ORDIN
Nr. 459 din 25 iunie 2004
de aprobare a notificarii Normelor tehnice privind comertul cu produse
vitivinicole cu tari terte Uniunii Europene
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 631 din 12 iulie 2004

Avand in vedere prevederile art. 34 din Legea viei si vinului in sistemul
organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002 si ale art. 111 lit. k)
din Normele metodologice de aplicare a Legii viei si vinului in sistemul
organizarii comune a pietei vitivinicole nr. 244/2002, aprobate prin Hotararea
Guvernului nr. 1.134/2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 409/2004 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
(1) Se aproba notificarea Normelor tehnice privind comertul cu produse
vitivinicole cu tari terte Uniunii Europene.
(2) Documentele necesare la importul si exportul de produse vitivinicole cu
tari terte Uniunii Europene cuprind, dupa caz, urmatoarele informatii:
a) taria alcoolica a produsului exprimata in % volume, cu o toleranta de
0,4% vol.;
b) tara de origine;
c) tara sau zona de destinatie;
d) culoarea vinului sau a mustului: "alb" ori
"rosu/roze";
e) desemnarea si descrierea produsului conform codurilor din Nomenclatura
combinata - NC.
Art. 2
Documentele necesare pentru importul de vin, suc de struguri si must de
struguri sunt certificatele si buletinele de analiza care se completeaza
astfel:
a) certificatul este completat de catre un organism al tarii terte din care
provine produsul;
b) buletinul de analiza este completat de un laborator oficial recunoscut
de tara terta din care provine produsul.
Art. 3
Buletinul de analiza cuprinde urmatoarele informatii:
a) in cazul vinului si al mustului de struguri in fermentatie, taria
alcoolica totala si dobandita in volume;
b) in cazul mustului de struguri si al sucului de struguri, densitatea;
c) in cazul vinului, al mustului si al sucului de struguri: extractul sec
total, aciditatea totala, continutul in aciditate volatila, continutul in acid
citric, continutul total de dioxid de sulf, prezenta varietatilor obtinute din
incrucisari interspecifice (hibrizi producatori directi sau alte varietati care
nu apartin speciei Vitis vinifera).
Art. 4
Sunt scutite de certificat si de buletin de analiza urmatoarele produse:
a) produsele originare si importate dintr-o tara terta in recipiente de
maximum 5 litri, prevazute cu un dispozitiv de inchidere de unica folosinta,
atunci cand cantitatea transportata, fie ca este sau nu este impartita in
loturi separate, nu depaseste 100 litri;
b) produsele in cantitati de pana la 30 litri/calator, continute in bagajul
personal al acestuia;
c) cantitatile de vin care nu depasesc 30 litri in transportul de la o
persoana fizica la alta;
d) vinul si sucul de struguri in proprietate particulara care isi schimba
domiciliul;
e) vinurile si sucurile de struguri pentru targurile comerciale, cu
conditia ca produsele respective sa fie puse in recipiente etichetate de
maximum 2 litri, prevazute cu dispozitiv de inchidere de unica folosinta;
f) cantitatile de vin, must si suc de struguri importate in scop
experimental, stiintific si tehnic, in limite de maximum 1 hectolitru;
g) vinurile si sucul de struguri destinate institutiilor diplomatice,
consulare sau similare acestora, in cadrul scutirilor de taxe de care
beneficiaza aceste institutii;
h) vinurile si sucul de struguri ca provizii la bordul mijloacelor de
transport international.
Art. 5
(1) Pana la aderarea Romaniei la Uniunea Europeana, importul de produse
vitivinicole in tara noastra va fi insotit de documentul VI 1.
(2) Pentru fiecare lot ce urmeaza a fi importat de Romania, certificatul si
buletinul de analiza sunt redactate pe un singur document VI 1, in una dintre
limbile oficiale ale Comunitatii Europene.
(3) Lotul reprezinta cantitatea de produs trimisa de catre un expeditor
unui destinatar.
(4) Modelul documentului VI 1 este prevazut in anexa nr. 1 care face parte
integranta din prezentul ordin.
(5) Regulile tehnice pentru documentul VI 1 sunt prevazute in anexa nr. 2
care face parte integranta din prezentul ordin.
(6) In situatia in care produsul in cauza nu este destinat consumului uman
direct, nu este necesara completarea sectiunii din documentul VI 1 privind
buletinul de analiza.
Art. 6
(1) Documentul VI 1 cuprinde un original dactilografiat sau scris de mana
si o copie obtinuta in momentul redactarii originalului, in aceasta ordine.
(2) Originalul si copia documentului VI 1 sunt predate autoritatilor
competente ale statului in care sunt facute formalitatile vamale de import
necesare pentru punerea in circulatie libera a lotului pe care il insotesc, la
incheierea acelor formalitati.
Art. 7
Autoritatile competente romane notifica Comisiei Europene listele cu numele
si adresele laboratoarelor de analiza si control al vinurilor la export si
numele specialistilor imputerniciti sa semneze documentele de atestare a
calitatii vinurilor la export.
Art. 8
Produsele originare din tari terte Uniunii Europene pot fi oferite sau
livrate pentru consum uman direct numai daca au fost produse cu respectarea
practicilor oenologice autorizate conform R (CE) nr. 1.493/1999 si a limitelor
specificate pentru zona vitivinicola a Comunitatii Europene in care conditiile
naturale de productie sunt echivalente cu cele din regiunea de productie din
care sunt originare.
Art. 9
In cazul vinurilor licoroase si al celor alcoolizate pentru distilare, in
documentul VI 1 se mentioneaza ca alcoolul adaugat la aceste vinuri este de
origine vinicola.
Art. 10
Prevederile prezentului ordin intra in vigoare in termen de 15 zile de la
data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Ilie Sarbu
ANEXA 1*)
*) Anexa nr. 1 este reprodusa in facsimil.
DOCUMENTUL VI 1
_____________________________________________
| TARA TERTA EMITENTA:
|
| VI 1 Seria nr.:
|
|
|
| DOCUMENT
|
| PENTRU IMPORTUL DE VIN, SUC DE STRUGURI SAU
|
| MUST DE STRUGURI IN COMUNITATEA EUROPEANA
|
________________________________|_____________________________________________|
| | 1. Exportator |
|
| | _ |
|
| | |_| | __________________________
|
|__|_____________________________|__|
|_______________|
| | | |__________________________|
|
|__|_____________________________|_____________________________________________|
| | 2. Destinatar | *1) Obligatoriu numai pentru vinurile care
|
| | | beneficiaza de reduceri ale tarifului
vamal.|
| | | *2) Stergeti, dupa caz
|
| | | *3) Puneti un "x" in rubrica
potrivita |
|__|_____________________________|_____________________________________________|
| | |
|
|__|_____________________________|_____________________________________________|
| 3. STAMPILA VAMII*1) |
|
| |
|
|_____________________________|_____________________________________________|
|_____________________________|_____________________________________________|
|_____________________________|_____________________________________________|
| 4. Mijloc de transport*1) | |
|_____________________________|_____________________________________________|
| 5. Locul descarcarii*1) |
|
|_____________________________|_____________________________________________|
| 6. Marci si nr. de referinta | 7. Cantitate in l/hl/kg*2)
|
| - Numarul si tipul coletelor - |
|
| Descrierea produsului |
|
| |_____________________________|
| | 8. Numarul sticlelor
|
|
|_____________________________|
| | 9. Culoarea produsului
|
|
|_____________________________|
|___________________________________________________________________________|
| 10. CERTIFICAT |
| _ _
|
| Produsul descris mai sus*3) |_| este/|_| nu este destinat direct
|
| consumului uman si respecta conditiile care reglementeaza producerea si
|
| intrarea in circulatie a produsului in tara de origine si, daca este
|
| destinat direct consumului uman, nu a fost supus procedeelor si
|
| tratamentelor oenologice care nu sunt permise de prevederile comunitare
|
| in vigoare in privinta importului produsului in cauza.
|
|___________________________________________________________________________|
| Numele complet si adresa | Data si locul: |
| organismului oficial: | Semnatura, numele L.S.:
|
| | si functia responsabilului:
|
|_____________________________|_____________________________________________|
| 11. BULETINUL DE ANALIZA
|
| cu descrierea caracteristicilor analitice ale produsului de mai sus
|
| PENTRU MUST SI SUC DE STRUGURI: densitate:
|
| PENTRU VIN SI MUST PARTIAL FERMENTAT:
|
| taria alcoolica totala: taria alcoolica dobandita:
|
|
|
| PENTRU TOATE PRODUSELE: |
| extractul sec total: aciditatea totala: aciditate volatila:
|
| aciditatea citrica: cantitatea totala de dioxid de sulf:
|
| _ _ |
| *3) |_| prezenta/|_| absenta produselor obtinute din varietati rezultate
|
| din incrucisarile interspecifice (hibrizi producatori directi) sau din
|
| alte varietati care nu apartin speciei Vitis vinifera. |
|___________________________________________________________________________|
| Numele complet si adresa | Data si locul:
|
| laboratorului: | Semnatura, numele L.S.: |
| | si functia responsabilului:
|
|_____________________________|_____________________________________________|
|_____________________________|_____________________________________________|
ANEXA 2
REGULI TEHNICE PENTRU DOCUMENTUL VI 1
A. Tiparirea formularelor
1. Marimea formularelor este de aproximativ 210 x 297 mm.
2. Se foloseste hartie alba de scris, de maximum 40 g/mp.
3. Fiecare formular poarta numele si adresa sau marca imprimeriei.
4. Documentele sunt tiparite in una dintre limbile oficiale ale Comunitatii
Europene.
B. Completarea formularelor
1. Documentele se completeaza in limba in care sunt tiparite.
2. Fiecare formular poarta un numar de serie atribuit de catre organismul
oficial care semneaza certificarea.