Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 299 din 21 decembrie 2006

pentru aprobarea Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2007

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 19 din 11 ianuarie 2007



Având în vedere prevederile art. 11 şi ale art. 221 din Legea nr. 150/2004 privind siguranţa alimentelor şi a hranei pentru animale, modificată şi completată prin Legea nr. 412/2004, precum şi prevederile art. 63 lit. b), i) şi j) din Ordonanţa Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activităţii sanitar-veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 215/2004, cu modificările şi completările ulterioare,

în baza art. 3 alin. (1) lit. B pct. 2, 3, 6 şi 10 din Hotărârea Guvernului nr. 130/2006 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi a unităţilor din subordinea acesteia,

văzând Referatul de aprobare nr. 42.053 din 14 decembrie 2006, întocmit de Direcţia generală pentru siguranţa alimentelor din cadrul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2007, prevăzut în anexa*) care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Direcţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor judeţene şi a municipiului Bucureşti vor duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.

Art. 3. - Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, prin Direcţia generală pentru siguranţa alimentelor, va controla modul de ducere la îndeplinire a prevederilor prezentului ordin.

Art. 4. - Pentru asigurarea unui autocontrol privind siguranţa alimentelor conform prevederilor legale, operatorii economici pot încheia contracte cu laboratoarele centrale, zonale şi judeţene ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele supuse supravegherii şi controlului prevăzute în programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor menţionat la art. 1.

Art. 5. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor,

Marian Avram

*) Anexa este reprodusă în facsimil.

ANEXA

Programul de supraveghere şi control în domeniul siguranţei alimentelor pentru anul 2007

A.   EXPERTIZA CONTAMINANŢILOR ÎN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ

Nr. crt.

Denumirea

Produs

Loc de prelevare

Mod de recoltare probe

1

2

3

4

5

1.

Aflatoxină

Arahide

Depozitul de destinaţie al importatorilor

La  primul   import al  fiecărui  furnizor,   din fiecare ţară de origine* precum şi ori de câte ori situaţia o impune"

Nuci

Depozitul de destinaţie al importatorilor

La primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de origine* precum şi ori de câte ori situaţia o impune**

Supermarket/

hipermarket

Semestrial pentru produsele din producţia autohtonă

Fructe uscate

Depozitul de destinaţie al importatorilor

La primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de origine* precum şi ori de câte ori situaţia o impune"

Supermarket/ hipermarket

Semestrial pentru produsele din producţia autohtonă

Cereale

Depozit /siloz

Semestrial

Specii (fructele) destinate producerii de condimente :

Capsicum spp. (fructele uscate ale acestuia,     întregi     sau     măcinate, inclusiv chilii, pudră de chili, cayenne şi paprika);

-    Piper   spp,       (fructele   acestuia, inclusiv piper alb sau negru);

- Myristica fragrans (nucşoară);

- Zingiber officinale (ghimbir);

- Curcumalonga (turmeric)

Depozitul de destinaţie al

importatorilor

Pentru primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de origine precum şi ori de câte ', ori situaţia o impune"

2.

Ochratoxină A

Cereale  (inclusiv  orez  şi   hrişcă)  şi produse cerealiere derivate

Depozit /siloz

Odată pe an pentru fiecare depozit

Cafea boabe prăjită şi măcinată

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Pentru primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune

Cafea solubilă

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Pentru primul import a! fiecărui furnizor, din fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune**

Vin

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Pentru primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de origine şi ori de câte ori situaţia o impune"

Unităţi de

fabricaţie a

vinurilor

Odată pe an pentru fiecare unitate

3.

Patulina

Sucuri de fructe

Unităţi de

fabricare a

sucurilor de fructe

Odată pe an pentru fiecare unitate, începând cu trimestrul II 2007

4.

Deoxinivalenol

Cereale    neprocesate    cu    excepţia porumbului

Depozit/siloz

Odată pe an pentru fiecare depozit***

Făină de cereale,  inclusiv făină de porumb

Unităţi de morărit

Ori de câte ori situaţia o impune**

Pâine şi produse de patiserie

Unităţi de

panificaţie şi

patiserie

Ori de câte ori situaţia o impune"

5.

Zearalenonă

Cereale   neprocesate,   cu   excepţia porumbului

Depozit/siloz

Odată pe an pentru fiecare depozit ***

Făină de cereale cu excepţia făinii de porumb

Unităţi de morărit

Ori de câte ori situaţia o impune**

6.

Cadmiu

Cereale

Depozit / siloz

Se vor preleva probe randomizat, pentru producţia autohtonă provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori situaţia o impune

Ciuperci de cultura Legume şi leguminoase Fructe

Depozite alimentare

Se vor preleva probe randomizat, pentru producţia autohtonă provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori situaţia o impune

7.

Plumb

Cereale

Depozit / siloz

Se vor preleva probe randomizat, pentru producţia autohtonă provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori situaţia o impune

Ciuperci de cultură Legume şi leguminoase

Fructe

Depozite alimentare

Se vor preleva probe randomizat, pentru producţia autohtona provenită din zone considerate a fi intens poluate şi ori de câte ori situaţia o impune

Sucurile de fructe, sucurile de fructe concentrate     destinate     consumului direct şi nectarurile din fructe

Unităţi de

fabricare a

sucurilor de fructe

Odată pe an pentru fiecare unitate

Vinurile  (inclusiv  vinurile  spumante, exclusiv   vinurile   licoroase),   vinurile aromatizate, băuturile bazate pe vinuri aromatizate şi cocktailurile ce folosesc vinuri aromatizate

Unităţi de

fabricare a

vinurilor

Odată pe an pentru fiecare unitate

8.

Nitraţi

Spanac proaspăt, conservat, îngheţat sau congelat

Unităţi de comerţ cu amănuntul (supermarket/ hipermarket,

magazine specializate)

Se vor preleva maxim 3 probe / semestru, randomizat, începând cu trimestrul III 2007

Salată proaspătă

Salată de tip ,,Iceberg"

Unităţi de comerţ

cu amănuntul

(supermarket/

hipermarket,

magazine

specializate)

Se vor preleva maxim 3 probe / semestru, randomizat, începând cu trimestrul III 2007

9.

3 MCPD

Proteine vegetale hidrolizate Sos de soia

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Se vor preleva probe randomizat, începând cu trimestrul IV 2007

10.

Dioxină (PCB)

Uleiuri şi grăsimi vegetale

Fabrici de procesare ulei si grăsimi vegetale

O probă / unitate , începând cu trimestrul IV 2007

11.

Staniu

Alimente conservate inclusiv băuturile conservate,    sucurile   de   fructe   şi sucurile vegetale

Unităţi de

procesare

/Depozit alimentar

Ori de câte ori situaţia o impune, începând cu trimestrul III 2007

*Se exceptează produsele importate in condiţii speciale.

**Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri.

***Depozitele / silozurile de cereale de la care se prelevează probe sunt cele care au capacităţi egale sau mai mari de 1500 tone.

a)  Analizele se efectuează la Institutul de Igiena si Sănătate Publica Veterinara (I.I.S.P.V.) şi la celelalte laboratoare specializate desemnate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

b) Nivelurile maxime admise de contaminanţi pentru produsele din coloana 2 a tabelului de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului Comisiei Europene nr. 466/2001 din 8 martie 2001 ce stabileşte nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L77/1 din 16 martie 2001 şi ale Regulamentului Comisiei nr. 1881 din 19 decembrie 2006 ce stabileşte nivelurile maxime pentru anumiţi contaminanţi din produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364/5 din 20 decembrie 2006 ce se va aplica începând cu 1 martie 2007;

c)  Metodele de prelevare de probe şi metodele de analiză sunt în conformitate cu Regulamentul Comisiei nr. 401/2006 din 23 februarie 2006 ce stabileşte metodele de prelevare şi analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de micotoxine în produsele alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L70/12 din 9 martie 2006, Regulamentul Comisiei nr. 1882 din 19 decembrie 2006 ce stabileşte metodele de prelevare şi analiză pentru controlul oficial a! nivelurilor de nitraţi din anumite produse alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364/25 din 20 decembrie 2006, Regulamentul Comisiei nr. 1883 din 19 decembrie 2006 ce stabileşte de prelevare şi analiză pentru controlul oficial al nivelurilor de dioxine şi dioxine similare PCBs din anumite produse alimentare, publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L364/32 din 20 decembrie 2006 şi Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale, preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, ministrului sănătăţii şi preşedintelui Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor nr. 1050/97/1145/505/2005 privind aprobarea Normei sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind anumiţi contaminanţi din alimentele de origine animală şi non-animală, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 1056 bis din 26 noiembrie 2005;

d)  Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentului/serviciului de siguranţa alimentelor;

e)  La primul import, costurile detrerminate de prelevarea probelor, analiza în vederea controlului oficial al micotoxinelor şi transportul probelor sunt suportate de către importatori;

f)  In cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare, pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtonă cu origine comună cu cea a lotului necorespunzător, se vor preleva probe până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; în aceste situaţii costurile probelor analizate vor fi suportate de deţinătorii mărfii;

g)  In cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneaza sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.

h) La stabilirea Programului cifric sunt luate în considerare criterii cum ar fi: originea produsului, capacitatea depozitului alimentar, numărul şi capacitatea depozitului / silozului.

B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE ÎN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ

Grupa şi denumirea

Reziduuri de

pesticide

Produse

de origine non-animală

Loc de prelevare

Frecvenţa probelor recoltate

1

2

3

4

5

Grupa A -INSECTI CIDE

A.1. Organofosforice

MALATHION

Mere, varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de

destinaţie al importatorilor

Minimum    12   probe   anual   pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

PARATHION

Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de

destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

AZINFOS - METIL

Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

CLORPIRIFOS

Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

CLORPIRIFOS -METIL

Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

PIRIMIFOS - METIL

Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

METIDATION

Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

DIMETOAT + OMETOAT

Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum    12   probe   anual   pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

DIAZINON

Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum    12   probe   anual    pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

A.2. Organoclorurate

ENDOSULFAN

Mere , varză căpăţână, praz, salata, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

A.3. Carbamati

CARBARIL

Mere, varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului

cifric aprobat

A.4. Piretroizi de sinteza

CIPERMETRIN

Mere , varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

DELTAMETRIN

Mere, varză căpăţână, praz, salată, tomate, piersici inclusiv nectarine şi alţi hibrizi, căpşuni, ovăz sau secara

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Minimum 12 probe anual pentru fiecare produs, conform Programului cifric aprobat

a)  Depozitele de la care se prelevează probele reprezintă locul de destinaţie al produselor importate;

b) Analizele se efectuează ia Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi la celelalte laboratoare specializate desemnate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

c)  Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compuşii din coloana 2 a tabelului de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 12/2006 privind stabilirea limitelor maxime admise de reziduuri de pesticide in si pe fructe, legume, cereale si alte produse de origine vegetala, publicat in Monitorul Oficial ai României, Partea I, nr. 430 bis din 18 mai 2006, cu modificările şi completările ulterioare;

d)  Metodele de prelevare de probe sunt în conformitate cu prevederile Ordinului preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 147/2005 privind aprobarea Normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind reziduurile de pesticide din produsele de origine animală şi non-animală şi reziduurile de medicamente de uz veterinar în produsele de origine animală, publicat in Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 143 bis din 17 februarie 2005 si cu Ghidul pentru prelevarea de probe din produse alimentare de origine non-animala in vederea determinării concentraţiei de reziduuri de pesticide elaborat de Autoritatea Naţionala Sanitară Veterinară si pentru Siguranţa Alimentelor:

e)  Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a alimentelor/standarde, mărci şi calitatea alimentelor;

f)  La primul import costurile determinate de prelevare, analiza si transportul produselor sunt suportate de către importatori;

g)  La stabilirea Programului cifric la nivel judeţean sunt luate în considerare criterii cum ar fi : tara de origine a produsului, numărul depozitelor de destinaţie a importatorilor şi capacitatea acestora, numărul de consumatori;

h) In cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevează probe din fiecare lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise; probele prelevate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control, iar costurile probelor analizate vor fi suportate de importatori;

C. SUPRAVEGHEREA ŞI CONTROLUL UNITĂŢILOR CARE PROCESEAZĂ, DEPOZITEAZĂ ŞI VALORIFICĂ PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ

Nr. crt.

Unitatea

Clasa CAEN

MODALITATE DE SUPRAVEGHERE Şi CONTROL

PRIN INSPECŢIE Frecventa

PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU EXAMENE DE LABORATOR

Natura probei

recoltate

Frecvenţa recoltării

probelor pentru

examenele de la litera D1

din Program

0.

1.

2.

3.

4.

5.

1

Fabricarea pâinii; fabricarea produselor de panificaţie şi patiserie

1581

lunar

2.

Fabricarea produselor de morărit

1561

lunar

3.

Fabricarea biscuiţilor, pişcoturilor si a altor produse similare

1582

lunar

4.

Fabricarea amidonului şi a

produselor din amidon

1562

lunar

5.

Prelucrarea şi conservarea fructelor

şi legumelor

1533

lunar

Salate de legume proaspăt preparate

Trimestrial

6.

Fabricarea sucurilor de fructe şi legume

1532

lunar

Sucuri de legume si

fructe nepasteurizate

(gata pentru a fi

consumate)

Trimestrial

7.

Fabricarea uleiurilor şi grăsimilor brute

1541

lunar

8.

Fabricarea uleiurilor şi a grăsimilor rafinate

1542

lunar

9.

Fabricarea margarinei şi produselor comestibile similare

1543

lunar

10.

Prelucrarea cartofului şi conservarea produselor din cartofi

1531

lunar

11.

Fabricarea zahărului

1583

lunar

12.

Fabricarea produselor din cacao, a ciocolatei şi a produselor zaharoase

1584

lunar

13.

Fabricarea macaroanelor, tăiţeilor, cus-cus-ului şi a altor produse făinoase similare

1585

lunar

14.

Prelucrarea ceaiului şi a cafelei

1586

lunar

15.

Fabricarea condimentelor

1587

lunar

16.

Fabricarea altor produse alimentare

1589

lunar

17.

Fabricarea băuturilor alcoolice distilate

1591

lunar

18.

Fabricarea alcoolului etilic de fermentaţie

1592

lunar

19.

Fabricarea vinurilor

1593

lunar

20.

Fabricarea cidrului şi a vinului din fructe

1594

lunar

21.

Fabricarea altor băuturi obţinute prin fermentare

1595

lunar

22.

Fabricarea berii

1596

lunar

23.

Fabricarea malţului

1597

lunar

24.

Producţia de ape minerale                 (corbogazoasă si plată) îmbuteliate la sursă

1598

lunar

25.

Fabricarea băuturilor nealcoolice

1599

Lunar

Băuturi răcoritoare

Semestrial

26.

Depozite de seminţe de consum Depozite de legume si fructe Depozite de alte produse alimentare

6312

lunar

27.

Comerţ cu ridicata

513

Randomizat, conform unui              program trimestrial,  la maxim 15 unităţi / lună

28.

Comerţ cu amănuntul (exclusiv supermarketuri /hipermarketuri)

522 526

Randomizat, conform unui              program

trimestrial,  ia maxim 20 unităţi / lună

Legume si fructe tăiate

Sucuri de legume si

fructe nepasteurizate

Seminţe incoltite

(gata pentru a fi

consumate)

Maxim 5 probe/ luna

29.

Supermarket / hipermarket

Trimestrial

Legume si fructe tăiate

Sucuri de legume si

fructe nepasteurizate

Seminţe încolţite

(gata pentru a fi

consumate)

Salate de legume proaspăt preparate

Semestrial (pentru fiecare categorie de produs din coloana 4)

30.

Restaurante

553

Randomizat, conform unui              program trimestrial, la maxim 20 unităţi / lună

Legume si fructe tăiate

Sucuri de legume si

fructe nepasteurizate

(gata pentru a fi

consumate)

Salate de legume proaspăt preparate

Maxim 5 probe / luna

31

Baruri

554

Randomizat, conform unui program trimestrial, la maxim 20 unităţi / lună

32.

Cantine si alte unităţi de preparare a hranei (catering)

555

Semestrial

Legume si fructe tăiate

Sucuri de legume si

fructe nepasteurizate

(gata pentru a fi

consumate)

Maxim 5 probe / luna

33.

Unităţi de îmbuteliere, ambalare

748

Randomizat, conform unui program trimestrial, la maxim 5 unităţi / lună

a) In cazul în care în urma inspecţiei se constată nereguli în aplicarea legislaţiei în vigoare cu privire la normele de igienă (Hotărârea de Guvern nr. 924/2005 privind aprobarea regulilor generale pentru igiena produselor alimentare, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.804 din 5.09.2005), Procesul verbal de constatare întocmit urmare a inspecţiei trebuie să prevadă data până la care deficienţele vor fi eliminate şi data recontrolului, cu precizarea motivaţiei necesităţii recontrolului în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.

b)  In cazul în care în urma inspecţiei se suspicioneaza sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.

D. EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ PRIN EXAMENE DE LABORATOR

D1 Condiţii microbiologice

Produs

Examen de laborator microbiologic

0

1

2

1.

Legume si fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)

Salmonella

2.

Sucuri  de legume  si fructe  nepasteurizate (gata  pentru a fi consumate)

Salmonella

3.

Seminţe încolţite (gata pentru a fi consumate)

Salmonella

4.

Legume si fructe tăiate (gata pentru a fi consumate)

Escherichia coli

5.

Sucuri  de  legume si  fructe  nepasteurizate  (gata  pentru  a  fi consumate)

Escherichia coli

6.

Băuturi nealcoolice si ape minerale îmbuteliate la sursa

Escherichia coli

Drojdii si mucegaiuri

Număr total de germeni aerobi mezofili

Condiţiile microbiologice pentru parametrii si produsele din tabelul D1 sunt în conformitate cu prevederile Regulamentului CE 2073/2005 si ale Ordinului ministrului sănătăţii nr. 975/1998 privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.268 din 11 iunie 1999.

D2. Aditivi

Nr. Crt.

Aditivi /Substanţe interzise

Produs

Loc de prelevare

Frecvenţa prelevării de probe

0

1

2

3

4

1.

Sudan I, II, III, IV

Condimente

Depozitul de destinaţie al importatorilor

Incepând din trimestrul IV 2007, trimestrial si ori de cate ori situaţia o impune

2.

Tartrazina (E120)

Paste făinoase

Muştar

Băuturi răcoritoare

Unităţi de procesare

Incepând din trimestrul IV 2007, trimestrial si ori de cate ori situaţia o impune

3.

Sulfiţi (E220, E221, E222, E223, E224, E226, E227, E228)

Fructe si legume

Legume si fructe conservate in

oţet, ulei sau saramura (exclusiv

măsline si ardei graşi in

saramura)

Muştar (exclusiv muştar de dijon)

Vinuri

Unităţi de procesare

Incepând din trimestrul IV 2007, trimestrial si ori de cate ori situaţia o impune

4.

Benzoaţi (E210, E211, E212, E213)

Băuturi răcoritoare Legume conservate in oţet saramura sau ulei (exclusiv de

măsline)

Unităţi de procesare

Incepând din trimestrul IV 2007, trimestrial si ori de cate ori situaţia o impune

a)  Nivelurile maxime de doză admisibilă pentru aditivii din tabelul D2 sunt în conformitate cu prevederile Ordinului ministrului Sănătăţii Publice şi al ministrului agriculturii, alimentaţiei şi pădurilor nr. 438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinaţi utilizării în produsele alimentare pentru consumul uman, publicat in Monitorul Oficial partea I, nr.722 din 3 octombrie 2002, cu modificările si completările ulterioare.

b)  Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară, la laboratoarele judeţene /a municipiului Bucureşti din reţeaua Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor precum si la alte laboratoare acreditate cu care autoritatea are protocol de colaborare.

c)  Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de siguranţa a alimentelor / standarde, mărci şi calitatea alimentelor;

d)  In cazul unor rezultate de laborator necorespunzătoare pentru următoarele loturi din import sau producţie autohtonă cu aceeaşi origine cu cea a lotului neconform, se prelevează probe din fiecare lot până la obţinerea de rezultate care se încadrează în limitele legale admise.

e)  In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii trebuie sa fie însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.

E.        EXAMENE DE LABORATOR PENTRU STABILIREA EFICIENTEI OPERAŢIUNILOR DE IGIENIZARE

                                              

Teste de sanitatie:

Frecventa

controlului

Locul de prelevare

Microbiologic

- suprafeţe de lucru

- ustensile, recipiente

- utilaje

- ambalaje

- echipamente de protecţie

- mâini

- aeromicroflora

Conform unui

program

trimestrial,

randomizat,

de la maxim 3 unităţi / lună

Unităţi de procesare, depozitare şi comercializare

Număr total de germeni Bacterii coliforme

In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constată o neregulă care necesită investigaţii de laborator se prelevează probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii trebuie sa fie însoţite de o notă justificativă cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara celor stabilite prin Programul de supraveghere şi control.

F.  DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVĂ A PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ

Nr. crt.

Produsele controlate

Loc de prelevare

Frecventa recoltării probelor

1.

Legume si fructe*

Depozite de legume si fructe, din zonele cu risc crescut de contaminare radioactivă

Trimestrial

2.

Ciuperci de cultura*

Supermarket

Semestrial

* se referă !a produsele care fac obiectul Ordinului ministrului sănătăţii, ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr.856/112/91/2002 pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi furajele contaminate radioactiv după un accident nuclear sau altă situaţie de urgentă radiologică, publicat in Monitorul Oficial al României Partea i nr.297 din 7.05.2002 , cu modificările si completările ulterioare.

a) Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară şi celelalte laboratoare specializate desemnate ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor;

b) Nivelurile maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului sănătăţii, ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr.856/112/91/2002.

G. DETERMINAREA TRATĂRII CU RADIAŢII IONIZANTE A PRODUSELOR ALIMENTARE SI INGREDIENTELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALĂ

Nr. crt.

Produsele controlate

Loc de prelevare

Frecventa recoltării

probelor

1.

Condimente

Depozitul de destinaţie al importatorilor

La primul import al fiecărui furnizor, din fiecare ţară de origine, incepand cu trimestrul III 2007

a) Analizele se efectuează la Institutul de Igienă şi Sănătate Publică Veterinară

b)  Dozele maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt în conformitate cu prevederile Ordinului comun al ministrului sănătăţii, ministerului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale şi al preşedintelui Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare nr. 855/98/90/2002, pentru aprobarea Normelor privind alimentele şi ingredientele alimentare tratate cu radiaţii ionizante. publicat in Monitorul Oficial al României Partea inr.281/25.04.2002;

H. SUPRAVEGHEREA Şl CONTROLUL ALIMENTELOR ŞI FURAJELOR MODIFICATE GENETIC

1. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din soia

Nr. crt.

UNITATEA

MODALITATE DE SUPRAVEGHERE Şl CONTROL

PRIN INSPECŢIE

PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU EXAMENE DE LABORATOR

Frecventa

Frecventa recoltării probelor

0.

1.

2.

3.

1.

Depozite de soia (intermediari)

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare depozit*

La  primul import pentru fiecare ţară de origine, declarat a fi liber de organisme modificate genetic (OMG) şi o data pe trimestru pentru depozitele declarate a fi libere de OMG

2.

Fabrici de nutreţuri combinate

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o data pe trimestru pentru fiecare fabrică *

0 data pe trimestru prin recoltare de probe din depozitele de materii prime pe bază de soia, declarate a fi libere de OMG

3.

Fabrica de ulei din soia

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare fabrică *

0 data pe trimestru pentru fiecare fabrică, prin recoltare de probe din depozitele de materii prime declarate a fi libere de OMG

4.

Unităţi de procesare soia, pentru obţinerea de alimente, altele decât cele pentru producţia de ulei (fabrici de procesare carne care utilizează produse din soia,, fabrici de produse zaharoase, biscuiţi, etc.)

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o data pe trimestru pentru fiecare fabrică *

Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din depozitele de materii prime declarate a fi libere de OMG, de la max. 5 unităţi / trimestru din fiecare judeţ

5.

Unităţi de comercializare a soiei /produselor care conţin, sunt constituite sau sunt derivate din soia

0 data pe an pentru fiecare unitate *

Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din depozitele alimentare, de la max 5 unităţi declarate a fi libere de OMG/trimestru din fiecare judeţ;

2. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din porumb

Nr. crt.

UNITATEA

MODALITATE DE SUPRAVEGHERE Şl CONTROL

PRIN INSPECŢIE

PRIN RECOLTAREA DE PROBE PENTRU EXAMENE DE LABORATOR

Frecventa

Frecvenţa recoltării probelor

0.

1.

2.

3.

1.

Depozite de porumb (intermediari)

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o dată pe trimestru pentru fiecare depozit*

Odata   pe  trimestru   pentru  depozitele declarate a fi libere de OMG **

2.

Fabrici de nutreţuri combinate

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o data pe trimestru pentru fiecare fabrică *

0 data pe trimestru prin recoltare de probe din depozitele de materii prime pe bază de porumb declarate a fi libere de OMG**

3.

Fabrica de ulei din germeni de porumb

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o data pe trimestru pentru fiecare fabrică *

0 data pe trimestru pentru fiecare fabrică, prin recoltare de probe din depozitele de materii prime declarate a fi libere de OMG**

4.

Unităţi de procesare porumb, pentru obţinerea de alimente, altele decât cele pentru producţia de ulei (mori, fabrici de produse zaharoase, biscuiţi, fulgi de porumb etc.)

La primul import pentru fiecare ţară de origine şi o data pe trimestru pentru fiecare fabrică *

Se vor preleva probe, conform unui program trimestrial, din depozitele de materii prime declarate a fi libere de OMG, de la max. 5 unităţi / trimestru din fiecare judeţ**

3. Produse constând, care conţin sau sunt obţinute din orez

Nr. crt.

UNITATEA

MODALITATE DE

SUPRAVEGHERE Şl CONTROL

PRIN INSPECŢIE

Frecventa

0.

1.

2.

1.

Puncte de inspecţie la frontieră

La   toate   importurile   de   produse originare din SUA, conform Deciziei Comisiei Europene nr. 601/2006, cu modificările        şi        completările ulterioare,    publicată    în    Jurnalul Oficial al Uniunii Europene nr. L244 din 7 septembrie 2006

* Se refera la verificarea documentelor necesare asigurării trasabilităţii, conform Hotărârii de Guvern nr. 173/2006, publicată in Monitorul Oficial al României Partea I nr. 206/6 martie 2006

** Pentru unităţile declarate a fi libere de porumb modificat genetic se vor preleva probe, începând cu trimestrul III al anului 2007.

a) Analizele se efectuează la Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti - Unitatea de Biologie Moleculară şi Organisme Modificate Genetic;

b)  Prelevarea de probe se realizează de către inspectorii desemnaţi ai Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor teritoriale, din cadrul compartimentelor de standarde, mărci si calitatea alimentelor şi compartimentelor de furaje în conformitate cu Ordinul preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 94/2006 şi cu procedurile de prelevare elaborate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor; probele prelevate in trimestrul III pentru porumb vor fi utilizate pentru validarea metodei în cadrul Institutului de Diagnostic şi Sănătate Animală;

c) Acţiunile de inspecţie şi prelevare de probe, dacă este cazul, la primul import de produse din fiecare ţară de origine se realizează după primirea notificărilor din Punctul de Inspecţie la Frontieră, în conformitate cu procedurile stabilite prin Ordinul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor nr. 38/2005 privind aprobarea normei pentru siguranţa alimentelor care stabileşte procedurile la importuri şi exporturi de produse alimentare de origine non-animală supuse supravegherii şi controlului pentru siguranţa alimentelor, publicat în Monitorul Oficial al României Partea I nr. 159/2006, cu modificările şi completările ulterioare,.

d)  In cazul în care în urma inspecţiei se suspicionează sau se constata o neregulă care necesită investigaţii de laborator se vor preleva probe pentru efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate în aceste condiţii vor fi însoţite de o nota justificativa cu precizarea motivaţiei recoltării acestora în afara frecvenţei stabilite prin Programul de supraveghere şi control.


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 299/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 299 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 358 1948
    What type of loan do you need? Personal loan Car loan Refinancing Mortgage Business capital (start or expand your business) Have you lost hope and think that there is no way out, but your financial problems are still not gone? Do not hesitate to contact us for possible business cooperation. Contact us (WhatsApp) number +918131851434 contact email id : sumitihomelend@gmail.com Mr. Damian Sumiti
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu