Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 4 din 10 aprilie 2002

pentru punerea in aplicare a Normelor prudentiale privind acoperirea riscurilor de catastrofe naturale

ACT EMIS DE: COMISIA DE SUPRAVEGHERE A ASIGURARILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 359 din 29 mai 2002


SmartCity3


    Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
    avand in vedere prevederile art. 4 alin. (27) si ale art. 8 alin. (1) din Legea nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor,
    potrivit Hotararii Consiliului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor din data de 10 aprilie 2002, prin care s-au aprobat Normele prudentiale privind acoperirea riscurilor de catastrofe naturale,
    emite urmatorul ordin:

    1. - Se pun in aplicare Normele prudentiale privind acoperirea riscurilor de catastrofe naturale prevazute in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    2. - Secretariatul tehnic al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor va asigura aducerea la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.

           Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor,
                           Nicolae Eugen Crisan

    ANEXA 1

                             NORME PRUDENTIALE
privind acoperirea riscurilor de catastrofe naturale

    Art. 1
    (1) Prezentele norme prudentiale stabilesc conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca asiguratorii autorizati sa desfasoare activitati de asigurare in baza prevederilor Legii nr. 32/2000 privind societatile de asigurare si supravegherea asigurarilor pentru a putea subscrie riscuri de tip catastrofa.
    (2) In conformitate cu prevederile art. 2 pct. 7 din Legea nr. 32/2000, in categoria riscurilor de tip catastrofa se includ toate riscurile asociate unui eveniment sau unei serii de evenimente care pot provoca pagube substantiale intr-o perioada scurta de timp.
    (3) In sensul prezentelor norme prudentiale, catastrofele naturale sunt evenimentele provocate de manifestarea urmatoarelor calamitati naturale: cutremure de pamant cu magnitudinea mai mare de 6 grade pe scara Richter, inundatii si furtuni.
    Art. 2
    (1) In vederea acoperirii catastrofelor naturale, astfel cum sunt definite la art. 1 alin. (3), asiguratorii autorizati sa desfasoare activitati de asigurare in baza prevederilor Legii nr. 32/2000 vor prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentelor norme prudentiale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, calculul expunerii (sau acumularii) maxime pe fiecare clasa de asigurare, modul de estimare a daunei maxime posibile, precum si programul de reasigurare privind astfel de riscuri, din care sa rezulte capacitatea lor de a le subscrie, respectiv retinerea neta.
    (2) Programul de reasigurare mentionat la alin. (1) va cuprinde: o copie de pe contractele de reasigurare, notele de acoperire a brokerilor de asigurare, lista cuprinzand reasiguratorii, cu mentionarea cotei de participare a fiecaruia, precum si alte documente sau informatii solicitate de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.
    (3) In urma analizei documentatiei prezentate conform prevederilor alin. (2) Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va acorda un aviz in baza caruia asiguratorul va fi autorizat sa subscrie astfel de riscuri.
    Art. 3
    Asiguratorii mentionati la art. 2, care nu vor prezenta documentatia de mai sus in termenul prevazut, precum si cei care nu au obtinut un aviz in acest sens sunt obligati sa mentioneze pe politele de asigurare, respectiv pe contractele de asigurare/reasigurare, excluderea expresa a riscurilor la care fac referire prezentele norme prudentiale.
    Art. 4
    (1) Asiguratorii mentionati la art. 2, care au in derulare contracte de asigurare prin care acopera riscurile de catastrofe naturale, vor solicita asiguratilor modificarea contractelor de asigurare prin acordul ambelor parti, conform art. 21 din Legea nr. 136/1995 privind asigurarile si reasigurarile in Romania, in sensul excluderii riscurilor prevazute la art. 1 alin. (3), daca nu au obtinut autorizatia prevazuta la art. 2 alin. (3).
    (2) In cazul in care asiguratii nu isi dau acordul pentru modificarea contractelor de asigurare aflate in derulare, conform celor prevazute la alin. (1), in termen de o luna de la data solicitarii, contractele respective vor fi anulate de catre asiguratori pentru lipsa autorizatiei prevazute la art. 2 alin. (3), cu returnarea cotei de prima calculate pro-rata de la data sus-mentionata pana la expirarea acestora.
    Art. 5
    (1) Pentru asiguratorii care au fost autorizati pana in prezent in baza prevederilor Legii nr. 32/2000, prezentele norme prudentiale se aplica si claselor de asigurare ale caror conditii generale au fost incluse in documentatia prezentata in vederea obtinerii autorizarii.
    (2) Asiguratorii la care se face referire la alin. (1) vor prezenta Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor o documentatie care sa cuprinda, pe langa programul de asigurare prevazut la art. 2, si o situatie din care sa rezulte care sunt clasele de asigurari care acopera astfel de riscuri si care este nivelul rezervelor de catastrofa aferente primelor brute subscrise pana in prezent pentru astfel de riscuri, constituite in conformitate cu prevederile art. 21 din Legea nr. 32/2000 si ale Normelor nr. 5/2001 privind metodologia de calcul si de evidenta a rezervelor tehnice minimale pentru activitatea de asigurari generale.
    Art. 6
    Societatile mentionate la art. 2, care nu au practicat pana la data publicarii prezentelor norme prudentiale in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, clase de asigurare ce includ acoperirea riscurilor de catastrofe naturale, in vederea obtinerii avizului, vor prezenta documentatia prevazuta la art. 2 alin. (2).
    Art. 7
    Masurile prevazute mai sus se aplica atat in cazul asigurarilor de bunuri, cat si in cazul asigurarilor de persoane, astfel cum sunt prevazute la cap. II sectiunile a 2-a si a 3-a din Legea nr. 136/1995.
    Art. 8
    Asiguratorii autorizati in baza prezentelor norme prudentiale vor face dovada platii primelor de reasigurare in conformitate cu prevederile contractelor de reasigurare.
    Art. 9
    Nerespectarea prevederilor prezentelor norme prudentiale se sanctioneaza in conditiile si potrivit prevederilor art. 39 din Legea nr. 32/2000.SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 4/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 4 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu