ORDIN
Nr. 68 din 30 septembrie 1997
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare cu privire la conditiile sanitare
veterinare pentru admiterea la import a produselor de origine animala si a
furajelor
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 284 din 21 octombrie 1997
Vazand Nota nr. 126.512 din 26 septembrie 1997 a Agentiei Nationale
Sanitare Veterinare,
avand in vedere prevederile art. 31 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 390/1997 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei,
ministrul agriculturii si alimentatiei emite urmatorul ordin:
1. Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile sanitare
veterinare pentru admiterea la import a produselor de origine animala si a
furajelor, cuprinsa in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
2. Ordinul ministrului agriculturii si alimentatiei nr. 12 din 26 februarie
1993 si orice alte prevederi contrare prezentului ordin se abroga.
3. Agentia Nationala Sanitara Veterinara va lua masuri de aducere la
indeplinire a prevederilor prezentului ordin si il va comunica persoanelor
interesate.
4. Prezentul ordin intra in vigoare in termen de 15 zile de la data
publicarii lui in Monitorul Oficial al Romaniei.
Ministrul agriculturii
si alimentatiei,
Dinu Gavrilescu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
cu privire la conditiile sanitare veterinare pentru admiterea la import a
produselor de origine animala si a furajelor
CAP. 1
Conditii generale
1. In conformitate cu art. 25 si 26 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, importul produselor de origine animala si al furajelor se
poate efectua numai in conditiile stabilite de Agentia Nationala Sanitara
Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
2. Importul produselor de origine animala si al furajelor se poate efectua
din tarile care confera garantii asupra situatiei epizootologice, stabilite
prin tratative bilateraLe intre autoritatile sanitare veterinare sau sunt
atestate de catre organismele sanitare veterinare internationale ca fiind
indemne epizootologic.
3. Importul produselor de origine animala si al furajelor se poate efectua
numai din unitati agreate, cuprinse in listele publicate in Jurnalul Oficial al
Comunitatii Europene.
In alte conditii, aceste unitati vor fi verificate in scopul agrearii
pentru export de catre autoritatea centrala veterinara din Romania.
Verificarea unitatilor conditioneaza acceptarea importurilor din tarile
respective si se efectueaza la cererea si pe cheltuiala agentilor economici
importatori interesati.
CAP. 2
Conditii de ambalare, de marcare si de transport
1. Produsele de origine animala si furajele care se importa trebuie sa fie
insotite de certificate sanitare veterinare eliberate de un medic veterinar de
stat, care sa ateste indeplinirea conditiilor sanitare veterinare stabilite de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei.
Fiecare transport va fi insotit, de asemenea, si de declaratia de
conformitate emisa de catre producator.
2. Eticheta aplicata pe ambalajele de desfacere si de transport ale
produselor de origine animala si ale furajelor va include in mod obligatoriu
data de fabricatie si data expirarii (valabilitatea). Aceste elemente se
inscriu in certificatul sanitar veterinar insotitor si in declaratia de
conformitate.
3. Marca de sanatate (stampila de control veterinar) se aplica pe
certificatul sanitar veterinar si pe fiecare unitate de ambalaj.
4. Importul produselor de origine animala si al furajelor este permis numai
in conditiile in care acestea sunt protejate in ambalaje de desfacere si de
transport care sa le asigure integritatea.
Carnea de pasare in carcasa si carnurile transate in piese se admit la
import numai ambalate individual si protejate in cutii de carton.
CAP. 3
A. Conditii speciale
1. Produsele de origine animala si furajele importate trebuie sa prezinte
parametrii fizico-chimici si microbiologici cel putin la nivelul
reglementarilor nationale.
2. Conditiile de valoare nutritiva pentru toate produsele de origine
animala si pentru furaje (continut de apa, proteine, lipide, glucide, substante
minerale, vitamine) vor fi declarate prin inscrierea nominala si cantitativa pe
eticheta fiecarei unitati de ambalaj si in declaratia de conformitate.
3. Pentru preparatele din carne nu se admite o proportie de colagen mai
mare de 20% din continutul proteic total, iar adaosurile din aceste produse
(faina de soia, amidon, clorura de sodiu, nitrati, fosfati) vor fi, de
asemenea, mentionate nominal si cantitativ pe eticheta fiecarei unitati de
ambalaj.
4. Importul de amestecuri de adjuvanti alimentari (agenti de sarare,
emulgatori, conservanti, coloranti, condimente si aromatizanti) si de premixuri
furajere se admite cu conditia nominalizari ingredientelor si proportiei
acestora pe eticheta fiecarei unitati de ambalaj.
