Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 391 din 29 august 2002

pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile de sanatate animala care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 739 din  9 octombrie 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr. 60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
    in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
    vazand Referatul de aprobare nr. 158.292 din 5 august 2002, intocmit de Agentia Nationala Sanitara Veterinara,

    ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate animala care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare, prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    Art. 3
    Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a prevederilor prezentului ordin.
    Art. 4
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alta dispozitie contrara.
    Art. 5
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

               Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                Ilie Sarbu

    ANEXA 1

                           NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile de sanatate animala care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare

    CAP. 1
    Conditii generale

    Art. 1
    Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile de sanatate animala care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de pasare.
    Art. 2
    (1) In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se aplica definitiile pentru pasari cuprinse in art. 2 din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de pasari si oua de incubatie, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 474/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 199 din 25 martie 2002.
    (2) In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
    a) carne - partile din pasare care sunt proprii pentru consumul uman;
    b) carne proaspata - carnea care nu a fost supusa nici unui tratament decat tratamentul prin frig, pentru a asigura conservarea ei, inclusiv carnea ambalata in vid sau ambalata intr-o atmosfera controlata.

    CAP. 2
    Conditii care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene

    Art. 3
    (1) Pentru a fi comercializata carnea proaspata trebuie sa fi fost obtinuta de la pasari care:
    1. au fost crescute pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene sau al Romaniei de la eclozionare sau au fost importate din tari terte in conformitate cu cerintele cap. III din Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de pasari si oua de incubatie;
    2. provin dintr-o exploatatie care:
    a) nu a fost pusa sub restrictii de sanatate a animalelor in legatura cu o boala la pasari;
    b) nu este situata intr-o zona care din motive de sanatate a animalelor este supusa masurilor de restrictie, implicand controale ale carnii de pasare in conformitate cu legislatia sanitara veterinara nationala, ca rezultat al evolutiei unei boli la care pasarile sunt susceptibile;
    3. in timpul transportului spre abator nu au venit in contact cu pasari bolnave de influenta aviara sau boala de Newcastle; un astfel de transport printr-o zona care a fost declarata zona infectata cu influenta aviara sau boala de Newcastle trebuie sa fie interzis, cu exceptia cazului in care sunt utilizate legaturi rutiere sau feroviare principale;
    4. provin din abatoare in care, in timpul taierii, nu a fost inregistrat nici un caz de influenta aviara sau boala de Newcastle. Carnea proaspata suspectata ca s-a infectat la abator, in unitatea de transare sau in spatii de depozitare ori in timpul transportului trebuie sa fie exclusa de la comercializare;
    5. sunt comercializate in conformitate cu art. 4 si 5.
    (2) Prevederile prezentului capitol nu se aplica in cazul carnii care:
    a) face parte din bagajul personal al calatorilor si este destinata consumului lor personal;
    b) este expediata in pachete mici pentru persoane particulare, cu conditia ca acestea sa nu fie destinate comercializarii;
    c) este destinata pentru consumul echipajului si pasagerilor de la bordul mijloacelor de transport international.
    Art. 4
    Carnea proaspata la care face referire prezenta norma sanitara veterinara trebuie sa poarte marca de sanatate mentionata la art. 3 alin. 1.A lit. e) din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, cu conditia sa respecte cerintele stabilite la art. 3 pct. 1 din prezenta norma sanitara veterinara si sa provina de la pasari taiate conform cerintelor de igiena stabilite in norma sanitara veterinara mentionata anterior.
    Art. 5
    (1) Carnea proaspata de pasare care nu satisface cerintele stabilite la art. 3 pct. 2, 3 si 4, fara a aduce atingere prevederilor art. 4 si in masura in care nu este destinata comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu carne proaspata, poate purta o marca de sanatate in conformitate cu art. 3 alin. 1. A lit. e) din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, cu conditia ca imediat marca de sanatate sa fie aplicata:
    a) fie imprimata astfel incat marca de sanatate definita la pct. 44.1 lit. a) si b) din cap. X al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare sa fie acoperita de o cruce diagonala constand in doua linii drepte ce se incruciseaza in unghi drept, cu punctul de intersectie in centrul stampilei, iar informatiile de pe aceasta sa ramana lizibile;
    b) fie inlocuita de o singura marca de sanatate speciala care consta in marca de sanatate definita la pct. 44 lit. a) si b) din cap. X al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, supraimprimata in conformitate cu lit. a);
    c) fie pentru detinerea si utilizarea instrumentelor de marcat se aplica prevederile pct. 43 din cap. X al anexei nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare.
    (2) Carnea mentionata la alin. (1) trebuie sa fie obtinuta, transata, transportata si depozitata separat, nu in acelasi timp cu carnea destinata comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, si trebuie sa fie utilizata astfel incat sa se evite introducerea ei in produsele din carne destinate comertului Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, cu exceptia cazului in care a fost supusa tratamentului termic mentionat in legislatia romaneasca referitoare la problemele de sanatate a animalelor care afecteaza comertul intracomunitar cu produse din carne.
    (3) Prin derogare de la prevederile alin. (1) si (2) si in cazul unei epizootii de boala de Newcastle carnea proaspata de pasare poate sa fie marcata, in conformitate cu art. 3 lit. a) si e) din Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care afecteaza comertul cu carne proaspata de pasare, cu marca de sanatate descrisa in cap. X pct. 44 lit. a) si b) din anexa nr. 2 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, cu conditia ca aceasta carne sa fie de la pasari care:
    a) provin dintr-o exploatatie situata in zona de supraveghere, astfel cum este definita la art. 2 lit. g) din Norma sanitara veterinara privind masurile de profilaxie, supraveghere si combatere a bolii de Newcastle (pseudopesta aviara), aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 312/2001, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628 din 5 octombrie 2001, dar nu in zona de protectie definita la art. 2 lit. f) din aceeasi norma, si pentru care, in urma unei anchete epidemiologice, nu a fost inregistrat nici un contact cu o exploatatie infectata;
    b) provin dintr-un efectiv in care examenul virusologic efectuat pe un esantion de probe reprezentativ pentru efectiv cu 5 zile inaintea expedierii pasarilor a avut un rezultat negativ; prelevarea de probe trebuie sa fie efectuata de un medic veterinar desemnat de autoritatea veterinara competenta;
    c) provin dintr-o exploatatie in care nu au fost depistate semne sau simptome clinice care ar putea indica prezenta bolii de Newcastle in urma examinarii clinice efectuate de un veterinar desemnat de autoritatea veterinara competenta; o asemenea examinare trebuie sa fie realizata cu maximum 24 de ore inaintea transportului pasarilor;
    d) fara a aduce atingere prevederilor art. 3 alin. (1) pct. 1, sunt transportate direct de la exploatatia de origine la abator; mijloacele de transport utilizate trebuie sa fie sigilate de medicul veterinar oficial, curatate si dezinfectate inainte si dupa fiecare transport;
    e) sunt examinate in abator in timpul inspectiei ante- si post-mortem, in vederea detectarii simptomelor bolii de Newcastle. Atunci cand autoritatea veterinara centrala invoca aceste prevederi, ea trebuie sa informeze alte state membre si Comisia Europeana despre masurile pe care le adopta in acest sens. Criteriile generale pentru prelevarea de probe, frecventa prelevarii si orice alte conditii care trebuie respectate pentru aplicarea prevederilor lit. a), b) si c) se stabilesc de autoritatea veterinara centrala conform procedurii nationale.
    Art. 6
    Prevederile mentionate in Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare referitoare la comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene cu produse animale si de origine animala trebuie sa se aplice in special cu privire la organizarea si urmarirea controalelor efectuate de Romania ca tara de destinatie si cu privire la masurile de protectie ce urmeaza sa fie aplicate.
    Art. 7
    (1) Expertii veterinari ai Comisiei Europene pot sa efectueze inspectii la fata locului in Romania, in masura necesitatii de a asigura aplicarea uniforma a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare, in colaborare cu autoritatea veterinara centrala. Comisia Europeana va informa autoritatea veterinara centrala asupra rezultatului acestor inspectii.
    (2) Autoritatea sanitara veterinara trebuie sa acorde expertilor toata asistenta necesara pentru indeplinirea sarcinilor acestora, in cazul inspectiilor efectuate pe teritoriul national.
    (3) Conditiile pentru aplicarea prezentului articol trebuie sa fie adoptate in conformitate cu procedura nationala. Regulile care trebuie urmate pentru efectuarea inspectiilor prevazute in prezentul articol trebuie sa fie adoptate conform aceleiasi proceduri.

    CAP. 3
    Conditii aplicabile importului din tari terte

    Art. 8
    (1) Carnea proaspata de pasare importata in Romania trebuie sa corespunda conditiilor stabilite la art. 9 - 12.
    (2) Acest capitol nu se aplica pentru:
    a) carnea de pasare care face parte din bagajul personal al calatorilor si este destinata consumului lor personal, cu conditia ca aceasta cantitate transportata sa nu depaseasca un kilogram de persoana si sa provina dintr-o tara terta sau parte a acesteia care este inscrisa in lista elaborata in conformitate cu art. 9 si din care importul nu este interzis, in conditiile art. 14;
    b) carnea de pasare expediata in loturi mici persoanelor fizice, cu conditia ca aceasta carne sa nu fie destinata comercializarii, cantitatea sa nu depaseasca un kilogram si sa provina dintr-o tara terta sau parte a acesteia care este inscrisa in lista elaborata conform art. 9 si din care importul nu este interzis, in conditiile art. 14;
    c) carnea pentru consumul echipajului si pasagerilor de la bordul mijloacelor de transport international. Cand o astfel de carne sau deseurile alimentare sunt descarcate, acestea trebuie distruse. Nu este necesar sa fie distrusa carnea cand aceasta este transferata, direct sau dupa ce a fost plasata provizoriu sub supraveghere vamala, dintr-un mijloc de transport in altul.
    Art. 9
    (1) Carnea proaspata trebuie sa provina dintr-o tara terta sau parte a unei tari terte care este inscrisa in lista cuprinsa in anexa la prezenta norma sanitara veterinara. Aceasta lista poate fi completata sau amendata de autoritatea veterinara centrala, in conformitate cu procedura nationala, ori de cate ori este necesar.
    (2) La luarea deciziei daca o tara terta sau parte a acesteia poate fi inclusa pe lista mentionata la alin. (1) trebuie sa se tina seama in special de:
    a) starea sanatatii pasarilor, a altor animale domestice si salbatice din tara terta, o atentie speciala fiind acordata bolilor exotice ale animalelor, precum si de starea sanatatii mediului din acea tara, cand acestea pot sa pericliteze sanatatea publica si a animalelor din Romania;
    b) frecventa si rapiditatea furnizarii informatiilor de catre tara terta cu privire la existenta bolilor contagioase ale animalelor de pe teritoriul sau, in special a bolilor prevazute in listele A si B ale Oficiului International de Epizootii;
    c) reglementarile acelei tari terte cu privire la prevenirea si controlul bolilor;
    d) structura serviciilor veterinare din tara terta si competentele acestora;
    e) organizarea si aplicarea masurilor de prevenire si control al bolilor contagioase ale animalelor;
    f) legislatia tarii cu privire la utilizarea substantelor interzise, in special legislatia referitoare la interzicerea sau autorizarea de substante, distribuirea lor, comercializarea si regulile cu privire la administrarea si controlul acestora;
    g) garantiile pe care tara terta le poate da cu privire la regulile stabilite de prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 10
    (1) Carnea proaspata de pasare trebuie sa provina din tari:
    a) in care influenta aviara si boala de Newcastle sunt boli notificabile prin lege pe intreg teritoriul tarii, in conformitate cu standardele internationale;
    b) libere de influenta aviara si boala de Newcastle sau care, desi nu sunt libere de aceste boli, aplica masurile de control al acestora care sunt cel putin echivalente cu cele stabilite in Norma sanitara veterinara privind masurile de profilaxie, supraveghere si combatere a influentei aviare (pesta aviara clasica), aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 312/2001.
    (2) Criteriile suplimentare pentru clasificarea tarilor terte din punct de vedere al alin. (1) trebuie sa fie adoptate in conformitate cu procedura nationala.
    (3) Autoritatea veterinara centrala, in conformitate cu procedura nationala, poate decide in ce conditii prevederile alin. (1) urmeaza sa se aplice unei parti a teritoriului tarii terte.
    Art. 11
    (1) Carnea proaspata de pasare trebuie:
    a) sa satisfaca cerintele de sanatate a animalelor, adoptate in conformitate cu procedura nationala. Aceste cerinte pot sa difere in functie de speciile de pasari;
    b) sa provina din efective care, inaintea transportului, fara intrerupere, au fost crescute in tara terta sau o parte a acesteia pentru o perioada ce urmeaza sa fie stabilita in conformitate cu procedura nationala.
    (2) Conditiile de sanatate a animalelor trebuie sa fie stabilite pe baza cerintelor prevazute la cap. II si in anexele la Norma sanitara veterinara privind conditiile de sanatate a animalelor, care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de pasari si oua de incubatie, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 474/2001. Conform procedurii nationale, pot fi acordate derogari de la caz la caz daca tara terta vizata ofera garantii similare de sanatate a animalelor care sunt cel putin la un standard echivalent.
    Art. 12
    (1) Carnea proaspata de pasare trebuie sa fie insotita de un certificat de sanatate intocmit de un medic veterinar oficial al tarii terte exportatoare, care trebuie:
    a) sa fie eliberat in ziua incarcarii pentru transportul spre tara de destinatie;
    b) sa fie redactat in limba oficiala a tarii de expediere, a tarii de destinatie si in una dintre limbile oficiale de circulatie internationala;
    c) exemplarul in original trebuie sa insoteasca lotul de produse;
    d) sa ateste ca acea carne proaspata corespunde conditiilor prezentei norme sanitare veterinare si celor adoptate conform acesteia cu privire la importul din tari terte;
    e) sa fie intocmit intr-o singura fila ce poate contine una sau mai multe pagini;
    f) sa fie eliberat pentru un singur destinatar.
    (2) Certificatul de sanatate trebuie sa respecte modelul stabilit in conformitate cu procedura nationala.
    Art. 13
    (1) Inspectiile la fata locului in tarile terte trebuie sa fie efectuate de experti veterinari desemnati de autoritatea veterinara centrala, pentru a se asigura ca toate prevederile prezentei norme sanitare veterinare sunt aplicate efectiv.
    (2) Expertii romani responsabili de aceste inspectii trebuie sa fie desemnati la propunerea autoritatii veterinare centrale a Romaniei.
    (3) Inspectiile trebuie sa se efectueze in numele autoritatii veterinare centrale din Romania, care suporta cheltuielile ocazionate de vizita expertilor veterinari.
    (4) Frecventa inspectiilor si procedura de inspectie se stabilesc de catre autoritatea veterinara centrala in conformitate cu procedura nationala.
    Art. 14
    (1) Autoritatea veterinara centrala poate, in conformitate cu procedura nationala, sa decida daca importurile dintr-o tara terta sau dintr-o parte a acesteia urmeaza sa fie limitate la carnea proaspata de pasare de la anumite specii.
    (2) Autoritatea veterinara centrala poate decide ca, in conformitate cu procedura nationala, sa se aplice cand este necesar restrictii de sanatate a animalelor dupa import.
    Art. 15
    Fara a aduce atingere prevederilor art. 8, 10, 11, 12, 13 si 14, autoritatea veterinara centrala poate decide, in conformitate cu procedura nationala, sa permita de la caz la caz importul de carne proaspata de pasare din tari terte. Cand un astfel de import nu respecta dispozitiile art. 8, 10, 11, 12, 13 si 14 conditiile detaliate pentru derularea unui astfel de import trebuie sa fie stabilite in acelasi timp si prin aceeasi procedura. Astfel trebuie sa fie oferite garantii de sanatate a animalelor cel putin echivalente garantiilor de sanatate a animalelor, precizate la cap. II.
    Art. 16
    Conditiile si principiile generale aplicabile in timpul inspectiilor in tarile terte sau in timpul inspectiilor carnii de pasare importate din tari terte si masurile de protectie care urmeaza sa fie aplicate trebuie sa fie cele stabilite in norma sanitara veterinara care prevede principiile care reglementeaza organizarea controalelor veterinare pentru produsele de origine animala importate din tarile terte in Romania.
    Art. 17
    (1) Pana la aplicarea conditiilor de sanatate a animalelor cu privire la importul de carne de pasare din tari terte autoritatea veterinara centrala trebuie sa aplice acestor activitati de import prevederi cel putin echivalente cu cele care reglementeaza comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene, in concordanta cu Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care reglementeaza producerea si comertul cu carne proaspata de pasare, si trebuie sa supuna comertul cu carne de pasare cerintelor stabilite la art. 6 din Norma sanitara veterinara privind controalele veterinare in comertul dintre Romania si statele membre cu produse animaliere si de origine animala.
    (2) Pentru a asigura aplicarea acestor prevederi pot fi efectuate inspectii la fata locului de catre experti veterinari ai Romaniei si Comisiei Europene.
    (3) Expertii romani responsabili de aceste inspectii trebuie sa fie desemnati de autoritatea veterinara centrala.
    (4) Inspectiile trebuie sa se efectueze in numele autoritatii sanitare veterinare centrale care va suporta cheltuielile facute de catre expertii romani.
    (5) Autoritatea veterinara centrala are dreptul sa continue inspectiile, in conditiile unor prevederi legale nationale, pentru orice unitate din tarile terte care nu a fost inspectata in conditiile procedurii nationale.
    (6) O lista a unitatilor care intrunesc conditiile mentionate in anexa nr. 1 la Norma sanitara veterinara privind problemele de sanatate care afecteaza comertul cu carne proaspata de pasare trebuie sa fie elaborata in conformitate cu procedura nationala.
    (7) Certificatul de sanatate care insoteste produsele la import, precum si forma si natura marcii de sanatate pe care produsele trebuie sa o poarte trebuie sa corespunda modelului ce urmeaza sa fie stabilit in conformitate cu procedura nationala.

    CAP. 4
    Dispozitii finale

    Art. 18
    (1) Autoritatea veterinara centrala poate adopta acte legislative sau prevederi administrative suplimentare prezentei norme sanitare veterinare pentru a se asigura implementarea si conformitatea cu prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
    (2) Autoritatea veterinara centrala va lua masurile administrative sau penale adecvate pentru a pedepsi orice incalcare a prevederilor prezentei norme sanitare veterinare.
    (3) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate modifica, completa sau abroga total ori partial prevederile prezentei norme sanitare veterinare.
    (4) Atunci cand autoritatea veterinara centrala adopta masurile mentionate la alineatele precedente, trebuie sa faca o referire expresa la prezenta norma sanitara veterinara.
    Art. 19
    Anexa face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.

    ANEXA 1
    la norma sanitara veterinara

                               LISTA
cuprinzand tarile terte din care se autorizeaza importul de carne proaspata de pasare cu conditia respectarii cerintelor de sanatate animala si publica
___________________________________________________________________________
Codul                Tara             Carne proaspata       Observatii
ISO                                   de pasare
___________________________________________________________________________
 AR    Argentina                           x
___________________________________________________________________________
 AU    Australia                           x
___________________________________________________________________________
 BG    Bulgaria                            x
___________________________________________________________________________
 BR    Brazilia                            x
___________________________________________________________________________
 CA    Canada                              x
___________________________________________________________________________
 CH    Elvetia                             x
___________________________________________________________________________
 CL    Chile                               x
___________________________________________________________________________
 CN    Republica Populara Chineza          x
___________________________________________________________________________
 CY    Cipru                               x
___________________________________________________________________________
 CZ    Republica Ceha                      x
___________________________________________________________________________
 HR    Croatia                             x
___________________________________________________________________________
 HU    Ungaria                             x
___________________________________________________________________________
 IL    Israel                              x
___________________________________________________________________________
 IS    Islanda                             x
___________________________________________________________________________
 KR    Republica Coreeana                  x
___________________________________________________________________________
 LT    Lituania                            x
___________________________________________________________________________
 LV    Letonia                             x
___________________________________________________________________________
 MG    Madagascar                          x
___________________________________________________________________________
 MT    Malta                               x
___________________________________________________________________________
 MY    Malaezia                            x           Doar regiunea
                                                       peninsulara vestica
___________________________________________________________________________
 NZ    Noua Zeelanda                       x           Numai pentru carne
                                                       de strut (ratite)
___________________________________________________________________________
 PL    Polonia                             x
___________________________________________________________________________
 SL    Slovenia                            x
___________________________________________________________________________
 SK    Republica Slovacia                  x
___________________________________________________________________________
 TH    Thailanda                           x
___________________________________________________________________________
 TN    Tunisia                             x
___________________________________________________________________________
 TR    Turcia                              x
___________________________________________________________________________
 SUA   Statele Unite ale Americii          x
___________________________________________________________________________
 UY    Uruguay                             x
___________________________________________________________________________
 ZA    Africa de Sud                       x           Numai pentru carne
                                                       de strut (ratite)
___________________________________________________________________________
 ZW    Zimbabwe                            x           Numai pentru carne
                                                       de strut (ratite)
___________________________________________________________________________



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 391/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 391 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu