ORDIN
Nr. 578 din 10 decembrie 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind criteriile de testare a
pasarilor pentru taiere ce provin dintr-o zona de supraveghere a bolii de
Newcastle, in aplicarea art. 5 alin. (3) din Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate animala care reglementeaza comertul Romaniei cu statele
membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de
pasare, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 391/2002
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 952 din 24 decembrie 2002

In temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 161.248 din 15 noiembrie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind criteriile de testare a
pasarilor pentru taiere ce provin dintr-o zona de supraveghere a bolii de
Newcastle, in aplicarea art. 5 alin. (3) din Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate animala care reglementeaza comertul Romaniei cu statele
membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de
pasare, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 391/2002, prevazuta in anexa care face parte din prezentul ordin.
Art. 2
Directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor
duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de ducere la
indeplinire a prezentului ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare incepand cu data de 1 iulie 2003.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind criteriile de testare a pasarilor pentru taiere ce provin dintr-o zona
de supraveghere a bolii de Newcastle, in aplicarea art. 5 alin. (3) din Norma
sanitara veterinara privind conditiile de sanatate animala care reglementeaza
comertul Romaniei cu statele membre ale Uniunii Europene si importul din tari
terte de carne proaspata de pasare, aprobata prin Ordinul ministrului
agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 391/2002
Art. 1
Pentru aplicarea art. 5 alin. (3) din Norma sanitara veterinara privind
conditiile de sanatate animala care reglementeaza comertul Romaniei cu statele
membre ale Uniunii Europene si importul din tari terte de carne proaspata de
pasare, aprobata prin Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si
padurilor nr. 391/2002, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 739 din 9 octombrie 2002, prelevarea de probe si testarea virusologica
pentru detectarea virusului bolii de Newcastle trebuie sa se efectueze in
conformitate cu prevederile din anexa.
Art. 2
(1) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei poate adopta acte
legislative sau prevederi administrative suplimentare necesare prezentei norme
sanitare veterinare, pentru a se asigura implementarea si conformitatea cu
prevederile acesteia.
(2) Autoritatea veterinara centrala a Romaniei, prin Ministerul
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, va lua masurile administrative si
penale adecvate pentru a pedepsi orice incalcare a prevederilor prezentei norme
sanitare veterinare.
(3) Atunci cand autoritatea veterinara centrala a Romaniei adopta cele
mentionate anterior, trebuie sa se faca o referire expresa la prezenta norma
sanitara veterinara.
Art. 3
Anexa face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
TEHNICA
de prelevare si testare virusologica pentru detectarea virusului bolii de
Newcastle
1. Prelevarea de probe
Se vor preleva cel putin 60 de probe, cuprinzand minimum 30 de tampoane
cloacale si 30 de tampoane traheale, de la fiecare efectiv de pasari. Trebuie
sa fie prelevate probe de la cel putin 60 de pasari. Probele se vor preleva cu
5 zile inainte de taiere si se vor transporta pentru testare la Laboratorul
National de Referinta pentru Boala de Newcastle, racite, dar nu inghetate.
2. Manipularea probelor
Pot fi grupate cel mult 5 probe de acelasi tip. Tampoanele trebuie sa fie
asezate intr-o cantitate suficienta de mediu cu antibiotic, pentru a se asigura
imersiunea completa, iar dupa agitare trebuie sa fie lasate pentru aproximativ
doua ore la temperatura ambianta sau perioade mai lungi la temperatura de 4
grade C si apoi clarificate prin centrifugare (de exemplu, 800 - 1.000 x g timp
de 10 minute).
3. Mediul cu antibiotic
Un exemplu tipic de tampon cloacal este: 10.000 de unitati/ml penicilina,
10 mg/ml streptomicina, 0,25 mg/ml gentamicina si 5.000 de unitati/ml
micostatin in solutie tamponata de fosfat salin la un pH de 7,2 - 7,4. Pot fi
adaugate 50 mg/ml de oxitetraciclina. Concentratia de antibiotic poate sa fie
redusa la dilutii in baza 5 pentru tampoanele traheale. Este foarte important
ca atunci cand se prepara mediul pH-ul sa fie verificat si reajustat dupa
adaugarea de antibiotice.
4. Izolarea virusului pe oua embrionate de pasare
Fluidul supernatant clarificat se va inocula in cantitati de cate 0,2 ml in
cavitatea alantoidiana, fiecare fluid intr-un numar minim de 4 oua embrionate
de pasare ce au fost incubate timp de 8 - 11 zile. Ideal ar fi ca aceste oua sa
fie obtinute dintr-un lot de pasari liber de agenti patogeni, iar atunci cand
aceasta nu se poate practica, se accepta folosirea oualor obtinute dintr-un lot
ce se prezinta a fi liber de anticorpi produsi de prezenta virusului bolii de
Newcastle. Ouale inoculate sunt mentinute la 37 grade C si sunt supuse zilnic
mirajului. Ouale cu embrioni morti sau pe cale de a muri si toate ouale ramase
4 zile dupa inoculare trebuie sa fie racite la 4 grade C, iar lichidele alantoamniotice
sa fie testate pentru activitatea de hemaglutinare.
5. Interpretare
Testul va fi evaluat negativ daca nu este detectata nici un fel de
activitate hemaglutinanta si nu este izolat nici un virus. Cand se izoleaza
virusul bolii de Newcastle, lotul de pasari este evaluat ca un lot suspect de
boala si este supus prevederilor Normei sanitare veterinare privind masurile de
profilaxie, supraveghere si combatere a bolii de Newcastle, aprobata prin
Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 312/2001,
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 628 din 5 noiembrie
2001. Daca virusul izolat se dovedeste a fi de origine vaccinala, prelevarile
de probe si testarile trebuie sa se repete.