Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 7 din 15 iunie 2010

pentru punerea în aplicare a Normelor privind calificarea profesionala si pregatirea continua a persoanelor care lucreaza în domeniul distributiei produselor de asigurare

ACT EMIS DE: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 417 din 22 iunie 2010



In temeiul prevederilor art. 4 alin. (26) şi (27), precum şi ale art. 8 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare,

potrivit Hotărârii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor din data de 18 mai 2010, prin care s-au adoptat Normele privind calificarea profesională şi pregătirea continuă a persoanelor care lucrează în domeniul distribuţiei produselor de asigurare,

preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor emite următorul ordin:

Art. 1. - (1) Se pun în aplicare Normele privind calificarea profesională şi pregătirea continuă a persoanelor care lucrează în domeniul distribuţiei produselor de asigurare, prevăzute în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

(2) Normele menţionate la alin. (1) intră în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 2. - Persoanele care lucrează în domeniul distribuţiei produselor de asigurare, precum şi direcţiile de specialitate din cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor vor asigura ducerea la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Preşedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor,

Angela Toncescu

ANEXA

NORME

privind calificarea profesională şi pregătirea continuă a persoanelor care lucrează în domeniul distribuţiei produselor de asigurare

Art. 1. - (1) Prezentele norme stabilesc cerinţele de calificare profesională a persoanelor care doresc să lucreze în domeniul distribuţiei produselor de asigurare şi cerinţele de pregătire profesională continuă a acestora.

(2) In înţelesul prezentelor norme, expresiile de mai jos au următoarele semnificaţii:

a) calificarea profesională - pregătirea teoretică şi practică pentru însuşirea cunoştinţelor specifice domeniului asigurărilor;

b)    pregătirea profesională continuă - actualizarea permanentă a cunoştinţelor şi deprinderilor specifice locului de muncă din domeniul asigurărilor;

c) certificatul de absolvire - atestă absolvirea cursurilor de calificare sau de pregătire profesională continuă.

Art. 2. - Dispoziţiile prezentelor norme se aplică următoarelor categorii de persoane:

a) agenţi de asigurare persoane fizice;

b) conducători ai agenţilor de asigurare persoane juridice;

c) subagenţi;

d) conducători ai activităţii de bancassurance şi persoanele fizice care desfăşoară activitate de bancassurance;

e)  conducători executivi ai brokerilor de asigurări şi/sau reasigurări;

f) brokeri în asigurări/reasigurări;

g)  asistenţi în brokeraj persoane fizice şi conducători ai asistenţilor în brokeraj persoane juridice;

h) personal propriu al brokerului de asigurare şi/sau reasigurare, care are ca principală atribuţie de serviciu intermedierea contractelor de asigurare şi/sau reasigurare;

i) angajaţi ai societăţilor de asigurare implicaţi în activitatea distribuţiei produselor de asigurare.

Art. 3. - (1) Persoanele menţionate la art. 2, care doresc să lucreze în domeniul asigurărilor, trebuie să absolve un program de calificare profesională aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

(2)  La programele de calificare profesională se pot înscrie persoane fizice care posedă diplomă de absolvent de liceu şi au domiciliul sau rezidenţa în România, precum şi cetăţeni cu domiciliul sau rezidenţa în Spaţiul Economic European care fac dovada că deţin cunoştinţe de limba română în măsură să asigure o foarte bună comunicare cu asiguraţii şi potenţialii asiguraţi.

(3)  Durata programului de calificare profesională este de minimum 50 de ore efective.

(4) Programa cursurilor la distanţă sau e-learning trebuie să corespundă, prin studiu individual, duratei menţionate la alin. (3).

Art. 4. - (1) Programa-cadru pentru programele de calificare profesională cuprinde cel puţin următoarele secţiuni:

a) cadrul legislativ al activităţii de asigurare;

b) principiile activităţii de asigurare şi produsele de asigurare;

c)   principiile generale privind tehnicile de vânzare şi negociere a produselor de asigurare şi cele privind etica în vânzări;

d)   protecţia asiguraţilor, protecţia datelor cu caracter personal, elemente de prevenire şi combatere a spălării banilor, a finanţării terorismului şi a aplicării sancţiunilor internaţionale.

(2) Tematica detaliată a programelor de calificare profesională este elaborată de Comisia de monitorizare a calităţii pregătirii profesionale şi se supune aprobării Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Comisia de monitorizare este definită   în    Normele    privind   activitatea   entităţilor   care organizează cursuri de pregătire profesională unitară a personalului din asigurări.

(3) Programele de calificare profesională pot fi structurate în module de cursuri care să cuprindă una sau mai multe dintre secţiunile prevăzute la alin. (1).

Art. 5. - (1) Programele de calificare profesională se finalizează cu examen de absolvire.

(2) Examenul de absolvire se poate organiza pentru întregul program sau prin teste de examinare pentru fiecare modul component.

(3)    Testele-grilă pentru examenele de absolvire a programelor de calificare profesională se vor elabora de către Comisia de monitorizare şi se supun aprobării Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

(4) Examenul de absolvire se organizează de către furnizorii de programe de pregătire profesională. Comisia de examinare va fi formată din 3-5 persoane, dintre care o persoană va fi nominalizată de Comisia de monitorizare.

(5) Contestaţiile rezultatelor la examen se depun sau se trimit în termen de două zile de la data comunicării rezultatelor şi se soluţionează de către furnizorii de programe educaţionale în domeniul asigurărilor în termen de 5 zile lucrătoare de la depunerea contestaţiei.

Art. 6. - (1) Persoanele care au promovat examenul de absolvire primesc un certificat de absolvire, eliberat de furnizorul programului educaţional, al cărui model este prevăzut în anexa nr. 1, care face parte integrantă din prezentele norme.

(2) Furnizorii programelor educaţionale pot elibera, la cerere, şi certificate de promovare a modulelor pentru care cursanţii au promovat testele de examinare. Acestea sunt avute în vedere la eliberarea certificatului de calificare profesională dacă au fost obţinute într-un interval de cel mult 6 luni de la data absolvirii primului modul de curs.

(3)  Persoanele care nu au susţinut sau nu au promovat examenul de absolvire sau testele de examinare pot solicita repetarea acestora, fără reluarea cursurilor de pregătire, într-o perioadă de cel mult 6 luni de la data comunicării rezultatelor. Data şi locul examinării/reexaminării vor fi stabilite de către furnizorul de programe şi comunicate Comisiei de monitorizare.

(4) Până la eliberarea certificatelor de calificare profesională furnizorii programelor educaţionale pot elibera adeverinţe de absolvire, valabile 3 luni de la data eliberării.

Art. 7. - (1) Persoanele menţionate la art. 2, care sunt înregistrate în Registrul intermediarilor în asigurări şi/sau reasigurări la data intrării în vigoare a prezentelor norme, sunt obligate ca, la perioade succesive de maximum 3 ani, calculate de la data de 1 octombrie 2010, să facă dovada că au urmat un program de pregătire profesională continuă aprobat de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

(2)   Pentru persoanele care îndeplinesc calitatea de conducători la agenţii de asigurare persoane juridice, conducătorii activităţii de bancassurance, conducătorii executivi ai brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare, precum şi pentru conducătorii asistenţilor în brokeraj persoane juridice, perioada menţionată la alin. (1) este de maximum 2 ani.

(3)  Durata programului de pregătire profesională continuă pentru conducătorii intermediarilor persoane juridice este de minimum 35 de ore.

(4)  Durata programului de pregătire profesională continuă este de minimum 20 de ore pentru persoanele prevăzute la art. 2, altele decât cele prevăzute la alin. (3).

(5) Programa cursurilor şi tematica examenelor de absolvire se elaborează de către Comisia de monitorizare şi se supun aprobării Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

(6) Cursanţilor care au promovat examenul de absolvire li se eliberează un certificat de pregătire profesională continuă, conform anexei nr. 2, care face parte integrantă din prezentele norme.

(7)  Lipsa certificatului de pregătire profesională continuă conduce la imposibilitatea exercitării activităţii de distribuţie a produselor de asigurare.

(8)   Celelalte reguli privind desfăşurarea şi finalizarea programelor de calificare profesională se aplică în mod corespunzător şi programelor de pregătire profesională continuă.

(9) Programa cursurilor la distanţă sau e-learning trebuie să corespundă, prin studiu individual, duratei menţionate la alin. (3) şi (4).

Art. 8. - (1) Incepând cu data de 1 ianuarie 2011, pentru persoanele menţionate la art. 2 certificatul de calificare profesională este condiţie de încheiere a contractelor de muncă, respectiv de mandat în domeniul asigurărilor sau de intermediere, după caz, cu asigurătorii sau intermediarii în asigurări.

(2) Obţinerea certificatului de pregătire profesională continuă în termen de 3 ani şi, respectiv, de 2 ani, începând cu data de 1 octombrie 2010 sau, ulterior, de la data înscrierii în Registrul intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări este condiţie de deţinere a calităţii/funcţiei menţionate la art. 2.

(3)  După data menţionată la alin. (1), asigurătorii şi brokerii de asigurare şi/sau reasigurare sunt obligaţi să includă în contractele de muncă, respectiv de mandat sau de intermediere ale persoanelor prevăzute la art. 2 termenul până la care acestea trebuie să urmeze un program de pregătire profesională continuă. Pentru persoanele care la data menţionată la alin. (1) au deja încheiat un contract de muncă, respectiv de mandat sau de intermediere, prevederile privind acest termen se pot face printr-un act adiţional.

(4)  Comisia de Supraveghere a Asigurărilor menţine un registru electronic public al absolvenţilor de programe de calificare profesională şi de pregătire profesională continuă, denumit Registrul absolvenţilor, conform anexei nr. 3, care face parte integrantă din prezentele norme.

Art. 9. -Atribuţiile şi obligaţiile Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, prevăzute în prezentele norme, vor fi duse la îndeplinire prin intermediul Institutului de Management în Asigurări.

Art. 10. - Prezentele norme se aplică şi sucursalelor din România ale asigurătorilor şi brokerilor de asigurare şi/sau reasigurare cu sediul în Spaţiul Economic European în cazul în care folosesc intermediari persoane juridice sau fizice române.

Art. 11. - Nerespectarea prevederilor prezentelor norme constituie contravenţie şi se sancţionează conform prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000 privind activitatea de asigurare şi supravegherea asigurărilor, cu modificările şi completările ulterioare.

ANEXA Nr. 1 la norme

Furnizorul de programe educaţionale

Date de identificare (Reg. com./Reg. jud., CUI)

Fotografie

SIGLA (dacă este cazul)

CERTIFICAT   DE  ABSOLVIRE

Doamna/Domnul ................................................................................................, născut(ă) la data de ........................................... în........................ judeţul......................, CNP.........................................., a   absolvit  cu   nota/calificativul ...........................................................................   cursul   de   calificare   profesională

Conducătorul furnizorului de programe,

............................................................

(semnătura, ştampila)

Data....................................................

Seria................Nr...............................

ANEXA Nr. 2 la norme

Furnizorul de programe educaţionale

Date de identificare (Reg. com./Reg. jud., CUI)

Fotografie

SIGLA (dacă este cazul)

CERTIFICAT   DE   PREGĂTIRE   PROFESIONALA   CONTINUA

Doamna/Domnul  ..............................................................................................., născut(ă) la data de .....................................în........................... judeţul.........................., CNP.........................................., a absolvit cu nota/calificativul ........................................................................................cursul de pregătire profesională continuă

Conducătorul furnizorului de programe,

...........................................................

(semnătura, ştampila)

Data...................................................

Seria.............Nr.................................

ANEXA Nr. 3 la norme

Registrul absolvenţilor

Partea A - Absolvenţi de cursuri de calificare profesională

Numele şi prenumele

Codul numeric personal*

Contract de muncă/ mandat/împuternicire

Data absolvirii cursului de calificare profesională

Furnizor de programe

Calificativul/Media de absolvire

Data-limită privind absolvirea cursului de pregătire profesională continuă

1

2

3

4

5

6

7

* Nu apare la accesarea publică a registrului.

Partea B -Absolvenţi de cursuri de pregătire profesională continuă

Codul unic alocat C.S.A.*

Numele şi prenumele

Codul numeric personal**

Contract de muncă/ mandat/împuternicire

Funcţia de conducere

(dacă este cazul)

Data absolvirii cursului de pregătire profesională

continuă

Furnizorul de programe

Calificativul/

Media de absolvire

1

2

3

4

5

6

7

8

* Din Registrul intermediarilor în asigurări şi/sau în reasigurări.

** Nu apare la accesarea publică a registrului.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 7/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 7 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu