ORDIN Nr. 721
din 18 noiembrie 2009
privind aprobarea Planului
de masuri pentru îmbunatatirea calitatii laptelui crud de vaca
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 813 din 27 noiembrie 2009
Văzând Referatul de aprobare nr. 251 din 23 aprilie
2009, întocmit de Direcţia de igienă veterinară din cadrul Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
având în vedere prevederile Regulamentului (CE) nr.
853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de
stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de
origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. 139 din
30 aprilie 2004, cu modificările şi completările ulterioare,
având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din
Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări şi
completări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 3 alin. (3) şi art. 4
alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi
funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa
Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările şi
completările ulterioare,
în temeiul prevederilor art. 7 alin. (7) din Hotărârea
Guvernului nr. 8/2009 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului
Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi ministrul agriculturii, pădurilor
şi dezvoltării rurale, interimar, emit următorul
ordin:
Art. 1. - Se aprobă Planul de măsuri pentru
îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă, prevăzut în anexa care face
parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Operatorii din sectorul alimentar implicaţi
în producţia, depozitarea, transportul şi procesarea de lapte crud de vacă au
responsabilitatea de a întreprinde toate măsurile pentru realizarea
prevederilor prezentului plan de măsuri.
Art. 3. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor, Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării
Rurale şi unităţile aflate în subordinea sau în coordonarea acestora vor
controla modul de aplicare şi vor întreprinde acţiunile necesare pentru
atingerea scopului şi obiectivelor prezentului plan de măsuri, conform
atribuţiilor ce le revin.
Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Corneliu Ceică
Ministrul agriculturii, pădurilor şi dezvoltării
rurale, interimar,
Radu Mircea Berceanu
ANEXA
PLAN DE MĂSURI
pentru îmbunătăţirea calităţii laptelui crud de vacă
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - (1) Planul de măsuri pentru îmbunătăţirea
calităţii laptelui crud de vacă, denumit în continuare plan, stabileşte
obiectivele şi măsurile necesar a fi întreprinse în vederea îmbunătăţirii
calităţii laptelui crud de vacă şi conformării cu criteriile de calitate şi
siguranţă alimentară pentru laptele crud destinat procesării, prevăzute în
Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului din
29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igienă care se aplică
alimentelor de origine animală, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii
Europene nr. L 139 din 30 aprilie 2004, cu modificările şi completările
ulterioare.
(2) Prezentul plan nu se aplică:
a) producţiei primare de lapte crud de vacă destinate
utilizării în gospodăria proprie;
b) preparării, manipulării şi depozitării laptelui crud
de vacă şi produselor lactate în scopul consumului în gospodăria proprie;
c) furnizării directe, de către producător, a unor
cantităţi mici de lapte crud de vacă, către consumatorul final.
(3) Măsurile şi acţiunile înscrise în prezentul plan
sunt obligatorii pentru toţi operatorii din sectorul alimentar cu
responsabilităţi în creşterea vacilor pentru producţia de lapte crud destinat
procesării, în colectarea şi procesarea laptelui crud de vacă.
Art. 2. -In sensul prezentului plan, expresiile
următoare se definesc astfel:
a) lapte crud- laptele produs de secreţia
glandei mamare a vacilor de lapte, care nu a fost încălzit la o temperatură mai
mare de 40°C sau supus unui tratament cu efect echivalent;
b) exploataţie comercială de producţie a laptelui -
unitate unde sunt deţinute una sau mai multe vaci pentru producţia de lapte,
destinat livrării către o unitate de procesare;
c) centru de colectare lapte independent -
unitate aparţinând unui operator din sectorul alimentar sau unui grup,
asociaţie sau fundaţie a operatorilor din sectorul alimentar care deţin exploataţii
comerciale de producţie a laptelui, cu spaţii, dotări şi instalaţii adecvate în
care se desfăşoară activităţi pentru cumpărarea şi colectarea laptelui crud de
vacă de la operatorii din sectorul alimentar care deţin exploataţii comerciale
de producţie a laptelui, răcirea, depozitarea şi vânzarea acestuia către
unităţi de procesare a laptelui;
d) centru de colectare lapte integrat - unitate
aparţinând unei unităţi de procesare a laptelui, cu spaţii, dotări şi
instalaţii adecvate în care se desfăşoară activităţi pentru colectarea laptelui
crud de vacă de la producători care deţin exploataţii comerciale de producţie a
laptelui, răcirea, depozitarea şi livrarea acestuia către unitatea de procesare
căreia îi aparţine şi care este înregistrată ca şi cumpărător în sistemul de
administrare a cotei de lapte;
e) producţie primară - producerea, creşterea
animalelor domestice sau obţinerea produselor primare, incluzând producţia de
lapte, mulsul şi depozitarea laptelui crud la nivelul exploataţiei de producţie
a laptelui.
CAPITOLUL II
Obligaţii şi măsuri generale
Art. 3. - Operatorii din sectorul alimentar care
desfăşoară activităţi de producţie a laptelui crud de vacă în exploataţiile
comerciale de producţie a laptelui sau de colectare a laptelui crud de vacă sunt
obligaţi să asigure conformitatea cu cerinţele de sănătate animală pentru
producţia de lapte crud stabilite în cap. I pct. I din secţiunea IX a anexei
III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al
Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 4. - Operatorii din sectorul alimentar care deţin
exploataţii comerciale de producţie a laptelui, precum şi operatorii cu
responsabilităţi în colectarea sau procesarea laptelui crud de vacă sunt
obligaţi să elaboreze şi să implementeze proceduri în vederea stabilirii
criteriilor pentru laptele crud, pentru fiecare exploataţie comercială de
producţie a laptelui, în conformitate cu prevederile cap. I pct. III din
secţiunea IX a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului
European şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.
SECŢIUNEA 1
Obligaţii ale operatorilor din sectorul alimentar
cu responsabilităţi la nivelul producţiei primare de lapte crud
Art. 5. - Operatorii din sectorul alimentar care deţin
exploataţii comerciale de producţie a laptelui şi care livrează lapte crud de
vacă unităţilor de procesare, prin intermediul centrelor de colectare lapte
independente sau integrate, au următoarele obligaţii:
a) să comunice imediat către medicul veterinar de
liberă practică împuternicit, responsabil cu supravegherea exploataţiei
respective, orice caz de îmbolnăvire sau suspiciune de îmbolnăvire a vacilor de
lapte;
b) să nu livreze la centrele de colectare laptele
provenit de la vacile bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub
tratament medicamentos sau în perioada de aşteptare după efectuarea
tratamentului;
c) să asigure condiţii igienice în timpul mulsului şi
să evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud de
vacă;
d) să se asigure că laptele provenit de la fiecare vacă
este verificat din punct de vedere organoleptic şi fizieo-chimic, iar laptele
care prezintă anormalităţi organoleptice şi/sau fizico-chimice nu este livrat
la centrul de colectare;
e) să transporte, imediat după muls, laptele crud de
vacă la centrul de colectare şi să evite contaminarea fizică, chimică sau
microbiologică a acestuia pe timpul transportului;
f) să se asigure că hrănirea vacilor de lapte se face
cu furaje care nu produc efecte negative asupra sănătăţii acestora şi nu
afectează calitatea şi siguranţa laptelui crud de vacă pentru sănătatea
consumatorilor;
g) să asigure echipamente de protecţie adecvate pentru
tot personalul care efectuează mulsul vacilor, manipulează echipamentele de
muls şi echipamentele care vin în contact cu laptele crud de vacă;
h) să elaboreze proceduri de prelevare a probelor, până
la data de 30 martie 2010, şi să aplice procedurile de prelevare a probelor în
vederea efectuării analizelor de laborator pentru stabilirea criteriilor pentru
laptele crud de vacă, în conformitate cu cerinţele Regulamentului (CE) nr.
853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi
completările ulterioare;
i) să informeze direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiva municipiului Bucureşti, pe raza
cărora îşi desfăşoară activitatea, atunci când laptele crud de vacă nu
îndeplineşte criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv numărul
total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în
reziduuri de antibiotice, şi să aplice toate măsurile ce se impun, în vederea
corectării situaţiei;
j) să implementeze şi să aplice măsurile şi acţiunile
obligatorii înscrise în prezentul plan;
k) să deţină facilităţi necesare mulgerii separate a
vacilor bolnave sau suspecte, aflate sub tratament sau în perioada de aşteptare
după administrarea tratamentului medicamentos;
l) să elaboreze, până la data de 30 martie 2010, programe
de restructurare-modernizare a exploataţiilor comerciale de producţie a
laptelui care livrează lapte crud de vacă neconform, cu termen de finalizare la
data de 31 decembrie 2011, în scopul asigurării condiţiilor de igienă pentru
producţia de lapte crud de vacă şi livrării la procesare a laptelui crud de
vacă conform cu standardele Uniunii Europene;
m) să asigure facilităţile necesare stocării produselor
medicinale veterinare şi să deţină evidenţe stricte privind cantităţile de
substanţe medicamentoase utilizate, precum şi un registru în care vor fi
înscrise, de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit,
responsabil cu supravegherea exploataţiei comerciale de producţie a laptelui,
toate tratamentele administrate vacilor de lapte şi timpul de aşteptare după
efectuarea acestora.
Art. 6. - Operatorii din sectorul alimentar care deţin
exploataţii comerciale de producţie a laptelui şi care livrează lapte crud
direct la unităţile de procesare au următoarele obligaţii:
a) să comunice imediat către medicul veterinar de
liberă practică împuternicit, responsabil cu supravegherea exploataţiei
comerciale respective de producţie a laptelui, orice caz de îmbolnăvire sau
suspiciune de îmbolnăvire a vacilor de lapte;
b) să nu livreze la unităţile de procesare laptele
provenit de la vacile bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub
tratament medicamentos sau în perioada de aşteptare după efectuarea
tratamentului;
c) să asigure condiţii igienice în timpul mulsului şi
să evite contaminarea fizică, chimică sau microbiologică a laptelui crud de
vacă;
d) să se asigure că laptele provenit de la fiecare vacă
este verificat din punct de vedere organoleptic şi fizieo-chimic, iar laptele
care prezintă anormalităţi organoleptice şi/sau fizico-chimice nu este livrat
pentru procesare;
e) să doteze exploataţiile comerciale de producţie a
laptelui, până la data de 30 septembrie 2010, cu echipamente de stocare de
dimensiuni corespunzătoare cu producţia de lapte, care să asigure o răcire
imediată a laptelui după muls, la maximum 8° Celsius, dacă laptele este livrat
la unităţile de procesare zilnic, sau la maximum 6° Celsius, dacă laptele nu
este livrat la unităţile de procesare zilnic;
f) să doteze exploataţiile comerciale de producţie a
laptelui, până la data de 30 septembrie 2010, cu echipamente şi materiale
necesare igienizării echipamentelor de muls şi de stocare a laptelui crud de
vacă;
g) să asigure echipamente de protecţie adecvate pentru
tot personalul care efectuează mulsul vacilor, manipulează echipamentele de muls
şi echipamentele de stocare a laptelui crud de vacă;
h) să elaboreze proceduri de prelevare a probelor, până
la data de 31 ianuarie 2010, şi să aplice procedurile de prelevare a probelor
în vederea efectuării analizelor de laborator pentru stabilirea criteriilor
pentru laptele crud de vacă, în conformitate cu cerinţele Regulamentului
Parlamentului European şi al Consiliului nr. 853/2004, cu modificările şi
completările ulterioare;
i) să informeze direcţiile sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe
raza cărora îşi desfăşoară activitatea, atunci când laptele crud de vacă nu
îndeplineşte criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv numărul
total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în
reziduuri de antibiotice, şi să aplice toate măsurile ce se impun, în vederea
corectării situaţiei;
j) să elaboreze şi să implementeze, până la data de 30
martie 2010, proceduri prin care să se asigure că personalul care îşi desfăşoară
activitatea în cadrul exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui este
instruit corespunzător în vederea aplicării măsurilor şi acţiunilor obligatorii
înscrise în prezentul plan;
k) să deţină facilităţi necesare mulgerii separate a
vacilor bolnave sau suspicionate de a fi bolnave, aflate sub tratament sau în
perioada de aşteptare după administrarea tratamentului medicamentos;
l) să se asigure că hrănirea vacilor de lapte se face
cu furaje care nu produc efecte negative asupra sănătăţii acestora şi nu
afectează calitatea şi siguranţa laptelui crud de vacă pentru sănătatea
consumatorilor;
m) să elaboreze, până la data de 31 iunie 2010,
programe de restructurare-modernizare a exploataţiilor comerciale de producţie
a laptelui care livrează lapte crud de vacă neconform, cu termen de finalizare
la data de 31 decembrie 2011, în scopul asigurării condiţiilor de igienă pentru
producţia de lapte crud de vacă şi livrării la procesare a laptelui crud de
vacă conform standardelor Uniunii Europene;
n) să asigure facilităţile necesare stocării produselor
medicinale veterinare şi să deţină evidenţe stricte privind cantităţile de
substanţe medicamentoase utilizate, precum şi un registru în care vor fi
înscrise de către medicul veterinar de liberă practică împuternicit,
responsabil cu supravegherea exploataţiei comerciale de producţie a laptelui,
toate tratamentele administrate vacilor de lapte şi timpul de aşteptare după
efectuarea acestora.
SECŢIUNEA a 2-a
Obligaţii ale operatorilor din sectorul alimentar
care administrează centrele de colectare lapte independente sau integrate
Art. 7. - Operatorii din sectorul alimentar care
administrează centrele de colectare lapte, independente sau integrate,
autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu prevederile legislaţiei în
vigoare au următoarele obligaţii:
a) să nu recepţioneze laptele crud de vacă provenit din
exploataţiile comerciale de producţie a laptelui în care au fost înregistrate
cazuri de îmbolnăviri ale vacilor de lapte şi care au primit interdicţia de a
livra laptele crud de vacă în perioada de aşteptare prescrisă după efectuarea
tratamentului, notificată de către medicii veterinari de liberă practică
împuterniciţi, responsabili cu supravegherea exploataţiilor comerciale de
producţie a laptelui respective;
b) să deţină echipamente de capacitate corespunzătoare,
care să asigure răcirea imediată şi stocarea la o temperatură corespunzătoare a
întregii cantităţi de lapte crud de vacă colectată;
c) să elaboreze şi să implementeze, până la data de 30
martie 2010, proceduri prin care să se asigure că laptele provenit de la
fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui este recepţionat într-un
interval de timp suficient de scurt de la muls, răcit şi menţinut la o
temperatură suficient de scăzută pentru atingerea scopului şi obiectivelor
acestui plan;
d) să asigure prelevarea probelor de lapte crud de
vacă, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea
numărului total de germeni/ml la 30°C, a numărului de celule somatice/ml şi a
conţinutului în reziduuri de antibiotice, conform prevederilor cap. I pct. III
din secţiunea IX a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al
Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările
ulterioare, pentru fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui care
livrează lapte crud de vacă la centrul de colectare lapte materie primă;
e) să deţină instrumentarul şi recipientele sterile
necesare prelevării probelor de lapte crud de vacă, în momentul recepţiei
laptelui de la producători;
f) să deţină ustensile şi materiale necesare
igienizării echipamentelor de stocare şi răcire a laptelui crud de vacă, precum
şi a instrumentarului necesar prelevării probelor de lapte crud;
g) să efectueze examenul organoleptic al laptelui crud
de vacă, respectiv verificarea mirosului, culorii, identificarea prezenţei
corpurilor străine;
h) să deţină spaţiile frigorifice necesare depozitării
probelor de lapte crud de vacă, până la preluarea de către transportator, în
vederea predării la laborator pentru efectuarea analizelor şi stabilirea
criteriilor prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv numărul total de
germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în reziduuri de
antibiotice;
i) să deţină facilităţile necesare comunicării rapide
cu producătorii, unitatea de procesare şi laboratorul;
j) să informeze direcţiile sanitare veterinare şi
pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, pe
raza cărora îşi desfăşoară activitatea, precum şi operatorii care deţin
exploataţii comerciale de producţie a laptelui, atunci când laptele crud nu
îndeplineşte criteriile prevăzute de legislaţia în vigoare, în vederea
corectării situaţiei;
k) să implementeze, până la data de 31 martie 2010,
proceduri bazate pe principiile HACCP, şi să menţină permanent procedurile
bazate pe principiile HACCP, în conformitate cu prevederile art. 5 din
Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului, cu
modificările şi completările ulterioare;
l) să întocmească zilnic evidenţa cantităţilor de lapte
recepţionate de la fiecare producător, precum şi a celor livrate la procesare,
în vederea asigurării trasabilităţii laptelui crud de vacă;
m) să asigure, până la data de 30 iunie 2010,
instruirea personalului angajat în centrele de colectare a laptelui, în vederea
aplicării măsurilor şi acţiunilor obligatorii înscrise în prezentul plan;
n) să asigure echipamentele de protecţie adecvate
pentru personalul responsabil cu colectarea şi manipularea laptelui crud de
vacă.
Art. 8. - Operatorii din sectorul alimentar care
administrează centrele de colectare lapte, independente sau integrate, cu
program de restructurare-modernizare în vederea alinierii la cerinţele
legislaţiei în vigoare au următoarele obligaţii:
a) să nu recepţioneze laptele crud de vacă provenit din
exploataţiile comerciale de producţie a laptelui în care au fost înregistrate
cazuri de îmbolnăviri ale vacilor de lapte şi care au primit interdicţia de a
livra laptele crud de vacă în perioada de aşteptare prescrisă după efectuarea
tratamentului, notificată de către medicii veterinari de liberă practică
împuterniciţi, responsabili cu supravegherea exploataţiilor comerciale de
producţie a laptelui respective;
b) să doteze centrele de colectare a laptelui, până la data
de 31 decembrie 2010, cu echipamente de capacităţi corespunzătoare pentru
stocarea, răcirea, monitorizarea şi înregistrarea temperaturii laptelui crud de
vacă, confecţionate din materiale uşor de curăţat şi dezinfectat, rezistente la
coroziune şi netoxice;
c) să finalizeze programele de
restructurare-modernizare ale centrelor de colectare a laptelui, până la data
de 31 decembrie 2011, în vederea conformării cu cerinţele legislaţiei în
vigoare;
d) să elaboreze, până la data de 30 iunie 2010,
proceduri bazate pe principiile HACCP, şi să implementeze procedurile bazate pe
principiile HACCP, până la data de 31 decembrie 2011, în conformitate cu
prevederile art. 5 din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European
şi al Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;
e) să elaboreze şi să implementeze, până la data de 31
decembrie 2010, proceduri prin care să se asigure că laptele crud provenit de
la fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui este recepţionat
într-un interval de timp suficient de scurt de la muls, răcit şi menţinut la o
temperatură suficient de scăzută pentru atingerea scopului şi obiectivelor
acestui plan;
f) să asigure prelevarea probelor de lapte crud de
vacă, în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea
numărului total de germeni/ml la 30°C, a numărului de celule somatice/ml şi a
conţinutului în reziduuri de antibiotice, conform prevederilor cap. I pct. III
din secţiunea IX a anexei III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al
Parlamentului European şi al Consiliului, cu modificările şi completările
ulterioare, pentru fiecare exploataţie comercială de producţie a laptelui care
livrează lapte crud de vacă la centrul de colectare lapte materie primă;
g) să asigure, până la data de 30 iunie 2010,
instruirea personalului angajat în centrele de colectare a laptelui, în vederea
aplicării măsurilor şi acţiunilor obligatorii înscrise în prezentul plan.
SECŢIUNEA a 3-a
Obligaţiile operatorilor din sectorul alimentar
responsabili cu transportul laptelui crud de vacă
Art. 9. - Operatorii din sectorul alimentar,
responsabili cu transportul laptelui crud de vacă, au următoarele obligaţii:
a) să transporte laptele crud de vacă numai cu mijloace
de transport autorizate sanitar-veterinar pentru desfăşurarea acestei
activităţi;
b) să transporte laptele crud de vacă numai cu mijloace
de transport izoterme, care să asigure menţinerea lanţului de frig pe toată
durata transportului, astfel încât, la sosirea în unitatea de procesare a laptelui
de destinaţie, temperatura laptelui crud de vacă să nu depăşească 10°C;
c) să transporte laptele crud de vacă numai cu mijloace
de transport construite şi echipate astfel încât să limiteze la maximum riscul
de contaminare a laptelui, având înscrisă la exterior menţiunea „lapte";
d) să elaboreze şi să implementeze, până la data de 30
iunie 2010, proceduri pentru transportatori, privind controlul laptelui crud de
vacă, respectiv verificarea temperaturii, mirosului, culorii, identificarea
prezenţei corpurilor străine, înainte de transferarea laptelui din tancul de
răcire în mijlocul de transport;
e) să deţină, pe tot parcursul transportului,
documentele de recepţie a laptelui crud de vacă pe fiecare furnizor, producător
şi/sau centru de colectare lapte materie primă;
f) să deţină echipamente termoizolante pentru
conservarea, pe durata transportului, a probelor de lapte crud de vacă
prelevate pentru efectuarea examenelor de laborator;
g) să asigure instruirea transportatorilor, până la
data de 31 martie 2010, cu privire la recepţia şi transportul laptelui crud de
vacă la unităţile de procesare, prelevarea şi transportul probelor de lapte
crud de vacă la laborator, în conformitate cu responsabilităţile şi atribuţiile
delegate;
h) după fiecare transport sau după o serie de
transporturi, când perioada de timp între descărcare şi următoarea încărcare
este foarte scurtă, dar în toate cazurile cel puţin o dată pe zi, containerele
şi tancurile utilizate pentru transportul laptelui crud de vacă trebuie
curăţate şi dezinfectate în mod corespunzător înainte de a fi reutilizate.
SECŢIUNEA a 4-a
Obligaţii ale operatorilor din sectorul alimentar
care administrează unităţi de procesare a laptelui
Art. 10. - Operatorii din sectorul alimentar care
administrează unităţi de procesare a laptelui au următoarele obligaţii:
a) să nu recepţioneze în unităţile de procesare
autorizate sanitar-veterinar pentru schimburi intracomunitare laptele crud de
vacă provenit din centre de colectare lapte materie primă neautorizate
sanitar-veterinar;
b) să nu recepţioneze laptele crud de vacă provenit din
exploatatiile comerciale de producţie a laptelui în care au fost înregistrate
cazuri de îmbolnăviri ale vacilor de lapte şi care au primit interdicţia de a
livra laptele crud, în perioada de aşteptare prescrisă după efectuarea
tratamentului, notificate de către medicii veterinari de liberă practică
împuterniciţi, responsabili cu supravegherea exploataţiilor comerciale de
producţie a laptelui respective;
c) să nu recepţioneze laptele crud care conţine
reziduuri de antibiotice peste limitele admise prevăzute de legislaţia în
vigoare.
SECŢIUNEA a 5-a
Obligaţiile laboratoarelor pentru controlul
calităţii laptelui crud de vacă
Art. 11. - Institutul de Igienă şi Sănătate Publică
Veterinară, desemnat ca Laborator Naţional de Referinţă pentru Lapte şi Produse
Lactate, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 205/2007
privind aprobarea laboratoarelor naţionale de referinţă şi a atribuţiilor
acestora, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 20 din 10
ianuarie 2008, are următoarele obligaţii:
a) să implementeze prevederile anexei III la
Regulamentul (CE) nr. 1.664/2006 al Comisiei din 6 noiembrie 2006 de modificare
a Regulamentului (CE) nr. 2.074/2005 în ceea ce priveşte dispoziţiile de
aplicare privind anumite produse de origine animală destinate consumului uman
şi de abrogare a anumitor dispoziţii de aplicare, publicat în Jurnalul Oficial
al Uniunii Europene nr. L 320 din 18 noiembrie 2006, referitoare la metodele de
analiză utilizate pentru determinarea numărului total de germeni/ml la 30°C şi
a numărului de celule somatice/ml;
b) să verifice modul de lucru şi metodele de analiză
utilizate pentru stabilirea criteriilor pentru laptele crud la nivelul tuturor
laboratoarelor direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor
judeţene, respectiva municipiului Bucureşti, precum şi al laboratoarelor
independente sau aparţinând unităţilor de procesare care efectuează controlul
calităţii laptelui crud;
c) să asigure instruirea personalului din reţeaua de
laboratoare aparţinând direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 30
iunie 2010, cu privire la metodele de analiză utilizate pentru controlul
calităţii laptelui crud conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
d) să organizeze teste interlaborator anuale, la nivel
naţional, până la data de 30 septembrie a fiecărui an, în scopul determinării
criteriilor pentru laptele crud, cu participarea tuturor laboratoarelor
implicate în controlul calităţii laptelui crud, respectiv a laboratoarelor
direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a
municipiului Bucureşti, a laboratoarelor aparţinând unităţilor de procesare a
laptelui şi a laboratoarelor independente, şi evaluarea rezultatelor obţinute
de către aceste laboratoare;
e) să participe la testele interlaborator la nivel
internaţional, organizate de către Laboratorul Comunitar de Referinţă pentru
stabilirea criteriilor pentru laptele crud, respectiv numărul total de
germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în reziduuri de
antibiotice.
Art. 12. - Laboratoarele direcţiilor sanitar-veterinare
şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti au
următoarele obligaţii:
a) să utilizeze metodele de analiză prevăzute în anexa
III la Regulamentul (CE) nr. 1.664/2006 al Comisiei pentru determinarea numărului
total de germeni/ml la 30°C şi a numărului de celule somatice/ml;
b) să participe la testele interlaborator organizate la
nivel naţional de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară;
c) să asigure instruirea personalului din reţeaua de
laboratoare independente şi din cadrul unităţilor de procesare a laptelui de pe
raza judeţului, respectiv a municipiului Bucureşti, până la data de 31 martie
2010, asupra metodelor de analiză utilizate pentru controlul calităţii laptelui
crud, conform prevederilor legislaţiei în vigoare;
d) să valideze metodele de analiză utilizate pentru
stabilirea criteriilor pentru laptele crud prevăzute de legislaţia în vigoare,
respectiv numărul total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi
conţinutul în reziduuri de antibiotice;
e) să efectueze determinarea numărului total de
germeni/ml la 30°C, a numărului de celule somatice/ml şi a conţinutului în
reziduuri de antibiotice din probele de lapte crud de vacă, prelevate de către
medicii veterinari oficiali în cadrul Programului acţiunilor de supraveghere,
prevenire şi control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la
animale la om, protecţia animalelor şi protecţia mediului şi, respectiv, de
către operatorii din sectorul alimentar în cadrul programelor proprii de
control al calităţii laptelui crud.
Art. 13. - Laboratoarele independente sau care aparţin
unităţilor de procesare a laptelui materie primă au următoarele obligaţii:
a) să utilizeze metodele de analiză prevăzute în anexa
III la Regulamentul (CE) nr. 1.664/2006 al Comisiei pentru determinarea
numărului total de germeni/ml la 30°C şi a numărului de celule somatice/ml;
b) să participe la testele interlaborator organizate la
nivel naţional de către Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară;
c) să valideze metodele de analiză utilizate pentru
stabilirea criteriilor prevăzute de legislaţia în vigoare, respectiv numărul
total de germeni/ml la 30°C, numărul de celule somatice/ml şi conţinutul în
reziduuri de antibiotice;
d) să efectueze determinarea numărului total de
germeni/ml la 30°C, a numărului de celule somatice/ml şi a conţinutului în
reziduuri de antibiotice din probele de lapte crud, prelevate de către
operatorii din sectorul alimentar, în cadrul programelor proprii de control al
calităţii laptelui crud.
SECŢIUNEA a 6-a
Responsabilităţile medicilor veterinari de liberă
practică ce asigură asistenţa medical-veterinară în exploatatiile comerciale de
producţie a laptelui
Art. 14. - Medicii veterinari de liberă practică ce
asigură asistenţa medical-veterinară în exploatatiile comerciale de producţie a
laptelui au următoarele obligaţii:
a) să înscrie în registrul de tratamente deţinut de
exploataţia comercială de producţie a laptelui toate tratamentele administrate
vacilor de lapte, precum şi perioada de aşteptare după efectuarea acestora;
b) să anunţe fără întârziere autoritatea veterinară
judeţeană pe raza căreia îşi desfăşoară activitatea exploataţia comercială de
producţie a laptelui despre orice suspiciune privind apariţia unei boli supuse
notificării obligatorii, conform legii, precum şi asupra oricărui risc privind
sănătatea vacilor de lapte, sănătatea publică şi siguranţa alimentelor.
SECŢIUNEA a 7-a
Responsabilităţi şi măsuri întreprinse de către
autorităţile competente la nivel local, judeţean şi naţional
Art. 15. - Medicii veterinari oficiali din cadrul
circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale întreprind următoarele măsuri:
a) întocmirea şi actualizarea lunară a listei cu
exploatatiile comerciale de producţie a laptelui de pe raza circumscripţiilor
sanitar-veterinare zonale, care livrează lapte crud de vacă în vederea
procesării;
b) verificarea modului în care medicii veterinari de
liberă practică împuterniciţi realizează supravegherea stării de sănătate a
vacilor de lapte şi efectuează acţiunile sanitar-veterinare cuprinse în
Programul acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la
animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului, la vacile de lapte din exploatatiile comerciale de
producţie a laptelui de pe raza circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale;
c) verificarea respectării de către operatorul din
sectorul alimentar a perioadei de aşteptare prescrise de medicul veterinar de
liberă practică împuternicit, responsabil cu supravegherea exploataţiei
comerciale de producţie a laptelui, în urma tratamentului administrat vacilor
de lapte;
d) întocmirea şi transmiterea săptămânală a unui raport
scris către direcţia sanitar-veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
judeţeană, respectiv a municipiului Bucureşti, pe raza căreia îşi desfăşoară
activitatea, care să cuprindă toate informaţiile referitoare la codurile
exploatatiilor comerciale de producţie a laptelui în care au fost înregistrate
cazuri de îmbolnăviri ale vacilor de lapte, tratamentele efectuate, numărul de
identificare a fiecărui animal tratat şi perioada de aşteptare prescrisă după
administrarea tratamentului.
Art. 16. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti întreprind
următoarele măsuri:
a) catagrafierea şi evaluarea anuală, de către
Serviciul/Biroul sănătate animală, a exploatatiilor comerciale de producţie a
laptelui care livrează lapte crud de vacă pentru procesare de pe raza judeţului
şi transmiterea până la sfârşitul fiecărui an calendaristic a listelor cu
exploatatiile comerciale de producţie a laptelui către Autoritatea Naţională
Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Agriculturii,
Pădurilor şi Dezvoltării Rurale;
b) verificarea efectuării controlului criteriilor
pentru laptele crud de vacă livrat la procesare în conformitate cu prevederile
Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al Consiliului,
cu modificările şi completările ulterioare, de către operatorii din sectorul
alimentar care deţin exploataţii comerciale de vaci de lapte;
c) verificarea de către Serviciul/Biroul sănătate
animală a respectării condiţiilor de igiena adăpostului şi igiena mulsului în
exploatatiile comerciale de producţie a laptelui care livrează laptele crud de
vacă la procesare;
d) evaluarea şi identificarea de către Serviciul/Biroul
sănătate animală a exploatatiilor comerciale de vaci de lapte de pe raza
judeţului, care nu îndeplinesc condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare cu
privire la igiena adăposturilor, igiena mulsului şi depozitarea laptelui crud;
e) catagrafierea şi evaluarea trimestrială a centrelor
de colectare lapte materie primă de pe raza judeţului şi transmiterea listelor
cuprinzând centrele de colectare lapte materie primă autorizate
sanitar-veterinar şi, respectiv, centrele de colectare lapte materie primă cu
programe de restructurare-modernizare către Autoritatea Naţională Sanitară
Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Agriculturii,
Pădurilor şi Dezvoltării Rurale;
f) evaluarea trimestrială a stadiului de realizare a
măsurilor cuprinse în programele de restructurare-modernizare a centrelor de
colectare lapte materie primă de pe raza judeţului, în vederea alinierii la
cerinţele legislaţiei în vigoare şi autorizării sanitar-veterinare;
g) prelevarea probelor de lapte crud de vacă şi furaje,
în scopul depistării reziduurilor şi contaminanţilor, conform prevederilor
Programului acţiunilor de supraveghere, prevenire şi control al bolilor la
animale, al celor transmisibile de la animale la om, protecţia animalelor şi
protecţia mediului;
h) informarea unităţilor de procesare a laptelui cu
privire la restricţiile de colectare a laptelui crud de vacă în judeţul
respectiv şi evoluţia situaţiei epidemiologice în exploataţiile comerciale de
producţie a laptelui;
i) verificarea respectării de către operatorii din
sectorul alimentar, care deţin exploataţii comerciale de producţie a laptelui
şi care livrează lapte crud de vacă la unităţile de procesare, a cerinţelor cu
privire la livrarea laptelui crud neconform cu cerinţele legislaţiei
comunitare, numai către unităţile de procesare a laptelui autorizate
sanitar-veterinar pentru a recepţiona laptele crud care nu îndeplineşte criteriile
prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al
Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare;
j) monitorizarea rezultatelor examenelor de laborator
pentru stabilirea criteriilor laptelui crud pentru fiecare exploataţie
comercială de producţie a laptelui şi transmiterea situaţiilor către
Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor şi
Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale la sfârşitul fiecărei
luni;
k) desemnarea, până la data de 30 ianuarie 2010, a unei
persoane din cadrul Serviciului/Biroului sănătate animală care va centraliza
notificările referitoare la restricţiile pentru livrarea laptelui crud de vacă
la procesare, raportate lunar de către medicii veterinari oficiali din cadrul
circumscripţiilor sanitar-veterinare zonale; acesta are obligaţia verificării
registrelor de tratamente, vizarea şi transmiterea notificărilor
Serviciului/Biroului de igienă veterinară, în scopul verificării, la nivelul
centrelor de colectare lapte materie primă şi al unităţilor de procesare a
laptelui, a respectării restricţiilor impuse laptelui crud de vacă;
l) desemnarea, până la data de 31 decembrie 2009, prin
decizii ale directorilor coordonatori, a personalului de specialitate în număr
suficient, cu atribuţii exclusive în verificarea calităţii laptelui crud de
vacă.
Art. 17. - Direcţiile pentru agricultură şi dezvoltare
rurală judeţene şi oficiile judeţene de consultanţă agricolă întreprind
următoarele măsuri:
a) acordarea de consultanţă şi instruirea operatorilor
din sectorul alimentar în scopul întocmirii documentaţiei pentru accesarea
fondurilor structurale europene, în vederea înfiinţării unor noi exploataţii
comerciale de producţie a laptelui şi realizării măsurilor cuprinse în programele
de restructurare-modernizare a exploataţiilor comerciale de producţie a
laptelui;
b) difuzarea către toţi crescătorii de vaci de lapte şi
în special către deţinătorii de exploataţii comerciale de producţie a laptelui,
până la data de 30 martie 2010, de materiale de informare cu privire la
prevederile legislaţiei Uniunii Europene referitoare la calitatea laptelui.
Art. 18. -Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru
Agricultură are responsabilitatea de a accepta plata subvenţiilor pentru
calitatea laptelui numai pentru exploataţiile comerciale de producţie a
laptelui care îndeplinesc cerinţele, în ceea ce priveşte criteriile pentru
laptele crud de vacă, stabilite în cap. I pct. III din secţiunea IX a anexei
III la Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European şi al
Consiliului, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 19. - Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi
Pescuit are responsabilitatea de a elabora acte normative care să faciliteze
accesarea fondurilor structurale europene cu prioritate de către operatorii din
sectorul alimentar cu responsabilităţi în producerea şi colectarea laptelui
crud de vacă destinat procesării.
Art. 20. - Ministerul Agriculturii, Pădurilor şi
Dezvoltării Rurale are următoarele responsabilităţi:
a) să verifice modul de alocare, de către Agenţia de
Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, a subvenţiilor pentru laptele crud de
vacă livrat la procesare şi dacă plata subvenţiilor s-a efectuat numai pentru
exploataţiile comerciale de producţie a laptelui care fac dovada respectării
legislaţiei Uniunii Europene în ceea ce priveşte criteriile pentru laptele crud
de vacă;
b) să doteze şi să pună în funcţiune, până la data de
31 martie 2010, laboratoarele aparţinând Agenţiei Naţionale pentru Ameliorare
şi Reproducţie în Zootehnie „Prof. Dr. G. K. Constantinescu", care să
beneficieze de echipamente performante pentru determinarea rapidă a numărului
total de germeni/ml la 30°C şi a numărului de celule somatice/ml;
c) să organizeze şi să efectueze, până la data de 30
iunie 2010, prin specialiştii din cadrul Agenţiei Naţionale de Consultanţă
Agricolă, instruiri cu referire la igiena mulsului, igiena personalului şi a
condiţiilor de depozitare şi transport al laptelui crud de vacă, cu operatorii
din sectorul alimentar care administrează exploataţiile comerciale de producţie
a laptelui şi centrele de colectare lapte materie primă;
d) să verifice modul de implementare a prezentului plan
la nivelul exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui.
Art. 21. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor are următoarele responsabilităţi:
a) să elaboreze şi să difuzeze către direcţiile
sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene, respectiv a
municipiului Bucureşti, până la data de 30 ianuarie 2010, instrucţiunile
tehnice pentru implementarea reglementărilor Uniunii Europene cu privire la
criteriile pentru laptele crud de vacă;
b) să înainteze anual Comisiei Europene rapoarte cu
privire la progresele realizate în modernizarea exploataţiilor comerciale de
producţie a laptelui şi a centrelor de colectare lapte materie primă, precum şi
situaţia calităţii laptelui crud de vacă;
c) să verifice modul de implementare a prezentului plan
la nivelul exploataţiilor comerciale de producţie a laptelui, al centrelor de
colectare lapte materie primă şi al unităţilor de procesare a laptelui.