Văzând Referatul de aprobare nr. 2.028 din 25 septembrie 2012, întocmit de Oficiul Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole (O.N.V.P.V.),având în vedere:– prevederile art. 20 din Legea viei şi vinului în sistemul organizării comune a pieţei vitivinicole nr. 244/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
– prevederile art. 8 lit. s) din Hotărârea Guvernului nr. 1.408/2009 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Oficiului Naţional al Viei şi Produselor Vitivinicole, cu modificările ulterioare,în temeiul prevederilor art. 7 alin. (5) din Hotărârea Guvernului nr. 725/2010 privind reorganizarea şi funcţionarea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, precum şi a unor structuri aflate în subordinea acestuia, cu modificările şi completările ulterioare, ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale emite prezentul ordin. Articolul I Anexele nr. 1 şi 5 la Ordinul ministrului agriculturii, pădurilor şi dezvoltării rurale nr. 732/2005 pentru aprobarea Listei denumirilor de origine controlată (DOC) pentru vinurile liniştite, admise pentru utilizare în România, a Listei denumirilor de origine controlată pentru vinurile spumante, admise pentru utilizare în România, a Listei indicaţiilor geografice pentru vinurile liniştite, admise pentru utilizare în România, a Listei indicaţiilor geografice pentru vinurile aromatizate, admise pentru utilizare în România, a Listei menţiunilor tradiţionale ale vinurilor, admise pentru utilizare în România, şi a Listei denumirilor de origine controlată (DOC) pentru vinurile petiante, admise pentru utilizare în România, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 726 din 10 august 2005, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi se înlocuiesc cu anexele nr. 1 şi 2, care fac parte integrantă din prezentul ordin. Articolul IIPrezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. p. Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Achim Irimescu, secretar de stat
ANEXA Nr. 1(Anexa nr. 1 la Ordinul nr. 732/2005) LISTA denumirilor de origine controlată (DOC) pentru vinurile liniştite, admise pentru utilizare în România I. Pentru vinurile originare din Regiunea Viticolă a Podişului Transilvaniei: 1. Târnave, însoţită sau neînsoţită de una dintre următoarele subdenumiri: – Blaj
– Jidvei
– Mediaş2. Alba Iulia 3. Sebeş - Apold 4. Aiud 5. Lechinţa II. Pentru vinurile originare din Regiunea Viticolă a Dealurilor Moldovei: 6. Cotnari 7. Iaşi, însoţită sau neînsoţită de una dintre următoarele subdenumiri: – Copou
– Bucium
– Uricani8. Bohotin 9. Huşi, însoţită sau neînsoţită de subdenumirea: – Vutcani10. Iana 11. Dealu Bujorului 12. Nicoreşti 13. Panciu 14. Odobeşti 15. Coteşti III. Pentru vinurile originare din Regiunea Viticolă a Dealurilor Munteniei şi Olteniei: 16. Cernăteşti - Podgoria 17. Dealu Mare, însoţită sau neînsoţită de una dintre următoarele subdenumiri: – Boldeşti
– Valea Călugărească
– Urlaţi
– Ceptura
– Tohani
– Breaza
– Merei
– Zoreşti18. Pietroasa 19. Ştefăneşti, însoţită sau neînsoţită de subdenumirea: – Costeşti20. Sâmbureşti 21. Drăgăşani 22. Banu Mărăcine 23. Segarcea 24. Mehedinţi, însoţită sau neînsoţită de una dintre următoarele subdenumiri: – Severin
– Corcova
– Golul Drâncei
– Vânju Mare
– OreviţaIV. Pentru vinurile originare din Regiunea Viticolă a Banatului: 25. Recaş 26. Banat, însoţită sau neînsoţită de una dintre următoarele subdenumiri: – Moldova Nouă
– Dealurile Tirolului
– SilagiuV. Pentru vinurile originare din Regiunea Viticolă a Crişanei şi Maramureşului: 27. Miniş 28. Crişana, însoţită sau neînsoţită de una dintre următoarele subdenumiri: – Diosig
– Biharia
– Şimleu SilvanieiVI. Pentru vinurile originare din Regiunea Viticolă a Colinelor Dobrogei: 29. Murfatlar, însoţită sau neînsoţită de una dintre următoarele subdenumiri: – Medgidia
– Cernavodă30. Babadag 31. Sarica Niculiţel, însoţită sau neînsoţită de subdenumirea: – Tulcea32. Adamclisi VII. Pentru vinurile originare din Regiunea Viticolă a Teraselor Dunării: 33. Oltina 34. Însurăţei ANEXA Nr. 2(Anexa nr. 5 la Ordinul nr. 732/2005) LISTA menţiunilor tradiţionale ale vinurilor, admise pentru utilizare în România 1. Vin cu denumire de origine controlată (DOC) urmat de menţiunea: – Cules la maturitatea deplină (CMD)
– Cules târziu (CT)
– Cules la înnobilarea boabelor (CIB)2. Rezervă *) 3. Vin de vinotecă **) 4. Vin tânăr ***) *) Rezervă este un vin cu denumire de origine controlată (DOC) maturat în baricuri minimum 6 luni şi învechit în sticlă minimum 6 luni. **) Vin de vinotecă este un vin cu denumire de origine controlată (DOC) învechit în sticlă minimum 4 ani, cu buchet format în sticlă în timpul învechirii şi care se comercializează atât timp cât îşi păstrează calităţile conferite de această menţiune tradiţională. ***) Vin tânăr este un vin introdus pe piaţă înainte de sfârşitul anului în care a fost produs.