Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 264 din 26 martie 1999

pentru aprobarea Normelor tehnice silvice privind gospodarirea vegetatiei forestiere de pe terenurile din afara fondului forestier national

ACT EMIS DE: MINISTERUL APELOR, PADURILOR SI PROTECTIEI MEDIULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 233 din 25 mai 1999


SmartCity3


    Ministrul apelor, padurilor si protectiei mediului,
    in temeiul art. 87 si 93 din Codul silvic - Legea nr. 26/1996,
    in baza art. 3 pct. 2 lit. b) si a art. 9 din Hotararea Guvernului nr. 104/1999 privind organizarea si functionarea Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului,
    emite prezentul ordin.

    1. Se aproba Normele tehnice silvice privind gospodarirea vegetatiei forestiere de pe terenurile din afara fondului forestier national, cuprinse in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    2. Directia generala a padurilor si Regia Nationala a Padurilor vor aduce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
    3. Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    4. Orice prevedere contrara prezentului ordin isi inceteaza aplicabilitatea incepand cu data intrarii in vigoare a acestuia.

                      Ministrul apelor, padurilor
                        si protectiei mediului,
                            Romica Tomescu

    ANEXA 1

                         NORME TEHNICE SILVICE
privind gospodarirea vegetatiei forestiere de pe terenurile din afara fondului forestier national

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    Art. 1
    Vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier national este constituita din:
    a) vegetatia forestiera de pe pasunile impadurite;
    b) perdelele forestiere de protectie a terenurilor agricole, inclusiv arborii izolati sau palcurile de arbori de pe pajisti;
    c) plantatiile forestiere de pe terenurile degradate;
    d) plantatiile forestiere si arborii din zonele de protectie a lucrarilor hidrotehnice si de imbunatatiri funciare, precum si cei situati de-a lungul cursurilor de apa si al canalelor de irigatie;
    e) perdelele forestiere de protectie si arborii situati de-a lungul cailor de comunicatie din extravilan;
    f) zonele verzi din jurul oraselor si comunelor, altele decat cele cuprinse in fondul forestier national, parcurile din intravilan cu specii forestiere exotice, precum si jnepenisurile din zona alpina;
    g) parcurile dendrologice, altele decat cele cuprinse in fondul forestier national.
    Art. 2
    Proprietarii si detinatorii de terenuri cu vegetatie forestiera din afara fondului forestier national au obligatia sa asigure paza acesteia, sa ia masuri de prevenire si stingere a incendiilor, sa respecte dispozitiile cu privire la ingrijirea, protectia padurilor si combaterea daunatorilor acestora, precum si cele referitoare la circulatia materialelor lemnoase.
    Art. 3
    Gospodarirea vegetatiei forestiere de pe terenurile situate in afara fondului forestier national este supusa prezentelor norme tehnice silvice, pentru a se asigura ocrotirea acesteia si exercitarea in conditii optime a functiilor pentru care a fost creata.

    CAP. 2
    Administrarea, paza si evidenta vegetatiei forestiere situate pe terenurile din afara fondului forestier national

    Art. 4
    Vegetatia forestiera situata pe terenuri din afara fondului forestier national, prevazuta la art. 1, se administreaza de catre proprietarii acestora - persoane fizice sau juridice - sau de imputernicitii legali ai acestora si se gospodareste potrivit prevederilor prezentelor norme tehnice silvice.
    Art. 5
    Proprietarii sau detinatorii de terenuri cu vegetatie forestiera din afara fondului forestier, precum si eventualii imputerniciti ai acestora au obligatia sa permita persoanelor imputernicite ale autoritatii publice centrale sau teritoriale care raspunde de silvicultura sa verifice modul in care sunt respectate normele tehnice silvice privind modul de gospodarire a vegetatiei forestiere de pe aceste terenuri.
    Art. 6
    Inspectoratele silvice teritoriale din subordinea Directiei generale a padurilor din cadrul autoritatii publice centrale care raspunde de silvicultura sunt obligate sa tina evidenta terenurilor cu vegetatie forestiera situate in afara fondului forestier national. Evidenta se va intocmi conform modelului prezentat in anexa nr. 1 la prezentele norme tehnice silvice, pe baza datelor obtinute de la oficiile judetene de cadastru si organizarea teritoriului. In cazul in care pentru anumite zone nu exista evidente cadastrale sau acestea nu contin date referitoare la vegetatia forestiera, evidenta acestor terenuri se va intocmi prin ocoalele silvice, pe baza informatiilor obtinute de la personalul silvic de teren sau de la organele administratiei publice locale.
    Art. 7
    Vegetatia forestiera situata pe terenurile din afara fondului forestier national se va incadra in categorii functionale, in functie de obiectivul sau de factorul de mediu pe care il protejeaza. Se prevad urmatoarele categorii functionale si simboluri cu care se inregistreaza in evidenta mentionata la art. 6:
    - P.A. - vegetatie forestiera cu functie de protectie a apelor;
    - P.S. - vegetatie forestiera cu functie de protectie a solului;
    - P.C. - vegetatie forestiera cu functie de protectie impotriva factorilor climatici daunatori, precum si pentru protectia unor obiective de interes national;
    - P.R. - vegetatie forestiera pentru protectia rezervatiilor si a monumentelor naturii sau avand rolul de conservare a unor ecosisteme de importanta stiintifica;
    - F.R. - vegetatie forestiera cu functie de recreere;
    - F.P. - vegetatie forestiera cu functie prioritara de productie.
    Propunerile de incadrare a terenurilor cu vegetatie forestiera pe categorii functionale se fac de catre personalul tehnic din inspectoratele silvice teritoriale, iar aprobarea incadrarii este de competenta conducerii inspectoratului silvic teritorial. In cazul pasunilor impadurite pentru care sunt intocmite studii de transformare, incadrarea pe categorii functionale se face prin aceste studii.

    CAP. 3
    Gospodarirea vegetatiei forestiere situate pe terenuri din afara fondului forestier national

    Art. 8
    (1) Proprietarii sau detinatorii de terenuri cu vegetatie forestiera din afara fondului forestier national care au obligatia, stabilita prin lege, de a asigura paza acesteia sunt raspunzatori de taierea, ruperea sau scoaterea din radacini, fara drept, de arbori, puieti sau lastari, precum si de defrisarea ilegala a acestei vegetatii.
    (2) In cazul in care detinatorul terenului cu vegetatie forestiera din afara fondului forestier national nu poate asigura paza acesteia si nici nu poate angaja un paznic competent sa execute aceasta prestatie, se poate adresa in scris ocolului silvic in a carui raza teritoriala se afla terenul, solicitand ca acesta sa asigure paza prin personalul silvic de teren, pe baza de contract, contra cost.
    Art. 9
    (1) Proprietarii sau detinatorii terenurilor cu vegetatie forestiera situate in afara fondului forestier national au obligatia sa le mentina in stare normala de sanatate si sa execute la timp lucrarile de igiena, precum si cele de prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor acestei vegetatii, stabilite de organele inspectoratului silvic teritorial, prin mijloace proprii sau prin unitati specializate, contra cost.
    (2) Proprietarii sau detinatorii terenurilor cu vegetatie forestiera situate in afara fondului forestier national vor semnala inspectoratului silvic teritorial sau ocolului silvic invecinat, imediat ce constata aparitia de boli sau de daunatori, si vor executa lucrarile de combatere, in conditiile prevazute la alineatul precedent.
    (3) In activitatea de depistare, prevenire si combatere a bolilor si daunatorilor vegetatiei forestiere inspectoratul silvic teritorial este obligat sa controleze starea de sanatate a vegetatiei forestiere si sa stabileasca, in cazul depistarii unor factori patologici, masurile de combatere necesare.
    Art. 10
    (1) Pe terenurile cu vegetatie forestiera situate in afara fondului forestier national pasunatul este permis numai cu acordul proprietarilor sau al detinatorilor legali si numai in conditiile in care nu se produc fenomene de eroziune a solului.
    (2) Pasunatul pe terenurile cu vegetatie forestiera proprietate publica, situate in afara fondului forestier national, este interzis in urmatoarele situatii:
    a) pe terenurile cu procese de eroziune si alunecari;
    b) pe terenurile cu vegetatie forestiera cu inaltime sub 3 m, in cazul pasunatului ovinelor, si sub 4 m, in cazul pasunatului bovinelor si cabalinelor;
    c) pe versantii directi ai lacurilor de acumulare care servesc la alimentarea cu apa a localitatilor;
    d) pe terenurile cu nisipuri mobile sau cu soluri scheletice;
    e) pe terenurile cu vegetatie forestiera in curs de regenerare;
    f) pe terenurile cu vegetatie forestiera afectate de fenomenul de uscare intensa;
    g) pe terenurile cu vegetatie forestiera, constituite ca rezervatii stiintifice sau situate in perimetrul parcurilor nationale constituite conform legii;
    h) in plantatiile forestiere de pe terenurile degradate, inclusiv in cele de pe terenurile constituite in perimetre de ameliorare;
    i) in vegetatia forestiera destinata ca zona de agrement si recreere pentru centrele urbane;
    j) in parcurile dendrologice si in cele de agrement.
    (3) Se recomanda proprietarilor sau detinatorilor de terenuri cu vegetatie forestiera proprietate privata sa nu practice pasunatul pe terenurile care le apartin, ce se incadreaza in categoriile prevazute la alin. (2), in vederea evitarii degradarii factorilor de mediu.
    Art. 11
    (1) Taierea vegetatiei forestiere de pe terenurile situate in afara fondului forestier national se va face la cererea proprietarilor sau a detinatorilor legali, numai dupa marcarea prealabila a acestora de catre organele silvice abilitate prin delegatia emisa o data cu predarea ciocanului de marcat, cu respectarea urmatoarelor conditii:
    a) taierea vegetatiei forestiere cu functii de protectie va fi admisa numai in cazurile in care vegetatia nu isi mai exercita functia de protectie stabilita de organele de specialitate din inspectoratele silvice teritoriale;
    b) taierea vegetatiei forestiere de pe pasunile impadurite, care sunt prevazute a fi transformate, se face cu respectarea varstelor de taiere prevazute in anexa nr. 2 la prezentele norme tehnice silvice;
    c) taierea vegetatiei forestiere cu functii de protectie se va face cu conditia ca aceasta sa fie urmata de regenerarea naturala sau artificiala;
    d) taierile pentru transformarea pasunilor impadurite se vor face potrivit reglementarilor prevazute la art. 13 - 18;
    e) perdelele forestiere de protectie si aliniamentele de arbori, cu stare de vegetatie lanceda sau cu fenomene de uscare anormala, se vor putea taia pe portiuni cu lungime de maximum 100 m, urmand ca portiunea alaturata sa fie taiata dupa regenerarea cu reusita definitiva a celei anterioare;
    f) vegetatia forestiera din parcurile situate in intravilanul localitatilor si din cele dendrologice se va putea taia numai la varsta exploatabilitatii fiziologice, cand se constata fenomenul de uscare;
    g) taierea se face cu respectarea instructiunilor tehnice privind termenele, modalitatile si epocile de recoltare, scoaterea si transportul materialului lemnos, emise de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura;
    h) taierile se vor face in regim codru sau crang, dupa caz, in functie de varsta vegetatiei, de speciile principale si de modul lor de regenerare, de provenienta speciilor (samanta sau lastari), de functia de protectie pe care o indeplineste etc.;
    i) vegetatia forestiera de pe terenuri degradate, a carei stare s-a deteriorat si nu isi mai exercita functia de protectie, se va putea taia pe parchete mici - sub 2 ha sau in benzi amplasate pe curba de nivel; taierea, urmata in mod obligatoriu de regenerare naturala sau de impadurire prin plantatii, dupa caz, se stabileste de inspectoratele silvice teritoriale;
    j) marcarea arborilor de catre organele silvice se face contra cost, la cererea scrisa a proprietarilor sau a detinatorilor terenurilor respective.
    (2) Taierea jnepenisurilor din zona alpina este interzisa.
    Art. 12
    Proprietarii sau detinatorii de terenuri cu vegetatie forestiera sunt obligati sa execute taierile de ingrijire specifice pentru mentinerea unei stari fitosanitare corespunzatoare. In mod deosebit se vor executa taierile de igiena, extragandu-se arborii atacati de boli sau daunatori si in curs de uscare sau uscati. Extragerea acestora se va face dupa marcarea lor prealabila de catre organele silvice teritoriale.

    CAP. 4
    Transformarea pasunilor impadurite

    Art. 13
    Transformarea pasunilor impadurite se face pe baza studiilor de transformare, intocmite de unitati specializate, abilitate de autoritatea publica centrala care raspunde de silvicultura, potrivit legii.
    Art. 14
    (1) Studiile de transformare a pasunilor impadurite se executa pe baza comenzilor date de proprietarii sau de detinatorii pasunilor impadurite si a contractelor incheiate intre parti. Continutul studiilor de transformare este prezentat in anexa nr. 3 la prezentele norme tehnice silvice.
    (2) Studiile de transformare a pasunilor impadurite sunt aplicabile pe o durata de maximum 10 ani.
    Art. 15
    (1) Se vor intocmi studii de transformare a pasunilor impadurite numai pentru acele trupuri de pasuni in care exista arboreturi care nu indeplinesc functii speciale de protectie, in urmatoarele conditii:
    a) arboreturile de pe terenuri cu panta medie de la 0 la 15 grade se pot taia ras, daca au cel putin varsta exploatabilitatii, lasandu-se arbori izolati cu coroana dezvoltata pentru a servi ca umbrare in timpul insolatiei puternice, precum si benzi de protectie a malurilor pe langa paraie;
    b) arboreturile de pe terenuri cu panta medie de 15 la 30 de grade se pot rari pana la o consistenta cuprinsa intre 0,2 - 0,4, in functie de panta terenului (0,2 la pante apropiate de 15 grade si 0,4 la pante apropiate de 30 de grade), daca acestea au cel putin varsta exploatabilitatii; reducerea consistentei va fi variabila, tinandu-se seama de conditiile de sol, de starea arboretului si de posibilitatile de instalare a vegetatiei ierboase pentru pasunat;
    c) arboreturile de pe terenurile cu panta de peste 30 de grade nu se defriseaza si nu se raresc; acestea vor fi parcurse cu lucrari de conservare care se executa conform Normelor tehnice pentru alegerea si aplicarea tratamentelor.
    De asemenea, sunt supuse regimului de protectie si deci nu vor fi transformate in pasuni arboreturile situate pe versantii directi ai lacurilor de acumulare, indiferent de panta terenului, pe o distanta de maximum 500 m de la limita acumularii;
    d) pentru arboreturile care nu ajung la varsta exploatabilitatii in deceniul urmator si au consistenta plina (peste 0,8) se vor prevedea taieri de ingrijire, in functie de stadiul de dezvoltare a acestora.
    (2) Vegetatia forestiera tanara, instalata ca urmare a neexecutarii lucrarilor de ingrijire si de intretinere a pasunilor, formata din lastarisuri, semintis, avand stadiul de dezvoltare nuelis - prajinis, respectiv cu diametrul mediu de maximum 10 cm, va fi propusa pentru curatare, cu respectarea conditiilor de panta si consistenta, prevazute la alin. (1) lit. a) - c).
    Art. 16
    Varstele exploatabilitatii la care arboreturile de pe pasunile impadurite pot fi exploatate sunt prevazute in anexa nr. 2, la rubrica "Codru", diminuate cu 10 ani.
    Art. 17
    Studiile de transformare a pasunilor impadurite se avizeaza de Comisia tehnico-economica pentru silvicultura din cadrul Ministerului Apelor, Padurilor si Protectiei Mediului, la cererea unitatii specializate care a intocmit studiul.
    Art. 18
    Marcarea arborilor de pe pasunile impadurite si intocmirea actelor de punere in valoare a vegetatiei forestiere pentru transformarea pasunilor impadurite se fac de catre organele silvice teritoriale, contra cost, la cererea proprietarilor sau a detinatorilor legali ai pasunilor impadurite.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 19
    Defrisarea vegetatiei forestiere de pe terenurile situate in afara fondului forestier national este interzisa in urmatoarele situatii:
    a) in zonele in care vegetatia forestiera indeplineste functiile speciale de protectie prevazute la art. 7;
    b) pe terenurile cu inclinare mai mare de 30 de grade;
    c) inainte de atingerea varstei exploatabilitatii prevazute in anexa nr. 2.
    Art. 20
    (1) Valorificarea materialului lemnos de pe terenurile cu vegetatie forestiera din afara fondului forestier national se face de catre detinatorii acestora.
    (2) Transportul materialului lemnos rezultat in urma taierilor vegetatiei forestiere de pe terenurile situate in afara fondului forestier national se face cu respectarea prevederilor Instructiunilor cu privire la circulatia si controlul circulatiei materialelor lemnoase si al instalatiilor de transformat lemn rotund, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 735/1998.
    Art. 21
    (1) Inspectoratele silvice teritoriale sunt obligate sa controleze modul de gospodarire a vegetatiei forestiere de pe terenurile situate in afara fondului forestier national si sa incheie procese-verbale de constatare in care sa consemneze si masurile ce trebuie luate de catre proprietari sau detinatori pentru respectarea reglementarilor de gospodarire in vigoare.
    (2) Controalele se vor organiza de inspectoratele silvice teritoriale, cu atragerea, dupa caz, si a personalului tehnic al ocolului silvic, de doua ori pe an, la inceputul si la sfarsitul sezonului de vegetatie, precum si ori de cate ori sunt primite sesizari ca se comit fapte ce contravin prevederilor Codului silvic.
    (3) La executarea controlului va participa si proprietarul sau delegatul persoanei juridice detinatoare, care va fi anuntat in prealabil in privinta datei controlului. In lipsa acestora, organele silvice vor putea solicita participarea unui delegat al consiliului local.
    Art. 22
    Anexele nr. 1 - 3 fac parte integranta din prezentele norme tehnice silvice.

    ANEXA Nr. 1
    la normele tehnice silvice

    Inspectoratul silvic teritorial ...............
    Judetul .......................................
    Comuna ........................................

                                EVIDENTA
terenurilor cu vegetatie forestiera situate in afara fondului forestier national

    Semnificatia coloanelor din tabelul de mai jos este urmatoarea:
    A = Amplasamentul (satul, denumirea locului, km etc.)
    B = Proprietarul sau detinatorul (numele persoanei fizice sau denumirea
        persoanei juridice)*2)
    C = Functia de protectie*3)
    D = Suprafata (ha/ari)*4)
    E = Lungimea (km/hm)
    F = Observatii sau precizari
___________________________________________________________________________
Nr.      Categoria de vegetatie       A      B      C      D      E      F
crt. _______________________________
     Simbol*1)       Categoria de
                     vegetatie
                     forestiera*1)
                     si, eventual,
                     denumirea
___________________________________________________________________________
 0       1                2           3      4      5      6      7     8
___________________________________________________________________________
     Unitatea de productie ......................
                           (numarul si denumirea)
___________________________________________________________________________
     TOTAL:
___________________________________________________________________________

    NOTA:
    *1) Se vor inscrie trupurile cu vegetatie forestiera, eventual cu denumirea acestora, precum si simbolul, astfel: A - pasune impadurita; B - perdea forestiera de protectie a terenurilor agricole; C - palcurile de arbori de pe pajisti; D - plantatie forestiera pe terenuri degradate; E - plantatie pentru protectia lucrarilor hidrotehnice sau a lucrarilor de imbunatatiri funciare; F - perdea forestiera de protectie a cailor de comunicatie; G - aliniamente de arbori de-a lungul drumurilor (km); H - zone verzi din jurul localitatilor; I - parcuri din intravilan, cu specii forestiere exotice; J - jnepenisuri din zona alpina; K - parcuri dendrologice care nu fac parte din fondul forestier national; L - zona de protectie a obiectivelor de interes national.
    *2) In cazul vegetatiei forestiere de pe pajisti (fanete sau pasuni), atunci cand intr-un bazin sau intr-o zona sunt mai multi proprietari persoane fizice se va inscrie in evidenta: "Proprietari din ........." (localitate, catun).
    *3) Se va inscrie simbolul categoriei functionale, potrivit precizarilor cuprinse la art. 7 din normele tehnice silvice.
    *4) Suprafata se inscrie la toate categoriile de vegetatie, cu exceptia aliniamentelor la care in coloana 7 se va inscrie lungimea in kilometri, cu o zecimala.

    ANEXA Nr. 2
    la normele tehnice silvice

                             VARSTELE DE TAIERE
pentru vegetatia forestiera de pe terenurile situate in afara fondului forestier national - pasuni impadurite

                                                     - varsta in ani -
_______________________________________________________________________
Nr.  Specia principala                     Codru            Crang
crt.                                  --------------   ----------------
                                       Maxim   Minim   Maxim    Minim
_______________________________________________________________________
 0          1                            2       3       4        5
_______________________________________________________________________
 1.  Molid                               80     65       -        -
 2.  Brad                               100     80       -        -
 3.  Pin                                 70     60       -        -
 4.  Fag - din samanta                  100     80      35       25
 5.  Fag - din lastari                   80     70      30       20
 6.  Mesteacan                           50     40       -        -
 7.  Gorun - din samanta                100     80      35       25
 8.  Gorun - din lastari                 80     60      30       20
 9.  Carpen                              60     40      35       20
10.  Stejar pedunculat - din samanta    100     80      35       25
11.  Stejar pedunculat - din lastari     80     60      30       20
12.  Garnita                             90     70      35       25
13.  Cer                                 80     65      30       20
14.  Tei                                 80     50      30       20
15.  Salcam                               -      -      30       15
16.  Plop indigen                         -      -      30       20
17.  Salcie - din renis                   -      -      35       20
18.  Salcie - din sulinari                -      -      20       10
19.  Anin                                 -      -      40       20
20.  Plop euramerican                    25     15       -        -
_______________________________________________________________________

    NOTA:
    Varstele maxime se au in vedere la arboreturile viguroase cu o productivitate superioara, iar cele minime la arboreturile cu stare de vegetatie lanceda si cu productivitate inferioara.
    Pentru vegetatia forestiera care indeplineste o functie prioritara de productie varstele prevazute la rubrica "Codru" se diminueaza cu 10 ani.

    ANEXA Nr. 3
    la normele tehnice silvice

                                 CONTINUTUL
              studiilor de transformare a pasunilor impadurite

    1. Situatia teritorial-administrativa
    - Denumirea detinatorului legal si sediul acestuia
    - Amplasarea teritoriala a trupurilor de pasune: comuna, ocol silvic, bazin hidrografic, vecinatati, limite, hotare
    - Documentele care atesta dreptul de proprietate sau de detinere legala; istoricul proprietatii
    2. Organizarea teritoriului
    - Denumirea trupurilor care fac obiectul studiului
    - Constituirea si materializarea parcelarului si a subparcelarului (borne, materializarea limitelor trupului, ale parcelelor si subparcelelor)
    3. Caracteristici geografice si climatice
    - Indicarea zonei geografice si caracteristica reliefului
    - Caracteristici geologice si petrografice
    - Altitudine, expozitie, panta
    - Reteaua hidrologica
    - Date climatice
    - Caracteristici pedologice
    - Date fitoclimatice
    4. Descrierea statiunii si a vegetatiei forestiere (descrierea parcelara)
    A. Date generale: parcela si subparcela, suprafata, categoria functionala
    B. Descrierea statiunii: forma de relief, configuratia terenului, expozitie, inclinare, altitudine, tip genetic de sol, tip de flora, tip de statiune, date caracteristice pentru statiune (eroziune, grohotis, stancarii etc.) si alte caracteristici ecopedologice care prezinta importanta pentru vegetatia forestiera ce se mentine sau pentru crearea pasunii
    C. Descrierea vegetatiei: specia - elementul de arboret, provenienta, varsta, proportia elementelor, clasa de productie, cresterea, volumul la hectar si pe subparcela; pe total se redau varsta medie, consistenta, volumul total, distanta pana la drumul auto, caracteristicile speciale
    D. Stabilirea categoriei functionale
    E. Propuneri: varsta exploatabilitatii, lucrari propuse in raport cu panta terenului si cu starea arboretului
    5. Planul decenal al taierilor de transformare si al lucrarilor de conservare sau de ingrijire a arboreturilor
    Acesta va cuprinde: numarul parcelei si indicativul subparcelei; suprafata; principalele date care justifica lucrarea propusa (proportia speciilor, varsta medie actuala, varsta exploatabilitatii, consistenta, clasa de productie medie, panta medie); volumul actual; lucrarile propuse (taiere rasa; taiere de reducere a consistentei la 0, ...; taieri de conservare; rarituri; taieri de igiena; curatarea pasunii de maracini si de lastari, pe terenurile cu panta de pana la 30 de grade); volumul de extras in deceniul urmator.
    6. Memoriu justificativ
    7. Harta pasunii impadurite
    a) Harta pasunii impadurite in situatia actuala
    b) Harta pasunii impadurite cu lucrari propuse

                                   *

    Precizari suplimentare
    a) La intocmirea studiului se vor folosi hartile existente la oficiile de cadastru si organizarea teritoriului sau cele din arhiva Institutului de Cercetari si Amenajari Silvice.
    In lipsa acestora se vor face ridicari in plan cu aparate tachimetrice pentru trupuri cu suprafata de peste 500 ha sau cu busola topografica la trupuri cu suprafata sub 500 ha. Limitele interioare ale parcelelor sau ale subparcelelor se vor ridica in plan cu busola topografica.
    b) Marimea parcelelor va fi determinata de existenta elementelor de relief - culmi, paraie, drumuri permanente etc.
    c) Criteriile de constituire a subparcelelor sunt urmatoarele:
    - inclinarea terenului intre limitele 0 - 15 grade, 15 - 30 de grade si peste 30 de grade;
    - consistenta arboretului, cu diferente de minimum 3 zecimi;
    - varsta arboretului, cu diferente de peste 10 ani la arboreturile echiene si peste 20 de ani la arboreturile relativ echiene sau relativ pluriene;
    - proportia speciilor in cazurile in care una dintre speciile principale are o pondere mai mare sau mai mica cu doua zecimi pe o suprafata de minimum 5 ha;
    - diferenta de o clasa de productivitate.
    d) Descrierea parcelara se face conform precizarilor cuprinse in normativele de amenajare a padurilor.
    e) Studiile de transformare se intocmesc in cinci exemplare pentru: beneficiar (proprietarul sau detinatorul legal al pasunii impadurite), ocolul silvic, directia silvica, Regia Nationala a Padurilor si arhiva unitatii care a intocmit studiul.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 264/1999

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 264 din 1999
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 264/1999
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu