ORDIN Nr. 7289
din 9 iulie 2007
privind anumiti contaminanti
din alimentele de origine animala si nonanimala
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 509 din 30 iulie 2007
Văzând Referatul de aprobare nr. 35.972 din 10 mai 2007
al Direcţiei generale siguranţa alimentelor,
luând în considerare
prevederile art. 69 din Acordul european instituind o asociere între România,
pe de o parte, Comunităţile Europene şi statele membre ale acestora, pe de altă
parte, ratificat de România prin Legea nr. 20/1993, şi art. 2 din Legea nr.
157/2005 privind ratificarea Tratatului dintre Regatul Belgiei, Republica Cehă,
Regatul Danemarcei, Republica Federală Germania, Republica Estonia, Republica Elenă,
Regatul Spaniei, Republica Franceză, Irlanda, Republica Italiană, Republica
Cipru, Republica Letonia, Republica Lituania, Marele Ducat al Luxemburgului,
Republica Ungară, Republica Malta, Regatul Ţărilor de Jos, Republica Austria,
Republica Polonă, Republica Portugheză, Republica Slovenia, Republica Slovacă,
Republica Finlanda, Regatul Suediei, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei
de Nord (state membre ale Uniunii Europene) şi Republica Bulgaria şi România
privind aderarea Republicii Bulgaria şi a României la Uniunea Europeană, semnat
de România la Luxemburg la 25 aprilie 2005,
având în vedere prevederile
art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea
activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu
modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 7 alin. (7) din
Hotărârea Guvernului nr. 385/2007 privind organizarea şi funcţionarea
Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale,
în temeiul Hotărârii Guvernului nr. 862/2006 privind
organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice, cu modificările şi
completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 4 alin. (4) din Hotărârea
Guvernului nr. 755/2003 privind organizarea Autorităţii Naţionale pentru
Protecţia Consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (3) şi al art. 4 alin. (3) din
Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a
unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi completările ulterioare,
preşedintele
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, ministrul sănătăţii publice şi
preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor emit următorul ordin:
Art. 1. - (1) Autoritatea
Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, în colaborare cu
autorităţile abilitate, respectiv Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale
şi Ministerul Sănătăţii Publice, sunt autorităţile competente pentru
implementarea Regulamentului Consiliului nr. 315/1993/CEE ce stabileşte
proceduri comunitare pentru contaminanţii din alimente, publicat în Jurnalul Oficial
al Uniunii Europene nr. L37 din 13 februarie 1993, p. 1-3, şi sunt denumite în
continuare autorităţi competente.
(2) Autorităţile competente controlează modul de
îndeplinire a prevederilor Regulamentului Comisiei nr. 1.881/2006/CE ce
stabileşte nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi în anumite produse
alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364 din 20
decembrie 2006, p. 5, şi iau măsurile ce se impun, conform limitelor legale de
competenţă.
(3) Autorităţile competente iau măsurile necesare
pentru ca metodele de prelevare a probelor, metodele de pregătire a probelor,
metodele de analiză şi criteriile de performanţă pentru metodele de analiză, în
vederea efectuării controlului oficial al limitelor contaminanţilor pentru produsele prevăzute în
Regulamentul Comisiei nr. 1.881/2006/CE, să fie în conformitate cu prevederile
Regulamentului Comisiei nr. 401/2006/CE ce stabileşte metodele de prelevare de
probe şi metodele de analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de micotoxine
în produse alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L70
din 9 martie 2006, p. 12, ale Regulamentului Comisiei nr. 1.882/2006/CE ce
stabileşte metodele de prelevare de probe şi metodele de analiză pentru
controlul oficial al nivelurilor de nitraţi în anumite produse alimentare,
publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364 din 20 decembrie
2006, p. 25, ale Regulamentului Comisiei nr. 1.883/2006/CE ce stabileşte
metodele de prelevare de probe şi metodele de analiză pentru controlul oficial
al nivelurilor de dioxine şi PCB-uri similare dioxinelor în anumite produse
alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364 din 20
decembrie 2006, p. 32, şi ale Regulamentului Comisiei nr. 333/2007/CE de stabilire
a metodelor de prelevare a probelor şi de analiză pentru controlul oficial al
nivelurilor de plumb, cadmiu, mercur, staniu anorganic, 3-MCPD şi benzo(a)piren din produsele alimentare,
publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L88 din 29 martie 2007, p.
29.
Art. 2. - (1) La data intrării în vigoare a prezentului
ordin se abrogă Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale, al preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor, al ministrului sănătăţii şi al preşedintelui
Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor
nr. 1.050/97/1.145/505/2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind anumiţi
contaminanţi din alimentele de origine animală şi nonanimală, publicat în
Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1.056 din
26 noiembrie 2005.
(2) Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial
al României, Partea I, şi va intra în vigoare la 30 de
zile de la data publicării.
Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Radu Chetan Roatis
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Decebal Traian Remes
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor,
Dan Vlaicu