. Carne g 200 200
7. Cartofi g 400 400
8. Ceapă g 30 30
9. Ceai g 3 4
10. Compot g - 39
11. Conserve de legume în apă sau bulion g 50 120
12. Drojdie proaspătă de bere g 1 1
13. Făină de grâu albă g 35 35
14. Fasole uscată boabe g 70 70
15. Foi de dafin g 0,1 0,1
16. Fructe proaspete g 100 -
17. Gem g 10 10
18. Griş g 30 30
19. Lapte de vacă proaspăt g 450 450
20. Lămâi g 10 10
21. Legume proaspete g 437 437
22. Margarină g 37 37
23. Miere de albine g 5 5
24. Morcovi g 20 20
25. Marmeladă amestec g 30 30
26. Ouă de găină buc. 1 1
27. Orez decorticat g 50 50
28. Oţet din vin 9° g 5 1
29. Pastă de roşii g 16 16
30. Paste făinoase g 30 30
31. Pâine albă g 748 748
32. Piper g 0,2 0,2
33. Preparate din carne g 30 35
34. Rădăcinoase albe g 14 -
35. Sare comestibilă g 20 20
36. Slănină sărată sau afumată g 20 20
37. Tărâţe de grâu g 5 5
38. Ulei comestibil g 35 35
39. Usturoi g 1 1
40. Zahăr g 35 35
TOTAL CALORII/ZI 4.915 4.915
MEDIA ZILNICĂ A CALORIILOR: 4.915

Norma nr. 9 Substituiri de alimente calculate la 100 grame produs

Nr. crt. Produsul care se substituie Produsul cu care se substituie
Denumirea produsului Cantitatea - grame - Denumirea produsului Cantitatea - grame -
1. Biscuiţi 100 Făină de grâu albă 115
Marmeladă amestec 182
Marmeladă extra 140
Pâine albă 177
Pâine semialbă 175
Zahăr 100
2. Brânză proaspătă de vaci 100 Brânză telemea (media) 56
Brânză topită 66
Caşcaval 55
Iaurt 517
Lapte praf 31
Lapte proaspăt de vacă (ml) (media) 304
Margarină 21
Ouă de găină (buc.) 2
Smântână 52
Unt 24
3. Brânză telemea (media) 100 Brânză telemea de vacă 113
Brânză telemea de oaie 90
Brânză proaspătă de vaci 177
Brânză topită 117
Caşcaval 97
Iaurt 913
Lapte praf 55
Lapte proaspăt de vacă (ml) (media) 537
Margarină 37
Ouă de găină (buc.) 4
Pate de ficat 107
Preparate din carne 71
Smântână 91
Şuncă presată 86
Unt proaspăt 43
4. Brânză topită 100 Brânză proaspătă de vaci 151
Brânză telemea (media) 85
Caşcaval 83
Iaurt 780
Lapte praf 47
Lapte proaspăt de vacă (ml) (media) 459
Margarină 31
Ouă de găină (buc.) 3
Pate de ficat 92
Preparate din carne 61
Smântână 78
Şuncă presată 74
Unt proaspăt 37
Nr. crt. Produsul care se substituie Produsul cu care se substituie
Denumirea produsului Cantitatea - grame - Denumirea produsului Cantitatea - grame -
5. Carne (media) 100 Carne de vacă slabă 126
Carne de vacă semigrasă 97
Carne de viţel semigrasă 94
Carne de porc slabă 80
Carne de porc semigrasă 31
Carne de ovine tineret (miel) 100
Carne de ovine adultă 50
Carne de pasăre 77
Conserve „aperitiv" 91
Conserve din carne de porc cu fasole boabe 66
Conserve din carne de porc în suc propriu 67
Conserve din peşte în ulei (media) 35
Lapte de vacă (media) 178
Lapte praf 18
Margarină indigenă 12
Organe comestibile de porc sau vită (ficat, rinichi, inimă, limbă, creier, plămân, cap, picioare, splină, burtă) 275
Ouă (buc.) 1 1/4
Peşte afumat (media) 64
Peşte proaspăt (media) 152
Peşte sărat (media) 101
Preparate din carne 23
Jumări 151
Slănină (afumată, proaspătă, sărată)* 14
6. Carne de vită (media) 100 Carne pasăre (găină) 74
7. Cartofi (media) 100 Cartofi noi 96
Cartofi de toamnă 104
Conserve din legume în ulei (media) 77
Conserve din legume în apă sau bulion (media) 228
Fasole bătută instant 21
Fasole uscată boabe 24
Legume proaspete (media) 304
Orez 21
Paste făinoase simple 20
Paste făinoase cu ou 19
Piure de cartofi instant 21
Varză murată 405
Varză proaspătă 304
8. Ceapă (media) 100 Ceapă verde 157
Ceapă uscată 71
Ceapă deshidratată 10
Conserve din legume în apă sau bulion 94
Legume proaspete (media) 125
Usturoi 25
Praz 55
Nr. crt. Produsul care se substituie Produsul cu care se substituie
Denumirea produsului Cantitatea - grame - Denumirea produsului Cantitatea - grame -
9. Ciocolată (media) 100 Ouă de găină (buc.) 7 3/4
Biscuiţi 135
Zahăr 134
Fructe proaspete (media) 1.124
Citrice (media) 2.204
Marmeladă amestec 244
Marmeladă extra 188
Slănină sărată sau afumată 90
10. Compot (media) 100 Compot de caise 110
Compot de cireşe 110
Compot de gutui 93
Compot de mere 91
Compot de pere 78
Compot de piersici 130
Compot de prune 103
Compot de vişine 114
Băuturi răcoritoare (ml) (media) 158
Citrice (media) 260
Dulceaţă (media) 23
Fructe proaspete 133
Gem (media) 27
Sirop de fructe (ml) 24
Suc natural din fructe (ml) (media) 98
Zahăr 16
11. Conserve din carne de vită în suc propriu 100 Brânză telemea (media) 49
Brânză topită 58
Caşcaval 48
Conserve „aperitiv" 135
Conserve din carne de porc cu fasole boabe 98
Conserve din carne de porc în suc propriu 60
Conserve din peşte în ulei (media) 52
Preparate din carne 35
Şuncă presată 42
12. Conserve din legume în apă sau bulion 100 Roşii în bulion 160
Fasole verde în apă 213
Ghiveci în bulion 152
Mazăre boabe fină 47
Zarzavat pentru ciorbe 123
Zarzavat pentru supe 78
Cartofi (media) 44
Fasole bătută instant 9
Legume proaspete (media) 133
