ORDIN Nr. 797
din 10 septembrie 2007
pentru constituirea bancii
de date analitice in vederea crearii cazierului vinicol pentru fiecare an de
productie
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 666 din 28 septembrie 2007
In temeiul:
• Regulamentului (CE) nr. 2.729/2000 de stabilire a
normelor de aplicare privind controalele în sectorul vitivinicol, modificat
prin Regulamentul (CE) nr. 2.120/2004, al anexei II partea I şi II la
Regulamentul (CE) nr. 2.120/2004, al Regulamentului (CE) nr. 2.347/1991 privind
recoltarea eşantioanelor ce trebuie expediate unui laborator oficial dintr-un
alt stat membru, precum şi normele generale pentru recoltarea eşantioanelor ce
vor fi analizate prin metode izotopice, şi al
• art. 111 lit. k) din Normele metodologice de aplicare
a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune
a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărarea
Guvernului nr. 1.134/2002,
în baza prevederilor art. 7 alin. (7) din Hotărarea Guvernului nr. 385/2007 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
văzand Referatul de aprobare
nr. 595 din 28 august 2007,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.
Art. 1. - Pentru fiecare an de producţie se creează
cazierul vinicol naţional, pe baza datelor analitice obţinute în urma
analizelor fizico-chimice efectuate asupra produselor vinicole.
Art. 2. - Soiurile de viţă-de-vie pentru strugurii de
vin, care fac obiectul prelevării de eşantioane în vederea vinificării, pentru
fiecare dintre cele 8 regiuni viticole, sunt cuprinse
în anexa nr. 1.
Art. 3. - (1) Laboratoarele desemnate pentru
vinificarea mostrelor de struguri de vin prelevate şi pentru analiza
eşantioanelor de vin sunt cuprinse în anexa nr. 2.
(2) Repartizarea pe laboratoare autorizate a soiurilor din fiecare regiune viticolă care face obiectul recoltării
eşantioanelor de struguri în vederea efectuării microvinificării şi a
analizelor specifice se face astfel:
- Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi
Igienei Vinului - Valea Călugărească (17 probe): Muntenia (11 probe) şi Oltenia
(6 probe);
- Laboratorul Regional pentru Controlul Calităţii şi
Igienei Vinului - Blaj (19 probe): Crişana şi Maramureş (2 probe), Transilvania
(9 probe) şi Banat (8 probe);
- Laboratorul Regional pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului - Odobeşti (22 probe): Moldova (12
probe) şi Dobrogea (10 probe);
- Laboratorul de Oenologie - Universitatea de Ştiinţe
Agricole şi de Medicină Veterinară Iaşi: Moldova (12
probe).
Art. 4. - Personalul desemnat pentru recoltarea eşantioanelor de struguri de vin în vederea microvinificării,
efectuării analizelor specifice şi creării băncii de date analitice aparţine
laboratoarelor nominalizate în anexa nr. 2.
Art. 5. - (1) In cadrul Laboratorului Central pentru
Controlul Calităţii şi Igienei Vinului - Valea
Călugărească se înfiinţează banca naţională de date analitice cuprinzand rezultatele analizelor izotopice ale
eşantioanelor de vin.
(2) Şeful Laboratorului Central pentru Controlul
Calităţii şi Igienei Vinului -Valea Călugărească urmăreşte şi răspunde de
respectarea ducerii la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.
Art. 6. - (1) Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), ca organism cu caracter
tehnico-ştiinţific în sectorul vitivinicol, coordonează tehnic şi metodologic
derularea acţiunilor referitoare la crearea cazierului vinicol şi constituirea
băncii de date analitice.
(2) Banca de date analitice cuprinde rezultatele
obţinute în urma analizelor izotopice ale etanolului şi apei din produsele
vinicole, în conformitate cu metodele comunitare de referinţă, şi constituie
instrumentul de interpretare statistică a caracteristicilor fizico-chimice ale
vinurilor din Romania.
Art. 7. - (1) Analizele izotopice ale eşantioanelor de
vin se realizează la Centrul Comun de Cercetare (CCC),
constituit pe langă Comisia Uniunii Europene
pentru Agricultură.
(2) Trimiterea probelor de vin la CCC în vederea
efectuării analizelor izotopice se va face cu avizul ONVV, organism autorizat
pentru colaborarea Romaniei cu
această instituţie europeană.
Art. 8. - (1) Eşantioanele de struguri proaspeţi din
soiurile şi regiunile viticole prevăzute în anexa nr. 1 se recoltează şi se
prelucrează conform instrucţiunilor din anexa nr. 3.
(2) Anual, cel puţin 25% dintre eşantioane se
recoltează de pe aceleaşi parcele ca şi în anul precedent.
(3) Eşantioanele sunt analizate prin metodele
comunitare de analiză a produselor vitivinicole, în laboratoarele care
îndeplinesc criteriile generale de funcţionare, stabilite prin Standardul
european EN 45001 sau ISO/IEC 17025.
(4) Pentru fiecare eşantion se alcătuieşte o fişă
privind recoltarea şi vinificarea eşantioanelor de struguri pentru analiză,
conform anexelor nr. 4a şi 4b, redactandu-se un buletin de analiză a vinurilor conform modelului
prezentat în anexa nr. 5.
(5) Copii ale buletinului de analiză a vinului rezultat
în urma vinificării, cu rezultatele şi interpretarea analizelor, împreună cu o
copie a fişei de recoltare, trebuie trimise la centrul de date analitice aflat
la Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului -Valea
Călugărească şi la CCC.
Art. 9. - Un eşantion din fiecare probă de vin
transmisă spre analiză izotopică la CCC se păstrează ca eşantion de control
pentru o perioadă de minimum 3 ani, în cadrul laboratorului unde s-a realizat vinificarea probei de struguri recoltate.
Art. 10. - Modul de prelevare şi ambalare a
eşantioanelor de vin se efectuează în conformitate cu anexa nr. 6.
Art. 11. - Informaţiile referitoare la cuprinsul
etichetelor şi modelul de etichetă ce se aplică pe recipientele în care se
găsesc eşantioanele de vin sunt conforme cu cele prevăzute în anexa nr. 7.
Art. 12. - Banca de date analitice, constituită conform
prevederilor prezentului ordin, este folosită pentru monitorizarea aplicării legislaţiei comunitare şi
naţionale în domeniul vitivinicol, pentru scopuri statistice sau ştiinţifice.
Art. 13. - Cultivatorii de viţă-de-vie, persoane fizice
sau juridice, din culturile cărora se colectează eşantioane de struguri permit
accesul şi însoţesc personalul desemnat pentru aceste acţiuni în plantaţii, avand obligaţia furnizării datelor
solicitate, şi contrasemnează documentele întocmite cu ocazia prelevării
eşantioanelor de struguri.
Art. 14. -Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din
prezentul ordin.
Art. 15. - Prezentul ordin se publică
în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Decebal Traian Remeş
ANEXA Nr. 1
LISTA
soiurilor desemnate pentru recoltarea de eşantioane
Regiune
|
Banat
|
Crişana şi Maramureş
|
Dobrogea
|
Moldova
|
Muntenia
|
Oltenia
|
Transilvania
|
Total
|
Soi
|
Pinot Noir
|
1
|
0
|
1
|
1
|
1
|
0
|
0
|
4
|
Merlot
|
1
|
0
|
1
|
2
|
1
|
1
|
0
|
6
|
Fetească Neagră
|
0
|
0
|
1
|
2
|
2
|
1
|
0
|
6
|
Cadarca
|
1
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
Cabernet Sauvignon
|
1
|
0
|
1
|
2
|
1
|
1
|
0
|
6
|
Busuioacă de Bohotin
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
1
|
Burgund Mare
|
1
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
Băbească Neagră
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
1
|
Traminer Roz
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Tămaioasă romanească
|
0
|
0
|
0
|
1
|
1
|
0
|
0
|
2
|
Sauvignon
|
1
|
0
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
6
|
Riesling
|
1
|
1
|
1
|
1
|
1
|
0
|
1
|
6
|
Pinot Gris
|
0
|
0
|
1
|
1
|
0
|
0
|
1
|
3
|
Neuburger
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
0
|
1
|
1
|
Muscat Ottonel
|
0
|
0
|
1
|
2
|
1
|
0
|
1
|
5
|
Grasă de Cotnari
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
1
|
Galbenă de Odobeşti
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
1
|
Francuşă
|
0
|
0
|
0
|
1
|
0
|
0
|
0
|
1
|
Fetească Regală
|
1
|
1
|
0
|
2
|
1
|
1
|
1
|
7
|
Fetească Albă
|
0
|
0
|
0
|
2
|
1
|
1
|
1
|
5
|
Chardonnay
|
0
|
0
|
1
|
1
|
0
|
0
|
1
|
3
|
Aligote
|
0
|
0
|
1
|
1
|
0
|
0
|
0
|
2
|
TOTAL:
|
8
|
2
|
10
|
24
|
11
|
6
|
9
|
70
|
ANEXA Nr. 2
LISTA
laboratoarelor desemnate pentru a face analiza
eşantioanelor de vin:
Nr. crt.
|
Laboratorul
|
1.
|
Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului
-Valea Călugărească Valea Călugărească, str. Valea Mantei nr. 1, judeţul
Prahova
|
2.
|
Laboratorul Regional pentru Controlul
Calităţii şi Igienei Vinului - Blaj Blaj, str. George Bariţiu nr. 2, judeţul
Alba
|
3.
|
Laboratorul Regional pentru Controlul Calităţii şi Igienei
Vinului - Odobeşti Odobeşti, str. Ştefan cel Mare nr. 61, judeţul Vrancea
|
4.
|
Laboratorul de Oenologie - Universitatea
de Ştiinţe Agricole şi de Medicină Veterinară Iaşi
Aleea M. Sadoveanu nr. 9, 700490 Iaşi, judeţul Iaşi
|
ANEXA Nr. 3
INSTRUCŢIUNI
privind colectarea eşantioanelor de struguri
proaspeţi şi transformarea acestora în vin, destinat analizării prin metode izotopice
I. Prelevarea
eşantioanelor de struguri
A. Eşantioanele de struguri proaspeţi se recoltează din
plantaţii situate în zonele viticole avand
caracteristici specifice, bine definite, privind tipul de sol, orografia, tehnologia de cultură a viţei-de-vie, soiul, varsta şi practicile oenologice,
Fiecare eşantion trebuie să conţină minimum 10 kg de
struguri copţi şi sănătoşi din aceIaşi soi. Eşantioanele nu se culeg pe rouă
sau după ploaie. Strugurii nu trebuie să fi fost expuşi umezelii exterioare. Ei
se culeg în condiţiile în care au fost găsiţi.
Colectarea de eşantioane se efectuează în perioada în
care se culege în mod normal parcela respectivă. Strugurii recoltaţi trebuie să
fie reprezentativi pentru întreaga parcelă.
Eşantioanele sub formă de must de struguri pot fi
păstrate prin refrigerare pană
la vinificare.
Numai în cazul în care se prevede măsurarea raportului
oxigenului 18 din apa conţinută de must, o porţiune din must se pune de o parte
şi se conservă, după stoarcerea întregului eşantion de struguri.
B. In momentul recoltării eşantioanelor se întocmeşte o
fişă referitoare la colectarea probelor de struguri [în conformitate cu anexa II, partea I, la Regulamentul (CE) nr.
2.120/2004], prevăzută în anexa nr. 4a. Fişa se păstrează împreună cu
eşantionul inclusiv pe toată durata transportului. Fişa se actualizează prin
intermediul unei menţiuni referitoare la fiecare tip de tratament la care este
supus eşantionul.
II. Vinificarea
A. Vinificarea trebuie realizată în laboratoare desemnate prin prezentul ordin. Pe cat posibil, vinificarea trebuie să se efectueze în condiţii
comparabile cu cele din zona de producţie pentru care s-a colectat eşantionul
în cauză. Prin vinificare trebuie să se obţină transformarea totală a zahărului
în alcool, admiţandu-se pană
la maximum 2 g/l de zaharuri reducătoare. De îndată ce vinul s-a limpezit şi
s-a stabilizat cu ajutorul anhidridei sulfuroase lichide sau metabisulfitului
de potasiu se îmbuteliază în sticle de 75 cl şi se etichetează.
B. Fişa referitoare la vinificare este prezentată în
anexa nr. 4b.
ANEXA Nr. 4a*)
BAZA DE DATE A VINURILOR EUROPENE
Fişa privind colectarea probelor de struguri în
conformitate cu Anexa II, Partea I, din
Regulamentul
(CE) nr. 2120/2004
A se transmite împreuna cu
proba de struguri la instituţia desemnată pentru vinificarea probelor
Numele şi adresa instituţiei responsabile pentru
prelevarea probelor: (1.3)
_____________________________________________________________
| |
|
|
| |
|
|
| |
|
|
| |
|____________________________________________________________ |
|
Persoana oficială sau autorizată care a prelevat proba: (1.2)
Nume: |_____________________________________| Funcţie: |___________|
|
Referinţe:
|_____________________________________________| (1.1)
Descrierea generală a probei: (2.)
Soiul de struguri: |_________________| (2.3) Culoarea
strugurilor: (2.4)|_| Roşu
|_| Alb
|_| Gri
|
Localizarea
parcelei:
(3.2)
Comuna: |___________________________________________| (3.2.1)
Judeţ/Regiune |___________________________________________|
Localitate: |_________________| (3.2.2) Latitudine:
|_________| (3.2.4)
Referinţe cadastrale:
|__________| (3.2.3) Longitudine:
|_________|(3.2.4)
|
Proprietarul parcelei: |________________________________________| (3.1)
_______________________________________
Adresa:
|
|
|
|
|
|
|_______________________________________|
|
Solul:
(3.3)
|_| cu praf |_| lut
prafos |_| cu pietriş
|_| argilos |_|
cu şisturi cristaline
|_| Alte roci sedimentare |_| nisipos/cu gresii |_|
granitic |_|Alte roci metamorfice
|_| calcaros
|_| pe roci vulcanice
|
Poziţionarea parcelei:
Panta:
|_| Relativ plan (0-5%) Expoziţie:
|_| Pantă mică (6-15%)
|_| Pantă moderată (16-30%)
|_| Pantă mare (> 30%)
|_| Terasa
|_| Altele
|
(3.4)

|
*) Anexa nr. 4a este reprodusă în facsimil.
Număr de butuci la ha: Varsta plantaţiei (ani): Altitudinea (m):
(3.5) de
la-la (3.6) de la -
la (3.7) de la - la
|_| 0 - 1000 |_|
0 - 10 |_| 0 - 50
|_| 1001 - 2000
|_| 11 - 25 |_| 51 - 150
|_| 2001 - 3000
|_| Mai mult |_| 151 - 200
|_| 3001 -
4000
|_| 201 - 250
|_| 4001 -
5000 |_|
251 - 300
|_| 5001 -
6000
|_| 301 - 400
|_| Mai
mult
|_| Mai mult
Mod de conducere si tăiere:
|__________________________________| (3.8)
Categoria de vin în care sunt transformaţi în mod
normal strugurii: (3.9)
Produse
(A se folosi lista 1) Clasificare: (A se folosi lista 2)
Denumire:
Culoarea vinului:
|


|__________________________________________|
|
|_| Rosu |_| Alb |_| Gri |_|
Roz
|
Producţia estimata la ha (q/ha)
De la - la De la - la
(4.1)
|_| 0 - 40 |_| 71 - 80
|_| 41 - 50 |_| 81 - 90
|_|
51 - 60 |_| 90 - 100
|_| 61 - 70 |_| Mai mult
Starea de sănătate a
strugurilor: (4.2)
Umiditate: |_| Uscaţi
|_| Uşor umezi |_| Umezi
Starea sanitara: |_| Sănătoşi
|_| Afectaţi (76-100%)
|_|
Afectaţi (0-25%) |_| Prezenta mana
|_| Afectaţi
(26-50%) |_| Prezenţa botritis
|_| Afectaţi
(51 -75%) |_| Alţi paraziţi
|
Data prelevării probei: Au fost precipitaţii 10
zile inainte de recoltare?
(4.3)
|______________| (5.1) |_| Da |_| Nu
Data ultimului aport de apa : |___________|
(6.1)
Stampila si semnătura:
_____________________________________________________________
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|____________________________________________________________ |
|
(numerotarea in conformitate cu Regulamentul (EC) nr.
2120/2004, Anexa II, Partea I)
ANEXA Nr. 4b
1. Microvinificarea
1.1. Greutatea eşantionului de struguri, în kg:
1.2. Metoda de presare:
1.3. Volumul de must obţinut:
1.4. Caracteristicile mustului:
- conţinutul în zahăr exprimat în g/l prin
refractometrie:
- aciditatea totală exprimată în g/l de acid tartric:
1.5. Metoda de limpezire a mustului (de exemplu,
decantare, centrifugare):
1.6. Adăugarea de levuri (tipul de levuri
folosit). Se menţionează dacă a existat sau nu fermentare spontană:
1.7. Temperatura în timpul fermentării (cu
aproximaţie):
1.8. Metoda de determinare a încheierii procesului de
fermentare:
1.9. Metoda de limpezire a vinului (de exemplu,
decantare şi/sau filtrare):
1.10. Concentraţia de anhidridă sulfuroasă totală în mg/l:
1.11. Analiza vinului obţinut:
- tăria alcoolică totală şi dobandită, în volume:
- extract sec total:
- zaharuri reducătoare exprimate în g/l:
2. Tabelul cronologic de vinificare a eşantionului
Data:
- la care a fost colectat eşantionul (identică cu data
menţionată în partea I pct. 4.3):
- la care s-a executat presarea:
- la care începe procesul de macerare-fermentare (la
vinurile roşii):
- la care încetează procesul de macerare-fermentare (la
vinurile roşii):
- la care a început fermentaţia:
- la care s-a încheiat fermentaţia:
- separării vinului de drojdia de vin (pritoc):
- diferitelor tratamente cu dioxid de sulf:
- îmbutelierii:
- expedierii către laboratorul public în vederea analizei izotopice:
- dacă este cazul, expedierii către CCC:
Data la care s-a completat partea a II-a (ştampila
organismului competent care a efectuat vinificarea şi semnătura funcţionarului
abilitat din organismul respectiv):
ANEXA Nr. 5
BULETIN DE ANALIZĂ
Eşantioanele de vin şi de produse viticole analizate
prin metoda izotopică, descrisă în anexa la Regulamentul (CEE) nr. 2676/90,
care se introduc în banca de date a CCC
I. INFORMAŢII
GENERALE
1. Ţara:
2. Numărul eşantionului:
3. Anul:
4. Soiul de viţă-de-vie:
5. Categoria de vin:
6. Regiune, podgorie:
7. Numele şi adresa laboratorului responsabil cu
analizele:
8. Eşantion pentru analiză de control de către CCC:
da/nu.
II. METODE Şl
REZULTATE
1. Vinul
1.1. Tăria alcoolică în volume: % vol.
1.2. Extract sec total: g/l
1.3. Zaharuri reducătoare: g/l
1.4. Aciditatea totală exprimată în acid tartric: g/l
1.5. Dioxid de sulf total: mg/l
2. Distilarea vinului pentru SNIF-RMN
2.1. Descrierea aparatului de distilare
2.2. Volumul de vin distilat/greutatea distilatului obţinut
3. Analiza distilatului
3.1. Conţinutul de apă: % (m/m) (Metoda: Karl
Fischer/densitometrie)
3.2. Substanţe volatile, altele decat alcoolul etilic: % (m/m) (Metoda:
cromatografie gazoasă cu ajutorul unei coloane capilare
adecvate)
3.3. Alcool etilic în distilatul de vin:
tm D = 1 -
[conţinutul de apă % (m/m)]/100
4. Analiza N,N-tetrametilureei
4.1. Conţinutul de apă: % (m/m)
4.2. Puritatea TMU: % (m/m)
(Metoda: cromatografie gazoasă cu ajutorul unei coloane
capilare adecvate)
5. Rezultatul corelărilor
izotopice ale etanolului cu izotopul de deuteriu, măsurate prin RMN:
5.1.(D/H)I= ppm
deviere standard:
5.2. (D/H)II = ppm
deviere standard:
5.3. (D/H)QW = ppm
deviere standard:
5.4. (D/H)TMU = ppm
deviere standard:
5.5. 'R'
= deviere standard:
6. Parametrii RMN
Frecvenţa observată:
Memoria:
Numărul de scanări:
Numărul de teste:
Timpul de achiziţie:
Pulsul la 90°: :01: :02:
Puterea de decuplare:
Temperatura: °C
Multiplicarea exponenţială:
Hz Corecţia faţă de standard: da/nu
Umplere zero: da/nu
7. Rezultatul corelării
izotopice 18O/16O a
vinului
δ 18O [‰] = ‰ V SMOW-SLAP
Număr de determinări:
Devierea standard:
8. Rezultatul corelării
izotopice 18O/160 a mustului (după
caz)
δ 18O ‰] = %o V SMOW-SLAP
Număr de determinări:
Devierea standard:
9. Rezultatul corelării izotopice 13C/12C a etanolului din vin
δ 18C[‰] = ‰V-PDB"
Număr de determinări:
Devierea standard:
10. Parametrii de stabilizare
Stabilizarea automată: da/nu
Temperatura de stabilizare: °C
Volumul eşantionului: ml
Volumul balonului de stabilizare: ml
Durata stabilizării: ore.
ANEXA Nr. 6
MODUL
de prelevare şi ambalare a eşantioanelor de vin
1. La colectarea de eşantioane de vin, must de
struguri sau alte produse viticole în contextul asistenţei reciproce între
organismele de control, organismul desemnat, respectiv laboratoarele pentru
controlul calităţii şi igienei vinului, va asigura următoarele:
- în cazul produselor aflate în recipiente de cel mult
60 I depozitate şi aparţinand unui singur lot, eşantioanele sunt reprezentative pentru întregul lot;
- în cazul produselor aflate în recipiente cu
capacitate nominală mai mare de 60 I, eşantioanele sunt reprezentative pentru conţinutul întregului
recipient din care au fost colectate.
2. Eşantioanele se colectează prin transvazarea
produsului în cauză în cel puţin 5 recipiente curate, fiecare cu o capacitate
nominală de cel puţin 75 cl. In cazul produselor din tipul menţionat la primul
paragraf, colectarea se poate face prin luarea a cel puţin 5 recipiente cu o
capacitate nominală de cel puţin 75 cl din lotul de
examinat.
Acolo unde eşantioanele de distilat de vin se
analizează prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) a deuteriului, eşantioanele se plasează în recipiente cu o
capacitate nominală de 25 cl sau chiar de 5 cl, dacă trebuie trimise de la un laborator oficial la altul.
Eşantioanele vor fi colectate şi închise, atunci cand este cazul şi sigilate, în prezenţa
reprezentantului unităţii unde s-a făcut colectarea sau a unui reprezentant al
transportatorului, dacă eşantionul se recoltează în timpul transportului. Dacă
nu este prezent niciun fel de reprezentant, raportul menţionat la pct. 4
precizează acest lucru.
Fiecare eşantion este dopuit cu un sistem de închidere
inert şi de unică folosinţă.
3. La fiecare eşantion se aplică o etichetă conformă cu
anexa nr. 7 partea A.
In cazul în care recipientul este de dimensiuni prea
mici pentru ca eticheta menţionată să poată fi ataşată eşantionului,
recipientul se marchează cu un număr care nu poate fi şters, iar informaţiile
cerute se indică pe o foaie separată.
Reprezentantul unităţii unde s-a făcut colectarea sau
reprezentantul transportatorului este solicitat să semneze eticheta sau, după
caz, foaia de însoţire.
4. Personalul autorizat să colecteze eşantioanele
redactează un raport în care consemnează toate observaţiile pe care le
consideră importante pentru evaluarea eşantioanelor. In raport se notează, după
caz, observaţiile reprezentantului transportatorului sau ale reprezentantului
unităţii unde s-a făcut colectarea şi se cere acestora să semneze observaţiile
respective. Se notează cantitatea de produs din care s-a colectat eşantionul.
In cazul în care s-a refuzat aplicarea semnăturilor menţionate mai sus sau la
pct. 3 alin. 3, faptul se menţionează în raport.
5. Ori de cate ori se
colectează eşantioane, unul dintre acestea rămane ca eşantion de control în unitatea unde s-a făcut colectarea,
iar altul la organismul competent al cărui funcţionar s-a ocupat de colectare.
Trei dintre eşantioane se trimit la un laborator autorizat, care efectuează
examinarea analitică şi organoleptică. Unul dintre eşantioane se examinează în
laboratorul respectiv. Alt eşantion va fi păstrat ca probă de control.
Eşantioanele de control se vor păstra pentru o perioadă minimă de 3 ani de la
colectare.
6. Loturile de eşantioane poartă pe ambalajul exterior
o etichetă roşie conformă cu modelul din anexa nr. 7 partea B. Eticheta are
dimensiunile 50 mm x 25 mm.
La expedierea eşantioanelor, organismul competent din
statul membru din care se trimit eşantioanele aplică o ştampilă, parţial pe
ambalajul exterior al coletului şi parţial pe eticheta roşie.
ANEXA Nr. 7
A. Descrierea etichetei eşantionului de vin
1. Informaţiile necesare:
a) numele şi adresa, inclusiv statul membru corespunzător
al organismului competent care a dispus colectarea eşantionului;
b) numărul de ordine al eşantionului;
c) data colectării eşantionului;
d) numele funcţionarului de la organismul competent
autorizat să colecteze eşantionul;
e) numele şi adresa unităţii în care s-a colectat
eşantionul;
f) identitatea recipientului
din care s-a colectat eşantionul (de exemplu, numărul recipientului, numărul
lotului de sticle etc);
g) descrierea produsului, inclusiv zona de producţie,
anul recoltei, tăria alcoolică potenţială sau dobandită şi, dacă este posibil, soiul de viţă-de-vie din care provine;
h) textul: „Eşantionul de control de rezervă poate fi
examinat numai de către un laborator autorizat să efectueze analize de control.
Ruperea sigiliului reprezintă o infracţiune şi se pedepseşte."
2. Observaţii
3. Mărimea minimă: 100 mm x 100 mm
B. Modelul de etichetă
Eticheta trebuie să fie de culoare roşie.
