ORDIN
Nr. 346 din 1 august 2002
pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind conditiile generale de
igiena in exploatatiile de animale producatoare de lapte
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 659 din 5 septembrie 2002

Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
in temeiul prevederilor art. 31 alin. 1 din Legea sanitara veterinara nr.
60/1974, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza Hotararii Guvernului nr. 362/2002 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, cu
modificarile si completarile ulterioare,
vazand Referatul de aprobare nr. 157.971 din 24 iulie 2002, intocmit de
Agentia Nationala Sanitara Veterinara,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Norma sanitara veterinara privind conditiile generale de igiena
in exploatatiile de animale producatoare de lapte, prevazuta in anexa care face
parte integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Agentia Nationala Sanitara Veterinara, institutele centrale de profil si
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti vor aduce
la indeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Agentia Nationala Sanitara Veterinara va controla modul de aplicare a
prevederilor prezentului ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga orice alte
dispozitii contrare.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii,
alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORMA SANITARA VETERINARA
privind conditiile generale de igiena in exploatatiile de animale producatoare
de lapte
Art. 1
Prezenta norma sanitara veterinara stabileste conditiile generale de igiena
aplicabile in exploatatiile de animale producatoare de lapte.
Art. 2
In sensul prezentei norme sanitare veterinare, se intelege prin:
a) exploatatie de animale producatoare de lapte - unitatea in care sunt
tinute una sau mai multe vaci, oi, capre sau bivolite producatoare de lapte;
b) autoritate veterinara competenta - autoritatea veterinara centrala,
autoritatea veterinara judeteana si a municipiului Bucuresti, reprezentata prin
directiile sanitare veterinare judetene si a municipiului Bucuresti, precum si
autoritatea veterinara locala reprezentata prin circumscriptia sanitara
veterinara pentru controlul alimentelor si circumscriptia sanitara veterinara
zonala, cu atributii in domeniul supravegherii si controlului
sanitar-veterinar;
c) autoritate veterinara centrala - autoritatea veterinara centrala a Romaniei,
reprezentata prin Agentia Nationala Sanitara Veterinara din cadrul Ministerului
Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor.
Art. 3
Autoritatea veterinara competenta se va asigura ca toate exploatatiile de
animale producatoare de lapte corespund conditiilor stabilite in anexa care
face parte integranta din prezenta norma sanitara veterinara.
Art. 4
Autoritatea veterinara centrala poate stabili conditii suplimentare de
igiena in exploatatiile de animale producatoare de lapte.
ANEXA 1
la norma sanitara veterinara
CONDITII GENERALE
de igiena aplicabile in exploatatiile de animale producatoare de lapte
CAP. 1
Conditii generale de igiena pentru spatiile de cazare a animalelor
Spatiile pentru cazarea animalelor vor indeplini urmatoarele conditii de
igiena:
1. spatiile in care sunt cazate animalele producatoare de lapte, precum si
spatiile adiacente acestora trebuie sa indeplineasca permanent conditiile
constructive si sa fie mentinute in conditii de curatenie si igiena
corespunzatoare;
2. accesul in spatiile in care sunt cazate animalele producatoare de lapte,
precum si in spatiile adiacente acestora trebuie sa fie in permanenta stare de
curatenie, fara acumulari de dejectii sau ape reziduale;
3. canalele de colectare a dejectiilor trebuie sa fie curatate ori de cate
ori este necesar;
4. grajdurile trebuie sa fie mentinute uscate, daca este necesar, prin
folosirea unui asternut pentru animale;
5. spatiul pentru muls, spatiul destinat depozitarii laptelui, spatiile de
spalare si de depozitare, precum si echipamentele aferente acestor spatii
trebuie sa fie mentinute permanent in conditii de curatenie si igiena
corespunzatoare;
6. dezinfectia spatiilor de cazare a animalelor si a spatiilor adiacente
acestora se executa astfel incat operatiunea sa nu prezinte risc de depreciere
sau de contaminare a laptelui;
7. este interzisa cazarea altor specii de animale in spatiile de muls;
8. in spatiile in care sunt cazate animale, precum si in spatiile adiacente
acestora toate insectele si animalele indezirabile vor fi combatute prin metode
eficiente;
9. a) nu este permisa depozitarea substantelor chimice de orice natura,
precum si a produselor biologice si medicamentoase in spatiile in care sunt
cazate animale;
b) depozitarea substantelor chimice de orice natura, precum si a produselor
biologice si medicamentoase se face in spatii special amenajate, cu acces
restrictionat;
10. nu este permisa depozitarea furajelor si a alimentelor care pot
influenta calitatea laptelui in spatiile in care sunt cazate animale.
CAP. 2
Conditii generale de igiena a echipamentelor si instrumentelor folosite la
muls si la manipularea laptelui
Echipamentele si instrumentele folosite la muls si la manipularea laptelui
vor indeplini urmatoarele conditii:
1. echipamentele si instrumentele trebuie sa fie mentinute permanent in
stare de intretinere buna si in conditii de igiena corespunzatoare;
2. echipamentele si instrumentele se curata, se igienizeaza, se
dezinfecteaza si se limpezesc cu apa potabila, dupa care se depoziteaza intr-un
spatiu curat;
3. recipientele de depozitare a laptelui, dupa golire, igienizare si
dezinfectare, se lasa cu unul dintre orificii deschis pana la refolosire.
CAP. 3
Conditii generale de igiena referitoare la muls
1. a) Fiecare animal trebuie sa fie individualizat pentru a fi identificat
de catre autoritatea veterinara competenta.
b) Animalele trebuie sa fie curate si bine intretinute.
c) Inaintea mulsului se face igiena glandei mamare si a zonelor adiacente
acesteia, la fiecare animal.
2. Nu se permite nici o operatiune care ar putea avea efect nociv asupra
laptelui, inainte si in timpul mulsului.
3. a) Inaintea mulsului efectiv operatorul inspecteaza aspectul laptelui,
iar in cazul in care se constata modificari fizice ale acestuia, laptele va fi
oprit de la livrare.
b) Animalele cu boli clinice ale glandei mamare se mulg, la terminarea
mulsului, colectiv sau cu un echipament separat ori se mulg manual, iar laptele
astfel obtinut se colecteaza separat si nu se livreaza.
4. Animalele in lactatie, cu afectiuni ale glandei mamare, se trateaza,
numai dupa muls, cu substante cu actiune locala, sprayuri speciale sau in alt
mod dispus de autoritatea competenta.
5. Personalul care efectueaza mulsul si manipuleaza laptele trebuie sa
poarte echipament adecvat, conform normelor de igiena.
6. a) Personalul care executa mulsul trebuie sa aiba mainile curate in
permanenta. Mainile se vor spala inainte si in timpul mulsului ori de cate ori
este necesar.
b) In acest scop, in apropierea locului de desfasurare a mulsului trebuie
sa existe facilitati pentru spalarea mainilor si a bratelor.
c) Plagile deschise si orice alte leziuni se acopera cu pansamente
rezistente la apa.
7. Dupa muls laptele se depoziteaza intr-un spatiu separat.
8. Spatiile pentru depozitarea laptelui trebuie sa fie folosite numai
pentru activitati legate de manipularea laptelui si echipamentelor de muls.
9. Pe durata stationarii in spatiile de cazare a animalelor recipientele
pentru lapte se acopera sau se transporta in spatii special amenajate.
10. a) Daca laptele este filtrat in timpul mulsului, filtrul utilizat se
inlocuieste sau se curata inainte de depasirea capacitatii sale de filtrare,
ori de cate ori este necesar.
b) La fiecare muls se utilizeaza un filtru nou.
c) Este interzisa utilizarea ca filtru a materialelor textile.