ORDIN
Nr. 29 din 15 februarie 2001
pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante si produse
vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea
nivelului de reziduuri de pesticide
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 205 din 24 aprilie 2001
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
avand in vedere prevederile art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 262/2000 privind procedurile de stabilire a nivelurilor maxime de reziduuri
de pesticide in plante si produse vegetale,
in baza prevederilor art. 8 alin. (10) din Hotararea Guvernului nr. 12/2001
privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Metodele de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in
vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de
reziduuri de pesticide, prevazute in anexa nr. 1.
Art. 2
Prelevarea de probe se face in baza unui proces-verbal intocmit potrivit
modelului prezentat in anexa nr. 2.
Art. 3
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 4
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ovidiu Natea,
secretar de stat
ANEXA 1
METODE
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii
analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
Probele destinate analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de
reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale se preleveaza in
conformitate cu metodele descrise mai jos.
Art. 2
Probele se preleveaza de catre inspectori fitosanitari din cadrul
directiilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Art. 3
In sensul prezentului ordin, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) lotul este o cantitate identificabila de plante si produse vegetale care
au caracteristici aproximativ uniforme;
b) sublotul este o parte desemnata dintr-un lot, care poate fi separata si
identificabila din punct de vedere fizic;
c) proba increment este o cantitate prelevata dintr-un singur loc al
lotului sau al sublotului;
d) proba reunita este totalitatea probelor increment prelevate din acelasi
lot sau sublot;
e) proba finala este o proba reunita sau o parte reprezentativa din proba
reunita, obtinuta din aceasta printr-un proces de reducere;
f) proba de laborator este o cantitate reprezentativa din proba finala,
destinata analizei de laborator.
Art. 4
Din fiecare lot ce urmeaza sa fie examinat se preleveaza probe separat.
Art. 5
In cursul prelevarii si prepararii probelor de laborator se iau masuri
pentru evitarea oricaror schimbari care ar putea afecta continutul de
reziduuri, determinarile analitice sau care ar putea determina ca probele de
laborator sa fie nereprezentative.
Art. 6
(1) Probele increment se preleveaza din puncte distribuite in intregul lot.
(2) Abaterea de la aceasta procedura se inregistreaza in procesul-verbal de
prelevare a probelor.
(3) Din plantele si produsele vegetale care sunt in parte sau in totalitate
deteriorate nu se preleveaza probe.
(4) Totalul combinat al probelor increment nu poate fi mai mic decat cel
necesar pentru probele de laborator.
Art. 7
(1) Fiecare proba de laborator va fi pusa intr-un container care sa ofere o
protectie adecvata impotriva contaminarii si deteriorarii in timpul
transportului si al depozitarii.
(2) Containerul va fi etichetat si sigilat astfel incat sa nu poata fi
deschis sau sa nu se poata indeparta eticheta fara a se deteriora sigiliul.
Art. 8
Eticheta aplicata pe container contine urmatoarele date:
a) felul probei;
b) data si locul prelevarii probei;
c) numele si prenumele persoanei care a facut prelevarea;
d) scopul prelevarii probei;
e) destinatia probei.
Art. 9
Prelevarea de probe se efectueaza in baza unui proces-verbal prin care se identifica
lotul, data si locul prelevarii si orice alte informatii care ar putea fi utile
pentru efectuarea analizei.
CAP. 2
Prelevarea probelor din fructe si legume
Art. 10
(1) Numarul minim de probe increment care se preleveaza din fructe si
legume este stabilit in tabelul nr. 1 prevazut in anexa la prezentele metode.
(2) Probele vor avea aceeasi greutate, de minimum 1 kg.
Art. 11
In cazul loturilor de fructe si legume congelate, al loturilor a caror
greutate nu este cunoscuta de inspectorul fitosanitar care preleveaza probele
sau care nu poate fi estimata numarul minim de probe increment poate fi
determinat prin derogare de la art. 10, in conformitate cu tabelul nr. 2
prevazut in anexa la prezentele metode.
Art. 12
Pentru ciuperci si trufe, plante aromate pentru gatit si capere fiecare
proba de laborator va cantari cel putin 0,5 kg.
Art. 13
(1) Pentru alte fructe si legume fiecare proba de laborator va cantari cel
putin 1 kg si va fi constituita din cel putin 10 fructe sau legume intregi.
(2) Daca greutatea a 10 fructe sau legume intregi depaseste 5 kg, proba de
laborator poate fi constituita din 5 fructe sau legume.
CAP. 3
Prelevarea probelor din cereale
Art. 14
Cerealele destinate consumului pot fi comercializate ambalate sub diferite
forme, containere sau ambalaje individuale, cum ar fi: saci, pungi si alte
ambalaje individuale, iar procedura de prelevare a probelor se aplica tuturor
formelor de ambalare.
Art. 15
Urmatoarea formula poate fi utilizata ca un ghid pentru prelevarea probelor
din loturi comercializate in ambalaje individuale, greutatea fiind exprimata in
kilograme:
greutatea lotului x greutatea probelor increment
Frecventa probelor = -----------------------------------------------------------
(FP) greutatea probei reunite x greutatea ambalajului
individual
Art. 16
(1) Greutatea probei increment trebuie sa se situeze in jurul a 300 g.
(2) In cazul loturilor care contin marfa ambalata pentru vanzarea cu
amanuntul greutatea probei increment depinde de greutatea produsului ambalat.
Art. 17
(1) Numarul de probe increment care se preleveaza pentru loturi cu o
greutate mai mica de 15 tone depinde de greutatea lotului, cu un minim de 10 si
un maxim de 100.
(2) Pentru a determina numarul de probe increment care trebuie prelevate se
utilizeaza datele cuprinse in tabelul nr. 3 prevazut in anexa la prezentele
metode.
Art. 18
Subdivizarea loturilor in subloturi se face in functie de greutatea
lotului, conform tabelului nr. 4 prevazut in anexa la prezentele metode.
A. Loturi de cereale >/= 50 tone
Art. 19
(1) Fiecare lot este subdivizat in subloturi conform tabelului nr. 4, cu
conditia ca fiecare sublot sa poata fi separat fizic.
(2) Greutatea sublotului poate depasi cu maximum 20% greutatea mentionata
in tabelul nr. 4.
Art. 20
Din fiecare sublot se preleveaza un numar de 100 de probe increment.
Art. 21
(1) Greutatea probei reunite este de 30 kg.
(2) Proba reunita, inainte de macinare, se amesteca si de divizeaza in 3
subprobe egale.
Art. 22
(1) Proba de laborator reprezinta o subproba de 10 kg.
(2) Fiecare subproba este macinata fin, separat si este amestecata pentru a
se obtine o omogenizare completa.
B. Loturi de cereale < 50 tone
Art. 23
Pentru loturi de cereale sub 50 tone se poate utiliza un plan de prelevare
constand in prelevarea a 10 pana la 100 de probe increment, conform tabelului
nr. 5 prevazut in anexa la prezentele metode, rezultand o proba reunita de 1 -
10 kg.
Art. 24
Proba reunita sau totala este constituita prin unirea si amestecarea
probelor increment.
Art. 25
(1) Proba totala poate fi utilizata ca atare ca proba finala.
(2) Daca proba totala este prea mare sau voluminoasa, proba finala se poate
separa din aceasta printr-o metoda adecvata de reducere, de exemplu prin
impartire in sferturi, eliminarea a doua sferturi diagonal opuse, amestecarea
si reimpartirea in sferturi a probei ramase si asa mai departe, pana cand se
ajunge la marimea dorita.
(3) In acest proces fructele sau legumele individuale nu vor fi taiate sau
divizate.
Art. 26
Tabelele nr. 1 - 5 sunt prevazute in anexa la prezentele metode.
ANEXA 1
la metode
Tabelul nr. 1
_______________________________________________________
Greutatea lotului Numarul minim de probe
(kg) increment ce trebuie prelevat
_______________________________________________________
< 50 3
50 - 500 5
> 500 10
_______________________________________________________
Tabelul nr. 2
_______________________________________________________
Numarul de pachete Numarul minim de pachete
sau de unitati din lot sau de unitati care trebuie
prelevate
_______________________________________________________
1 - 25 1
26 - 100 5
> 100 10
_______________________________________________________
Tabelul nr. 3
_______________________________________________________
Greutatea lotului Numarul de probe
(tone) increment
_______________________________________________________
< 0,1 10
_______________________________________________________
> 0,2 - </= 0,2 15
_______________________________________________________
> 0,2 - </= 0,5 20
_______________________________________________________
> 0,5 - < 1,0 30
_______________________________________________________
> 1,0 - </= 2,0 40
_______________________________________________________
> 2,0 - </= 5,0 60
_______________________________________________________
> 5,0 - </= 10,0 80
_______________________________________________________
> 10,0 - </= 15,0 100
_______________________________________________________
Tabelul nr. 4
_______________________________________________________
Greutatea Greutatea Numarul
Produsul lotului sau numarul de probe
(tone) de subloturi increment
_______________________________________________________
Cereale >/= 1500 500 tone 100
> 300 si < 1500 5 subloturi 100
>/= 50 si </= 300 100 tone 100
< 50 - 10 - 100*)
_______________________________________________________
*) In functie de greutatea lotului.
Tabelul nr. 5
_______________________________________________________
Greutatea lotului Numarul de probe
(tone) increment
_______________________________________________________
</= 1 10
_______________________________________________________
> 1 - </= 3 20
_______________________________________________________
> 3 - </= 10 40
_______________________________________________________
> 10 - </= 20 60
_______________________________________________________
> 20 - </= 50 100
_______________________________________________________
ANEXA 2
- model -
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
PROCES-VERBAL
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor
de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide nr. ......
din ..........., localitatea ..............
Subsemnatul ............................, in calitate de inspector
fitosanitar din cadrul ..............................., atest ca in ziua de
..............., ora ........, s-a realizat prelevarea de probe in vederea
efectuarii analizelor de laborator, in conformitate cu legislatia in vigoare,
dintr-un lot de ..........., in cantitate de ............ . Datele de identificare
a lotului: .......................................................
............................................................................. .
Cantitatea de probe prelevate a fost de ................................. .
Prelevarea probelor a fost facuta de la agentul economic
..............................., cu sediul in ................................,
inmatriculat la Oficiul registrului comertului ..................... sub nr.
.................., codul fiscal ................, reprezentat de domnul/doamna
.................................................., nascut/nascuta la data de
.............. in localitatea ......................., judetul/sectorul
......................, domiciliat/domiciliata in localitatea
.........................., str. ..................... nr. ....., bl. ...., sc.
..., ap. ..., judetul/sectorul ...................., cu resedinta in
......................., legitimat/legitimata cu actul de identitate
............ seria ...... nr. ..........., eliberat de ................... la
data de ................ .
Mentiuni: .................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
...............................................................................
Inspector fitosanitar, Reprezentantul agentului economic,
...................... ......................