5. Importul de carne tocata sau de pasta de carne, indiferent de specia de
la care provine, se poate efectua:
- numai in stare congelata (minimum - 18 grade C);
- numai pentru productia preparatelor din carne, tratate termic in unitati
de industrializare aflate sub supraveghere sanitara veterinara;
- numai din unitati verificate si agreate in prealabil de catre autoritatea
centrala veterinara din Romania.
Carnea tocata sau pasta de carne nu trebuie sa contina organe si fragmente
de oase.
B. Conditii de temperatura si de depozitare
1. Importul de carne in caracasa, semicarcasa, sferturi se admite in stare
congelata (minimum - 18 grade C in profunzime) sau in stare refrigerata, cu
conditia ca aceasta sa fie zvantata si sa ajunga la destinatie in maximum 72 de
ore de la data taierii animalelor, iar pe toata durata transportului,
temperatura la os sa fie de 0 grade - + 4 grade C. Se interzice transportul in
vrac al carnii refrigerate.
2. La sosirea in tara, la destinatie, produsele importate se depoziteaza
obligatoriu intr-un depozit adecvat sortimentului de produs importat si care
poseda autorizatie sanitara veterinara emisa de catre Directia sanitara
veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti.
CAP. 4
Controlul sanitar veterinar al produselor de origine animala si al
furajelor importate
1. Loturile de produse de origine animala si ale furajelor sosite la punctele
de trecere a frontierei, care, in urma inspectiei sanitare veterinare, se
constata ca nu indeplinesc conditiile stabilite prin prezentul ordin, nu se
admit la import.
Inspectoratele de politie sanitara veterinara de frontiera notifica, de
indata, la Agentia Nationala Sanitara Veterinara si la Directia sanitara
veterinara judeteana sau a municipiului Bucuresti, fiecare caz de neindeplinire
a conditiilor sanitare veterinare de import.
2. Agentul economic importator are obligatia sa anunte medicul veterinar de
stat, teritorial, asupra intrarii produselor in depozitul autorizat, in vederea
verificarii concordantei dintre datele inscrise in documentele insotitoare si
conditiile de import stabilite.
3. Medicul veterinar de stat are obligatia verificarii produselor si
recoltarii probelor reprezentative pentru examenul de laborator.
Numarul de probe care se recolteaza dintr-un lot si din fiecare sortiment
de produs este de minimum 5. Pentru conserve numarul de 5 probe (recipiente) se
refera la fiecare sortiment si la fiecare data de fabricatie.
4. Primele loturi de produse din aceleasi sortimente importate in cursul
unui an, din aceeasi tara si de la acelasi producator, se supun examenului
complet de laborator: organoleptic, fizico-chimic, microbiologic, reziduuri
biologice, metale grele, radioactivitate.
5. In cazul in care examenele de laborator atesta rezultate corespunzatoare
pentru toate cele 3 loturi, urmatoarele loturi de produse din aceleasi
sortimente importate in cursul unul an, din aceeasi tara si de la acelasi
producator, vor fi supuse numai examenului organoleptic, fizico-chimic si
microbiologic si, trimestrial, prin sondaj, examenului complet de laborator.
Daca cel putin un lot dintre cele 3 nu corespunde la unul din examenele
efectuate, examenul complet se va efectua si la urmatoarele 3 loturi importate.
6. Produsele de origine animala importate, care nu indeplinesc conditiile
de securitate pentru consumator, atestate prin examene de laborator, se
confisca de catre medicul veterinar de stat si se dirijeaza pentru utilizare
conform prevederilor Legii sanitare veterinare nr. 60/1974, republicata.
7. Inainte de avizarea valorificarii produselor importate, medicul
veterinar de stat va analiza din nou conditiile de pastrare, starea de
prezentare si va decide asupra extinderii concluziilor din buletinul de analiza
la intregul lot de produse examinate.
CAP. 5
Dispozitii finale
1. Agentul economic nu are dreptul de a valorifica sau de a instraina din
depozit produsele de origine animala si furajele importate pana la stabilirea
deciziei privind modul de valorificare a acestora de catre medicul veterinar de
stat care a recoltat probele.
2. Produsele care se distribuie altor agenti economici vor fi insotite, in
conditiile legii, de certificat sanitar veterinar de transport, certificat de
calitate si o copie de pe buletinul de analiza si se mai supun unui nou examen
de laborator, numai cand situatia o impune.