ORDIN Nr
ORDIN
Nr. 128/300 din 23 aprilie 2001
pentru aprobarea Normelor privind natura, continutul, fabricarea, compozitia si
etichetarea anumitor tipuri de lapte conservat, partial sau integral
deshidratat, destinat consumului uman
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 128 din 23 aprilie 2001
MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 300 din 16 mai 2001
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 615 din 28 septembrie 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor si ministrul sanatatii si
familiei,
vazand Referatul de aprobare nr. 118.533/2001, intocmit de Directia
generala strategii si politici in agricultura si industria alimentara din cadrul
Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, si Referatul de aprobare
nr. DB 4.197/2001, intocmit de Directia generala de sanatate publica din cadrul
Ministerului Sanatatii si Familiei,
avand in vedere prevederile art. 39 din Ordonanta Guvernului nr. 113/1999
privind reglementarea productiei, circulatiei si comercializarii alimentelor,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor si al
Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si functionarea
Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind natura, continutul, fabricarea, compozitia si
etichetarea anumitor tipuri de lapte conservat, partial sau integral
deshidratat, destinat consumului uman, prevazute in anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Ministerul Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor, prin Directia generala
strategii si politici in agricultura si industria alimentara si prin directiile
generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene, respectiv a
municipiului Bucuresti, precum si Ministerul Sanatatii si Familiei, prin
Directia generala de sanatate publica si prin directiile de sanatate publica
judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire
prevederile prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
ANEXA 1
NORME
privind natura, continutul, fabricarea, compozitia si etichetarea anumitor
tipuri de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinat
consumului uman
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Prezentele norme se refera si se aplica urmatoarelor produse:
1. lapte conservat, partial deshidratat;
2. lapte conservat, integral deshidratat.
Art. 2
Produsele enumerate la art. 1 se comercializeaza numai daca respecta
definitiile si regulile stabilite in prezentele norme.
CAP. 2
Natura si continutul
Art. 3
In sensul prezentelor norme produsele mentionate la art. 1 trebuie sa
corespunda urmatoarelor definitii:
1. laptele partial deshidratat reprezinta produsul lichid obtinut prin
eliminarea partiala a apei din lapte integral, lapte partial degresat, lapte
degresat sau dintr-un amestec al acestor produse cu adaos de smantana sau lapte
integral deshidratat ori ambele, astfel incat procentul de adaugare a laptelui integral
deshidratat sa nu depaseasca in produsul finit 25% din substanta uscata totala;
2. laptele integral deshidratat reprezinta produsul solid al carui continut
de umiditate nu depaseste 5% din greutatea produsului finit, obtinut direct
prin eliminarea apei din lapte integral, partial degresat, lapte degresat sau
dintr-un amestec al acestor produse si smantana.
Art. 4
Sortimentele specifice de lapte partial sau integral deshidratat sunt
prezentate si definite in anexa care face parte integranta din prezentele
norme.
Art. 5
Denumirile utilizate in anexa sunt aplicate doar pentru produsele definite
in aceasta si trebuie folosite in comert pentru a denumi produsele respective.
CAP. 3
Fabricare si compozitie
Art. 6
Conservarea produselor definite in anexa la prezentele norme este realizata
prin urmatoarele procedee:
1. prin sterilizare, pentru produsele prevazute la lit. A pct. 1 - 4;
2. prin adaugarea de zahar semialb sau zahar alb ori zaharul alb de
calitate extra pentru produsele prevazute la lit. A pct. 5 - 7;
3. prin deshidratare, pentru produsele prevazute la lit. B.
Art. 7
Materiile prime mentionate la art. 3 sunt supuse unui tratament termic cel
putin echivalent cu pasteurizarea, daca procesul de fabricare a produselor
definite la art. 1 si 4 nu include un astfel de tratament.
Art. 8
(1) La fabricarea produselor definite la lit. A pct. 1 - 4 din anexa la
prezentele norme este admisa utilizarea urmatorilor aditivi alimentari:
a) bicarbonatii de sodiu si de potasiu;
b) E 331 citratii de sodiu - sarurile de sodiu ale acidului citric;
c) E 332 citratii de potasiu - sarurile de potasiu ale acidului citric;
d) E 339 ortofosfatii de sodiu - sarurile de sodiu ale acidului ortofosforic;
e) E 340 ortofosfatii de potasiu - sarurile de potasiu ale acidului
ortofosforic;
f) clorura de calciu;
g) E 450 polifosfatii de sodiu si potasiu, din care difosfatii,
trifosfatii, in cazul laptelui partial deshidratat neindulcit, tratat la temperatura
ultrainalta - UHT, polifosfati liniari care contin cel mult 8% compusi ciclici,
in cazul laptelui partial deshidratat neindulcit, tratat la temperatura
ultrainalta - UHT.
(2) Cantitatea totala de polifosfati adaugata in produsul finit trebuie sa
nu depaseasca:
a) 0,2% pentru produsele cu un continut de pana la 28% substanta uscata
totala;
b) 0,3% pentru produsele cu un continut mai mare de 28% substanta uscata
totala.
(3) Continutul total de trifosfati si polifosfati liniari, exprimat ca
P2O5, trebuie sa nu depaseasca 0,1% in laptele partial deshidratat neindulcit,
tratat la temperatura ultrainalta - UHT.
(4) Continutul total de fosfati adaugati, exprimat ca P2O5, trebuie sa nu
depaseasca 0,1% pentru produsele cu un continut de pana la 28% substanta uscata
totala si 0,15%, pentru produsele cu un continut mai mare de 28% substanta
uscata totala.
Art. 9
La fabricarea produselor mentionate la lit. A pct. 5 - 7 din anexa la
prezentele norme este admisa doar utilizarea urmatoarelor substante:
a) aditivii enumerati la art. 8 alin. (1) astfel incat cantitatea totala a
acestora sa nu depaseasca 0,2% si continutul total de fosfati adaugati,
exprimat ca P2O5, sa nu depaseasca 0,1% in produs finit;
b) o cantitate de lactoza care sa nu depaseasca 0,02% in produs finit; daca
este cazul se poate adauga fosfat tricalcic, a carui cantitate sa nu depaseasca
10% din cantitatea de lactoza adaugata.
Art. 10
La fabricarea produselor definite la lit. B din anexa la prezentele norme
este admisa doar utilizarea urmatoarelor substante:
1. aditivii enumerati la art. 8 alin. (1), in urmatoarele conditii:
a) cantitatea adaugata sa nu depaseasca 0,5% in produs finit, din care
continutul maxim de bicarbonat de sodiu si potasiu reprezinta 0,2% . Cantitatea
acestuia din urma poate fi de maximum 0,3% in cazul laptelui integral
deshidratat sau al tipurilor "Hatmaker" ori "Roller", care
sunt diferite de cele destinate comertului cu amanuntul si la fabricarea carora
nu este folosita nici una dintre substantele enumerate la art. 8 alin. (1);
b) continutul total de fosfati adaugati, exprimat in P2O5, trebuie sa nu
depaseasca 0,25% in produs finit;
2. acidul L-ascorbic - E 300, L-ascorbatul de sodiu - E 301 si palmitatul
de ascorbil - E 304, singure sau amestecate, exprimate ca acid ascorbic,
trebuie sa nu depaseasca 0,05% din greutatea produsului finit;
3. in cazul in care denumirea produselor definite la lit. B pct. 1, 3 si 4
din anexa la prezentele norme se refera la solubilitatea imediata, este
autorizata pentru producerea lor utilizarea lecitinei - E 322 la un procent
maxim de 0,5% in produsul finit;
4. in sensul prezentului articol, cand se indica procentul unui aditiv, se
intelege substanta anhidra.
Art. 11
Pentru a nu aduce prejudicii prevederilor privind sanatatea umana
continutul de acid lactic al produselor definite in anexa la prezentele norme
nu trebuie sa depaseasca 300 mg/100 g substanta uscata negrasa a laptelui.
CAP. 4
Etichetare
Art. 12
Actele normative in vigoare privind etichetarea alimentelor se aplica
produselor definite in anexa la prezentele norme care sunt destinate in forma
neschimbata consumatorului final, cu urmatoarele mentiuni specifice:
1. produsele mentionate la art. 10 pct. 3 sunt comercializate sub denumirea
prezentata, la care se adauga cuvantul "instant";
2. cantitatea neta a produselor definite in anexa la prezentele norme este
exprimata in unitati de masa, iar in cazul produselor definite la lit. A pct. 1
- 4, in unitati de masa si volum, daca sunt ambalate in alte ambalaje decat
tuburi sau cutii metalice;
3. pe ambalajele, recipientele sau etichetele produselor definite in anexa
la prezentele norme trebuie sa apara urmatoarele mentiuni:
a) procentul de grasime din lapte, exprimat prin greutatea raportata la
produsul finit, cu exceptia produselor definite la lit. A pct. 2 si 6 si la
lit. B pct. 2 din anexa, si procentul de substanta uscata negrasa a laptelui
pentru produsele definite la lit. A;
b) recomandari privind metoda de diluare sau de reconstituire pentru
produsele definite la lit. A din anexa sau alte informatii relevante asupra
utilizarii, cand sunt destinate utilizarii intr-o forma neschimbata;
c) recomandari privind metoda de diluare sau reconstituire, inclusiv
detalii despre continutul de grasime al produsului dupa diluare sau
reconstituire, pentru produsele definite la lit. B din anexa, cu exceptia celor
definite la lit. B pct. 2;
d) expresia "UHT" sau "tratat la temperatura ultrainalta"
pentru produsele definite la lit. A pct. 1 - 4, in cazul in care sunt obtinute
in urma unui astfel de tratament si sunt ambalate aseptic;
4. prevederile pct. 1 - 3 se aplica in urmatoarele conditii:
a) mentiunile prevazute la pct. 2 si 3 lit. a) trebuie sa apara in acelasi
camp vizual cu numele sub care este vandut produsul, cantitatea neta si data
durabilitatii minimale;
b) in cazul in care produsele care cantaresc mai putin de 20 g si sunt
preambalate intr-un ambalaj exterior, mentiunile solicitate trebuie sa apara
doar pe ambalajul exterior, cu exceptia denumirii sub care este comercializat
produsul conform pct. 2;
c) adaugarea unor vitamine produselor definite in anexa se face cu
aprobarea Ministerului Sanatatii si Familiei, mentionandu-se natura si
cantitatea acestora.
Art. 13
(1) Mentiunile obligatorii trecute pe ambalajele, recipientele sau
etichetele produselor definite in anexa la prezentele norme, dar care nu sunt
destinate consumatorului final, sunt urmatoarele:
a) denumirea produselor conform art. 5;
b) cantitatea neta exprimata in kilograme sau grame;
c) denumirea sau denumirea comerciala, adresa fabricantului sau a
ambalatorului ori a vanzatorului;
d) numele tarii de origine in cazul produselor importate;
e) data fabricatiei sau alte informatii prin care poate fi identificat
lotul respectiv.
(2) Produsele definite in anexa la prezentele norme pot fi comercializate
daca mentiunile prezentate la pct. 1 lit. a), c) si e) apar in limba romana, nefiind
exclusa prezentarea acestora in alte limbi.
(3) Mentiunile specificate la lit. b) si d) trebuie sa apara doar pe
documentele insotitoare.
(4) Toate mentiunile inscrise pe ambalaj, recipient sau etichete trebuie sa
fie vizibile, lizibile si scrise cu caractere care nu pot fi sterse.
Art. 14
Produsele mentionate la art. 4 si destinate vanzarii cu amanuntul sunt
ambalate de producator sau ambalator in recipiente etanse care protejeaza
produsul de influenta nefasta si care sunt livrate intacte catre consumator.
CAP. 5
Dispozitii finale
Art. 15
Prezentele norme nu se aplica:
a) produselor destinate exportului in tarile din afara Comunitatii
Europene;
b) produselor dietetice sau produselor preparate special pentru sugari si
copiii de varsta mica.
Art. 16
Prezentele norme sunt compatibile cu reglementarile comunitare in domeniu
si sunt armonizate cu prevederile Directivei Consiliului 76/118/1975 privind
anumite tipuri de lapte conservat, partial sau integral deshidratat, destinat
consumului uman, amendata cu directivele Consiliului 78/630/1978 si
83/635/1983.
ANEXA 1
la norme
DENUMIRILE SI DEFINITIILE PRODUSELOR
A. Lapte partial deshidratat
Tipuri de lapte condensat neindulcit:
1. Lapte condensat neindulcit este laptele partial deshidratat care contine
minimum 7,5% grasime si 25% substanta uscata totala din greutate.
2. Lapte degresat condensat neindulcit este laptele partial deshidratat
care contine maximum 1% grasime si minimum 20% substanta uscata totala din
greutate.
3. Lapte partial degresat condensat neindulcit este:
a) laptele partial deshidratat care contine minimum 1% si maximum 7,5%
grasime si minimum 20% substanta uscata totala din greutate;
b) laptele partial deshidratat care contine intre 4 si 4,5% grasime si
minimum 24% substanta uscata totala din greutate, fiind singurul lapte care
poate fi vandut cu amanuntul sub aceasta denumire.
4. Laptele condensat neindulcit cu continut ridicat de grasime este laptele
partial deshidratat care contine minimum 15% grasime si minimum 26,5% substanta
uscata totala din greutate.
Tipuri de lapte condensat indulcit:
5. Lapte condensat indulcit este:
a) laptele partial deshidratat, cu un amestec de zaharoza - zahar semialb,
zahar sau zahar alb ori zahar alb extra, care contine minimum 8% grasime si 28%
substanta uscata totala din greutate;
b) laptele partial deshidratat, cu un amestec de zaharoza - zahar semialb,
zahar sau zahar alb ori zahar alb extra, care contine minimum 9% grasime si 31%
substanta uscata totala, fiind singurul lapte care poate fi vandut cu amanuntul
sub aceasta denumire.
6. Lapte degresat condensat indulcit este laptele partial deshidratat cu un
amestec de zaharoza - zahar semialb, zahar sau zahar alb ori zahar alb extra,
care contine maximum 1% grasime si minimum 24% substanta uscata totala din
greutate.
7. Lapte partial degresat condensat indulcit este:
a) laptele partial deshidratat, cu un amestec de zaharoza - zahar semialb,
zahar sau zahar alb ori zahar alb extra, care contine minimum 1% si maximum 8%
grasime si minimum 24% substanta uscata totala din greutate;
b) laptele partial deshidratat, cu un amestec de zaharoza - zahar semialb,
zahar sau zahar alb ori zahar alb extra, care contine intre 4 si 4,5% grasime
si minimum 28% substanta uscata totala din greutate, fiind singurul lapte care
poate fi vandut cu amanuntul sub aceasta denumire.
B. Lapte integral deshidratat
1. Lapte integral deshidratat sau laptele praf integral este laptele
deshidratat care contine minimum 26% grasime din greutate.
2. Lapte degresat deshidratat sau laptele praf degresat este laptele
deshidratat care contine maximum 1,5% grasime din greutate.
3. Lapte partial degresat deshidratat sau laptele praf partial degresat
este laptele deshidratat cu un continut de grasime de minimum 1,5% si maximum
26% din greutate.
4. Lapte deshidratat cu continut ridicat de grasime sau laptele praf cu
continut ridicat de grasime este laptele deshidratat care contine minimum 42%
grasime din greutate.
|