Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 53 din 27 ianuarie 1998

pentru aprobarea Normativului privind lucrarile de intretinere a imbracamintei bituminoase pe timp friguros

ACT EMIS DE: MINISTERUL TRANSPORTURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 127 bis  din 26 martie 1998


SmartCity3


    In conformitate cu prevederile art. 67 din Ordonanta Guvernului nr. 43/1997 privind regimul juridic al drumurilor,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 44/1997 privind organizarea si functionarea Ministerului Transporturilor,

    ministrul transporturilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Normativul privind lucrarile de intretinere a imbracamintei bituminoase pe timp friguros, anexa la prezentul ordin.
    Art. 2
    Anexa face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 3
    Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la 15 zile de la data publicarii.

                      Ministrul transporturilor,
                           Traian Basescu

    ANEXA 1

                            NORMATIV
privind lucrarile de intretinere a imbracamintei bituminoase pe timp friguros

    CAP. 1
    Generalitati

    1.1. Obiect si domeniu de utilizare
    1.1.1. Prezentul normativ se refera la lucrarile de intretinere a imbracamintei bituminoase pe timp friguros, de regula in perioada 15 octombrie - 15 martie.
    Executarea lucrarilor se face din ordinul administratorului drumului, ca unic raspunzator al asigurarii desfasurarii traficului in conditii de siguranta, fluenta si continuitate.
    1.1.2. Prevederile prezentului normativ se aplica pe timp friguros, la imbracamintea bituminoasa la care au aparut degradari care pun in pericol siguranta circulatiei.
    1.1.3. Lucrarile de intretinere prevazute in prezentul normativ, sistematizate pe tipuri de lucrari, se aplica in scopul prevenirii extinderii degradarilor imbracamintei bituminoase pe timp de iarna si al asigurarii sigurantei circulatiei.
    1.1.4. Prevederile prezentului normativ se aplica la tratarea pe timp friguros a urmatoarelor tipuri de defectiuni ale imbracamintei bituminoase prevazute de Instructiunile CD 98-86 privind prevenirea si remedierea defectiunilor la imbracamintea moderna:
    - gropi izolate pe portiuni de drum limitate;
    - suprafata cu ciupituri;
    - suprafata poroasa;
    - fisuri si crapaturi;
    - faiantari;
    - pelada;
    - tasari locale.
    1.1.5. Tipurile de lucrari de intretinere pe timp friguros a imbracamintei bituminoase cuprinse in prezentul normativ sunt:
    - plombare la rece cu:
        - mixturi asfaltice stocabile;
        - stropiri bituminoase succesive;
    - tratament bituminos;
    - badijonare la rece;
    - colmatare la rece;
    - lucrari de intretinere cu mixturi asfaltice la cald.
    1.2. Prescriptii generale
    1.2.1. Plombarea la rece
    1.2.1.1. Acest tip de lucrare se executa in perioada 15 octombrie - 15 martie, cand statiile de preparare a mixturilor asfaltice la cald, prevazute de SR 174, nu functioneaza.
    1.2.1.2. Plombarea la rece se aplica pentru remedierea urmatoarelor tipuri de degradari ale imbracamintei bituminoase:
    - gropi izolate, pe suprafete mici;
    - pelada;
    - tasari.
    Acest tip de lucrare se executa in scopul prevenirii extinderii, in perioada de iarna, a degradarilor aparute in imbracamintea bituminoasa si al asigurarii sigurantei circulatiei in orice anotimp (toamna, iarna, primavara).
    Plombarea la rece se executa, de regula, cu mixturi asfaltice stocabile.
    In cazuri exceptionale acest tip de lucrare se poate executa si prin stropiri bituminoase succesive.
    1.2.1.3. Mixturile asfaltice stocabile mentionate in prezentul normativ sunt prevazute a fi realizate din agregate prelucrate si neprelucrate, anrobate, la cald, cu bitum fluxat sau cu bitum si aditiv specific ori, la rece, cu emulsie bituminoasa cationica.
    1.2.1.4. Mixturile asfaltice stocabile se pun in opera la rece, in conformitate cu actul normativ de fabricare si utilizare a tipului acestora.
    1.2.1.5. Lucrarile de remediere cu mixtura asfaltica stocabila sau stropiri bituminoase succesive se executa pe suprafata uscata sau umeda, dar nu pe timp de ploaie, lapovita, ninsoare sau viscol.
    1.2.1.6. Dupa punerea in functiune a statiilor de preparare a mixturilor asfaltice si dupa asigurarea conditiilor prevazute de SR 174, remedierea defectiunilor sub forma de gropi, pelada, tasari locale se va face conform Instructiunilor CD-98.
    1.2.2. Lucrari de intretinere pe baza de tratament bituminos la rece
    1.2.2.1. Acest tip de lucrare se executa in perioada 15 octombrie - 30 noiembrie, la tratarea urmatoarelor tipuri de defectiuni:
    - suprafata cu ciupituri;
    - suprafata poroasa.
    Suprafata cu ciupituri a imbracamintei bituminoase prezinta o serie de gropite cu diametrul de circa 20 mm, adancimea lor putand atinge grosimea stratului de uzura. Ciupiturile pot fi izolate, de 2 - 3 pe mp, sau grupate intr-un numar mare pe mp.
    Suprafata poroasa a imbracamintei bituminoase este, in general, de culoare mai deschisa, cu pori care, uneori, se pot observa cu ochiul liber, iar, dupa ploaie, ramane un timp indelungat umeda.
    1.2.2.2. Tratamentul bituminos prevazut in prezentul normativ este de tipul "tratament bituminos de inchidere" si are ca scop etansarea suprafetei stratului de uzura, stoparea evoluarii ciupiturilor sub forma de gropi, in cazul suprafetelor cu ciupituri, sau aparitia de degradari ale stratului de uzura, in cazul suprafetelor poroase, in perioada de iarna.
    1.2.2.3. Tratamentul bituminos de inchidere se executa la o temperatura atmosferica mai mare de +5 grade C, intr-un singur strat, din agregate naturale prelucrate sau neprelucrate si emulsie bituminoasa cationica cu rupere rapida.
    Tratamentul bituminos se executa pe suprafata uscata sau umeda. El nu se executa pe timp de ploaie.
    1.2.3. Lucrari de intretinere pe baza de badijonari la rece
    1.2.3.1. Acest tip de lucrare se executa, in perioada 15 octombrie - 30 noiembrie, pentru tratarea urmatoarelor tipuri de defectiuni ale stratului de uzura din imbracamintea bituminoasa:
    - suprafata poroasa;
    - faiantari.
    Suprafata poroasa a imbracamintei bituminoase, conform pct. 1.2.2.1, este o suprafata cu pori, care, dupa ploaie, ramane un timp indelungat umeda.
    Suprafata cu faiantari se prezinta sub forma unei retele de fisuri longitudinale si transversale si care pot fi:
    - faiantari in panza de paianjen, care au dimensiunea laturii poligonului de circa 5 cm;
    - faiantari in placi, care au dimensiunea poligonului mai mare de 5 cm, ajungand la 10 - 15 cm.
    1.2.3.2. Badijonarea la rece are ca scop etansarea suprafetei poroase sau faiantate, pentru stoparea evoluarii starii de degradare a stratului de uzura in perioada de iarna.
    1.2.3.3. Badijonarea la rece se executa la o temperatura atmosferica mai mare de +5 grade C, cu emulsie bituminoasa cationica cu rupere rapida, pe suprafata uscata sau umeda.
    Lucrarile nu se executa pe timp de ploaie.
    1.2.4. Lucrari de intretinere pe baza de colmatare la rece
    1.2.4.1. Acest tip de lucrare se aplica in perioada 15 octombrie - 30 noiembrie la tratarea fisurilor si crapaturilor din stratul de uzura al imbracamintei bituminoase.
    1.2.4.2. Colmatarea la rece a fisurilor si crapaturilor are ca scop impiedicarea infiltrarii apei si sarii in imbracamintea bituminoasa pe timp de iarna.
    1.2.4.3. Colmatarea la rece se executa la o temperatura atmosferica mai mare de +5 grade C, cu emulsie bituminoasa cationica cu rupere rapida, pe suprafata uscata sau umeda.
    Lucrarile nu se executa pe timp de ploaie.
    1.2.5. Lucrari de intretinere cu mixturi asfaltice la cald
    1.2.5.1. Acest tip de lucrare se foloseste la remedierea degradarilor pe suprafete mai intinse ale imbracamintei bituminoase.
    1.2.5.2. Prevederile prezentului normativ se aplica pe timp friguros la imbracamintea bituminoasa la care au aparut degradari care pun in pericol siguranta circulatiei.
    Lucrarile prevazute in acest normativ vor avea un caracter de exceptie si se vor aplica in perioada 15 octombrie - 15 martie, la o temperatura atmosferica cuprinsa intre +5 grade C si +10 grade C, in scopul prevenirii extinderii degradarilor si asigurarii sigurantei circulatiei.
    1.2.5.3. Tipul de mixtura asfaltica prevazut in prezentul normativ se prepara la cald din agregate naturale prelucrate si neprelucrate, cu dimensiunea maxima de 8 mm, si bitum neparafinos pentru drumuri.
    1.2.5.4. Acest tip de lucrare se executa pe suprafata uscata.
    Lucrarile de intretinere cu mixtura asfaltica la cald nu se executa pe timp de ceata sau de ploaie.
    1.3. Definitii si terminologie
    1.3.1 Mixtura asfaltica stocabila este mixtura asfaltica care poate fi depozitata si stocata la temperatura atmosferica, in conditii specifice, pe o perioada de minimum 30 de zile (in functie de tipul mixturii asfaltice stocabile) de la prepararea pana la punerea in opera, pastrandu-si proprietatile de lucrabilitate corespunzatoare.
    Dupa modul de preparare si liantul folosit, mixturile asfaltice stocabile, prevazute in prezentul normativ, se pot clasifica astfel:
    a) mixturi asfaltice stocabile, preparate la cald:
    - cu bitum fluxat;
    - cu bitum si aditiv specific de fluxare;
    b) mixturi asfaltice stocabile, preparate la rece, cu emulsie bituminoasa cationica:
    - mixtura asfaltica stocabila, preparata din mixtura asfaltica rezultata din frezarea imbracamintei bituminoase vechi, emulsie bituminoasa cationica cu rupere rapida si solvent, prin procedeul Plombarec;
    - mixtura asfaltica stocabila, preparata din agregate prelucrate si neprelucrate si din emulsie bituminoasa cationica cu solvent, cu rupere semilenta.
    1.3.2. Bitumul pur este bitumul neparafinos pentru drumuri, provenit din titeiuri neparafinoase, selectionate, folosit la executarea straturilor bituminoase, conform prescriptiilor tehnice in vigoare.
    1.3.3. Emulsia bituminoasa cationica este o dispersie de bitum in apa, cu particule de ordinul micronilor, in prezenta unui emulgator, preparata in instalatii speciale, cu caracteristici fizico-chimice specifice.
    Dupa modul de comportare fata de agregatele naturale si, respectiv, in functie de domeniul de folosire, emulsiile bituminoase cationice prevazute in prezentul normativ se pot clasifica astfel:
    - emulsie bituminoasa cationica cu rupere rapida pentru executarea de tratamente bituminoase, badijonari, colmatari si pentru prepararea mixturii asfaltice stocabile tip Plombarec;
    - emulsie bituminoasa cationica cu rupere semilenta pentru prepararea mixturilor asfaltice stocabile.
    1.3.4. Bitumul fluxat, in sensul prezentului normativ, este liantul obtinut prin amestecarea bitumului pur pentru drumuri cu anumite tipuri de solventi petrolieri, in instalatii de tip tanc de bitum sau topitor, la temperaturi de 60 grade C, cu caracteristici specifice.
    1.3.5. In intelesul prezentului normativ, liantii si mixturile asfaltice preparate cu acesti lianti vor fi notati, pe scurt, astfel:
    - EBCR        - emulsie bituminoasa cationica cu
                    rupere rapida;
    - EBCMS       - emulsie bituminoasa cationica cu
                    rupere semilenta, cu solvent;
    - BF          - bitum fluxat;
    - MASBF       - mixtura asfaltica stocabila,
                    preparata cu bitum fluxat;
    - MASBA       - mixtura asfaltica stocabila,
                    preparata cu bitum si aditiv
                    specific de fluxare;
    - MA tip      - mixtura asfaltica stocabila,
      Plombarec     preparata prin procedeul Plombarec;
    - MASE        - mixtura asfaltica stocabila,
                    preparata cu emulsie bituminoasa
                    cationica EBCMS;
    - BA 8        - beton asfaltic preparat la cald
                    cu bitum pur.
    1.3.6. Terminologia utilizata in prezentul normativ este conform STAS 4032/1.
    1.4. Referinte
    Prescriptiile tehnice la care se face referire in cuprinsul prezentului normativ sunt urmatoarele:
    1. STAS 42-68      Bitumuri. Determinarea penetratiei
    2. STAS 44-84      Produse petroliere. White spirit
                       rafinat.
    3. STAS 60-69      Bitumuri. Determinarea punctului
                       de inmuiere
    4. STAS 61-88      Bitumuri. Determinarea
                       ductilitatii
    5. SR 174/1-97     Imbracaminte bituminoasa
                       cilindrata, executata la cald.
                       Conditii tehnice generale de
                       calitate
    6. SR 174/2-97     Imbracaminte bituminoasa
                       cilindrata, executata la cald.
                       Conditii tehnice pentru prepararea
                       si punerea in opera a mixturilor
                       asfaltice si receptia imbracamintei
                       executate
    7. -*)             Normativ privind conditiile tehnice
                       pentru instalatiile de preparare a
                       mixturilor asfaltice executate
                       la cald
    8. STAS 539-79     Filer de calcar, filer de creta
                       si filer de var stins in pulbere
    9. STAS 599-87     Tratamente bituminoase.
                       Conditii generale
    10. STAS 662-89    Lucrari de drumuri. Agregate
                       naturale de balastiera
    11. SR 667-97      Agregate naturale de piatra
                       prelucrata pentru drumuri. Conditii
                       tehnice generale de calitate
    12. STAS 730-89    Agregate naturale pentru lucrari
                       de cai ferate si drumuri. Metode
                       de incercare
    13. STAS 1338-84   Lucrari de drumuri. Mixturi
                       asfaltice si imbracaminte
                       bituminoasa executata la cald.
                       Prepararea mixturilor. Pregatirea
                       probelor si confectionarea
                       epruvetelor
    14. STAS 1338/     Lucrari de drumuri. Mixturi
        2-87           asfaltice si imbracaminte
                       bituminoasa, executata la cald.
                       Metode de determinare si
                       incercare, confectionarea si
                       decofrarea epruvetelor
    15. STAS 3308-85   Aparate de cantarit. Limite
                       maxime de cantarire
    16. STAS 4032/     Lucrari de drumuri. Terminologie
        1-90
    17. STAS 4606-80   Agregate naturale grele pentru
                       mortare si betoane cu lianti
                       minerali. Metode de incercare
    18. STAS 5639-88   Combustibil pentru turbomotoare
                       de aeronave
    19. STAS 8877-72   Emulsii bituminoase cationice cu
                       rupere rapida pentru lucrarile
                       de drumuri
    20. STAS 10969/    Lucrari de drumuri. Adezivitatea
        2-88           emulsiilor bituminoase fata de
                       agregate naturale
    21. STAS 10969/    Lucrari de drumuri. Adezivitatea
        3-83           bitumurilor pentru drumuri la
                       agregate naturale. Metoda de
                       determinare cantitativa
    22. CD 98-86       Instructiuni pentru prevenirea
                       si remedierea defectiunilor la
                       imbracamintea moderna
    23. *)             Normativ privind conditiile
                       tehnice de calitate pentru bitumul
                       neparafinos utilizat la lucrarile
                       de drumuri.
---------
    *) In curs de elaborare.

    CAP. 2
    Lucrari de intretinere cu mixturi asfaltice stocabile

    2.1. Tipuri de mixturi asfaltice stocabile
    2.1.1. Tipurile de mixturi asfaltice stocabile, cuprinse in prezentul normativ, sunt prezentate in tabelul nr. 1.

    Tabelul 1
____________________________________________________________________________
| Nr.| Tipul      |  Tipul     |         |Dimensiunea|           |          |
|crt.|tehnologiei |  mixturii  |         | maxima a  |           |          |
|    |de preparare|  asfaltice |Simbolul | granulei, |  Liantul  |Solventul |    |    |a mixturii  |  stocabile |         | (mm)      |           |          |    |    |asfaltice   |            |         |           |           |          |    |    |stocabile   |            |         |           |           |          | |____|____________|____________|_________|___________|___________|__________|
| 1. |Tehnologie  |1.1. Mixtura| MASBF   |     8     | Bitum     | Solvent  |    |    |la cald     |asfaltica   |         |           | fluxat cu |petrolier |    |    |            |stocabila cu|         |           | solvent   |(ex:      |    |    |            |bitum fluxat|         |           |           |white     |    |    |            |            |         |           |           |spirit,   |    |    |            |            |         |           |           |kerosen)  |    |    |            |____________|_________|___________|___________|__________|
|    |            |1.2. Mixtura| MASBA   |     8     |Bitum si   |    -     |    |    |            |asfaltica   |         |           |aditiv     |          |    |    |            |stocabila cu|         |           |specific   |          |    |    |            |bitum si    |         |           |de         |          |    |    |            |aditiv      |         |           |fluxare    |          |    |    |            |specific de |         |           |           |          |    |    |            |fluxare     |         |           |           |          | |____|____________|____________|_________|___________|___________|__________|   | 2. |Tehnologie  |2.1. Mixtura|MA tip   |    16     |Emulsie    |Introdus  |    |    | la rece    |asfaltica   |Plombarec|           |bituminoasa|in        |    |    |            |stocabila   |         |           |cationica  |emulsia   |    |    |            |tip         |         |           |cu rupere  |tip EBCR  |    |    |            |Plombarec   |         |           |rapida     |inainte de|    |    |            |            |         |           |           |prepararea|
|    |            |            |         |           |           |mixturii  |                 |    |            |____________|_________|___________|___________|__________|
|    |            |2.2. Mixtura| MASE    |    16     |Emulsie    |Introdus  |    |    |            |asfaltica   |         |           |bituminoasa|in timpul |    |    |            |stocabila cu|         |           |cationica  |prepararii|
|    |            |emulsie     |         |           |cu rupere  |emulsiei  |    |    |            |bituminoasa |         |           |semilenta  |tip EBCMS |    |    |            |cationica   |         |           |           |          | |____|____________|____________|_________|___________|___________|__________|

    NOTA:
    Tipurile de mixturi asfaltice stocabile, prezentate in tabelul nr. 1, nu sunt limitative, putand fi utilizate si alte tipuri, cu conditia ca acestea sa fie agrementate tehnic potrivit reglementarilor in vigoare.

    2.1.2. Compozitia si caracteristicile tipurilor de mixturi asfaltice stocabile sunt conform pct. 2.2, 2.3, 2.4 si 2.5.
    2.2. Mixtura asfaltica stocabila preparata la cald cu bitum fluxat
    2.2.1. Conditii tehnice
    2.2.1.1. Materiale:
    a) Agregate naturale
    Agregatele naturale care se utilizeaza sunt urmatoarele:
    - criblura sort 3 - 8, conform SR 667;
    - nisip de concasaj sort 0 - 3, conform SR 667.
    Fiecare tip si sort de agregate trebuie depozitat separat, in silozuri proprii, pe platforme betonate, amenajate cu pereti despartitori pentru evitarea amestecarii si impurificarii agregatelor.
    b) Filer
    Filerul trebuie sa fie din calcar sau creta macinata, conform STAS 539.
    Filerul se depoziteaza in magazii inchise. Nu se admite folosirea filerului aglomerat.
    c) Bitum fluxat
    Tipul de bitum si procentul acestuia in compozitia bitumului fluxat sunt prezentate in tabelul nr. 2.

    Tabelul 2
 ___________________________________
|    Componente     | Conditii de   |
|                   | admisibilitate|
|___________________|_______________|
|Bitum sort D 80-100|   68+/-1%     |
| sau D 100-120 (%) |               |
|___________________|_______________|

    Bitumul trebuie sa indeplineasca conditiile prezentate in tabelul nr. 3.

    Tabelul 3
 ________________________________________________
| Nr.| Caracteristici|Conditii de    | Metode de |
|crt.|               |admisibilitate |incercare  |
|    |               |_______________|           |
|    |               |Tip D  |Tip D  |           |
|    |               |80-100 |100-120|           |
|____|_______________|_______|_______|___________|
| 1. |Penetratie la  |81-100 |101-120|  STAS 42  |
|    |25 grade C,    |       |       |           |
|    |1/10 mm        |       |       |           |
| 2. |Punct de       |46-49  | 43-46 |  STAS 60  |
|    |inmuiere IB,   |       |       |           |
|    |grade C        |       |       |           |
| 3. |Ductilitate la |minimum|minimum|   SR 61   |
|    |25 grade C, cm | 100   | 100   |           |
|____|_______________|_______|_______|___________|

    Tipul de solvent si procentul acestuia in compozitia bitumului fluxat se stabilesc prin incercari preliminare de laborator, de catre producatorul mixturii asfaltice stocabile, si sunt in concordanta cu certificatul de conformitate a calitatii, emis potrivit reglementarilor in vigoare.
    Bitumul fluxat trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate prezentate in tabelul nr. 4.

    Tabelul  4
 ____________________________________
|Nr. | Caracteristici | Conditii de  |
|crt.|                |admisibilitate|
|____|________________|______________|
| 1. | Continut de    |   68+/-1%    |
|    | bitum (%)      |              |
|____|________________|______________|
| 2. | Adezivitate la |  minimum 75  |
|    | agregatul      |              |
|    | natural (%)    |              |
|____|________________|______________|

    In functie de calitatea liantului si de natura agregatului natural, in cadrul studiilor preliminare de laborator se va stabili necesitatea aditivarii bitumului fluxat, astfel incat sa fie realizata conditia de adezivitate prevazuta in tabelul nr. 4.
    Prepararea si depozitarea bitumului fluxat se efectueaza conform pct. 2.2.2.2.
    2.2.1.2. Compozitia si caracteristicile mixturii asfaltice stocabile:
    a) Compozitia mixturii asfaltice se stabileste pe baza de studiu preliminar de laborator, tinandu-se seama de respectarea conditiilor tehnice precizate in prescriptiile tehnice impuse de prezentul normativ.
    Antreprenorul efectueaza studiul in cadrul laboratorului sau sau il comanda la un laborator autorizat.
    b) Principiul de alcatuire a mixturii asfaltice stocabile cu bitum fluxat este diferit de cel al mixturilor asfaltice preparate la cald, conform SR 174/1-2, si anume:
    - schelet mineral puternic, care sa asigure suficienta stabilitate mixturii pentru a rezista traficului, data fiind viscozitatea mai mica a liantului;
    - volum mare de goluri pentru a favoriza evaporarea solventului din compozitia bitumului fluxat si cresterea viscozitatii bitumului rezidual si, in consecinta, pentru a contribui la marirea stabilitatii mixturii asfaltice puse in opera.
    Studiul preliminar de laborator comporta urmatoarele determinari:
    - verificarea compozitiei mixturii asfaltice;
    - determinarea densitatii aparente.
    Determinarile de laborator se efectueaza conform instructiunilor metodologice de laborator.
    c) Limitele procentelor de agregate naturale din agregatul total sunt redate in tabelul nr. 5, iar granulozitatea agregatului total este redata in tabelul nr. 6.

    Tabelul 5
 _______________________________________
|Nr. |Agregate naturale | Conditii de   |
|crt.|(% din agregatul  |admisibilitate |
|    | total)           |               |
|____|__________________|_______________|
| 1. | Criblura sort    |     60-70     |
|    | 3 - 8            |               |
|____|__________________|_______________|
| 2. | Nisip de concasaj| rest pana     |
|    | sort 0 - 3       | la 100        |
|____|__________________|_______________|
| 3. | Filer, %         |      2-3      |
|____|__________________|_______________|

    Tabelul  6
 ____________________________________
|Nr. |Marimea ochiului| Treceri prin |
|crt.|sitei sau       |sita sau ciur |
|    |ciurului (mm)   |(%)           |
|____|________________|______________|
| 1. |       16       |     100      |
|____|________________|______________|
| 2. |        8       |   80-100     |
|____|________________|______________|
| 3. |      3,15      |   28-40      |
|____|________________|______________|
| 4. |      0,63      |   12-20      |
|____|________________|______________|
| 5. |      0,2       |    6-15      |
|____|________________|______________|
| 6. |      0,09      |    4-10      |
|____|________________|______________|

    d) Continutul optim de bitum rezidual se stabileste prin studii preliminare, conform pct. 2.2.1.2. b), si trebuie sa se incadreze in limitele 4,0 - 4,8% din masa mixturii asfaltice.
    e) Caracteristicile mixturii asfaltice stocabile
    In lipsa unor dispozitii speciale, contrare prezentului normativ, caracteristicile mixturii asfaltice stocabile, preparata cu bitum fluxat, trebuie sa indeplineasca in timpul studiului de laborator conditiile din tabelul nr. 7.

    Tabelul 7
 _______________________________________________
| Caracteristici    | Conditii de  | Metoda de  |
|(epruvete Marshall)|admisibilitate| verificare |
|___________________|______________|____________|
|Densitate aparenta,|    2.000     |Instructiuni|
| kg/mc, minimum    |              |metodologice|
|                   |              |de laborator|
|___________________|______________|____________|

    2.2.2. Prescriptii generale de executare
    2.2.2.1. Utilaje si echipamente
    La prepararea mixturii asfaltice stocabile cu bitum fluxat se folosesc urmatoarele utilaje si echipamente:
    - rezervor de stocare a bitumului pur;
    - topitor sau tanc de bitum pentru prepararea bitumului fluxat;
    - statie pentru prepararea mixturii asfaltice, dotata cu dispozitive de control al dozarii componentelor, conform prevederilor Normativului privind conditiile tehnice pentru instalatiile de preparare a mixturilor asfaltice executate la cald.
    2.2.2.2. Prepararea bitumului fluxat
    a) Prepararea bitumului fluxat se realizeaza pe santier, la locul de preparare a mixturii asfaltice.
    b) Prepararea bitumului fluxat se face in topitor sau tanc de bitum, astfel:
    - bitumul (tip D 80 - 100 sau D 100 - 120), a carui cantitate se masoara in prealabil, se incalzeste la temperatura de 90 - 110 grade C;
    - dupa atingerea acestei temperaturi se opreste focul si se asteapta ca temperatura bitumului sa scada la 60 grade C, apoi se introduce, treptat, in topitor sau tanc, solventul cantarit in prealabil;
    - amestecarea bitumului se face concomitent cu introducerea solventului prin agitare sau recirculare permanenta.
    2.2.2.3. Prepararea mixturii asfaltice stocabile
    a) Prepararea mixturii asfaltice se face astfel:
    Criblura si nisipul de concasaj, dozate in predozatoare, sunt trecute prin uscatorul statiei de preparat mixturi asfaltice, apoi se cantaresc in proportiile stabilite conform pct. 2.2.1.2. si se trec in malaxor, unde se amesteca cu filerul dozat separat. Se introduce apoi bitumul fluxat incalzit si se continua amestecarea timp de 1 - 2 minute.
    b) Temperaturile agregatelor naturale, bitumului fluxat la introducerea in malaxor, precum si mixturii asfaltice la iesirea din malaxor sunt redate in tabelul nr. 8.

    Tabelul 8
 __________________________________________
| Temperaturile componentelor |            |
| la prepararea mixturii      | Temperatura|
| asfaltice, grade C          | mixturii la|
|_____________________________| iesirea din|
|Amestec de| Filer de| Bitum  | malaxor    |
|agregate  | calcar  | fluxat | (grade C)  |
|naturale  |         |        |            |
|__________|_________|________|____________|
|  80-100  | mediu   |  50-60 |   60-70    |
|          | ambiant |        |            |
|__________|_________|________|____________|

    c) Mixtura asfaltica preparata se transporta in basculante acoperite cu prelata, la locul de depozitare, pe platforma betonata, in vederea ambalarii in recipiente sau saci de polietilena.
    2.2.2.4. Stocarea mixturii asfaltice preparate cu bitum fluxat
    a) Mixtura asfaltica, dupa preparare, se depoziteaza in bidoane de tabla sau PVC, inchise etans, sau in saci de polietilena, in conditii de etanseitate (prin lipire cu dispozitive speciale sau prin legare).
    Bidoanele sau sacii de polietilena cu mixtura asfaltica se depoziteaza obligatoriu in magazii inchise, pentru a-i feri de umiditate, precipitatii atmosferice sau inghet.
    b) Perioada de stocare a acestui tip de mixtura asfaltica este de maximum 90 de zile de la preparare, in conditiile respectarii modului de stocare prevazut in prezentul normativ.
    c) Bidoanele sau sacii de polietilena vor fi inscriptionati cu elemente de identificare (simbolul mixturii MASBF), de certificare a calitatii, termenul maxim de utilizare, unitatea producatoare.
    d) Punerea in opera a mixturii asfaltice stocabile si executarea lucrarilor de plombare cu acest tip de mixtura asfaltica se efectueaza conform pct. 2.6.
    2.3. Mixtura asfaltica stocabila, preparata la cald cu bitum si aditiv specific de fluxare
    2.3.1. Conditii tehnice
    2.3.1.1. Materiale
    a) Agregate - naturale
    Criblura sort 3 - 8, conform SR 667.
    Agregatul trebuie depozitat in siloz propriu, pe platforma betonata, amenajata cu pereti despartitori pentru evitarea amestecarii si impurificarii cu alte sorturi de agregate naturale.
    b) Bitum
    Bitum sort D 80 - 100 sau sort D 100 - 120, conform instructiunilor tehnice in vigoare.
    Bitumul se depoziteaza in tanc de bitum, dotat cu un dispozitiv capabil de a incalzi liantul pana la temperatura necesara (evitand orice supraincalzire), si cu pompa de recirculare.
    c) Aditiv
    Aditiv specific de fluxare, conform caietului de sarcini al producatorului
    Aditivul livrat de producator in ambalaje specifice se depoziteaza in magazii. Ambalajele cu aditiv vor fi inscriptionate cu elemente de identificare, de certificare a calitatii, termenul maxim de utilizare, unitatea producatoare (marca produsului).
    2.3.1.2. Compozitia si caracteristicile mixturii asfaltice stocabile
    a) Compozitia mixturii asfaltice se stabileste pe baza de studiu preliminar de laborator, tinandu-se seama de respectarea conditiilor tehnice precizate in prescriptiile tehnice impuse de prezentul normativ.
    Antreprenorul efectueaza studiul in cadrul laboratorului sau sau il comanda la un laborator autorizat.
    Studiul preliminar de laborator comporta urmatoarele determinari:
    - verificarea compozitiei mixturii asfaltice;
    - determinarea densitatii aparente.
    b) Procentele de agregat natural sort 3 - 8 de bitum si de aditiv specific de fluxare din mixtura asfaltica stocabila sunt prezentate in tabelul nr. 9.

    Tabelul 9
 _____________________________________
|Nr. |Componente      | Conditii de   |
|crt.|(% din mixtura  |admisibilitate |
|    | asfaltica)     |               |
|____|________________|_______________|
| 1. | Criblura sort  |     94,5      |
|    | 3 - 8          |               |
|____|________________|_______________|
| 2. | Bitum          |     4,25      |
|____|________________|_______________|
| 3. | Aditiv specific|      1,25     |
|    | de fluxare     |               |
|____|________________|_______________|

    c) Caracteristicile mixturii asfaltice stocabile
    In lipsa unor dispozitii speciale contrare prezentului normativ, caracteristicile mixturii asfaltice stocabile preparate cu bitum si aditiv specific de fluxare trebuie sa indeplinesca in timpul studiului de laborator conditiile din tabelul nr. 10.

    Tabelul 10
 _______________________________________________
| Caracteristici    | Conditii de  | Metode de  |
|(epruvete Marshall)|admisibilitate| verificare |
|___________________|______________|____________|
|Densitate aparenta,|    2.000     |Instructiuni|
| kg/mc, minimum    |              |metodologice|
|                   |              |de laborator|
|___________________|______________|____________|

    2.3.2. Prescriptii generale de executare
    2.3.2.1. Utilaje si echipamente
    La prepararea mixturii asfaltice stocabile cu bitum si aditiv specific se folosesc urmatoarele utilaje si echipamente:
    - rezervor de stocare a bitumului pur;
    - instalatie automatizata de preparare a mixturii asfaltice, dotata cu echipamente de dozare a componentelor, conform prevederilor Normativului privind conditiile tehnice pentru instalatiile de preparare a mixturilor asfaltice executate la cald.
    2.3.2.2. Prepararea mixturii asfaltice stocabile
    a) Prepararea mixturii asfaltice se face astfel:
    Criblura este trecuta prin uscatorul statiei de preparat mixturi asfaltice, apoi se cantareste in proportia stabilita conform pct. 2.3.1.2. b) si se trece in malaxor. Apoi se introduce bitumul incalzit si se amesteca cu criblura timp de 60 de secunde. Dupa omogenizare se introduce aditivul specific de fluxare si se continua amestecarea timp de 50 - 60 de secunde.
    b) Temperaturile agregatului natural, bitumului si mixturii asfaltice la iesirea din malaxor sunt redate in tabelul nr. 11.

    Tabelul 11
 __________________________________________
| Temperaturile componentelor |            |
| la prepararea mixturii      | Temperatura|
| asfaltice (grade C)         | mixturii la|
|_____________________________| iesirea din|
|Agregatul | Bitum   | Aditiv | malaxor    |
|natural   |         |specific| (grade C)  |
|          |         |de      |            |
|          |         |fluxare |            |
|__________|_________|________|____________|
|  90-100  | 150-160 |  mediu |  120-130   |
|          |         | ambiant|            |
|__________|_________|________|____________|

    c) Mixtura asfaltica preparata se transporta in basculante la locul de depozitare, pe platforme betonate, in vederea ambalarii in recipiente sau in saci de polietilena.
    2.3.2.3. Stocarea mixturii asfaltice preparate cu bitum si aditiv specific de fluxare
    a) Mixtura asfaltica, dupa preparare, se depoziteaza in bidoane de tabla sau PVC, inchise etans, sau in saci de polietilena, in conditii de etanseitate.
    Bidoanele sau sacii de polietilena cu mixtura asfaltica se depoziteaza obligatoriu in magazii inchise, pentru a-i feri de umiditate, precipitatii atmosferice sau inghet.
    Acest tip de mixtura asfaltica stocabila poate fi depozitat si in vrac, in cantitati maxime de 1 - 2 tone, cu conditia depozitarii in magazii inchise si a protejarii ei cu folie de polietilena.
    b) Perioada de stocare a acestui tip de mixtura asfaltica este de maximum 90 de zile de la preparare, in conditiile stocarii in bidoane sau saci de polietilena inchisi etans.
    In cazul depozitarii in vrac, perioada de stocare este mai mica (30 - 60 de zile).
    c) Bidoanele sau sacii de polietilena vor fi inscriptionati cu elemente de identificare (simbolul mixturii MASBA), de certificare a calitatii, termenul maxim de utilizare, unitatea producatoare.
    d) Punerea in opera a mixturii asfaltice stocabile si executarea lucrarilor de plombare cu acest tip de mixtura asfaltica se efectueaza conform pct. 2.6.
    2.4. Mixtura asfaltica stocabila preparata la rece tip Plombarec
    2.4.1. Conditii tehnice
    2.4.1.1. Materiale
    a) Mixtura asfaltica rezultata din decaparea imbracamintei bituminoase vechi prin frezare
    Mixtura asfaltica rezultata din frezare se depoziteaza pe platforme acoperite sau in soproane.
    b) Liant
    Emulsie bituminoasa cationica cu rupere rapida tip EBCR.
    Tipul de bitum folosit si procentul acestuia din compozitia emulsiei tip EBCR sunt redate in tabelul nr. 12.

    Tabelul 12
 _____________________________________
|Nr. | Componente     | Conditii de   |
|crt.|                |admisibilitate |
|____|________________|_______________|
| 1. | Tipul de bitum | D 80-100 sau  |
|    |                | D 100-120,    |
|    |                | conform       |
|    |                |instructiunilor|
|    |                | tehnice       |
|    |                | in vigoare    |
|____|________________|_______________|
| 2. | Continut de    |               |
|    |bitum in emulsie|      60       |
|    |(% minimum)     |               |
|____|________________|_______________|

    Tipul de emulgator si continutul acestuia in emulsia EBCR se stabilesc prin incercari preliminare de catre producatorul de emulsie si sunt in concordanta cu certificatul de conformitate a calitatii, emis potrivit reglementarilor in vigoare.
    Conditiile de calitate pe care trebuie sa le indeplineasca emulsia tip EBCR sunt prezentate in tabelul nr. 13.

    Tabelul 13
 __________________________________________________
|Nr. |Caracteristici    | Conditii de  | Metode de |
|crt.|                  |admisibilitate| verificare|
|____|__________________|______________|___________|
| 1. |Continut de bitum |   60+/-1%    | STAS 8877 |
|    |(%)               |              |           |
|____|__________________|______________|___________|
| 2. |Viscozitate Engler|   7,0-15,0   | STAS 8877 |
|    |la 20 grade C,    |              |           |
|    |grade E           |              |           |
|____|__________________|______________|___________|
| 3. |Omogenitate: rest |              |           |
|    |pe sita cu        | maximum 0,5  | STAS 8877 |
|    |tesatura de sarma |              |           |
|    |de 0,63 mm (%)    |              |           |
|____|__________________|______________|___________|
| 4. |Stabilitate la    |              |           |
|    |stocare: rest pe  |              |           |
|    |sita cu tesatura  | maximum 0,5  | STAS 8877 |
|    |de sarma de 0,63  |              |           |
|    |mm dupa 7 zile (%)|              |           |
|____|__________________|______________|___________|

    c) Solvent: white-spirit, conform STAS 44.
    2.4.1.2. Compozitia si caracteristicile mixturii asfaltice stocabile
    a) Compozitia mixturii asfaltice se stabileste pe baza de studiu preliminar de laborator, tinandu-se seama de respectarea conditiilor tehnice precizate in prescriptiile tehnice impuse de prezentul normativ.
    Antreprenorul efectueaza studiul in cadrul laboratorului sau sau il comanda la un alt laborator autorizat.
    Studiul preliminar de laborator comporta urmatoarele determinari:
    - verificarea compozitiei mixturii asfaltice frezate pentru determinarea continutului real de bitum din aceasta mixtura asfaltica;
    - determinarea continutului real de bitum din emulsia bituminoasa de aport;
    - determinarea cantitatii de apa de preumezire;
    - determinarea densitatii aparente a mixturii asfaltice stocabile.
    b) Granulozitatea agregatului total din mixtura asfaltica trebuie sa se incadreze in limitele prezentate in tabelul nr. 14.

    Tabelul 14
 ____________________________________
|Nr. |Marimea ochiului| Treceri prin |
|crt.|sitei sau       |sita sau ciur |
|    |ciurului (mm)   |(%)           |
|____|________________|______________|
| 1. |       16       |   60-100     |
|____|________________|______________|
| 2. |        8       |   35-80      |
|____|________________|______________|
| 3. |      3,15      |   20-60      |
|____|________________|______________|
| 4. |      0,63      |   10-40      |
|____|________________|______________|
| 5. |      0,2       |    5-25      |
|____|________________|______________|
| 6. |      0,09      |    1-12      |
|____|________________|______________|

    c) Continutul optim de bitum din mixtura asfaltica tip Plombarec trebuie sa se incadreze in limitele 6,5 - 7,5% din masa mixturii.
    Continutul de bitum din mixtura asfaltica este constituit din:
    - continutul real de bitum din mixtura asfaltica rezultata prin frezare, care se determina conform STAS 1338/2;
    - continutul real de bitum din emulsia bituminoasa cationica de aport, care se determina conform STAS 8877.
    d) Cantitatea de emulsie bituminoasa de aport se stabileste in functie de continutul real de bitum din mixtura asfaltica rezultata prin frezare si, respectiv, din emulsia bituminoasa, astfel incat sa se realizeze un continut total de bitum in mixtura asfaltica tip Plombarec de 6,5 - 7,5% .
    e) Cantitatea de solvent prevazuta pentru mixtura asfaltica tip Plombarec este de 12 - 20% din bitumul total.
    f) Cantitatea de apa de preumezire se stabileste astfel incat aceasta, impreuna cu apa din emulsia bituminoasa cationica tip EBCR si cu apa continuta in mixtura asfaltica recuperata, sa fie cuprinsa intre limitele de 7,0 - 9,0% din masa mixturii asfaltice stocabile tip Plombarec.
    g) Caracteristicile mixturii asfaltice stocabile
    In lipsa unor dispozitii speciale contrare prezentul normativ, caracteristicile mixturii asfaltice stocabile tip Plombarec trebuie sa indeplineasca in timpul studiului de laborator conditiile prezentate in tabelul nr. 15.

    Tabelul 15
 _______________________________________________
| Caracteristici    | Mixtura      | Metode de  |
|(epruvete Marshall)| asfaltica    | verificare |
|                   | stocabila tip|            |
|                   | Plombarec    |            |
|___________________|______________|____________|
|Densitate aparenta,|    2.000     |Instructiuni|
| kg/mc, minimum    |              |metodologice|
|                   |              |de laborator|
|___________________|______________|____________|

    2.4.2. Prescriptii generale de executie
    2.4.2.1. Utilaje si echipamente
    La prepararea mixturii asfaltice stocabile tip Plombarec se folosesc urmatoarele utilaje si echipamente:
    - betoniera cu cadere libera sau amestec fortat;
    - cantar cu sarcina maxima de 100 kgf pentru dozarea mixturii asfaltice rezultate prin frezare;
    - balanta cu sarcina maxima de 10 kgf, clasa de precizie III, STAS 3308, pentru dozarea emulsiei bituminoase cationice, a solventului si a apei;
    - rezervor vertical echipat cu conducte de alimentare care merg pana la partea inferioara rezervorului, pentru depozitarea emulsiei bituminoase cationice;
    - vas pentru amestecarea emulsiei bituminoase tip EBCR cu solventul.
    2.4.2.2. Prepararea mixturii asfaltice stocabile tip Plombarec
    a) Pregatirea liantului
    Inainte de prepararea mixturii asfaltice, emulsia bituminoasa cationica tip EBCR se amesteca cu solventul, in proportia stabilita de reteta.
    b) Prepararea mixturii asfaltice tip Plombarec se realizeaza la rece, in betoniera.
    Dozarea componentelor se face prin cantarire, cu precizie de:
    - 3% pentru mixtura asfaltica rezultata prin frezare;
    - 2% pentru emulsia bituminoasa cationica, solvent si apa.
    c) Prepararea mixturii asfaltice stocabile se face astfel:
    Mixtura asfaltica rezultata din frezare se introduce in betoniera impreuna cu apa de preumezire si se malaxeaza timp de 45 - 60 de secunde.
    In continuare, se introduce in betoniera emulsia amestecata in prealabil cu solventul, in proportiile stabilite prin studiul de laborator, si se continua malaxarea timp de 120 - 180 de secunde pentru realizarea omogenitatii amestecului.
    2.4.2.3. Stocarea mixturii asfaltice tip Plombarec
    a) Mixtura asfaltica, dupa preparare, se depoziteaza in bidoane de tabla sau PVC, inchise etans, sau in saci de polietilena, in conditii de etanseitate (prin lipire cu dispozitive speciale sau prin legare).
    Bidoanele sau sacii de polietilena cu mixtura asfaltica se depoziteaza obligatoriu in magazii inchise, pentru a-i feri de umiditate, precipitatii atmosferice sau inghet.
    Inainte de utilizare, bidoanele sau sacii cu mixtura asfaltica vor fi depozitati timp de 2 - 3 zile in incaperi cu o temperatura atmosferica de cel putin +5 grade C, pentru a se ameliora aglomerarea mixturii cauzata de temperatura scazuta pe perioada de stocare.
    b) Perioada de stocare a acestui tip de mixtura stocabila este de maximum 60 de zile de la preparare, in conditiile respectarii modului de stocare prevazut de prezentul normativ.
    c) Bidoanele sau sacii de polietilena cu mixtura asfaltica vor fi inscriptionati cu elemente de identificare (simbolul mixturii MA tip Plombarec), de certificare a calitatii, termeni maximi de utilizare, unitatea producatoare.
    d) Punerea in opera a mixturii asfaltice stocabile si executarea lucrarilor de plombare cu acest tip de mixtura asfaltica se realizeaza conform pct. 2.6.
    2.5. Mixtura asfaltica stocabila preparata la rece cu emulsie bituminoasa cationica
    2.5.1. Conditii tehnice
    2.5.1.1. Materiale
    a) Agregate naturale:
    Agregatele naturale care se utilizeaza sunt urmatoarele:
    - criblura sort 8 - 16 mm, conform SR 667;
    - criblura sort 3 - 8 mm, conform SR 667;
    - nisip natural sort 0 - 3 sau 0 - 7, conform STAS 662.
    Fiecare tip si sort de agregate trebuie depozitat separat, in silozuri proprii, pe platforme betonate, amenajate cu pereti despartitori, pentru evitarea amestecarii si impurificarii agregatelor.
    b) Liant: emulsie bituminoasa cationica cu rupere semilenta si solvent, tip EBCMS.
    Tipul de bitum, de solvent si procentele acestora din compozitia emulsiei tip EBCMS, precum si compozitia acesteia sunt prezentate in tabelul nr. 16.

    Tabelul 16
 __________________________________________
|Nr. | Componenti           | Conditii de  |
|crt.|                      |admisibilitate|
|____|______________________|______________|
| 1. | Bitum tip D 80-100,  |              |
|    | D 100-120, sau       |              |
|    | D 180-200 (% in      |    60-65     |
|    | emulsie)             |              |
|____|______________________|______________|
| 2. | Emulgator cationic,  |              |
|    |acid clorhidric si apa|    35-40     |
|    |(% in emulsie)        |              |
|____|______________________|______________|
| 3. | Solvent, % fata de   |              |
|    |emulsia bituminoasa   |    10-12     |
|    |cationica             |              |
|____|______________________|______________|

    Tipul de emulgator cationic si continutul acestuia, precum si cantitatea de acid clorhidric si de solvent in emulsia tip EBCMS se stabilesc prin incercari preliminare de catre producatorul de emulsie si sunt in concordanta cu certificatul de conformitate a calitatii, emis potrivit reglementarilor in vigoare.
    Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca emulsia bituminoasa cationica tip EBCMS sunt prezentate in tabelul nr. 17.

    Tabelul 17
 ___________________________________________________
|Nr. | Caracteristici    | Conditii de  | Metode de |
|crt.|                   |admisibilitate| verificare|
|____|___________________|______________|___________|
| 1. |Continut de bitum  |   60-65      | STAS 8877 |
|    |(%)                |              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 2. |Viscozitate Engler |   7,0-15,0   | STAS 8877 |
|    |la 20 grade C,     |              |           |
|    |grade E            |              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 3. |Omogenitate: rest  |              |           |
|    |pe sita cu         | maximum 0,5  | STAS 8877 |
|    |tesatura de sarma  |              |           |
|    |de 0,63 mm (%)     |              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 4. |Stabilitate la     |              |           |
|    |depozitare: rest pe|              |           |
|    |sita cu tesatura   | maximum 0,5  | STAS 8877 |
|    |de sarma de 0,63   |              |           |
|    |mm, dupa 7 zile (%)|              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 5. |Adezivitate fata de| minimum 85   | STAS 10969|
|    |agregatele naturale|              | /2        |
|    |(%)                |              |           |
|____|___________________|______________|___________|

    c) Solvent:
    - white-spirit, conform STAS 44;
    - kerosen, conform STAS 5639.
    2.5.1.2 Compozitia si caracteristicile mixturii asfaltice stocabile:
    a) Compozitia mixturii asfaltice se stabileste pe baza de studiu preliminar de laborator, tinandu-se seama de respectarea conditiilor tehnice precizate in prescriptiile tehnice impuse de prezentul normativ.
    Antreprenorul efetueaza studiul in cadrul laboratorului sau sau il comanda la un alt laborator autorizat.
    b) Principiul de alcatuire a mixturii asfaltice stocabile cu emulsie bituminoasa cationica este diferit de cel al mixturilor asfaltice preparate la cald conform SR 174, si anume: schelet mineral puternic, care sa asigure o suficienta stabilitate mixturii, pentru a rezista solicitarilor traficului, si volum mare de goluri, pentru a favoriza evaporarea apei rezultate din ruperea emulsiei si, in consecinta, a contribui la marirea stabilitatii mixturii asfaltice.
    Acest principiu conduce la alegerea unui amestec de agregate naturale cu continut ridicat de criblura si cu un continut scazut de nisip.
    c) In studiul preliminar de laborator, pentru stabilirea compozitiei mixturii asfaltice stocabile, preparata cu emulsie bituminoasa cationica, se au in vedere urmatorii parametri:
    - preumezirea amestecului de agregate naturale pentru reglarea ruperii emulsiei;
    - realizarea unei mixturi uniforme, omogene, de culoare maronie;
    - timpul de malaxare sa fie de maximum 1 minut;
    - timpul de rupere a emulsiei sa fie mai mare de 1 minut, dar mai mic de 30 de minute;
    - aparitia culorii negre, dupa realizarea amestecului omogen, care indica inceputul ruperii emulsiei in contact cu agregatul natural.
    Studiul preliminar de laborator comporta urmatoarele determinari:
    - verificarea compozitiei mixturii asfaltice stocabile;
    - stabilirea cantitatii de apa de preumezire;
    - determinarea densitatii aparente a mixturii asfaltice stocabile.
    d) Limitele procentelor de agregate naturale din agregatul total sunt redate in tabelul nr. 18.

   Tabelul 18
 _______________________________________
|Nr. | Agregate naturale| Conditii de   |
|crt.| (% din agregatul |admisibilitate |
|    | total)           |               |
|____|__________________|_______________|
| 1. | Criblura sort    |     60-70     |
|    | 8 - 16           |               |
|____|__________________|_______________|
| 2. | Criblura sort    | rest pana     |
|    | 3 - 8            | la 100        |
|____|__________________|_______________|
| 3. | Nisip natural    |     10-15     |
|    | sort 0 - 3 sau   |               |
|    | 0 - 7            |               |
|____|__________________|_______________|

    e) Granulozitatea agregatului natural total este cuprinsa in limitele redate in tabelul nr. 19.

    Tabelul 19
 ____________________________________
|Nr. |Marimea ochiului| Treceri prin |
|crt.|sitei sau       | sita sau ciur|
|    |ciurului (mm)   | (%)          |
|____|________________|______________|
| 1. |       16       |   80-100     |
|____|________________|______________|
| 2. |        8       |   25-55      |
|____|________________|______________|
| 3. |      3,15      |   10-22      |
|____|________________|______________|
| 4. |      0,63      |    5-12      |
|____|________________|______________|
| 5. |      0,2       |    2-5       |
|____|________________|______________|
| 6. |      0,09      |    1-4       |
|____|________________|______________|

    f) Continutul optim de bitum rezidual se stabileste prin studiu preliminar, conform pct. 2.5.1.2 c) si trebuie sa se incadreze in limitele de 4,0 - 5,0% din masa mixturii asfaltice.
    g) Cantitatea de apa de preumezire va fi de circa 4% din masa agregatului natural total.
    h) Caracteristicile mixturii asfaltice stocabile.
    In lipsa unor dispozitii speciale, contrare normativului, caracteristicile mixturii asfaltice stocabile, preparata cu emulsie, trebuie sa indeplineasca, in timpul studiului de laborator, conditiile redate in tabelul nr. 20.

    Tabelul 20
 ________________________________________________
| Caracteristici    | Conditii de   | Metode de  |
|(epruvete Marshall)| admisibilitate| verificare |
|___________________|______________|____________|
|Densitate aparenta,|   minimum    |Instructiuni|
| (kg/mc)           |   2000       |metodologice|
|                   |              |de laborator|
|___________________|______________|____________|

    2.5.2. Prescriptii generale de executie
    2.5.2.1. Utilaje si echipamente:
    - betoniera cu amestec prin cadere libera;
    - rezervor vertical pentru depozitarea emulsiei bituminoase cationice tip EBCMS, echipat cu conducte de alimentare care merg pana la partea inferioara a rezervorului;
    - cantar cu sarcina maxima de 100 kgf;
    - balanta cu sarcina maxima de 10 kgf, clasa de precizie III - STAS 3308.
    2.5.2.2. Prepararea mixturii asfaltice stocabile cu emulsie bituminoasa cationica:
    a) Prepararea mixturii asfaltice se realizeaza la rece, in betoniera.
    Dozarea componentelor se face prin cantarire, cu o precizie de:
    - 3% pentru agregatele naturale;
    - 2% pentru emulsia bituminoasa cationica si apa.
    b) Prepararea mixturii asfaltice stocabile se realizeaza astfel:
    - se constituie sarje de 100 - 200 kg din amestecul mineral prevazut de reteta, cantarindu-se separat fiecare sort de agregat natural;
    - se incarca betoniera cu agregate naturale, in urmatoarea ordine: criblura sort 8 - 16, apoi criblura sort 3 - 8 si nisipul natural;
    - se roteste de cateva ori betoniera pentru omogenizarea amestecului de agregate naturale;
    - se opreste betoniera si se introduce cantitatea de apa stabilita de reteta pentru preumezirea agregatului, apoi se roteste de cateva ori betoniera pentru omogenizarea amestecului;
    - se opreste betoniera si se introduce emulsia bituminoasa tip EBCMS cantarita, in prealabil, in proportia stabilita de reteta, peste agregatul natural preumezit in prealabil;
    - se pune in functiune betoniera si se malaxeaza timp de 15 - 20 de secunde.
    2.5.2.3. Stocarea mixturii asfaltice:
    a) Mixtura asfaltica, dupa preparare, se depoziteaza in bidoane din tabla sau din PVC, inchise etans, sau in saci de polietilena, in conditii de etanseitate (prin lipire cu dispozitive speciale sau prin legare).
    Bidoanele sau sacii de polietilena cu mixtura asfaltica se depoziteaza obligatoriu in magazii inchise, la o temperatura atmosferica mai mare de 0 grade C, pentru a-i feri de inghet.
    b) Perioada de stocare a acestui tip de mixtura asfaltica este de maximum 30 de zile de la preparare, in conditiile respectarii modului de stocare prevazut de prezentul normativ.
    c) Bidoanele sau sacii de polietilena cu mixtura vor fi inscriptionati cu elemente de identificare (simbolul mixturii: MASE), certificarea calitatii, termenul maxim de utilizare, unitatea producatoare.
    d) Punerea in opera a mixturii asfaltice stocabile si executarea lucrarilor de plombare cu acest tip de mixtura asfaltica se efectueaza conform pct. 2.6.
    2.6. Executarea lucrarilor de intretinere cu mixturi asfaltice stocabile
    Tehnologia lucrarilor de intretinere a imbracamintei bituminoase cu mixtura asfaltica stabila, indiferent de tipul de mixtura folosit, cuprinde:
    - pregatirea suprafetei si decaparea imbracamintei degradate in scopul aplicarii mixturii asfaltice stocabile;
    - plombarea suprafetei decapate cu mixtura asfaltica stocabila, inclusiv compactarea.
    2.6.1. Utilaje si scule
    La executia lucrarilor de plombare se folosesc urmatoarele utilaje si scule:
    - cilindru compactor;
    - mai manual;
    - mai actionat cu aer comprimat;
    - rulou compactor;
    - picamer cu echipamente spit si dalta;
    - tarnacop, dalta, ciocan;
    - dispozitiv mecanic de pulverizat amorsajul;
    - perii.
    2.6.2. Pregatirea suprafetei de remediat
    2.6.2.1. Inainte de inceperea lucrarilor, sectorul de lucru se va amenaja si semnaliza conform Instructiunilor Ministerului transporturilor nr. 630/2.330 din 20 aprilie 1985.
    2.6.2.2. In vederea plombarii gropilor si a portiunilor degradate cu mixtura asfaltica stocabila, suprafetele respective trebuie pregatite in mod corespunzator, in care scop se vor executa urmatoarele operatiuni:
    - marcarea suprafetei care trebuie sa fie decapata, prin trasarea unor linii la marginea acesteia, folosindu-se creta sau alte mijloace adecvate, pentru obtinerea unor forme regulate cu muchii vii;
    - taierea verticala a marginilor suprafetei marcate, exact pe linia de marcaj, cu dalta si ciocanul, cu tarnacopul, cu picamerul actionat de un motocompresor sau cu alte dispozitive mecanice;
    - scoaterea si indepartarea materialului decapat din perimetrul marcat;
    - curatarea perfecta, temeinica a suprafetei decapate, cu maturi si perii piassava sau prin suflare cu aer comprimat;
    - amorsarea suprafetei curate cu bitum taiat sau cu emulsie bituminoasa cationica cu rupere rapida, diluata cu apa in proportie de 1:1, cu un dispozitiv mecanic de pulverizare, astfel incat sa se realizeze o pelicula subtire, omogena si continua pe intreaga suprafata.
    2.6.3. Executarea lucrarilor de plombare
    2.6.3.1. Mixtura asfaltica stocabila se scoate din bidoanele sau din sacii in care a fost depozitata si se omogenizeaza prin lopatare, pe o folie de tabla sau placaj.
    2.6.3.2. Asternerea mixturii asfaltice stocabile se face la o temperatura atmosferica mai mare de -5 grade C, manual sau mecanizat, intr-unul sau mai multe straturi, in functie de adancimea gropii.
    Grosimea maxima a fiecarui strat de plombare este de 4 cm.
    2.6.3.3. Compactarea mixturii asfaltice se face cu compactoare cu rulouri netede sau compactoare pe pneuri, rulou compactor sau cu mai actionat cu aer comprimat.
    In cazul straturilor de plombare cu grosime totala mai mare de 4 cm, compactarea stratului (straturilor) inferior se realizeaza cu maiul, in cazul plombelor inguste, sau cu compactorul, in cazul in care dimensiunile plombelor permit compactarea cu acest utilaj.
    Avand in vedere structura speciala, deschisa, a mixturilor asfaltice stocabile, compactarea este foarte importanta pentru asigurarea etanseitatii suprafetei realizate si a durabilitatii acesteia pe timp friguros.
    2.6.3.4. Dupa compactare, suprafata plombata va fi la nivelul suprafetelor adiacente din imbracamintea veche.
    2.6.3.5. Dupa compactare, suprafata plombata va fi badijonata obligatoriu cu emulsie tip EBCR sau cu bitum fluxat si apoi acoperita cu un strat subtire de filer sau nisip fin, pentru etansarea acesteia.
    2.6.4. Darea in exploatare
    Suprafetele plombate vor fi date in circulatie imediat dupa executarea lucrarii.
    2.7. Executarea lucrarilor de intretinere prin stropiri bituminoase succesive
    Lucrarile de plombare prin stropiri bituminoase succesive se executa in mod exceptional, numai in cazul in care administratorul drumului nu dispune de mixtura asfaltica stocabila pentru remedierea degradarilor din imbracamintea bituminoasa.
    2.7.1. Utilaje si scule
    La executia lucrarilor de plombare prin stropiri bituminoase succesive se folosesc urmatoarele utilaje si scule:
    - picamer cu echipamente spit si dalta;
    - dispozitiv mecanic de pulverizat emulsia bituminoasa;
    - rulou compactor;
    - mai actionat cu aer comprimat;
    - mai manual;
    - perii.
    2.7.2. Pregatirea suprafetei de remediat
    Pregatirea suprafetei de remediat se realizeaza conform pct. 2.6.2.1. si 2.6.2.2.
    2.7.3. Executarea lucrarilor de plombare
    2.7.3.1. Materiale
    a) Agregate naturale:
    - criblura sort 3 - 8, conform SR 667;
    - criblura sort 8 - 16, conform SR 667.
    b) Liant:
    - emulsie bituminoasa cationica cu rupere rapida tip EBCR, conform pct. 2.4.1.1 b)
    2.7.3.2. Prescriptii generale de executare
    Pe suprafata de plombat, pregatita conform pct. 2.7.2., se raspandeste la rece (temperatura atmosferica) emulsia bituminoasa cationica tip EBCR, in cantitate de circa 1 kg/mp bitum rezidual.
    Peste pelicula de liant se asterne criblura sort 3 - 8 sau sort 8 - 16, in cantitate de circa 10 - 15 kg/mp si se compacteaza cu ruloul compactor sau cu maiul, apoi se matura criblura in exces.
    Se procedeaza, in continuare, la executarea unor noi straturi, respectiv la stropirea cu liant, raspandirea cribluri, compactare, pana cand groapa a fost umpluta si suprafata plombata a ajuns la nivelul suprafetelor adiacente din imbracamintea bituminoasa existenta.
    2.8. Controlul calitatii lucrarilor
    Prepararea mixturilor asfaltice stocabile se va efectua sub directa supraveghere a laboratoarelor de drumuri autorizate de I.S.C.L.P.U.A.T., iar tehnologia de executie si procedurile de realizare si verificare vor fi controlate si avizate de responsabilul tehnic cu executia, atestat conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 925/1995.
    Controlul calitatii lucrarilor de intretinere a imbracamintei bituminoase cu mixturi asfaltice stocabile se executa pe faze determinate, astfel:
    - controlul fabricatiei bitumului fluxat;
    - controlul calitatii materialelor inainte de anrobare;
    - controlul fabricatiei mixturilor asfaltice stocabile;
    - controlul calitatii plombelor executate.
    2.8.1. Controlul fabricatiei bitumului fluxat
!!!    2.8.1.1. Bitumul pur, solventul si bitumul fluxat se verifica de catre laboratorul producatorului sau al antreprenorului, in cazul prepararii acestuia pe santier, in conformitate cu prevederile de la pct. 2.2.1.1 si 2.2.2.2
    2.8.1.2. In timpul fabricatiei bitumului fluxat, verificarile constau in urmatoarele determinari:
    - verificarea temperaturii de preparare a bitumului fluxat;
    - dozajul de solvent.
    2.8.1.3. Prepararea bitumului fluxat se va efectua sub directa supraveghere a laboratorului autorizat conform reglementarilor in vigoare.
    2.8.1.4. Calitatea bitumului fluxat va fi atestata prin certificat de calitate, emis pe baza incercarilor si analizelor de laborator.
    2.8.2. Controlul calitatii materialelor inainte de anrobare
    2.8.2.1. Materialele destinate prepararii mixturilor asfaltice stocabile, verificate in conformitate cu prescriptiile specifice fiecarui tip de mixtura, prezentate la pct. 2.2.1.1, 2.3.1.1, 2.4.1.1 si 2.5.1.1.
    Verificarile si determinarile se executa de laboratorul autorizat al antreprenorului si constau in urmatoarele:
    a) Bitum:
    - penetratie la 25 grade C, STAS 42;
    - punct de inmuiere prin metoda inel si bila, STAS 60.
    b) Emulsia bituminoasa cationica (tip EBCR si EBCMS):
    - continutul de bitum, STAS 8877 si instructiuni metodologice de laborator;
    - viscozitatea, STAS 8877;
    - omogenitatea, STAS 8877.
    c) Bitumul fluxat:
    - adezivitatea, STAS 10969/3 si instructiuni metodologice de laborator.
    d) Criblura:
    - natura mineralogica (examinare vizuala);
    - granulozitatea, STAS 730;
    - continutul de fractiuni sub 0,09 mm, STAS 730.
    e) Nisip de concasaj:
    - granulozitatea, STAS 730;
    - coeficientul de activitate, STAS 730.
    f) Nisip natural:
    - granulozitatea, STAS 4606;
    - echivalentul de nisip, STAS 730;
    - materii organice, STAS 4606.
    g) Filer de calcar:
    - finetea, STAS 539;
    - umiditatea, STAS 539.
    h) Mixtura asfaltica rezultata prin frezare:
    - continutul de bitum, STAS 1338/2;
    - compozitia granulometrica, STAS 1338/2;
    - umiditatea, STAS 1338/2.
    2.8.2.2. Frecventa determinarilor prevazute la lit. a)-h) de mai sus: la fiecare lot de materiale aprovizionat pentru prepararea mixturii asfaltice stocabile.
    2.8.3. Controlul fabricarii mixturilor asfaltice
    Mixturile asfaltice stocabile prevazute in prezentul normativ sunt supuse incercarilor preliminare la stabilirea compozitiei mixturii asfaltice si controlului in timpul fabricatiei, in conformitate cu conditiile specifice fiecarui tip de mixtura prezentat la pct. 2.2.1.2, 2.3.1.2, 2.4.1.2 si 2.5.1.2.
    Verificarile si determinarile se executa de laboratorul autorizat al antreprenorului sau de un alt laborator autorizat si constau in urmatoarele:
    2.8.3.1. Verificari si determinari efectuate de laboratorul autorizat:
    - granulozitatea si umiditatea amestecului de agregate naturale;
    - compozitia mixturii asfaltice: continut de bitum si granulozitatea agregatului total;
    - controlul reglajului utilajului de preparare a mixturii asfaltice (statie de asfalt, betoniera);
    - controlul temperaturilor tehnologice ale agregatelor naturale, bitumului, bitumului fluxat si a mixturii asfaltice stocabile preparate la cald cu bitum fluxat sau bitum si aditiv specific de fluxare.
    2.8.3.2. Determinari efectuate de laboratorul antreprenorului sau de un alt laborator autorizat, la stabilirea compozitiei mixturii asfaltice stocabile, conform pct. 2.2.1.2, 2.3.1.2, 2.4.1.2 si 2.5.1.2:
    - densitatea aparenta pe epruvete Marshall confectionate la rece (temperatura atmosferica).
    2.8.3.3. Frecventa verificarilor si determinarilor, efectuate pentru controlul calitatii fabricatiei este redata in tabelul nr. 21.

    Tabelul 21
 ___________________________________________________
|Nr. | Natura controlului  | Frecventa controlului  |
|crt.| sau a incercarii    | sau a incercarii       |
|____|_____________________|________________________|
| 1. | Controlul reglajului| Inainte de inceperea   |
|    | statiei de preparare|fabricatiei fiecarui    |
|    |                     |tip de mixtura asfaltica|
|    |                     |stocabila               |
|____|_____________________|________________________|
| 2. | Compozitia mixturii | Zilnic                 |
|    | asfaltice stocabile |                        |
|____|_____________________|________________________|
| 3. | Temperatura         | Permanent              |
|    |agregatelor naturale,|                        |
|    |a liantului si a     |                        |
|    |mixturii asfaltice la|                        |
|    |iesirea din malaxor  |                        |
|____|_____________________|________________________|
| 4. | Caracteristicile    |Studiul preliminar de   |
|    | mixturii asfaltice  |laborator pentru        |
|    | stocabile           |stabilirea compozitiei  |
|    |                     |mixturii asfaltice      |
|____|_____________________|________________________|

    Producerea de mixturi asfaltice stocabile va fi admisa pe baza certificarii de conformitate a acesteia.
    2.8.3.4. Calitatea mixturilor asfaltice stocabile va fi atestata prin certificat de calitate, emis pe baza incercarilor si analizelor de laborator.
    2.8.4. Controlul calitatii plombelor executate cu mixturi asfaltice stocabile
    Verificarile se efectueaza pe teren de catre responsabilul tehnic cu executia, atestat conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 925/1995, si constau in urmatoarele:
    2.8.4.1. Pregatirea suprafetei de remediat:
    - verificarea taierii verticale a marginilor suprafetei de plombat;
    - verificarea curatarii si amorsarii suprafetei de plombat;
    2.8.4.2. Executarea lucrarii de plombare:
    - verificarea respectarii modului de compactare a mixturii asfaltice stocabile, conform pct. 2.6.3.3;
    - verificarea planeitatii suprafetei plombate.

    CAP. 3
    Lucrari de intretinere pe baza de tratamente cu emulsie bituminoasa cationica

    3.1. Conditii tehnice
    3.1.1. Materiale
    3.1.1.1. Agregate naturale
    Agregatele naturale pentru tratamentul bituminos de inchidere pot fi de cariera sau de balastiera, concasate si trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate in conformitate cu prevederile standardelor, dupa cum urmeaza:
    - criblura sort 3 - 8, conform SR 667;
    - pietris sort 7 - 16, conform SR 662 pct. 2.5.4.
    3.1.1.2. Liantul
    Liantul folosit la executia tratamentului bituminos de inchidere este emulsia bituminoasa cationica cu rupere rapida, tip EBCR.
    Tipul de bitum si procentul acestuia din compozitia emulsiei tip EBCR sunt redate in tabelul nr. 22.

    Tabelul 22
 ____________________________________
|Nr. | Caracteristici | Conditii de  |
|crt.|                |admisibilitate|
|____|________________|______________|
| 1. |Tipul bitumului |sort D 80-100,|
|    |                |D 100-120 sau |
|    |                |180-200       |
|____|________________|______________|
| 2. | Continutul de  |  60,0-65,0   |
|    | bitum in       |              |
|    | emulsie (%)    |              |
|____|________________|______________|

    Tipul de emulgator si continutul acestuia in emulsia tip EBCR se stabilesc prin incercari preliminare de catre producatorul de emulsie si sunt in concordanta cu certificatul de conformitate a calitatii, emis potrivit reglementarilor in vigoare.
    Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca emulsia tip EBCR sunt prezentate in tabelul nr. 23.

    Tabelul 23
 ___________________________________________________
|Nr. |Caracteristici     | Conditii de  | Metode de |
|crt.|                   |admisibilitate| verificare|
|____|___________________|______________|___________|
| 1. |Continut de bitum  |   60-65      | STAS 8877 |
|    |                   |              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 2. |Omogenitate: rest  |              |           |
|    |pe sita cu         | maximum 0,5  | STAS 8877 |
|    |tesatura de sarma  |              |           |
|    |de 0,63 mm (%)     |              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 3. |Stabilitate la     |              |           |
|    |depozitare: rest pe|              |           |
|    |sita cu tesatura   | maximum 0,5  | STAS 8877 |
|    |de sarma de 0,63   |              |           |
|    |mm, dupa 7 zile (%)|              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 4. |Viscozitate Engler |     10-15    | STAS 8877 |
|    |la 20 grade C,     |              |           |
|    |(grade E)          |              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 5. |Adezivitate fata   | minimum 85   | STAS 10969|
|    |de agregatul       |              | /2        |
|    |natural (%)        |              |           |
|____|___________________|______________|___________|

    3.1.2. Dozaje
    Dozajele de materiale pentru executarea tratamentului bituminos de inchidere sunt prezentate in tabelul nr. 24.

    Tabelul 24
 ____________________________________
|Nr. |     Dozaje     | Conditii de  |
|crt.|                |admisibilitate|
|____|________________|______________|
| 1. | Emulsie (kg/mp)|   1,4-1,6    |
|____|________________|______________|
| 2. | Criblura sort  |              |
|    | 3 - 8 sau      |              |
|    | pietris sort   |     8-10     |
|    | 7 - 16 (kg/mp) |              |
|____|________________|______________|

    3.2. Prescriptii generale de executare
    3.2.1. Utilaje
    La executarea tratamentului bituminos se foloseste trusa de tratamente prevazuta de STAS 599:
    - raspanditor de lianti bituminosi;
    - raspanditor mecanic de criblura;
    - compactor pe pneuri, cilindru compactor lis;
    - compactor cu placa vibratoare.
    3.2.2. Executia tratamentului bituminos de inchidere
    3.2.2.1. Pregatirea suprafetei
    Suprafata stratului de uzura din imbracamintea bituminoasa se curata temeinic, mecanic sau manual, si se indeparteaza impuritatile.
    3.2.2.2. Raspandirea emulsiei
    Raspandirea liantului se efectueaza cu rampa de stropire a raspanditorului de lianti bituminosi.
    La alimentarea cu emulsie, raspanditorul trebuie sa fie golit de resturile de bitum rezidual sau de emulsie, ramase de la tratamentele anterioare, iar duzele trebuie sa fie desfundate si perfect curatate.
    Raspandirea emulsiei trebuie sa fie efectuata omogen, pe toata suprafata. Ea se realizeaza, in prealabil, pe benzile laterale ale carosabilului si, ulterior, pe partea centrala, evitandu-se scurgerea pe partea laterala a carosabilului.
    Viteza de avansare a raspanditorului in timpul executiei raspandirii emulsiei este de 2 - 10 km/h.
    3.2.2.3. Raspandirea agregatului natural
    Raspandirea agregatului natural se realizeaza cu raspanditorul mecanic de criblura, reglat in prealabil pentru a repartiza cantitatea prescrisa.
    Raspandirea agregatului natural trebuie sa urmeze imediat dupa cea a emulsiei, pentru a se evita scurgerea acesteia spre acostamente.
    Asternerea materialului granular trebuie sa asigure acoperirea, in intregime si omogena, a benzii stropite cu emulsie.
    3.2.2.4. Cilindrarea
    Cilindrarea se executa cu compactor pe pneuri cu viteza de 10 km/h sau, in lipsa acestuia, cu cilindru compactor lis cu viteza de 5 km/h.
    Operatiunea de compactare trebuie sa se execute dupa maximum un minut de la raspandirea agregatului natural pe banda de lucru.
    Numarul de treceri este de minimum 3 in fiecare punct al suprafetei.
    3.2.2.5. Darea in circulatie
    Darea in circulatie se face dupa minimum doua ore de la executia tratamentului bituminos, cu restrictii de viteza de maximum 30 km/h pe o perioada de 10 zile.
    3.3. Controlul calitatii lucrarilor
    Controlul calitatii lucrarilor de intretinere pe baza de tratamente cu emulsie bituminoasa cationica se executa pe faze, astfel:
    - controlul materialelor inainte de executie;
    - controlul lucrarilor in timpul executiei.
    3.3.1. Controlul calitatii materialelor inainte de executare
    Materialele destinate executarii lucrarilor de tratamente se verifica in conformitate cu prescriptiile din standardele respective si cu conditiile prezentate la pct. 3.1.1.
    Verificarile si determinarile se executa de laboratorul autorizat si constau in urmatoarele:
    a) Emulsia bituminoasa cationica:
    - continutul de bitum, STAS 8877;
    - omogenitatea, STAS 8877.
    b) Agregatul natural:
    - natura mineralogica (examinare vizuala);
    - granulozitatea, STAS 730
    - continutul de fractiuni sub 0,09 mm, STAS 730.
    3.3.2. Controlul calitatii lucrarilor in timpul executarii
    In timpul executarii se efectueaza verificari privind dozajul de emulsie si de agregat natural, in conformitate cu conditiile prezentate la pct. 3.1.1.3.

    CAP. 4
    Lucrari de intretinere pe baza de badijonari cu emulsie bituminoasa cationica

    4.1. Conditii tehnice
    4.1.1 Materiale
    4.1.1.1. Liantul
    Liantul folosit la executarea badijonarii este emulsia bituminoasa cationica cu rupere rapida, tip EBCR.
    Tipul de bitum si procentul acestuia din compozitia emulsiei tip EBCR sunt redate in tabelul nr. 25.

    Tabelul 25
 ____________________________________
|Nr. | Caracteristici | Conditii de  |
|crt.|                |admisibilitate|
|____|________________|______________|
| 1. |Tipul bitumului |sort D 80-100 |
|    |                |sau D 100-120,|
|    |                |STAS 754      |
|____|________________|______________|
| 2. | Continutul de  |  60,0-65,0   |
|    | bitum in       |              |
|    | emulsie (%)    |              |
|____|________________|______________|

    Tipul de emulgator si continutul acestuia in emulsia tip EBCR se stabilesc prin incercari preliminare de catre producatorul de emulsie si corespund actului de conformitate emis potrivit reglementarilor in vigoare.
    Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca emulsia tip EBCR sunt prezentate in tabelul nr. 26.

    Tabelul 26
 ___________________________________________________
|Nr. |Caracteristici     | Conditii de  | Metode de |
|crt.|                   |admisibilitate| verificare|
|____|___________________|______________|___________|
| 1. |Continut de bitum, |   60,0-65,5  | STAS 8877 |
|    |(%)                |              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 2. |Omogenitate: rest  |              |           |
|    |pe sita cu         | maximum 0,5  | STAS 8877 |
|    |tesatura de sarma  |              |           |
|    |de 0,63 mm (%)     |              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 3. |Stabilitate la     |              |           |
|    |depozitare: rest pe|              |           |
|    |sita cu tesatura   | maximum 0,5  | STAS 8877 |
|    |de sarma de 0,63   |              |           |
|    |mm, dupa 7 zile (%)|              |           |
|____|___________________|______________|___________|
| 4. |Viscozitate Engler |     7-15     | STAS 8877 |
|    |la 20 grade C,     |              |           |
|    |(grade E)          |              |           |
|____|___________________|______________|___________|

    4.1.1.2. Agregate naturale
    Agregatul natural folosit la executarea lucrarilor de badijonare este nisipul natural sort 0 - 3 sau nisipul de concasaj sort 0 - 3, care trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate prevazute de STAS 662 pct. 2.4.3 - tabelul nr. 6, pentru imbracaminte bituminoasa cilindrata executata la cald si, respectiv, SR 667.
    4.1.2. Dozaje
    Dozajele de materiale sunt prezentate in tabelul nr. 27.

    Tabelul 27
 ____________________________________
|Nr. |     Dozaje     | Conditii de  |
|crt.|                |admisibilitate|
|____|________________|______________|
| 1. | Emulsia diluata|              |
|    | cu apa in      |              |
|    | proportie de   |              |
|    | 1:1 (kg/mp)    |              |
|    |- raspandire    |              |
|    |  manuala;      |    0,8-1     |
|    |- raspandire    |              |
|    |  mecanica      |   0,5-0,6    |
|____|________________|______________|
| 2. | Nisip natural  |              |
|    |sau nisip de    |              |
|    |concasaj sort   |     4-5      |
|    | 0 - 3 (kg/mp)  |              |
|____|________________|______________|

    4.2. Prescriptii generale de executare
    4.2.1. Utilaje
    Setul de utilaje folosit la executarea unei badijonari cu emulsie bituminoasa cationica este constituit din:
    - matura mecanica sau perie piassava;
    - dispozitiv pentru pulverizarea emulsiei;
    - utilaj pentru raspandirea agregatului natural;
    - cilindru compactor lis.
    4.2.2. Executarea badijonarii cu emulsie bituminoasa cationica
    4.2.2.1. Pregatirea suprafetei
    Suprafata de tratat se curata temeinic, mecanic sau, in cazuri exceptionale, manual si se indeparteaza impuritatile.
    4.2.2.2. Executarea badijonarii
    Emulsia se dilueaza cu apa curata, nealcalina, in recipiente curate, in proportie de 1:1.
    Emulsia diluata se raspandeste pe suprafata de tratat, de regula mecanic, prin pulverizare cu ajutorul aerului comprimat.
    In cazul suprafetelor mici, raspandirea emulsiei se poate face manual.
    Peste stratul de emulsie se raspandeste apoi agregatul natural.
    Pentru fixarea nisipului se recomanda executarea unei usoare cilindrari cu compactor lis.
    4.2.2.3. Darea in circulatie
    Darea in circulatie a sectorului supus remedierii se face dupa doua ore de la raspandirea nisipului.
    4.3. Controlul calitatii lucrarilor
    Controlul calitatii lucrarilor de intretinere pe baza de badijonari cu emulsie bituminoasa cationica se executa pe faze, astfel:
    - controlul materialelor inainte de executare;
    - controlul lucrarilor in timpul executarii.
    4.3.1. Controlul calitatii materialelor inainte de executare
    Materialele destinate executarii lucrarilor de badijonare se verifica in conformitate cu prescriptiile din standardele respective si cu conditiile prezentate la pct. 4.1.1.
    Verificarile si determinarile se executa de laboratorul autorizat si constau in urmatoarele:
    a) Emulsia bituminoasa cationica:
    - continutul de bitum, STAS 8877;
    - omogenitatea, STAS 8877.
    b) Nisipul natural:
    - granulozitatea, STAS 4606;
    - echivalentul de nisip, STAS 730;
    - humus, STAS 4606;
    c) Nisipul de concasaj:
    - granulozitatea, STAS 730;
    - coeficientul de activitate, STAS 730.
    4.3.2. Controlul calitatii lucrarilor in timpul executarii
    In timpul executarii se efectueaza verificari privind dozajul de emulsie si de nisip, in conformitate cu conditiile prezentate la pct. 4.1.2.

    CAP. 5
    Lucrari de intretinere pe baza de colmatare cu emulsie bituminoasa cationica

    5.1. Conditii tehnice
    5.1.1. Materiale
    5.1.1.1. Liantul
    Liantul folosit la executia colmatarii este emulsia bituminoasa cationica cu rupere rapida, tip EBCR.
    Tipul de bitum si procentul acestuia din compozitia emulsiei tip EBCR sunt redate in tabelul nr. 25.
    Conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca emulsia tip EBCR sunt prezentate in tabelul nr. 26.
    5.1.1.2. Agregate naturale - nisip natural, STAS 662
    5.2. Prescriptii generale de executare
    Fisurile si crapaturile se curata cu peria de sarma si prin suflare cu aer comprimat. Impuritatile rezultate se indeparteaza de pe partea carosabila.
    Emulsia bituminoasa cationica se toarna in exces in fisuri sau crapaturi, apoi se pudreaza cu nisip.
    5.3. Controlul calitatii lucrarilor
    Verificarile se executa de laboratorul de santier si constau in urmatoarele determinari pe materiale, inainte de executare:
    a) Emulsia bituminoasa:
    - continutul de bitum, STAS 8877;
    - omogenitatea, STAS 8877.
    b) Nisipul natural:
    - granulozitatea, STAS 4606;
    - humus, STAS 4606.

    CAP. 6
    Lucrari de intretinere cu mixturi asfaltice la cald

    Lucrarile de intretinere cu mixturi asfaltice la cald se executa in perioada 15 octombrie - 15 martie, iar in mod exceptional, la ordinul administratiei drumurilor, pentru a evita extinderea degradarilor din imbracamintea bituminoasa si a asigura siguranta circulatiei rutiere.
    6.1. Conditii tehnice
    6.1.1. Materiale
    6.1.1.1. Agregate naturale
    Pentru mixtura asfaltica preparata cu bitum la cald se utilizeaza un amestec de sorturi din agregate naturale, prelucrate si neprelucrate, care trebuie sa indeplineasca conditiile de calitate in conformitate cu prevederile standardelor, dupa cum urmeaza:
    - criblura sort 3 - 8, conform SR 667;
    - nisip de concasaj sort 0 - 3, conform SR 667;
    - nisip natural sort 0 - 3 sau 0 - 7, conform STAS 662;
    - filer de calcar, conform STAS 539.
    6.1.1.2. Liantul
    Pentru realizarea mixturii asfaltice se foloseste bitumul sort D 80 - 100 sau D 100 - 120, care trebuie sa indeplineasca conditiile prezentate in tabelul nr. 28.

    Tabelul 28
 ________________________________________________
| Nr.|               |Conditii de    | Metode de |
|crt.|               |admisibilitate |incercare  |
|    | Caracteristici|_______________|           |
|    |               |Sort D |Sort D |           |
|    |               |80-100 |100-120|           |
|____|_______________|_______|_______|___________|
| 1. |Penetratie la  |81-100 |101-120|  STAS 42  |
|    |25 grade C,    |       |       |           |
|    |(1/10 mm)      |       |       |           |
| 2. |Punct de       |46-49  | 43-46 |  STAS 60  |
|    |inmuiere IB,   |       |       |           |
|    |(grade C)      |       |       |           |
| 3. |Ductilitate la |       |       |           |
|    |25 grade C,    | 100   | 100   |  SR 61    |
|    |(minimum, cm)  |       |       |           |
|____|_______________|_______|_______|___________|

    6.1.2. Compozitia si caracteristicile mixturii asfaltice
    6.1.2.1. Compozitia mixturii asfaltice se stabileste pe baza de studiu preliminar de laborator, tinandu-se seama de respectarea conditiilor tehnice precizate in prescriptiile tehnice impuse de prezentul normativ.
    Antreprenorul efectueaza studiului in cadrul laboratorului sau sau il comanda la un laborator autorizat.
    6.1.2.2. Studiul preliminar de laborator comporta urmatoarele incercari:
    - incercarea Marshall (stabilitate la 60 grade C, indicele de curgere <fluaj> la 60 grade C, densitatea aparenta si absorbtia de apa) pentru 5 continuturi de liant repartizate de o parte si de alta a continutului de bitum propus;
    - determinarea caracteristicilor fizico-mecanice pe epruvete cubice (rezistenta la compresiune la 22 grade C, absorbtia de apa, densitatea aparenta).
    Incercarile prevazute mai sus sunt efectuate conform STAS 1338.
    6.1.2.3. Limitele procentelor de agregate naturale din agregatul total sunt redate in tabelul nr. 29.

   Tabelul 29
 _______________________________________
|Nr. |Agregate naturale | Conditii de   |
|crt.|(% din agregatul  |admisibilitate |
|    | total)           |               |
|____|__________________|_______________|
| 1. | Criblura peste   |     45-70     |
|    | 3,15 mm          |               |
|____|__________________|_______________|
| 2. |Filer si fractiuni|     8-11      |
|    |din nisipuri sub  |               |
|    |0,09 mm           |               |
|____|__________________|_______________|
| 3. | Filer si nisip   | rest pana la  |
|    | 0,09-3,15        | 100           |
|____|__________________|_______________|

    6.1.2.4. Granulozitatea agregatului natural total este cuprinsa in limitele redate in tabelul nr. 30.

    Tabelul 30
 ____________________________________
|Nr. |Marimea ochiului| Treceri prin |
|crt.|sitei sau       | sita sau ciur|
|    |ciurului (mm)   | (%)          |
|____|________________|______________|
| 1. |        8       |   90-100     |
|____|________________|______________|
| 2. |      3,15      |   30-55      |
|____|________________|______________|
| 3. |      0,63      |    18-35     |
|____|________________|______________|
| 4. |      0,2       |    11-25     |
|____|________________|______________|
| 5. |      0,09      |    8-11      |
|____|________________|______________|

    6.1.2.5. Continutul optim de bitum rezidual se stabileste prin studii preliminare de laborator, conform STAS 1338/1,2 si trebuie sa se incadreze orientativ in limitele 6,0 - 7,0% din masa mixturii asfaltice.
    6.1.2.6. Caracteristicile fizico-mecanice ale mixturii asfaltice
    In lipsa unor dispozitii speciale contrare ale prezentului normativ, caracteristicile mixturii asfaltice trebuie sa indeplineasca, in timpul studiului de laborator si in timpul controalelor de fabricatie, conditiile redate in tabelul nr. 31.

    Tabelul 31
 __________________________________________
|Nr. |  Caracteristici     | Conditii de   |
|crt.|                     |admisibilitate |
|____|_____________________|_______________|
| 1. |A. Caracteristici pe |               |
|    |epruvete Marshall    |               |
|    |- stabilitatea la 60 |      5,000    |
|    |grade C (KN, minimum)|               |
|    |- indicele de curgere|    1,5-4,5    |
|    |la 60 grade C (mm)   |               |
|    |- absorbtia de apa (%|       1-5     |
|    | volumetric)         |               |
|    |- densitatea aparenta|      2300     |
|    |(kg/mc, minimum)     |               |
|____|_____________________|_______________|
| 2. |B. Caracteristici pe |               |
|    |epruvete cubice      |               |
|    |- rezistenta la      |      3,0      |
|    |compresiune la 22    |               |
|    |grade C (N/mmp,      |               |
|    |minimum)             |               |
|    |- absorbtia de apa (%|      2-6      |
|    |volumetric)          |               |
|    |- densitatea aparenta|      2250     |
|    |(kg/mc, minimum)     |               |
|____|_____________________|_______________|

    6.2. Prescriptii generale de executare
    6.2.1. Utilaje si echipamente
    - instalatie de preparare a mixturilor asfaltice, dotata cu echipamente de dozare a componentelor, conform prevederilor Normativului privind conditiile tehnice pentru instalatiile de preparare a mixturilor asfaltice executate la cald;
    - repartizor pentru asternerea mixturilor asfaltice, conform Normativului privind conditiile tehnice pentru instalatiile de preparare a mixturilor asfaltice executate la cald;
    - compactor cu rulouri netede sau cilindru vibrator;
    - autocamioane basculante cu bena acoperita cu prelata;
    - dispozitiv mecanic pentru executarea amorsarii cu emulsie bituminoasa cationica.
    6.2.2. Prepararea mixturii asfaltice
    6.2.2.1. Prepararea mixturii asfaltice cu bitum la cald se realizeaza in instalatie, care trebuie sa indeplineasca caracteristicile tehnice pentru statia de preparare a mixturilor asfaltice, conform Normativului privind conditiile tehnice pentru instalatiile de preparare a mixturilor asfaltice executate la cald.
    6.2.2.2. Statia de preparare a mixturii asfaltice trebuie sa dispuna de un sistem de alimentare si dozare a componentelor. Tolerantele dozajelor agregatelor naturale si ale bitumului vor trebui sa fie conform tabelului nr. 32.

    Tabelul 32
 _________________________________
|Nr. |  Definirea   |  Tolerante  |
|crt.|  masurilor   |  admise     |
|____|______________|_____________|
| 1. |Dozaj bitum   |   +/-2%     |
|____|______________|_____________|
| 2. |Dozaj agregate|             |
|    |naturale      |   +/-3%     |
|____|______________|_____________|
| 3. |Dozaj nisip   |   +/-5%     |
|____|______________|_____________|
| 4. |Continutul de |             |
|    |apa al        |             |
|    |agregatelor   |   +/-0,5    |
|    |dupa uscare   |             |
|____|______________|_____________|

    6.2.2.3. In cazul in care este necesara stocarea mixturii asfaltice, instalatia trebuie sa fie dotata cu buncar de stocare cu sistem de incalzire.
    6.2.2.4. Fluxul tehnologic de preparare a mixturii asfaltice
    Mixtura asfaltica se prepara in conformitate cu prevederile SR 174/2 pct. 2.2.2, cu precizarea ca temperaturile agregatelor naturale, bitumului si mixturii asfaltice la iesirea din malaxor vor fi conform tabelului nr. 33.

    Tabelul 33
 ________________________________________________
| Temperaturile componentelor | Temperatura      |
| la prepararea mixturii      | mixturii la      |
| asfaltice (grade C)         | iesirea din      |
|_____________________________| malaxor (grade C)|
|Amestec de         Bitum tip |                  |
|agregate naturale  D 80-100, |                  |
|                   D 100-120 |                  |
|_____________________________|__________________|
|  160-180           150-170  |      150-170     |
|_____________________________|__________________|

    6.2.2.5. Transportul mixturii asfaltice
    Mixtura asfaltica se transporta la punctul de lucru in autocamioane basculante, cu bene curate termoizolante sau acoperite cu prelata.
    Se interzice transportul mixturii asfaltice fara protejarea pierderilor de caldura.
    6.2.3. Executarea lucrarilor de remediere a defectiunilor aparute la imbracamintea bituminoasa
    Tehnologia lucrarilor de remediere cu mixtura asfaltica cuprinde doua faze principale:
    - pregatirea suprafetei de remediat;
    - executarea lucrarilor de remediere.
    Inainte de inceperea lucrarilor de remediere a defectiunilor, sectorul de lucru se va semnaliza conform Instructiunilor Ministerului Transporturilor nr. 630/2.330 din 20 aprilie 1985.
    6.2.3.1. Pregatirea suprafetei de remediat
    Se vor executa urmatoarele operatiuni:
    - marcarea suprafetei care trebuie sa fie decapata, prin trasarea unor linii la marginea acesteia, folosindu-se creta sau alte mijloace adecvate, pentru obtinerea unor forme regulate cu muchii vii;
    - frezarea imbracamintei bituminoase;
    - taierea verticala a marginilor suprafetei marcate, exact pe linia de marcaj, cu dalta si ciocanul, cu tarnacopul, cu picamerul actionat de un motocompresor sau cu alte dispozitive mecanice;
    - scoaterea si indepartarea materialului decapat din perimetrul marcat;
    - curatarea perfecta, temeinica a suprafetei decapate cu maturi si perii piassava sau prin suflare cu aer comprimat;
    - amorsarea suprafetei curate cu emulsie bituminoasa cationica cu rupere rapida, diluata cu apa in proportie de 1:1, ori cu un dispozitiv de pulverizare sau cu ajutorul unei perii, astfel incat sa se realizeze o pelicula subtire si omogena pe intreaga suprafata.
    6.2.3.2. Executarea lucrarilor de remediere
    Asternerea mixturii asfaltice se face mecanizat. La asternere mixtura asfaltica trebuie sa aiba temperatura de minimum 120 grade C.
    Compactarea mixturii asfaltice se realizeaza mecanizat, cu compactori cu rulouri netede sau cilindru vibrator.
    Mixtura asfaltica la compactare trebuie sa aiba temperaturile de mai jos:
    - la inceperea operatiunii de compactare: minimum 110 grade C;
    - la sfarsitul operatiunii de compactare: minimum 90 grade C.
    Pentru obtinerea gradului de compactare necesar, este obligatorie realizarea unui numar de treceri ale utilajului de compactare de minimum 20.
    6.2.3.3. Tratarea suprafetei
    Dupa compactare, se procedeaza la inchiderea porilor prin raspandirea a 2 - 3 kg/mp nisip sort 0 - 3, anrobat cu 2 - 3% bitum, si apoi la cilindrare.
    6.2.4. Darea in circulatie
    Suprafetele remediate vor fi date in circulatie imediat dupa executarea lucrarii.
    6.2.5. Controlul calitatii lucrarilor
    Controlul calitatii lucrarilor de intretinere cu mixtura asfaltica la cald se executa pe faze, astfel:
    - controlul calitatii materialelor inainte de anrobare;
    - controlul fabricatiei si punerii in opera a mixturii asfaltice;
    - controlul calitatii lucrarii de intretinere executate.
    6.2.5.1. Controlul calitatii materialelor inainte de anrobare
    Controlul materialelor destinate fabricarii mixturii asfaltice se va face in conformitate cu prescriptiile din standardele respective si cu conditiile prezentate la pct. 6.1.1.
    Verificarile si determinarile se executa de laboratorul de santier si constau in urmatoarele:
    a) Bitum:
    - penetratia la 25 grade C, STAS 42;
    - punctul de inmuiere inel si bila, STAS 60.
    b) Criblura:
    - natura mineralogica (examinare vizuala);
    - granulozitatea, STAS 4606;
    - fractiuni fine sub 0,09 mm, STAS 730.
    c) Nisip:
    - natura mineralogica (examinare vizuala);
    - granulozitatea, STAS 4606;
    - echivalentul de nisip (pentru nisipul natural),
      STAS 730;
    - coeficientul de activitate (pentru nisipul
      de concasaj), STAS 730.
    d) Filer:
    - finetea, STAS 539;
    - umiditatea, STAS 539.
    Frecventa verificarilor: la fiecare lot de material aprovizionat pe santier.
    6.2.5.2. Controlul fabricatiei mixturii asfaltice
    Determinarile efectuate pentru controlul calitatii fabricatiei si frecventa acestora sunt redate in tabelul nr. 34.

    Tabelul 34
 ______________________________________________________
| Faza de  |  Natura        |  Categoria   | Frecventa |
| executie |controlului     | controlului*)|controlului|
|          |sau a incercarii|______________| sau a     |
|          |                |   A  |   B   | incercarii|
|__________|________________|______|_______|___________|
| Studiu   | Studiul        |      |       | Inainte de|
|          | compozitiei    |   x  |   -   | inceperea |
|          |                |      |       |fabricatiei|
|__________|________________|______|_______|___________|
|Fabricatie| Controlul      |      |       | Inainte de|
|          | reglajului     |      |       | inceperea |
|          | statiei de     |   x  |   -   |fabricatiei|
|          | asfalt         |      |       |           |
|          |________________|______|_______|___________|
|          | Continutul     |      |       |           |
|          | de bitum       |   -  |   x   | Zilnic    |
|          |________________|______|_______|___________|
|          | Granulometria  |      |       |           |
|          | amestecului    |   -  |   x   | Zilnic    |
|          |________________|______|_______|___________|
|          | Temperatura    |      |       |           |
|          | agregatelor,   |      |       |           |
|          | liantului si   |   -  |   x   | Permanent |
|          | mixturii       |      |       |           |
|          | asfaltice      |      |       |           |
|          |________________|______|_______|___________|
|          |Caracteristicile|      |       | 1 la      |
|          |fizico-mecanice |      |       |fiecare 100|
|          |ale mixturii    |   -  |   x   |de tone de |
|          |asfaltice       |      |       |mixtura    |
|          |                |      |       |asfaltica  |
|__________|________________|______|_______|___________|
    *) A - incercari preliminare de informare
       B - controlul de calitate.

    Calitatea mixturii asfaltice va fi atestata prin certificat de calitate emis pe baza incercarilor si analizelor de laborator.
    6.2.5.3. Controlul calitatii lucrarilor executate
    a) Pregatirea suprafetei de remediat:
    - verificarea taierii verticale a marginilor suprafetei de remediat;
    - verificarea curatarii si amorsarii suprafetei de remediat.
    b) Executarea lucrarii:
    - verificarea modului de compactare a mixturii asfaltice;
    - verificarea respectarii temperaturii de asternere si de compactare a
    mixturii asfaltice prevazute in prezentul normativ;
    - verificarea planeitatii suprafetei executate.

    CAP. 7
    Masuri de tehnica a securitatii muncii si P.S.I.
    7.1. Pe toata perioada de preparare si punere in opera a mixturilor asfaltice stocabile si de executare a lucrarilor de remediere a defectiunilor din stratul de uzura a imbracamintei bituminoase pe timp friguros, prevazuta in prezentul normativ, se vor respecta prevederile din urmatoarele acte normative:
    7.2.
    - Norme de protectie a muncii pentru lucrarile de intretinere si reparatii drumuri (aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor si telecomunicatiilor nr. 8/1984).
    - Normele de protectie a muncii specifice activitatii de constructii-montaj pentru transporturi feroviare, rutiere si navale (aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor si telecomunicatiilor nr. 9/1982).
    - Norme republicane de protectie a muncii ale Ministerului Muncii si Ministerului Sanatatii (aprobate prin ordinele nr. 34 si 60 din 1975).
    - Instructiuni privind conditiile de inchidere a circulatiei rutiere sau de instituire a restrictiilor in vederea executarii de lucrari in zona drumurilor publice nr. 630/2.330 din 20 aprilie 1985.
      Norme de prevenire si stingere a incendiilor si dotarea cu mijloace tehnice de stingere pentru unitatile din Ministerul Transporturilor si Telecomunicatiilor (aprobate prin Ordinul ministrului transportului si telecomunicatiilor nr. 12/1980).
    7.3. Actele normative mentionate la pct. 7.2 nu sunt limitative, ele putand fi completate de unitatile Ministerului Transporturilor cu masuri suplimentare specifice fiecarui loc de munca.SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 53/1998

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 53 din 1998
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Stimați solicitanți de împrumut. Te afli în vreo dificultate financiară? Vrei să începi propria afacere? Această companie de împrumut a fost înființată organizații pentru drepturile omului din întreaga lume cu unicul scop de a ajuta cei săraci și oamenii cu dificultăți financiare ale vieții. Dacă doriți să aplicați pentru un împrumut, reveniți la noi cu detaliile de mai jos e-mail: elenanino0007@gmail.com Nume: Suma împrumutului necesară: Durata împrumutului: Numar de telefon mobil: Vă mulțumesc și Dumnezeu să vă binecuvânteze ÎNCREDERE Elena
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu