Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 29 din 15 februarie 2001

pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide

ACT EMIS DE:                MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 205 din 24 aprilie 2001


SmartCity3


    Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
    avand in vedere prevederile art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 262/2000 privind procedurile de stabilire a nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale,
    in baza prevederilor art. 8 alin. (10) din Hotararea Guvernului nr. 12/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor,
    emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Metodele de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide, prevazute in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Prelevarea de probe se face in baza unui proces-verbal intocmit potrivit modelului prezentat in anexa nr. 2.
    Art. 3
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 4
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

              p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
                                Ovidiu Natea,
                              secretar de stat

    ANEXA 1

                                   METODE
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Probele destinate analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale se preleveaza in conformitate cu metodele descrise mai jos.
    Art. 2
    Probele se preleveaza de catre inspectori fitosanitari din cadrul directiilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
    Art. 3
    In sensul prezentului ordin, urmatorii termeni se definesc astfel:
    a) lotul este o cantitate identificabila de plante si produse vegetale care au caracteristici aproximativ uniforme;
    b) sublotul este o parte desemnata dintr-un lot, care poate fi separata si identificabila din punct de vedere fizic;
    c) proba increment este o cantitate prelevata dintr-un singur loc al lotului sau al sublotului;
    d) proba reunita este totalitatea probelor increment prelevate din acelasi lot sau sublot;
    e) proba finala este o proba reunita sau o parte reprezentativa din proba reunita, obtinuta din aceasta printr-un proces de reducere;
    f) proba de laborator este o cantitate reprezentativa din proba finala, destinata analizei de laborator.
    Art. 4
    Din fiecare lot ce urmeaza sa fie examinat se preleveaza probe separat.
    Art. 5
    In cursul prelevarii si prepararii probelor de laborator se iau masuri pentru evitarea oricaror schimbari care ar putea afecta continutul de reziduuri, determinarile analitice sau care ar putea determina ca probele de laborator sa fie nereprezentative.
    Art. 6
    (1) Probele increment se preleveaza din puncte distribuite in intregul lot.
    (2) Abaterea de la aceasta procedura se inregistreaza in procesul-verbal de prelevare a probelor.
    (3) Din plantele si produsele vegetale care sunt in parte sau in totalitate deteriorate nu se preleveaza probe.
    (4) Totalul combinat al probelor increment nu poate fi mai mic decat cel necesar pentru probele de laborator.
    Art. 7
    (1) Fiecare proba de laborator va fi pusa intr-un container care sa ofere o protectie adecvata impotriva contaminarii si deteriorarii in timpul transportului si al depozitarii.
    (2) Containerul va fi etichetat si sigilat astfel incat sa nu poata fi deschis sau sa nu se poata indeparta eticheta fara a se deteriora sigiliul.
    Art. 8
    Eticheta aplicata pe container contine urmatoarele date:
    a) felul probei;
    b) data si locul prelevarii probei;
    c) numele si prenumele persoanei care a facut prelevarea;
    d) scopul prelevarii probei;
    e) destinatia probei.
    Art. 9
    Prelevarea de probe se efectueaza in baza unui proces-verbal prin care se identifica lotul, data si locul prelevarii si orice alte informatii care ar putea fi utile pentru efectuarea analizei.

    CAP. 2
    Prelevarea probelor din fructe si legume

    Art. 10
    (1) Numarul minim de probe increment care se preleveaza din fructe si legume este stabilit in tabelul nr. 1 prevazut in anexa la prezentele metode.
    (2) Probele vor avea aceeasi greutate, de minimum 1 kg.
    Art. 11
    In cazul loturilor de fructe si legume congelate, al loturilor a caror greutate nu este cunoscuta de inspectorul fitosanitar care preleveaza probele sau care nu poate fi estimata numarul minim de probe increment poate fi determinat prin derogare de la art. 10, in conformitate cu tabelul nr. 2 prevazut in anexa la prezentele metode.
    Art. 12
    Pentru ciuperci si trufe, plante aromate pentru gatit si capere fiecare proba de laborator va cantari cel putin 0,5 kg.
    Art. 13
    (1) Pentru alte fructe si legume fiecare proba de laborator va cantari cel putin 1 kg si va fi constituita din cel putin 10 fructe sau legume intregi.
    (2) Daca greutatea a 10 fructe sau legume intregi depaseste 5 kg, proba de laborator poate fi constituita din 5 fructe sau legume.

    CAP. 3
    Prelevarea probelor din cereale

    Art. 14
    Cerealele destinate consumului pot fi comercializate ambalate sub diferite forme, containere sau ambalaje individuale, cum ar fi: saci, pungi si alte ambalaje individuale, iar procedura de prelevare a probelor se aplica tuturor formelor de ambalare.
    Art. 15
    Urmatoarea formula poate fi utilizata ca un ghid pentru prelevarea probelor din loturi comercializate in ambalaje individuale, greutatea fiind exprimata in kilograme:
                          greutatea lotului x greutatea probelor increment
Frecventa probelor = -----------------------------------------------------------
       (FP)          greutatea probei reunite x greutatea ambalajului individual

    Art. 16
    (1) Greutatea probei increment trebuie sa se situeze in jurul a 300 g.
    (2) In cazul loturilor care contin marfa ambalata pentru vanzarea cu amanuntul greutatea probei increment depinde de greutatea produsului ambalat.
    Art. 17
    (1) Numarul de probe increment care se preleveaza pentru loturi cu o greutate mai mica de 15 tone depinde de greutatea lotului, cu un minim de 10 si un maxim de 100.
    (2) Pentru a determina numarul de probe increment care trebuie prelevate se utilizeaza datele cuprinse in tabelul nr. 3 prevazut in anexa la prezentele metode.
    Art. 18
    Subdivizarea loturilor in subloturi se face in functie de greutatea lotului, conform tabelului nr. 4 prevazut in anexa la prezentele metode.

    A. Loturi de cereale >/= 50 tone
    Art. 19
    (1) Fiecare lot este subdivizat in subloturi conform tabelului nr. 4, cu conditia ca fiecare sublot sa poata fi separat fizic.
    (2) Greutatea sublotului poate depasi cu maximum 20% greutatea mentionata in tabelul nr. 4.
    Art. 20
    Din fiecare sublot se preleveaza un numar de 100 de probe increment.
    Art. 21
    (1) Greutatea probei reunite este de 30 kg.
    (2) Proba reunita, inainte de macinare, se amesteca si de divizeaza in 3 subprobe egale.
    Art. 22
    (1) Proba de laborator reprezinta o subproba de 10 kg.
    (2) Fiecare subproba este macinata fin, separat si este amestecata pentru a se obtine o omogenizare completa.

    B. Loturi de cereale < 50 tone
    Art. 23
    Pentru loturi de cereale sub 50 tone se poate utiliza un plan de prelevare constand in prelevarea a 10 pana la 100 de probe increment, conform tabelului nr. 5 prevazut in anexa la prezentele metode, rezultand o proba reunita de 1 - 10 kg.
    Art. 24
    Proba reunita sau totala este constituita prin unirea si amestecarea probelor increment.
    Art. 25
    (1) Proba totala poate fi utilizata ca atare ca proba finala.
    (2) Daca proba totala este prea mare sau voluminoasa, proba finala se poate separa din aceasta printr-o metoda adecvata de reducere, de exemplu prin impartire in sferturi, eliminarea a doua sferturi diagonal opuse, amestecarea si reimpartirea in sferturi a probei ramase si asa mai departe, pana cand se ajunge la marimea dorita.
    (3) In acest proces fructele sau legumele individuale nu vor fi taiate sau divizate.
    Art. 26
    Tabelele nr. 1 - 5 sunt prevazute in anexa la prezentele metode.

    ANEXA 1
    la metode

    Tabelul nr. 1
    _______________________________________________________
    Greutatea lotului         Numarul minim de probe
           (kg)           increment ce trebuie prelevat
    _______________________________________________________
          < 50                          3
        50 - 500                        5
          > 500                        10
    _______________________________________________________

    Tabelul nr. 2
    _______________________________________________________
      Numarul de pachete      Numarul minim de pachete
    sau de unitati din lot   sau de unitati care trebuie
                                     prelevate
    _______________________________________________________
           1 - 25                       1
          26 - 100                      5
             > 100                     10
    _______________________________________________________

    Tabelul nr. 3
    _______________________________________________________
      Greutatea lotului          Numarul de probe
            (tone)                  increment
    _______________________________________________________
            < 0,1                      10
    _______________________________________________________
       > 0,2 - </= 0,2                 15
    _______________________________________________________
       > 0,2 - </= 0,5                 20
    _______________________________________________________
       > 0,5 - < 1,0                   30
    _______________________________________________________
       > 1,0 - </= 2,0                 40
    _______________________________________________________
       > 2,0 - </= 5,0                 60
    _______________________________________________________
       > 5,0 - </= 10,0                80
    _______________________________________________________
       > 10,0 - </= 15,0              100
    _______________________________________________________

    Tabelul nr. 4
    _______________________________________________________
                Greutatea       Greutatea        Numarul
    Produsul     lotului       sau numarul       de probe
                 (tone)        de subloturi     increment
    _______________________________________________________
    Cereale     >/= 1500        500 tone            100
             > 300 si < 1500    5 subloturi         100
            >/= 50 si </= 300   100 tone            100
                 < 50               -           10 - 100*)
    _______________________________________________________
    *) In functie de greutatea lotului.

    Tabelul nr. 5
    _______________________________________________________
      Greutatea lotului          Numarul de probe
            (tone)                  increment
    _______________________________________________________
             </= 1                      10
    _______________________________________________________
         > 1 - </= 3                    20
    _______________________________________________________
         > 3 - </= 10                   40
    _______________________________________________________
         > 10 - </= 20                  60
    _______________________________________________________
         > 20 - </= 50                 100
    _______________________________________________________

    ANEXA 2
    - model -

    MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR

                              PROCES-VERBAL
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide nr. ...... din ..........., localitatea ..............

    Subsemnatul ............................, in calitate de inspector fitosanitar din cadrul ..............................., atest ca in ziua de ..............., ora ........, s-a realizat prelevarea de probe in vederea efectuarii analizelor de laborator, in conformitate cu legislatia in vigoare, dintr-un lot de ..........., in cantitate de ............ . Datele de identificare a lotului: .......................................................
............................................................................. .
    Cantitatea de probe prelevate a fost de ................................. .
    Prelevarea probelor a fost facuta de la agentul economic ..............................., cu sediul in ................................, inmatriculat la Oficiul registrului comertului ..................... sub nr. .................., codul fiscal ................, reprezentat de domnul/doamna .................................................., nascut/nascuta la data de .............. in localitatea ......................., judetul/sectorul ......................, domiciliat/domiciliata in localitatea .........................., str. ..................... nr. ....., bl. ...., sc. ..., ap. ..., judetul/sectorul ...................., cu resedinta in ......................., legitimat/legitimata cu actul de identitate ............ seria ...... nr. ..........., eliberat de ................... la data de ................ .
    Mentiuni: .................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................

        Inspector fitosanitar,             Reprezentantul agentului economic,
        ......................                  ......................



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 29/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 29 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu