Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 668 din 2 octombrie 2008

privind aprobarea Planului sectorial de cercetare-dezvoltare al Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de Sanse 2009-2012

ACT EMIS DE: MINISTERUL MUNCII,FAMILIEI SI EGALITATII DE SANSE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 760 din 11 noiembrie 2008



Având în vedere :

- Hotărârea Guvernului nr. 381/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, cu modificările şi completările ulterioare;

- art. 46 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza art. 14 din Hotărârea Guvernului nr. 381/2007, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Planul sectorial de cercetare-dezvoltare al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse 2009-2012, prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Planul sectorial de cercetare-dezvoltare prevăzut la art. 1 va fi dus la îndeplinire de direcţiile din Ministerul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, precum şi de instituţiile aflate în raporturi de subordonare ori coordonare sau sub autoritatea ministerului, care vor urmări modul de realizare a cercetării pe etape şi implementarea rezultatelor cercetării.

Art. 3. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse,

Mariana Câmpeanu

ANEXĂ

PLAN SECTORIAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE

al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse 2009-2012

Prezentul plan sectorial de cercetare-dezvoltare al Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse 2009-2012, denumit în continuare Planul sectorial de cercetare-dezvoltare, este elaborat în baza prevederilor art. 46 din Ordonanţa Guvernului nr. 57/2002 privind cercetarea ştiinţifică şi dezvoltarea tehnologică, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 324/2003, cu modificările şi completările ulterioare.

Atribuirea contractelor de finanţare pentru realizarea proiectelor cuprinse în Planul sectorial de cercetare-dezvoltare se va face în conformitate cu prevederile Normelor metodologice privind contractarea, finanţarea, monitorizarea şi evaluarea proiectelor din planurile sectoriale de cercetare-dezvoltare, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 1.266/2004.

Obiectivul general al Planului sectorial de cercetare-dezvoltare în domeniile pieţei muncii, protecţiei sociale, securităţii şi sănătăţii în muncă este de a permite fundamentarea ştiinţifică a dezvoltării politicilor din aria de responsabilitate a Ministerului Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, denumit în continuare MMFES, prin finanţarea unor proiecte de cercetare-dezvoltare cu caracter aplicativ, focalizate către politicile privind creşterea ocupării forţei de muncă, dezvoltarea şi diversificarea sistemelor de protecţie socială şi promovarea securităţii şi sănătăţii în muncă.

Principalii beneficiari ai rezultatelor cercetării sunt MMFES, în calitate de autoritate naţională care stabileşte strategia şi politicile în domeniile muncii şi afacerilor sociale, instituţiile aflate în raporturi de subordonare ori coordonare sau sub autoritatea MMFES (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale, Inspecţia Muncii, Agenţia Naţională pentru Egalitate de Şanse între Femei şi Bărbaţi, Inspecţia Socială, Agenţia Naţională pentru Protecţia Familiei, Autoritatea Naţională pentru Persoane cu Handicap, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Copilului), instituţii de drept public şi privat cu atribuţii şi preocupări în domeniul social, organizaţiile patronale şi sindicale, organizaţiile neguvernamentale, întreprinderile şi/sau unităţile, indiferent de modul de organizare şi forma de proprietate.

Planul sectorial de cercetare-dezvoltare este structurat în 5 programe aferente principalelor domenii de responsabilitate ale MMFES:

1. Programul „Piaţa muncii"

2. Programul „Pensii"

3. Programul „Incluziune socială"

4. Programul „Mobilitatea lucrătorilor"

5. Programul „Securitate şi sănătate în muncă"

DESCRIEREA PROGRAMELOR COMPONENTE ALE PLANULUI SECTORIAL DE CERCETARE-DEZVOLTARE

1. Programul „Piaţa muncii"

1.1. Scopul

Ocuparea forţei de muncă, formarea profesională continuă, gestionarea resurselor umane în perspectiva provocărilor demografice şi dinamicii economiei au devenit elemente majore ale preocupărilor decidenţilor politici, partenerilor sociali şi mediului academic.

La nivelul Uniunii Europene a devenit prioritară promovarea unei maniere integrate de proiectare şi aplicare a politicilor specifice domeniilor macroeconomic, microeconomic şi ocupării forţei de muncă pentru a asigura succesul Strategiei Lisabona. România s-a aliniat acestui deziderat, adoptând Programul naţional de reforme 2007-2010 (PA/R) şi, succesiv, planuri de implementare.

O componentă importantă a acestui demers programatic este secţiunea „Piaţa muncii", prin care România şi-a asumat ca priorităţi consolidarea pieţei muncii (prin îmbunătăţirea accesului pe piaţa muncii, flexibilizarea pieţei muncii, prelungirea vieţii active, activarea forţei de muncă din zonele rurale) şi îmbunătăţirea calităţii resurselor umane (inclusiv prin dezvoltarea educaţiei şi formării profesionale în conformitate cu cerinţele pieţei muncii şi creşterea participării la formarea profesională continuă).

Scopul Programului „Piaţa muncii" este de a sprijini MMFES şi celelalte instituţii din sistemul ministerului, în special Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi Consiliul Naţional de Formare Profesională a Adulţilor, în fundamentarea tehnică şi ştiinţifică a măsurilor adoptate pentru implementarea obiectivelor de reformă incluse în PNR şi pentru participarea la metoda deschisă de coordonare la nivelul Uniunii Europene în domeniul ocupării forţei de muncă (Strategia europeană de ocupare, procesele de învăţare reciprocă).

1.2. Durata

Durata Programului „Piaţa muncii" este de maximum 48 de luni calendaristice.

1.3. Bugetul

Bugetul estimat al Programului „Piaţa muncii" este de 23.075 mii lei, din care pentru anul 2009 se pot efectua cheltuieli în sumă de 5.219 mii lei.

Necesarul de finanţare pentru cele 48 de luni calendaristice este:

• 2009: 5.219 mii lei;

• 2010: 9.600 mii lei;

• 2011: 6.222 mii lei;

• 2012: 2.034 mii lei.

1.4. Obiectiv specific

Obiectivul specific al Programului „Piaţa muncii" este creşterea capacităţii administrative generale a MMFES şi a instituţiilor aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea MMFES de a dezvolta şi de a aplica strategii şi planuri de acţiuni integrate destinate creşterii nivelului de ocupare a forţei de muncă la nivel naţional, regional şi local.

Prin efectuarea de studii aplicate cu privire la ocuparea forţei de muncă şi formare a resurselor umane vor fi susţinute:

realizarea angajamentelor asumate prin PNR în contextul relansării Strategiei de la Lisabona şi pregătirea administraţiei şi a partenerilor sociali pentru dezbaterea şi proiectarea strategiilor post-Lisabona la nivel comunitar (strategii pentru următorul deceniu);

construirea de instrumente specifice de fundamentare a politicilor, de monitorizare şi evaluare a implementării acestora;

• elaborarea prognozelor asupra evoluţiilor viitoare ale forţei de muncă (evoluţia ocupaţiilor, cererea de calificări, modificări ale pieţei muncii).

1.5. Rezultatele estimate ale Programului „Piaţa muncii"

1.5.1. Capacitate administrativă consolidată pentru elaborarea, implementarea, monitorizarea şi evaluarea politicilor (strategii, programe, legislaţie) în domeniul ocupării forţei de muncă

1.5.2. Metodologii şi instrumente elaborate de evaluare a calităţii ocupării, capacităţii de integrare şi adaptare a lucrătorilor pe piaţa muncii, capacităţii de gestionare a resurselor umane capacităţii de generare de locuri de muncă, creşterii ocupării de calitate în mediul rural, menţinerii lucrătorilor vârstnici pe piaţa muncii

1.5.3. Analize de impact efectuate cu privire la legislaţia impozitării şi taxării muncii asupra ocupării şi politicilor de stimulare a ocupării pentru diferite categorii de lucrători (tineri, vârstnici, comunităţi defavorizate), evoluţii ale pieţei muncii, inclusiv ale cererii de calificări pe termen lung

1.5.4. Actualizarea Clasificării ocupaţiilor din România pe baze ştiinţifice, în funcţie de evoluţia pieţei muncii

2. Programul „Pensii"

2.1. Scopul

Sistemul de pensii din România a cunoscut transformări majore în ultimii ani. România a implementat în ultimii ani o reformă profundă a sistemului prin operaţionalizarea componentei administrate privat (pilonul al II-lea) şi a celei voluntare/ocupaţionale (pilonul al III-lea).

Scopul Programului „Pensii" este de a sprijini pilonul public de pensii (pilonul I) în vederea asigurării sustenabilitatii pe termen lung şi a unui nivel adecvat al prestaţiilor.

2.2. Durata

Durata Programului „Pensii" este de maximum 36 de luni calendaristice.

2.3. Bugetul

Bugetul estimat al Programului „Pensii" este de 2.610 mii lei, din care pentru anul 2009 se pot efectua cheltuieli în sumă de 500 mii lei.

Necesarul de finanţare pentru cele 36 de luni calendaristice este:

•2009: 500 mii lei;

•2010: 1.510 mii lei;

•2011: 600 mii lei.

2.4. Obiectiv specific

Obiectivul specific al Programului „Pensii" este consolidarea capacităţii administrative a sistemului public de pensii.

Prin efectuarea de studii aplicate cu privire la sistemul de pensii din perspectiva organizării şi funcţionării va fi susţinută dezvoltarea structurilor funcţionale, a sistemului informaţional statistic şi a strategiilor în vederea asigurării sustenabilitatii pe termen lung a sistemului public de pensii.

2.5. Rezultatele estimate ale Programului „Pensii"

2.5.1. Capacitate administrativă consolidată a sistemului public de pensii

2.5.2. Sistem informaţional statistic pentru pensiile publice dezvoltat

2.5.3. Prognoze privind evoluţia sustenabilităţii financiare a schemei publice de pensii şi modele alternative de asigurare a sustenabilităţii acesteia

3. Programul „Incluziune socială"

3.1. Scopul

Politicile elaborate de autorităţile române în domeniul incluziunii sociale vizează dezvoltarea şi consolidarea structurilor instituţionale la nivel naţional şi teritorial (inclusiv prin dezvoltarea unui sistem naţional de coordonare şi monitorizare a politicilor de incluziune socială), diversificarea măsurilor de protecţie socială pentru grupurile defavorizate şi reducerea dependenţei beneficiarilor de sistemul de asistenţă socială prin dezvoltarea laturilor „active" ale protecţiei sociale: ocupare şi servicii sociale.

Guvernul României a adoptat o serie de strategii sectoriale adresate grupurilor vulnerabile, obiectivul global al dezvoltării politicilor sociale în România fiind creşterea calităţii vieţii cetăţenilor.

Prin elaborarea şi adoptarea Raportului strategic privind protecţia socială şi incluziunea socială, România participă la procesul de coordonare la nivelul Comunităţii Europene a politicilor dedicate protecţiei sociale şi incluziunii sociale. Documentul a stabilit principalii paşi strategici de urmat în domeniul protecţiei sociale, printr-o abordare într-o dimensiune partenerială, propunând şi responsabilităţile partenerilor din societate. Implementarea acestor priorităţi se poate face prin efortul autorităţilor centrale şi implicarea tuturor actorilor, şi anume: autorităţi locale, organizaţiile angajatorilor, sindicate, organizaţii ale societăţii civile, organizaţii/asociaţii ale beneficiarilor, mediu academic etc.

Promovarea incluziunii grupurilor dezavantajate va avea ca efect pe termen lung continuarea creşterii economice, întărirea coeziunii sociale şi va asigura garantarea sustenabilităţii financiare a sistemului de protecţie socială.

Scopul Programului „Incluziune socială" este de a susţine sistemul naţional de coordonare şi monitorizare a politicilor de incluziune socială, prin obţinerea de date şi informaţii cu privire la caracteristicile grupurilor vulnerabile, impactul politicilor de protecţie socială şi elaborarea unor recomandări pentru direcţiile viitoare de acţiune în domeniu.

3.2. Durata

Durata Programului „Incluziune socială" este de maximum 36 de luni calendaristice.

3.3. Bugetul

Bugetul estimat al Programului „Incluziune socială" este de 11.090 mii lei, din care pentru anul 2009 se pot efectua cheltuieli în sumă de 3.650 mii lei.

Necesarul de finanţare pentru cele 36 de luni calendaristice este:

• 2009: 3.650 mii lei;

• 2010: 6.540 mii lei;

• 2011: 1.390 mii lei.

3.4. Obiectiv specific

Obiectivul specific al Programului „Incluziune socială" este promovarea unor politici cuprinzătoare de incluziune socială în vederea creşterii gradului de coeziune socială.

3.5. Rezultatele estimate ale Programului „Incluziune socială"

3.5.1. Consolidarea sistemului naţional de coordonare şi monitorizare a politicilor de incluziune socială

3.5.2. Set de recomandări pentru dezvoltarea politicilor dedicate reconcilierii vieţii familiale cu cea profesională, îmbunătăţirea sistemului de acordare a prestaţiilor sociale, îmbunătăţirea politicilor de incluziune socială pentru diferite grupuri defavorizate

3.5.3. Cercetări sociologice asupra condiţiilor de viaţă şi calităţii vieţii

3.5.4. Evaluări de impact asupra aplicării legislaţiei privind ajutoarele de căldură

4. Programul „Mobilitatea lucrătorilor"

4.1. Scopul

Scopul Programului „Mobilitatea lucrătorilor" este de a susţine dezvoltarea, pe fundamente ştiinţifice, a politicilor dedicate migratiei forţei de muncă din perspectiva mobilităţii geografice.

Evaluările propuse în cadrul acestui program vor viza dubla dimensiune a migratiei (emigraţie şi imigraţie) şi poziţionarea politicilor pe care România le va dezvolta în funcţie de prognozele pe termen mediu şi lung.

De asemenea, programul are în vedere şi realizarea unei analize de impact în ceea ce priveşte aplicarea de către România, în calitate de stat membru al Uniunii Europene, a regulilor comunitare de coordonare a sistemelor de securitate socială şi va susţine din punct de vedere tehnic prevederile bugetare pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare generate de aplicarea regulilor comunitare în acest domeniu.

4.2. Durata

Durata Programului „Mobilitatea lucrătorilor" este de maximum 36 de luni calendaristice.

4.3. Bugetul

Bugetul estimat al Programului „Mobilitatea lucrătorilor" este de 3.902 mii lei, pentru anul 2009 nefiind prevăzute cheltuieli.

Necesarul de finanţare pentru cele 36 de luni calendaristice este:

• 2010: 500 mii lei;

• 2011: 1.502 mii lei;

• 2012: 1.900 mii lei.

4.4. Obiectiv specific

Obiectivul specific al Programului „Mobilitatea lucrătorilor" este constituirea unui sistem integrat de management al fluxurilor migraţiei lucrătorilor şi perfecţionarea sistemelor de protecţie socială pentru lucrătorii migranţi.

4.5. Rezultatele estimate ale Programului „Mobilitatea lucrătorilor"

4.5.1. Cercetare pentru estimarea dimensiunii, tendinţelor şi efectelor migraţiei asupra pieţei muncii

4.5.2. Dezvoltarea sistemului integrat de management al fluxurilor migraţiei lucrătorilor

4.5.3. Evaluarea impactului aplicării regulilor comunitare de coordonare a sistemelor de securitate socială asupra sistemului de securitate socială din România

4.5.4. Prognoză pe termen mediu şi lung a cheltuielilor suplimentare legate de aplicarea regulilor comunitare de coordonare a sistemelor de securitate socială

5. Programul „Securitate şi sănătate în muncă"

5.1. Scopul

Securitatea şi sănătatea în muncă reprezintă unul dintre domeniile cele mai importante şi mai dezvoltate ale politicii Uniunii Europene referitoare la ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale.

Ca suport tehnic şi ştiinţific pentru îndeplinirea obiectivelor din cadrul planului de acţiuni al Strategiei naţionale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, MMFES şi celorlalte instituţii implicate le sunt necesare studii şi cercetări de specialitate în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

Scopul Programului „Securitate şi sănătate în muncă" este de a furnizarea suportul tehnic şi ştiinţific pentru fundamentarea deciziilor în vederea implementării Strategiei naţionale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru perioada 2008-2013, elaborată în concordanţă cu documentul programatic la nivel european „Imbunătăţirea calităţii şi productivităţii în muncă: Strategia comunitară 2007-2012 privind sănătatea şi securitatea în muncă".

Programul „Securitate şi sănătate în muncă" este componentă definitorie a planului de acţiuni al Strategiei naţionale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru perioada 2008-2013 a MMFES, iar realizarea lui reprezintă o componentă a acţiunilor desfăşurate în scopul îmbunătăţirii nivelului de securitate şi sănătate în muncă la nivelul întreprinderilor şi/sau unităţilor.

5.2. Durata

Programul „Securitate şi sănătate în muncă" se va derula pe o perioadă de maximum 36 de luni calendaristice.

5.3. Bugetul

Bugetul estimat al Programului „Securitate şi sănătate în muncă" este de 3.605 mii lei, din care pentru anul 2009 se pot efectua cheltuieli în sumă de 1.265 mii lei.

Programul „Securitate şi sănătate în muncă" se va derula pe o perioadă de maximum 36 de luni calendaristice; în acest context se estimează un necesar de finanţare după cum urmează:

• anul 2009 - 1.265 mii lei;

• anul 2010 - 1.270 mii lei;

• anul 2011 - 1.070 mii lei.

5.4. Obiectivele specifice ale Programului „Securitate şi sănătate în muncă"

5.4.1. Imbunătăţirea continuă a nivelului de securitate şi sănătate în muncă are ca scop dezvoltarea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă în vederea ameliorării condiţiilor de muncă, precum şi asigurării unor maşini şi echipamente individuale de protecţie sigure pentru lucrători.

5.4.2. Sprijinirea angajatorilor din punct de vedere metodologic în vederea realizării activităţilor de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă are ca scop dezvoltarea suportului pentru aplicarea legislaţiei în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, reducerea costurilor generate de accidentele de muncă şi bolile profesionale (umane, economice, sociale), îmbunătăţirea imaginii firmelor şi a siguranţei produselor oferite, includerea aspectelor legate de securitate şi sănătate în strategia de dezvoltare a firmelor, dezvoltarea de instrumente de evaluare şi monitorizare a riscurilor profesionale.

5.4.3. Conştientizarea actorilor implicaţi în realizarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă are ca scop dezvoltarea culturii de prevenire prin utilizarea unor instrumente în vederea diseminării şi popularizării bunelor practici în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă.

5.4.4. Integrarea securităţii şi sănătăţii în muncă în programele de învăţământ şi de formare profesională are ca scop furnizarea informaţiilor necesare în vederea creşterii nivelului de conştientizare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, la nivel preuniversitar şi universitar, în concordanţă cu obiectivul european de dezvoltare a unei culturi autentice de prevenire a riscurilor.

5.5. Rezultatele estimate ale Programului „Securitate şi sănătate în muncă"

5.5.1. Imbunătăţirea cadrului legislativ şi a nivelului de securitate şi sănătate în muncă

5.5.2. Dezvoltarea de instrumente, seturi de recomandări şi soluţii în vederea creşterii capacităţii întreprinderilor de implementare a legislaţiei în vigoare care transpune legislaţia comunitară în domeniu

5.5.3. Creşterea capacităţii întreprinderilor de gestionare a securităţii şi sănătăţii în muncă, în scopul creşterii competitivităţii economice şi pe piaţa muncii

5.5.4. Reducerea numărului de cazuri de accidente şi îmbolnăviri profesionale, având ca efect reducerea costurilor cu prestaţiile de asigurări sociale, cu cheltuielile de sănătate, precum şi creşterea performanţelor economice ale întreprinderilor

5.5.5. Creşterea calităţii serviciilor furnizorilor de formare profesională prin stabilirea cerinţelor şi a competenţelor necesare formării lucrătorilor cu atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă Lista proiectelor cuprinse în Planul sectorial de cercetare-dezvoltare 2009-2012 este prezentată în anexa care face parte integrantă din prezentul plan sectorial de cercetare-dezvoltare.

ANEXA la planul sectorial de cercetare-dezvoltare

LISTA PROIECTELOR

cuprinse în Planul sectorial de cercetare-dezvoltare al Ministerului Muncii, Familiei şl Egalităţii de Şanse 2009-2012

Denumire: Planul sectorial de cercetare-dezvoltare al MMFES în domeniul pieţei muncii, protecţiei sociale, securităţii şl sănătăţii în muncă 2009-2012

Suma totală: 45.687 mii lei

2009-10.624 mii lei

2010 -19.725 mii lei

2011-11.384 mii lei

2012-4.434 mii lei

PROGRAMUL „PIAŢA MUNCII"

Total: 24.480 mii lei

2009 -5.219 mii lei

2010 -9.905 mii lei

2011 - 6.822 mii lei

2012 -2.534 mii lei

Obiectiv specific: Creşterea capacităţii administrative generale a MMFES şi a Instituţiilor aflate în subordinea, sub autoritatea sau în coordonarea MMFES de a dezvolta şi de a aplica strategii şi planuri de acţiune Integrate destinate creşterii nivelului de ocupare a forţei de muncă în plan naţional, regional şi local

                                                                                                                                                                                                                   - mii lei -

Nr. crt.

Denumirea proiectului

Durata

- luni -

Valoare totală/ Valoare 2009/ Valoare 2010/ Valoare 2011/ Valoare 2012

Rezultate preconizate

Rezumatul proiectului

Mod de aplicare/utilizare a rezultatelor

0

1

2

3

4

5

6

Actiunea: Efectuarea de studii aplicate cu privire la ocuparea forţei de muncă şl formarea resurselor umane

1.

Mecanisme de creştere a capacităţii României de gestionare a resurselor umane în contextul politicilor de ocupare a forţei de muncă, formare profesională şi incluziune socială

24

1.096/0/350/746/0

Studiu cu privire la capacitatea de gestionare a resurselor umane Diseminarea mecanismelor de creştere a capacităţii de gestionare a resurselor umane

Construirea metodologiei de investigare a stării de fapt cu privire la capacitatea de gestionare a resurselor umane

Aplicarea metodologiei, analiza rezultatelor şi propunerea de mecanisme de creştere a capacităţii României de gestionare a resurselor umane în contextul politicilor de ocupare a forţei de muncă, formare şi incluziune socială

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES în domeniul formării profesionale a forţei de muncă şi al ariilor conexe - ocuparea forţei de muncă şi incluziune socială Sprijinirea partenerilor sociali şi a mediului de afaceri cu privire la gestionarea resurselor umane prin publicarea şi diseminarea rezultatelor studiului (organizarea unui eveniment de diseminare şi postarea rezultatelor pe website-ul MMFES)

2.

Studiu privind gradul de ocupabilitate în rândul persoanelor aparţinând comunităţilor defavorizate şi efectul măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă pentru grupurile sociale vulnerabile

24

1.800/0/650/1.150/0

Adaptarea măsurilor de stimulare a ocupării forţei de muncă la specificul grupurilor defavorizate Evaluare de impact privind politicile de stimulare a ocupării forţei de muncă pentru grupurile sociale vulnerabile Identificarea şi diseminarea exemplelor de bună practică pentru dezvoltarea economică şi socială a comunităţilor defavorizate

Elaborarea metodologiei de analiză, analiza gradului de ocupabilitate în rândul persoanelor aparţinând comunităţilor defavorizate, propunerea de măsuri de dezvoltare Elaborarea şi aplicarea metodelor de investigare şi elaborarea evaluării de impact privind politicile de stimulare a ocupării forţei de muncă pentru grupurile sociale vulnerabile

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES în domeniu şi adaptarea modalităţilor de intervenţie ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Munca

Creşterea capacităţii de acţiune a altor actori relevanţi pentru promovarea ocupării forţei de

muncă in rândul grupurilor defavorizate

3.

Metode de măsurare a calităţii locurilor de muncă şi politici dedicate îmbunătăţirii nivelului calităţii

36

1.600/0/700/500/400

Analiza comparativă a experienţei diferitelor ţări europene Investigarea operatorilor economici din România cu privire la metodele şi măsurile aplicate Set de metode şi măsuri de îmbunătăţire a calităţii locurilor de muncă

Analiza experienţei diferitelor ţări europene, investigarea operatorilor economici din România cu privire la metodele şi măsurile aplicate, propunerea celor mai bune metode şi măsuri de îmbunătăţire a calităţii locurilor de muncă

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

4.

Strategie pentru promovarea ocupării forţei de muncă în rândul persoanelor vârstnice

36

1.590/690/500/400/0

Studiu privind impactul politicilor de stimulare a îmbătrânirii active asupra calităţii ocupării forţei de muncă Cercetare asupra percepţiilor populaţiei vârstnice ocupate cu privire la prelungirea vieţii active Ghid de bune practici privind îmbătrânirea activă

Analiza cadrului legal şi instituţional, investigarea gradului de absorbţie a pieţei muncii româneşti, analiza experienţei diferitelor ţări în elaborarea strategiilor de promovare a ocupării vârstnicilor Elaborarea şi validarea de către factorii decidenţi a unui proiect de strategie pentru promovarea ocupării în rândul persoanelor vârstnice şi prelungirea vieţii active Construirea instrumentului şi a metodologiei de investigare, aplicarea metodologiei şi analiza rezultatelor obţinute

Analiza experienţei diferitelor ţări europene, investigarea operatorilor economici din România cu privire la metodele şi măsurile aplicate, propunerea celor mai bune metode şi măsuri de îmbunătăţire a calităţii locurilor de muncă

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu Investigarea şi diseminarea diferitelor practici de promovare a îmbătrânirii active Editarea şi distribuirea ghidului de bune practici, util managerilor de întreprindere

5.

Cercetare asupra programelor de acţiune vizând creşterea ocupării forţei de muncă de calitate în mediul rural

36

1.600/0/600/500/500

Studiu privind situaţia actuală şi de perspectivă din mediul rural şi potenţialul de dezvoltare a locurilor de muncă de calitate Cercetare asupra percepţiilor şi atitudinilor lucrătorilor din mediul rural Ghid de bune practici în stimularea ocupării forţei de muncă în mediul rural

Analiza stării de fapt, identificarea ariilor şi domeniilor de dezvoltare economică, analiza gradului de acoperire cu resurse umane, propunerea de măsuri şi programe de acţiune în vederea creşterii ocupării forţei de muncă de calitate în mediul rural

Investigarea diferitelor practici de stimulare a ocupării forţei de muncă în mediul rural şi desprinderea celor mai bune dintre acestea, diseminarea lor actorilor interesaţi Construirea instrumentului şi a metodologiei de investigare, aplicarea metodologiei şi analiza rezultatelor obţinute

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

Editarea şi distribuirea ghidului de bune practici

0

1

2

3

4

5

6

6.

Cercetare privind modalităţile de instituţionalizare a conceptului de responsabilitate socială a întreprinderilor

12

250/0/250/0/0

Studiu asupra gradului de asimilare a conceptului de responsabilitate socială a întreprinderilor din România Analiză a caracteristicilor modelelor de responsabilitate socială a întreprinderilor

Analiză de impact privind asimilarea în mediul economic şi de afaceri românesc, precum şi în cadrul instituţional al pieţei muncii a conceptului de responsabilitate socială a întreprinderilor

Studierea gradului de asimilare a conceptului de responsabilitate socială a întreprinderilor din România, prezentarea caracteristicilor modelelor de responsabilitate socială a întreprinderilor, analiză de impact privind asimilarea în mediul economic şi de afaceri românesc, precum şi în cadrul instituţional al pieţei muncii a conceptului de responsabilitate socială a întreprinderilor

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES în domeniu

Sprijinirea partenerilor sociali, a mediului de afaceri cu privire la dezvoltarea şi aplicarea unor proiecte de tip responsabilitatea socială a corporaţiilor

7.

Politici şi măsuri de stimulare a tranziţiei de la perioade inactive la cele active pe parcursul carierei femeilor

12

300/300/0/0/0

Studiu privind eficacitatea şi eficienţa politicilor de stimulare a participării economice a forţei de muncă feminine şi a revenirii acesteia pe piaţa muncii, după perioade de inactivitate

Elaborarea metodologiilor şi instrumentelor de analiză; efectuarea cercetărilor; elaborarea, validarea şi diseminarea Studiului privind eficacitatea şi eficienţa politicilor de stimulare a participării economice a forţei de muncă feminine şi a revenirii acesteia pe piaţa muncii după perioade de inactivitate

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

8.

Evaluarea impactului politicilor specifice sistemului de asigurări sociale pentru şomaj asupra calităţii ocupării forţei de muncă şi flexisecurităţii

24

1.034/0/0/400/634

Studiu integrat asupra politicilor specifice sistemului de asigurări sociale pentru şomaj (de tip pasiv şi activ) şi interacţiunii din perspectiva creării unor şanse de ocupare de calitate a forţei de muncă

Stabilirea metodologiei de evaluare a impactului, definirea calităţii ocupării forţei de muncă, construirea grupurilor de investigare, aplicarea anchetei, calcularea regresiilor, evaluarea impactului

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu Sprijinirea partenerilor sociali, a mediului de afaceri şi a altor factori interesaţi în activităţile specifice implementării conceptului şi a principiilor flexisecurităţii

9.

Evaluarea impactului măsurilor active asupra ocupării durabile a forţei de muncă şi distribuţiei veniturilor pe baza metodelor econometrice

24

1.883/883/1000/0/0

Model econometric de analiză Culegerea informaţiilor Calculul indicatorilor Calculul impactului

Definirea modelului econometric de analiză, culegerea informaţiilor pentru calculul indicatorilor, calculul impactului

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

10.

Studiu privind impactul politicilor privind inserţia tinerilor pe piaţa muncii

36

1.804/404/900/500/0

Investigaţie privind percepţiile tinerilor privind oportunitatea şi riscurile integrării pe piaţa muncii românească şi europeană

Studiu de impact privind inserţia tinerilor pe piaţa muncii

Proiectarea metodologiei de evaluare a impactului, aplicarea ei şi întocmirea raportului de cercetare

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

Ajustarea metodelor de intervenţie specifice Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă pentru creşterea eficienţei

11.

Evaluarea impactului politicii de formare profesională continuă asupra pieţei muncii

24

1.211/511/700/0/0

Cercetare asupra impactului politicii de formare profesională continuă asupra pieţei muncii

Construirea instrumentului şi a metodologiei de investigare', aplicarea metodologiei şi analiza rezultatelor obţinute

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES si ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

Diseminare în rândul partenerilor sociali şi al altor actori interesaţi

12.

Proiecţii privind cererea de forţă de muncă la nivel naţional şi regional şi prognoză pe termen mediu şi lung a necesarului de calificări

36

2.026/0/500/1.026/500

Proiecţie a cererii de forţă de muncă Prognoză pe termen mediu şi lung a necesarului de calificări

Definirea parametrilor modelului de proiecţie a cererii de forţă de muncă, culegerea datelor, aplicarea modelului şi analiza rezultatelor

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

13.

Elaborarea de analize ocupaţionale pentru ocupaţiile care şi-au modificat conţinutul şi pentru cele nou-intrdduse pe piaţa muncii

24

3.300/1.650/1.650/0/0

Elaborarea analizelor ocupaţionale în funcţie de cererile de revizuire a Clasificării ocupaţiilor din România (COR)

Sprijinirea actualizării COR, fundamentată pe baze ştiinţifice, în funcţie de evoluţia pieţei muncii

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea revizuirii COR

Validarea unei noi COR

14.

Tendinţe de evoluţie a pieţei muncii din România. Analiză dinamică şi prognoză de evoluţie

24

1.900/0/900/1.000/0

Analiză-diagnostic a stării actuale a pieţei româneşti a muncii Analiză dinamică şi prognoză a trendurilor de evoluţie a cererii şi ofertei de forţă de muncă pe termen scurt si mediu

Analiză-diagnostic a stării actuale a pieţei româneşti a muncii; aplicarea metodelor şi modelelor de prognoză şi determinarea trendurilor de evoluţie ă cererii şi ofertei de forţă de muncă pe termen scurtsi mediu

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

15.

Optimizarea impozitării şi taxării muncii, ca pârghie de creştere a atractivităjii ocupării forţei de muncă (dimensiune dublă: mediul de afaceri şi grupurile vulnerabile cu prezenţă accidentală pe piaţa muncii)

24

1.681/781/900/0/0

Analiză a impactului legislaţiei impozitării şi taxării muncii asupra ocupării forţei de muncă Cercetare pentru identificarea factorilor de influenţă pe termen mediu si lung

Propunerea unui sistem de impozitare şi taxare optim

Analiza impactului legislaţiei impozitării şi taxării muncii asupra ocupării, identificarea factorilor de influenţă, propunerea unui sistem de impozitare şi taxare optim

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

PROGRAMUL „PENSII"

Total: 2.610 mii lei

2009 - 500 mii lei

2010 -1.510 mii lei

2011 -600 mii lei

2012 -0 mii lei

Obiectiv specific: Consolidarea capacităţii administrative a sistemului public de pensii

Nr. crt.

Denumirea proiectului

Durata

- luni -

Valoare totală/ Valoare 2009/ Valoare 2010/ Valoare 2011/ Valoare 2012

Rezultate preconizate

Rezumatul proiectului

Mod de aplicare/utilizare a rezultatelor

0

1

2

3

4

5

6

Acţiunea: Dezvoltarea structurilor funcţionale, a sistemului informaţional statistic şi a strategiilor în vederea asigurării sustenabilităţii pe termen lung a sistemului public de pensii

1.

Structuri organizatorice şi funcţionale pentru sistemul public de pensii

24

900/0/300/600/0

Propunere elaborată pentru un sistem de organizare şi funcţionare a schemei publice de pensii

Analiza caracteristicilor sistemului actual şi a provocărilor pe termen

mediu şi lung

Proiectarea, testarea şi validarea unei propuneri de sistem de organizare şi funcţionare a schemei publice de pensii

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea deciziilor de consolidare instituţională a Casei Naţionale de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale

2.

Sistem informaţional statistic (sistem de indicatori) pentru pensiile publice

12

500/0/500/0/0

Sistem informaţional statistic al schemei publice de pensii

Proiectarea unui sistem informaţional statistic al schemei publice de pensii

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Consolidarea capacităţii administrative în domeniu

3.

Modele şi strategii de asigurare a sustenabilităţii financiare a sistemului public de pensii

24

1.210/500/710/0/0

Prognoze privind evoluţia sustenabilităţii financiare a schemei publice de pensii şi modele alternative de asigurare a sustenabilităţii acesteia

Elaborarea prognozelor privind evoluţia sustenabilităţii financiare a schemei publice de pensii şi modele alternative de asigurare a sustenabilităţii acesteia

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

PROGRAMUL „INCLUZIUNE SOCIALĂ"

Total: 11.090 mii lei

2009 - 3.650 mii lei

2010 -6.540 mii lei 2011-1.390 mii lei 2012 -0 mii lei

Obiectiv specific: Promovarea unor politici cuprinzătoare de incluziune socială în vederea creşterii gradului de coeziune socială

                         

                                                                                                                                                                                                                  - mii lei -

Nr. crt.

Denumirea proiectului

Durata

- luni -

Valoare totală/ Valoare 2009/ Valoare 2010/ Valoare 2011/ Valoare 2012

Rezultate preconizate

Rezumatul proiectului

Mod de aplicare/utilizare a rezultatelor

0

1

2

3

4

5

6

Acţiunea: Promovarea incluziunii sociale

1.

Studiu privind implementarea măsurilor ce conduc la realizarea obiectivelor stabilite prin Strategia de la Lisabona

24

750/350/400/0/0

Dezvoltarea unui cadru integrat de acţiuni care să conducă la atingerea de către România a obiectivelor stabilite prin Strategia de la Lisabona

Gradul de atingere a obiectivelor stabilite prin Strategia de la Lisabona Inventarierea programelor şi măsurilor dezvoltate, analiza impactului acestora

Recomandări pentru accelerarea reformelor în vederea îndeplinirii obiectivelor

Transferul rezultatelor cercetării către

MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor şi politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

Sprijinirea autorităţilor române în ceea ce priveşte raportările necesar a fi realizate către Comisia Europeană

2.

Studiu privind dezvoltarea facilităţilor de îngrijire adresate persoanelor dependente din familii - factor esenţial în reconcilierea vieţii familiale cu cea profesională

18

650/250/400/0/0

Recomandări de îmbunătăţire a

sistemului de îngrijire a persoanelor

dependente

Adaptarea cadrului legislativ în

domeniu

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică Analizarea legislaţiei existente şi a programelor dezvoltate în România Identificarea modelelor de bună practică în domeniu ce pot sta la baza unei diseminări ulterioare la nivel naţional

Recomandări de îmbunătăţire a politicilor adresate reconcilierii vieţii familiale cu cea profesională

Transferul rezultatelor cercetării către MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor şi politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

Imbunătăţirea condiţiilor privind reconcilierea vieţii familiale cu cea profesională Dezvoltarea şi diversificarea facilităţilor de îngrijire adresate persoanelor dependente Creşterea gradului de întoarcere pe piaţa muncii a membrilor de familie care au în îngrijire o persoană dependentă

3.

Studiu de evaluare a impactului legislaţiei privind ajutoarele de căldură asupra condiţiilor de viaţă ale beneficiarilor: recomandări

18

980/440/540/0/0

Date administrative şi indicatori sociali colectaţi şi analizaţi

Recomandări de îmbunătăţire a

sistemului de acordare a prestaţiilor sociale, cu accent pe ajutoarele de căldură

Propuneri de adaptare a cadrului legislativ

Sistem de colectare a datelor

Elaborarea metodologiei de cercetare Analiza modului de aplicare a legislaţiei privind ajutoarele de căldură în perioada 2001-2008 Identificarea dificultăţilor şi deficienţelor de aplicare Identificarea indicatorilor sociali relevanţi pentru măsurarea eficienţei aplicării acestui program, colectarea datelor şi interpretarea rezultatelor Analiza mecanismelor financiare Realizarea de recomandări de îmbunătăţire a cadrului legislativ în corelaţie cu celelalte programe sociale dezvoltate pentru îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale cetăţenilor

Transferul rezultatelor cercetării către

MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor şi politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

Elaborarea unui cadru legislativ coerent şi unitar privind acordarea de ajutoare pentru încălzirea locuinţei

Eficientizarea cheltuirii fondurilor publice

4.

Studiu referitor la impactul măsurilor şi programelor prin care se favorizează incluziunea socială a persoanelor vârstnice

24

950/320/630/0/0

Recomandări de îmbunătăţire a

politicilor adresate incluziunii sociale a

persoanelor vârstnice

Sistem de monitorizare şi colectare de

date dezvoltat

Studiul elaborat şi diseminat

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică Analiza legislaţiei şi a iniţiativelor existente la nivel european privind promovarea incluziunii sociale a persoanelor vârstnice Analiza legislaţiei şi a iniţiativelor existente în România privind incluziunea socială a persoanelor vârstnice

Identificarea şi evaluarea impactului programelor existente la nivel naţional (inclusiv iniţiative ale angajatorilor) prin care se favorizează prelungirea vieţii active a persoanelor vârstnice Domeniile analizate se vor referi la: prestaţiile sociale acordate, servicii sociale, servicii de ocupare, sistemul de îngrijiri de sănătate şi îngrijiri pe termen lung.

Propuneri de îmbunătăţire a legislaţiei sau de implementare a unui cadru legislativ nou

Crearea unei baze de date privind bunele practici în domeniu Dezvoltarea unui sistem de monitorizare continuă a programelor dezvoltate în acest domeniu Diseminarea rezultatelor studiului

Transferul rezultatelor cercetării către

MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor şi politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

Imbunătăţirea condiţiilor de viaţă ale

persoanelor vârstnice

Creşterea gradului de ocupare în rândul persoanelor vârstnice

Eficientizarea sistemului de monitorizare în domeniu

0

1

2

3

4

5

6

5.

Studiu privind incluziunea activă a tinerilor - oportunităţi şi riscuri

24

750/320/430/0/0

Recomandări de îmbunătăţire a politicilor adresate incluziunii sociale a tinerilor

Studiul elaborat şi diseminat

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică Evaluarea eficienţei politicilor sociale adresate tinerilon programe de stimulare a participării la o formă de educaţie şi formare, servicii sociale, ocupare, asigurarea unei locuinţe etc. Identificarea oportunităţilor de angajare a tinerilor Recomandări de îmbunătăţire a politicilor care favorizează incluziunea activă a tinerilor Diseminarea rezultatelor studiului

Transferul rezultatelor cercetării către MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor si politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

Creşterea gradului de incluziune socială a tinerilor

Creşterea gradului de ocupare în rândul tinerilor

6.

Evaluarea impactului politicilor familiale asupra calităţii vieţii

30

1.050/420/870/240/0

Recomandări pentru realizarea unui cadru integrat necesar dezvoltării politicilor familiale Cercetarea elaborată şi diseminată

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică Inventarierea politicilor familiale dezvoltate în România de diferite autorităţi: sociale, juridice, economice, fiscale, culturale Analiza eficienţei implementării politicilor familiale asupra creşterii nivelului de trai

Elaborarea unor propuneri care să stea la baza dezvoltării unor politici integrate adresate familiei Diseminarea rezultatelor cercetării

Transferul rezultatelor cercetării către MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor si politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

7.

Studiul privind condiţiile de viaţă ale persoanelor de etnie romă: situaţia actuală şi recomandări

24

1.300/450/850/0/0

Recomandări de îmbunătăţire a politicilor adresate incluziunii sociale a populaţiei de etnie romă Studiul elaborat şi diseminat

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică Analiza factorilor care influenţează sărăcia şi excluziunea socială a persoanelor de etnie romă: structura pieţei muncii, sursele de venit, sistemul de educaţie, sănătate, locuire etc.

Identificarea şi evaluarea eficienţei politicilor sociale adresate populaţiei de etnie romă (măsurile active, venitul minim garantat, pachetul de prestaţii sociale, serviciile de ocupare şi serviciile sociale, politicile de stimulare a participării şcolare, măsurile privind programele de sănătate etc.) Evaluarea impactului programelor dezvoltate la nivel naţional, regional şi local asupra reducerii sărăciei şi combaterii excluziunii sociale a populaţiei de etnie romă

Transferul rezultatelor cercetării către MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor si politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

Dezvoltarea şi diversificarea programelor adresate populaţiei de etnie romă astfel încât să se favorizeze incluziunea socială a acesteia

Identificarea de exemple de bună practică care pot fi prezentate şi care pot fi subiectul unei diseminări la nivel naţional

Elaborarea de recomandări pentru îmbunătăţirea politicilor sociale adresate acestei categorii Diseminarea rezultatelor studiului

8.

Studiu privind lupta împotriva discriminării şi promovarea egalităţii de şanse - măsuri şi programe implementate în România

24

860/360/500/0/0

Recomandări de îmbunătăţire a politicilor din domeniul discriminării şi egalităţii de şanse Studiul elaborat şi diseminat

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică Analiza factorilor care conduc la discriminare

Identificarea principalelor categorii de persoane expuse riscului discriminării Identificarea principalelor aspecte legislative comunitare care reglementează domeniul discriminării şi egalităţii de şanse Analiza eficienţei legislaţiei/măsurilor/acţiunilor şi programelor dezvoltate în domeniu Elaborarea unei secţiuni special dedicate bunelor practici din domeniu Propuneri şi recomandări pentru dezvoltarea de noi iniţiative

Transferul rezultatelor cercetării către MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor şi politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

Dezvoltarea şi diversificarea programelor din domeniu

Promovarea învăţării reciproce în domeniu prin diseminarea bunelor practici

9.

Studiu privind eficienţa şi eficacitatea sistemului de prestaţii sociale din România în vederea perfecţionării şi modernizării

30

1.400/380/720/300/0

Recomandări de îmbunătăţire a cadrului legislativ privind prestaţiile sociale

Studiul elaborat

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică

Analiza modului de aplicare a

legislaţiei privind prestaţiile sociale în ultimii 3 ani

Identificarea dificultăţilor şi

deficienţelor de aplicare

Analiza mecanismelor de finanţare a acestora

Identificarea indicatorilor sociali

relevanţi pentru măsurarea eficienţei aplicării acestor programe, colectarea

datelor şi interpretarea rezultatelor

Realizarea de recomandări de

armonizare a sistemului naţional de prestaţii sociale

Transferul rezultatelor cercetării către

MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor şi politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

Armonizarea pachetului de prestaţii sociale astfel încât acestea să fie acordate mult mai eficient şi să răspundă nevoii reale a

beneficiarilor

Eficientizarea utilizării fondurilor publice

0

1

2

3

4

5

6

10

Studiu privind incluziunea activă a persoanelor cu probleme de sănătate mintală

18

750/0/450/300/0

Recomandări de îmbunătăţire a cadrului legislativ

Sistem de indicatori şi de monitorizare Studiul elaborat şi diseminat

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică Dezvoltarea unui sistem de colectare a datelor şi informaţiilor referitoare la acest subiect

Inventarierea cadrului legislativ din România: sănătate, servicii sociale, ocupare, juridic

Identificarea unor iniţiative inovative în diferite state ale Uniunii Europene, ce pot fi transferate şi în România Evaluarea eficienţei măsurilor şi programelor dezvoltate în România de către autorităţi publice (centrale, judeţene, locale), organizaţii neguvernamentale, precum şi de alte instituţii publice sau private Propuneri de îmbunătăţire a sistemului românesc de servicii sociale, medicale şi de ocupare, astfel încât să se asigure creşterea gradului de integrare socială a persoanelor cu probleme de sănătate mintală - măsuri concrete de acţiune Diseminarea rezultatelor studiului

Transferul rezultatelor cercetării către

MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor si politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

Bază de date privind situaţia persoanelor cu probleme de sănătate mintală

11.

Studiu privind impactul violenţei domestice asupra copiilor

24

800/350/450/0/0

Recomandări de îmbunătăţire a

cadrului legislativ

Studiul elaborat şi diseminat

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică

Analiza cauzelor care generează agresiune în familie

Identificarea cauzelor ce pot duce la crearea unui comportament agresiv în

rândul copiilor

Sistem de monitorizare şi raportare a cazurilor de abuz în rândul copiilor

Transferul rezultatelor cercetării către MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor si politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

12.

Studiu privind analiza factorilor care conduc la violenţă domestică în România

24

850/0/300/550/0

Recomandări de îmbunătăţire a politicilor adresate prevenirii şi combaterii violenţei domestice Studiul elaborat şi diseminat

Elaborarea metodologiei de cercetare; dezvoltarea de instrumente de investigare şi cercetare sociologică Analiza factorilor de risc care generează violenţă domestică Analiza comportamentelor sociale ce pot conduce la atitudini agresive Propuneri pentru dezvoltarea unui sistem de prevenţie şi asistare a cazurilor de agresiune Diseminarea rezultatelor studiului

Transferul rezultatelor cercetării către MMFES şi alţi parteneri implicaţi în domeniul incluziunii sociale

Fundamentarea deciziilor si politicilor ce vor fi iniţiate de MMFES

PROGRAMUL „MOBILITATEA LUCRATORILOR"

Total: 3.902 mii lei

2009 -0 mii lei

2010 -500 mii lei

2011 -1.502 mii lei 2012-1.900 mii lei

Obiectiv specific: Constituirea unul sistem integrat de management al fluxurilor migratiei lucrătorilor şi perfecţionarea sistemelor de protecţie socială pentru lucrătorii migranţi

                                                                                                                                                                                                                   - mii lei -

Nr. crt.

Denumirea proiectului

Durata

- luni -

Valoare totală/ Valoare 2009/ Valoare 2010/ Valoare 2011/ Valoare 2012

Rezultate preconizate

Rezumatul proiectului

Mod de aplicare/utilizare a rezultatelor

0

1

2

3

4

5

6

Acţiunea: Evaluarea provocărilor şl propunerea unor Instrumente de consolidare a capacităţii în domeniul migratiei şl securităţii sociale a lucrătorilor mlgranţi

1.

Evaluarea efectelor migratiei forţei de muncă asupra pieţei muncii din România

24

1.277/0/500//777/0

Estimarea dimensiunii, tendinţelor şi efectelor migratiei asupra pieţei muncii

Construirea instrumentului şi a metodologiei de investigare, aplicarea metodologiei, analiza rezultatelor şi estimarea dimensiunii, tendinţelor şi efectelor migratiei asupra pieţei muncii

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

2.

Proiectarea unui sistem integrat de management al fluxurilor migratiei lucrătorilor în vederea gestionării adecvate a migratiei economice (dubla dimensiune: emigraţie şi imigraţie; evaluare şi prognoză)

24

1.300/0/0/400/900

Sistem de management elaborat, testat şi validat

Proiectarea sistemului de management, testarea funcţionării lui, aplicarea unor eventuale îmbunătăţiri

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

3.

Impactul aplicării regulilor comunitare de coordonare a sistemelor de securitate socială asupra sistemului de securitate socială din România

24

1.325/0/0/325/1000

Impact al aplicării regulilor comunitare de coordonare a sistemelor de securitate socială asupra sistemului de securitate socială din România Prognoză pe termen mediu şi lung a cheltuielilor suplimentare legate de aplicarea regulilor comunitare de coordonare a sistemelor de securitate socială

Evaluarea impactului aplicării regulilor comunitare de coordonare a sistemelor de securitate socială asupra sistemului de securitate socială din România Prognoză pe termen mediu şi lung a cheltuielilor suplimentare legate de aplicarea regulilor comunitare de coordonare a sistemelor de securitate socială

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea elaborării politicilor MMFES şi ale altor instituţii cu atribuţii în domeniu

PROGRAMUL „SECURITATE Şl SĂNĂTATE IN MUNCA"

Total: 3.605 mii lei

2009 -1.265 mii lei

2010 -1.270 mii lei

2011 -1.070 mii lei

Obiectiv specific: Imbunătăţirea continuă a nivelului de securitate şi sănătate în muncă

                                                                                                                                                                                                                  - mii lei -

Nr. crt.

Denumirea proiectului

Durata

- luni -

Valoare totală/ Valoare 2009/ Valoare 2010/ Valoare 2011/

Rezultate preconizate

Rezumatul proiectului

Mod de aplicare/utilizare a rezultatelor

0

1

2

3

4

5

6

Acţiunea: Protecţia lucrătorilor împotriva riscurilor psihosociale

1.

Studiu privind elaborarea cerinţelor de securitate şi sănătate pentru prevenirea expunerii lucrătorilor la riscuri psihosociale

24

90/45/45/0

Adaptarea cadrului legislativ la cerinţele induse de riscurile psihosociale

Elaborarea cerinţelor de securitate şi sănătate şi a măsurilor specifice în vederea prevenirii şi/sau reducerii riscurilor profesionale Elaborarea cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă referitoare la riscurile psihosociale Elaborarea ghidului privind identificarea, evaluarea şi prevenirea riscurilor psihosociale

Identificarea riscurilor psihosociale şi a măsurilor de prevenire necesare pentru asigurarea securităţii şi sănătăţii lucrătorilor Studiul factorilor care generează riscuri psihosociale - stres, hărţuire şi violenţă la locul de muncă Elaborarea cerinţelor de securitate şi sănătate pentru prevenirea expunerii lucrătorilor la riscuri psihosociale Elaborarea ghidului privind identificarea, evaluarea şi prevenirea riscurilor psihosociale

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea deciziilor si acţiunilor MMFES pentru îmbunătăţirea legislaţiei

Imbunătăţirea mediului de muncă, asigurarea unui echilibru mai bun între viaţa profesională şi de familie şi între flexibilitatea şi securitatea

muncii

Suport pentru abordarea stresului în muncă şi a cauzelor acestuia prin dezvoltarea de instrumente de evaluare şi prevenire a riscurilor psihosociale

Acţiunea: Analizarea necesităţii elaborării unor măsuri suplimentare faţă de legislaţia existentă, în scopul creşterii nivelului de securitate şi sănătate în muncă

2.

Studiu privind elaborarea cerinţelor şi a măsurilor de securitate şi sănătate în muncă pentru domeniile economiei naţionale unde sunt necesare măsuri suplimentare faţă de legislaţia existentă

36

1.200/400/400/400

Elaborarea cerinţelor de securitate şi sănătate şi a măsurilor de prevenire a riscurilor profesionale în sectoarele şi subsectoarele de activitate ale economiei naţionale unde este necesară adoptarea unor măsuri suplimentare faţă de legislaţia existentă: agricultură, silvicultură, exploatare forestieră şi economia vânatului, industria extractivă, industria prelucrătoare, construcţii, energie electrică şi termică, gaze şi apă, hoteluri şi restaurante, transport, depozitare şi comunicaţii, sănătate şi asistenţă socială, comerţ, reparare şi întreţinere vehicule, industria alimentară, lucrul la înălţime şi spaţii închise

Identificarea şi stabilirea domeniilor economiei naţionale unde sunt necesare măsuri suplimentare faţă de legislaţia existentă, pentru care trebuie elaborate cerinţe şi măsuri de securitate şi sănătate în muncă Elaborarea cerinţelor şi a măsurilor de securitate şi sănătate pe baza analizei proceselor de muncă şi a riscurilor specifice, respectând principiile noii legislaţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă (SSM), armonizată cu legislaţia Uniunii Europene

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Fundamentarea deciziilor şi acţiunilor MMFES pentru îmbunătăţirea legislaţiei Imbunătăţirea nivelului de securitate şi sănătate în muncă la locurile de muncă

Imbunătăţirea nivelului activităţilor de management al SSM, analiză, diagnosticare şi prognoză în domeniul SSM

Diseminarea rezultatelor cercetării prin organizarea unui workshop pe an

Difuzarea rezultatelor prin mijloacele de comunicare on-line

3.

Elaborarea măsurilor necesare implementării directivelor 2006/42/CE (maşini) şi 89/686/CEE (echipamente individuale de protecţie) şi a legislaţiei naţionale armonizate

36

250/70/80/100

Stabilirea măsurilor şi modalităţilor de aplicare a prevederilor directivelor europene referitoare la maşini şi echipamente individuale de protecţie {EIP), în concordanţă cu directivele 2006/42/CE şi 89/686/CEE Elaborarea ghidului privind aplicarea Directivei europene 89/686/CEE referitoare la EIP, ediţia 2008 Elaborarea ghidului privind evaluarea aspectelor de securitate în vederea alegerii si utilizării EIP, în conformitate cu cerinţele Comunicării Comisiei 89/C328/02

Elaborarea ghidului de aplicare şi a fişelor tehnice de aplicare unitară a Directivei europene 2006/42/CE referitoare la maşini Elaborarea ghidurilor naţionale privind cerinţele esenţiale de securitate şi sănătate din domeniul maşinilor şi EIP

Măsuri, soluţii şi modalităţi concrete în sprijinul implementării legislaţiei referitoare la proiectarea şi fabricarea maşinilor şi EIP, necesare utilizării unor produse sigure de către lucrători Dezvoltarea unor instrumente pentru producătorii de maşini şi EIP, organisme de evaluare a conformităţii, autorităţi de supraveghere a pieţei şi autoritatea competentă în domeniu - MMFES

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari: MMFES şi factori implicaţi în proiectarea, fabricarea, evaluarea conformităţii şi supravegherea produselor

Utilizarea rezultatelor de către MMFES şi factorii implicaţi, prin promovarea unor instrumente de lucru în scopul îmbunătăţirii activităţii de prevenire la nivelul unităţilor economice

Publicare şi diseminare on-line a ghidurilor la nivel naţional

4.

Studiu privind elaborarea instrumentelor şi măsurilor tehnice privind activităţile referitoare la evaluarea conformităţii şi certificarea produselor, necesare pentru verificarea şi aprobarea sistemului calităţii proiectării şi fabricaţiei maşinilor şi EIP, în conformitate cu prevederile directivelor 2006/42/CE şi 89/686/CEE '

36

210/90/100/20

Asigurarea condiţiilor legate de dezvoltarea infrastructurii activităţii de evaluare a conformităţii în domeniul maşinilor şi EIP, conform prevederilor directivelor 2006/42/CE şi 89/686/CEE Instrumente tehnice şi măsuri organizatorice necesare pentru asigurarea cerinţelor legate de evaluarea şi aprobarea sistemului calităţii proiectării, fabricării, verificării şi inspecţiei finale a maşinilor

Instrumente tehnice şi măsuri organizatorice privind implementarea cerinţelor SR EN/ISO/CE117021: 2007, necesare pentru asigurarea cerinţelor legate de evaluarea şi aprobarea sistemului calităţii proiectării, fabricării, verificării şi inspecţiei finale a maşinilor, conform noilor proceduri stabilite în Directiva 2006/42/CE

Elaborarea documentelor tehnice şi a metodelor procedurale necesare activităţii de evaluare a conformităţii în domeniul maşinilor şi EIP, în scopul dezvoltării competenţelor referitoare la verificarea şi aprobarea sistemului calităţii proiectării şi fabricaţiei maşinilor şi EIP

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari: MMFES îndeplinirea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţilor de evaluare a conformităţii şi certificare a maşinilor şi EIP în vederea desemnării şi notificării, în concordanţă cu prevederile directivelor 2006/42/CE şi 89/686/CE

Obiectiv specific: Sprijinirea angajatorilor din punct de vedere metodologic în vederea realizării activităţilor de prevenire şi protecţie în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

                                                                                                                                                                                                                 - mii lei -

Nr. crt.

Denumirea proiectului

Durata

- luni -

Valoare totală/ Valoare 2009/ Valoare 2010/ Valoare 2011/

Rezultate preconizate

Rezumatul proiectului

Mod de aplicare/utilizare a rezultatelor

0

1

2

3

4

5

6

Acţiunea: Dezvoltarea de Instrumente şl ghiduri practice în sprijinul Implementării legislaţiei din domeniul securităţii şl sănătăţii în muncă

1.

Studiu privind stabilirea măsurilor de securitate şi sănătate în muncă necesare implementării legislaţiei naţionale care transpune directivele europene din domeniul politici sociale şi ocuparea forţei de muncă

24

600/300/300/0

Elaborarea ghidurilor de aplicare a legislaţiei naţionale privind cerinţele minime de securitate şi sănătate din domeniul politici sociale şi ocuparea forţei de muncă pentru: locuri de muncă, utilizarea echipamentelor de muncă, utilizarea echipamentelor individuale de protecţie, manipularea manuală a maselor, ecrane de vizualizare, şantiere temporare sau mobile, expunerea la agenţi chimici, biologici, cancerigeni sau mutageni, atmosfere potenţial explozive, câmpuri electromagnetice, nave de pescuit, semnalizare, azbest, vibraţii, zgomot, industria extractivă prin foraj, de suprafaţă şi subteran, asistenţa medicală la bordul navelor

Măsuri, soluţii şi modalităţi concrete în sprijinul implementării legislaţiei din domeniul politici sociale şi ocuparea forţei de muncă

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari: MMFES şi parteneri sociali. Publicarea şi diseminarea on-line a ghidurilor la nivel naţional

2.

Studiu privind evaluarea şi prevenirea riscurilor electrice

12

30/30/0/0

Elaborarea măsurilor şi modalităţilor specifice pentru evaluarea şi prevenirea riscurilor electrice Elaborarea ghidului privind evaluarea şi prevenirea riscurilor electrice Elaborarea metodologiei-cadru referitoare la autorizarea electricienilor din punctul de vedere al securităţii muncii, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 1.146/2006

Măsuri, soluţii şi modalităţi concrete privind evaluarea şi prevenirea riscurilor electrice

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari: MMFES şi parteneri sociali Publicarea şi diseminarea on-line a ghidului la nivel naţional

3.

Realizarea metodologiei pentru elaborarea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă la nivelul operatorilor economici

12

90/90/0/0

Metodologie pentru elaborarea instrucţiunilor proprii de securitate şi sănătate în muncă

Stabilirea modalităţilor de structurare a instrucţiunilor şi conţinuturilor-cadru corespondente, precizarea şi descrierea etapelor elaborării şi a cerinţelor de respectat

Transferul rezultatelor către MMFES

4.

Cercetări privind stabilirea valorilor-limită pentru agenţi chimici, cancerigeni şi mutageni şi a ghidurilor necesare în utilizare, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 1.218/2006 si Hotărârii Guvernului nr. 1.093/2006

36

400/100/150/150

Elaborarea ghidurilor necesare în utilizare pentru agenţi chimici, cancerigeni şi mutageni Dezvoltarea unei bănci de date privind factorii de risc, efectele lor, modul de evaluare şi valori-limită pentru agenţi chimici, cancerigeni şi mutageni

Stabilirea valorilor-limită şi elaborarea ghidurilor necesare în utilizare, pe baza informaţiilor disponibile privind agenţii chimici, cancerigeni şi mutageni, inclusiv a datelor ştiinţifice şi tehnice care există, precum şi a deciziilor Consiliului Uniunii Europene

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari: MMFES, Ministerul Sănătăţii Publice

Diseminare on-line la nivel naţional

Obiectiv specific: Conştientizarea actorilor implicaţi în realizarea activităţii de securitate şi sănătate în muncă

                                                                                                                                                                                                                  - mii lei -

Nr. crt.

Denumirea proiectului

Durata

- luni -

Valoare totală/ Valoare 2009/ Valoare 2010/ Valoare 2011

Rezultate preconizate

Rezumatul proiectului

Mod de aplicare/utilizare a rezultatelor

Acţiunea: Asigurarea derulării unui set de măsuri necesare dezvoltării culturii de prevenire

1.

Dezvoltarea conţinutului informativ şi a sistemului de promovare on-line a informaţiilor din domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

36

135/40/45/50

Promovarea securităţii şi sănătăţii în

muncă în cadrul întreprinderilor mici şi mijlocii (IMM)

Dezvoltarea culturii de prevenire a riscurilor

Popularizarea strategiilor şi politicilor naţionale în domeniul SSM

Popularizarea bunelor practici

Dezvoltarea sistemului software pentru facilitarea accesului la portalul cu informaţii de securitate şi sănătate în muncă pentru IMM-uri Dezvoltarea conţinutului informativ pe categorii de riscuri, cum sunt: zgomot, afecţiuni musculo-scheletice, riscuri psihosociale; grupuri vulnerabile: persoane cu dizabilităţi, femei, tineri, lucrători migranţi; sectoare de activitate: sănătate, transporturi, HORECA, construcţii

Actualizarea permanentă a informaţiilor şi facilitarea accesului la cele două portaluri on-line: http://imm.protectiamuncii.ro şi http://www.protectiamuncii.ro

Obiectiv specific: Integrarea securităţii şi sănătăţii în muncă în programele de învăţământ şi de formare profesională

                                                                                                                                                                                                                  - mii lei -

Nr. crt.

Denumirea proiectului

Durata

- luni -

Valoare totală/ Valoare 2009/ Valoare 2010/ Valoare 2011

Rezultate preconizate

Rezumatul proiectului

Mod de aplicare/utilizare a rezultatelor

Acţiunea: Măsuri necesare integrării securităţii si sănătăţii în muncă în procesul educaţional

1.

Studiu referitor la dezvoltarea unor module de securitate şi sănătate în muncă pentru învăţământul preuniversitar şi universitar, în conformitate cu prevederile Legii nr. 319/2006 şi ale strategiei României în domeniu

24

300/0/150/150

Module pentru pregătirea tinerilor în domeniul prevenirii şi combaterii riscurilor profesionale Elaborarea a două module al căror conţinut urmează să fie introdus în manualele pentru învăţământul preuniversitar şi universitar

Stabilirea structurii şi conţinutului modulelor, astfel încât să se realizeze un suport informativ adaptat cerinţelor pedagogice şi diferitelor niveluri de instruire teoretică şi practică, pornind de la sinteza bazelor teoretice, legislative şi metodologico-aplicative până la categoriile de riscuri şi sistemele aferente de măsuri de prevenire

Transferul rezultatelor cercetărilor către MMFES si Ministerul Educaţiei, Cercetării si Tineretului (MECT) Publicare şi diseminare la nivel naţional.

0

1

2

3

4

5

6

2.

Studiu privind dezvoltarea unor programe de formare în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă pentru antreprenori

12

100/0/0/100

Modul pentru pregătirea antreprenorilor în domeniul SSM

Stabilirea cerinţelor de instruire pentru

antreprenori

Sinteza şi redactarea informaţiilor

necesare

Transferul rezultatelor cercetărilor către MMFES şi Ministerul pentru Intreprinderi Mici şi Mijlocii şi Cooperaţie Organizarea de cursuri pentru antreprenori

3.

Elaborarea modulului pentru pregătirea cadrelor didactice/metodiştilor din învăţământul preuniversitar

12

100/0/0/100

Modul pentru pregătirea cadrelor didactice/metodiştilor din învăţământul preuniversitar, care urmează să predea disciplina „Securitate şi sănătate în muncă"

Stabilirea cerinţelor pentru pregătirea cadrelor didactice/metodiştilor din învăţământul preuniversitar Elaborarea modulului pentru pregătirea cadrelor

didactice/metodiştilor din învăţământul preuniversitar

Transferul rezultatelor cercetărilor către MMFES şi MECT

Instrument pentru formarea cadrelor didactice/metodiştilor din învăţământul preuniversitar în disciplina „Securitate şi sănătate în muncă".

Obiectiv specific: Formarea lucrătorilor cu atribuţii în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă

                                                                                                                                                                                                                   - mii lei -

Nr. crt.

Denumirea proiectului

Durata

- luni -

Valoare totală/ Valoare 2009/ Valoare 2010/ Valoare 2011/

Rezultate preconizate

Rezumatul proiectului

Mod de aplicare/utilizare a rezultatelor

0

1

2

3

4

5

6

Acţiunea: Stabilirea de competente specifice pentru lucrătorii cu atribuţii în domeniul SSM, în conformitate cu specificaţiile COR

1.

Studiu privind elaborarea cerinţelor şi a competenţelor necesare pentru formarea lucrătorilor cu atribuţii in domeniul SSM

12

100/100/0/0

Elaborarea cerinţelor şi a competenţelor necesare pentru următoarele ocupaţii din COR: specialist în domeniul SSM (cod 241220), inspector în domeniul SSM (cod 315219), coordonator în materie de SSM - studii superioare (cod 241221), coordonator în materie de SSM - studii medii (cod 315220) Asigurarea suportului necesar pregătirii şi perfecţionării lucrătorilor cu atribuţii in domeniul SSM Creşterea calităţii serviciilor furnizorilor de formare profesională în domeniul SSM

Identificarea şi stabilirea cerinţelor şi a competenţelor necesare pentru formarea lucrătorilor cu atribuţii în domeniul SSM

Elaborarea cerinţelor şi a metodologiei de formare a lucrătorilor pentru următoarele specializări: specialist în domeniul SSM, inspector în domeniul SSM, coordonator în materie de SSM (studii superioare), coordonator în materie de SSM (studii medii)

Transferul rezultatelor cercetărilor către beneficiari

Imbunătăţirea nivelului de formare a

lucrătorilor cu atribuţii specifice în domeniul SSM

Utilizarea de către furnizorii de formare profesională, în scopul îmbunătăţirii competenţelor specifice, a lucrătorilor cu atribuţii în domeniul SSM


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 668/2008

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 668 din 2008
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu