Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 716 din 27 septembrie 2002

privind acreditarea programelor educationale, formatorilor si formatorilor de formatori din sistemul sanitar

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 766 din 22 octombrie 2002


SmartCity3


    In temeiul dispozitiilor Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si completarile ulterioare,
    vazand Referatul Centrului National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali nr. DB 10.804 din 27 septembrie 2002,

    ministrul sanatatii si familiei emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    (1) Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali implementeaza strategiile Ministerului Sanatatii si Familiei in privinta formarii si perfectionarii profesionale, evaluarii si certificarii pregatirii pentru toate categoriile de personal care lucreaza in sistemul sanitar.
    (2) Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali identifica si analizeaza necesitatile educationale ale personalului incadrat in sistemul sanitar si organizeaza programe educationale pentru dezvoltarea profesionala continua a acestuia, in vederea mentinerii si imbunatatirii nivelului de cunostinte, abilitati si atitudini necesare cresterii calitatii performantelor specifice fiecarui domeniu.
    Art. 2
    Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali acrediteaza programele educationale pentru dezvoltarea profesionala continua, adresate tuturor categoriilor de personal cu studii superioare care lucreaza in domeniul sanatatii, asistenti medicali si personal auxiliar implicat in acordarea asistentei medicale, dupa consultarea comisiilor de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei. Criteriile de acreditare a programelor educationale sunt stabilite in anexa nr. 1.
    Art. 3
    (1) Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali poate organiza programe de formare de formatori pentru toate categoriile de personal cu studii superioare care lucreaza in domeniul sanatatii, pentru asistenti medicali si pentru fiecare domeniu corespunzator Nomenclatorului de specialitati medicale si farmaceutice, supraspecializari si competente, pentru reteaua de asistenta medicala, aprobat de Ministerul Sanatatii si Familiei.
    (2) Programele de formare de formatori se organizeaza in urma identificarii necesitatilor existente (absenta personalului universitar in domeniul respectiv sau reprezentare insuficienta a personalului universitar pentru organizarea programelor de dezvoltare profesionala continua intr-un anumit domeniu sau specialitate) si a selectiei participantilor, efectuata conform criteriilor de selectie stabilite in anexa nr. 2.
    (3) Programele de formare de formatori sunt alcatuite din doua componente:
    - o componenta de formare generala dezvoltata pe baza unui curriculum unitar care apartine Centrului National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali; si
    - o componenta de formare specifica de profil pe baza unui curriculum acreditat de Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali.
    (4) Curriculumul de formare de formatori - componenta generala este elaborat de formatorii de formatori acreditati de Ministerul Sanatatii si Familiei din Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali impreuna cu formatori de formatori acreditati international, experti in elaborarea de curriculum.
    (5) Curriculumul de formare specifica este elaborat de cadre universitare sau formatori acreditati de Ministerul Sanatatii si Familiei in domeniul pentru care se face formarea.
    Art. 4
    (1) Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali inainteaza spre aprobare conducerii Ministerului Sanatatii si Familiei propunerile de acreditare a absolventilor cursurilor de formare de formatori, care indeplinesc criteriile si standardele de acreditare. Criteriile si standardele de acreditare a formatorilor sunt elaborate de Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali si sunt aprobate de Ministerul Sanatatii si Familiei, conform anexei nr. 3.
    (2) Verificarea indeplinirii criteriilor si standardelor de acreditare este efectuata de o comisie propusa de Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali si este aprobata de conducerea Ministerului Sanatatii si Familiei.
    (3) Din comisia de verificare fac parte 5 membri: un reprezentant al comisiei de specialitate din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei, un reprezentant al Colegiului Medicilor din Romania ori Colegiului Farmacistilor din Romania sau al Ordinului Asistentilor Medicali ori al asociatiei profesionale in cazul altui personal cu studii superioare din domeniul sanitar, corespunzator categoriei profesionale si domeniului pentru care se face formarea, un reprezentant al Institutului de Stiinte ale Educatiei - Laboratorul de Management Educational - aflat in subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii si 2 reprezentanti ai Centrului National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali.
    (4) Reacreditarea formatorilor se face periodic, la un interval de 4 ani, pe baza criteriilor si standardelor de reacreditare prevazute in anexa nr. 3. Neindeplinirea acestor criterii si standarde atrage retragerea acreditarii de formator.
    Art. 5
    (1) Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali identifica domeniile care necesita formarea de formatori, efectueaza selectia si instruirea conform criteriilor stabilite in anexa nr. 4 si inainteaza conducerii Ministerului Sanatatii si Familiei propunerile de acreditare a formatorilor de formatori.
    (2) Verificarea indeplinirii criteriilor si standardelor de acreditare de catre comisia de verificare, acreditarea si reacreditarea formatorilor de formatori de catre conducerea Ministerului Sanatatii si Familiei se fac in acelasi fel ca pentru formatori, conform art. 4.
    Art. 6
    Formatorii si formatorii de formatori acreditati de Ministerul Sanatatii si Familiei au obligatia de a presta activitate de formare la solicitarea Centrului National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali.
    Art. 7
    Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali, Directia generala resurse umane si formare profesionala, concursuri si examene din cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 8
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Art. 9
    Anexele nr. 1 - 4 fac parte integranta din prezentul ordin.

                      Ministrul sanatatii si familiei,
                             Daniela Bartos

    ANEXA 1

                                 CRITERII
                 de acreditare a programelor educationale

    I. Introducerea si motivatia alegerii temei (rezumat pe o jumatate de pagina):
    1. justificarea alegerii temei in contextul general;
    2. necesitatile educationale care au stat la baza alcatuirii acestui program si grupurile-tinta carora li se adreseaza;
    3. scopul programului educational propus; rezultate asteptate, exprimate in termenii utilitatii pentru beneficiari;
    4. continutul programului;
    5. perioada si durata;
    6. tipuri de activitati oferite;
    7. tehnici si instrumente de lucru;
    8. tipuri de evaluari.
    II. Evaluarea nevoilor educationale:
    1. identificarea si evaluarea nevoilor educationale pentru grupul profesional din care au fost selectionati participantii (grupul-tinta al programului);
    2. precizarea metodelor de identificare si evaluare a nevoilor educationale utilizate si rezultatele acestora, care sustin aplicarea programului.
    III. Obiectivele educationale ale programului:
    1. obiectivele trebuie sa fie enuntate clar, orientate spre dobandirea de cunostinte, abilitati si atitudini;
    2. obiectivele trebuie sa fie specifice, masurabile, adecvate, realiste si incadrate in timp (SMART).
    IV. Metode si tehnici de formare utilizate in realizarea activitatilor incluse in program:
    1. orientarea continutului si metodologiei formarii spre practica: prelegerile nu vor ocupa mai mult de o treime din timpul de formare, restul fiind reprezentat de activitati practice individuale sau de grup, proiecte etc.;
    2. metodele si tehnicile de formare propuse si continutul vizat sunt adecvate pentru atingerea obiectivelor enuntate anterior;
    3. materialele auxiliare si echipamentele necesare realizarii activitatilor trebuie sa fie in concordanta cu tipul de activitate, numarul participantilor si cu numarul de ore estimate ale programului.
    V. Evaluarea evenimentului educational (finala si/sau pe parcursul derularii programului):
    1. validitatea si pertinenta metodelor de evaluare folosite, in sensul adaptarii lor la obiectivele vizate (cunostinte, abilitati si atitudini);
    2. precizarea modului in care vor fi folosite rezultatele evaluarii.
    VI. Evaluarea participantilor pe parcursul si la sfarsitul programului:
    1. criterii de alegere a metodelor de evaluare pentru a indeplini conditiile de validitate si pertinenta;
    2. stabilirea nivelului acceptabil de performanta in indeplinirea obiectivelor educationale (evaluare certificativa).
    VII. Suport de curs:
    1. continut adecvat la necesitatile educationale ale grupului-tinta;
    2. actualitatea continutului si bibliografiei;
    3. coerenta dintre continut si aplicabilitatea rezultatelor in practica curenta a grupului-tinta caruia i se adreseaza programul.
    VIII. Declaratie privind respectarea dreptului de copyright, cu mentionarea caracterului public sau privat al programului educational respectiv
    IX. Resurse umane si materiale necesare desfasurarii programului:
    1. resurse umane:
    a) coordonatorul profesional si prestatorii de activitati educationale in cadrul programului trebuie sa fie cadre universitare sau instructori formatori acreditati;
    b) personal auxiliar: secretariat, organizare etc.;
    2. resurse materiale: materiale consumabile si echipamente necesare pentru derularea programului, spatii de invatamant etc.
    X. Bugetul de cheltuieli estimat pentru derularea programului:
    A. prezentarea cheltuielilor potrivit clasificatiei bugetare, astfel:
    1. cheltuieli de personal: plata pentru prestatiile didactice, deplasari etc.;
    2. cheltuieli materiale si prestari de servicii: pentru consumabile, obiecte de inventar, secretariat etc.;
    3. cheltuieli pentru investitii: echipamente, mijloace fixe etc.;
    B. asigurarea concordantei dintre bugetul de cheltuieli estimat si activitatile din programul educational, avandu-se in vedere resursele umane si materiale implicate;
    C. aprecierea impactului programului asupra indicatorilor de sanatate, in termenii reducerii costurilor pentru asistenta sanatatii.
    XI. Declaratie privind lipsa influentelor comerciale indezirabile din punct de vedere legal si deontologic (stipulate in conditiile contractuale).

    ANEXA 2

                               CRITERII
de selectie a participantilor pentru programul de formare de formatori

    1. Pregatire profesionala: cel putin 5 ani in domeniu (pentru medici, existenta specialitatii de cel putin 3 ani in domeniul respectiv, atestata de adeverinta de la angajator sau de la casa de asigurari de sanatate)
    2. Autorizatia de libera practica valabila
    3. Recomandare scrisa pentru persoana respectiva, din partea institutiei, organizatiei sau asociatiei profesionale care face propunerea catre Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali, de a organiza programul de formare de formatori in domeniul respectiv, insotita de curriculum vitae
    4. Disponibilitatea de a lucra ca formator in programele organizate de Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali, exprimata in scris
    5. Participarea la interviul organizat de Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali, in vederea selectiei pentru acceptarea in program.

    ANEXA 3

                         CRITERIILE SI STANDARDELE
                        de acreditare a formatorilor

    I. Absolvirea programului de formare de formatori organizat de Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali
    II. Demonstrarea de aptitudini de formare tehnice, intelectuale, de comunicare si de relationare in cadrul organizarii/sustinerii unei sesiuni de formare
    II.1. Aptitudini de formare tehnice*):
    1. indeplinirea standardelor de performanta in domeniul pentru care solicita acreditarea;
    2. interpretarea datelor in vederea identificarii si analizei necesitatilor educationale in domeniul pentru care solicita acreditarea;
    3. formularea obiectivelor educationale in domeniul pentru care solicita acreditarea;
    4. selectarea si utilizarea adecvata a tehnologiei de formare (metodele si tehnicile de formare), a mijloacelor audiovizuale si a materialelor auxiliare, corespunzator obiectivelor formarii;
    1. proiectarea si planificarea sesiunilor de formare, utilizare adecvata a timpului in sustinerea activitatilor de formare;
    2. aplicarea metodelor de evaluare/autoevaluare, corespunzator obiectivelor formulate, si alcatuirea diferitelor tipuri de formulare de evaluare, corespunzator procesului formarii, programului si formatorilor;
    3. redactarea raportului de activitati avand urmatoarele componente: narativa, evaluativa si financiara.
    II.2. Aptitudini de formare intelectuale*):
    1. analiza si sinteza, de conceptualizare si concretizare a modelelor dezirabile de performanta;
    2. selectarea si adaptarea continutului formarii la nivelul de intelegere a participantilor;
    3. procesarea activitatilor formarii si sumarizarea.
    II.3. Aptitudini de comunicare si de relationare*):
    1. aplicarea principiilor educatiei adultului;
    2. aplicarea eficienta a principiilor comunicarii verbale si nonverbale in procesul de formare, abilitati de motivare, de reflectare, de feed-back;
    3. initierea si mentinerea dinamicii de grup in vederea formarii echipei/grupului, aplicarea principiilor de rezolvare a problemelor, inclusiv de management al conflictului, negociere;
    4. empatie, flexibilitate, receptivitate si respect pentru participanti;
    5. dorinta si capacitate de autoformare continua.
------------
    *) Pentru reacreditare sunt valabile prevederile pct. II.1 - II.3.

    ANEXA 4

                                CRITERII
de selectie a formatorilor in vederea acreditarii ca formatori de formatori

    1. Pregatire profesionala: dovada participarii la cel putin 10 ateliere de formare si cel putin 3 ani de activitate desfasurata in calitate de formator
    2. Documente referitoare la evaluarea formatorului in cadrul atelierelor efectuate
    3. Recomandare scrisa pentru persoana respectiva, din partea institutiei, organizatiei sau asociatiei profesionale care face propunerea catre Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali, insotita de curriculum vitae
    4. Disponibilitatea de a lucra ca formator de formatori in programele organizate de Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali, exprimata in scris
    5. Participarea la interviul si instruirea organizate de Centrul National de Perfectionare Postuniversitara a Medicilor, Farmacistilor, Altui Personal cu Studii Superioare si Asistentilor Medicali, in vederea selectiei pentru acceptarea in program.
    Criterii de acreditare a formatorilor de formatori*):
    1. aptitudini manageriale;
    2. aptitudini de cercetare;
    3. aptitudini de proiectare a unui program educational, de modelare, de adaptare a curriculumului de formare la necesitatile identificate;
    4. aptitudini de generare a modelelor formationale alternative functionale;
    5. aptitudini de comunicare si relationare identice cu cele ale formatorului, demonstrate practic in cadrul organizarii/sustinerii unei sesiuni de formare.
           
     *) Pentru reacreditare sunt valabile criteriile 1   5.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 716/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 716 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 716/2002
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu