ORDIN Nr. 55
din 14 iunie 2010
pentru aprobarea Normei
sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind conditiile
sanitar-veterinare în care se poate efectua vanzarea directa a laptelui crud
prin intermediul automatelor
ACT EMIS DE:
AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 408 din 18 iunie 2010
Văzând Referatul de aprobare nr. 260 din 22 februarie
2010 întocmit de Direcţia de igienă veterinară şi epidemiologie,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 178/2002 al
Parlamentului European şi al Consiliului din 28 ianuarie 2002 de stabilire a
principiilor şi a cerinţelor generale ale legislaţiei alimentare de instituire
a Autorităţii Europene pentru Siguranţa Alimentară şi de stabilire a
procedurilor în domeniul siguranţei produselor alimentare, cu amendamentele
ulterioare,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 852/2004 al
Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena
produselor alimentare, cu amendamentele ulterioare,
în temeiul Regulamentului (CE) nr. 853/2004 al
Parlamentului European şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a
unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală,
cu amendamentele ulterioare,
ţinând cont de prevederile Ordonanţei de urgenţă a
Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea producţiei, circulaţiei şi
comercializării alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea
nr. 57/2002, republicată,
în baza art. 10 lit. b) din Ordonanţa Guvernului nr.
42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 215/2004, cu
modificările şi completările ulterioare,
în temeiul art. 3 alin. (1) lit. A pct. 3 şi alin. (3)
şi al art. 4 alin. (3) din Hotărârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind
organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru
Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia, cu modificările
ulterioare,
preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite
următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Norma sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate
efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor,
prevăzută în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Direcţiile sanitar-veterinare şi pentru
siguranţa alimentelor judeţene, respectiva municipiului Bucureşti vor duce la
îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Pentru asigurarea unui autocontrol al
calităţii laptelui crud conform prevederilor legale, operatorii economici pot
încheia contracte cu laboratoarele sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor din cadrul direcţiilor sanitar-veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor judeţene, respectiv a municipiului Bucureşti pentru efectuarea de
analize.
Art. 4. -Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi
pentru Siguranţa Alimentelor va controla modul de aplicare a prevederilor
prezentului ordin.
Art. 5. - Prezentul ordin se publică în Monitorul
Oficial al României, Partea I.
p. Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare
Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,
Corneliu Ceică
ANEXĂ
NORMĂ
sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor
privind condiţiile sanitar-veterinare în care se poate efectua vânzarea directă
a laptelui crud prin intermediul automatelor
CAPITOLUL I
Dispoziţii generale
Art. 1. - (1) Prezenta normă sanitară veterinară şi
pentru siguranţa alimentelor stabileşte condiţiile sanitar-veterinare în care
se poate efectua vânzarea directă a laptelui crud prin intermediul automatelor.
(2) Principalul obiectiv al prezentei norme este
asigurarea unui nivel ridicat de protecţie a consumatorului din punctul de
vedere al siguranţei alimentare; fiecare operator din sectorul alimentar de-a
lungul lanţului alimentar trebuie să asigure respectarea siguranţei alimentare.
(3) Riscurile alimentare existente în etapa de
producţie primară trebuie identificate şi controlate; pentru situaţiile în care
mici cantităţi de produse primare sunt livrate direct consumatorilor de către
operatorul care le produce se impune ca protecţia să fie asigurată prin
intermediul legislaţiei naţionale, în special datorită legăturii strânse dintre
producător şi consumator.
Art. 2. - Vânzarea directă a laptelui crud prin
intermediul automatelor se efectuează în limita cotei de lapte obţinute în
conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 852/2006 privind aprobarea
Metodologiei de acordare a cotei individuale de lapte, precum şi a modului de
alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de lapte, cu modificările şi
completările ulterioare.
CAPITOLUL II
Condiţii pentru echipamentele automate de vânzare
directă a laptelui crud (automatele pentru vânzarea directă de lapte)
Art. 3. - Operatorii din sectorul alimentar care
comercializează lapte crud prin intermediul automatelor trebuie să se asigure
că automatele:
a) sunt construite din materiale care pot fi uşor de
curăţat, dezinfectat atât la interior, cât şi la exterior şi să respecte
prevederile cap. V din Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European
şi al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare, cu
amendamentele ulterioare;
b) sunt prevăzute cu sisteme de răcire care să permită
menţinerea laptelui crud la o temperatură de până la maximum +4°C şi minimum
0°C; temperaturile de depozitare pentru laptele crud trebuie asigurate, chiar
şi în tubulatura dintre rezervorul de lapte şi căile de distribuţie, până la
robinet;
c) suprafeţele care vin în contact direct cu laptele
crud trebuie să fie în bună stare, uşor de curăţat şi, dacă este cazul, de
dezinfectat; în acest scop se acceptă materiale netede, lavabile, rezistente la
coroziune şi netoxice;
d) robinetul de curgere trebuie să fie construit astfel
încât să nu permită contaminarea microbiologică, să fie uşor detaşabil pentru a
permite curăţarea şi dezinfectarea; sub robinetul de curgere este obligatoriu
să existe o tavă pentru colectarea oricărei scurgeri sau picături, care trebuie
păstrată curată;
e) rezervoarele de depozitare a laptelui crud trebuie
să fie uşor de curăţat şi dezinfectat;
f) automatele pentru vânzarea directă a laptelui
trebuie să fie dotate cu senzor de temperatură cu afişarea externă a acesteia,
care se verifică periodic pentru recalibrare de către un organism specializat
şi acreditat în acest scop;
g) monitorizarea temperaturilor trebuie să fie păstrate
de către operatorul de industrie alimentară de la care provine laptele crud cel
puţin un an;
h) automatele pentru vânzarea laptelui crud trebuie să
fie prevăzute cu un sistem care să nu permită vânzarea în cazul întreruperii
curentului electric care implică o creştere a temperaturii laptelui peste
valoarea maximă de +4°C.
Art. 4. - Automatele pentru vânzarea directă a laptelui
trebuie să prezinte în mod obligatoriu vizibil, lizibil şi permanent
actualizarea următoarelor informaţii:
a) descrierea produsului - „Lapte crud de la ...."
(specia);
b) denumirea exploataţiei de origine a laptelui crud
care face obiectul vânzării directe, data mulgerii;
c) data la care a fost alimentat automatul;
d) data expirării valabilităţii laptelui;
e) instrucţiuni pentru depozitarea laptelui la
domiciliu (de exemplu: a se păstra în frigider la o temperatură cuprinsă între
0°C şi +4°C);
f) numărul de înregistrare sanitară veterinară acordat
de direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană
pentru fiecare automat, în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui
Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr.
111/2008 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa
alimentelor privind procedura de înregistrare sanitară veterinară şi pentru
siguranţa alimentelor a activităţilor de obţinere şi de vânzare directă şi/sau
cu amănuntul a produselor alimentare de origine animală sau nonanimală, precum
şi a activităţilor de producţie, procesare, depozitare, transport şi
comercializare a produselor alimentare de origine nonanimală, cu modificările
şi completările ulterioare.
Art. 5. - La automatele pentru vânzarea directă a
laptelui crud prevăzute cu un sistem de îmbuteliere, recipientele trebuie să
prezinte inscripţionat pe o etichetă următoarele informaţii:
a) descrierea produselor - „Lapte crud de la
...."(specia);
b) data ambalării (ziua, luna, anul);
c) data expirării (ziua, luna, anul);
d) denumirea exploataţiilor de vaci producătoare de
lapte şi numărul de înregistrare, locaţia completă;
e) instrucţiuni pentru păstrarea laptelui la domiciliu
(de exemplu: a se păstra în frigider la o temperatură cuprinsă între 0°C şi
+4°C).
Art. 6. - (1) Automatele pentru vânzarea directă a
laptelui crud se amplasează în spaţii închise sau în spaţii deschise, care să
elimine orice risc de contaminare, alimentate cu energie electrică, racordate
la o sursă de apă potabilă caldă şi/sau rece în condiţiile în care automatele
nu sunt dotate cu sistem propriu de igienizare.
(2) Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud
se amplasează astfel încât consumatorul final să nu aibă acces la rezervorul de
păstrare a laptelui.
CAPITOLUL III
Condiţii aplicabile laptelui crud destinat vânzării
directe prin intermediul automatelor
Art. 7. - Laptele crud destinat vânzării directe către
consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie să îndeplinească
următoarele condiţii:
a) să fie obţinut de la animale care nu prezintă niciun
simptom de boală contagioasă care poate fi transmisă omului prin lapte;
b) să fie obţinut de la animale care sunt în bună stare
de sănătate şi care nu prezintă niciun semn de boală care ar putea duce la
contaminarea laptelui şi, în special, care nu suferă de o infecţie a aparatului
genital însoţită de scurgeri, de enterită cu diaree şi febră sau de o
inflamaţie vizibilă a ugerului;
c) să fie obţinut de la animale cărora nu li s-au
administrat substanţe sau produse neautorizare sau de la animale care nu au
făcut obiectul unui tratament ilegal;
d) să fie obţinut de la animale pentru care, în cazul
administrării unor produse sau substanţe autorizate, a fost respectată perioada
de aşteptare prescrisă pentru aceste produse sau substanţe;
e) să fie obţinut de la vaci sau bivoliţe care aparţin
unui efectiv care este oficial indemn de tuberculoză;
f) să fie obţinut de la vaci sau bivoliţe care aparţin
unui efectiv care este indemn sau oficial indemn de bruceloză;
g) să fie obţinut de la oi sau capre care aparţin unei
exploataţii oficial indemne sau indemne de bruceloză;
h) laptele crud destinat vânzării directe către
consumatorul final trebuie să se încadreze în parametrii de calitate în ceea ce
priveşte criteriile care se aplică laptelui crud stabiliţi în anexa III,
secţiunea IX, cap. I, pct. III din Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al
Parlamentului European şi al Consiliului din 24 aprilie 2004 de stabilire a
unor norme specifice de igienă care se aplică alimentelor de origine animală,
cu amendamentele ulterioare (număr total de germeni, număr total de celule
somatice şi reziduuri de antibiotice);
i) să fie obţinut cu respectarea tuturor cerinţelor de
igienă a mulsului şi să fie răcit, păstrat la fermă şi transportat
corespunzător;
j) laptele crud trebuie transportat de la locul
producerii la locurile de vânzare directă către consumatorul final prin
intermediul automatelor în recipiente confecţionate din materiale uşor de
spălat şi de dezinfectat, rezistente la coroziune, care să nu modifice
compoziţia laptelui, să nu producă modificări ale laptelui (culoare, gust,
miros etc.) şi să nu transfere laptelui substanţe care pun în pericol sănătatea
consumatorului.
CAPITOLUL IV
Condiţii aplicabile exploataţiei de producere a
laptelui crud destinat vânzării directe prin intermediul automatelor
Art. 8. - Exploataţie de producere a laptelui crud
destinat vânzării directe prin intermediul automatelor trebuie să îndeplinească
următoarele cerinţe:
a) să fie autorizate/înregistrate sanitar-veterinar de
către direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană,
inclusiv pentru activitatea de vânzare directă a laptelui crud;
b) instalaţiile de muls, ustensilele şi spaţiile în
care se depozitează laptele după muls, manipulat şi răcit, să fie situate şi să
fie construite astfel încât să limiteze riscurile de contaminare a laptelui;
c) spaţiile destinate depozitării laptelui după muls să
fie bine separate de spaţiile unde sunt adăpostite animalele;
d) suprafaţa echipamentelor care intră în contact cu
laptele (ustensilele, recipientele utilizate la muls şi transport) să fie uşor
de curăţat, de întreţinut şi dezinfectat, în care scop se impune utilizarea
unor materiale netede, lavabile şi netoxice.
CAPITOLUL V
Condiţii aplicabile ambalajelor în care se vinde
laptele prin intermediul automatelor pentru vânzarea directă a laptelui crud
Art. 9. - (1) In cazul în care ambalajele care vin în
contact direct cu laptele sunt oferite din automatele de lapte, acestea trebuie
să fie de unică folosinţă, curate şi să asigure protecţie împotriva
contaminării pe durata transportului şi pe timpul păstrării (de exemplu:
recipiente din material plastic, pungi, sticle din material plastic etc).
(2) Materialele care vin în contact cu laptele crud
trebuie să îndeplinească prevederile regulamentelor Uniunii Europene privind
materialul şi obiectele din materialul plastic destinat să vină în contact cu
produsele alimentare şi trebuie să se supună inclusiv prevederilor Directivei
nr. 2002/72/CE a Comisiei din 6 august 2002 privind materialele şi obiectele
din material plastic destinate să vină în contact cu produsele alimentare, cu
amendamentele ulterioare.
(3) Este permisă vânzarea directă de lapte crud prin
introducerea acestuia în ambalajele consumatorului final, responsabilitatea
privind asigurarea curăţării şi igienizării acestora revenind în totalitate
consumatorului.
Art. 10. -Automatele destinate vânzării directe de
lapte trebuie să aibă inscripţionate în lateral şi în faţă următoarele
menţiuni: „ LAPTE CRUD - se va fierbe".
Art. 11. - In cazul în care în urma controalelor
oficiale efectuate de medicii veterinari sau în baza rezultatelor de laborator
laptele nu se încadrează în parametrii de calitate şi salubritate stabiliţi de
legislaţia în vigoare, respectiv la numărul total de germeni, numărul de celule
somatice, reziduuri de medicamente, parametrii microbiologici şi
fizico-chimici, se va dispune suspendarea sau interzicerea vânzării directe a
laptelui crud până la eliminarea neconformităţii şi remedierea deficienţelor
constatate, în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare.
Art. 12. - (1) Automatele pentru vânzarea directă a
laptelui crud se pot amplasa la nivelul exploataţiei şi în afara exploataţiei.
(2) In situaţiile în care automatele pentru vânzarea
laptelui crud sunt amplasate în afara exploataţiei, operatorii din exploataţiile
producătoare de lapte, proprietari ai automatelor, au obligaţia elaborării
procedurilor pentru transportul laptelui de la exploataţie până la locul de
amplasare a automatului.
Art. 13. - (1) Automatele pentru vânzarea directă a
laptelui crud se alimentează cu lapte zilnic.
(2) Laptele crud nevândut va fi preluat de către
proprietarul fermei de origine şi va fi utilizat în conformitate cu prevederile
legislaţiei în vigoare.
(3) Alimentarea unui automat se efectuează numai cu
lapte crud provenit de la un singur operator, producător de lapte crud.
(4) Alimentarea automatelor cu lapte crud se efectuează
direct numai de către producătorul de lapte căruia îi aparţine exploataţia de
animale producătoare de lapte şi automatele pentru distribuirea laptelui.
Art. 14. - (1) Vânzarea directă a laptelui crud prin
intermediul automatelor se realizează de către operatori care deţin exploataţii
de animale producătoare de lapte crud în limitele cotelor individuale de lapte
pentru vânzări directe, în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr.
852/2006 privind aprobarea Metodologiei de acordare a cotei individuale de
lapte, precum şi a modului de alocare şi reconstituire a rezervei naţionale de
lapte.
(2) Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud
se înregistrează sanitar-veterinar, conform Ordinului preşedintelui Autorităţii
Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 111/2008, cu
modificările şi completările ulterioare.
(3) Automatele pentru vânzarea directă a laptelui crud
se supun controlului sanitar-veterinar conform legislaţiei sanitar-veterinare
în vigoare.
Art. 15. - Nerespectarea prevederilor prezentei norme
sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor se sancţionează potrivit
prevederilor legislaţiei în vigoare.