ORDIN
Nr. 28 din 2 martie 1999
privind masurile pentru prevenirea raspandirii si diminuarea pagubelor produse
de raia neagra a cartofului, produsa de ciuperca Synchytrium endobioticum
(Schilb.) Perc.
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII SI ALIMENTATIEI
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 486 din 8 octombrie 1999
Ministrul agriculturii si alimentatiei,
vazand Nota nr. 65.054 din 18 februarie 1999 a Directiei protectia
plantelor si carantina fitosanitara din cadrul Ministerului Agriculturii si
Alimentatiei,
avand in vedere prevederile Legii nr. 5/1982 privind protectia plantelor
cultivate si a padurilor si regimul pesticidelor, cu modificarile ulterioare,
precum si Directiva 69/464/CEE privind lupta impotriva bolii raia neagra a
cartofului,
tinand seama de faptul ca raia neagra a cartofului (Synchytrium
endobioticum) reprezinta o boala deosebit de periculoasa, constituind un risc
permanent de diminuare a productiilor de cartof si de raspandire pe noi
suprafete,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 6/1999 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei,
emite urmatorul ordin:
Art. 1
Cultivarea cartofului de samanta se va face numai pe suprafetele pentru
care se elibereaza autorizatii de producator de catre inspectoratele judetene
pentru calitatea semintelor si materialului saditor si inspectoratele judetene
de protectia plantelor si carantina fitosanitara, prin care se atesta ca
suprafetele respective sunt libere de Synchytrium endobioticum.
Art. 2
(1) Controlul pentru depistarea ciupercii Synchytrium endobioticum si
inventarierea suprafetelor contaminate se vor face prin controlul culturii
cartofului in perioada de vegetatie, de la inflorit pana la recoltare si mai
ales la recoltare, cu respectarea instructiunilor prevazute in anexa la
prezentul ordin.
(2) Carantinarea suprafetelor gasite contaminate se va face prin
delimitarea acestora cu o zona de protectie corespunzatoare, la propunerea
inspectoratelor judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara, cu
confirmarea Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara si cu aprobarea
Ministerului Agriculturii si Alimentatiei.
(3) Suprafetele contaminate se vor decarantina numai daca in urma
controalelor oficiale au fost gasite libere de Synchytrium endobioticum.
Art. 3
O parcela este considerata contaminata in cazul in care prezenta
simptomelor raiei negre este depistata pe cel putin o planta.
Art. 4
Productia de cartof de samanta de pe suprafetele gasite contaminate va fi
utilizata in mod obligatoriu pentru consum colectiv sau industrial, cu
inactivarea prin fierbere a parazitului.
Art. 5
Circulatia cartofului de pe suprafetele contaminate se va face cu
respectarea normelor de carantina fitosanitara.
Art. 6
In parcelele contaminate nu se pot cultiva:
a) cartofi;
b) alte solanacee;
c) nici o planta destinata replantarii.
Art. 7
Se interzice detinerea materialului infectios de Synchytrium endobioticum
de catre orice persoana juridica sau fizica.
Art. 8
Se pot autoriza derogari de la masurile prevazute la art. 6 si 7, pentru
scopuri stiintifice, teste si lucrari de selectie, in conditiile in care aceste
derogari nu aduc prejudicii combaterii raiei negre a cartofului si nu
constituie un risc pentru raspandirea acestei boli criptogamice, precum si de
la cele prevazute la art. 6 lit. a), pentru cultivarea pe suprafetele
contaminate a cartofului de consum din soiuri rezistente la patotipurile
existente in zona.
Art. 9
Directia de protectia plantelor si carantina fitosanitara, Laboratorul
Central pentru Carantina Fitosanitara, inspectoratele judetene de protectia
plantelor si carantina fitosanitara si inspectoratele judetene pentru calitatea
semintelor si materialului saditor vor aduce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 10
Prezentul ordin intra in vigoare dupa 20 de zile de la data publicarii lui
in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
p. Ministrul agriculturii si alimentatiei,
Stefan Pete,
secretar de stat
ANEXA 1
INSTRUCTIUNI
privind depistarea raiei negre a cartofului (Synchytrium endobioticum)
Controlul pentru depistarea raiei negre a cartofului se executa in timpul
perioadei de vegetatie, de la inflorire si pana la recoltarea cartofului si mai
ales la recoltare.
Organizarea si coordonarea actiunilor de control se vor face de catre
directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara judetene si a
municipiului Bucuresti, prin inspectoratele judetene de protectia plantelor si
carantina fitosanitara. La aceste actiuni vor participa, de asemenea,
inspectorii aprobatori din cadrul inspectoratelor judetene pentru calitatea
semintelor si materialului saditor si producatorii de cartof de samanta
(societati, statiuni, institute, cultivatori din sectorul privat). Toti
factorii interesati (proprietari, distribuitori) vor primi dispozitii concrete
cu termene si raspunderi precise.
Dupa confirmarea Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara,
inspectoratele judetene de protectia plantelor si carantina fitosanitara vor
transmite unitatilor cultivatoare rezultatele controalelor.
Efectuarea controlului
Controlul se face prin cercetarea amanuntita a culturii, traversand
parcelele in doua diagonale scarificate, cercetand din distanta in distanta
cate o proba din 5 cuiburi scoase unul langa altul din acelasi rand. Cand
terenul este ingust sau neregulat, controlul se executa in zigzag.
Numarul probelor si numarul cuiburilor cercetate, in functie de suprafata,
sunt redate in tabelul de mai jos:
------------------------------------------------------
Suprafata Numarul Numarul
(ha) probelor cuiburilor
------------------------------------------------------
De la 0,01 - 0,02 8 40
0,02 - 0,04 15 75
0,04 - 0,06 20 100
0,06 - 0,08 25 125
0,08 - 0,1 30 150
0,1 - 0,2 35 175
0,2 - 0,4 45 225
0,4 - 0,6 50 250
0,6 - 0,8 60 300
0,8 - 1 70 350
1 - 5 80 400
5 - 10 100 500
10 - 15 120 600
15 - 20 140 700
------------------------------------------------------
Suprafetele mai mari de 20 ha se impart in parcele de cate 20 ha, cercetandu-se
fiecare parcela separat.
Cuiburile de cartof se scot cu cazmaua, analizandu-se tuberculii si
tulpinile. In cazul in care se constata prezenta tumorilor, terenul se
considera infestat, parcelele infestate vor fi carantinate in intregime sau
numai partial, in functie de numarul focarelor identificate.
Cand boala nu poate fi determinata cu precizie in camp, probele
reprezentative se pun in borcan cu formol 5% si se trimit pentru analize
Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara.
Se interzic cu desavarsire ridicarea de probe suspecte si transportarea lor
pe alte terenuri sau localitati, fara a fi introduse in formol 5% .
Controlul fitosanitar la import se realizeaza prin verificarea documentelor
si a materialului vegetal la vagon, auto, vas, avion, colet, prin ridicarea
probelor conform normelor in vigoare si prin expedierea pentru analize
Laboratorului Central pentru Carantina Fitosanitara. Pe baza rezultatelor se
aproba importul.