Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 797 din 10 septembrie 2007

pentru constituirea bancii de date analitice in vederea crearii cazierului vinicol pentru fiecare an de productie

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 666 din 28 septembrie 2007



In temeiul:

• Regulamentului (CE) nr. 2.729/2000 de stabilire a normelor de aplicare privind controalele în sectorul vitivinicol, modificat prin Regulamentul (CE) nr. 2.120/2004, al anexei II partea I şi II la Regulamentul (CE) nr. 2.120/2004, al Regulamentului (CE) nr. 2.347/1991 privind recoltarea eşantioanelor ce trebuie expediate unui laborator oficial dintr-un alt stat membru, precum şi normele generale pentru recoltarea eşantioanelor ce vor fi analizate prin metode izotopice, şi al

• art. 111 lit. k) din Normele metodologice de aplicare a Legii viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotărarea Guvernului nr. 1.134/2002,

în baza prevederilor art. 7 alin. (7) din Hotărarea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,

văzand Referatul de aprobare nr. 595 din 28 august 2007,

ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin.

Art. 1. - Pentru fiecare an de producţie se creează cazierul vinicol naţional, pe baza datelor analitice obţinute în urma analizelor fizico-chimice efectuate asupra produselor vinicole.

Art. 2. - Soiurile de viţă-de-vie pentru strugurii de vin, care fac obiectul prelevării de eşantioane în vederea vinificării, pentru fiecare dintre cele 8 regiuni viticole, sunt cuprinse în anexa nr. 1.

Art. 3. - (1) Laboratoarele desemnate pentru vinificarea mostrelor de struguri de vin prelevate şi pentru analiza eşantioanelor de vin sunt cuprinse în anexa nr. 2.

(2) Repartizarea pe laboratoare autorizate a soiurilor din fiecare regiune viticolă care face obiectul recoltării eşantioanelor de struguri în vederea efectuării microvinificării şi a analizelor specifice se face astfel:

-  Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului - Valea Călugărească (17 probe): Muntenia (11 probe) şi Oltenia (6 probe);

- Laboratorul Regional pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului - Blaj (19 probe): Crişana şi Maramureş (2 probe), Transilvania (9 probe) şi Banat (8 probe);

- Laboratorul Regional pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului - Odobeşti (22 probe): Moldova (12 probe) şi Dobrogea (10 probe);

-  Laboratorul de Oenologie - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi de Medicină Veterinară Iaşi: Moldova (12 probe).

Art. 4. - Personalul desemnat pentru recoltarea eşantioanelor de struguri de vin în vederea microvinificării, efectuării analizelor specifice şi creării băncii de date analitice aparţine laboratoarelor nominalizate în anexa nr. 2.

Art. 5. - (1) In cadrul Laboratorului Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului - Valea Călugărească se înfiinţează banca naţională de date analitice cuprinzand rezultatele analizelor izotopice ale eşantioanelor de vin.

(2) Şeful Laboratorului Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului -Valea Călugărească urmăreşte şi răspunde de respectarea ducerii la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Art. 6. - (1) Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), ca organism cu caracter tehnico-ştiinţific în sectorul vitivinicol, coordonează tehnic şi metodologic derularea acţiunilor referitoare la crearea cazierului vinicol şi constituirea băncii de date analitice.

(2) Banca de date analitice cuprinde rezultatele obţinute în urma analizelor izotopice ale etanolului şi apei din produsele vinicole, în conformitate cu metodele comunitare de referinţă, şi constituie instrumentul de interpretare statistică a caracteristicilor fizico-chimice ale vinurilor din Romania.

Art. 7. - (1) Analizele izotopice ale eşantioanelor de vin se realizează la Centrul Comun de Cercetare (CCC), constituit pe langă Comisia Uniunii Europene pentru Agricultură.

(2) Trimiterea probelor de vin la CCC în vederea efectuării analizelor izotopice se va face cu avizul ONVV, organism autorizat pentru colaborarea Romaniei cu această instituţie europeană.

Art. 8. - (1) Eşantioanele de struguri proaspeţi din soiurile şi regiunile viticole prevăzute în anexa nr. 1 se recoltează şi se prelucrează conform instrucţiunilor din anexa nr. 3.

(2) Anual, cel puţin 25% dintre eşantioane se recoltează de pe aceleaşi parcele ca şi în anul precedent.

(3) Eşantioanele sunt analizate prin metodele comunitare de analiză a produselor vitivinicole, în laboratoarele care îndeplinesc criteriile generale de funcţionare, stabilite prin Standardul european EN 45001 sau ISO/IEC 17025.

(4)  Pentru fiecare eşantion se alcătuieşte o fişă privind recoltarea şi vinificarea eşantioanelor de struguri pentru analiză, conform anexelor nr. 4a şi 4b, redactandu-se un buletin de analiză a vinurilor conform modelului prezentat în anexa nr. 5.

(5) Copii ale buletinului de analiză a vinului rezultat în urma vinificării, cu rezultatele şi interpretarea analizelor, împreună cu o copie a fişei de recoltare, trebuie trimise la centrul de date analitice aflat la Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului -Valea Călugărească şi la CCC.

Art. 9. - Un eşantion din fiecare probă de vin transmisă spre analiză izotopică la CCC se păstrează ca eşantion de control pentru o perioadă de minimum 3 ani, în cadrul laboratorului unde s-a realizat vinificarea probei de struguri recoltate.

Art. 10. - Modul de prelevare şi ambalare a eşantioanelor de vin se efectuează în conformitate cu anexa nr. 6.

Art. 11. - Informaţiile referitoare la cuprinsul etichetelor şi modelul de etichetă ce se aplică pe recipientele în care se găsesc eşantioanele de vin sunt conforme cu cele prevăzute în anexa nr. 7.

Art. 12. - Banca de date analitice, constituită conform prevederilor prezentului ordin, este folosită pentru monitorizarea aplicării legislaţiei comunitare şi naţionale în domeniul vitivinicol, pentru scopuri statistice sau ştiinţifice.

Art. 13. - Cultivatorii de viţă-de-vie, persoane fizice sau juridice, din culturile cărora se colectează eşantioane de struguri permit accesul şi însoţesc personalul desemnat pentru aceste acţiuni în plantaţii, avand obligaţia furnizării datelor solicitate, şi contrasemnează documentele întocmite cu ocazia prelevării eşantioanelor de struguri.

Art. 14. -Anexele nr. 1-7 fac parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 15. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,

Decebal Traian Remeş

ANEXA Nr. 1

LISTA

soiurilor desemnate pentru recoltarea de eşantioane

Regiune

Banat

Crişana şi Maramureş

Dobrogea

Moldova

Muntenia

Oltenia

Transilvania

Total

Soi

Pinot Noir

1

0

1

1

1

0

0

4

Merlot

1

0

1

2

1

1

0

6

Fetească Neagră

0

0

1

2

2

1

0

6

Cadarca

1

0

0

0

0

0

0

1

Cabernet Sauvignon

1

0

1

2

1

1

0

6

Busuioacă de Bohotin

0

0

0

1

0

0

0

1

Burgund Mare

1

0

0

0

0

0

0

1

Băbească Neagră

0

0

0

1

0

0

0

1

Traminer Roz

0

0

0

0

0

0

1

1

Tămaioasă romanească

0

0

0

1

1

0

0

2

Sauvignon

1

0

1

1

1

1

1

6

Riesling

1

1

1

1

1

0

1

6

Pinot Gris

0

0

1

1

0

0

1

3

Neuburger

0

0

0

0

0

0

1

1

Muscat Ottonel

0

0

1

2

1

0

1

5

Grasă de Cotnari

0

0

0

1

0

0

0

1

Galbenă de Odobeşti

0

0

0

1

0

0

0

1

Francuşă

0

0

0

1

0

0

0

1

Fetească Regală

1

1

0

2

1

1

1

7

Fetească Albă

0

0

0

2

1

1

1

5

Chardonnay

0

0

1

1

0

0

1

3

Aligote

0

0

1

1

0

0

0

2

TOTAL:

8

2

10

24

11

6

9

70

ANEXA Nr. 2

LISTA

laboratoarelor desemnate pentru a face analiza eşantioanelor de vin:

Nr. crt.

Laboratorul

1.

Laboratorul Central pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului -Valea Călugărească Valea Călugărească, str. Valea Mantei nr. 1, judeţul Prahova

2.

Laboratorul Regional pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului - Blaj Blaj, str. George Bariţiu nr. 2, judeţul Alba

3.

Laboratorul Regional pentru Controlul Calităţii şi Igienei Vinului - Odobeşti Odobeşti, str. Ştefan cel Mare nr. 61, judeţul Vrancea

4.

Laboratorul de Oenologie - Universitatea de Ştiinţe Agricole şi de Medicină Veterinară Iaşi Aleea M. Sadoveanu nr. 9, 700490 Iaşi, judeţul Iaşi

ANEXA Nr. 3

INSTRUCŢIUNI

privind colectarea eşantioanelor de struguri proaspeţi şi transformarea acestora în vin, destinat analizării prin metode izotopice

I. Prelevarea eşantioanelor de struguri

A. Eşantioanele de struguri proaspeţi se recoltează din plantaţii situate în zonele viticole avand caracteristici specifice, bine definite, privind tipul de sol, orografia, tehnologia de cultură a viţei-de-vie, soiul, varsta şi practicile oenologice,

Fiecare eşantion trebuie să conţină minimum 10 kg de struguri copţi şi sănătoşi din aceIaşi soi. Eşantioanele nu se culeg pe rouă sau după ploaie. Strugurii nu trebuie să fi fost expuşi umezelii exterioare. Ei se culeg în condiţiile în care au fost găsiţi.

Colectarea de eşantioane se efectuează în perioada în care se culege în mod normal parcela respectivă. Strugurii recoltaţi trebuie să fie reprezentativi pentru întreaga parcelă.

Eşantioanele sub formă de must de struguri pot fi păstrate prin refrigerare pană la vinificare.

Numai în cazul în care se prevede măsurarea raportului oxigenului 18 din apa conţinută de must, o porţiune din must se pune de o parte şi se conservă, după stoarcerea întregului eşantion de struguri.

B. In momentul recoltării eşantioanelor se întocmeşte o fişă referitoare la colectarea probelor de struguri [în conformitate cu anexa II, partea I, la Regulamentul (CE) nr. 2.120/2004], prevăzută în anexa nr. 4a. Fişa se păstrează împreună cu eşantionul inclusiv pe toată durata transportului. Fişa se actualizează prin intermediul unei menţiuni referitoare la fiecare tip de tratament la care este supus eşantionul.

II. Vinificarea

A. Vinificarea trebuie realizată în laboratoare desemnate prin prezentul ordin. Pe cat posibil, vinificarea trebuie să se efectueze în condiţii comparabile cu cele din zona de producţie pentru care s-a colectat eşantionul în cauză. Prin vinificare trebuie să se obţină transformarea totală a zahărului în alcool, admiţandu-se pană la maximum 2 g/l de zaharuri reducătoare. De îndată ce vinul s-a limpezit şi s-a stabilizat cu ajutorul anhidridei sulfuroase lichide sau metabisulfitului de potasiu se îmbuteliază în sticle de 75 cl şi se etichetează.

B.  Fişa referitoare la vinificare este prezentată în anexa nr. 4b.

ANEXA Nr. 4a*)

BAZA DE DATE A VINURILOR EUROPENE

Fişa privind colectarea probelor de struguri în conformitate cu Anexa II, Partea I, din Regulamentul

(CE) nr. 2120/2004

A se transmite împreuna cu proba de struguri la instituţia desemnată pentru vinificarea probelor

Numele şi adresa instituţiei responsabile pentru prelevarea probelor:        (1.3)

_____________________________________________________________

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|____________________________________________________________ |

Persoana oficială sau autorizată care a prelevat proba:                             (1.2)

Nume:   |_____________________________________|  Funcţie: |___________|

Referinţe: |_____________________________________________|  (1.1)

Descrierea generală a probei:                                                                  (2.)

Soiul de struguri: |_________________| (2.3)  Culoarea strugurilor:  (2.4)|_| Roşu

                                                                                                                |_|  Alb 

                                                                                                                |_| Gri

Localizarea parcelei:                                                                (3.2)

Comuna:         |___________________________________________| (3.2.1)

Judeţ/Regiune |___________________________________________|

Localitate:       |_________________| (3.2.2) Latitudine:    |_________| (3.2.4)
Referinţe cadastrale: |__________|     (3.2.3)  Longitudine: |_________|(3.2.4)

Proprietarul parcelei: |________________________________________| (3.1)

                                   _______________________________________

Adresa:        |                                                                              |

                                  |                                                                              |

                                  |                                                                              |

                                  |_______________________________________|

                                                       

Solul:

                                                                                                                     (3.3)   

|_|  cu praf                            |_| lut prafos                          |_| cu pietriş    

|_| argilos                             |_| cu şisturi cristaline             |_| Alte roci sedimentare  |_|  nisipos/cu gresii               |_| granitic                             |_|Alte roci metamorfice

|_| calcaros                           |_| pe roci vulcanice

Poziţionarea parcelei:

Panta:

 |_| Relativ plan (0-5%)                 Expoziţie:

 |_| Pantă mică (6-15%)        

 |_| Pantă moderată (16-30%)

 |_|  Pantă mare (> 30%)

 |_|  Terasa

 |_|  Altele

                  (3.4)  

*) Anexa nr. 4a este reprodusă în facsimil.

Număr de butuci la ha:     Varsta plantaţiei (ani):                Altitudinea (m):

(3.5)     de la-la                            (3.6)    de la - la                         (3.7)     de la - la

        |_| 0    -    1000                                |_| 0    - 10                                  |_|  0   - 50

        |_| 1001 - 2000                                |_| 11  - 25                                  |_| 51  - 150

        |_| 2001 - 3000                                |_| Mai mult                                 |_| 151 - 200

        |_| 3001 - 4000                                                                                   |_| 201 - 250

        |_| 4001 - 5000                                                                                   |_| 251 - 300

        |_| 5001 - 6000                                                                                   |_|  301 - 400

        |_| Mai mult                                                                                         |_| Mai mult

Mod de conducere si tăiere: |__________________________________|  (3.8)

Categoria de vin în care sunt transformaţi în mod normal strugurii:         (3.9)

Produse

(A se folosi lista 1) Clasificare: (A se folosi lista 2)

Denumire:

Culoarea vinului:

 |__________________________________________|

 |_| Rosu           |_| Alb              |_| Gri               |_| Roz

Producţia estimata la ha (q/ha)                       De la  - la              De la - la

(4.1)                                                             |_|     0  - 40              |_|  71 - 80

                                                                     |_|   41  - 50              |_|  81 - 90

                                                                     |_|   51  - 60              |_|  90 - 100

                                                                     |_|   61  - 70              |_|  Mai mult

Starea de sănătate a strugurilor:                                                             (4.2)

Umiditate:   |_| Uscaţi          |_| Uşor umezi             |_|  Umezi

Starea sanitara:         |_| Sănătoşi                                          |_|  Afectaţi (76-100%)

                                |_|  Afectaţi (0-25%)                            |_|  Prezenta mana 

                                |_| Afectaţi (26-50%)                           |_|  Prezenţa botritis 

                                |_| Afectaţi (51 -75%)                          |_|  Alţi paraziţi

Data prelevării probei:                    Au fost precipitaţii 10 zile inainte de recoltare?                          

(4.3)  |______________|                                      (5.1)  |_|  Da         |_| Nu   

     

Data ultimului aport de apa : |___________|

(6.1)

Stampila si semnătura:

_____________________________________________________________

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|                                                                                                                         |

|____________________________________________________________ |

(numerotarea in conformitate cu Regulamentul (EC) nr. 2120/2004, Anexa II, Partea I)

ANEXA Nr. 4b

1. Microvinificarea

1.1.  Greutatea eşantionului de struguri, în kg:

1.2.  Metoda de presare:

1.3. Volumul de must obţinut:

1.4.  Caracteristicile mustului:

- conţinutul în zahăr exprimat în g/l prin refractometrie:

- aciditatea totală exprimată în g/l de acid tartric:

1.5. Metoda de limpezire a mustului (de exemplu, decantare, centrifugare):

1.6.   Adăugarea  de  levuri   (tipul  de   levuri  folosit).   Se menţionează dacă a existat sau nu fermentare spontană:

1.7. Temperatura în timpul fermentării (cu aproximaţie):

1.8.   Metoda de determinare a încheierii procesului de fermentare:

1.9.  Metoda de limpezire a vinului (de exemplu, decantare şi/sau filtrare):

1.10. Concentraţia de anhidridă sulfuroasă totală în mg/l:

1.11. Analiza vinului obţinut:

- tăria alcoolică totală şi dobandită, în volume:

- extract sec total:

- zaharuri reducătoare exprimate în g/l:

2. Tabelul cronologic de vinificare a eşantionului

Data:

- la care a fost colectat eşantionul (identică cu data menţionată în partea I pct. 4.3):

- la care s-a executat presarea:

- la care începe procesul de macerare-fermentare (la vinurile roşii):

- la care încetează procesul de macerare-fermentare (la vinurile roşii):

- la care a început fermentaţia:

- la care s-a încheiat fermentaţia:

- separării vinului de drojdia de vin (pritoc):

- diferitelor tratamente cu dioxid de sulf:

- îmbutelierii:

- expedierii către laboratorul public în vederea analizei izotopice:

- dacă este cazul, expedierii către CCC:

Data la care s-a completat partea a II-a (ştampila organismului competent care a efectuat vinificarea şi semnătura funcţionarului abilitat din organismul respectiv):

ANEXA Nr. 5

BULETIN   DE  ANALIZĂ

Eşantioanele de vin şi de produse viticole analizate prin metoda izotopică, descrisă în anexa la Regulamentul (CEE) nr. 2676/90, care se introduc în banca de date a CCC

I. INFORMAŢII GENERALE

1. Ţara:

2.  Numărul eşantionului:

3. Anul:

4. Soiul de viţă-de-vie:

5. Categoria de vin:

6.  Regiune, podgorie:

7.  Numele şi adresa laboratorului responsabil cu analizele:

8.  Eşantion pentru analiză de control de către CCC: da/nu.

II. METODE Şl REZULTATE

1. Vinul

1.1. Tăria alcoolică în volume: % vol.

1.2.  Extract sec total: g/l

1.3. Zaharuri reducătoare: g/l

1.4. Aciditatea totală exprimată în acid tartric: g/l

1.5.  Dioxid de sulf total: mg/l

2.  Distilarea vinului pentru SNIF-RMN

2.1.  Descrierea aparatului de distilare

2.2. Volumul de vin distilat/greutatea distilatului obţinut

3. Analiza distilatului

3.1.  Conţinutul de apă: % (m/m) (Metoda: Karl Fischer/densitometrie)

3.2.  Substanţe volatile, altele decat alcoolul etilic: % (m/m) (Metoda: cromatografie gazoasă cu ajutorul unei coloane capilare adecvate)

3.3. Alcool etilic în distilatul de vin:

tm D = 1 - [conţinutul de apă % (m/m)]/100

4. Analiza N,N-tetrametilureei

4.1.  Conţinutul de apă: % (m/m)

4.2.  Puritatea TMU: % (m/m)

(Metoda: cromatografie gazoasă cu ajutorul unei coloane capilare adecvate)

5.   Rezultatul corelărilor izotopice ale etanolului cu izotopul de deuteriu, măsurate prin RMN:

5.1.(D/H)I=                             ppm              deviere standard:

5.2.  (D/H)II =                         ppm              deviere standard:

5.3.  (D/H)QW =                     ppm              deviere standard:

5.4.  (D/H)TMU =                   ppm              deviere standard:

5.5. 'R' =                                                      deviere standard:

6.  Parametrii RMN

Frecvenţa observată:

Memoria:

Numărul de scanări:

Numărul de teste:

Timpul de achiziţie:

Pulsul la 90°: :01: :02:

Puterea de decuplare:

Temperatura: °C

Multiplicarea exponenţială:

Hz Corecţia faţă de standard: da/nu

Umplere zero: da/nu

7.  Rezultatul corelării izotopice   18O/16O a vinului

δ  18O [‰] = ‰ V SMOW-SLAP

Număr de determinări:

Devierea standard:

8.  Rezultatul corelării izotopice     18O/160 a mustului (după caz)

δ 18O ‰] = %o V SMOW-SLAP

Număr de determinări:

Devierea standard:

9.  Rezultatul corelării izotopice 13C/12C a etanolului din vin

δ 18C[‰] = ‰V-PDB"

Număr de determinări:

Devierea standard:

10.  Parametrii de stabilizare

Stabilizarea automată: da/nu

Temperatura de stabilizare: °C

Volumul eşantionului: ml

Volumul balonului de stabilizare: ml

Durata stabilizării: ore.

ANEXA Nr. 6

MODUL

de prelevare şi ambalare a eşantioanelor de vin

1.  La colectarea de eşantioane de vin, must de struguri sau alte produse viticole în contextul asistenţei reciproce între organismele de control, organismul desemnat, respectiv laboratoarele pentru controlul calităţii şi igienei vinului, va asigura următoarele:

- în cazul produselor aflate în recipiente de cel mult 60 I depozitate şi aparţinand unui singur lot, eşantioanele sunt reprezentative pentru întregul lot;

-  în cazul produselor aflate în recipiente cu capacitate nominală mai mare de 60 I, eşantioanele sunt reprezentative pentru conţinutul întregului recipient din care au fost colectate.

2.  Eşantioanele se colectează prin transvazarea produsului în cauză în cel puţin 5 recipiente curate, fiecare cu o capacitate nominală de cel puţin 75 cl. In cazul produselor din tipul menţionat la primul paragraf, colectarea se poate face prin luarea a cel puţin 5 recipiente cu o capacitate nominală de cel puţin 75 cl din lotul de examinat.

Acolo unde eşantioanele de distilat de vin se analizează prin rezonanţă magnetică nucleară (RMN) a deuteriului, eşantioanele se plasează în recipiente cu o capacitate nominală de 25 cl sau chiar de 5 cl, dacă trebuie trimise de la un laborator oficial la altul.

Eşantioanele vor fi colectate şi închise, atunci cand este cazul şi sigilate, în prezenţa reprezentantului unităţii unde s-a făcut colectarea sau a unui reprezentant al transportatorului, dacă eşantionul se recoltează în timpul transportului. Dacă nu este prezent niciun fel de reprezentant, raportul menţionat la pct. 4 precizează acest lucru.

Fiecare eşantion este dopuit cu un sistem de închidere inert şi de unică folosinţă.

3. La fiecare eşantion se aplică o etichetă conformă cu anexa nr. 7 partea A.

In cazul în care recipientul este de dimensiuni prea mici pentru ca eticheta menţionată să poată fi ataşată eşantionului, recipientul se marchează cu un număr care nu poate fi şters, iar informaţiile cerute se indică pe o foaie separată.

Reprezentantul unităţii unde s-a făcut colectarea sau reprezentantul transportatorului este solicitat să semneze eticheta sau, după caz, foaia de însoţire.

4. Personalul autorizat să colecteze eşantioanele redactează un raport în care consemnează toate observaţiile pe care le consideră importante pentru evaluarea eşantioanelor. In raport se notează, după caz, observaţiile reprezentantului transportatorului sau ale reprezentantului unităţii unde s-a făcut colectarea şi se cere acestora să semneze observaţiile respective. Se notează cantitatea de produs din care s-a colectat eşantionul. In cazul în care s-a refuzat aplicarea semnăturilor menţionate mai sus sau la pct. 3 alin. 3, faptul se menţionează în raport.

5.  Ori de cate ori se colectează eşantioane, unul dintre acestea rămane ca eşantion de control în unitatea unde s-a făcut colectarea, iar altul la organismul competent al cărui funcţionar s-a ocupat de colectare. Trei dintre eşantioane se trimit la un laborator autorizat, care efectuează examinarea analitică şi organoleptică. Unul dintre eşantioane se examinează în laboratorul respectiv. Alt eşantion va fi păstrat ca probă de control. Eşantioanele de control se vor păstra pentru o perioadă minimă de 3 ani de la colectare.

6.  Loturile de eşantioane poartă pe ambalajul exterior o etichetă roşie conformă cu modelul din anexa nr. 7 partea B. Eticheta are dimensiunile 50 mm x 25 mm.

La expedierea eşantioanelor, organismul competent din statul membru din care se trimit eşantioanele aplică o ştampilă, parţial pe ambalajul exterior al coletului şi parţial pe eticheta roşie.

ANEXA Nr. 7

A. Descrierea etichetei eşantionului de vin

1.  Informaţiile necesare:

a) numele şi adresa, inclusiv statul membru corespunzător al organismului competent care a dispus colectarea eşantionului;

b) numărul de ordine al eşantionului;

c) data colectării eşantionului;

d)   numele funcţionarului de la organismul competent autorizat să colecteze eşantionul;

e) numele şi adresa unităţii în care s-a colectat eşantionul;

f) identitatea recipientului din care s-a colectat eşantionul (de exemplu, numărul recipientului, numărul lotului de sticle etc);

g) descrierea produsului, inclusiv zona de producţie, anul recoltei, tăria alcoolică potenţială sau dobandită şi, dacă este posibil, soiul de viţă-de-vie din care provine;

h) textul: „Eşantionul de control de rezervă poate fi examinat numai de către un laborator autorizat să efectueze analize de control. Ruperea sigiliului reprezintă o infracţiune şi se pedepseşte."

2.  Observaţii

3.  Mărimea minimă: 100 mm x 100 mm

B. Modelul de etichetă

Eticheta trebuie să fie de culoare roşie.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 797/2007

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 797 din 2007
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 797/2007
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu