Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 311 din 22 martie 2004

privind stabilirea specificatiilor tehnice comune pentru dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro

ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 413 din 10 mai 2004


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 11 alin. (5) din Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro,
    vazand Referatul de aprobare al Directiei generale farmaceutice, inspectia de farmacie si aparatura medicala nr. OB 3.199/2004,
    in temeiul Hotararii Guvernului nr. 743/2003 privind organizarea si functionarea Ministerului Sanatatii, cu modificarile ulterioare,

    ministrul sanatatii emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Specificatiile tehnice prevazute in anexa la prezentul ordin se adopta ca specificatii tehnice comune pentru dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro cuprinse in lista A din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro.
    Art. 2
    Prezentul ordin transpune Decizia Comisiei Europene 2002/364/EC din 7 mai 2002 privind specificatiile tehnice comune pentru dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                              Ministrul sanatatii,
                                 Ovidiu Brinzan

    ANEXA 1

                        SPECIFICATII TEHNICE COMUNE (STC)
           pentru dispozitivele medicale pentru diagnostic in vitro

    1. Domeniu
    Prezentele specificatii tehnice comune, denumite in continuare STC, sunt stabilite pentru dispozitivele medicale la care se face referire in lista A din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 798/2003 privind stabilirea conditiilor de introducere pe piata si de utilizare a dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro:
    a) reactivi si produsi de reactie, inclusiv calibratori si materiale de control, pentru determinarea urmatoarelor grupe de sange: sistemul AB0, Rhesus (C, c, D, E, e), anti-Kell;
    b) reactivi si produsi de reactie, inclusiv calibratori si materiale de control, pentru detectarea, confirmarea si cuantificarea in probele prelevate din organismul uman a markerilor infectiei cu HIV (HIV 1 si 2), HTLV I si II si cu virus hepatic B, C si D.

    2. Definitii
    Sensibilitate (de diagnostic) - probabilitatea ca dispozitivul sa ofere un rezultat pozitiv in prezenta markerului de cercetat.
    Real pozitiv - proba cunoscuta a fi pozitiva pentru markerul de cercetat si clasificata corect de catre dispozitiv.
    Fals negativ - proba cunoscuta a fi pozitiva pentru markerul de cercetat si clasificata incorect de catre dispozitiv.
    Specificitate (de diagnostic) - probabilitatea ca dispozitivul sa ofere un rezultat negativ in absenta markerului de cercetat.
    Fals pozitiv - proba cunoscuta a fi negativa pentru markerul de cercetat si clasificata incorect de catre dispozitiv.
    Real negativ - proba cunoscuta a fi negativa pentru markerul de cercetat si clasificata corect de catre dispozitiv.
    Sensibilitate analitica - in contextul STC poate fi exprimata ca limita de detectare, adica cea mai redusa cantitate a markerului de cercetat care poate fi detectata cu precizie.
    Specificitate analitica - capacitatea unei metode de a determina numai markerul de cercetat.
    Tehnici de amplificare a acizilor nucleici (NAT) - in acest context termenul NAT este utilizat pentru teste care detecteaza si/sau cuantifica acizii nucleici fie prin amplificarea unei secvente tinta, fie prin amplificarea unui semnal, fie prin hibridizare.
    Test rapid - se refera la teste ce pot fi utilizate doar singure sau in serii mici si care au fost proiectate sa ofere un rezultat rapid pentru testarea in vecinatatea pacientului.
    Robustete - robustetea unei proceduri analitice este masura capacitatii sale a a ramane neafectata de variatii mici, dar intentionate, ale parametrilor metodei si furnizeaza o indicatie asupra fiabilitatii sale in timpul utilizarii normale.
    Rata de eroare a intregului sistem este data de frecventa erorilor atunci cand intregul proces este realizat conform recomandarilor producatorului.

    3. STC pentru produsele definite in lista A din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 798/2003
    3.1. STC pentru evaluarea performantei reactivilor si produsilor de reactie pentru detectarea, confirmarea si cuantificarea in probele prelevate din organismul uman a markerilor infectiei cu HIV (HIV 1 si 2), HTLV I si II si cu virus hepatic B, C si D
    Principii generale
    3.1.1. Dispozitivele ce detecteaza infectii virale, introduse pe piata pentru a fi utilizate ca teste de screening si/sau ca teste de diagnostic, trebuie sa indeplineasca cerintele de sensibilitate si specificitate din tabelul 1.
    3.1.2. Dispozitivele destinate de catre producator pentru testarea fluidelor biologice, altele decat ser sau plasma, de exemplu: urina, saliva etc., trebuie sa indeplineasca aceleasi cerinte de sensibilitate si specificitate ale STC ca si testele pentru ser sau plasma. Evaluarea performantei se va face prin testarea probelor de la aceiasi indivizi, atat prin testele supuse aprobarii, cat si prin teste recunoscute pentru respectivele determinari serice sau plasmatice.
    3.1.3. Dispozitivele destinate de catre producator pentru autotestare, adica pentru utilizare la domiciliu, trebuie sa indeplineasca aceleasi cerinte STC de sensibilitate si specificitate ca si dispozitivele corespunzatoare destinate uzului profesional. Pentru a valida functionarea dispozitivului si instructiunile de utilizare, parti relevante din evaluarea performantei trebuie efectuate (sau repetate) de catre utilizatori neprofesionisti adecvati.
    3.1.4. Toate evaluarile de performanta trebuie efectuate prin comparatie directa cu un dispozitiv etalon cu o performanta acceptabila. O data instituit marcajul CE al dispozitivelor medicale pentru diagnostic in vitro, dispozitivul utilizat pentru comparatie trebuie sa poarte marcajul CE, daca se afla pe piata la momentul evaluarii performantei.
    3.1.5. Daca se identifica discrepante in rezultatele testelor, ca parte a unei evaluari, aceste rezultate discrepante trebuie solutionate, pe cat posibil, astfel:
    a) prin evaluarea probei cu discrepante in alte sisteme de testare;
    b) prin utilizarea unei metode alternative sau a unui marker alternativ;
    c) printr-o revizuire a starii clinice si a diagnosticului pacientului; si
    d) prin testarea unor probe in dinamica.
    3.1.6. Evaluarile de performanta trebuie realizate pe o populatie echivalenta cu populatia europeana.
    3.1.7. Probele pozitive utilizate in evaluarea performantei trebuie selectate astfel incat sa reflecte stadii diferite ale maladiei/maladiilor in cauza, modele diferite de anticorpi, genotipuri diferite, subtipuri diferite etc.
    3.1.8. Pentru dispozitivele de screening al sangelui (cu exceptia testelor pentru HBsAg) toate probele real pozitive trebuie identificate ca pozitive de catre dispozitivul care va primi marcajul CE (tabelul 1). In cazul testelor pentru HBsAg noul dispozitiv trebuie sa prezinte o performanta globala cel putin echivalenta cu cea a dispozitivului cunoscut (pct. 3.1.4). Sensibilitatea de diagnostic a testului in perioada de infectie precoce (seroconversie) trebuie sa reprezinte cel mai bun nivel actual de dezvoltare a tehnologiei in domeniu. Daca testari ulterioare ale acelorasi sau ale unor paneluri aditionale de seroconversie sunt realizate de catre organismul notificat sau de catre producator, rezultatele trebuie sa confirme datele initiale ale evaluarii de performanta (tabelul 1).
    3.1.9. Probele negative utilizate intr-o evaluare de performanta trebuie definite astfel incat sa reflecte populatia tinta pentru care este destinat testul, de exemplu donatori de sange, pacienti spitalizati, gravide etc.
    3.1.10. La evaluarile de performanta pentru teste de screening (tabelul 1) trebuie sa fie investigate populatiile de donatori de sange din cel putin doua centre de donare de sange si sa fie reprezentate de donari de sange consecutive, ce nu au fost selectate astfel incat sa excluda donatorii aflati la prima prezentare.
    3.1.11. Dispozitivele trebuie sa aiba o specificitate de cel putin 99,5% pentru donarile de sange, daca nu se specifica altfel in tabelele insotitoare. Specificitatea trebuie calculata utilizandu-se frecventa rezultatelor repetat reactive (adica fals pozitive) la donatorii de sange negativi pentru markerul de cercetat.
    3.1.12. Dispozitivele trebuie evaluate pentru a se stabili efectul potential al interferarii unor substante, ca parte a evaluarii de performanta. Substantele posibil interferente ce trebuie evaluate depind intr-o anumita masura de compozitia reactivilor si de configuratia testului. Substantele potential interferente trebuie identificate ca parte a analizei de risc necesare datorita cerintelor esentiale pentru fiecare dispozitiv nou, dar pot include, de exemplu:
    a) probe reprezentand infectii "inrudite";
    b) probe de la multipare, adica femei care au avut mai mult de o sarcina, sau de la pacienti pozitivi pentru factor reumatoid;
    c) pentru antigene recombinante, anticorpi umani fata de componente ale sistemului de expresie, de exemplu, anti-E. Coli sau anti-levuri.
    3.1.13. In cazul dispozitivelor destinate de catre producator pentru a fi utilizate cu ser si plasma, evaluarea performantei trebuie sa demonstreze echivalenta serului cu plasma. Aceasta trebuie demonstrata pentru cel putin 50 de donari.
    3.1.14. Pentru dispozitivele destinate utilizarii cu proba de plasma, evaluarea performantei trebuie sa verifice performanta dispozitivului utilizand toate anticoagulantele pe care producatorul le-a indicat pentru utilizare impreuna cu dispozitivul. Aceasta trebuie demonstrata pentru cel putin 50 de donari.
    3.1.15. Ca parte a analizei de risc cerute, rata de eroare a intregului sistem, care conduce la rezultate fals negative, trebuie determinata prin testari repetate pe probe slab pozitive.
    3.2. Cerinte aditionale pentru tehnicile de amplificare a acizilor nucleici (NAT)
    Criteriile pentru evaluarea performantei pentru testele NAT pot fi gasite in tabelul 2.
    3.2.1. Pentru testele de amplificare a secventelor tinta, un control de functionalitate pentru fiecare proba testata (control intern) trebuie sa reflecte cel mai inalt nivel al tehnologiei in domeniu. Acest control trebuie pe cat posibil sa fie facut pe parcursul intregului proces, adica extractie, amplificare/hibridizare, detectare.
    3.2.2. Sensibilitatea analitica sau limita de detectare pentru testele NAT trebuie exprimata prin valoarea cut-off pozitiva de 95% . Aceasta reprezinta concentratia analitului cand 95% dintre teste dau rezultate pozitive in urma dilutiilor seriate ale unui material de referinta international, de exemplu un standard OMS sau materiale de referinta calibrate.
    3.2.3. Detectarea genotipului trebuie demonstrata prin validarea adecvata a proiectului sondei sau a primerului si trebuie, de asemenea, validata prin testarea unor probe al caror genotip este caracterizat.
    3.2.4. Rezultatele testelor NAT cantitative trebuie sa fie trasabile la standardele internationale sau la materialele de referinta calibrate, daca acestea sunt disponibile, si sa fie exprimate in unitati internationale utilizate in domeniul specific al aplicatiei.
    3.2.5. Testele NAT pot fi utilizate pentru detectarea virusurilor in probe negative pentru anticorpi, adica probele in faza de preseroconversie. Virusurile inglobate in complexe imune se pot comporta diferit in comparatie cu virusurile libere, de exemplu in cursul etapei de centrifugare. Prin urmare, este important ca in cursul testelor pentru robustete sa fie incluse probe negative pentru anticorpi (in faza de preseroconversie).
    3.2.6. Pentru investigarea unui potential transfer interprobe trebuie realizate cel putin 5 reprize cu probe alternativ inalt pozitive si negative in timpul studiilor pentru robustetea testului. Probele inalt pozitive trebuie sa cuprinda probe cu titruri inalte de virus aparute in mod natural.
    3.2.7. Rata de eroare a intregului sistem, conducand la rezultate fals negative, trebuie determinata prin testarea de probe slab pozitive. Probele slab pozitive trebuie sa contina o concentratie de virus echivalenta cu de 3 ori concentratia de virus cut-off pozitiva pentru 95% .
    3.3. STC pentru testarile la lansarea de catre producator a reactivilor si produsilor de reactie pentru detectarea, confirmarea si cuantificarea in probele prelevate din organismul uman a markerilor infectiei cu HIV (HIV 1 si 2), HTLV I si II si cu virus hepatic B, C, D (numai teste imunologice)
    3.3.1. Criteriile pentru testarile la lansarea de catre producator trebuie sa asigure ca fiecare lot identifica corect antigenele, epitopii si anticorpii relevanti.
    3.3.2. Testarile la lansarea de catre producator a lotului trebuie sa includa cel putin 100 de probe negative pentru analitul in cauza.
    3.4. STC pentru evaluarea performantei reactivilor si a produsilor de reactie pentru determinarea antigenelor de grup sanguin: sistemul AB0 (A, B), Rhesus (C, c, D, E, e) si Kell (K)
    Criteriile pentru evaluarea performantei reactivilor si a produsilor de reactie pentru determinarea antigenelor de grup sanguin: sistemul AB0 (A, B), Rhesus (C, c, D, E, e) si Kell (K) pot fi gasite in tabelul 9.
    3.4.1. Toate evaluarile de performanta trebuie realizate in comparatie directa cu un dispozitiv cunoscut cu o performanta acceptabila. O data instituit marcajul CE al dispozitivului pentru diagnostic in vitro, dispozitivul utilizat pentru comparatie trebuie sa poarte marcajul CE, daca se afla pe piata la momentul evaluarii de performanta.
    3.4.2. Daca se identifica discrepante in rezultatele testelor, ca parte a unei evaluari, acestea trebuie rezolvate, pe cat posibil, astfel:
    a) prin evaluarea probei cu discrepante in alte sisteme de testare;
    b) prin utilizarea unei metode alternative.
    3.4.3. Evaluarile de performanta trebuie realizate pe o populatie echivalenta cu populatia europeana.
    3.4.4. Probele pozitive utilizate in evaluarea performantei trebuie selectionate astfel incat sa reflecte expresii antigenice variabile sau slabe.
    3.4.5. Dispozitivele trebuie evaluate pentru a se stabili efectul interferarii potentiale a unor substante, ca parte a evaluarii de performanta. Substantele posibil interferente ce trebuie evaluate depind intr-o anumita masura de compozitia reactivilor si de configuratia testului. Substantele potential interferente trebuie identificate ca parte a analizei de risc necesare datorita cerintelor esentiale pentru fiecare dispozitiv nou.
    3.4.6. Pentru dispozitive destinate utilizarii cu plasma, evaluarea performantei trebuie sa verifice performanta dispozitivului utilizand toate anticoagulantele pe care producatorul le-a indicat pentru utilizare impreuna cu dispozitivul. Aceasta trebuie demonstrata pentru cel putin 50 de donari.
    3.5. STC pentru testarile la lansarea de catre producator pentru reactivi si produsi de reactie pentru determinarea antigenelor de grup sanguin: sistemul AB0 (A, B), Rhesus (C, c, D, E, e) si Kell
    3.5.1. Criteriile pentru testarile la lansarea de catre producator trebuie sa asigure ca fiecare lot identifica corect antigenele, epitopii si anticorpii relevanti.
    3.5.2. Cerintele pentru testarile la lansarea de catre producator sunt prezentate in tabelul 10.

    Tabelul 1: Teste de screening: anti-HIV 1 si 2, anti-HTLV I si II, anti-HCV, HBsAg, anti-HBc*)

    *) Tabelul 1 este reprodus in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
| Sensibilitate de diagnostic                                                  |
|______________________________________________________________________________|
|              |Anti-HIV 1/2| Anti-HTLV |   Anti-HCV  |   HBsAg    |  Anti-HBc |
|              |            |   I/II    |             |            |           |
|______________|____________|___________|_____________|____________|___________|
|Specimene     |400 HIV 1   |300 HTLV I |400 inclusiv |400 inclusiv|400        |
|pozitive      |100 HIV 2   |100 HTLV II|genotipurile |considerarea|inclusiv   |
|              |inclusiv 40 |           |la - 4 a:    |subtipurilor|evaluarea  |
|              |subtipuri   |           |minim 20 de  |            |altor      |
|              |non-B, toate|           |probe/genotip|            |markeri HBV|
|              |subtipurile |           |genotipuri   |            |           |
|              |HIV 1       |           |4 non-a si 5:|            |           |
|              |disponibile |           |minim 10     |            |           |
|              |trebuie     |           |probe/genotip|            |           |
|              |reprezentate|           |             |            |           |
|              |de cel putin|           |             |            |           |
|              |trei probe  |           |             |            |           |
|              |pentru      |           |             |            |           |
|              |fiecare     |           |             |            |           |
|              |subtip      |           |             |            |           |
|______________|____________|___________|_____________|____________|___________|
|Paneluri de   |20 de       |Urmeaza a  |20 de        |20 de       |Urmeaza a  |
|sero-conversie|paneluri    |fi definite|paneluri     |paneluri    |fi definita|
|              |10 alte     |cand vor fi|10 alte      |10 alte     |cand vor fi|
|              |paneluri (la|disponibile|paneluri (la |paneluri (la|disponibile|
|              |Organismul  |           |Organismul   |Organismul  |           |
|              |Notificat   |           |Notificat    |Notificat   |           |
|              |ori la      |           |ori la       |ori la      |           |
|              |producator) |           |producator)  |producator) |           |
|______________|____________|___________|_____________|____________|___________|
| Sensibilitate analitica                                                      |
|______________________________________________________________________________|
|Standarde     |            |           |             |0,5 ng/ml   |           |
|              |            |           |             |(standarde  |           |
|              |            |           |             |franceze sau|           |
|              |            |           |             |engleze pana|           |
|              |            |           |             |cand cele   |           |
|              |            |           |             |elaborate de|           |
|              |            |           |             |OMS vor fi  |           |
|              |            |           |             |disponibile)|           |
|______________|____________|___________|_____________|____________|___________|
| Specificitate                                                                |
|______________________________________________________________________________|
|Donatori      |     5.000  |    5.000  |      5.000  |     5.000  |    5.000  |
|neselectati   |            |           |             |            |           |
|(inclusiv cei |            |           |             |            |           |
|care doneaza  |            |           |             |            |           |
|prima data)   |            |           |             |            |           |
|______________|____________|___________|_____________|____________|___________|
|Pacienti      |       200  |      200  |        200  |       200  |      200  |
|spitalizati   |            |           |             |            |           |
|______________|____________|___________|_____________|____________|___________|
|Specimene de  |       100  |      100  |        100  |       100  |      100  |
|sange cu      |            |           |             |            |           |
|potential de  |            |           |             |            |           |
|reactii       |            |           |             |            |           |
|incrucisate   |            |           |             |            |           |
|(RF+, virusuri|            |           |             |            |           |
|inrudite,     |            |           |             |            |           |
|gravide etc.) |            |           |             |            |           |
|______________|____________|___________|_____________|____________|___________|

    Tabelul 2: Teste NAT pentru HIV 1, HCV, HBV, HTLV I/II (calitative si cantitative; nu tipare moleculare)*)

     *) Tabelul 2 este reprodus in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|                         HIV 1                     |            HCV           |
|___________________________________________________|__________________________|
|       NAT     |   calitativ   |     cantitativ    |   calitativ  | cantitativ|
|               |               |                   |              |___________|
|               |               |                   |              |Ca pentru  |
|               |               |                   |              |evaluarea  |
|               |               |                   |              |cantitativa|
|               |               |                   |              |    HIV    |
|_______________|_______________|___________________|______________|___________|
|Sensibilitate  |In acord cu    |Limita de detectie:|In acord cu   |           |
|Limita de      |principiile de |la fel ca pentru   |principiile de|           |
|detectie       |validare       |testele calitative;|validare      |           |
|Detectia       |EP*1): mai     |Limita de          |EP*1): mai    |           |
|sensibilitatii |multe serii de |cuantificare:      |multe serii de|           |
|analitice      |dilutie intr-o |dilutii (jumatate  |dilutii intr-o|           |
|(UI/ml;        |concentratie   |din log 10 sau mai |concentratie  |           |
|definita prin  |limita. Analiza|putin) ale         |limita;       |           |
|standardele OMS|statistica (de |preparatelor de    |analiza       |           |
|sau prin       |ex. analiza    |referinta          |statistica (de|           |
|materiale de   |Probit) pe baza|calibrate,         |ex. analiza   |           |
|referinta      |a cel putin 24 |definitia pentru   |Probit) pe    |           |
|calibrate)     |de replicari;  |limita de          |baza a cel    |           |
|               |calculul       |cuantificare       |putin 24 de   |           |
|               |valorii cut-off|inferioara, cea    |replicari;    |           |
|               |de 95%         |superioara,        |calculul      |           |
|               |               |precizia,          |valorii       |           |
|               |               |acuratetea,        |cut-off de 95%|           |
|               |               |"linear",          |              |           |
|               |               |"intervalul de     |              |           |
|               |               |masurare",         |              |           |
|               |               |"intervalul        |              |           |
|               |               |dinamic"           |              |           |
|               |               |Reproductibilitatea|              |           |
|               |               |la diferite nivele |              |           |
|               |               |de concentratie    |              |           |
|               |               |trebuie            |              |           |
|               |               |evidentiata        |              |           |
|_______________|_______________|___________________|______________|___________|
|Eficienta      |Cel putin 10   |Serii de dilutii   |Cel putin 10  |           |
|detectiei/     |probe per      |ale tuturor        |probe per     |           |
|cuantificarii  |subtip (daca   |genotipurilor/     |genotip (daca |           |
|genotipurilor/ |sunt           |subtipurilor       |sunt          |           |
|subtipurilor   |disponibile)   |relevante,         |disponibile)  |           |
|               |Supernatante   |preferabil din     |              |           |
|               |din culturi    |materiale de       |              |           |
|               |celulare (pot  |referinta, daca    |              |           |
|               |substitui      |sunt disponibile   |              |           |
|               |subtipurile    |Transcriptii sau   |              |           |
|               |rare de HIV 1) |plasmide           |              |           |
|               |               |cuantificate prin  |              |           |
|               |               |metode adecvate pot|              |           |
|               |               |fi utilizate       |              |           |
|               |               |                   |              |           |
|               |In acord cu    |                   |In acord cu   |           |
|               |principiile de |                   |principiile de|           |
|               |validare EP*1) |                   |validare EP*1)|           |
|               |daca sunt      |                   |daca sunt     |           |
|               |disponibile    |                   |disponibile   |           |
|               |materiale de   |                   |materiale de  |           |
|               |referinta      |                   |referinta     |           |
|               |calibrate      |                   |calibrate     |           |
|               |pentru         |                   |pentru        |           |
|               |subtipuri;     |                   |subtipuri;    |           |
|               |transcriptiile |                   |transcriptiile|           |
|               |in vitro pot fi|                   |in vitro pot  |           |
|               |o optiune      |                   |fi o optiune  |           |
|_______________|_______________|___________________|______________|___________|
|Specificitate  |500 de donatori|100 de donatori de |500 de        |           |
|de diagnostic  |de sange       |sange              |donatori de   |           |
|probe negative |               |                   |sange         |           |
|_______________|_______________|___________________|______________|___________|
|Markeri cu     |Prin evidenta  |Ca pentru teste    |Prin          |           |
|potentiala     |proiectarii    |calitative         |proiectarea   |           |
|reactie        |adecvate a     |                   |testelor si/  |           |
|incrucisata    |testului       |                   |sau testarea a|           |
|               |(compararea    |                   |minim 10 probe|           |
|               |secventei de   |                   |pozitive      |           |
|               |ex.) si/sau    |                   |pentru        |           |
|               |testarea a     |                   |flavivirusuri |           |
|               |minim 10 probe |                   |umane (de ex. |           |
|               |pozitive pentru|                   |HGV, YFV)     |           |
|               |retrovirusuri  |                   |              |           |
|               |umane (de ex.  |                   |              |           |
|               |HTLV)          |                   |              |           |
|_______________|_______________|___________________|______________|___________|
|Robustete      |               |Ca pentru teste    |              |           |
|               |               |calitative         |              |           |
|_______________|_______________|___________________|______________|___________|
|Contaminare    |Minim 5 serii  |                   |Minim 5 serii |           |
|incrucisata    |folosind       |                   |folosind      |           |
|               |alternativ     |                   |alternativ    |           |
|               |probe inalt    |                   |probe inalt   |           |
|               |pozitive       |                   |pozitive      |           |
|               |(cunoscute ca  |                   |(cunoscute ca |           |
|               |se produc      |                   |se produc     |           |
|               |natural) si    |                   |natural) si   |           |
|               |probe negative |                   |probe negative|           |
|_______________|_______________|___________________|______________|___________|
|Inhibare       |Controlul      |                   |Controlul     |           |
|               |intern e de    |                   |intern e de   |           |
|               |preferat sa    |                   |preferat sa   |           |
|               |parcurga       |                   |parcurga      |           |
|               |intreaga       |                   |intreaga      |           |
|               |procedura NAT  |                   |procedura NAT |           |
|_______________|_______________|___________________|______________|___________|
|Rata de eroare |Minim 100 de   |                   |Minim 100 de  |           |
|a intregului   |probe virus-   |                   |probe virus-  |           |
|sistem care    |spiked cu 3 x  |                   |spiked cu 3 x |           |
|conduce la     |concentratia de|                   |concentratia  |           |
|rezultate      |cut-off 95%    |                   |de cut-off 95%|           |
|fals negative  |pozitiva       |                   |pozitiva      |           |
|_______________|_______________|___________________|______________|___________|

  - continuare -

 ______________________________________________________________________________
|              HBV              |         HTLV I/II             | Criterii de  |
|_______________________________|_______________________________| acceptare    |
|     calitativ     | cantitativ|     calitativ     | cantitativ|              |
|                   |___________|                   |___________|              |
|                   |Ca pentru  |                   |Ca pentru  |              |
|                   |evaluarea  |                   |evaluarea  |              |
|                   |cantitativa|                   |cantitativa|              |
|                   |    HIV    |                   |    HIV    |              |
|___________________|___________|___________________|___________|______________|
|In acord cu        |           |In acord cu        |           |              |
|principiile de     |           |principiile de     |           |              |
|validare EP*1):    |           |validare EP*1):    |           |              |
|mai multe serii de |           |mai multe serii de |           |              |
|dilutii intr-o     |           |dilutii intr-o     |           |              |
|concentratie       |           |concentratie       |           |              |
|limita;            |           |limita;            |           |              |
|Analiza statistica |           |Analiza statistica |           |              |
|(de ex. analiza    |           |(de ex. analiza    |           |              |
|Probit) pe baza a  |           |Probit) pe baza a  |           |              |
|cel putin 24 de    |           |cel putin 24 de    |           |              |
|replicari;         |           |replicari;         |           |              |
|calculul valorii   |           |calculul valorii   |           |              |
|cut-off de 95%     |           |cut-off de 95%     |           |              |
|___________________|___________|___________________|___________|______________|
|Daca sunt          |           |Daca sunt          |           |              |
|disponibile        |           |disponibile        |           |              |
|materiale de       |           |materiale de       |           |              |
|referinta          |           |referinta          |           |              |
|calibrate pentru   |           |calibrate pentru   |           |              |
|genotipuri         |           |genotipuri         |           |              |
|                   |           |                   |           |              |
|In acord cu        |           |In acord cu        |           |              |
|principiile de     |           |principiile de     |           |              |
|validare EP*1):    |           |validare EP*1):    |           |              |
|daca sunt          |           |daca sunt          |           |              |
|disponibile        |           |disponibile        |           |              |
|materiale de       |           |materiale de       |           |              |
|referinta calibrate|           |referinta calibrate|           |              |
|pentru subtipuri;  |           |pentru subtipuri;  |           |              |
|transcriptiile     |           |transcriptiile     |           |              |
|in vitro pot fi o  |           |in vitro pot fi o  |           |              |
|optiune            |           |optiune            |           |              |
|___________________|___________|___________________|___________|______________|
|500 de donatori    |           |500 de donari de   |           |              |
|de sange           |           |sange individuale  |           |              |
|___________________|___________|___________________|___________|______________|
|Prin proiectarea   |           |Prin proiectarea   |           |              |
|testelor si/sau    |           |testelor si/sau    |           |              |
|testarea a minim   |           |testarea a minim   |           |              |
|10 probe pozitive  |           |10 probe pozitive  |           |              |
|pentru ADN viral   |           |pentru             |           |              |
|                   |           |retrovirusuri      |           |              |
|                   |           |umane (de ex. HIV) |           |              |
|___________________|___________|___________________|___________|______________|
|                   |           |                   |           |              |
|                   |           |                   |           |              |
|___________________|___________|___________________|___________|______________|
|Minim 5 serii      |           |Minim 5 serii      |           |              |
|folosind alternativ|           |folosind alternativ|           |              |
|probe inalt        |           |probe inalt        |           |              |
|pozitive (cunoscute|           |pozitive (cunoscute|           |              |
|ca se produc       |           |ca se produc       |           |              |
|natural) si probe  |           |natural) si probe  |           |              |
|negative           |           |negative           |           |              |
|___________________|___________|___________________|___________|______________|
|Controlul intern   |           |Controlul intern   |           |              |
|e de preferat sa   |           |e de preferat sa   |           |              |
|parcurga intreaga  |           |parcurga intreaga  |           |              |
|procedura NAT      |           |procedura NAT      |           |              |
|___________________|___________|___________________|___________|______________|
|Minim 100 de probe |           |Minim 100 de probe |           |99/100 teste  |
|virus-spiked cu    |           |virus-spiked cu    |           |pozitive      |
|3 x concentratia de|           |3 x concentratia de|           |              |
|cut-off 95%        |           |cut-off 95%        |           |              |
|pozitiva           |           |pozitiva           |           |              |
|___________________|___________|___________________|___________|______________|
| *1) linii directoare din Farmacopeea Europeana                               |
|                                                                              |
| NOTA:                                                                        |
| Criteriile de acceptare pentru "Rata de eroare a intregului sistem care      |
| conduce la rezultate fals negative" este 99/100 teste pozitive.              |
|______________________________________________________________________________|

    Tabelul 3: Teste rapide: anti-HIV 1 si 2, anti-HCV, HBsAg, anti-HBc, anti-HTLV I si II*)

    *) Tabelul 3 este reprodus in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
| Sensibilitate de diagnostic                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Criterii de acceptare: Aceleasi criterii ca si la testele de screening       |
|______________________________________________________________________________|
|             |Anti-HIV 1/2|  Anti-HCV  |   HBsAg    |  Anti-HBc  | Anti-HTLV  |
|             |            |            |            |            |    I/II    |
|_____________|____________|____________|____________|____________|____________|
|Specimene    |Aceleasi    |Aceleasi    |Aceleasi    |Aceleasi    |Aceleasi    |
|pozitive     |criterii ca |criterii ca |criterii ca |criterii ca |criterii ca |
|             |si la       |si la       |si la       |si la       |si la       |
|             |testele de  |testele de  |testele de  |testele de  |testele de  |
|             |screening   |screening   |screening   |screening   |screening   |
|_____________|____________|____________|____________|____________|____________|
| Specificitate de diagnostic                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Criterii de acceptare: >/= 99% (anti-HBc >/= 96%)                            |
|______________________________________________________________________________|
|Specimene    |1.000 donari|1.000 donari|1.000 donari|1.000 donari|1.000 donari|
|negative     |de sange    |de sange    |de sange    |de sange    |de sange    |
|             |            |            |            |            |            |
|             |200         |200         |200         |200         |200         |
|             |specimene   |specimene   |specimene   |specimene   |specimene   |
|             |clinice     |clinice     |clinice     |clinice     |clinice     |
|             |            |            |            |            |            |
|             |200 de probe|200 de probe|200 de probe|200 de probe|200 de probe|
|             |de la       |de la       |de la       |de la       |de la       |
|             |gravide     |gravide     |gravide     |gravide     |gravide     |
|             |            |            |            |            |            |
|             |100 probe   |100 probe   |100 probe   |100 probe   |100 probe   |
|             |potential   |potential   |potential   |potential   |potential   |
|             |interferente|interferente|interferente|interferente|interferente|
|_____________|____________|____________|____________|____________|____________|

    Tabel 4: Teste suplimentare/de confirmare pentru anti-HIV 1 si 2, anti-HTLV I si II, anti-HCV, HBsAg*)

    *) Tabelul 4 este reprodus in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
| Sensibilitate de diagnostic                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Criterii de acceptare: Identificare corecta ca pozitiv (sau neconcludent),   |
| adica nu negativ                                                             |
|______________________________________________________________________________|
|               |Test de        |Test de       |Test           |Test de        |
|               |confirmare     |confirmare    |suplimentar    |confirmare     |
|               |anti-HIV       |anti-HTLV     |HCV            |HBsAg          |
|_______________|_______________|______________|_______________|_______________|
|Specimene      |200 HIV 1 si   |200 HTLV I si |300 HCV        |300 HBsAg      |
|pozitive       |100 HIV 2      |100 HTLV II   |               |               |
|               |               |              |               |               |
|               |Incluzand      |              |Incluzand      |Incluzand      |
|               |probe din      |              |probe din      |probe din      |
|               |diferite faze  |              |diferite faze  |diferite faze  |
|               |ale infectiei  |              |ale infectiei  |ale infectiei  |
|               |si reflectand  |              |si reflectand  |20 de probe    |
|               |diferite modele|              |diferite modele|"inalt         |
|               |de anticorpi   |              |de anticorpi   |pozitive"      |
|               |               |              |genotipurile 1-|(> 50 ng       |
|               |               |              |4a: 15 probe;  |HBsAg/ml);     |
|               |               |              |genotipurile 4 |20 de probe in |
|               |               |              |(non a), 5:    |zona de cut-off|
|               |               |              |cinci probe;   |               |
|               |               |              |sase: daca sunt|               |
|               |               |              |disponibile    |               |
|_______________|_______________|______________|_______________|_______________|
|Paneluri de    |15 paneluri de |              |15 paneluri de |15 paneluri de |
|seroconversie  |seroconversie/ |              |seroconversie/ |seroconversie/ |
|               |paneluri la    |              |paneluri la    |paneluri la    |
|               |titru scazut   |              |titru scazut   |titru scazut   |
|_______________|_______________|______________|_______________|_______________|
| Sensibilitate analitica                                                      |
|______________________________________________________________________________|
|Standarde      |               |              |               |Standarde HbsAg|
|               |               |              |               |(AdM, NIBSC,   |
|               |               |              |               |OMS)           |
|_______________|_______________|______________|_______________|_______________|
| Specificitate de diagnostic                                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Criterii de acceptare: Fara rezultate fals pozitive/*1) fara neutralizare    |
|______________________________________________________________________________|
|Specimene      |200 de donari  |200 de donari |200 de donari  |20 de teste    |
|negative       |de sange       |de sange      |de sange       |fals pozitive  |
|               |               |              |               |in testul de   |
|               |               |              |               |screening      |
|               |               |              |               |corespondent*1)|
|               |               |              |               |               |
|               |200 de probe   |200 de probe  |200 de probe   |               |
|               |clinice        |clinice       |clinice        |               |
|               |inclusiv       |inclusiv      |inclusiv       |               |
|               |gravide        |gravide       |gravide        |               |
|               |               |              |               |               |
|               |50 de probe    |50 de probe   |50 de probe    |50 de probe    |
|               |potential      |potential     |potential      |potential      |
|               |interferente,  |interferente, |interferente,  |interferente   |
|               |inclusiv probe |inclusiv probe|inclusiv probe |               |
|               |cu rezultate   |cu rezultate  |cu rezultate   |               |
|               |neconcludente  |neconcludente |neconcludente  |               |
|               |in alte teste  |in alte teste |in alte teste  |               |
|               |de confirmare  |de confirmare |de confirmare  |               |
|_______________|_______________|______________|_______________|_______________|
| *1) Criteriile de acceptare: fara neutralizare pentru testul de confirmare   |
| pentru HBsAg                                                                 |
|______________________________________________________________________________|

    Tabel 5: Antigen HIV 1*)

    *) Tabelul 5 este reprodus in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|                                |       Test antigen HIV 1     | Criterii de  |
|                                |                              | acceptare    |
|________________________________|______________________________|______________|
| Sensibilitate | Specimene      | 50 HIV 1 Ag-pozitiv          | Identificare |
| de diagnostic | pozitive       | 50 supernatante de culturi   | corecta      |
|               |                | celulare incluzand diferite  | (dupa        |
|               |                | subtipuri de HIV 1 si HIV 2  | neutralizare)|
|               |________________|______________________________|______________|
|               | Paneluri de    | 20 de paneluri de            |              |
|               | sero-conversie | sero-conversie/paneluri la   |              |
|               |                | titru scazut                 |              |
|_______________|________________|______________________________|______________|
| Specificitate | Standarde      | ADM sau prima referinta      | < 50 pg/ml   |
| de diagnostic |                | internationala               |              |
|_______________|________________|______________________________|______________|
| Specificitate |                | 200 de donari de sange       | >/= 99,5%    |
| de diagnostic |                | 200 de probe clinice         | dupa         |
|               |                | 50 probe potential           | neutralizare |
|               |                | interferente                 |              |
|_______________|________________|______________________________|______________|

    Tabel 6: Test de serotipare HCV*)

    *) Tabelul 6 este reprodus in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|                                |   Test de serotipare HCV 1   | Criterii de  |
|                                |                              | acceptare    |
|________________________________|______________________________|______________|
| Sensibilitate | Specimene      | 200                          | >/= 95%      |
| de diagnostic | pozitive       | inclusiv genotipurile        | acord intre  |
|               |                | 1 - 4a: > 20 probe.          | serotipare si|
|               |                | 4 (non a);                   | genotipare   |
|               |                | 5: > 10 mostre,              |              |
|               |                | 6: daca sunt disponibile     |              |
|_______________|________________|______________________________|______________|
| Specificitate | Specimene      | 100                          |              |
| de diagnostic | negative       |                              |              |
|_______________|________________|______________________________|______________|

    Tabel 7: Markeri HBV: anti-HBs, anti-HBc IgM, anti-HBe, HBeAg*)

    *) Tabelul 7 este reprodus in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|                       | Anti-HBs   | anti-HBc  | anti-HBe|  HBeAg  |Criterii |
|                       |            | IgM       |         |         |de       |
|                       |            |           |         |         |acceptare|
|_______________________|____________|___________|_________|_________|_________|
|Sensibilitate|Specimene|100 de      |200        |200      |200      | >/= 98% |
|de diagnostic|pozitive |vaccinuri   |Incluzand  |Incluzand|Incluzand|         |
|             |         |100 de      |probe din  |probe din|probe din|         |
|             |         |persoane    |diferite   |diferite |diferite |         |
|             |         |infectate   |faze ale   |faze ale |faze ale |         |
|             |         |natural     |infectiei  |infectiei|infectiei|         |
|             |         |            |(acuta/    |(acuta/  |(acuta/  |         |
|             |         |            |cronica    |cronica  |cronica  |         |
|             |         |            |etc.)      |etc.)    |etc.)    |         |
|             |_________|____________|___________|_________|_________|_________|
|             |Paneluri |10          |Cand vor fi|         |         |         |
|             |de sero- |urmariri in |disponibile|         |         |         |
|             |conversie|evolutie sau|           |         |         |         |
|             |         |sero-       |           |         |         |         |
|             |         |conversii   |           |         |         |         |
|             |         |anti-HBs    |           |         |         |         |
|_____________|_________|____________|___________|_________|_________|_________|
|Sensibilitate|Standarde|Standarde   |           |         |Standarde|Anti-HBs:|
|analitica    |         |ale OMS     |           |         |ale PEI  |< 10 m   |
|             |         |            |           |         |         |UI/ml    |
|_____________|_________|____________|___________|_________|_________|_________|
|Specificitate|Specimene|500 inclusiv|200 de     |200 de   |200 de   | >/= 98% |
|de diagnostic|negative |probe       |donari de  |donari   |donari   |         |
|             |         |clinice     |sange      |de sange |de sange |         |
|             |         |            |           |         |         |         |
|             |         |            |200 de     |200 de   |200 de   |         |
|             |         |            |probe      |probe    |probe    |         |
|             |         |            |clinice    |clinice  |clinice  |         |
|             |         |            |           |         |         |         |
|             |         |50 de       |50 de      |50 de    |50 de    |         |
|             |         |probe       |probe      |probe    |probe    |         |
|             |         |potential   |potential  |potential|potential|         |
|             |         |interferente|interfe-   |interfe- |interfe- |         |
|             |         |            |rente      |rente    |rente    |         |
|_____________|_________|____________|___________|_________|_________|_________|

    Tabel 8: Markeri HDV: anti-HDV, anti-HDV IgM, Antigen Delta*)

    *) Tabelul 8 este reprodus in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|              |          |   anti-HDV  |  anti-HDV   |  Antigen   |Criterii de|
|              |          |             |  IgM        |  Delta     |acceptare  |
|______________|__________|_____________|_____________|____________|___________|
|Sensibilitate |Specimene |100          |50           |10          | >/= 98%   |
|de diagnostic |pozitive  |specificand  |specificand  |specificand |           |
|              |          |markeri HBV  |markeri HBV  |markeri HBV |           |
|______________|__________|_____________|_____________|____________|___________|
|Specificitate |Specimene |200          |200          |200         | >/= 98%   |
|de diagnostic |negative  |inclusiv     |inclusiv     |inclusiv    |           |
|              |          |probe        |probe        |probe       |           |
|              |          |clinice      |clinice      |clinice     |           |
|              |          |50 de probe  |50 de probe  |50 de probe |           |
|              |          |potential    |potential    |potential   |           |
|              |          |interferente |interferente |interferente|           |
|______________|__________|_____________|_____________|____________|___________|

    Tabel 9: Grupe de sange AB0, Rhesus (C, c, D, E, e ) si Kell*)

    *) Tabelul 9 este reprodus in facsimil.

 ______________________________________________________________________________
|                 |        1         |         2         |          3          |
|_________________|__________________|___________________|_____________________|
|  Specificitate  | Numarul de teste | Numarul total de  | Numarul total de    |
|                 | pentru metoda    | probe necesare a  | probe necesare a fi |
|                 | recomandata      | fi testate pentru | testate pentru o    |
|                 |                  | a lansa un produs | formulare noua sau  |
|                 |                  |                   | utilizarea unor     |
|                 |                  |                   | reactivi bine       |
|                 |                  |                   | caracterizati       |
|_________________|__________________|___________________|_____________________|
| Anti-A, B si AB |        500       |       3.000       |       1.000         |
|_________________|__________________|___________________|_____________________|
| Anti-D          |        500       |       3.000       |       1.000         |
|_________________|__________________|___________________|_____________________|
| Anti-C, c, E    |        100       |       1.000       |         200         |
|_________________|__________________|___________________|_____________________|
| Anti-e          |        100       |         500       |         200         |
|_________________|__________________|___________________|_____________________|
| Anti-K          |        100       |         500       |         200         |
|_________________|__________________|___________________|_____________________|

    Criterii de acceptare:
    Toti reactivii de mai sus trebuie sa prezinte rezultate de testare comparabile cu ale unor reactivi stabiliti cu performante acceptabile cu privire la reactivitatea pretinsa pentru dispozitiv. Pentru reactivii stabiliti, acolo unde aplicatia sau utilizarea a fost schimbata sau extinsa, trebuie realizate teste suplimentare in acord cu cerintele reliefate in coloana 1 (de mai sus ).
    Evaluarea performantei pentru reactivii anti-D trebuie sa includa teste pentru o serie de probe de RhD slab si Rh partial in functie de scopul propus al produsului.

________________________________________________________________________________
    Calificari:
    Probe clinice:               10% din populatia test
    Specimene neonatale:         > 2% din populatia test
    Probe AB0:                   > 40% A, B pozitiv
    D slab                       > 2% din cei Rhesus pozitivi
________________________________________________________________________________

    Tabel 10: Criterii de eliberare a loturilor pentru grupele de sange AB0, Rhesus (C, c, D, E, e) si Kell*1)

    *1) Tabelul 10 este reprodus in facsimil.

    Cerinte pentru specificitatea de testare pentru fiecare reactiv

    1. Reactivi pentru testare

 ______________________________________________________________________________
|       Reactivi pentru      |          Numarul minim de celule control        |
|       grupele de sange     |              ce trebuie testate                 |
|____________________________|_________________________________________________|
|         |     Reactii pozitive    |       |       |      Reactii negative    |
|_________|_________________________|_______|       |__________________________|
|         |    A1  |  A2B  |   Ax   |       |       |    B   |   0    |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
| Anti-A  |    2   |   2   |   2*)  |       |       |    2   |   2    |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
|         |    B   |  A1B  |        |       |       |   A1   |   0    |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
| Anti-B  |    2   |   2   |        |       |       |    2   |   2    |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
|         |    A1  |   A2  |   Ax   |   B   |       |    0   |        |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
| Anti-AB |    2   |   2   |    2   |   2   |       |    4   |        |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
|         |        |       |        |       |       |        |        |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
|         |   R1r  |  R2r  | D slab |       |       |   R'r  |  r''r  |   rr   |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
| Anti-D  |    2   |   2   |   2*)  |       |       |    1   |    1   |    1   |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
|         |  R1R2  |  R1r  |  r'r   |       |       |  R2R2  |  r''r  |   rr   |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
| Anti-C  |    2   |   1   |   1    |       |       |    1   |    1   |    1   |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
|         |  R1R2  |  R1r  |  r'r   |       |       |  R1R1  |        |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
| Anti-c  |    1   |   2   |   1    |       |       |    3   |        |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
|         |  R1R2  |  R2r  |  r''r  |       |       |  R1R1  |   r'r  |   rr   |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
| Anti-E  |    2   |   1   |   1    |       |       |    1   |    1   |    1   |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
|         |  R1R2  |  R2r  |  r''r  |       |       |  R2R2  |        |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
| Anti-e  |    2   |   1   |   1    |       |       |    3   |        |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
|         |   Kk   |       |        |       |       |   Kk   |        |        |
|_________|________|_______|________|_______|       |________|________|________|
| Anti-K  |    4   |       |        |       |       |    3   |        |        |
|_________|________|_______|________|_______|_______|________|________|________|
    *) Numai prin tehnici recomandate acolo unde este pretinsa reactivitate cu aceste antigene.

    NOTA:
    Reactivii policlonali trebuie testati cu un panel de celule mai larg pentru a confirma specificitatea si pentru a exclude prezenta unor anticorpi contaminati nedoriti.

________________________________________________________________________________
    Criterii de acceptare:
    Fiecare lot de reactivi trebuie sa furnizeze rezultate fara echivoc pozitive sau negative prin toate tehnicile recomandate in acord cu rezultatele obtinute din datele evaluarii de performanta.

    2. Materiale de control (eritrocite)
    Fenotipul eritrocitelor utilizate in controlul reactivilor de tipare sanguina prezentati mai sus trebuie confirmat utilizand dispozitive consacrate.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 311/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 311 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu