Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN  Nr. 592 din 14 octombrie 1998

pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania, agrearea si efectuarea inspectiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului de marfuri periculoase - R.N.T.R. 3

ACT EMIS DE: MINISTERUL TRANSPORTURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 220 bis  din 19 mai 1999


SmartCity3


    Ordinul nr. 592/1998, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 220 din 19 mai 1999, este reprodus si in acest numar bis.

    In temeiul art. 11 lit. d) din Ordonanta Guvernului nr. 19/1997 privind transporturile, aprobata si modificata prin Legea nr. 197/1998, al art. 4 alin. (2) lit. b) si f) si al alin. (3) lit. c) din Ordonanta Guvernului nr. 44/1997 privind transporturile rutiere, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 73/1998, precum si al art. 7 alin. (2) din Hotararea Guvernului nr. 44/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
    ministrul transporturilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Reglementarile privind omologarea in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania, agrearea si efectuarea inspectiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului de marfuri periculoase - R.N.T.R. 3, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Reglementarile R.N.T.R. 3 privind omologarea in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania, agrearea si efectuarea inspectiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului de marfuri periculoase, aprobate prin Ordinul comun al ministrului de interne si al ministrului transporturilor nr. 434/311 din 27 decembrie 1994/3 august 1995, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 192 din 24 august 1995, isi inceteaza aplicabilitatea.
    Art. 3
    Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" va aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                         Ministrul transporturilor,
                              Traian Basescu

    REGLEMENTARI SI NORME IN TRANSPORTURILE RUTIERE

    ANEXA 1
    (R.N.T.R. 3)

    MINISTERUL TRANSPORTURILOR

                               REGLEMENTARI
privind omologarea in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania, agrearea si efectuarea inspectiei tehnice periodice a vehiculelor destinate transportului de marfuri periculoase - R.N.T.R. 3

    CAP. 1
    Obiectul

    Art. 1
    Prezentele reglementari stabilesc modul de lucru pentru omologarea in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania, agrearea si inspectia tehnica periodica a vehiculelor destinate transportului de marfuri periculoase in trafic intern si international, in conformitate cu prevederile Acordului european pentru transportul international rutier de marfuri periculoase (A.D.R.).

    CAP. 2
    Domeniul de aplicare

    Art. 2
    Fac obiectul prezentelor reglementari:
    - toate vehiculele care efectueaza transport intern si/sau international de marfuri periculoase;
    - autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci destinate acestui tip de transport, atunci cand in A.D.R. nu este prevazut altfel.

    CAP. 3
    Omologarea pentru circulatia pe drumurile publice a vehiculelor destinate transportului de marfuri periculoase

    Art. 3
    Vehiculele destinate transportului de marfuri periculoase, care urmeaza sa fie inmatriculate pentru prima data in Romania, trebuie sa fie omologate pentru circulatia pe drumurile publice prin Regia Autonoma "Registrul Auto Roman".
    Art. 4
    Omologarea pentru transportul marfurilor periculoase este obligatorie pentru tipurile de vehicule definite in anexa 3 tabelul 1 pct. 1 - 5.
    La omologarea pentru circulatia pe drumurile publice, vehiculele destinate transportului de marfuri periculoase trebuie sa indeplineasca prescriptiile impuse prin "Conditii tehnice pentru vehicule rutiere in vederea admiterii in circulatie pe drumurile publice din Romania (R.N.T.R. - 2)" si cuprinse in A.D.R. sau in anexa nr. 3 la prezentele reglementari, dupa caz.
    Art. 5
    La prezentarea vehiculului in vederea omologarii de tip pentru transportul de marfuri periculoase, producatorul sau reprezentantul sau autorizat va depune la Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" urmatoarea documentatie:
    A. Cerere de omologare, cu precizarea tipului de vehicul, conform anexei nr. 3, sau a clasei (claselor) cifrei, literei si, eventual, a substantelor periculoase pentru care vehiculul poate fi utilizat.
    B. Specificatia tehnica detaliata a vehiculului, care va cuprinde:
    - desen de ansamblu, cu cotele principale de gabarit;
    - desen privind amplasarea pe vehicul a instalatiei de evacuare a gazelor arse;
    - desen privind amplasarea rezervorului de combustibil pe autovehicul;
    - desen cu dispozitivul de protectie a gurii de umplere a rezervorului*);
    - schema instalatiei electrice, cu indicarea sectiunilor conductorilor;
    - desen privind amplasarea bateriei de acumulatori si dimensiunile carcasei de protectie, cu indicarea izolatiilor utilizate*);
    - desen privind izolatiile speciale ale cablajelor;
    - schema franei de incetinire;
    - desen privind dimensiunile si modul de montaj al panoului metalic de protectie din spatele cabinei*);
    - desen cuprinzand amplasarea rezervorului de apa din cabina*);
    - desen privind amplasarea stingatoarelor de incendiu;
    - buletine de probe privind viteza de combustie a materialelor utilizate la constructia si la echiparea caroseriei si a cabinei*);
    - certificate de conformitate cu cerintele A.D.R. pentru anumite subansambluri sau sisteme*).
    C. Dupa caz, in functie de clasa sau de clasele de substante pentru care este destinat vehiculul, se vor depune urmatoarele documente care atesta ca suprastructurile specializate din dotare corespund constructiv si functional reglementarilor R.N.T.R. 2, R.N.T.R. 3, A.D.R. si normelor nationale in domeniu:
    - autorizatie emisa de catre Societatea Comerciala "Iprochim" - S.A. - Departamentul utilaje, autoritate competenta delegata de catre Ministerul Industriei si Comertului pentru cisternele, recipientele si instalatiile de operare care sunt montate pe vehiculele care transporta substante periculoase, care trebuie sa includa, daca este cazul, si autorizatia de la I.S.C.I.R. (Inspectia de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune si Instalatiilor de Ridicat) pentru cisternele, recipientele si instalatiile de operare care sunt montate pe vehiculele care transporta substante periculoase sub presiune. Pentru obtinerea acestei autorizatii se va prezenta la Societatea Comerciala "Iprochim" - S.A. - Departamentul utilaje cartea tehnica a suprastructurii (sau o documentatie echivalenta), care trebuie sa contina si referiri la conditiile tehnice si la instructiunile de operare cu echipamentele acesteia.
    In acest document institutia mentionata va specifica*):
    - clasa (clasele), cifrele, literele, numarul de identificare si denumirile substantelor pentru care vehiculul poate fi utilizat;
    - punctul de inflamabilitate a substantei;
    - compatibilitatea incarcaturilor stingatoarelor de incendiu care intra in dotarea vehiculului cu substantele pentru care este destinat sa le transporte;
    - existenta etichetarii vehiculului conform prevederilor A.D.R. cod numeric marginal (c.n.m.) 10500 si xx500;
    - gradul de umplere (incarcare) a suprastructurii (constructiv, autorizat, maxim, minim, dupa caz);
    - termenul de valabilitate.
    Solicitantul omologarii poate depune si documente originale care atesta existenta omologarii internationale valabile, conform A.D.R. In lipsa acestora, va prezenta documentatia mentionata mai sus.
------------
    *) Atunci cand este cazul.
    *) Emise de catre autoritatea competenta.

    Art. 6
    In cazul omologarii de tip, pe baza verificarilor si a probelor efectuate de catre Regia Autonoma "Registrul Auto Roman", pe baza documentelor prevazute la art. 5 lit. A, B si C si, daca sunt indeplinite toate conditiile, Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" elibereaza "Certificatul de omologare de tip pentru circulatia pe drumurile publice", in baza caruia producatorul sau reprezentantul sau autorizat poate elibera "Cartea de identitate a vehiculului" pentru vehiculele noi, fabricate conform tipului omologat.
    Art. 7
    In cazul omologarii individuale, pe baza verificarilor si a probelor efectuate de catre reprezentantul Regiei Autonome "Registrul Auto Roman", precum si a documentelor prevazute la art. 5 lit. C si daca sunt indeplinite toate conditiile, Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" elibereaza "Cartea de identitate a vehiculului", iar daca este cazul, "Certificatul de omologare individuala artizanala".

    CAP. 4
    Agrearea vehiculelor destinate transportului de marfuri periculoase

    Art. 8
    "Certificatul de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase" se elibereaza numai pentru tipurile de vehicule nominalizate si definite in A.D.R. atat pentru trafic national, cat si pentru trafic international, respectiv pentru:
    - vehiculele cisterna;
    - vehiculele purtatoare de cisterne demontabile;
    - vehiculele-baterie cu o capacitate mai mare de 1.000 l;
    - vehiculele care transporta conteinere-cisterna cu o capacitate mai mare de 3.000 l;
    - unitatile de transport de tip II sau III care transporta substante din clasa 1, autovehiculele care tracteaza remorci sau semiremorci corespunzatoare acestor tipuri de vehicule definite mai sus, atunci cand nu este specificat altfel in A.D.R.
    Se excepteaza de la aceasta prevedere vehiculele lente (asa cum sunt ele definite in R.N.T.R. 2) care pot fi incadrate in aceste tipuri de vehicule.
    Art. 9
    "Certificatul de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase" poate fi eliberat numai daca:
    - vehiculul indeplineste conditiile tehnice conform R.N.T.R. 1 sau R.N.T.R. 2, dupa caz, si pe cele specifice in A.D.R. (pentru transport international) sau cuprinse in anexa nr. 3 la prezentele reglementari (pentru transport national), dupa caz;
    - pentru suprastructura exista si este valabil unul dintre urmatoarele documente, dupa caz: autorizatie, certificat de conformitate cu prototipul, certificat de inspectie tehnica initiala, anuala sau periodica, emise de catre Societatea Comerciala "Iprochim" - S.A. - Departamentul utilaje.
    Art. 10
    "Certificatul de agreare pentru vehiculele care transporta anumite marfuri periculoase" se elibereaza de catre Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" detinatorului vehiculului, individual si la cererea scrisa a acestuia, dupa inmatricularea vehiculului, indiferent de modul de omologare (individuala sau de tip) si este valabil maximum un an, cu posibilitate de prelungire. El se poate elibera si pentru vehicule deja omologate si inmatriculate anterior, dar care nu au solicitat agrearea pana in acel moment. Si in aceste cazuri eliberarea certificatului se va face numai daca sunt indeplinite conditiile specifice si numai in urma efectuarii inspectiei tehnice conform prevederilor cap. 5.
    Termenul de valabilitate al "Certificatului de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase" este egal cu cel mai scurt dintre termenele cuprinse in documentele mentionate la art. 9 liniuta a II-a, fara a depasi insa un an.
    Art. 11
    Pentru transportul pe drumurile publice din Romania se va folosi unul dintre modelele de certificat prezentate in anexa nr. 1 sau 2. Certificatul prezentat in anexa nr. 1 se foloseste in cazul in care se efectueaza numai transport in trafic national, iar cele prezentate in anexa nr. 2, daca se efectueaza transporturi internationale. Certificatul pentru transporturi internationale este valabil si pentru efectuarea de transporturi in trafic national.
    "Certificatul de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase" (anexa nr. 2), pentru transporturile internationale, trebuie redactat, in afara de limba romana, si intr-o limba de circulatie internationala (franceza, engleza sau germana, la alegerea solicitantului) si va fi barat cu o diagonala de culoare roz.
    Art. 12
    Pe timpul efectuarii transportului "Certificatul de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase" trebuie sa fie prezent in mod obligatoriu la bordul autovehiculului:
    - in original (pentru trafic international);
    - in original sau copie legalizata (pentru trafic national).
    Art. 13
    In cazul unitatilor de transport formate dintr-un autovehicul (autotractor) si o remorca (semiremorca) se elibereaza cate un certificat pentru fiecare vehicul in parte, daca nu este altfel stipulat in A.D.R.
    Art. 14
    Impreuna cu "Certificatul de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase" si, daca este posibil, cu aceeasi durata de valabilitate, se elibereaza (sau se completeaza) anexa la certificatul de inmatriculare si se aplica ecusonul pe placa cu numarul de inmatriculare (conform Reglementarilor R.N.T.R. 1).

    CAP. 5
    Inspectia tehnica periodica a vehiculelor destinate transportului de marfuri periculoase

    Art. 15
    Pentru a putea fi mentinute in circulatie, vehiculele care transporta marfuri periculoase, care fac parte din tipurile nominalizate la art. 8 si pentru care este necesar "Certificatul de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase", vor fi supuse de catre detinatorii acestora unei inspectii tehnice periodice. Inspectia tehnica periodica a acestor vehicule se efectueaza numai la reprezentantele Regiei Autonome "Registrul Auto Roman", care au personal autorizat in acest sens.
    Art. 16
    Reprezentantele Regiei Autonome "Registrul Auto Roman" vor efectua, de asemenea, in exclusivitate, inspectiile tehnice periodice la urmatoarele categorii de vehicule:
    - remorci lente care apartin tipurilor nominalizate la art. 8;
    - vehicule cu suprastructuri specializate pentru transportul recipientelor cu gaze lichefiate sau cu alte marfuri periculoase.
    Art. 17
    La inspectia tehnica periodica vehiculele destinate transportului de marfuri periculoase trebuie sa indeplineasca, pe langa conditiile impuse prin "Reglementari privind inspectia tehnica periodica a autovehiculelor si remorcilor acestora" (R.N.T.R. 1), si conditiile care le sunt aplicabile, cuprinse in anexa nr. 3 la prezentele reglementari sau in A.D.R., dupa caz.
    Pentru indeplinirea conditiilor specifice legate de substantele transportate efectiv (referitoare la vehiculul propriu-zis, instalatiile refrigerante sau frigorifice, aerisirea compartimentelor pentru incarcatura, accesorii si dotari necesare pentru transportul unor anumite clase de substante etc.) raspunderea revine detinatorului vehiculului.
    Art. 18
    Pentru a putea fi mentinute in circulatie, vehiculele care transporta marfuri periculoase trebuie supuse inspectiei tehnice periodice la intervale de cel mult un an, cu exceptia vehiculelor care transporta substante din clasa a 7-a, care trebuie supuse inspectiei tehnice periodice la intervale de cel mult 8 luni.
    Art. 19
    La prezentarea vehiculului pentru inspectia tehnica detinatorul va prezenta:
    - certificatul de inmatriculare si anexa la acesta;
    - "certificatul de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase", pentru vehiculele care necesita eliberarea unui astfel de certificat conform art. 8, daca acesta a fost eliberat anterior;
    - pentru unele suprastructuri, ca si pentru cisternele, recipientele si instalatiile de operare care sunt montate pe vehicule, documentul emis de catre Societatea Comerciala "Iprochim" - S.A. - Departamentul utilaje (autorizatie, certificat de conformitate cu prototipul, inspectia tehnica initiala, inspectia tehnica anuala sau inspectia tehnica periodica), avand termenul de valabilitate reactualizat.
    Art. 20
    Perioada de valabilitate a inspectiei tehnice periodice este egala cu cel mai apropiat termen de valabilitate inscris in documentele de specialitate mentionate la art. 19 din aceasta reglementare, fara a depasi insa limitele prevazute la art. 18.
    Art. 21
    Pe baza documentelor, verificarilor si probelor efectuate, reprezentantul Regiei Autonome "Registrul Auto Roman":
    - aplica ecusonul pe placa cu numarul de inmatriculare;
    - inscrie in anexa la certificatul de inmatriculare data pana la care vehiculul trebuie supus urmatoarei inspectii tehnice, aplicand si stampila de inspectie tehnica;
    - dupa caz, elibereaza certificatul de agreare, il completeaza cu urmatoarea data la care valabilitatea acestuia inceteaza, daca certificatul exista deja, sau elibereaza un nou certificat, daca cel existent nu mai poate fi prelungit. Dispozitiile prezentului alineat nu se aplica in cazurile prevazute la art. 16.

    CAP. 6
    Dispozitii finale si tranzitorii

    Art. 22
    Omologarea de tip a vehiculelor destinate transportului de marfuri periculoase se efectueaza numai la Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" din Bucuresti, iar omologarile individuale, inspectiile tehnice si eliberarea certificatelor de agreare se efectueaza la reprezentantele Regiei Autonome "Registrul Auto Roman" din teritoriu.
    Art. 23
    Toate vehiculele care fac parte dintr-unul din tipurile sau categoriile de vehicule nominalizate la art. 8 si 16, inmatriculate pana la data intrarii in vigoare a prezentelor reglementari, si care efectueaza transporturi de marfuri periculoase vor fi supuse inspectiei tehnice de catre Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" prin reprezentantele sale, conform art. 15 si 16.
    Cu aceasta ocazie se va elibera, daca este cazul, "Cartea de identitate a vehiculului" si "Certificatul de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase".
    Daca un vehicul inmatriculat, destinat sa efectueze transport national de marfuri periculoase, nu indeplineste la prima inspectie tehnica periodica efectuata de Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" conditiile impuse prin codurile 506, 508, 509, 513 si 514 din anexa nr. 3, aceste conditii tehnice neindeplinite vor fi notificate la rubrica 6 (Observatii) din "Certificatul de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase", detinatorul fiind obligat ca in termen de un an sa execute modificarile impuse pentru ca vehiculul sa raspunda in totalitate acestor conditii tehnice.
    In cazul nerespectarii acestei obligatii, Regia Autonoma "Registrul Auto Roman" nu va prelungi valabilitatea "Certificatului de agreare pentru vehicule care transporta anumite marfuri periculoase".
    Art. 24
    Dupa intrarea in vigoare a prezentelor reglementari pentru vehiculele care urmeaza a fi inmatriculate, documentul mentionat la art. 5 lit. C se va acorda pe baza respectarii prevederilor reglementarilor R.N.T.R. 2, R.N.T.R. 3 si a normelor nationale in domeniu, aliniate la prevederile A.D.R.
    Art. 25
    Anexele nr. 1 - 5 fac parte integranta din prezentele reglementari.

    ANEXA 1
    la reglementari

 _____________________________________________________________________________
|   MINISTERUL TRANSPORTURILOR                                                |
|    ______                                  ______________________________   |
|   |\     ||  REGISTRUL                    |                              |  |
|   |__\___||  AUTO                         | Seria ........... Nr. ...... |  |
|   |    \\    ROMAN                        |______________________________|  |
|   |      \\                                                                 |
|                                                                             |
|                         CERTIFICAT DE AGREARE                               |
|          PENTRU VEHICULE CARE TRANSPORTA ANUMITE MARFURI PERICULOASE        |
|                                                                             |
|    1. Atestand ca vehiculul definit mai jos indeplineste conditiile cerute  |
| de Reglementarile privind omologarea in vederea admiterii in circulatie pe  |
| drumurile publice din Romania si ca este admis sa efectueze transporturi    |
| rutiere de marfuri periculoase pe drumurile publice din Romania.            |
|                                                                             |
|    2. Producatorul, marca si tipul vehiculului:                             |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    3. Nr. de inmatriculare/nr. de identificare/nr. de identificare a        |
| suprastructurii:                                                            |
|   .....................|........................|.......................... |
|                                                                             |
|    4. Numele si sediul detinatorului:                                       |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    5. Vehiculul descris mai sus a fost supus inspectiilor prevazute in      |
| R.N.T.R. 3 si indeplineste conditiile cerute pentru a fi admis sa efectueze |
| transportul rutier de marfuri periculoase din clasele, cifrele si literele  |
| mentionate mai jos (daca este necesar, se indica denumirea sau numarul de   |
| identificare a substantei):                                                 |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    6. Observatii:                                                           |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    7. Valabil pana la:               Emis de Reprezentanta R.A.R.:          |
|                                                                             |
|                                      Nr. de inregistrare/Data: ............ |
|    ..................                                                       |
|                                      Semnatura si stampila: ............... |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|

                                                                       (verso)
 _____________________________________________________________________________
|                                            ______________________________   |
|                                           |                              |  |
|                                           | Seria ........... Nr. ...... |  |
|                                           |______________________________|  |
|                                                                             |
|    8. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|                                                                             |
|       ..............................     Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|    9. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|                                                                             |
|       ..............................     Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|   10. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|                                                                             |
|       ..............................     Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|   11. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|                                                                             |
|       ..............................     Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|

    NOTA:
    1. Orice vehicul definit la art. 8 trebuie sa faca obiectul unui certificat distinct, daca nu este altfel stipulat, de exemplu pentru clasa 1.
    2. Acest certificat trebuie sa fie restituit emitentului atunci cand vehiculul este retras din circulatie, in cazul schimbarii transportatorului, utilizatorului sau detinatorului indicat la pct. 4, la expirarea termenului de valabilitate si in cazul unor modificari notabile ale caracteristicilor esentiale ale vehiculului.

    ANEXA 2A
    la reglementari

 _____________________________________________________________________________
|   MINISTERUL TRANSPORTURILOR                                                |
|    ______                                  ______________________________   |
|   |\     ||  REGISTRUL                    |                              |  |
|   |__\___||  AUTO                         | Seria ........... Nr. ...... |  |
|   |    \\    ROMAN                        |______________________________|  |
|   |      \\                                                                 |
|                                                                             |
|                         CERTIFICAT DE AGREARE                               |
|          PENTRU VEHICULE CARE TRANSPORTA ANUMITE MARFURI PERICULOASE        |
|                                                                             |
|                  BESCHEINIGUNG DER BESONDEREN ZULASSUNG                     |
|        VON FAHRZEUGEN ZUR BEFORDERUNG BESTIMMTER GEFAHRLICHER GUTER         |
|                                                                             |
|    1. Atestand ca vehiculul definit mai jos indeplineste conditiile cerute  |
| de Acordul european pentru transportul international de marfuri periculoase |
| (ADR) si este admis sa efectueze transporturi internationale de marfuri     |
| periculoase.                                                                |
|    Es wird bestatigt, daB das nachstehend bezeichnete Fahrzeug die          |
| Vorschriften des Europischen Ubereinkommens uber die internationale         |
| Beforderung gefahrlicher Guter auf der StraBe (ADR) fur die Zulassung zur   |
| Beforderung von gefahrlichen Gutern im internationalen StraBenverkehr       |
| erfullt.                                                                    |
|                                                                             |
|    2. Producatorul, marca si tipul vehiculului:                             |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    Hersteller, Marke und Typ des Fahrzeugs                                  |
|                                                                             |
|    3. Nr. de inmatriculare/nr. de identificare al sasiului/nr. de           |
|    identificare al suprastructurii:                                         |
|    ........................................................................ |
|    Amtliche Kennzeichen/Fahrgestellnummer/karosserienummer                  |
|                                                                             |
|    4. Numele si sediul detinatorului:                                       |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    Name und Betriebssitz des Eigentumers                                    |
|                                                                             |
|    5. Vehiculul descris mai sus a fost supus inspectiilor prevazute la codul|
| marginal 10.282 din anexa B la ADR si indeplineste conditiile cerute pentru |
| a fi admis sa efectueze transportul international rutier de marfuri         |
| periculoase din clasele, cifrele si literele mentionate mai jos (daca este  |
| necesar, se indica denumirea sau numarul de identificare a substantei):     |
|    Das oben beschriebene Fahrzeug ist den in Rn. 10282 der in Anlage B zum  |
| ADR vorgesehener Prufungen unterzogen worden und erfullt die Anforderungen  |
| fur die Zulassung zur internationalen Beforderung auf der StraBe von        |
| gefahrlichen Gutern der nachstehend autgefuhrten Klassen, Ziffern und       |
| Buchstaben (falls erforderlich sind die Benennung oder die                  |
| Kennzeichnungsnummer des Stoffes anzugeben).                                |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    6. Observatii:                                                           |
|       Bemerkungen                                                           |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    7. Valabil pana la: Emis de Reprezentanta R.A.R.: ........... |
|       Gultig bis                  Ausgegeben durch die R.A.R.-Ausgabestelle |
|    ......................         ......................................... |
|                                   Nr. de inregistrare/Data: ............... |
|                                   Registernummer/Datum .................... |
|                                   Semnatura si stampila: .................. |
|                                   Unterschrift und Dienststempel .......... |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|

                                                                       (verso)
 _____________________________________________________________________________
|                                            ______________________________   |
|                                           |                              |  |
|                                           | Seria ........... Nr. ...... |  |
|                                           |______________________________|  |
|                                                                             |
|    8. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Gultigkeit verlangert bis          R.A.R. Ausgabestelle               |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          Registernummer/Datum               |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Unterschrift und Dienststempel     |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|    9. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Gultigkeit verlangert bis          R.A.R. Ausgabestelle               |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          Registernummer/Datum               |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Unterschrift und Dienststempel     |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|   10. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Gultigkeit verlangert bis          R.A.R. Ausgabestelle               |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          Registernummer/Datum               |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Unterschrift und Dienststempel     |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|   11. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Gultigkeit verlangert bis          R.A.R. Ausgabestelle               |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          Registernummer/Datum               |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Unterschrift und Dienststempel     |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|    NOTA:                                                                    |
|    NOTES:                                                                   |
|    1. Orice vehicul trebuie sa faca obiectul unui certificat distinct, daca |
| nu este altfel stipulat, de exemplu pentru clasa 1.                         |
|    Alle Fahrzeuge mussen eine eigene Bescheinigung besitzen, falls nicht    |
| anders vorgesehen wird, wie z.B. fur Klasse 1.                              |
|    2. Acest certificat trebuie sa fie restituit emitentului atunci cand     |
| vehiculul este retras din circulatie, in cazul schimbarii transportatorului,|
| utilizatorului sau detinatorului indicat la pct. 4, la expirarea termenului |
| de valabilitate si in cazul unor modificari notabile ale caracteristicilor  |
| esentiale ale vehiculului.                                                  |
|    Diese Bescheinigung muB der Ausgabestelle zuruckgesandt werden falls das |
| Fahrzeug aus dem Verkehr entzogen ist, im Falle der Anderung des            |
| Beforderers, des Verwenders oder des Eigentumers, das bei Rn. 4 angegeben   |
| wurde, oder des Ablaufes der Gultigkeit und wesentlichen Anderungen der     |
| wichtigsten Merkmale des Fahrzeugs.                                         |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|

    ANEXA 2B
    la reglementari

 _____________________________________________________________________________
|   MINISTERUL TRANSPORTURILOR                                                |
|    ______                                  ______________________________   |
|   |\     ||  REGISTRUL                    |                              |  |
|   |__\___||  AUTO                         | Seria ........... Nr. ...... |  |
|   |    \\    ROMAN                        |______________________________|  |
|   |      \\                                                                 |
|                                                                             |
|                         CERTIFICAT DE AGREARE                               |
|          PENTRU VEHICULE CARE TRANSPORTA ANUMITE MARFURI PERICULOASE        |
|                                                                             |
|                        CERTIFICATE OF APPROVAL                              |
|                 FOR VEHICLES CARRYING DANGEROUS GOODS                       |
|                                                                             |
|    1. Atestand ca vehiculul definit mai jos indeplineste conditiile cerute  |
| de Acordul european pentru transportul international de marfuri periculoase |
| (ADR) si este admis sa efectueze transporturi internationale de marfuri     |
| periculoase.                                                                |
|    Testifying that the vehicle specified below fulfils the conditions       |
| prescribed by the European Agreement concerning the International Carriage  |
| of Dangerous Goods by Road (ADR) for its acceptance for the international   |
| carriage of dangerous by roads.                                             |
|                                                                             |
|    2. Producatorul, marca si tipul vehiculului:                             |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    Manufacturer, mark and type of vehicle                                   |
|                                                                             |
|    3. Nr. de inmatriculare/nr. de identificare/nr. de identificare a        |
|    suprastructurii:                                                         |
|    ....................|........................|.......................... |
|    Registration No./ Chassis No./ Carriage body No.                         |
|                                                                             |
|    4. Numele si sediul detinatorului:                                       |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    Name and business address of owner                                       |
|                                                                             |
|    5. Vehiculul descris mai sus a fost supus inspectiilor prevazute la codul|
| marginal 10.282 din anexa B la ADR si indeplineste conditiile cerute pentru |
| a fi admis sa efectueze transportul international rutier de marfuri         |
| periculoase din clasele, cifrele si literele mentionate mai jos (daca este  |
| necesar, se indica denumirea sau numarul de identificare a substantei):     |
|    The vehicle specified above has undergone the inspection prescribed in   |
| ADR, Annex B, marginal 10.282, and fulfils the conditions required for its  |
| acceptance for the international carriage by road of dangerous goods of the |
| following classes, items numbers and letters (where necessary the name of   |
| the substance or the substance identification number shall be given).       |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    6. Observatii:                                                           |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    Remarks                                                                  |
|                                                                             |
|    7. Valabil pana la:                 Emis de Reprezentanta R.A.R.: ...... |
|       Valid until                      Issuing by R.A.R. Branch             |
|       ...................              .................................... |
|                                        Nr. de inregistrare/Data: .......... |
|                                        Registration No./Date                |
|                                        Semnatura si stampila: ............. |
|                                        Stamp and signature                  |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|

                                                                       (verso)
 _____________________________________________________________________________
|                                            ______________________________   |
|                                           |                              |  |
|                                           | Seria ........... Nr. ...... |  |
|                                           |______________________________|  |
|                                                                             |
|    8. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Validity prelonged until           R.A.R. Branch                      |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          Registration No./Date              |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Signature and stamp                |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|    9. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Validity prelonged until           R.A.R. Branch                      |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          Registration No./Date              |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Signature and stamp                |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|   10. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Validity prelonged until           R.A.R. Branch                      |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          Registration No./Date              |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Signature and stamp                |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|   11. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Validity prelonged until           R.A.R. Branch                      |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          Registration No./Date              |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Signature and stamp                |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|    NOTA:                                                                    |
|    NOTE:                                                                    |
|    1. Orice vehicul trebuie sa faca obiectul unui certificat distinct, daca |
| nu este altfel stipulat, de exemplu pentru clasa 1.                         |
|    Every Vehicle shall be the subject of a separate certificate unless      |
| otherwise required e.g. for Class 1.                                        |
|    2. Acest certificat trebuie sa fie restituit emitentului atunci cand     |
| vehiculul este retras din circulatie, in cazul schimbarii transportatorului,|
| utilizatorului sau detinatorului indicat la pct. 4, la expirarea termenului |
| de valabilitate si in cazul unor modificari notabile ale caracteristicilor  |
| esentiale ale vehiculului.                                                  |
|    This certificate must be returned to the issuing service when the vehicle|
| is taken out of service; if the vehicle is transferred to another carrier,  |
| operator or owner, as specified in item 4; on expiry of the validity of the |
| certificate and if there is a material change in one or more essential      |
| caracteristics of the vehicle.                                              |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|

    ANEXA 2C
    la reglementari

 _____________________________________________________________________________
|   MINISTERUL TRANSPORTURILOR                                                |
|    ______                                  ______________________________   |
|   |\     ||  REGISTRUL                    |                              |  |
|   |__\___||  AUTO                         | Seria ........... Nr. ...... |  |
|   |    \\    ROMAN                        |______________________________|  |
|   |      \\                                                                 |
|                                                                             |
|                         CERTIFICAT DE AGREARE                               |
|          PENTRU VEHICULE CARE TRANSPORTA ANUMITE MARFURI PERICULOASE        |
|                                                                             |
|                          CERTIFICAT D'AGREMENT                              |
|     POUR LES VEHICULES TRANSPORTANT CERTAINES MARCHANDISES DANGEREUSES      |
|                                                                             |
|    1. Atestand ca vehiculul definit mai jos indeplineste conditiile cerute  |
| de Acordul european pentru transportul international de marfuri periculoase |
| (ADR) si este admis sa efectueze transporturi internationale de marfuri     |
| periculoase.                                                                |
|    Attestant que le vehicule designe ci-apres remplit les conditions        |
| requises par l'Accord europeen relatif au transport international de        |
| marchandises dangereuses par route (ADR) pour etre admis au transport       |
| international de marchandises dangereuses par la route.                     |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    2. Producatorul, marca si tipul vehiculului:                             |
|    Fabricant, marque et type du vehicule                                    |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    3. Nr. de inmatriculare/nr. de identificare/nr. de identificare a        |
|    suprastructurii:                                                         |
|    No. d'immatriculation/No. d'identification de chassis/No.                |
|    d'identification de la carrosserie                                          |
|    ....................|........................|.......................... |
|                                                                             |
|    4. Numele si sediul transportatorului, utilizatorului sau proprietarului:|
|    Nom et siege d'exploitation du transporteur, utilisateur ou proprietaire |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    5. Vehiculul descris mai sus a fost supus inspectiilor prevazute la codul|
| marginal 10.282 din anexa B la A.D.R. si indeplineste conditiile cerute     |
| pentru a fi admis sa efectueze transportul international rutier de marfuri  |
| periculoase din clasele, cifrele si literele mentionate mai jos (daca este  |
| necesar, se indica denumirea sau numarul de identificare a substantei):     |
|    Le vehicule decrit ci-dessus a subi les inspections prevues au marginal  |
| 10.282 de l'annexe B a l'ADR et remplit les conditions requises pour etre   |
| admis au transport intenational par route de marchandises dangereuses des   |
| classes, chiffres et lettres ci-apres (si necessaire, indiquer le nom ou le |
| numero d'identification de la matiere)                                      |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    6. Observatii:                                                           |
|    Observations                                                             |
|    ........................................................................ |
|    ........................................................................ |
|                                                                             |
|    7. Valabil pana la: Emis de Reprezentanta R.A.R.: ........... |
|    Valable jusqu'au               Emis par la Representance de R.A.R.       |
|    ...................            ......................................... |
|                                   Nr. de inregistrare/Data: ............... |
|                                   No. d'inregistration/Date                 |
|                                   Semnatura si stampila: .................. |
|                                   Signature et cachet                       |
|                                                                             |
|_____________________________________________________________________________|

                                                                       (verso)
 _____________________________________________________________________________
|                                            ______________________________   |
|                                           |                              |  |
|                                           | Seria ........... Nr. ...... |  |
|                                           |______________________________|  |
|                                                                             |
|    8. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Valabilite prolongee jusqu'au      Representance R.A.R.               |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          No. d'inregistration/Date          |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Signature et cachet                |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|    9. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Valabilite prolongee jusqu'au      Representance R.A.R.               |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          No. d'inregistration/Date          |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Signature et cachet                |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|   10. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Valabilite prolongee jusqu'au      Representance R.A.R.               |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          No. d'inregistration/Date          |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Signature et cachet                |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|   11. Valabilitate prelungita pana la:   Reprezentanta R.A.R.: ............ |
|       Valabilite prolongee jusqu'au      Representance R.A.R.               |
|                                                                             |
|       ...........................        Nr. de inregistrare/Data: ........ |
|                                          No. d'inregistration/Date          |
|                                                                             |
|                                          Semnatura si stampila: ........... |
|                                          Signature et cachet                |
|_____________________________________________________________________________|
|                                                                             |
|    NOTA:                                                                    |
|    NOTE                                                                     |
|    1. Orice vehicul trebuie sa faca obiectul unui certificat distinct, daca |
| nu este altfel stipulat, de exemplu pentru clasa 1.                         |
|    Tout vehicule doit faire l'objet d'un certificat distinct a moins qu'il  |
| ne soit autrement stipule, par exemple pour la classe 1.                    |
|    2. Acest certificat trebuie sa fie restituit emitentului atunci cand     |
| vehiculul este retras din circulatie, in cazul schimbarii transportatorului,|
| utilizatorului sau detinatorului indicat la pct. 4, la expirarea termenului |
| de valabilitate si in cazul unor modificari notabile ale caracteristicilor  |
| esentiale ale vehiculului.                                                  |
|    Ce certificat doit etre restitue au service emetteur lorsque le vehicule |
| est retire de la circulation, en cas de changement du transporteur,         |
| utilisateur ou proprietaire indeque dans la rubrique 4, a l'expiration de la|
| duree de validite et en cas de changement notable des caracteristiques      |
| essentielles du vehicule.                                                   |
|_____________________________________________________________________________|

    ANEXA 3
    la reglementari

                        CONDITII TEHNICE SUPLIMENTARE
privind omologarea, agrearea si inspectia tehnica a vehiculelor care transporta anumite marfuri periculoase

    Tabelul nr. 1

    Tipuri de vehicule destinate transportului de marfuri periculoase:
    1. Tipul EX/II - vehicule destinate transportului de explozivi pentru care este necesara o unitate de transport de tip II (definita la c.n.m. 11204 din A.D.R.)
    2. Tipul EX/III - vehicule destinate transportului de explozivi pentru care este necesara o unitate de transport de tip III (definita la c.n.m. 11204 din A.D.R.)
    3. Tipul FL - vehicule destinate transportului de lichide cu punct de inflamabilitate mai mic sau egal cu 61 grade C (cu exceptia combustibilului Diesel, motorinei ori a combustibilului lichid pentru calorifere) sau de gaze inflamabile, in cisterne fixe, demontabile, in conteinere-cisterna cu o capacitate mai mare de 3.000 litri si vehicule-baterie cu o capacitate mai mare de 1.000 litri, destinate transportului de gaze inflamabile.
    4. Tipul OX - vehicule destinate transportului de substante din clasa 5.1 cifra 1. a) in cisterne fixe sau demontabile sau in conteinere-cisterna cu o capacitate mai mare de 3.000 litri.
    5. Tipul AT - vehicule, altele decat cele de tip FL sau OX, destinate transportului de marfuri periculoase in conteinere-cisterna cu capacitatea mai mare de 3.000 litri sau in cisterne fixe sau demontabile, ori vehicule-baterie cu o capacitate mai mare de 1.000 litri, altele decat de tipul FL.
    6. Tipul VU - vehicule utilitare sau specializate, care nu fac parte din categoriile de mai sus si pentru care nu este necesara eliberarea certificatului de agreare, dar care trebuie sa indeplineasca unele conditii tehnice suplimentare pentru a putea transporta anumite marfuri periculoase.
    Aceste tipuri de vehicule trebuie sa fie conforme conditiilor aplicabile corespunzatoare, indicate in tabelul nr. 2.

    Tabelul nr. 2
________________________________________________________________________________
 Conditii tehnice suplimentare        Tipuri de vehicul
________________________________________________________________________________
Conditia      Caracteristici
  nr.      particulare pentru:   EX/II EX/III AT FL OX VU  Cod      Observatii
________________________________________________________________________________
   I     Identificare si                                   400      Conform
         documente                                                  R.N.T.R. 1
                                                                    si
                                                                    R.N.T.R. 3
  II     Instalatia electrica
 C001    - cablajele instalatiei         x    x  x  x      413; 513
         electrice
 C002    - deconectarea                  x       x         514
         bateriilor de
         acumulatoare
 C003    - bateriile de            x     x       x         414
         acumulatoare
 C004    - tahografe                     x       x         411; 412
 C005    - circuite electrice            x       x         413
         alimentate in
         permanenta
 C006    - instalatia electrica          x       x         413
         din spatele cabinei

 III     Franarea
 C007    - dispozitiv de franare         x    x  x  x      404; 405 Vezi nota
         antiblocare                                                nr. 1
 C008    - frana de incetinire           x    x  x  x      404; 405 Vezi nota
                                                                    nr. 2
 IV      Riscuri de incendiu
 C009    - materiale folosite la   x     x                 406
         constructia cabinei
 C009    - ecran termic pentru                      x      506
         cabina
 C010    - rezervoarele de         x     x       x  x  x*) 408; 508 *) pentru
         combustibil                                                lichide cu
                                                                    punct de
                                                                    inflamare
                                                                    sub 61 grade
                                                                    C sau gaze
                                                                    inflamabile
 C011    - motor                   x     x       x  x  x*) 401      *) pentru
                                                                    lichide cu
                                                                    punct de
                                                                    inflamare
                                                                    sub 61 grade
                                                                    C sau gaze
                                                                    inflamabile
 C012    - dispozitivul de         x     x       x     x*) 401; 402 *) pentru
         evacuare                                                   lichide cu
                                                                    punct de
                                                                    inflamare
                                                                    sub 61 grade
                                                                    C sau gaze
                                                                    inflamabile
 C013    - franarea de                   x    x  x  x      405
         incetinire
 C014    - incalzirea              x     x    x            415
         suplimentara a cabinei

 V       Limitarea de viteza
 C015    - dispozitiv de           x     x    x  x  x   x  416      Vezi nota
         limitare a vitezei                                         nr. 3

 VI      Alte conditii
 C016    - protectia                          x  x  x      509      numai pentru
         suplimentara spate a                                       vehicule-
         cisternei                                                  cisterna
 C017    - mijloace de stingere    x     x    x  x  x   x  410      pentru clasa
         a incendiilor                                              6.1 se
                                                                    aplica numai
                                                                    C017 (1) a)
                                                                    si (2)
 C018    - echipamente diverse     x     x    x  x  x   x  410
 C019    - prelata greu            x                    x  406      Vezi nota
         inflamabila sau                                            nr. 4
         neinflamabila
 C020    - caroserie de                  x                 407
         constructie speciala
 C021    - echipament electric     x     x             x*) 417      *)numai
         pentru clasa 1                                             pentru
                                                                    vehicule
                                                                    EX/I (ceea
                                                                    ce este
                                                                    aplicabil)
________________________________________________________________________________

    NOTE:
    1. Numai pentru autovehicule peste 16 t, remorci si semiremorci peste 10 t masa totala
    La omologare, in vederea primei inscrieri in circulatie in Romania, sau la omologarea de tip: obligatoriu pentru toate vehiculele definite la art. 8.
    La ITP si agreare pentru transport international pentru vehiculele definite la art. 8, inmatriculate dupa data de 30 iunie 1993; pentru autovehicule care tracteaza remorci din categoriile definite la art. 8, inmatriculate dupa data de 30 iunie 1995; pentru vehicule VU de categoria N3 si O4, inmatriculate dupa data de 30 iunie 1997.
    Obligatoriu la transport international pentru toate vehiculele in serviciu dupa data de 31 decembrie 1999, indiferent de data primei inmatriculari.
    Obligatoriu la transport national pentru vehiculele definite la art. 8, inmatriculate dupa data de 1 ianuarie 1996. Obligatoriu pentru toate vehiculele din tabelul nr. 1, care se vor inmatricula pentru prima oara dupa data de 31 decembrie 2002.
    2. Numai pentru autovehicule peste 16 t, remorci si semiremorci peste 10 t masa totala
    La omologare, in vederea primei inscrieri in circulatie in Romania, sau la omologarea de tip: obligatoriu pentru toate tipurile de vehicule de la art. 8; se va certifica conformitatea cu c.n.m. 220522 la omologarea de tip sau la prima verificare tehnica, conform c.n.m. 10282.
    La ITP si agreare pentru transport international pentru vehiculele definite la art. 8, inmatriculate dupa data de 30 iunie 1993; pentru autovehicule care tracteaza remorci din categoriile definite la art. 8, inmatriculate dupa data de 30 iunie 1993.
    Obligatoriu la transport international pentru toate vehiculele in serviciu dupa data de 31 decembrie 1999, indiferent de data primei inmatriculari.
    Obligatoriu la transport national pentru vehiculele din tabelul nr. 1, inmatriculate dupa data de 1 ianuarie 1996.
    3. Numai pentru autovehicule peste 12 t masa totala
    La omologare, in vederea primei inscrieri in circulatie in Romania, sau la omologarea de tip: obligatoriu pentru toate tipurile de autovehicule definite la art. 8.
    Obligatoriu si la transport national pentru toate tipurile de vehicule cuprinse in tabelul nr. 1, care se vor inmatricula pentru prima oara in Romania dupa data de 1 ianuarie 2000.
    La ITP si agreare pentru transport international obligatoriu pentru autovehiculele inmatriculate dupa data de 1 ianuarie 1988.
    4. Pentru transportul substantelor din clasele 1, 4.1 si 5.2 prelata trebuie sa fie greu inflamabila; pentru transportul substantelor din clasa 5.1 prelata trebuie sa fie neinflamabila.

    DETALIEREA CONDITIILOR TEHNICE SUPLIMENTARE CUPRINSE IN TABELUL Nr. 2

    C001  Cablajele instalatiei electrice
          a) Conductorii electrici trebuie sa fie dimensionati cu
             suficienta rezerva pentru a se evita incalzirile.
          Ei trebuie sa fie izolati intr-un mod adecvat.
          Toate circuitele trebuie sa fie protejate cu sigurante
          fuzibile sau cu intrerupatoare automate, cu exceptia
          urmatoarelor circuite: de la baterie la sistemul de pornire
          si de oprire al motorului, de la baterie la alternator, de la
          alternator la cutia cu sigurante fuzibile sau intrerupatoare
          automate, de la baterie la demarorul motorului, de la baterie
          la cutia de comanda a actionarii dispozitivului de franare de
          incetinire, daca acesta este electric sau electromagnetic, de
          la baterie la mecanismul electric de ridicare al unei axe.
          Circuitele neprotejate trebuie sa fie cat mai scurte posibil.
          b) Cablajele electrice trebuie sa fie fixate solid si
             amplasate in asa fel incat conductorii electrici sa fie
             protejati in mod adecvat impotriva agresiunilor mecanice
             si termice.
    C002  Deconectarea bateriilor de acumulatoare
          a) Un intrerupator pentru deconectarea circuitelor electrice
             trebuie montat cat mai aproape posibil de bateria de
             acumulatoare.
          b) Dispozitive de comanda directa sau indirecta trebuie
             instalate: unul in cabina de conducere si altul in
             exteriorul vehiculului.
          Ele trebuie sa fie usor accesibile si semnalizate distinct.
          Comanda din cabina va fi amplasata la indemana conducatorului
          asezat pe scaunul sau.
          Ea va fi prevazuta fie cu un capac de protectie, fie cu o comanda
          cu miscare complexa, ori cu orice alt dispozitiv care impiedica o
          declansare involuntara.
          c) Intrerupatorul trebuie sa poata fi deschis in timp ce motorul
             este in functionare fara ca sa rezulte supratensiuni periculoase.
          Utilizarea sa nu trebuie sa prezinte riscul de provocare a
          aprinderii unei atmosfere explozibile; aceasta se poate realiza
          prin utilizarea unei cutii de intrerupatoare, avand un grad de
          protectie IP 65, conform standardului CEI 529.
          d) Conexiunile electrice de la intrerupatorul circuitului de la
             baterie trebuie sa aiba un grad de protectie IP 54.
          Totusi acest lucru nu mai este cerut, daca conexiunile se afla
          in interiorul unei cutii care poate fi cutia bateriei, caz in
          care este suficient sa se protejeze aceste conexiuni impotriva
          scurtcircuitelor, cu ajutorul, de exemplu, al unui capac din
          cauciuc.
    C003  Bateriile de acumulatoare
          Bornele bateriilor trebuie sa fie izolate din punct de vedere
          electric sau sa fie acoperite de capacul izolator al cutiei bateriei.
          Daca bateriile sunt situate in alta parte decat sub capota
          motorului, ele trebuie sa fie fixate intr-o cutie de baterie
          ventilata.
    C004  Tahografe
          Alimentarea electrica a tahografului se va efectua printr-o
          bariera de securitate conectata direct la baterie.
          Tahograful si bariera de securitate trebuie sa satisfaca
          conditiile referitoare la aparatele electrice asociate conform
          standardului european EN 50020.
    C005  Circuite electrice alimentate in permanenta
          Componentele instalatiei electrice, cu exceptia tahografului,
          care raman sub tensiune atunci cand intrerupatorul bateriei
          este deschis, trebuie sa fie adecvate pentru utilizarea in zone
          periculoase si trebuie sa fie in conformitate cu prescriptiile
          standardului european EN 50014, cu cele ale unuia dintre
          standardele EN 50015-50020 sau EN 50028 si cu prescriptiile
          pentru grupa de gaze corespunzatoare, in functie de natura
          substantei transportate.
    C006  Instalatia electrica din spatele cabinei
          Ansamblul acestei instalatii trebuie conceput, realizat si
          protejat in asa fel incat sa nu poata provoca nici aprindere,
          nici scurtcircuit in conditii normale de utilizare a
          vehiculelor si sa reduca la minimum aceste riscuri in caz de
          soc sau de deformare, in special:
          a) cablajele. Cele situate in spatele cabinei de conducere
             trebuie sa fie protejate impotriva socurilor, abraziunii si
             frecarii in timpul utilizarii normale a vehiculului. Totusi
             cablurile dispozitivului de franare antiblocare nu necesita
             o protectie suplimentara;
          b) iluminarea. Nu trebuie utilizate lampi cu soclu cu insurubare.
    C007  Dispozitiv de franare antiblocare
          a) Autovehiculele cu masa maxima mai mare de 16 tone sau care
             sunt autorizate sa tracteze o remorca cu o masa maxima mai
             mare de 10 tone trebuie sa fie echipate cu un dispozitiv
             antiblocare, conform c.n.m. 220521 (1) din A.D.R.
          b) Remorcile avand o masa maxima mai mare de 10 tone trebuie sa
             fie echipate cu un dispozitiv antiblocare, conform
             c.n.m. 220521 (2) din A.D.R.
          c) Racordurile electrice ale dispozitivului antiblocare dintre
             autovehiculul tragator s remorca trebuie sa fie realizate cu
             ajutorul unui conector conform cu Standardul ISO 7.638/1985.
    C008  Frana de incetinire
          a) Autovehiculele cu masa maxima mai mare de 16 tone sau care
             sunt autorizate sa tracteze o remorca cu masa maxima mai mare
             de 10 tone trebuie sa fie echipate cu un dispozitiv de franare
             de incetinire, conform c.n.m. 220522 din A.D.R.
          Daca autovehiculul care tracteaza remorci si semiremorci nu
          satisface conditiile de eficacitate conform c.n.m. 220522 (2) - e),
          atunci remorca sau semiremorca trebuie sa fie echipata cu un
          dispozitiv de franare de incetinire, conform c.n.m. 220522 (3).
    C009  Materiale folosite la constructia cabinei
          Pentru constructia elementelor cabinei, indicate la
          c.n.m. 220531 (1), trebuie utilizate numai materiale greu
          inflamabile (la care, in conformitate cu procedura definita in
          Standardul ISO 3.795/1989, un esantion din respectivul material
          prezinta o viteza de ardere mai mica de 100 mm/min.).

    NOTA:
    Aceasta conditie se verifica la omologare prin certificat de conformitate al producatorului, iar la inspectia tehnica, prin declaratie scrisa pe propria raspundere a detinatorului.

          Ecran termic pentru cabina
          Cu exceptia cazului in care cabina este construita din materiale
          greu inflamabile, in spatele cabinei trebuie dispus un scut
          metalic sau din alt material adecvat, cu latimea egala cu cea a
          cisternei.
          Toate ferestrele din spate ale cabinei sau ale scutului trebuie
          inchise ermetic, trebuie sa fie confectionate din geam securizat
          rezistent la foc si sa aiba rame ignifugate.
          Intre cisterna si cabina sau scut trebuie asigurat un spatiu
          liber de cel putin 15 cm.
    C010  Rezervoarele de combustibil
          a) Trebuie amplasate in asa fel incat sa fie protejate atat cat
             este posibil impotriva oricarui impact.
          b) In caz de scurgeri, combustibilul trebuie sa se scurga pe sol,
             fara a veni in contact cu partile calde ale vehiculului si
             nici cu incarcatura.
          c) Rezervoarele care contin benzina trebuie echipate cu un
             dispozitiv antifoc eficace, adaptabil la orificiul de umplere,
             sau cu un dispozitiv care permite mentinerea orificiului de
             umplere inchis ermetic.
    C011  Motorul
          Trebuie echipat si amplasat in asa fel incat sa se evite orice
          pericol pentru incarcatura ca urmare a incalzirii sau aprinderii.
          In cazul vehiculelor de tip EX/II si EX/III, motorul trebuie sa
          se gaseasca in fata peretelui anterior al volumului pentru
          incarcatura. Totusi el poate fi amplasat si sub acest volum, cu
          conditia sa se evite orice incalzire, chiar localizata, a
          incarcaturii.
    C012  Dispozitivul de evacuare
          Dispozitivul de evacuare, precum si tevile de esapament trebuie
          amplasate si protejate in asa fel incat sa se evite orice pericol
          pentru incarcatura ca urmare a incalzirii sau aprinderii.
          Partile dispozitivului de evacuare, eventual aflate direct sub
          rezervorul de combustibil (motorina), trebuie sa se gaseasca la o
          distanta de cel putin 100 mm de acesta sau sa fie protejate
          printr-un ecran termic.
          Pentru vehicule de tip EX/II si EX/III sistemul de evacuare
          trebuie sa se gaseasca in fata peretelui anterior al volumului
          pentru incarcatura sau separat de acesta printr-un paravan
          rezistent la foc si izolat termic. Orificiul tevii de esapament
          trebuie sa fie in acest caz indreptat spre partea exterioara a
          vehiculului.
    C013  Franarea de incetinire
          Vehiculele echipate cu un dispozitiv de franare de incetinire
          care dezvolta temperaturi ridicate, aflat in spatele peretelui
          posterior al cabinei, trebuie prevazute cu o izolatie termica
          intre acest dispozitiv si cisterna sau incarcatura, fixata solid
          si amplasata astfel incat aceasta sa permita evitarea oricarei
          incalziri, fie si locala, a peretelui cisternei sau a incarcaturii.
          Aceasta izolatie trebuie sa protejeze dispozitivul de franare si
          impotriva scurgerilor sau curgerilor din produsul transportat.
    C014  Incalzirea suplimentara
          Aparatele de incalzire suplimentara trebuie sa fie suficient de
          sigure in ceea ce priveste protectia contra incendiului. Ele
          trebuie sa fie dispuse inaintea peretelui de protectie (peretele
          din spatele cabinei). Aparatul de incalzire suplimentara trebuie
          sa fie dispus cat mai in fata si cat mai sus posibil (la cel
          putin 80 cm fata de nivelul solului) si sa fie prevazut cu
          dispozitive care impiedica punerea unor obiecte in contact cu
          suprafetele calde ale aparatului sau ale tevii sale de evacuare.
          Pot fi utilizate numai aparate prevazute cu un dispozitiv de
          repunere rapida in functiune a motorului de ventilatie pentru
          aerul de combustie (maximum 20 s).
    C015  Dispozitivul de limitare a vitezei
          Autovehiculele cu o masa maxima mai mare de 12 tone vor trebui
          sa fie echipate cu un dispozitiv de limitare a vitezei,
          conform c.n.m. 220540 din A.D.R., care sa limiteze viteza maxima
          la maximum 85 km/h.
    C016  Protectia suplimentara spate a cisternei
          Spatele vehiculului trebuie sa fie dotat, pe toata latimea
          cisternei, cu un parasoc suficient de rezistent la impactul din
          spate.
          Intre peretele din spate al cisternei si bara parasoc trebuie sa
          fie o distanta de minimum 100 mm. Se va considera solutie tehnica
          satisfacatoare si existenta unei structuri de protectie suficient
          de rezistenta pentru echipamentele de la spatele cisternei, care
          sa actioneze in acelasi fel ca un parasoc, sau o depasire a
          cisternei de catre lonjeroanele sasiului cu minimum 250 mm.
    C017  Mijloace de stingere a incendiilor
          1. Toate unitatile de transport pentru marfuri periculoase
             trebuie sa fie dotate cu:
          a) cel putin un aparat portativ de lupta impotriva incendiilor,
             cu o capacitate minima de 2 kg de pudra sau echivalenta pentru
             un alt agent de stingere acceptabil, apt sa combata un
             incendiu la motor sau la cabina unitatii de transport, si
             care, daca ar fi folosit pentru combaterea unui incendiu care
             implica incarcatura, nu il agraveaza, ci, pe cat posibil, il
             combate.
          Daca vehiculul este dotat cu un dispozitiv fix, automat si usor
          de declansat pentru combaterea unui incendiu la motor, nu mai
          este necesar ca aparatul portativ sa fie adaptat pentru stingerea
          unui incendiu la motor.
          b) in plus fata de ceea ce este prevazut la lit a), cel putin cu
             un aparat portativ de lupta impotriva incendiilor, cu o
             capacitate de minimum 6 kg de pudra sau echivalenta pentru un
             alt agent de stingere, apt sa combata un incendiu al
             pneurilor/franelor sau un incendiu care implica incarcatura.
             Autovehiculele cu o masa totala de pana la 3,5 tone vor putea
             fi prevazute cu un aparat portativ de lupta impotriva
             incendiului cu o capacitate de minimum 2 kg de pudra.
          2. Agentii de stingere, continuti in stingatoarele unitatii de
             transport, nu trebuie sa degajeze gaze toxice nici in cabina
             de conducere, nici sub influenta caldurii unui incendiu.
          3. Stingatoarele prevazute la pct. 1 trebuie sa fie prevazute cu
             sigiliu care sa permita verificarea faptului ca nu au fost
             utilizate, trebuie sa poarte o marca de conformitate cu o
             norma recunoscuta de autoritatea competenta, precum si o
             inscriptie care sa indice data la care va trebui sa aiba loc
             urmatoarea inspectie.
    C018  Echipamente diverse
          a) o trusa de scule pentru reparatiile intamplatoare ale
             vehiculului;
          b) cel putin o cala de dimensiuni corespunzatoare greutatii
             vehiculului si diametrului rotilor, pentru fiecare vehicul;
          c) doua lumini de culoare portocalie, cu alimentare independenta
             de instalatia electrica a vehiculului, cu aprindere continua
             sau intermitenta;
          d) cu echipament necesar pentru a putea lua primele masuri de
             securitate, cum ar fi:
             (i) pentru protectia conducatorului: o vesta fluorescenta,
             ochelari de protectie, un dispozitiv de protectie respiratorie
             adecvat pentru substanta toxica transportata, o pereche de
             manusi de protectie, un sort si o pereche de cizme de
             protectie, o lanterna de buzunar, un recipient cu apa pentru
             clatirea ochilor;
             (ii) pentru protectia publicului: patru semnale reflectorizante
             portabile (conuri, triunghiuri etc.);
             (iii) pentru protectia mediului: un capac pentru drenurile si
             gurile de scurgere, rezistent fata de substanta transportata,
             o lopata, o matura, un material absorbant adecvat, un recipient
             colector adecvat pentru cantitati mici, o folie din material
             plastic de minimum 2 m x 3 m.

    NOTA:
    Unele dintre obiectele mentionate la pct. (i), (ii), (iii) nu sunt necesare decat pentru anumite cazuri prevazute in A.D.R. Prezenta obiectelor adecvate la bordul vehiculului intra in raspunderea detinatorului.

    C019  Prelata greu inflamabila sau neinflamabila

    NOTA:
    Aceasta conditie se verifica la omologare prin certificat de conformitate al producatorului, iar la inspectia tehnica, prin declaratie scrisa pe propria raspundere a detinatorului privind mentinerea in exploatare a proprietatilor prelatei.

    C020  Caroserie de constructie speciala
          Caroseria trebuie sa fie inchisa si sa nu prezinte interstitii.
          Ea trebuie sa fie construita solid cu materiale greu inflamabile,
          in asa fel incat sa protejeze suficient marfurile transportate.
          Calitatile de izolare si de rezistenta la caldura ale caroseriei
          trebuie sa fie cel putin echivalente cu ale unui compartiment
          constituit dintr-un perete exterior metalic, dublat cu un strat
          de lemn ignifugat cu o grosime de 10 mm, sau caroseria trebuie
          sa fie construita astfel incat sa garanteze ca nu se va produce
          nici o penetrare de flacara sau punct cald de mai mult de 120
          grade C la suprafata interioara a peretilor, timp de 15 minute
          dupa declansarea unui incendiu care ar putea fi determinat de
          functionarea vehiculului.

    NOTA:
    Aceasta conditie se verifica la omologare prin declaratie de conformitate a constructorului, iar la inspectia tehnica, prin declaratie scrisa pe propria raspundere a detinatorului privind mentinerea in exploatare a caracteristicilor caroseriei.

    C021  Echipament electric pentru clasa 1
          Tensiunea nominala a iluminatului electric nu trebuie sa
          depaseasca 24 volti.
          Unitatile de transport EX/II si EX/III trebuie sa indeplineasca
          urmatoarele conditii:
          - bateriile trebuie sa fie dispuse si protejate intr-un mod
            corespunzator contra deteriorarilor datorate unei coliziuni si
            bornele lor sa fie protejate cu un capac izolant;
          - instalatia electrica de iluminare din compartimentul de
            incarcare trebuie sa fie etansa la praf (cel putin IP 54 sau
            echivalent) sau, in cazul grupei de compatibilitate J, sa fie
            conforma cu modul de protectie antideflagranta Ex d (cel putin
            IP 65 sau echivalent). Intrerupatorul trebuie plasat in exterior.

    ANEXA 4
    la reglementari

                            CONDITII TRANZITORII
privind inspectia tehnica a suprastructurilor specializate tip cisterna

    Prezentele conditii se refera la suprastructurile specializate tip cisterna, fabricate in tara inainte de data de 1 ianuarie 1996, care transporta lichide cuprinse in categoria marfurilor periculoase si care nu sunt supuse P.T. C 27 - colectia ISCIR.
________________________________________________________________________________
 Nr.  Conditii conform A.D.R. - editia 1997          Conditii tranzitorii
 crt.
________________________________________________________________________________
 1.   Rezervoarele-cisterna care in         Rezervoarele-cisterna de acest tip,
      sectiune transversala au forma        care nu prezinta in totalitate forma
      constructiva tip cheson (oval format  constructiva aratata se vor mentine
      din arce de cerc racordate) trebuie   in circulatie numai in trafic intern
      sa prezinte raze de curbura           pana la data de 31 decembrie 2004.
      limitate (fara zone plane).
 2.   Rezervoarele-cisterna se pot executa  Rezervoarele-cisterna executate din
      din otel-carbon care are garantata    otel-carbon ce nu raspund in
      rezilienta sau energia de rupere la   totalitate celor aratate, se vor
      temperatura de -20 grade C sau din    mentine in circulatie numai in
      otel inoxidabil, aliaje de aluminiu   trafic intern pana la data de 31
      sau de cupru.                         decembrie 2004.
 3.   Rezervoarele-cisterna trebuie sa      Rezervoarele-cisterna care nu
      prezinte intariri constructive        raspund in totalitate celor aratate
      speciale in raport cu forma           se vor mentine in circulatie numai
      constructiva si capacitatea           in trafic intern pana la data de 31
      compartimentelor.                     decembrie 2004.
________________________________________________________________________________

    NOTA:
    1. Conditiile tranzitorii se pot aplica numai daca se respecta celelalte conditii cerute de A.D.R.
    2. Conditiile tranzitorii de la nr. crt. 2 se aplica si suprastructurilor specializate tip rastel si similare, destinate transportului de butelii.
    3. Verificarea conditiilor cuprinse in prezenta anexa va fi facuta de catre Societatea Comerciala "Iprochim" - S.A.

    ANEXA 5
    la reglementari

 ______________________________________________________________________________
|                                                                              |
|                                  ANEXA                                       |
|   la Raportul de verificare tehnica in vederea omologarii valabile pentru    |
|            vehicule care transporta anumite marfuri periculoase              |
|                                                                              |
|                 Lista cuprinzand operatiunile suplimentare                   |
|                                                                              |
|    Nr. de inmatriculare ................ Nr. de identificare ............... |
| Serie CIV ....................... Serie suprastructura ..................... |
| Anexa la Raportul de verificare nr. ............. din ...................... |
|                                                                              |
|    NOTA:                                                                     |
|    Pentru defectiuni codificate cu coduri 4XX, vehiculul nu are drept de     |
| transport marfuri periculoase.                                               |
|    Elementele constructive mentionate la codurile 5XX se vor amplasa pe      |
| vehicul in termen de maximum un an de la data eliberarii certificatului de   |
| agreare.                                                                     |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________  ______________________________________
|  REMEDIERI   |Denumirea ansamblurilor||   REMEDIERI  |Denumirea ansamblurilor|
|______________|(subansamblurilor) si a||______________|(subansamblurilor) si  |
|Imediat| La   |      lucrarilor       ||Imediat| La   |     a lucrarilor      |
|       |termen|                       ||       |termen|                       |
|_______|______|_______________________||_______|______|_______________________|
|  400  |      | IDENTIFICAREA         ||  409  |  509 |STARE, FIXARE: bara,   |
|       |      |                       ||       |      |protectie spate        |
|_______|______|_______________________||       |      |cisterna, prindere     |
| MOTORUL SI INSTALATIA DE EVACUARE A  ||       |      |panouri indicatoare    |
|          GAZELOR ARSE                ||       |      |pericol                |
|                                      ||_______|______|_______________________|
|______________________________________||  410  |      |DOTARI: stingatoare,   |
|  401  |      |AMPLASARE: motor,      ||       |      |cale roti, trusa de    |
|       |      |instalatie evacuare    ||       |      |scule, lanterne etc.   |
|       |      |gaze arse              ||_______|______|_______________________|
|_______|______|_______________________|| INSTALATIA ELECTRICA DE ILUMINARE,   |
|  402  |      |ETANSEITATE: instalatie||      SEMNALIZARE SI AUXILIARA        |
|       |      |evacuare gaze arse     ||______________________________________|
|       |      |                       ||  411  |      |STARE, FIXARE:         |
|_______|______|_______________________||       |      |instalatii electrice   |
|  403  |      |STARE, FIXARE:         ||       |      |auxiliare (inclusiv    |
|       |      |instalatie evacuare    ||       |      |tahograf)              |
|       |      |gaze arse, scut termic ||_______|______|_______________________|
|_______|______|_______________________||  412  |      |FUNCTIONARE:           |
|        SISTEMUL DE FRANARE           ||       |      |instalatii electrice   |
|                                      ||       |      |auxiliare (inclusiv    |
|______________________________________||       |      |tahograf)              |
|  404  |      |STARE, FIXARE: ABS,    ||_______|______|_______________________|
|       |      |frana de incetinire    ||  413  |  513 |STARE, FIXARE: cablaje |
|_______|______|_______________________||       |      |instalatii electrice,  |
|  405  |      |FUNCTIONARE: ABS, frana||       |      |circuite cu alimentare |
|       |      |de incetinire          ||       |      |permanenta, instalatii |
|_______|______|_______________________||       |      |electrice din spatele  |
|   SASIU, CAROSERIE, SUPRASTRUCTURA   ||       |      |cabinei                |
|              CABINA                  ||_______|______|_______________________|
|                                      ||  414  |  514 |STARE, FIXARE,         |
|______________________________________||       |      |FUNCTIONARE: baterii   |
|  406  |  506 |STARE, FIXARE:         ||       |      |de acumulatoare,       |
|       |      |caroserie,             ||       |      |deconectare baterii.   |
|       |      |suprastructura, cabina,||_______|______|_______________________|
|       |      |placa metalica de      ||          ALTE SUBANSAMBLURI          |
|       |      |protectie              ||______________________________________|
|_______|______|_______________________||  415  |      |STARE, FIXARE,         |
|  407  |      |ETANSIETATE:           ||       |      |FUNCTIONARE: aparat de |
|       |      |suprastructura         ||       |      |incalzire suplimentara |
|       |      |(cisterna, caroserie   ||       |      |a cabinei              |
|       |      |speciala)              ||_______|______|_______________________|
|_______|______|_______________________||  416  |      |STARE, FUNCTIONARE:    |
|  408  |  508 |STARE, AMPLASARE,      ||       |      |dispozitiv de limitare |
|       |      |FIXARE: rezervor       ||       |      |a vitezei              |
|       |      |combustibil, dispozitiv||_______|______|_______________________|
|       |      |de inabusire a         ||  417  |      |MODIFICARI NEOMOLOGATE |
|       |      |flacarilor             ||       |      |SI NECONFORME, ALTE    |
|       |      |                       ||       |      |CONDITII               |
|_______|______|_______________________||_______|______|_______________________|
 ______________________________________________________________________________
|      OBSERVATII PRIVIND RESPINGEREA VEHICULULUI LA VERIFICAREA TEHNICA       |
|                                                                              |
| Prima respingere: .......................................................... |
| ............................................................................ |
| Urmatoarele respingeri: .................................................... |
| ............................................................................ |
| Mentiuni: .................................................................. |
| ............................................................................ |
|   Semnatura de luare la cunostinta a        Numele, prenumele si semnatura   |
|  persoanei care a prezentat vehiculul   persoanei care a efectuat verificarea|
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|
 ______________________________________________________________________________
|      CERTIFICAT DE AGREARE              Numele si prenumele persoanei care   |
|                                                      l-a primit:             |
| Seria si numarul: ..................    .................................... |
| Data eliberarii: ...................    Adresa: ............................ |
| Valabil pana la: ...................    .................................... |
| Valabilitate prelungita pana la: ...    actul de identitate ................ |
| ....................................    Semnatura de primire: .............. |
|______________________________________________________________________________|



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 592/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 592 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu