Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 298 din 25 februarie 2002

pentru aprobarea Precizarilor privind determinarea sumelor care fac obiectul repartizarii profitului conform Ordonantei Guvernului nr. 64/2001 si reflectarea in contabilitate a acestora

ACT EMIS DE: MINISTERUL FINANTELOR PUBLICE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 157 din  5 martie 2002


SmartCity3


    Ministrul finantelor publice,
    in baza prevederilor Hotararii Guvernului nr. 18/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Finantelor Publice, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale art. 4 din Ordonanta Guvernului nr. 64/2001 privind repartizarea profitului la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 769/2001,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Precizarile privind determinarea sumelor care fac obiectul repartizarii profitului conform Ordonantei Guvernului nr. 64/2001*) si reflectarea in contabilitate a acestora, prezentate in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
------------
    *) Ordonanta Guvernului nr. 64/2001 a fost aprobata si modificata prin Legea nr. 769/2001.

    Art. 2
    Societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si regiile autonome au obligatia sa respecte aceste precizari la repartizarea profitului contabil incepand cu situatiile financiare ale anului 2001, precum si la prevederile bugetelor de venituri si cheltuieli ale anului 2002.
    Art. 3
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

                     Ministrul finantelor publice,
                       Mihai Nicolae Tanasescu

    ANEXA 1

                              PRECIZARI
privind determinarea sumelor care fac obiectul repartizarii profitului conform Ordonantei Guvernului nr. 64/2001 si reflectarea in contabilitate a acestora

    1. Potrivit art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 64/2001, incepand cu exercitiul financiar al anului 2001, la societatile nationale, companiile nationale si societatile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum si la regiile autonome profitul contabil ramas dupa deducerea impozitului pe profit se repartizeaza pe urmatoarele destinatii, daca prin legi speciale nu se prevede altfel:
    a) rezerve legale;
    b) acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti;
    c) alte rezerve constituite ca surse proprii de finantare, aferente profitului rezultat din vanzari de active, respectiv aferente facilitatilor fiscale la impozitul pe profit;
    d) alte repartizari prevazute de lege;
    e) pana la 10% pentru participarea salariatilor la profit;
    f) minimum 50% varsaminte la bugetul de stat sau local, in cazul regiilor autonome, ori dividende, in cazul societatilor nationale, companiilor nationale sau al societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat;
    g) profitul nerepartizat pe destinatiile prevazute la lit. a) - f) se repartizeaza la alte rezerve si constituie surse proprii de finantare.
    2. La determinarea sumelor care fac obiectul repartizarii vor fi avute in vedere urmatoarele:

    a) Rezerve legale
    In cazul societatilor nationale, companiilor nationale si al societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat rezervele legale reprezinta sumele calculate din profitul contabil anual prin aplicarea unui procent de 5% asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitate, la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit, pana la a cincea parte din capitalul social, potrivit prevederilor Legii nr. 31/1990, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 402/2000, cu modificarile si completarile ulterioare.
    In cazul regiilor autonome rezervele legale reprezinta sumele calculate din profitul contabil anual, prin aplicarea cotei de 5% asupra diferentei rezultate dintre totalul veniturilor si cheltuielilor inregistrate in contabilitate, la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit, pana la a cincea parte din patrimoniul regiei autonome, exclusiv patrimoniul public, potrivit prevederilor art. 2 din Ordonanta Guvernului nr. 64/2001.

    b) Pierderile contabile din anii precedenti - se recupereaza din profitul contabil al exercitiului financiar, potrivit prevederilor art. 19 alin. (4) din Legea nr. 82/1991, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

    c) Alte rezerve constituite ca surse proprii de finantare:
    - surse proprii din vanzari de active - reprezinta sumele rezultate din vanzarea activelor, lasate la dispozitia societatilor comerciale pentru finantarea activitatilor cuprinse in obiectul de activitate, conform Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 88/1997, aprobata prin Legea nr. 44/1998, cu modificarile si completarile ulterioare.
    Baza de impozitare necesara pentru determinarea impozitului pe profit se stabileste ca diferenta intre totalul veniturilor obtinute din orice sursa si totalul cheltuielilor efectuate pentru realizarea acestora, dintr-un an fiscal, din care se scad veniturile neimpozabile si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
    Profitul contabil anual de repartizat se determina ca diferenta intre veniturile totale si cheltuielile totale, din care se deduc cheltuielile cu impozitul pe profit.
    Din profitul contabil anual astfel calculat se repartizeaza sumele reprezentand diferenta dintre veniturile rezultate din vanzarea de active si cheltuielile aferente, dupa deducerea impozitului pe profit;
    - surse proprii de finantare aferente facilitatilor fiscale la impozitul pe profit - reprezinta sumele aferente diferentei de impozit rezultate dintre cota de 25% si 5% aplicata in timpul anului asupra profitului impozabil aferent veniturilor incasate din export, potrivit prevederilor art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, si ale Hotararii Guvernului nr. 402/2000.
    Suma aferenta diferentei de impozit rezultata dintre cota de 25% si 5%, precum si cea aferenta aplicarii facilitatii prevazute la alin. (2) al art. 7 din Ordonanta Guvernului nr. 70/1994, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, se evidentiaza in cursul anului, extracontabil, iar la sfarsitul anului fiscal se regularizeaza si se repartizeaza ca sursa proprie de finantare pana la concurenta profitului exercitiului financiar.
    Astfel, consideram ca in timpul anului s-au inregistrat venituri incasate din export reprezentand 10% din totalul veniturilor in suma de 10.000 u.m.
    In acest caz suma aferenta diferentei de impozit ce urmeaza ca la sfarsitul anului sa fie repartizata din profitul contabil, ca sursa proprie de finantare, se determina astfel:
    - venituri totale                     10.000 u.m.
    - cheltuieli totale                    7.000 u.m.
    - profit impozabil                     3.000 u.m.
    - ponderea veniturilor din export
      in total venituri este de 10%
      (3.000 x 10% = 300 u.m.)               300 u.m.
    - impozit pe profit (25%)                 75 u.m.
    - impozit pe profit (5%)                  15 u.m.
    - diferenta de impozit                    60 u.m.

    Suma de 60 u.m. reprezinta diferenta de impozit ce se va repartiza la sfarsitul anului din profitul contabil, ca sursa proprie de finantare.

    d) Alte repartizari prevazute de lege
    La aceasta pozitie sunt repartizate sumele cu aceasta destinatie prevazute prin legi speciale:
    Exemplificam in acest sens: Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 69/1998 privind regimul de autorizare a activitatilor din domeniul jocurilor de noroc, aprobata si modificata prin Legea nr. 166/1999, cu modificarile ulterioare; Ordonanta Guvernului nr. 68/1999 privind finantarea activitatii Directiei Generale a Penitenciarelor din subordinea Ministerului Justitiei, aprobata prin Legea nr. 219/2001; Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 91/1999 privind repartizarea profitului Regiei Autonome "Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat", aprobata prin Legea nr. 281/2001; Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 27/2000 privind repartizarea profitului la Regia Autonoma "Locato"; Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 195/2001 privind asigurarea unor fonduri pentru finantarea constructiei de locuinte pentru tineret si sali de sport, din profitul contabil al Companiei Nationale "Loteria Romana" - S.A.
    Pentru destinatiile prevazute la art. 1 alin. (1) lit. e), f) si g) din Ordonanta Guvernului nr. 64/2001 profitul se repartizeaza dupa deducerea sumelor aferente destinatiilor prevazute la lit. a), b), c) si d).
    Exemplificam mai jos modul de determinare a sumelor reprezentand destinatiile profitului contabil de la lit. e), f) si g), astfel:

    Profitul contabil ramas dupa deducerea impozitului pe profit,  3.000 u.m.
    din care:
    a) rezerve legale                                                500 u.m.
    b) pierderi contabile din anii precedenti                        100 u.m.
    c) alte rezerve constituite ca surse proprii de finantare:
    - aferente vanzarilor de active                                  225 u.m.
    - aferente facilitatilor fiscale la impozitul pe profit           60 u.m.
    d) alte repartizari prevazute de lege                              -
    e) pana la 10% pentru participarea salariatilor la profit        212 u.m.
    f) minimum 50% varsaminte la bugetul de stat sau local, in
       cazul regiilor autonome, ori dividende, in cazul
       societatilor/companiilor nationale si al societatilor
       comerciale cu capital integral sau majoritar de stat        1.060 u.m.
    g) profitul nerepartizat pe destinatiile prevazute
       la lit. a) - f)                                               843 u.m.

    Sumele prevazute la lit. e) s-au determinat astfel:
    Profitul contabil (3.000 u.m.) - lit. a) (500) - lit. b) (100) - lit. c) (285) = 2.115 x 10% = 212.

    Sumele prevazute la lit. f) s-au determinat astfel:
    Profitul contabil (3.000 u.m.) - lit. a) (500) - lit. b) (100) - lit. c) (285) = 2.115 x 50% = 1.060.

    Sumele prevazute la lit. g) s-au determinat astfel:
    Profitul contabil (3.000 u.m.) - lit. a) (500) - lit. b) (100) - lit. c) (285) - lit. e) (212) - lit. f) (1.060) = 843.

    3. Reflectarea in contabilitate a profitului repartizat pe destinatiile prevazute la art. 1 din Ordonanta Guvernului nr. 64/2001 se efectueaza astfel:
    a) constituirea rezervelor legale
    129 = 1061
    b) acoperirea pierderilor contabile din anii precedenti
    129 = 107
    c) alte rezerve constituite ca surse proprii de finantare, aferente profitului rezultat din vanzari de active, respectiv aferente facilitatilor fiscale la impozitul pe profit
    129 = 1068/analitic distinct
    d) alte repartizari prevazute de lege - la aceasta pozitie inregistrarea in contabilitate se efectueaza in functie de prevederea legala
    e) pana la 10% pentru participarea salariatilor la profit
    129 = 424
    f) - minimum 50% dividende cuvenite bugetului de stat sau local, in cazul regiilor autonome 129 = 446
    - minimum 50% dividende cuvenite bugetului de stat, in cazul societatilor/companiilor nationale si al societatilor comerciale cu capital integral sau majoritar de stat
    129 = 457
    g) profituri repartizate ca surse proprii de finantare
    129 = 1068.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 298/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 298 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu