ORDIN
Nr. 1048 din 12 decembrie 2003
privind aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante si produse
vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea
oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI
MEDIULUI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 910 din 19 decembrie 2003
Avand in vedere prevederile art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 262/2000 privind procedurile de stabilire a nivelurilor maxime de reziduuri
de pesticide in plante si produse vegetale,
in baza Hotararii Guvernului nr. 739/2003 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor, Apelor si Mediului,
ministrul agriculturii, padurilor, apelor si mediului emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Metodele de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in
vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a
nivelului de reziduuri de pesticide, prevazute in anexa nr. 1.
Art. 2
Prelevarea de probe se face in baza unui proces-verbal intocmit conform
modelului prevazut in anexa nr. 2.
Art. 3
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 4
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 29/2001 pentru
aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in
vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de
reziduuri de pesticide, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
nr. 205 din 24 aprilie 2001.
Art. 5
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Ministrul agriculturii, padurilor,
apelor si mediului,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
METODE
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor
de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide
CAP. 1
Dispozitii generale
Art. 1
(1) Probele destinate analizelor de laborator pentru determinarea nivelului
de reziduuri de pesticide in si pe plante si produse vegetale se preleveaza in
conformitate cu metodele descrise mai jos.
(2) Procedurile de prelevare permit obtinerea unei probe reprezentative
dintr-un lot destinat analizei, pentru a verifica daca sunt respectate
nivelurile maxime de reziduuri (NMA) de pesticide admise in actele normative in
vigoare.
Art. 2
Probele se preleveaza de catre inspectorii fitosanitari din cadrul
unitatilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
Art. 3
Nivelul maxim de reziduuri pentru o planta sau un produs vegetal ia in
considerare nivelul maxim care poate fi prezent intr-o proba compozita, care a
fost obtinuta din mai multe unitati din produsul tratat si care trebuie sa
reprezinte nivelul mediu de reziduuri dintr-un lot. Nivelurile maxime admise se
aplica la o proba vrac compusa, obtinuta din una pana la zece probe primare.
Art. 4
In sensul prezentului ordin, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) portiunea de analizat - o cantitate reprezentativa, de marime adecvata,
din materialul extras din proba de analizat, care permite masurarea
concentratiei reziduurilor. Pentru a extrage portiunea de analizat se poate
utiliza un instrument de prelevare;
b) proba analitica - materialul pregatit pentru analiza, obtinut din proba
de laborator prin separarea portiunii din produs care trebuie analizata, urmata
de amestecare, macinare, tocare fina etc., in vederea extragerii portiunii de
analizat cu o eroare minima de prelevare.
La pregatirea probei analitice se vor lua in considerare prevederile anexei
nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului si al
ministrului sanatatii nr. 474/738/2003 privind stabilirea nivelurilor maxime de
reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale, care specifica partea din
produs pentru care se stabilesc niveluri maxime de reziduuri, astfel ca
portiunea din produs care urmeaza sa fie analizata poate include parti care, in
mod normal, nu sunt consumate;
c) proba in vrac/proba reunita - proba reunita, combinata si bine
omogenizata, obtinuta din probele primare prelevate dintr-un lot.
Probele primare trebuie sa contina suficient material pentru a permite
extragerea tuturor probelor de laborator din proba in vrac.
In cazul in care in timpul colectarii probei sau probelor primare se
pregatesc probe de laborator separate, proba in vrac este suma probelor de
laborator la momentul prelevarii probelor din lot.
d) proba de laborator - proba expediata la laborator sau primita de
laborator, constand intr-o cantitate reprezentativa de material extrasa din
proba in vrac. Proba de laborator poate fi constituita din intreaga proba in
vrac sau o portiune din aceasta. Pentru a obtine probele de laborator unitatile
nu vor fi taiate sau divizate. Se pot pregati probe de laborator duplicat;
e) lotul - o cantitate din produsul alimentar livrat la un moment dat,
despre care inspectorul de prelevare stie sau presupune ca are caracteristici
comune, cum ar fi: origine, producator, varietate, ambalator, tip de ambalaj, marcare,
expeditor etc. Un lot suspect este un lot care, din orice motiv, este suspectat
ca ar contine un nivel excesiv de reziduuri. Un lot nesuspect este un lot
pentru care nu exista nici un motiv de suspiciune ca ar contine un nivel
excesiv de reziduuri. Daca un transport de marfa este constituit din loturi
care pot fi identificate ca provenind de la diferiti cultivatori, fiecare lot
va fi tratat separat. Un transport de marfa poate fi constituit din unul sau
mai multe loturi. Daca nu se poate stabili cu certitudine marimea sau
marginile/limitele fiecarui lot dintr-un transport mare, atunci fiecare serie
de vagoane, camioane, cale de vapor poate fi considerata un lot separat. Un lot
poate fi amestecat prin procese de fabricare sau de sortare.
f) proba primara/proba increment - una sau mai multe unitati luate dintr-un
singur loc al lotului. Este de preferat ca locul din care se preleveaza o proba
primara din lot sa fie ales prin sondaj, dar daca acest lucru nu este practic
posibil, acesta se alege in mod aleatoriu din partile accesibile ale lotului.
Numarul de unitati necesare pentru a constitui o proba primara depinde de
marimea si de numarul probelor de laborator cerute. Daca se preleveaza din lot
mai mult de o proba primara, fiecare proba primara trebuie sa contribuie in
aceeasi proportie la proba in vrac. Daca unitatile sunt de dimensiuni medii sau
mari, iar amestecarea probei in vrac nu ar permite obtinerea de probe de
laborator reprezentative sau daca unitatile (de exemplu, fructe moi) pot fi
afectate prin amestecare, acestea pot fi impartite aleatoriu, in momentul
prelevarii probelor primare, in probe de laborator duplicat. Daca probele
primare sunt prelevate la diferite intervale de timp in timpul incarcarii sau
descarcarii unui lot, "pozitia" de prelevare este de fapt un anumit
moment din perioada in care se realizeaza incarcarea sau descarcarea lotului.
Pentru a obtine probe primare unitatile nu vor fi taiate sau divizate;
g) proba - una sau mai multe unitati selectate dintr-o populatie de unitati
ori o portiune selectata dintr-o cantitate mai mare de material. Pentru ca o
proba sa fie reprezentativa pentru acel lot sau proba in vrac, se ia in
considerare exclusiv continutul de reziduuri de pesticide pe care il poate avea
aceasta;
h) prelevarea - procedura utilizata pentru a extrage si a constitui o
proba;
i) instrumentul de prelevare - o lingura, un caus si/sau o sonda, utilizate
pentru a preleva o unitate dintr-un material in vrac sau din ambalaje care sunt
prea mari pentru a fi utilizate ca probe primare.
Instrumentele specifice de prelevare sunt descrise de standardele
internationale ISO 950 privind prelevarea cerealelor (boabe), ISO 951 privind
prelevarea leguminoaselor uscate ambalate in pungi si ISO 1839 privind
prelevarea ceaiului.
Pentru materiale cum ar fi frunze in vrac poate fi considerata instrument
de prelevare chiar mana inspectorului care preleveaza proba;
j) inspectorul de prelevare - o persoana instruita in procedurile de
prelevare si autorizata, de catre autoritatile competente, pentru a preleva
probe.
Inspectorul este responsabil cu toate procedurile care duc la si care
includ prepararea, ambalarea si expedierea probelor de laborator. Acesta
trebuie sa respecte procedurile de prelevare specificate, sa furnizeze toate
informatiile despre probe si sa colaboreze cu laboratorul care efectueaza
analizele;
k) marimea probei - numarul de unitati sau cantitatea de material care
constituie o proba;
l) unitatea - portiunea cea mai mica dintr-un lot, care trebuie prelevata
pentru a constitui proba primara sau o parte din aceasta.
Unitatile vor fi identificate astfel:
a) fructe si legume proaspete. Fiecare fruct sau leguma intreaga ori un
grup din acestea (de exemplu, strugurii) va forma o unitate, exceptand cazurile
in care acestea sunt mici. Unitati de produse mici, ambalate, pot fi
identificate conform lit. b). Daca un instrument de prelevare poate fi utilizat
fara a afecta materialul, acesta poate servi la constituirea de unitati.
Fructele sau legumele proaspete nu vor fi taiate sau divizate pentru a obtine
unitati;
b) produse ambalate. Cele mai mici ambalaje individuale vor fi considerate
unitati. Daca cele mai mici ambalaje sunt prea voluminoase, atunci materialul
va fi prelevat ca produse in vrac, conform lit. c). Daca cele mai mici ambalaje
sunt foarte mici, un pachet de ambalaje poate forma o unitate;
c) materiale in vrac si pachete mari care sunt prea voluminoase pentru a fi
luate ca probe primare. In acest caz unitatile se obtin cu ajutorul unui
instrument de prelevare.
CAP. 2
Proceduri de prelevare*1)
*1) Daca este necesar, pot fi adoptate recomandarile ISO pentru prelevarea
cerealelor (ISO 950 din 1979 - prelevarea cerealelor) sau a altor produse
transportate in vrac.
Art. 5
Din fiecare lot care urmeaza sa fie verificat se vor preleva probe separat.
Art. 6
In cursul prelevarii si pregatirii probelor de laborator se iau masuri
pentru evitarea oricarei contaminari si deteriorari a acestora, care ar putea
afecta rezultatele analitice.
Art. 7
(1) Numarul minim de probe primare care se preleveaza dintr-un lot este
stabilit in tabelul nr. 1.
(2) Pe cat posibil, fiecare proba primara va fi prelevata dintr-un loc ales
in mod aleatoriu din lot.
(3) Probele primare trebuie sa contina suficient material pentru a
constitui probele de laborator cerute din lotul respectiv.
Art. 8
(1) Procedurile pentru pregatirea probei in vrac sunt descrise in tabelul
nr. 2.
(2) Probele primare trebuie combinate si bine amestecate pentru a forma
proba in vrac.
(3) Daca prin procesul de amestecare sau subdivizare a probei in vrac
unitatile se pot deteriora si astfel vor fi afectate reziduurile ori daca
unitatile mari nu pot fi amestecate pentru a da o distributie a reziduurilor
mai uniforma, atunci, in momentul prelevarii probelor primare, unitatile
trebuie repartizate aleatoriu in probe de laborator duplicat.
(4) In acest caz, rezultatul care se va utiliza va reprezenta media
rezultatelor valabile obtinute din probele de laborator analizate.
Art. 9
(1) Daca proba in vrac este mai mare decat a fi necesar pentru o proba de
laborator, aceasta va fi divizata pentru a obtine o portiune reprezentativa.
(2) Se poate utiliza un instrument de prelevare, impartirea in sferturi sau
alt proces corespunzator de reducere a volumului, insa unitatile de produse
vegetale proaspete nu vor fi taiate sau divizate.
(3) Daca este necesar, in aceasta etapa se vor preleva probe de laborator
duplicat sau acestea pot fi pregatite prin procedura descrisa mai sus.
(4) Dimensiunile minime ale probelor de laborator sunt prezentate in
tabelul nr. 2.
Art. 10
(1) Prelevarea de probe se efectueaza in baza unui proces-verbal prin care
se identifica natura si originea lotului, proprietarul, furnizorul sau
transportatorul acestuia, data si locul prelevarii si orice alte informatii
relevante.
(2) Se va inregistra orice deviere de la metoda de prelevare recomandata.
(3) Fiecare proba de laborator va fi insotita de un exemplar semnat al
procesului-verbal de prelevare, un alt exemplar va fi pastrat de inspectorul de
prelevare, iar un al treilea exemplar va fi inmanat proprietarului lotului sau
unui reprezentant al acestuia, indiferent daca acesta va primi sau nu o proba
de laborator.
(4) Daca procesele-verbale de prelevare sunt in format electronic, acestea
vor fi distribuite acelorasi persoane mentionate mai sus si se va pastra o
copie verificabila pentru audit.
Art. 11
(1) Fiecare proba de laborator va fi introdusa intr-un container curat si
inert, care sa ofere o protectie adecvata impotriva contaminarii, deteriorarii
si scurgerilor in timpul transportului si al depozitarii. Se va evita orice
deteriorare a probelor in timpul transportului: fructele si legumele in stare
proaspata vor fi pastrate la rece, iar cele congelate trebuie sa ramana ca
atare.
(2) Containerul va fi etichetat si sigilat astfel incat sa nu poata fi
deschis sau sa nu se poata indeparta eticheta fara a se deteriora sigiliul si
va fi insotit de un proces-verbal de prelevare.
(3) Eticheta aplicata pe container contine urmatoarele date:
a) felul probei;
b) data si locul prelevarii probei;
c) numele si prenumele persoanei care a facut prelevarea;
d) scopul prelevarii probei;
e) destinatia probei.
(4) Proba trebuie sa ajunga la laborator cat mai curand posibil.
Art. 12
(1) Proba de laborator va primi un cod de identificare unic care va fi
trecut in fisa probei, impreuna cu data receptiei si greutatea probei.
(2) Partea din produs care urmeaza sa fie analizata*2) (proba analitica)
trebuie separata cat mai curand posibil.
(3) Daca nivelul de reziduuri trebuie calculat astfel incat sa includa
partile care nu sunt analizate*3), se va inregistra greutatea partilor
separate.
------------
*2) Partea din produs la care se aplica limita maxima prevazuta in anexa
nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor, apelor si mediului si al
ministrului sanatatii nr. 474/738/2003 privind stabilirea nivelurilor maxime de
reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale, publicat in Monitorul
Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 608 si 608 bis din 27 august 2003.
*3) De exemplu, samburii fructelor samburoase nu sunt analizati, dar
nivelul de reziduuri se calculeaza presupunand ca acestia sunt inclusi in proba
de analizat, dar nu contin reziduuri.
Art. 13
(1) Daca este cazul, proba analitica se va marunti si se va amesteca pentru
a permite extragerea portiunilor analitice reprezentative.
(2) Marimea portiunii analitice se va determina in functie de metoda de
analiza si de eficacitatea amestecarii.
(3) Metodele de maruntire si amestecare vor fi inregistrate si nu trebuie
sa afecteze reziduurile prezente in proba analitica.
(4) Daca este cazul, proba analitica va fi prelucrata in conditii speciale,
de exemplu la temperaturi sub zero grade, pentru a reduce la minimum efectele
adverse.
(5) In cazul in care prelucrarea ar afecta reziduurile si daca nu exista
proceduri practice alternative, portiunea analitica poate fi constituita din
unitati intregi sau segmente indepartate din unitati intregi.
(6) Daca portiunea analitica consta in cateva unitati sau segmente, este
putin probabil sa fie reprezentativa pentru proba analitica si este necesar sa
se analizeze un numar suficient de portiuni similare pentru a putea indica
gradul de incertitudine a valorii medii.
(7) Daca portiunile analitice urmeaza sa fie depozitate inainte de
efectuarea analizei, metoda si perioada de depozitare nu trebuie sa afecteze
nivelul de reziduuri prezente.
(8) Daca este necesar, trebuie extrase portiuni suplimentare pentru
confirmare.
Art. 14
(1) Rezultatele analitice trebuie sa fie obtinute pornind de la una sau mai
multe probe de laborator prelevate dintr-un lot si care sunt receptionate
intr-o stare corespunzatoare pentru analiza.
(2) Rezultatele trebuie sa fie insotite de date acceptabile privind
controlul calitatii.
(3) Daca un reziduu depaseste nivelul maxim admis, se va confirma identitatea
acestuia, iar concentratia sa va fi verificata prin analizarea uneia sau mai
multor portiuni analitice suplimentare, prelevate din proba sau din probele de
laborator initiale.
(4) Nivelurile maxime admise se aplica la proba in vrac.
(5) Lotul respecta nivelurile maxime admise de reziduuri numai daca
rezultatele analitice nu depasesc valorile stabilite.
(6) In cazul in care rezultatele pentru proba in vrac depasesc nivelurile
maxime admise, constatarea faptului ca lotul nu respecta nivelurile maxime
admise se face tinand seama de rezultatele obtinute pornind de la una sau mai
multe probe de laborator si de acuratetea si precizia analizei, indicate de
datele privind controlul calitatii.
Tabelul nr. 1
Numarul minim de probe primare ce trebuie prelevate dintr-un lot
______________________________________________________________________________
| | Numarul minim de probe primare ce
|
| | trebuie prelevate din lot
|
|______________________________________|_______________________________________|
| Produse ambalate sau in vrac, care | 1 (un lot poate fi amestecat prin
|
| pot fi considerate ca fiind bine | sortare sau prin procesul de
|
| amestecate sau omogene | fabricatie)
|
|______________________________________|_______________________________________|
| Produse ambalate sau in vrac, care | Pentru produsele alimentare primare |
| pot sa nu fie bine amestecate ori | constituite din unitati mari, numarul
|
| omogene | minim de probe primare trebuie sa
|
| | respecte numarul minim de unitati
|
| | cerute pentru proba de laborator (a
se|
| | vedea tabelul nr. 2).
|
|______________________________________|_______________________________________|
|______________________________________|_______________________________________|
| Greutatea lotului in kg |
|
|______________________________________|_______________________________________|
| < 50 |
3 |
|______________________________________|_______________________________________|
| 50 - 500 | 5
|
|______________________________________|_______________________________________|
| > 500 |
10 |
|______________________________________|_______________________________________|
| sau: | |
|______________________________________|_______________________________________|
| Numarul de cutii, cartoane sau alte |
|
| recipiente din lot | |
|______________________________________|_______________________________________|
| 1 - 25 | 1
|
|______________________________________|_______________________________________|
| 26 - 100 | 5
|
|______________________________________|_______________________________________|
| > 100 |
10 |
|______________________________________|_______________________________________|
Tabelul nr. 2
Descrierea probelor primare si greutatea minima a probelor de laborator
______________________________________________________________________________
|Nr. | Clasificarea | Exemple | Natura probei primare |
Greutatea|
|crt.| produsului | | care trebuie prelevata | minima a
|
| | | | | fiecarei
|
| | | | | probe de
|
| | | | |
laborator|
|____|_____________________|______________|_________________________|__________|
| Produse alimentare primare |
|______________________________________________________________________________|
| 1.| Toate fructele proaspete
|
| | Toate legumele proaspete, inclusiv cartofi si sfecla de zahar, fara
|
| | plante aromate
|
|____|_________________________________________________________________________|
|1.1.| Produse proaspete de| Bace, mazare, | Unitati intregi sau | 1 kg
|
| | dimensiuni mici | masline | produse ambalate ori |
|
| | In general, unitati | | unitati prelevate cu un|
|
| | < 25 g | | instrument de
prelevare| |
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
|1.2.| Produse proaspete de| Mere, | Unitati intregi | 1 kg
(cel|
| | dimensiuni medii, in| portocale | | putin 10
|
| | general unitati de | | | unitati)
|
| | 25 - 250 g | | |
|
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
|1.3.| Produse proaspete de| Varza, | Unitati intregi | 2 kg
(cel|
| | dimensiuni mari, in | castraveti, | | putin 5
|
| | general > 250 g | struguri | |
unitati) |
| | | (ciorchini) | |
|
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
| 2.| Leguminoase | Fasole uscata,| | 1 kg
|
| | | mazare uscata | |
|
|
|_____________________|_______________|________________________|__________|
| | Cereale boabe | Orez, grau | | 1 kg
|
| |_____________________|_______________|________________________|__________|
| | Nuci | Cu exceptia | | 1 kg
|
| | | nucilor de | |
|
| | | cocos | |
|
| |
|_______________|________________________|__________|
| | | Nuci de cocos | | 5
unitati|
|
|_____________________|_______________|________________________|__________|
| | Seminte oleaginoase | Arahide | | 0,5 kg
|
|
|_____________________|_______________|________________________|__________|
| | Seminte pentru | Boabe de cafea| | 0,5 kg
|
| | bauturi si dulciuri | | |
|
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
| 3.| Plante aromate | Patrunjel | Unitati intregi | 0,5 kg
|
| | proaspete |_______________|
|__________|
| | | Altele | | 0,2 kg
|
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
| | (pentru plante aromate uscate a se vedea sectiunea a 4-a din |
|
| | tabel) |
|
|____|______________________________________________________________|__________|
| | Condimente | Condimente | Unitati intregi sau | 0,1 kg
|
| | | uscate | unitati prelevate cu |
|
| | | | un instrument de |
|
| | | | prelevare | |
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
| Alimente procesate
|
|______________________________________________________________________________|
| 4.| Produse alimentare secundare de origine vegetala, fructe, legume,
|
| | verdeturi uscate, produse cerealiere macinate
|
| | Produse derivate de origine vegetala, ceai, plante pentru ceai, uleiuri
|
| | vegetale, sucuri si produse diverse, de exemplu masline prelucrate si
|
| | melasa de citrice
|
| | Alimente de origine vegetala fabricate (un singur ingredient), cu sau
|
| | fara agenti de conditionare sau ingrediente secundare ca agenti de
|
| | aromatizare, condimente si plante aromate, care sunt in mod normal
|
| | preambalate si gata de consum, gatite sau ca atare
|
| | Alimente de origine vegetala fabricate (din mai multe ingrediente),
|
| | inclusiv produse cu ingrediente de origine animala, in care predomina
|
| | ingredientele de origine vegetala, paine si alte produse preparate din
|
| | cereale |
|____|_________________________________________________________________________|
|4.1.| Produse cu valoare | | Pachete sau unitati | 0,1 kg*)
|
| | mare pe unitate | | prelevate cu un | |
| | | | instrument de prelevare|
|
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
|4.2.| Produse solide cu | Hamei, ceai, | Unitati ambalate sau | 0,2 kg
|
| | densitate mica in | plante pentru | unitati prelevate cu un|
|
| | vrac | ceai | instrument de prelevare|
|
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
|4.3.| Alte produse solide | Paine, faina, | Ambalaje sau alte | 0,5 kg
|
| | | fructe uscate | unitati intregi ori |
|
| | | | unitati prelevate cu un|
|
| | | | instrument de prelevare|
|
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
|4.4.| Produse lichide | Uleiuri, | Unitati ambalate sau | 0,5 l
sau|
| | | vegetale, | unitati prelevate cu un| 0,5 kg
|
| | | sucuri | instrument de prelevare|
|
|____|_____________________|_______________|________________________|__________|
*) Poate fi prelevata o proba de laborator mai mica dintr-un produs cu
valoare exceptional de mare. In acest caz motivul va fi specificat in
procesul-verbal de prelevare.
ANEXA 2
- model -
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR, APELOR SI PROTECTIEI MEDIULUI
PROCES-VERBAL
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii
analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide
nr. ..... din ..............., localitatea ..............
Subsemnatul ........................., in calitate de inspector fitosanitar
din cadrul ..............................., atest ca in ziua de .........., ora
....., s-a realizat prelevarea de probe in vederea efectuarii analizelor de
laborator, in conformitate cu legislatia in vigoare, dintr-un lot de
................, in cantitate de .................... . Datele de identificare
a lotului: .................................................................. .
Cantitatea de probe prelevate a fost de ................................. .
Prelevarea probelor a fost facuta de la agentul economic .................,
cu sediul in ............................., inmatriculat la Oficiul registrului
comertului ............................. sub nr. ................, codul fiscal
..............., reprezentat de domnul/doamna ................................,
nascut/nascuta la data de .........., in localitatea .........................,
judetul/sectorul ......................., domiciliat/domiciliata in localitatea
.........................., str. ................................... nr. .....,
bl. ....., sc. ....., ap. ...., judetul/sectorul .........., cu resedinta in
....................., legitimat/legitimata cu actul de identitate ............
seria ... nr. ........., eliberat de .................. la data de .......... .
Mentiuni:
...............................................................................
............................................................................. .
Inspector fitosanitar, Reprezentantul agentului economic,
...................... ..................................