Morcovi 80
Orez 8
Paste făinoase (media) 8
Piure de cartofi instant 9
Varză murată 178
Varză proaspătă 133
Nr. crt. Produsul care se substituie Produsul cu care se substituie
Denumirea produsului Cantitatea - grame - Denumirea produsului Cantitatea - grame -
13. Conserve de legume în ulei (media) 100 Brânză proaspătă de vaci 61
Brânză telemea (media) 34
Brânză topită 41
Ouă de găină (buc.) 1 1/3
Slănină sărată sau afumată 16
Caşcaval 33
14. Conserve din peşte în ulei (media) 100 Brânză telemea (media) 95
Brânză telemea de oaie
Brânză proaspătă de vaci 168
Brânză topită 111
Caşcaval 92
Conserve „aperitiv" 261
Conserve din carne de porc cu fasole boabe 190
Conserve din carne de porc în suc propriu 116
Conserve din carne de vită în suc propriu 193
Marmeladă amestec 116
Marmeladă extra 89
Preparate din carne 68
Ouă de găină (buc.) 3 1/2
Şuncă presată 82
Slănină sărată sau afumată 16
15. Drojdie proaspătă de bere 100 Drojdie uscată de bere 75
16. Făină de grâu albă 100 Făină de porumb (mălai) 100
Griş 100
Orez 101
Paste făinoase simple 98
Paste făinoase cu ou 92
Pâine albă 153
Piure de cartofi instant 151
17. Fasole uscată boabe 100 Cartofi (media) 415
Conserve din legume în apă sau bulion 947
Fasole bătută instant 87
Legume proaspete (media) 1.262
Orez 86
Paste făinoase simple 84
Paste făinoase cu ou 78
Piure de cartofi instant 86
18. Fructe proaspete (media) 100 Caise 102
Cireşe 80
Mere 83
Pepene galben 445
Pepene verde 350
Pere 85
Piersici 113
Prune 80
Struguri 62
Vişine 92
Nr. crt. Produsul care se substituie Produsul cu care se substituie
Denumirea produsului Cantitatea - grame - Denumirea produsului Cantitatea - grame -
Compot (media) 75
Citrice (media) 196
Dulceaţă (media) 18
Sirop de fructe (ml) (media) 18
Suc natural din fructe (ml) (media) 74
Fructe uscate (media) 17
Gem 20
Marmeladă amestec 22
Marmeladă extra 17
Zahăr 12
19. Fructe uscate (media) 100 Caise (fără sâmburi) 96
Curmale (cu sâmburi) 92
Mere 122
Pere 97
Piersici 97
Prune cu sâmburi 95
Smochine 109
Stafide 95
Compot (media) 449
Dulceaţă (media) 105
Fructe uscate (media) 596
Gem (media) 120
Marmeladă amestec 130
Marmeladă extra 100
Zahăr 71
20. Gem (media) 100 Gem de caise 97
Gem de căpşuni 100
Gem de gutui 102
Gem de piersici 99
Gem de prune 100
Gem de vişine 101
Gem de zmeură 100
Compot (media) 375
Dulceaţă (media) 88
Marmeladă amestec 108
Marmeladă extra 84
Stafide 80
Zahăr 60
Miere de albine 73
21. Griş 100 Cartofi (media) 485
Făină de grâu albă 100
Orez 101
Paste făinoase simple 98
Paste făinoase cu ou 92
Nr. crt. Produsul care se substituie Produsul cu care se substituie
Denumirea produsului Cantitatea - grame - Denumirea produsului Cantitatea - grame -
22. Iaurt 100 Brânză proaspătă de vacă 19
Brânză telemea (media) 11
Brânză topită 13
Caşcaval 11
Lapte praf 6
Lapte proaspăt de vacă (ml) (media) 59
Preparate din carne 8
Smântână 10
23. Lămâi 100 Grepfruturi 91
Mandarine 77
Portocale 61
24. Lapte praf 100 Brânză proaspătă de vacă 321
Brânză telemea (media) 182
Brânză topită 213
Caşcaval 176
Lapte proaspăt de vacă (ml) (media) 976
Iaurt 1.660
Smântână 166
25. Lapte proaspăt de vacă (media) 100 Brânză proaspătă de vacă 33
Brânză telemea (media) 19
Brânză topită 22
Caşcaval 18
Lapte praf 10
Lapte de vacă cu 2,5% grăsime 96
Lapte de vacă cu 1,8% grăsime 104
Smântână 17
Iaurt 170
Ouă 3/4
26. Legume proaspete (media) 100 Cartofi (media 33
Ceapă (media) 80
Cartofi deshidrataţi 7
Conserve din legume în apă sau bulion (media) 75
Orez 7
Paste făinoase simple 7
Paste făinoase cu ou 6
Varză proaspătă 100
Praz 44
27. Marmeladă amestec 100 Fructe proaspete (media) 459
Fructe uscate (media) 77
Gem (media) 92
Dulceaţă (media) 81
Biscuiţi (media) 55
Marmeladă extra 77
Zahăr 55
Nr. crt. Produsul care se substituie Produsul cu care se substituie
Denumirea produsului Cantitatea - grame - Denumirea produsului Cantitatea - grame -
28. Margarină 100 Brânză proaspătă de vaci 483
Brânză telemea (media) 272
Slănină sărată sau afumată 122
Ulei comestibil de floarea soarelui 80
Unt proaspăt 118
Biscuiţi 183
29. Miere de albine 100 Compot (media) 517
Dulceaţă (media) 121
Gem (media) 138
Stafide 110
30. Morcovi (rădăcinoase albe) 100 Cartofi (media) 55
Conserve din legume în apă sau bulion 125
Legume proaspete (media) 167
Rădăcinoase deshidratate 18
31. Murături 100 Cartofi (media) 12
Conserve din legume în apă sau bulion 28
Legume proaspete (media) 37
Varză murată 50
Varză proaspătă 37
32. Orez decorticat 100 Cartofi (media) 481
Conserve din legume în apă sau bulion 1.097
Legume proaspete (media) 1.462
Fasole bătută instant 100
Fasole uscată boabe 116
Orez brizură 102
Paste făinoase 97
Paste făinoase cu ou 91
Piure de cartofi instant 100
Varză murată 1.950
Varză proaspătă 1.462
33. Ouă de găină (un ou = 50 gr) 100 Brânză proaspătă de vaci 45
Brânză telemea (media) 26
Brânză topită 30
Carne (media) 77
Caşcaval 25
Conserve din peşte în ulei 27
Pate de ficat 27
Preparate din carne 18
Şuncă presată 22
34. Pâine albă 100 Biscuiţi 56
Făină de grâu albă 65
Făină de grâu semialbă 70
Făină de porumb (mălai) 66
Pesmet tip „A" 70
Nr. crt. Produsul care se substituie Produsul cu care se substituie
Denumirea produsului Cantitatea - grame - Denumirea produsului Cantitatea - grame -
35. Pate de ficat 100 Brânză proaspătă de vacă 164
Brânză telemea (media) 93
Brânză topită 109
Caşcaval 90
Conserve din carne de porc cu fasole boabe 186
Conserve din carne de porc în suc propriu 114
Conserve din carne de vită în suc propriu 189
Ouă de găină (buc.) 3 1/2
Preparate din carne 66
Şuncă presată 80
36. Pastă de roşii 100 Conserve din legume în apă sau bulion (media) 291
Legume proaspete (media) 387
37. Paste făinoase 100 Cartofi (media) 493
Conserve din legume în apă sau bulion (media) 1.125
Fasole bătută instant 103
Fasole uscată boabe 119
Făină de grâu albă 102
Legume proaspete (media) 1.500
Orez decorticat 102
Paste făinoase cu ou 93
Piure de cartofi instant 103
Varză murată 2.000
Varză proaspătă 1.500
38. Preparate din carne 100 Brânză telemea (media) 141
Brânză topită 165
Carne (media) 424
Caşcaval 136
Conserve din peşte în ulei 148
Margarină 51
Ouă de găină (buc.) 5
Pate de ficat 151
Slănină sărată sau afumată 63
Şuncă presată 122
Unt proaspăt 60
39. Ulei comestibil din floarea-soarelui 100 Margarină 121
Slănină (proaspătă, sărată, afumată) 152
Unt proaspăt 147
Untură de porc 101
40. Unt proaspăt 100 Brânză proaspătă de vacă 409
Brânză telemea (media) 231
Brânză topită 271
Caşcaval 224
Conserve din peşte în ulei 243
Lapte praf 127
Lapte proaspăt de vacă (ml) 1.243
Margarină 83
Ouă de găină (buc.) 9
Pate de ficat 249
Preparate din carne 164
Smântână 211
Şuncă presată 200
Nr. crt. Produsul care se substituie Produsul cu care se substituie
Denumirea produsului Cantitatea - grame - Denumirea produsului Cantitatea - grame -
41. Usturoi 100 Ceapă (media) 407
Conserve din legume în apă sau bulion 381
Legume proaspete (media) 508
42. Varză murată 100 Cartofi (media) 25
Conserve din legume în apă sau bulion (media) 56
Fasole bătută instant 5
Fasole uscată boabe 6
Legume deshidratate diferite 7
Murături 200
Orez decorticat 5
Paste făinoase simple 5
Paste făinoase cu ou 5
Piure de cartofi instant 5
Varză proaspătă 75
43. Varză proaspătă 100 Cartofi (media) 33
Conserve din legume în apă sau bulion (media) 75
Fasole bătută instant 7
Fasole uscată boabe 8
Legume deshidratate diferite 10
Legume proaspete (media) 100
Orez decorticat 7
Paste făinoase simple 7
Paste făinoase cu ou 6
Piure de cartofi instant 7
Varză murată 133
44. Zahăr 100 Biscuiţi 100
Compot (media) 631
Comprimate zahăr cu infuzie de ceai 100
Dulceaţă (media) 148
Fructe proaspete (media) 837
Fructe uscate 140
Gem (media) 168
Marmeladă amestec 182
Marmeladă extra 140
Miere de albine 122

ANEXA Nr. 2TABEL cu compoziţia produselor alimentare şi valoarea calorică a produselor alimentare folosite în mod curent în centrele integrate în hrănirea străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015 (la 100 grame produs comestibil) Produse alimentare

Nr. crt. Denumirea produselor Protide Lipide Glucide Calorii Obs
1. Arome, condimente, ingrediente - - - -
2. Apă plată - - - -
3. Amelioratori pentru preparate culinare - - - -
4. Arpacaş din grâu 9,1 1,7 63,1 312
5. Biscuiţi 9,0 9,0 70,3 409
6. Boia de ardei - - - -
7. Bomboane diferite (drajeuri) - - 99 405
8. Brânză telemea (media) 13,9 22,8 1,0 274
- brânză telemea de oaie 10,9 27,5 1,0 305
- brânză telemea de vacă 17,0 18,1 1,0 243
9. Brânză proaspătă de vaci 13,0 9,0 4,5 155
10. Brânză topită 20,8 14,7 2,9 234
11. Băuturi răcoritoare (naturale, instant) - - 10,0 41
12. Cacao pudră 23,4 20,0 40,0 446
13. Cafea naturală - - - -
14. Carne (media) 14,0 3,6 - 91
- carne de vacă slabă 14,2 1,5 - 72
- carne de vacă semigrasă 11,8 4,8 - 94
- carne de viţel semigrasă 13,3 4,4 - 97
- carne de porc slabă 16,0 5,2 - 114
15. Carne de porc semigrasă 16,0 24,7 - 295
16. Carne de oaie 17,0 12 - 181
17. Carne de pasăre 15,5 5,8 - 118
18. Caşcaval 25,0 19,0 1,0 283
19. Cartofi (media) 1,6 0,1 15,9 73
- cartofi noi 1,6 0,1 16,6 76
- cartofi toamnă 1,7 0,1 15,2 70
20. Cartofi deshidrataţi 7,8 0,4 77 350
21. Ceai (flori de tei, muşeţel etc.) - - - -
22. Ceapă (media) 1,1 0,2 5,8 30
- ceapă verde 0,9 0,2 3,3 19
- ceapă uscată 1,4 0,2 8,4 42
23. Ceapă deshidratată 10,4 2,4 53 282
24. Ciocolată (media) 6,1 31,0 57,9 551
- cu lapte 6,9 40,0 50,0 605
- menaj 6,5 27,5 62,0 536
- romanţa 6,5 28,1 54,8 513
- cu vanilie 4,6 28,4 64,9 549
25. Citrice (media) 0,5 0,1 5,2 25
- grepfruturi 0,4 0,1 4,5 22
- mandarine 0,5 0,1 5,5 26
- portocale 0,5 0,1 6,9 33
- lămâi 0,6 0,2 3,8 20
Nr. crt. Denumirea produselor Protide Lipide Glucide Calorii Obs.
26. Compot (media) 0,4 - 15,4 65
- caise 0,5 - 14,0 59
27. - cireşe 0,5 - 14,0 59
- gutui - - 17,0 70
- mere 0,3 - 17,0 71
- pere 0,2 - 20,0 83
- piersici 0,6 - 11,5 50
- prune 0,4 - 15,0 63
- vişine 0,4 - 13,6 57
28. Conserve din legume în apă sau bulion (media) 1,9 0,9 3,8 32
- roşii în bulion 1,1 0,3 3,2 20
- fasole verde în apă 1,1 0,2 2,2 15
- ghiveci în bulion 1,3 0,3 3,2 21
- mazăre boabe fină 6,5 0,4 9,0 67
- zarzavat pentru ciorbe 0,4 1,5 2,5 26
- zarzavat pentru supe 1,2 2,7 2,7 41
29. Conserve din legume în ulei (media) 1,6 7,4 4,7 95
- ghiveci 2,1 8,0 4,2 100
- vinete 1,8 8,0 2,4 92
- tocană de legume 1,0 6,0 3,1 73
- tomate umplute cu orez 1,5 8,0 7,0 109
- ardei 1,2 8,0 8,0 112
- spanac cu orez 2,0 8,0 2,0 91
- bame 1,9 6,0 6,2 89
30. Conserve din peşte în sos tomat (media) 13,2 6,5 2,5 125
- crap 10,6 6,9 4,3 125
- ştiucă 11,7 4,3 2,7 99
- caras 11,5 6,2 3,4 118
- babuşcă 11,1 5,6 3,4 112
- cod 14,9 1,3 2,9 85
- hering 16,2 10,4 1,8 170
- macrou 14,5 10,6 1,6 164
- stavrid 15,5 6,6 - 125
31. Conserve din peşte în ulei (media) 18,1 20,0 0,2 261
- macro în ulei 19,4 21,5 0,2 280
- sardină în ulei 17,8 20,7 0,2 266
- stavrid în ulei 17,0 18,0 0,2 237
32. Conserve „Aperitiv" 14,0 4,5 - 100
33. Conserve din carne de porc cu fasole boabe 5,5 8,4 9,0 137
34. Conserve din carne de vită în suc propriu 10,0 6,0 9,4 135
35. Conserve din carne de porc în suc propriu 13,0 18,4 - 224
36. Conserve din carne pastă 13,5 21,7 3,6 272
37. Comprimate zahăr cu infuzie de ceai - - 99,9 410
38. Drojdie de bere (proaspătă, uscată) 16,2 1,3 5,5 101
39. Dulceaţă (media) 0,6 - 67,1 277
- de caise 0,8 - 70,0 290
- de căpşuni 0,4 - 63,1 260
- de vişine 0,8 - 68,0 282
Nr. crt. Denumirea produselor Protide Lipide Glucide Calorii Obs.
40. Făină de grâu albă 10,8 1,0 73,6 354
41. Făină de grâu semialbă 8,9 1,2 68,6 328
42. Făină de porumb (mălai) 9,6 1,7 72,1 351
43. Fasole uscată boabe 23,0 1,7 47,0 303
44. Fasole bătută instant 20,0 2,0 60,5 349
45. Frişcă 2,8 19,0 3,6 203
46. Fructe proaspete (media) 0,6 0,3 10,6 49
47. - cireşe 0,9 0,2 13,5 61
- mere 0,2 0,3 13,3 59
- pepene galben 0,3 0,1 2,5 11
- pepene verde 0,3 0,1 3,0 14
- pere 0,5 0,3 12,5 57
- piersici 0,8 0,1 9,0 43
- prune 0,5 0,1 14,3 61
- struguri 0,7 0,9 16,4 79
- vişine 0,9 0,4 11,2 53
48. Fructe uscate (media) 2,8 0,7 67 292
- caise (fără sâmburi) 5,2 0,4 68 304
- curmale (cu sâmburi) 1,9 0,6 74 316
- mere 1,0 1,0 55 239
- pere 2,4 0,4 70 300
- piersici 3 0,6 69,4 302
- prune (cu sâmburi) 2,5 0,5 71 306
- smochine 4,3 1,3 58 267
- stafide 2,5 0,5 71 306
49. Foi dafin - - - -
50. Gem (media) 0,5 - 59 244
- gem de caise 0,5 - 60,5 250
- gem de căpşuni 0,4 - 59 243
- gem de gutui 0,4 - 58 239
- gem de piersici 0,5 - 59,5 246
- gem de prune 0,6 - 59 244
- gem de vişine 0,7 - 58 241
- gem de zmeură 0,5 - 59 244
51. Griş 11,2 0,8 73,3 254
52. Iaurt 3,2 0,1 3,9 30
53. Jumări 10,5 1,8 - 60
54. Lămâi 0,6 0,2 3,8 20
55. Lapte de vacă proaspăt (media) 3,5 2,1 4 51
- cu 2,5% grăsime 3,5 2,5 3,7 53
- cu 1,8% grăsime 3,5 1,8 4,3 49
56. Lapte praf 27,0 24,0 40 498
57. Legume proaspete (media) 1,5 0,2 3,9 24
- ardei gras verde 0,8 0,1 3,3 18
- ardei gras roşu 0,9 0,3 5,3 28
- castraveţi 0,7 0,1 2 13
- conopidă 1,6 0,2 2,4 18
- dovlecei 1,0 0,1 3 17
Nr. crt. Denumirea produselor Protide Lipide Glucide Calorii Obs.
- fasole verde 1,9 0,1 5,1 31
- gulii 1,0 0,1 3,4 19
- salată 2,7 0,1 1,3 18
- mazăre verde boabe 3,5 0,2 6,6 44
- mărar frunze 1,7 0,1 5,3 30
- pătrunjel frunze 3,0 0,5 6,2 44
- pătlăgele roşii 1,0 0,2 4,1 24
- praz 1,9 0,3 8,3 45
- ridichi de lună 0,4 0,1 2,2 12
- salată verde 0,9 0,1 1,7 12
- spanac 2,4 0,2 2 21
- vinete 0,9 0,1 3,6 20
58. Legume deshidratate 10,2 1,2 42,6 228
59. Margarină 0,5 80,0 0,4 748
60. Marmeladă amestec 0,8 - 54 225
61. Marmeladă extra 0,42 - 71 292
62. Măsline 3,4 37,6 7,2 393
63. Miere de albine 0,4 0,2 81,0 336
64. Morcovi 1,2 0,2 8,1 40
65. Murături 0,6 - 1,5 9
66. Muştar - - - -
67. Orez decorticat 7,6 1,0 75,8 351
68. Orez brizură 0,4 0,5 73,3 345
69. Organe comestibile de porc sau vită (ficat, rinichi, inimă, limbă, creier, plămâni, cap, picioare, splină, burtă) 5,1 1,3 - 33
70. Oţet din vin 9 grade - - - -
71. Ouă de găină (bucăţi) 5,4 5,1 0,2 70
72. Ouă de găină (gălbenuş) 16 32 0,3 364
73. Pâine albă 8,2 0,2 47,7 231
74. Pâine semialbă 7,5 0,7 48 234
75. Pastă de roşii 5,2 - 17,4 93
76. Paste făinoase 9,6 1,0 75,9 360
77. Paste făinoase cu ou 10,2 2,2 79,1 386
78. Pateu de ficat 12,2 21,0 2,3 255
79. Pesmet „A" 10,2 0,5 70 330
80. Peşte proaspăt (media) 8,9 2,1 - 60
- cod 10,4 0,5 - 47
- crap 8,5 1,3 - 47
- crap de eleşteu 7,2 4,5 - 72
- heringi 10,4 3,5 - 76
- macrou 7,7 3,4 - 64
- şalău 11,6 0,5 - 50
- stavrid 6,5 1,3 - 40
81. Peşte sărat (media) 10,2 5,0 - 90
- crap sărat 10,3 1,8 - 60
- heringi slabi săraţi 9,7 3,1 - 69
- heringi graşi săraţi 9,2 9,7 - 129
- scrumbii de Dunăre sărate 10,3 10,6 - 141
- ştiucă sărată 11,7 0,2 - 50
Nr. crt. Denumirea produselor Protide Lipide Glucide Calorii Obs.
82. Peşte afumat 16,6 8,1 - 143
83. Piper - - - -
84. Piure de cartofi instant 7,0 3 71,3 349
85. Praz 2,3 0,4 9,9 54
86. Preparate din carne 14,0 35,0 0,8 386
87. Rădăcinoase albe (media) 1,0 0,4 8,3 42
- păstârnac 1,2 0,4 12,0 58
- pătrunjel rădăcină 1,0 0,7 9,0 48
- ţelină rădăcini 0,9 0,2 3,5 20
88. Rădăcinoase deshidratate 0,7 1,7 59 228
89. Rom - - - -
90. Salam de Sibiu 26,5 43,0 - 508
91. Sare comestibilă (extrafină) - - - -
92. Sirop de fructe 0,2 - 53,0 220
93. Slănină (afumată, proaspătă, sărată) 10,5 61,5 - 613
94. Smântână 2,5 30,0 2,5 300
95. Stafide 2,5 0,5 71,0 306
96. Suc din fructe natural (media) 0,1 - 15,9 66
- suc de mere 0,1 - 17,4 72
97. - suc de pere 0,1 - 14,0 58
- suc de struguri 0,1 - 20,0 83
- suc de zmeură 0,2 - 12,0 50
98. Subproduse carne porc 14,7 4,0 0,5 100
99. Subproduse carne vacă 8,9 2,2 0,7 60
100. Subproduse carne pasăre 8,9 2,2 0,7 60
101. Subproduse ovine 10,2 2,2 0,7 88
102. Scrumbii proaspete 14,2 25,9 - 299
103. Seu 0,3 99,4 - 927
104. Surogat de cafea - - - -
105. Surogat de cafea cu zahăr, comprimate (pentru 2 buc. a 25 g zahăr) - - 23,0 97
106. Şuncă presată 23,0 24,0 - 317
107. Tărâţe de grâu - - - -
108. Ulei comestibil din floarea-soarelui - 100,0 - 930
109. Unt proaspăt 5,0 65,0 2,3 634
110. Untură de porc 0,3 89,1 - 829
111. Usturoi 6,0 0,2 23,3 122
112. Varză murată 1,2 - 3,3 18
113. Varză proaspătă 1,4 0,1 4,2 24
114. Vin - - - -
115. Zahăr - - 99,9 410

ANEXA Nr. 3MINISTERUL AFACERILOR INTERNE Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Centrul integrat ...... Aprob Şef centru integrat/similar, ........ ................ ........ ........ NOTĂ introducere/scoatere în/din Centrul integrat ..... Anul .... luna ...... ziua .... ora ..... Se introduce în Centrul integrat ...... străinul prevăzut de OUG nr. 53/2015 ........ ................ ................ ................ ..........., scoate din născut la ziua ..... luna .... anul ...., de cetăţenie (apatrid) ...., posesor al paşaportului nr. ...., depistat de ........ ................ ......... . Motivul introducerii/scoaterii din Centrul integrat ......

Nr. dosar ...... Şeful compartimentului cu atribuţii de evidenţă personal .....

ANEXA Nr. 4MINISTERUL AFACERILOR INTERNE Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Centrul integrat ...... NOTĂ DE EFECTIVE Seria ........ Nr. ........ .......... Se alocă la drepturi de hrană ........ ................ ................ ................ ................ pe ziua de ........ ................ ........ ........ (persoane) (zi/lună/an)

Nr. crt. Denumirea centrului Norma nr. ......... Norma nr. ......... Norma nr. ......... Norma nr. ......... Total efective la drepturi
TOTAL

Adjunct şef centru/similar, ........ ................ ........... (semnătura) Întocmit ........ ................ ........... (semnătura)

Nr. crt. Cine şi unde a sosit Nr. crt. Cine şi unde a plecat

RECAPITULAREA EFECTIVELOR Efectivul zilei precedente ........ ................ ........ ............ Sosiri ........ ................ ................ ................ ................ TOTAL ........ ................ ................ ................ ............... Plecări ........ ................ ................ ................ .............. Rămas ........ ................ ................ ................ .......... NOTĂ: Documentul se întocmeşte în două exemplare, din care: exemplarul 1 - se predă la evidenţa compartimentului alimente/similar; exemplarul 2 - rămâne nedetaşat în carnet. ANEXA Nr. 5MINISTERUL AFACERILOR INTERNE Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră Centrul integrat ...... Aprob Adjunct şef centru integrat (pentru logistică)/similar, ........ ................ ................ ................ ........ ............. Data ............ 20 ........

Produsele care se substituie Calorii Produsele cu care se substituie Calorii

TABEL DECADAL DE REPARTIŢIE A ALIMENTELOR cuvenite zilnic (în grame) unui om în perioada ........ ................ ........ .............. până la ........ ................ ............, conform raţiilor prevăzute de norma nr. ........ ........ ............

Data şi zilele decadei Mese Alimente Arome, condimente Brânză Biscuiţi Boia de ardei Carne Carne de pasăre Cartofi (vară, toamnă) Etc. Total calorii
Denumirea felurilor de mâncare Pentru consum
Dimineaţa
Prânz
Seara
Total grame zilnic
Total calorii zilnic
Etc.
TOTAL om pe 10 zile
Drept de consum conform normei pe 10 zile
Calorii

Întocmit ........ ......... Medic, ........ ........ NOTE: 1. Totalul caloriilor se completează de către şeful compartimentului alimente/similari împreună cu bucătarul. 2. În cazul în care efectivele beneficiază permanent şi de norme de hrană caldă suplimentare, meniurile se întocmesc având în vedere raţiile şi caloriile prevăzute de acestea. În rubrica „Drept de consum conform normei pe 10 zile" se înscriu caloriile cumulate ale normelor de hrană caldă la care efectivele au dreptul. 3. Consumurile în plus sau în minus faţă de drepturile prevăzute în norme se pot regulariza în decadele următoare, dar numai până la sfârşitul fiecărei luni. ANEXA Nr. 6DOTAREA centrelor integrate cu bunuri materiale specifice hrănirii străinilor prevăzuţi de OUG nr. 53/2015

Nr. crt. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
Cantitatea Perioada (ani)
1. Aragaz (2-4 ochiuri) buc. 1 10 -
2. Balanţe semiautomate până la 20 kg buc. 1 10 -
3. Bidoane aluminiu de 10-25 l cu capac buc. 1 6 -
4. Borcane pentru probe de mâncare buc. 8 - -
5. Butelii pentru gaze lichefiate buc. 2 10 -
6. Butoaie din plastic pentru resturi alimentare buc. 2 3 -
7. Butuci din lemn pentru tăiat carnea buc. 1 7 -
8. Ciocane inox pentru bătut carnea buc. 1 10 -
9. Cratiţe cu capac buc. - 3 Dacă sunt din inox, durata de utilizare este de 10 ani.
10. Oală cu capac buc. - 3 Dacă sunt din inox, durata de utilizare este de 10 ani.
11. Cuţite pentru bucătar buc. 3 3 -
Nr. crt. Denumirea materialelor U.M. Prevederi Observaţii
Cantitatea Perioada (ani)
12. Cuţite pentru curăţat zarzavat buc. 6 1 -
13. Cuţite pentru tăiat preparate din carne buc. 1 4 -
14. Dispozitive manuale pentru deschis conserve buc. 5 1 -
15. Ferăstraie pentru tăiat oase buc. 1 7 -
16. Furculiţe din inox pentru bucătar buc. 1 5 -
17. Funduri din lemn buc. 5 1 -
18. Găleţi din tablă zincată buc. 2 3 -
19. Linguri din lemn buc. 3 1 De fiecare bucătar
20. Maşini manuale pentru tocat carne buc. 1 5 -
21. Maşini electrice pentru curăţat cartofi buc. 1 7 Capacitatea se stabileşte în funcţie de nevoi.
22. Maşini pentru măcinat condimente buc. 1 7 -
23. Masate pentru ascuţit cuţite buc. 1 8 -
24. Polonice pentru bucătar buc. 4 3 Dacă sunt din aluminiu, durata de utilizare este de 4 ani; dacă sunt din inox, durata de utilizare este de 5 ani.
25. Răzători pentru legume buc. 2 1 -
26. Rândele pentru varză buc. 2 5 -
27. Satâre buc. 1 10 -
28. Scafe buc. 1 6 -
29. Site pentru roşii buc. 1 6 -
30. Site pentru cernut mălai buc. 1 1 -
31. Site pentru cernut făină buc. 1 1 -
32. Spumiere buc. 2 2 -
33. Strecurători pentru paste făinoase buc. 3 3 -
34. Strecurători pentru ceai buc. 1 1 -
35. Şpacluri pentru bucătar buc. 1 6 -
36. Tăvi din inox buc. 2 15 Pentru fiecare persoană alocată la drepturi
37. Tăvi din tablă neagră buc. 1 5 -
38. Teluri cu sârmă buc. 1 1 -
39. Tigăi din tablă neagră cu coadă buc. 1 5 -
40. Topoare pentru măcelar buc. 1 5 -
41. Utilaje frigorifice (dulapuri şi camere frigorifice, frigidere de uz casnic) buc. 1 10 Capacitatea se stabileşte în funcţie de mărimea efectivelor deservite.
42. Suluri pentru întins aluat buc. 1 3 -
43. Marmite buc. - 20 -
44. Vase pentru transportul hranei buc. 4 6 -
45. Farfurie adâncă din inox buc. 1 10 Câte o bucată pentru fiecare persoană
46. Farfurie întinsă din inox buc. 1 10 Câte o bucată pentru fiecare persoană
47. Farfurie desert din inox buc. 1 15 Câte o bucată pentru fiecare persoană
48. Cană pentru ceai din inox buc. 1 10 Câte o bucată pentru fiecare persoană
49. Cuţit pentru masă din inox buc. 1 5 Câte o bucată pentru fiecare persoană
50. Lingură din inox buc. 1 10 Câte o bucată pentru fiecare persoană
51. Furculiţă din inox buc. 1 7 Câte o bucată pentru fiecare persoană
52. Linguriţă din inox buc. 1 15 Câte o bucată pentru fiecare persoană
53. Castroane din inox buc. 1 15 -
54. Pahare din sticlă pentru apă buc. 1 - De fiecare masă
55. Căni din sticlă pentru apă buc. 1 - De fiecare masă
56. Ceainice emailate buc. 1 3 De fiecare masă
57. Coşuleţe din material plastic pentru pâine buc. 1 3 De fiecare masă
58. Supiere emailate buc. 1 3 De fiecare masă
59. Polonice din inox pentru servit la masă buc. 1 5 De fiecare masă
60. Solniţe din inox buc. 1 10 De fiecare masă
61. Cuţite pentru tăiat pâine buc. 2 3 De fiecare sală de mese



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 84/2016

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 84 din 2016
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 84/2016
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu