Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 356 din  6 noiembrie 2001

privind aprobarea Normei de metrologie legala CEE "NML CEE 86/217 Manometre pentru masurarea presiunii in pneurile vehiculelor cu motor"

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 46 din 23 ianuarie 2002


SmartCity3


    Ministrul industriei si resurselor,
    avand in vedere prevederile art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare,
    in baza art. 3 pct. 3 din Hotararea Guvernului nr. 853/1999 privind organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile ulterioare,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma de metrologie legala CEE "NML CEE 86/217 Manometre pentru masurarea presiunii in pneurile vehiculelor cu motor", prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la publicare.

                   Ministrul industriei si resurselor,
                             Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

                                  NORMA
de metrologie legala CEE "NML CEE 86/217 Manometre pentru masurarea presiunii in pneurile vehiculelor cu motor"

    Art. 1
    Prezenta norma de metrologie legala CEE se aplica manometrelor destinate sa masoare presiunea de umflare in pneurile vehiculelor cu motor, definite conform prevederilor din anexa.
    Art. 2
    Manometrul destinat sa masoare presiunea de umflare in pneurile vehiculelor cu motor, pe care se pot aplica marcajele CEE, este descris in anexa. El trebuie sa fie supus controlului metrologic prin aprobare de model CEE si verificare initiala CEE, in conditiile stabilite in anexa.
    Art. 3
    Introducerea pe piata si punerea in functiune a manometrelor destinate sa masoare presiunea de umflare in pneurile vehiculelor cu motor nu pot fi impiedicate, interzise sau limitate din motive privind cerintele metrologice aplicabile acestora, daca poarta marcajele CEE pentru aprobare de model si verificare initiala, conform prevederilor prezentei norme de metrologie legala CEE, sau daca sunt fabricate intr-un stat membru al Uniunii Europene si poarta marcajele CEE corespunzatoare.
    Art. 4
    Anexa face parte integranta din prezenta norma de metrologie legala CEE.

    ANEXA 1
    la norma

    1. Domeniu de aplicare
    1.1. In sensul prezentei anexe, manometrele pentru masurarea presiunii in pneuri, denumite in continuare manometre, sunt mijloace de masurare care nu sunt prevazute cu dispozitive de predeterminare a presiunii in pneuri, folosite in instalatiile fixe sau mobile pentru umflarea pneurilor vehiculelor cu motor si in care un sistem mecanic de masurare transmite unui dispozitiv indicator deformarea elastica a unui element sensibil.
    1.2. Manometrele indica diferenta de presiune (Pe) dintre presiunea aerului din pneu si presiunea atmosferica.
    1.3. Manometrele includ, de asemenea, toate piesele de legatura dintre pneu si elementul sensibil.

    2. Cerinte metrologice
    2.1. Erori tolerate
    Erorile tolerate, pozitive sau negative, prevazute in tabelul de mai jos, sunt definite ca valori absolute in functie de presiunea masurata:
_____________________________________________________________________
           Presiunea masurata                          Erori tolerate
_____________________________________________________________________
- mai mica sau egala cu 4 bar                           +/- 0,08 bar
- peste 4 bar si mai mica sau egala cu 10 bar           +/- 0,16 bar
- peste 10 bar                                          +/- 0,25 bar
_____________________________________________________________________

    Erorile tolerate nu pot fi depasite in intervalul de temperaturi cuprinse intre 15 grade C si 25 grade C. Acest interval este numit in continuare interval de referinta al temperaturii.
    2.2. Variatii datorate temperaturii
    Variatia indicatiilor manometrului la temperaturi aflate in afara intervalului de referinta, dar cuprinse intre -10 grade C si +40 grade C, este prevazuta in tabelul de mai jos:
__________________________________________________________________________
            Presiunea masurata                 Variatia maxima admisa
__________________________________________________________________________
- mai mica sau egala cu 4 bar                  0,1% din 4 bar/grade C
- peste 4 bar si mai mica sau egala cu 10 bar  0,05% din 10 bar/grade C
- peste 10 bar                                 0,05% din limita superioara
                                               a scarii/grade C
__________________________________________________________________________

    2.3. Eroarea de histerezis
    Eroarea de histerezis la manometre nu poate depasi valoarea absoluta a erorii tolerate la nici una dintre temperaturile din interiorul intervalului de referinta. Aceasta temperatura trebuie sa ramana constanta pe tot parcursul incercarii.
    La o presiune data valoarea masurata pentru presiunea in crestere nu poate sa depaseasca valoarea masurata pentru presiunea in descrestere.
    2.4. Revenirea acului indicator al manometrului la o gradatie prestabilita
    La masurarea presiunii atmosferice acul indicator al manometrului trebuie sa se opreasca in interiorul limitelor erorii tolerate, in dreptul semnului zero sau al unui semn prestabilit, clar diferentiat de diviziunile scarii gradate. Manometrul poate avea un dispozitiv de oprire la o distanta corespunzatoare, egala cu cel putin dublul valorii erorii tolerate sub semnul zero sau sub semnul prestabilit.

    3. Cerinte tehnice
    3.1. Constructie
    Manometrele trebuie sa fie robuste si construite in asa fel incat sa se asigure stabilitatea caracteristicilor metrologice.
    3.2. Dispozitivul indicator
    3.2.1. Dispozitivele indicatoare sunt gradate in bari, valoarea diviziunii fiind stabilita la 0,1 bar.
    3.2.2. In domeniul de masurare dispozitivul indicator trebuie sa dea posibilitatea citirii directe si exacte a valorii presiunii masurate. In acest scop grosimea acelei parti a acului indicator care acopera reperele scarii gradate nu trebuie sa fie mai mare decat grosimea reperelor scarii. Acul indicator trebuie sa aiba posibilitatea de a acoperi aproximativ jumatate din lungimea celor mai scurte repere. Distanta maxima dintre acul indicator si planul reperelor scarii nu trebuie sa fie mai mare decat lungimea diviziunii scarii si nu trebuie sa depaseasca in nici un caz 2 mm sau 0,02 L + 1 mm, in cazul dispozitivelor indicatoare cu cadran circular, L fiind distanta dintre axul de rotatie al acului indicator si varful acestuia.
    3.2.3. Valoarea diviziunii scarii gradate trebuie sa fie egala pe toata lungimea scarii. Lungimea diviziunii scarii gradate nu trebuie sa fie mai mica de 1,25 mm si trebuie sa fie practic egala sau sa prezinte numai variatii foarte mici. Variatia lungimii diviziunii este permisa daca diferenta dintre doua lungimi consecutive ale diviziunii nu depaseste 20% din cea mai mare valoare a lungimii diviziunii si daca diferenta dintre cea mai mica si cea mai mare lungime a diviziunii de pe toata lungimea scarii gradate nu depaseste 50% din cea mai mare valoare a lungimii diviziunii.
    Fiecare al cincilea reper trebuie sa se distinga fata de celelalte printr-o lungime mai mare; fiecare al cincilea sau al zecelea reper trebuie numerotat. Grosimea reperelor trebuie sa fie practic constanta si trebuie sa nu depaseasca o cincime (1/5) din lungimea diviziunii.

    4. Inscriptionari si marcaje
    4.1. Inscriptionari
    4.1.1. Inscriptionari obligatorii
    Manometrele trebuie sa poarte urmatoarele inscriptionari:
    a) pe cadran:
    - simbolul pentru marimea masurata - Pe;
    - simbolul pentru unitatea de masura - bar;
    - daca este necesar, un semn care sa indice pozitia de lucru a manometrului;
    b) pe cadran, pe placuta cu date sau pe manometru:
    - datele de identificare a producatorului;
    - datele de identificare a manometrului;
    - marcajul aprobarii de model CEE.
    Aceste inscriptionari trebuie sa fie vizibile direct, usor lizibile si de nesters in conditii normale de utilizare si nu trebuie sa impiedice citirea indicatiilor manometrului.
    4.1.2. Inscriptionari optionale
    Manometrele pot purta si inscriptionari suplimentare autorizate de Biroul Roman de Metrologie Legala, cu conditia ca acestea sa nu impiedice citirea indicatiilor manometrului.
    4.2. Marcaje de verificare initiala CEE si sigilare
    Trebuie sa se asigure un loc potrivit pentru aplicarea marcajelor de verificare initiala CEE, conform prevederilor Hotararii Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare.
    Manometrele pentru masurarea presiunii in pneuri trebuie sa poata fi sigilate in asa fel incat sa fie imposibila modificarea caracteristicilor lor.

    5. Aprobare de model CEE
    Aprobarea de model CEE a manometrelor trebuie sa se efectueze in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.055/2001.
    O data cu solicitarea pentru aprobare de model CEE trebuie sa se transmita cel putin doua manometre. Biroul Roman de Metrologie Legala poate solicita sa i se puna la dispozitie suplimentar si alte manometre, daca acestea sunt necesare pentru realizarea programului de incercari.
    5.1. Verificarea conformitatii cu cerintele tehnice si metrologice
    Manometrele transmise pentru aprobare de model CEE trebuie sa fie supuse unei examinari pentru a se asigura conformitatea lor cu cerintele tehnice prevazute la pct. 2, 3 si 4.
    Examinarea cuprinde urmatoarele incercari, efectuate cu ajutorul manometrelor etalon, ale caror erori nu trebuie sa depaseasca o patrime (1/4) din erorile tolerate ale manometrelor incercate.
    5.1.1. Determinarea erorii de masurare a manometrului
    Citirea indicatiilor manometrului este efectuata in cel putin 5 puncte distribuite in mod uniform pe lungimea scarii gradate, inclusiv in cate un punct din apropierea limitei superioare si inferioare a domeniului de masurare.
    5.1.2. Determinarea erorii de histerezis
    Aceasta incercare trebuie sa fie efectuata numai pe manometre care, in functionare normala, sunt destinate sa masoare presiuni descrescatoare.
    Incercarea consta in efectuarea citirii indicatiilor manometrului in cel putin 5 puncte distribuite in mod uniform pe lungimea scarii gradate, cu presiuni crescatoare si descrescatoare, inclusiv in cate un punct din apropierea limitei superioare si inferioare a domeniului de masurare.
    In cazul presiunilor descrescatoare citirea indicatiilor trebuie sa fie efectuata dupa ce manometrul a fost mentinut timp de 20 de minute la o presiune egala cu limita superioara a domeniului de masurare.
    5.1.3. Verificarea stabilitatii caracteristicilor manometrelor
    Incercarile constau in supunerea manometrelor la:
    a) o presiune care depaseste limita superioara a domeniului de masurare cu 25% timp de 15 minute;
    b) 1.000 de impulsuri de presiune variind de la 0 la 90 - 95% din limita superioara a domeniului de masurare;
    c) 10.000 de cicluri de presiune variind lent de la aproximativ 20% la aproximativ 75% din limita superioara a domeniului de masurare, la o frecventa care nu depaseste 60 de cicluri/minut;
    d) o temperatura a mediului ambiant de -20 grade C timp de 6 ore si de +50 grade C timp de 6 ore.
    Dupa finalizarea incercarilor prevazute la lit. a), b) si c) si dupa ce a fost lasat in stare de repaus timp de o ora manometrul trebuie sa satisfaca cerintele metrologice prevazute la pct. 2.1, 2.3 si 2.4.
    Dupa finalizarea incercarii la temperatura, prevazuta la lit. d), manometrul trebuie mentinut timp de 6 ore la o temperatura din intervalul de referinta al temperaturii. Dupa aceasta perioada manometrul trebuie sa satisfaca cerintele stabilite la pct. 2.1, 2.3. si 2.4.
    5.1.4. Variatia datorata temperaturii
    Incercarea consta in determinarea schimbarii indicatiei pentru o presiune data la temperaturi cuprinse intre -10 grade C si +40 grade C, in comparatie cu indicatia la temperatura din intervalul de referinta.

    6. Verificarea initiala CEE
    Verificarea initiala CEE a manometrelor se efectueaza in conformitate cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.055/2001.
    6.1. Examinarea conformitatii
    Aceasta examinare consta in verificarea conformitatii manometrului cu modelul aprobat.
    6.2. Incercari de verificare
    Aceste incercari sunt efectuate cu ajutorul unor manometre etalon ale caror erori nu trebuie sa depaseasca o patrime (1/4) din erorile tolerate pentru manometrele supuse verificarii.
    6.2.1. Determinarea erorii de masurare
    Citirea indicatiilor manometrelor este efectuata in cel putin 3 puncte distribuite uniform pe domeniul de masurare.
    6.2.2. Determinarea erorii de histerezis
    Eroarea de histerezis trebuie sa fie determinata numai in cazul manometrelor care pot masura presiuni crescatoare si descrescatoare, conform prevederilor pct. 2.3.
    Incercarea relevanta consta in efectuarea citirii indicatiilor in cel putin 3 puncte distribuite uniform pe domeniul de masurare pentru presiuni crescatoare si descrescatoare. Incercarea trebuie sa fie efectuata in conditii normale de utilizare.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 356/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 356 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu