ORDIN Nr. 717
din 27 noiembrie 2008
privind aprobarea tarifelor
pentru efectuarea lucrarilor de examinare a soiurilor pentru care se solicita
inscrierea in Catalogul oficial national al soiurilor de plante de cultura din
Romania
ACT EMIS DE:
MINISTERUL AGRICULTURII SI DEZVOLTARII RURALE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 816 din 5 decembrie 2008
Văzând Referatul de aprobare nr. 118.696 din 17
noiembrie 2008,
în baza prevederilor art. 39 din Legea nr. 266/2002
privind producerea, prelucrarea, controlul şi certificarea calităţii,
comercializarea seminţelor şi a materialului săditor, precum şi înregistrarea
soiurilor de plante,
în temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr.
385/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi
Dezvoltării Rurale,
ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă tarifele pentru efectuarea
lucrărilor de examinare a soiurilor pentru care se solicită înscrierea în
Catalogul oficial naţional al soiurilor de plante de cultură din România,
prevăzute în anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - La data intrării în vigoare a prezentului
ordin, Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 725/2005 privind stabilirea tarifelor
pentru efectuarea lucrărilor de examinare a soiurilor pentru care se solicită
înscrierea în Registrul soiurilor şi în Catalogul oficial al soiurilor de
plante de cultură din România, publicat în Monitorul Oficial al României,
Partea I, nr. 740 din 15
august 2005, se abrogă.
Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale,
Dacian Ciolos
ANEXA Nr. 1
TARIFELE DE TESTARE PE SPECII
(lei/an de testare, soi şi localitate)
Specia
|
Testele efectuate*)
|
D.U.S.
|
V.A.U.
|
T.Pr.
|
C.C.P.
|
P.B.
|
Inscrierea la testare pentru toate speciile
|
180 lei/soi
|
|
|
|
|
CULTURI DE CÂMP
|
|
|
|
|
|
Cereale păioase de toamnă
|
840
|
290
|
155
|
115
|
420
|
Cereale păioase de primăvară
|
840
|
290
|
155
|
115
|
420
|
Orez
|
1.220
|
840
|
420
|
290
|
610
|
Porumb
|
955
|
350
|
175
|
115
|
480
|
Sorg boabe
|
955
|
290
|
155
|
115
|
180
|
Mazăre
|
840
|
290
|
155
|
115
|
420
|
Fasole
|
840
|
290
|
155
|
115
|
420
|
Soia
|
840
|
290
|
155
|
115
|
420
|
Floarea-soarelui
|
840
|
345
|
175
|
115
|
420
|
Ricin
|
955
|
345
|
175
|
115
|
180
|
Rapiţă pentru ulei
|
840
|
250
|
135
|
85
|
420
|
In pentru ulei
|
840
|
290
|
155
|
115
|
420
|
*) - D.U.S. -
distinctivitate, uniformitate, stabilitate;
- V.A.U. - valoare agronomică şi de utilizare;
- T.Pr. - teste preliminare;
- C.C.P. - culturi comparative în condiţii de
producţie;
- P.B. - puritate biologică.
Specia
|
Testele efectuate
|
D.U.S.
|
V.A.U.
|
T.Pr.
|
C.C.P.
|
P.B.
|
In + cânepă fibră
|
840
|
290
|
155
|
115
|
420
|
Bumbac
|
955
|
345
|
175
|
115
|
480
|
Cartof
|
1.220
|
480
|
250
|
160
|
610
|
Sfeclă de zahăr
|
840
|
345
|
175
|
115
|
420
|
Plante furajere anuale
|
840
|
290
|
155
|
115
|
420
|
Plante furajere perene
|
840
|
290
|
155
|
115
|
420
|
Sfeclă furajeră
|
955
|
290
|
155
|
115
|
480
|
Tutun
|
1.640
|
610
|
310
|
190
|
840
|
Plante medicinale şi aromatice
|
955
|
360
|
190
|
135
|
480
|
LEGUME DE CÂMP
|
|
|
|
|
|
Varză-timpurie, de vară şi conopidă
|
955
|
|
|
115
|
480
|
Varză-toamnă, creaţă, roşie şi gulie
|
955
|
|
|
100
|
480
|
Morcov
|
955
|
|
|
115
|
480
|
Pătrunjel, păstârnac, sfeclă roşie
|
955
|
|
|
100
|
480
|
Ridichi de lună
|
480
|
|
|
80
|
250
|
Ridichi de vară-toamnă
|
480
|
|
|
80
|
250
|
Ţelină
|
1.185
|
|
|
135
|
610
|
Ceapă ceaclama şi praz
|
955
|
|
|
115
|
480
|
Usturoi
|
955
|
|
|
100
|
480
|
Castraveţi şi dovlecei
|
1.185
|
|
|
135
|
610
|
Dovleac
|
955
|
|
|
115
|
480
|
Pepene galben
|
1.185
|
|
|
135
|
610
|
Pepene verde
|
1.185
|
|
|
135
|
610
|
Tomate nedeterminate
|
1.645
|
|
|
190
|
840
|
Tomate determinate şi vinete
|
1.415
|
|
|
135
|
730
|
Ardei
|
1.415
|
|
|
155
|
730
|
Mazăre şi bob
|
730
|
|
|
100
|
365
|
Fasole pitică
|
955
|
|
|
115
|
480
|
Fasole urcătoare
|
1.415
|
|
|
155
|
730
|
Bame
|
730
|
|
|
100
|
365
|
Salată
|
955
|
|
|
100
|
480
|
Spanac
|
480
|
|
|
80
|
230
|
LEGUME PENTRU SERĂ
|
|
|
|
|
|
Varză
|
1.185
|
|
|
|
595
|
Gulioare
|
1.185
|
|
|
|
595
|
Castraveţi lungi
|
1.890
|
|
|
|
955
|
Castraveţi cornişon - ciclul I
|
1.665
|
|
|
|
840
|
Castraveţi cornişon - ciclul II
|
1.415
|
|
|
|
730
|
Tomate - ciclul I
|
2.100
|
|
|
|
1.070
|
Tomate - ciclul II
|
1.910
|
|
|
|
955
|
Vinete
|
1.415
|
|
|
|
730
|
Specia
|
Testele efectuate
|
|
D.U.S.
|
V.A.U.
|
T.Pr.
|
C.C.P
|
P.B.
|
Ardei
|
1.665
|
|
|
|
840
|
Fasole urcătoare
|
730
|
|
|
|
365
|
Salată
|
730
|
|
|
|
365
|
LEGUME PENTRU SOLARII
|
|
|
|
|
|
Varză
|
730
|
|
|
|
365
|
Castraveţi cornişon
|
730
|
|
|
|
365
|
Tomate
|
955
|
|
|
|
480
|
Vinete
|
730
|
|
|
|
365
|
Ardei
|
840
|
|
|
|
420
|
Fasole
|
480
|
|
|
|
250
|
Salată
|
480
|
|
|
|
250
|
POMI Şl ARBUŞTI FRUCTIFERI
|
|
|
|
|
|
Seminţoase
|
550
|
|
|
|
|
Sâmburoase
|
590
|
|
|
|
|
Nucifere
|
550
|
|
|
|
|
Portaltoi
|
480
|
|
|
|
|
Arbuşti fructiferi
|
550
|
|
|
|
|
VIŢĂ-DE-VIE
|
|
|
|
|
|
Soiuri vin
|
640
|
|
|
|
|
Soiuri masă
|
640
|
|
|
|
|
Portaltoi
|
480
|
|
|
|
|
CĂPŞUN, HAMEI
|
|
|
|
|
|
Căpşun
|
550
|
|
|
|
|
Hamei
|
640
|
|
|
|
|
PLANTE ORNAMENTALE
|
|
|
|
|
|
Flori anuale
|
550
|
|
|
|
|
Flori bienale
|
550
|
|
|
|
|
Plante de seră
|
1.280
|
|
|
|
|
Arbuşti ornamentali
|
550
|
|
|
|
|
Tarife anuale de menţinere în Catalogul oficial:
|
|
|
|
|
|
- anul I-V
|
191 lei
|
|
|
|
|
- anul VI-X
|
287 lei
|
|
|
|
|
- peste 10 ani
|
382 lei
|
|
|
|
|
Eliberarea certificatului de înregistrare a soiului
|
191 lei
|
|
|
|
|
Raport testare DUS*)
|
917 lei
|
|
|
|
|
*) Eliberarea
raportului DUS privind un soi testat deja la ISTIS, la solicitarea unei
autorităţi (în conformitate cu reglementările UPOV şi CPVO).
Analize de laborator efectuate pentru stabilirea
valorii agronomice şi de utilizare
Specia
|
Denumire analiză
|
Metoda utilizată
|
Lei/ analiză
|
Grâu comun, grâu dur, orz, secară, ovăz, soia, fasole, mazăre
|
Determinarea umidităţii
|
Uscare la etuvă
|
27
|
Grâu comun, grâu dur, orz, secară, ovăz, soia, fasole, mazăre,
arahide, plante furajere
|
Determinarea conţinutului în proteine
|
Metoda Kjeldahl
|
57
|
Grâu comun
|
Determinarea cenuşii totale
|
Calcinare
|
73
|
Grâu comun, grâu dur
|
Determinarea glutenului umed, uscat şi a indicelui glutenic
|
Metoda standardizată
|
34
|
Grâu comun
|
Farinograma
|
Metoda standardizată
|
84
|
Grâu comun
|
Determinarea volumului pâinii
|
Metoda standardizată
|
19
|
Specia
|
Denumire analiză
|
Metoda utilizată
|
Lei/ analiză
|
Grâu comun
|
Determinarea porozităţii pâinii
|
Metoda standardizată
|
23
|
Grâu comun
|
Determinarea elasticităţii miezului
pâinii
|
Metoda standardizată
|
19
|
Grâu comun
|
Determinarea corpurilor străine
|
Metoda standardizată
|
23
|
Grâu comun
|
Pregătirea probelor pentru analiză
|
Metoda standardizată
|
19
|
Grâu comun
|
Determinarea indicelui de sedimentare
|
Testul Zeleny - metoda standardizată
|
19
|
Grâu comun, grâu dur
|
Determinarea indicelui de cădere
|
Testul Falling Number - metoda standardizată
|
19
|
Fasole
|
Procentul de coji
|
Metoda standardizată
|
23
|
Fasole, cartof
|
Testul de fierbere
|
Metoda standardizată
|
23
|
Cartof
|
Determinarea amidonului fizic
|
Metoda standardizată
|
19
|
Cartof
|
Test de prăjire cipsuri
|
Metoda standardizată
|
31
|
Cartof
|
Test oxidare
|
Metoda standardizată
|
19
|
ANEXA Nr. 2
TARIFELE DE TESTARE PE SPECII
(euro/an de testare, soi şi localitate)
Specia
|
Testele efectuate*)
|
D.U.S.
|
V.A.U.
|
T.Pr.
|
C.C.P
|
P.B.
|
Inscrierea la testare pentru toate speciile
|
50 euro/soi
|
|
|
|
|
CULTURI DE CÂMP
|
|
|
|
|
|
Cereale păioase de toamnă
|
220
|
75
|
40
|
30
|
110
|
Cereale păioase de primăvară
|
220
|
75
|
40
|
30
|
110
|
Orez
|
320
|
220
|
110
|
75
|
160
|
Porumb
|
250
|
90
|
45
|
30
|
125
|
Sorg boabe
|
250
|
75
|
40
|
30
|
125
|
Mazăre
|
220
|
75
|
40
|
30
|
110
|
*)- D. U. S.
-distinctivitate, uniformitate, stabilitate;
- V. A. U. - valoare agronomică
şi de utilizare;
- T. Pr. - teste preliminare;
- C. C. P. - culturi comparative în condiţii de
producţie;
- P B. - puritate biologică.
Specia
|
Testele efectuate
|
D.U.S.
|
V.A.U.
|
T.Pr.
|
C.C.P.
|
P.B.
|
Fasole
|
220
|
75
|
40
|
30
|
110
|
Soia
|
220
|
75
|
40
|
30
|
110
|
Floarea-soarelui
|
220
|
90
|
45
|
30
|
110
|
Ricin
|
250
|
90
|
45
|
30
|
125
|
Rapiţă pentru ulei
|
220
|
65
|
35
|
22
|
110
|
In pentru ulei
|
220
|
75
|
40
|
30
|
110
|
In + cânepă fibră
|
220
|
75
|
40
|
30
|
110
|
Bumbac
|
250
|
90
|
45
|
30
|
125
|
Cartof
|
320
|
125
|
65
|
42
|
160
|
Sfeclă de zahăr
|
220
|
90
|
45
|
30
|
110
|
Plante furajere anuale
|
220
|
75
|
40
|
30
|
110
|
Plante furajere perene
|
220
|
75
|
40
|
30
|
110
|
Sfeclă furajeră
|
250
|
75
|
40
|
30
|
125
|
Tutun
|
430
|
160
|
80
|
50
|
220
|
Plante medicinale şi aromatice
|
250
|
95
|
50
|
35
|
125
|
LEGUME DE CÂMP
|
|
|
|
|
|
Varză - timpurie, de vară şi conopidă
|
250
|
|
|
30
|
125
|
Varză - de toamnă, creaţă, roşie şi gulie
|
250
|
|
|
25
|
125
|
Morcov
|
250
|
|
|
30
|
125
|
Pătrunjel, păstârnac, sfeclă roşie
|
250
|
|
|
25
|
125
|
Ridichi de lună
|
125
|
|
|
20
|
65
|
Ridichi de vară-toamnă
|
125
|
|
|
20
|
65
|
Ţelină
|
310
|
|
|
35
|
160
|
Ceapă ceaclama şi praz
|
250
|
|
|
30
|
125
|
Usturoi
|
250
|
|
|
25
|
125
|
Castraveţi şi dovlecei
|
310
|
|
|
35
|
160
|
Dovleac
|
250
|
|
|
30
|
125
|
Pepene galben
|
310
|
|
|
35
|
160
|
Pepene verde
|
310
|
|
|
35
|
160
|
Tomate nedeterminate
|
430
|
|
|
50
|
220
|
Tomate determinate şi vinete
|
370
|
|
|
35
|
190
|
Ardei
|
370
|
|
|
40
|
190
|
Mazăre şi bob
|
190
|
|
|
25
|
95
|
Fasole pitică
|
250
|
|
|
30
|
125
|
Fasole urcătoare
|
370
|
|
|
40
|
190
|
Bame
|
190
|
|
|
25
|
95
|
Salată
|
250
|
|
|
25
|
125
|
Spanac
|
125
|
|
|
20
|
60
|
LEGUME PENTRU SERĂ
|
|
|
|
|
|
Varză
|
310
|
|
|
|
155
|
Gulioare
|
310
|
|
|
|
155
|
Specia
|
Testele efectuate
|
D.U.S.
|
V.A.U.
|
T.Pr.
|
C.C.P.
|
P.B.
|
Castraveţi lungi
|
495
|
|
|
|
250
|
Castraveţi cornişon - ciclul I
|
435
|
|
|
|
220
|
Castraveţi cornişon - ciclul II
|
370
|
|
|
|
190
|
Tomate - ciclul I
|
550
|
|
|
|
280
|
Tomate - ciclul II
|
500
|
|
|
|
250
|
Vinete
|
370
|
|
|
|
190
|
Ardei
|
435
|
|
|
|
220
|
Fasole urcătoare
|
190
|
|
|
|
95
|
Salată
|
190
|
|
|
|
95
|
LEGUME PENTRU SOLARII
|
|
|
|
|
|
Varză
|
190
|
|
|
|
95
|
Castraveţi cornişon
|
190
|
|
|
|
95
|
Tomate
|
250
|
|
|
|
125
|
Vinete
|
190
|
|
|
|
95
|
Ardei
|
220
|
|
|
|
110
|
Fasole
|
125
|
|
|
|
65
|
Salată
|
125
|
|
|
|
65
|
POMI Şl ARBUŞTI FRUCTIFERI
|
|
|
|
|
|
Seminţoase
|
150
|
|
|
|
|
Sâmburoase
|
160
|
|
|
|
|
Nucifere
|
150
|
|
|
|
|
Portaltoi
|
130
|
|
|
|
|
Arbuşti fructiferi
|
150
|
|
|
|
|
VIŢĂ-DE-VIE
|
|
|
|
|
|
Soiuri vin
|
175
|
|
|
|
|
Soiuri masă
|
175
|
|
|
|
|
Portaltoi
|
130
|
|
|
|
|
CĂPŞUN, HAMEI
|
|
|
|
|
|
Căpşun
|
150
|
|
|
|
|
Hamei
|
175
|
|
|
|
|
PLANTE ORNAMENTALE
|
|
|
|
|
|
Flori anuale
|
150
|
|
|
|
|
Flori bienale
|
150
|
|
|
|
|
Plante de seră
|
350
|
|
|
|
|
Arbuşti ornamentali
|
150
|
|
|
|
|
Tarife anuale de menţinere în Catalogul oficial:
|
|
|
|
|
|
- anul I-V
|
50 euro
|
|
|
|
|
- anul VI-X
|
75 euro
|
|
|
|
|
- peste 10 ani
|
100 euro
|
|
|
|
|
Eliberarea certificatului de înregistrare a soiului
|
50 euro
|
|
|
|
|
Raport testare DUS*)
|
240 euro
|
|
|
|
|
*) Eliberarea
raportului DUS privind un soi testat deja la ISTIS, la solicitarea unei
autorităţi (în conformitate cu reglementările UPOV şi CPVO).
Analize de laborator efectuate pentru stabilirea
valorii agronomice şi de utilizare
Specia
|
Denumire analiză
|
Metoda utilizată
|
Euro/ analiză
|
Grâu comun, grâu dur, orz, secară, ovăz, soia, fasole, mazăre
|
Determinarea umidităţii
|
Uscare la etuvă
|
7
|
Grâu comun, grâu dur, orz, secară, ovăz, soia, fasole,
mazăre, arahide, plante furajere
|
Determinarea conţinutului în proteine
|
Metoda Kjeldahl
|
15
|
Grâu comun
|
Determinarea cenuşii totale
|
Calcinare
|
19
|
Grâu comun, grâu dur
|
Determinarea glutenului umed, uscat şi a indicelui glutenic
|
Metoda standardizată
|
9
|
Grâu comun
|
Farinograma
|
Metoda standardizată
|
22
|
Grâu comun
|
Determinarea volumului pâinii
|
Metoda standardizată
|
5
|
Grâu comun
|
Determinarea porozităţii pâinii
|
Metoda standardizată
|
6
|
Grâu comun
|
Determinarea elasticităţii miezului pâinii
|
Metoda standardizată
|
5
|
Grâu comun
|
Determinarea corpurilor străine
|
Metoda standardizată
|
6
|
Grâu comun
|
Pregătirea probelor pentru analiză
|
Metoda standardizată
|
5
|
Grâu comun
|
Determinarea indicelui de sedimentare
|
Testul Zeleny - metoda standardizată
|
5
|
Grâu comun, grâu dur
|
Determinarea indicelui de cădere
|
Testul Falling Number - metoda standardizată
|
5
|
Fasole
|
Procentul de coji
|
Metoda standardizată
|
6
|
Fasole, cartof
|
Testul de fierbere
|
Metoda standardizată
|
6
|
Cartof
|
Determinarea amidonului fizic
|
Metoda standardizată
|
5
|
Cartof
|
Test de prăjire cipsuri
|
Metoda standardizată
|
8
|
Cartof
|
Test oxidare
|
Metoda standardizată
|
5
|