Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 76 din 19 martie 2002

privind aprobarea Normei de metrologie legala CEE "NML CEE - 71/348 Echipamente auxiliare pentru contoare volumetrice pentru lichide, altele decat apa"

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 306 din  9 mai 2002


SmartCity3


    Ministrul industriei si resurselor,
    avand in vedere prevederile art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare,
    in baza art. 3 alin. (1) lit. c) din Hotararea Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma de metrologie legala CEE "NML CEE - 71/348 Echipamente auxiliare pentru contoare volumetrice pentru lichide, altele decat apa", prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data de 5 noiembrie 2002.

                     Ministrul industriei si resurselor,
                             Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

                        NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE
"NML CEE - 71/348 Echipamente auxiliare pentru contoare volumetrice pentru lichide, altele decat apa"

    Art. 1
    Prezenta norma de metrologie legala CEE se aplica echipamentelor auxiliare pentru contoarele volumetrice pentru lichide, altele decat apa, prevazute in anexa.
    Art. 2
    Se admite aplicarea marcajelor CEE pe echipamentele auxiliare pentru contoarele volumetrice pentru lichide, altele decat apa, care indeplinesc prevederile prezentei norme de metrologie legala CEE.
    Art. 3
    Echipamentele auxiliare pentru contoarele volumetrice pentru lichide, altele decat apa, se supun controlului metrologic prin aprobare de model CEE si verificare initiala CEE in acelasi timp cu contoarele cu care sunt asociate, in conformitate cu prevederile pct. 1.2 din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare si in conditiile stabilite in anexa la prezenta norma de metrologie legala CEE.
    Art. 4
    Introducerea pe piata si/sau punerea in functiune a echipamentelor auxiliare pentru contoarele volumetrice pentru lichide, altele decat apa, nu poate fi impiedicata, interzisa sau restrictionata daca acestea poarta marcajele CEE pentru aprobare de model si verificare initiala, prevazute la pct. 3.2 din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001, sau daca sunt fabricate intr-un stat membru al Uniunii Europene si poarta marcajele CEE corespunzatoare.
    Art. 5
    Anexa face parte integranta din prezenta norma de metrologie legala CEE.

    ANEXA 1
    la NML CEE - 71/348

    CAP. 1
    Dispozitivul de aducere la zero al dispozitivului indicator de volum

    1.1. Dispozitivul de aducere la zero este un mecanism care aduce indicatorul de volum la zero fie printr-o operatiune manuala, fie printr-un sistem automat.
    1.2. Dispozitivul de aducere la zero nu trebuie sa modifice rezultatul masurarii.
    1.3. In timpul operatiunii de aducere la zero nu trebuie sa fie posibila indicarea unei noi cantitati masurate.
    1.4. Prevederile pct. 1.2 si 1.3 nu sunt obligatorii:
    1.4.1. pentru cadranele indicatoare de volum care poarta inscriptia "Vanzarea directa pentru public este interzisa" sau alta restrictie echivalenta privind utilizarea;
    1.4.2. pentru indicatoarele de volum cu ac indicator, montate pe contoare al caror debit maxim nu depaseste 1.200 l/h; in cazul in care contoarele sunt destinate unor operatiuni de vanzare/comercializare cresterea in mod manual a cantitatii indicate nu trebuie sa fie posibila.
    1.5. In cazul unui dispozitiv indicator de volum care are o miscare continua, dupa fiecare operatiune de aducere la zero abaterea admisa fata de zero nu trebuie sa fie mai mare de jumatate din eroarea tolerata pentru livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum, fara a depasi o cincime din valoarea diviziunii scarii.
    In cazul dispozitivelor indicatoare de volum care au o miscare discontinua indicatia acestora trebuie sa fie zero.

    CAP. 2
    Totalizatorul de volum

    2.1. Un dispozitiv indicator de volum cu dispozitiv de aducere la zero poate fi asociat cu unul sau mai multe totalizatoare de volum, care, dupa totalizare, indica volumele diferite inregistrate succesiv de dispozitivul indicator de volum.
    2.2. Totalizatoarele de volum nu trebuie sa contina dispozitive de aducere la zero.
    2.3. Totalizatoarele de volum pot fi realizate numai sub forma dispozitivelor cu afisare numerica.
    2.4. Totalizatoarele de volum pot fi astfel pozitionate incat sa nu fie vizibile.
    2.5. Unitatea in care este exprimat volumul total sau simbolul ei trebuie sa fie indicata si conforma prevederilor art. 2.1 din anexa la Norma de metrologie legala CEE "NML CEE - 71/319 Contoare volumetrice pentru lichide, altele decat apa", aprobata prin Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 36 din 18 februarie 2002.
    2.6. Valoarea diviziunii scarii gradate a primului element, pentru fiecare totalizator de volum, trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n sau 5 x 10^n, unitati de masura legale pentru volum, n fiind un numar intreg, pozitiv sau negativ, ori zero. Aceasta trebuie sa fie egala sau mai mare decat valoarea diviziunii scarii gradate a dispozitivului indicator de volum cu dispozitiv de aducere la zero.
    2.7. Daca indicatiile totalizatorului de volum si cele ale dispozitivului indicator de volum cu dispozitiv de aducere la zero sunt vizibile simultan, cifrele totalizatorului de volum trebuie sa aiba dimensiunile mai mici de jumatate din dimensiunile corespunzatoare ale cifrelor de pe dispozitivul indicator de volum cu dispozitiv de aducere la zero.

    CAP. 3
    Dispozitivul indicator de volum multiplu

    3.1. Dispozitivul indicator de volum poate sa aiba mai multe cadrane. La dispozitivul indicator de volum pot fi conectate unul sau mai multe dispozitive indicatoare de volum care repeta indicatia acestuia.
    3.2. Valorile diviziunilor scarilor indicatoarelor de volum pot fi diferite, dar livrarea minima trebuie sa fie aceeasi la toate indicatoarele de volum si trebuie sa fie stabilita in functie de valoarea diviziunii scarii care conduce la cea mai mare valoare pentru aceasta livrare.
    3.3. Prevederile prezentei norme de metrologie legala CEE si ale Normei de metrologie legala CEE "NML CEE - 71/319 Contoare volumetrice pentru lichide, altele decat apa", aprobata prin Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 36/2002, se aplica pentru fiecare indicator de volum si pentru fiecare cadran.
    3.4. Indicatiile diferitelor cadrane ale dispozitivelor indicatoare de volum nu trebuie sa difere intre ele cu mai mult decat eroarea tolerata pentru livrarea minima marcata pe cadrane.

    CAP. 4
    Dispozitivul indicator de pret

    4.1. Dispozitivului indicator de volum de tip numeric avand un dispozitiv de aducere la zero i se poate adauga un dispozitiv indicator de pret de tip numeric, avand un dispozitiv de aducere la zero, al carui pret unitar este pretul unitatii de volum utilizate pentru indicarea volumului masurat.
    4.2. Pretul unitar trebuie sa poata fi modificat. Pretul unitar selectat trebuie sa fie afisat.
    4.3. Dispozitivele pentru selectarea si afisarea pretului unitar trebuie sa fie conectate la dispozitivul indicator de pret, astfel incat pretul corespunzator unei masurari sa fie intotdeauna egal cu produsul dintre pretul unitar selectat si afisat si volumul indicat.
    4.4. Prevederile referitoare la dispozitivele indicatoare de volum prevazute in Norma de metrologie legala CEE "NML CEE - 71/319 Contoare volumetrice pentru lichide, altele decat apa", aprobata prin Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 36/2002, precum si prevederile cap. I, II si III din prezenta anexa se aplica, mutatis mutandis, dispozitivelor indicatoare de pret, cu exceptia pct. 1.5 referitor la dispozitivul de aducere la zero.
    4.5. Unitatea monetara utilizata sau simbolul ei trebuie sa apara pe cadranul dispozitivului indicator de pret.
    4.6. Dimensiunile cifrelor dispozitivului indicator de pret nu trebuie sa depaseasca dimensiunile cifrelor dispozitivului indicator de volum.
    4.7. Dispozitivele de aducere la zero ale dispozitivului indicator de pret si ale dispozitivului indicator de volum trebuie astfel concepute, incat actionarea unuia dintre cele doua dispozitive ale indicatoarelor sa determine automat revenirea celuilalt indicator la zero.
    4.8.1. Pretul calculat al unei cantitati egale cu eroarea tolerata pentru livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum nu trebuie sa fie mai mic de o cincime din valoarea diviziunii scarii, fara a fi inferior pretului corespunzator unui interval de 2 mm pe scara primului element al dispozitivului indicator de pret, cand miscarea acestui element este continua.
    4.8.2. Pretul unei cantitati egale cu eroarea tolerata pentru livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum trebuie sa fie egal cu cel putin valoarea a doua diviziuni ale scarii, cand miscarea primului element al dispozitivului indicator de pret este discontinua.
    4.9. In conditii normale de functionare diferenta dintre pretul indicat si pretul calculat in functie de pretul unitar si de cantitatea indicata nu trebuie sa depaseasca pretul unei cantitati egale cu eroarea tolerata la livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum.
    4.10. Pentru dispozitive indicatoare de pret care au o miscare continua, dupa fiecare aducere la zero abaterea tolerata fata de zero nu trebuie sa fie mai mare de jumatate din pretul corespunzator unei cantitati egale cu eroarea tolerata la livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum, fara a depasi o cincime din valoarea diviziunii scarii.
    In cazul dispozitivelor indicatoare de pret care au o miscare discontinua indicatia la aducerea la zero a acestora trebuie sa fie zero.

    CAP. 5
    Dispozitivul de imprimare

    5.1. La dispozitivele indicatoare de volum si pret ale contorului poate fi conectat un dispozitiv numeric de imprimare pe bon a cantitatii si a altor informatii, conform prevederilor pct. 5.6 si 5.11.
    5.2. Valoarea diviziunii scarii imprimate trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n sau 5 x 10^n, unitati de masura legale pentru volum, n fiind un numar intreg, pozitiv sau negativ, ori zero.
    5.3. Valoarea diviziunii scarii imprimate nu trebuie sa fie mai mare decat eroarea tolerata la livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum.
    5.4. Valoarea diviziunii scarii imprimate se marcheaza pe dispozitivul de imprimare.
    5.5. Cantitatea imprimata se exprima intr-o unitate de masura legala pentru volum.
    Cifrele, unitatea de masura utilizata sau simbolul ei si punctul zecimal, acolo unde este necesar, trebuie sa fie imprimate de dispozitivul de imprimare pe bon.
    5.6. Dispozitivul de imprimare pe bon poate sa imprime informatii referitoare la livrare, cum ar fi: numarul de serie, data, locul masurarii, natura lichidului.
    5.7. Dispozitivul de imprimare pe bon poate fi construit astfel incat imprimarea sa poata fi repetata. In acest caz inregistrarile imprimate trebuie sa fie identice si sa poarte acelasi numar de serie.
    5.8. Daca determinarea cantitatii se face prin diferenta a doua valori imprimate, dintre care una poate sa fie zero, nu trebuie sa existe posibilitatea extragerii bonului din dispozitivul de imprimare in timpul masurarii.
    5.9. Dispozitivul de imprimare pe bon trebuie sa aiba un dispozitiv de aducere la zero, combinat cu cel al dispozitivului indicator de volum, cu exceptia cazului la care se refera pct. 5.8.
    5.10. Diferenta dintre cantitatea indicata si cantitatea imprimata nu trebuie sa fie mai mare decat valoarea diviziunii scarii imprimate.
    5.11. Dispozitivul de imprimare pe bon poate imprima, pe langa cantitatea masurata, fie pretul pentru aceasta cantitate, fie acest pret si pretul unitar. De asemenea, poate sa imprime numai pretul de plata, daca dispozitivul de imprimare este conectat la un dispozitiv indicator al cantitatilor si preturilor calculate, in cazul vanzarilor directe pentru public.
    Cifrele, unitatea monetara utilizata sau simbolul ei si semnul zecimal, acolo unde este cazul, se imprima de dispozitivul de imprimare pe bon. Cifrele imprimate care reprezinta pretul nu trebuie sa aiba dimensiuni mai mari decat cele ale cifrelor imprimate care reprezinta cantitatea masurata.
    5.12. Valoarea diviziunii scarii pentru pretul imprimat trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n sau 5 x 10^n, unitati monetare, n fiind un numar intreg, pozitiv sau negativ, ori zero.
    Aceasta valoare nu trebuie sa depaseasca pretul corespunzator unei cantitati egale cu eroarea tolerata la livrarea minima marcata pe cadranul dispozitivului indicator de volum.
    5.13.1. In cazul in care contorul este echipat cu un dispozitiv indicator de pret, diferenta dintre pretul indicat si pretul imprimat nu trebuie sa depaseasca valoarea diviziunii scarii imprimate.
    5.13.2. In cazul in care contorul nu este echipat cu un dispozitiv indicator de pret, diferenta dintre pretul imprimat si pretul calculat in functie de cantitatea indicata si pretul unitar trebuie sa fie conforma prevederilor pct. 4.9.

    CAP. 6
    Dispozitivul de preselectie

    6.1. Contorul poate fi echipat cu un dispozitiv de preselectie.
    Dispozitivul de preselectie este un mecanism care permite selectarea cantitatii ce va fi masurata si care opreste automat curgerea lichidului cand cantitatea selectata a fost masurata.
    6.2. Cantitatea selectata este afisata cu ajutorul unui dispozitiv cu scara si repere sau al unui dispozitiv numeric.
    6.3. Cand preselectia se poate efectua cu ajutorul unor comenzi independente unele de altele, valoarea diviziunii scarii pentru o comanda trebuie sa fie egala cu intervalul de preselectie al comenzii pentru decada imediat inferioara.
    6.4. Dispozitivul de preselectie poate fi astfel conceput incat repetarea unei cantitati selectate sa nu necesite o noua actionare a comenzilor.
    6.5. Cand cifrele afisate ale dispozitivului de preselectie sunt diferite fata de cifrele dispozitivului indicator de volum si daca este posibil sa fie vazute simultan, primele nu trebuie sa aiba dimensiunile mai mari de trei patrimi din dimensiunile corespunzatoare ultimelor.
    6.6. In timpul masurarii indicatia cantitatii selectate poate fie sa ramana nemodificata, fie sa revina progresiv la zero.
    6.7. In conditii normale de functionare diferenta dintre cantitatea selectata si cantitatea indicata nu trebuie sa depaseasca jumatate din eroarea tolerata pentru livrarea minima.
    6.8. Cantitatea selectata si cantitatea indicata de dispozitivul indicator de volum se exprima in aceleasi unitati. Unitatea sau simbolul acesteia se inscriptioneaza pe dispozitivul de preselectie.
    6.9. Valoarea celei mai mici diviziuni a scarii dispozitivului de preselectie nu trebuie sa fie mai mica decat valoarea diviziunii primului element al dispozitivului indicator de volum.
    6.10. Dispozitivul de preselectie poate fi prevazut cu un dispozitiv pentru oprirea rapida a debitului de lichid, daca este necesar.
    6.11. Cand dispozitivul de preselectie este prevazut cu un dispozitiv pentru reglarea reducerii debitului la sfarsitul masurarii, acestuia i se ataseaza un dispozitiv de sigilare, daca acesta din urma este necesar pentru a preveni modificarea eventuala a reglarii efectuate.
    6.12. Prevederile pct. 6.7 si 6.11 nu se aplica daca dispozitivul de imprimare prevazut la cap. V este asociat cu un contor pentru a permite imprimarea unui bon sau daca, in cazul vanzarilor directe catre public, dispozitivul de preselectie nu este vizibil.
    6.13. Contoarele cu dispozitive de indicare a pretului pot, de asemenea, sa fie echipate cu dispozitive de preselectie pentru pret. In acest caz curgerea lichidului este oprita in momentul in care cantitatea livrata corespunde pretului selectat. Prevederile pct. 6.1 - 6.12 se aplica si in aceasta situatie.

    CAP. 7
    Sigilarea

    7. Pentru a impiedica demontarea echipamentelor auxiliare si accesul la componentele de reglare echipamentele trebuie prevazute cu dispozitive de sigilare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 76/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 76 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu