Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 2240 din 23 noiembrie 2006

privind aprobarea Normativului feroviar „Infrastructura feroviara. Instalatii fixe. Tractiune electrica. Conductor de protectie principal. Partea 1: Calcul mecanic"

ACT EMIS DE: MINISTERUL TRANSPORTURILOR, CONSTRUCTIILOR SI TURISMULUI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 989 din 12 decembrie 2006



In temeiul prevederilor art. 4 lit. e) prima liniuţă din anexa nr. 1 „Regulamentul de organizare şi funcţionare a Autorităţii Feroviare Române - AFER" la Hotărârea Guvernului nr. 626/1998 privind organizarea şi funcţionarea Autorităţii Feroviare Române şi ale art. 5 alin. (4) din Hotărârea Guvernului nr. 412/2004 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului, cu modificările şi completările ulterioare,

ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului emite următorul ordin:

Art. 1. - Se aprobă Normativul feroviar „Infrastructură feroviară. Instalaţii fixe. Tracţiune electrică. Conductor de protecţie principal. Partea 1: Calcul mecanic", prevăzut în anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.

Art. 2. - Prevederile prezentului ordin se aplică în activităţile de proiectare, de construcţii-montaj, de modernizare, de reparare şi de întreţinere a instalaţiilor fixe de tracţiune electrică, de către operatorii economici persoane juridice române, autorizate ca furnizori feroviari de produse/servicii, la întocmirea caietelor de sarcini şi a specificaţiilor tehnice, de către administratorul infrastructurii feroviare şi de către gestionarii infrastructurii feroviare, precum şi la evaluarea conformităţii lucrărilor la instalaţiile fixe de tracţiune de către Autoritatea Feroviară Română - AFER.

Art. 3. - Nerespectarea prevederilor prezentului ordin atrage răspunderea juridică potrivit legii.

Art. 4. - Prezentul ordin se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Art. 5. - Prezentul ordin intră în vigoare în termen de 30 de zile de la data publicării.

p. Ministrul transporturilor, construcţiilor şi turismului,

Constantin Dascălii,

secretar de stat.

ANEXĂ*)

NORMATIV   FEROVIAR „Infrastructură feroviară. Instalaţii fixe. Tracţiune electrică. Conductor de protecţie principal.

Partea 1: Calcul mecanic"

PREAMBUL

Prezentul normativ feroviar stabileşte metodologia pentru calculul mecanic al conductorului de protecţie principal fiind folosită la lucrările de proiectare, reparare şi exploatare a instalaţiilor de protecţie împotriva electrocutărilor cauzate de defecte de izolaţie pe liniile de contact aeriene din instalaţiile fixe de tracţiune electrică.

Metodologia de calcul din acest normativ feroviar se utilizează pentru:

-  conductorul de protecţie principal care nu întoarce curentul de tracţiune (sau o parte din acest curent) la substaţia de tracţiune electrică (în ROMÂNIA acest tip de conductor poartă denumirea de «conductor colector», având condiţiile de utilizare reglementate de ID-33:77 Normativ pentru protecţia împotriva influenţelor căilor ferate electrificate monofazat 25kV, 50Hz, aprobat de MTTc cu Ordinul nr.1976 din 06.12.1977. şi Instrucţia 351:1988 Instrucţiuni pentru întreţinerea tehnică şi repararea instalaţiilor de semnalizare centralizare şi bloc (SCB)-1989- MTTc, Direcţia Linii şi Instalaţii aprobat cu ordin MTTc nr. 1749 din 23.09.1988); acest conductor este parcurs doar de curenţii de scurt circuit care apar datorită unui defect de izolaţie (de exemplu defectarea unuia dintre izolatoarele de pe stâlpii liniei de contact aeriene, având armăturile metalice legate la conductorul de protecţie principal);

-  conductorul de protecţie principal care în regim normal de funcţionare întoarce o parte din curentul de tracţiune la substaţia care alimentează zona de cale ferată electrificată; acest tip de conductor de protecţie principal este parcurs şi de curenţii de scurtcircuit datoraţi eventualelor defecte de izolaţie. Condiţiile minime de realizare şi de utilizare pentru acest conductor sunt indicate în SREN 50119, SR EN 50122-1.

Standardele prevăzute la capitolul 6 din prezentul normativ feroviar sunt documente normative de referinţă.

Cifrele din parantezele pătrate din cuprinsul normativului feroviar reprezintă numărul de ordine al documentelor de referinţă de la capitolul 6.

*) Anexa este reprodusă în facsimil.

1 GENERALITĂŢI

1.1  Introducere

Folosirea conductorului de protecţie principal ca măsură de prevedere pentru protecţia împotriva şocurilor electrice (prin atingerea unor obiecte metalice, care ajung accidental la o tensiune periculoasă pentru om, datorită defectelor de izolaţie în linia de contact aeriană, a căilor ferate electrificate 1x25 kV, 50 Hz şi 2x25 kV, 50 Hz este reglementată prin documentele normative: [10], [13], [18] şi [19].

Conductorul de protecţie principal conectează una sau mai multe construcţii metalice (lucrări de artă, elemente de susţinere a LCA, armături, etc), individual sau în grup, la unul dintre următoarele obiecte: priză de pământ, şină, priză mediană a unei bobine de joantă, priză mediană a unei bobine de joantă suplimentară.

In cazul unui defect de izolaţie la unul din stâlpii ale căror armături sunt legate la conductorul de protecţie principal, acesta din urmă este parcurs de curentul de scurtcircuit.

Conductorul de protecţie principal este suspendat pe stâlpii LCA cu ajutorul unor cleme de suspendare (cleme tip şa), fixate de stâlp cu ajutorul unor semibride metalice.

Calculul mecanic al conductorului de protecţie principal se efectuează pentru verificarea poziţiei conductorului în diferitele stări ale forţelor exterioare şi temperaturii mediului ambiant care acţionează asupra acestuia.

Forma geometrică pe care o capătă conductorul de protecţie principal sub influenţa acestor factori şi eforturile interne în conductor depind de lungimea deschiderii dintre stâlpii liniei de contact aeriene şi de denivelarea punctelor de susţinere aflate pe stâlpi.

Forma geometrică a curbei conductorului fiind stabilită (săgeţile în fiecare punct al acestuia şi săgeata maximă), se verifică distanţele minime admisibile ale conductorului de protecţie principal faţă de celelalte conductoare şi faţă de diferitele obstacole de care se apropie linia de contact aeriană. Aceste distanţe sunt funcţie de tensiunea nominală a liniei de contact aeriene pe care se montează conductorul de protecţie principal şi de natura şi importanţa obstacolului respectiv.

Calculul mecanic al conductorului de protecţie principal reglementat de acest normativ constă în stabilirea tracţiunilor normate în punctele de susţinere şi săgeţilor în deschideri şi se efectuează după metoda la stări limită prin care rezistenţele de calcul ale acestuia sunt stabilite în procente din rezistenţa de rupere calculată a conductorului [9].

De asemenea este efectuată o verificare din punct de vedere mecanic a rezistenţelor de calcul pentru clemele de ancorare, de întindere şi de susţinere utilizate pentru conductorul de protecţie principal, raportate în cazul primelor două tipuri, la rezistenţa de rupere calculată a conductorului, iar pentru al treilea tip, respectiv la rezistenţa de rupere calculată a clemei.

Prin cunoaşterea săgeţilor conductorului de protecţie principal în deschiderile panoului de întindere şi a distanţelor minime admisibile faţă de conductoarele active ale LCA, se determină înălţimea minimă a punctelor lui de susţinere precum şi distanţa dintre acestea şi punctele de susţinere ale celorlalte conductoare.

1.2 Obiect

Prezentul normativ feroviar stabileşte metodologia pentru calculul mecanic al conductorului de protecţie principal din componenţa instalaţiilor de protecţie împotriva şocurilor electrice.

1.3 Domeniu de aplicare

Calculul mecanic al conductorului de protecţie principal, reglementat de acest normativ tehnic, este folosit la stabilirea diagramelor de montaj atât în faza de proiectare şi de realizare a instalaţiilor noi de protecţie a obiectelor din cale şi vecinătate, cât şi la lucrările de exploatare şi întreţinere a instalaţiilor de protecţie existente, cu ocazia reparaţiilor capitale, reconstrucţiilor sau modernizărilor, în care se utilizează conductorul de protecţie principal ca prevedere de protecţie în caz de defect.

Metoda de calcul este valabilă în cazul conductoarelor suspendate, multifilare (cu fire fabricate din acelaşi material sau din două materiale diferite), din linia de contact aeriană sau din instalaţiile aferente acesteia (de exemplu: cablu de întoarcere amplasat pe stâlpi LEA, conductor de protecţie principal suspendat direct pe stâlpii LCA).

Metoda de calcul reglementată în acest normativ tehnic nu se aplică conductoarelor suspendate pe stâlpi prin intermediul lanţurilor de izolatoare, cablului purtător şi firului de contact.

1.4 Clasă de risc

Lucrările necesare execuţiei, reparării şi întreţinerii instalaţiei de protecţie din care face parte conductorul de protecţie principal au clasa de risc 1A, conform [25]

1.5 Durată normală de funcţionare

Instalaţiile noi de protecţie din care face parte conductorul de protecţie principal au durata normală de funcţionare de 24-36 ani, conform [26].

1.6 Abrevieri

In textul acestei norme tehnice feroviare se vor folosi următoarele abrevieri:

LC -    linie de contact;

LCA - linie de contact aeriană;

LEA - linie electrică aeriană;

OMT - Ordin al Ministrului Transporturilor;

HGR - Hotărâre a Guvernului României;

PE - conductor de protecţie;

PEN - conductor legat la pământ care îndeplineşte simultan funcţia de conductor de nprotecţie şi de conductor neutru;

PEM - conductor care îndeplineşte simultan funcţia de conductor de protecţie şi de conductor de priză mediană;

PEL - conductor care îndeplineşte simultan funcţia de conductor de protecţie şi de conductor de linie;

ANM-RA - Administraţia Naţională de Meteorologie - R. A;

CPPLP - Conductor de protecţie principal folosit pentru legarea la pământ sau la şinele de rulare;

CPPLPICT - Conductor de protecţie principal folosit atât pentru legarea la pământ sau la şinele de rulare cât şi pentru întoarcerea curentului de tracţiune;

NSS    Nivelul superior al şinelor.

2 DEFINIŢII

Se recomandă ca în textul acestui normativ tehnic să se folosească definiţiile din [9], [12], [14], [16] şi [17], asimilând linia de contact aeriană ca o linie electrică aeriană de înaltă tensiune.

2.1  Echipament (electric), [17] - orice dispozitiv utilizat pentru scopuri ca producerea, transformarea, transportul, acumularea, distribuţia sau utilizarea energiei electrice, cum ar fi maşini, tranformatoare, aparataj, aparate de măsurare, dispozitive de protecţie, accesorii pentru pozare, aparate de utilizare.

2.2  Instalaţie electrică, [17] - ansamblu de echipamente electrice asociate în vederea unei utilizări date şi având caracteristici coordonate.

2.3  Şoc electric, [17] - efectul fiziologic al trecerii curentului electric prin corpul uman sau al unui animal.

2.4  Protecţie de bază, [17] - protecţia împotriva şocurilor electrice în absenţa unui defect.

2.5  Protecţie în caz de defect, [17] - protecţie împotriva şocurilor electrice în condiţii de simplu defect.

2.6  Parte activă, [17] - conductor sau parte conductoare destinată a fi sub tensiune în funcţionare normală, inclusiv conductorul neutru, însă prin convenţie, exclusiv conductorul PEN, conductorul PEM sau conductorul PEL.

Notă : acest termen nu implică în mod obligatoriu un risc de şoc electric vătămător.

2.7   Parte activă periculoasă, [17] - parte activă care poate provoca, în anumite condiţii, un şoc electric vătămător.

Notă: In instalaţiile de înaltă tensiune, o tensiune periculoasă poate fi prezentă la suprafaţa unei izolaţii solide. In acest caz suprafaţa este considerată parte activă periculoasă.

2.8 Parte conductoare accesibilă (masă) [17] - o parte conductoare a unui echipament, care poate fi atinsă, şi care în mod normal nu este sub tensiune, dar care poate ajunge sub tensiune când izolaţia de bază este defectă.

Observaţii:

Exemplu de masă: carcase metalice care sunt izolate de părţile active ale echipamentelor;

Exemple de masă ca parte conductoare activă: părţile metalice ale utilajelor folosite drept conductoare active sau la care se leagă părţile active ale circuitelor de comandă, carcasele unor aparate electronice, şinele căilor ferate electrificate, etc.

2.9 Parte conductoare străină de instalaţia electrică [17] - parte conductoare care nu face parte din instalaţia electrică şi care poate introduce un potenţial electric, în general potenţialul electric al pământului.

2.10 Atingere indirectă [17] - atingerea de către om a unor părţi intrate accidental sub tensiune datorită unui defect electric.

2.11  Linie electrică aeriană (LEA) [9] - instalaţie montată în aer liber, care serveşte la transportul şi distribuţia energiei electrice, fiind alcătuită din conductoare, izolatoare, cleme, armături, stâlpi, fundaţii şi instalaţii de legare la pământ.

2.12  Linie de contact (LC) [16] - ansamblu de conductoare pentru alimentarea cu energie electrică a vehiculelor prin intermediul echipamentului de captare a curentului.

2.13  Linie de contact aeriană (LCA) [16] - linie de contact ale cărei conductoare sunt plasate deasupra sau lateral faţă de limita superioară a gabaritului vehiculelor, care alimentează vehiculele cu energie electrică prin intermediul echipamentului pentru captarea curentului montat pe acoperişul acestora.

2.14 Echipamentul LCA [9] - ansamblul de conductoare, izolatoare, cleme şi armături, montat pe stâlpii LCA.

2.15  Conductoarele LCA [9] - firul de contact şi conductoarele funie întinse liber sau tensionate între punctele de prindere la stâlpi sau alte construcţii speciale, indiferent dacă sunt sau nu sub tensiune în regim normal de funcţionare.

2.16 Circuit de întoarcere [10] - toate conductoarele care formează în mod intenţionat o cale pentru curentul de tracţiune de întoarcere.

Notă: Conductoarele pot fi de exemplu: şinele de rulare, conductoare de protecţie (de legare la pământ), cabluri de întoarcere, şina pentru întoarcerea curentului.

2.17 Conductor de întoarcere [10] - orice parte a circuitului de întoarcere.

2.18  Conductoare active [17] - conductoarele care servesc drept căi de curent pentru transportul sau distribuţia energiei electrice de la substatiile de tracţiune electrică, la consumatorii electrici, care în regim normal de funcţionare se află sub tensiune (de exemplu: firul de contact, cablul purtător, fiderul de întărire).

2.19   Conductor de protecţie (PE) [17] - un conductor utilizat pentru realizarea protecţiei împotriva şocurilor electrice datorate unui defect de izolaţie, care leagă masele cu:

- alte mase;

- o priză de pământ;

- un conductor de nul sau un alt conductor legat la pământ (masă);

- o parte conductoare străină;

- dispozitive de protecţie.

2.20  Conductor de protecţie de ramificaţie [17] - un conductor prin care se stabileşte legătura electrică dintre o masă şi un conductor de protecţie principal (de exemplu: conectarea la conductorul de protecţie principal - conductorul de protecţie al armăturilor de pe stâlp).

2.21   Conductor de protecţie principal [10], [17] - un conductor care conect ează colectiv la pământ sau la şinele de rulare un număr de stâlpi prin intermediul conductoarelor de protecţie de ramificaţie, pentru a proteja oamenii şi instalaţiile în cazul unui defect de izolaţie. Poate fi de asemenea folosit drept conductor de întoarcere a curentului de tracţiune.

Notă: Din punct de vedere funcţional conductorul de protecţie principal poate fi :

-  conductor de protecţie principal care nu întoarce curentul de tracţiune (sau o parte din acest curent) la substaţia de tracţiune electrică (în ROMÂNIA acest tip de conductor poartă denumirea de «conductor colector», având condiţiile de utilizare reglementate de [18]); acest conductor este parcurs doar de curenţii de scurt circuit care apar datorită unui defect de izolaţie (de exemplu defectarea unuia dintre izolatoarele de pe stâlpii LCA, având armăturile metalice legate la conductorul de protecţie principal); denumirea prescurtată a acestui conductor este CPPLP;

-  conductor de protecţie principal care în regim normal de funcţionare întoarce o parte din curentul de tracţiune la substaţia care alimentează zona de cale ferată electrificată, având condiţiile de utilizare prevăzute în [10], [13]; acest tip de conductor de protecţie principal cu denumirea prescurtată CPPLPICT este parcurs şi de curenţii de scurtcircuit datoraţi eventualelor defecte de izolaţie.

2.22   Cablu de întoarcere [10] - conductor de întoarcere reprezentând o parte a circuitului de întoarcere şi care conectează restul circuitului de întoarcere la substaţia de tracţiune electrică.

2.23  Stâlpii LCA [16] - suport vertical, confecţionat dintr-o bucată de lemn, beton, oţel etc. sau dintr-o structură de zăbrele metalice, fixat lateral faţă de calea de rulare, în sol, direct sau prin intermediul unei fundaţii.

2.24 Clemă [7] - conector şi partea din conductorul activ sau de protecţie care se află în contact intim cu conectorul realizat prin presare sau orice alt mijloc mecanic.

2.25  Armături [9] - dispozitive cu ajutorul cărora se asamblează şi se montează conductoarele, izolatoarele şi alte accesorii ale liniilor electrice.

2.26 Tensiunea nominală a liniei de contact, notată Un - valoarea efectivă a tensiunii între conductoarele active şi pământul sistemului de tracţiune electrică, prin care este definită LCA precizată de [12].

2.27  Secţiunea nominală a unui conductor funie [9] - valoarea rotunjită a secţiunii sale reale. In cazul conductoarelor cu fire componente din materiale diferite, secţiunea nominală se obţine prin rotunjirea valorilor secţiunilor ambelor metale (de exemplu secţiunea nominală a unui conductor Al-OL 95/15 de execuţie normală este Sn = SnAl +Σ n 01 =95+15=110 mm2 ).

2.28  Secţiunea reală (efectivă) a unui conductor funie [9] - suma secţiunilor firelor componente ale conductorului (de exemplu secţiunea efectivă a unui conductor Al-OL 95/15 de execuţie normală este Sc= SAl+ SOl = 90+15=105 mm2 ).

2.29 Forţa de rupere calculată a unui conductor funie [9] - forţă determinată în mod convenţional, în funcţie de caracteristicile mecanice ale materialelor firelor componente şi de alcătuirea constructivă a conductorului, potrivit standardelor de conductoare în vigoare [1] / [6].

2.30   Forţa de rupere minimă a unui conductor funie [9] - forţa de rupere a conductorului determinată prin încercări, a cărei valoare nu trebuie să fie mai mică de 95% din valoarea forţei calculate de rupere.

2.31  Rezistenţa de rupere calculată a unui conductor funie, prc [9] - raportul între valoarea forţei de rupere calculate şi secţiunea reală a conductorului.

2.32  Rezistenţa de rupere minimă a unui conductor funie, prmin [9] - raportul între valoarea forţei de rupere minime şi secţiunea reală a conductorului.

2.33  Tracţiunea în conductor [9] - rezistenţa mecanică care ia naştere în conductor, înmulţită cu secţiunea reală a conductorului, în diferite stări de funcţionare; tracţiunea în conductor într-un punct al acestuia este tangentă la curba conductorului în acel punct.

2.34  Tracţiunea orizontală în conductor [9] - valoarea tracţiunii în punctul în care tangenta la curba conductorului este orizontală.

2.35 Deschidere, ai [16] - o parte din linia de contact aeriană situată între două suporturi sau între două puncte de suspendare succesive (în calcule, distanţa măsurată pe orizontală între axele a doi stâlpi consecutivi).

2.36 Deschideri de dimensionare a stâlpilor [9] - deschideri la încărcări din vânt, şi la încărcări verticale, ag, adoptate la dimensionarea stâlpilor, pe baza criteriilor de acoperire a tuturor amplasamentelor de pe traseul unei LCA, cu luarea în considerare a criteriilor tehnico economice pentru zona meteorologică de dimensionare.

2.37   Deschidere nominală, an [9] - deschidere convenţională, la care punctele de prindere ale conductoarelor se găsesc în acelaşi plan orizontal, terenul este plan, iar la săgeata maximă gabaritul la sol al liniei este cel minim admisibil. Ea rezultă ca o valoare optimă din calculele tehnico-economice.

2.38  Deschiderea virtuală [9] - distanţa la locul în care orizontala dusă printr-unul din punctele de prindere ale conductorului intersectează curba reală a conductorului sau prelungirea ei, după cum punctul considerat este inferior sau superior punctului de prindere al conductorului la stâlpul adiacent.

2.39   Deschidere la încărcări verticale, ag [9] - semisuma deschiderilor virtuale adiacente unui stâlp. De mărimea acestei deschideri depind încărcările verticale care acţionează asupra stâlpului, provenite din greutatea conductoarelor şi din greutatea conductoarelor acoperite de chiciură; se determină astfel încât la încărcări verticale efortul admisibil în stâlp să nu fie depăşit.

2.40  Deschidere la încărcări din vânt, av[9] - semisuma deschiderilor adiacente unui stâlp. De mărimea acestei deschideri depind încărcările orizontale care acţionează asupra stâlpului, provenite din presiunea vântului pe conductoare; se determină astfel încât la încărcări orizontale efortul admisibil în stâlp să nu fie depăşit.

2.41  Denivelare, hi [9] - distanţă măsurată pe verticală între punctele de prindere ale conductorului la doi stâlpi consecutivi.

2.42  Săgeata conductorului într-un anumit punct [9] - distanţa măsurată pe verticală între punctul respectiv de pe curba conductorului şi dreapta care uneşte cele două puncte de susţinere ale conductorului. In funcţie de condiţiile climato-meteorologice existente la un moment dat, săgeata conductorului într-un anumit punct poate avea diferite valori. Cea mai mare săgeată a conductorului se consideră practic, la mijlocul deschiderii.

2.43  Panou pentru întinderea conductorului de protecţie principal - porţiunea de linie de contact compusă din una sau mai multe deschideri, cuprinsă între doi stâlpi consecutivi de ancorare a conductorului de protecţie principal.

2.44  Regim normal de funcţionare al unei LCA [9] - regim în care linia de contact aeriană în ansamblu şi elementele sale componente, fără a fi afectate prin ruperi, deformări, etc. se găsesc în stare de funcţionare.

2.45  Regim de avarie al unei LCA [9] - regim în care apar deformări ale elementelor componente, ruperi sau topiri ale conductoarelor, ruperi de izolatoare, cleme şi armături, ruperea sau pierderea stabilităţii stâlpilor sau fundaţiilor etc, urmate în general de întreruperea funcţionării LCA. Regimul de avarie al unei LCA, considerat ca ipoteză de calcul, este regimul în care izolatoarele şi lanţurile de izolatoare, stâlpii şi fundaţiile LCA sunt solicitate în mod diferit de regimul normal de funcţionare în urma ruperii conductoarelor sau izolatoarelor.

2.46   Rezistenţa mecanică normată şi sarcina mecanică normată [9] - valorile acestor mărimi care se realizează cu o certitudine de cel puţin 95%. Sunt stabilite statistic ca valori caracteristice normate, corespunzătoare unui coeficient de variaţie normat, care are o valoare reprezentativă pentru calitatea de ansamblu a producţiei, în perioada respectivă.

2.47  Rezistenţa mecanică de calcul şi sarcina mecanică de calcul [9] - valorile obţinute prin împărţirea valorilor rezistenţei mecanice normate respectiv sarcinii mecanice normate la un coeficient de siguranţă al materialului sau elementului constructiv respectiv.

Valorile rezistenţei mecanice de calcul şi ale sarcinii mecanice de calcul se realizează cu o asigurare de cel puţin 99,9%.

2.48  încărcări normate [9] - valori extreme ale încărcărilor (maxime sau minime probabile), definite statistic, realizate cu o anumită probabilitate (95-97,5%).

2.49  Incărcări de calcul [9] - valori extreme ale încărcărilor, care se realizează cu o probabilitate de 99,9% şi care se determină prin înmulţirea încărcărilor normate cu coeficienţii parţiali de siguranţă şi cu cei de grupare a încărcărilor.

2.50  Denivelarea maximă admisibilă a punctelor de susţinere ale conductorului de protecţie principal într-o deschidere - valoarea maximă pe care o poate lua oricare din denivelările deschiderilor dintr-un panou de întindere a conductorului de protecţie principal (hi), stabilită în funcţie de declivitatea maximă a liniei de cale ferată precizată de [15].

Declivitatea căii ferate are următoarele valori maxime: 15 o/oo pentru zone cu profil accidentat; 4 o/oo pentru zone de şes.

De exemplu pentru o deschidere a = 63 m rezultă o denivelare maximă admisibilă:

hmax = 0,945 m pentru zone cu profil accidentat;

hmax = 0,252 m pentru zone de şes.

2.51 Siguranţa în funcţionare - este o rezultantă a unui ansamblu de caracteristici, cum sunt: durabilitatea, fiabilitatea, mentenabilitatea, disponibilitatea.

3 CONDIŢII TEHNICE PENTRU CONDUCTORUL DE PROTECŢIE PRINCIPAL

3.1 Condiţii climato-nieteorologice

3.1.1 Factori climato - meteorologici

La proiectare şi la lucrările de montare şi de întreţinere a liniei de contact aeriene este necesar să se ţină seama de factorii principali climato - meteorologici: temperatura aerului, viteza vântului, depunerile de chiciură, precizaţi de [9], [11],[28]. Teritoriul României este împărţit în cinci zone meteorologice (A-E), care diferă din punct de vedere al intensităţii şi al frecvenţei de manifestare a acestor factori (vezi figura 3.1 reprodusă din [9]).

In anumite zone cu caracter local, în care se constată condiţii meteorologice mai grele decât cele prevăzute în tabelul 3.1, se pot adopta valori mai mari. Aceste valori trebuie să fie justificate prin date statistice furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie - R.A, sau rezultate din statisticile de exploatare a liniilor de contact aeriene sau a liniilor aeriene de energie electrică sau de telecomunicaţii din zonele respective şi să aibă frecvenţa de apariţie de cel puţin o dată la zece ani.

3.1.1.1 In tabelul 3.1 din [9] sunt precizate presiunile dinamice de bază, date de vânt (corespunzătoare vitezei mediate pe două minute), la înălţimea de l0 m deasupra terenului şi grosimea stratului de chiciură pe conductoarele LEA cu tensiuni nominale Un <= 110 kV.

TABEL 3.1

Presiunea dinamică de bază, dată de vânt (corespunzătoare vitezei mediate pe două minute) la înălţimea de l0 m deasupra terenului şi grosimea stratului de chiciură pe conductoarele LEA, [9]

Zona meteo

Altitudinea [m]

Presiunea dinamică de bază [daN/m2 ]

Grosimea stratului de chiciură în [mm] pentru Un <=  110 kV

Vânt maxim fără chiciură pv

Vânt simultan cu chiciură pv+ch

A

<= 800

30

12

16

B

42

16,8(15)3)

22

C

55

20 (17)3)

D1)

E2)

1000

40

16

Grosimea stratului de chiciură se va stabili pe baza datelor statistice furnizate de Administraţia Naţională de Meteorologie - R.A, sau rezultate din statisticile de exploatare ale LEA din această zonă.

1200

45

18

1400

65

26

1600

90

36

1800

110

44

2000

130

52

2200

150

60

2400

170

68

1)Zonă meteorologică cu condiţii deosebite de vânt, pentru care se vor cere date de la Administraţia Naţională de Meteorologie - R.A.

In zone cu altitudini mai mici de  1400 m, presiunea dinamică de bază luată în considerare nu trebuie să aibă valori mai mici decât a zonelor limitrofe, cu altitudinea sub 800 m.

Valorile dintre paranteze se referă la LEA de 20 kV.

Nota 1: Greutatea volumică a chiciurii (γ ch) se consideră egală cu 0,75 daN/dm 3.

In cazul în care se adoptă, în conformitate cu punctul 3.1.1, pentru zonele (A/ D), grosimi ale stratului de chiciură depus pe conductoare mai mari decât cele specificate în tabelul 3.1 şi mai mari de 30 mm pentru zona E, se poate micşora valoarea densităţii chiciurii până la cel mult 0,5 daN/dm3.

Nota 2: Presiunile dinamice de bază ale vântului, prevăzute în tabelul 3.1, sunt determinate cu relaţia:

p=V10 2/16,3 [daN/m2], unde: V10 este viteza vântului în m/s, mediată pe durata a 2 minute, la 10 m deasupra solului.

3.1.1.2 Valorile temperaturii aerului care se iau în considerare la calculele de proiectare pentru liniile de contact aeriene sunt precizate în tabelul 3.2, conform cu [9].

TABEL 3.2

Zona meteorologică

Temperatura aerului [°C]

Media maximelor anuale

Media minimelor anuale

media mediilor anuale

media temperaturii de formare a chiciurei

Toată tara

40

-33

15

-5

Zone    cu   altitudini peste 800 m

40

-33

10

-5

3.1.1.3 Condiţiile climatice sunt corespunzătoare clasei 4K2 din [8], [27]. Valoarea medie anuală a umidităţii absolute maxime este 25 g-m-3 . Temperatura maximă (pentru care umiditatea relativă a aerului este >=  95%) are valoarea 27°C.

3.1.1.4 Radiaţia solară maximă se recomandă să aibă cel puţin valoarea indicată de [11].

3.1.1.5   Condiţiile seismice vor fi corespunzătoare macrozonei de amplasare a conductorului de protecţie principal, având valorile recomandate de [33].

3.1.2 Gruparea încărcărilor, [9]

Calculul mecanic al conductorului de protecţie principal trebuie să ia în considerare următoarele grupări ale încărcărilor, datorate factorilor climato-meteorologici enumeraţi în tabelele 3.1 şi 3.2, ca ipoteze de încărcare:

a) temperatură minimă, fără vânt şi fără chiciură;

b) temperatură medie, fără vânt şi fără chiciură;

c) temperatură medie, viteza vântului de 10 m/s, fără chiciură;

d) temperatură medie, viteza maximă a vântului, fără chiciură;

e) temperatura maximă, fără vânt şi fără chiciură;

f) temperatura de formare a chiciurii şi depuneri de chiciură pe conductorul de protecţie principal, fără vânt;

g) temperatura de formare a chiciurii, vânt simultan cu chiciură şi depuneri de chiciură pe conductorul de protecţie principal.

3.2 Condiţii constructive, [9]

Pentru realizarea conductorului de protecţie principal se va utiliza conductor funie fabricat cu fire componente din acelaşi material sau din materiale diferite. Condiţiile constructive generale ale conductoarelor utilizate trebuie să fie cel puţin cele indicate în standardele: [1] / [6].

Sârmele de oţel folosite la realizarea conductoarelor de oţel sau de oţel-aluminiu vor fi protejate împotriva coroziunii cu un strat gros de zinc având caracteristicile cel puţin corespunzătoare clasei a doua de zincare, indicate în [4], [9].

3.3 Caracteristicile fizice ale conductoarelor utilizate la realizarea conductorului de protecţie principal

3.3.1  Secţiunea reală a conductorului, [14]

Secţiunea reală (efectivă) a conductorului cu fire componente din acelaşi material Sc [mm2 ] este suma secţiunilor firelor din care este fabricat conductorul.

Secţiunea reală a conductorului cu fire componente din materiale diferite Sc [mm2 ] este suma secţiunilor reale pentru fiecare metal utilizat la fabricarea conductorului:

Sc=SAl + SOl [mm2].

Secţiunile reale şi materialele folosite pentru fabricarea conductorului de protecţie principal vor fi stabilite în urma calculului privind regimul termic în condiţii normale de exploatare şi în regim de scurtcircuit (în locul cel mai dezavantajos din instalaţia de protecţie din care face parte conductorul, având o durată determinată de valoarea maximă a timpului de declanşare prin protecţia de rezervă) şi în urma determinării potenţialelor de calcul pe care le pot lua obiectele protejate faţă de şină în cazul acestor regimuri.

3.3.2  Modulul de elasticitate echivalent al conductorului de protecţie principal cu fire componente din materiale diferite Ec, [14].

Se calculează cunoscând secţiunile reale şi modulele de elasticitate ale celor două metale din care este alcătuit conductorul de protecţie principal cu formula:

Ec = (Ea1 SA1+ Eo1 Sol)/Sc [daN/mm2], unde:

Ea1 modulul de elasticitate pentru aluminiu [daN/mm2]; Eol modulul de elasticitate pentru oţel [daN/mm2 ].

3.3.3 Coeficientul de dilatare liniară a conductorului de protecţie principal cu fire componente din materiale diferite   ac  , [14].

Se calculează cunoscând coeficienţii de dilatare liniară pentru cele două metale:

α c = (α aiEai Sai + α Ol EOl SOl)/ (EA1Sai + EOl Sol) [1/°C], unde:

α a1 coeficientul de dilatare liniară pentru aluminiu [1/°C]; α Ol coeficientul de dilatare liniară pentru oţel [1/°C].

3.4 Cerinţe privind siguranţa în funcţionare pentru conductorul de protecţie principal

Indicatorii de fiabilitate ai conductorului de protecţie principal sunt definiţi şi precizaţi de [20], [23], în funcţie de natura materialelor din care este fabricat conductorul, considerând că el este un produs nereparabil.

3.4.1  Centila de ordin P a duratei de viaţă

a)  Pentru conductor funie de aluminiu-oţel, maximum 5% din echipament se poate defecta în 60 ani;

b)  Pentru conductor funie de oţel, maximum 5% din echipament se poate defecta în 20 ani.

3.4.2 Rata de defectare A, sau fiabilitatea R(t)

a) Pentru conductor funie de aluminiu-oţel: λ <0,083 an"   pe 100 km, pentru un nivel de încredere >= 0,8;

R(t) >=  0,999 lat=l an şi nivel de încredere >0,8.

b) Pentru conductor funie de oţel: λ <0,25 an"   pe 100 km, pentru un nivel de încredere >0,8;

R(t) > 0,998 lat= 1 an şi nivel de încredere >0,8.

3.5 Cleme şi armături utilizate pentru prinderea conductorului de protecţie principal

3.5.1   Condiţii tehnice pentru dimensionarea clemelor şi armăturilor utilizate pentru întinderea şi suspendarea conductorului de protecţie principal.

Clemele şi armăturile utilizate pentru ancorarea, întinderea şi susţinerea conductorului de protecţie principal pe stâlpii LCA se împart în două categorii:

a)  cleme şi armături de categoria A, care sunt supuse din punct de vedere termic, încălzirii datorită trecerii curentului electric, iar din punct de vedere mecanic supuse la tracţiune (de exemplu: clemele pentru înnădirea mecanică şi clemele pentru întinderea conductorului de protecţie principal); aceste cleme este necesar să aibă o sarcină de alunecare egală cu minimum 95% din valoarea sarcinii de rupere minime a conductorului de protecţie principal [9];

b)  cleme şi armături de categoria B, care sunt supuse din punct de vedere termic încălzirii datorită trecerii curentului electric, iar din punct de vedere mecanic nefiind supuse la tracţiune (de exemplu: clemele pentru susţinerea conductorului de protecţie principal, cleme şa); aceste cleme se dimensionează din punct de vedere mecanic, pentru grupările fundamentală şi specială de încărcări, astfel încât în ipoteza de încărcare maximă (-5°C, greutatea conductorului + vânt + depuneri de chiciură), forţele de calcul să fie mai mici sau cel mult egale cu sarcinile de calcul ale pieselor respective [9]. Sarcinile de calcul ale clemelor şi armăturilor din această categorie se determină prin adoptarea unui procentaj de 50% din sarcina mecanică de rupere minimă a pieselor respective [9].

3.5.2 Protecţia împotriva coroziunii.

Protecţia împotriva coroziunii pentru clemele fabricate din oţel (exceptând clemele din oţel inoxidabil) se va realiza prin galvanizare la cald, recomandându-se prevederile din [22].

3.5.3  Cerinţe privind siguranţa în funcţionare pentru clemele conductorului de protecţie principal.

Siguranţa în funcţionare a clemelor şi armăturilor pentru conductorul de protecţie principal se apreciază pe baza indicatorilor de fiabilitate, cu valorile indicate în [20], [23], considerând că piesele respective sunt nereparabile:

- Centila de ordin P a duratei de viaţă: maxim 3% din cleme se pot defecta până la 25 ani;

- Rata de defectare: λ < 0,0012 an-1 , pentru un nivel de încredere de minimum 0,8;

- Fiabilitatea: R(t) >= 0,998, pentru t - 1 an, la un nivel de încredere de minimum 0,8.

3.5.4   Incercările clemelor şi armăturilor de categoriile A şi B este necesar să se efectueze cu respectarea prevederilor din [7].

4 DETERMINAREA ÎNCĂRCĂRILOR NORMATE ŞI A ÎNCĂRCĂRILOR DE CALCUL PENTRU CONDUCTORUL DE PROTECŢIE PRINCIPAL

4.1 Determinarea încărcărilor unitare

4.1.1 Incărcările unitare normate, [9] Aceste încărcări se realizează cu o probabilitate de 95% şi se compun din:

4.1.1.1  Incărcare unitară normată datorită greutăţii conductorului

g1,n = gc   [daN/m], unde gc este greutatea proprie a conductorului.

4.1.1.2 Incărcarea unitară normată datorită chiciurei, calculată cu relaţia:

g 2,n = λ b(b+ dc)- λ ch /1000 [daN/m], unde:     dc[mm] - diametrul conductorului neacoperit cu chiciură;

b [mm] - grosimea stratului de chiciură depusă pe conductor din tabelul 3.1;

γ Ch[daN/dm3 ] . greutatea volumică a chiciurii    are valoarea precizată de Nota 1 la punctul 3.1.1.1.

4.1.1.3 Incărcarea unitară normată datorită greutăţii conductorului acoperit cu chiciură:

g3,n = gl,n + g2,n   [daN/m].

4.1.1.4  Incărcările unitare normate datorită presiunii vântului se calculează în condiţiile de la punctul 4.1.1.

4.1.1.4.1 Incărcarea unitară normată datorită vântului maxim fără chiciură: g 4,n = Ctcβ c • Pvmax • dc /1000 [daN/m], unde:

Ctc = 1,2 coeficient aerodinamic pentru conductor cu diametrul mai mic de 20mm, precizat în tabelul 4.1 [9];

β c = 1,55 este coeficientul de rafală şi neuniformitate a vitezei vântului pentru deschideri cu lungimi mai mici de 100 m, la înălţimi mai mici de 10 m, precizat în [9]; Pvmax[daN/m2 ] - presiunea dinamică dată de regimul de vânt maxim în zona climatică (A,B,C,D) din tabelul 3.1.

Tabelul 4.1 Valorile coeficientului aerodinamic Ctc [9]

Specificaţia

Ctc

Fără chiciură

Diametrul conductorului >= 20 mm]

1,1

Diametrul conductorului < 20 mm]

1,2

Cu chiciură, indiferent de diametrul conductorului

1,2

4.1.1.4.2  Incărcarea unitară normată datorită vântului şi chiciurei în regim normal de funcţionare:

g5,n = Ctc- β c-pv+ch-(dc + 2b)/1000 [daN/m], unde :

pv+ch [daN/m2]- presiunea dinamică de bază dată de vânt simultan cu chiciură în zona climatică (A,B,C,D) precizată în tabelul 3.1; b[mm] - grosimea stratului de chiciură depusă pe conductor; β c- coeficientul de rafală cu valoarea de la punctul 4.1.1.4.1; Ctc    coeficientul aerodinamic cu valoarea de la punctul 4.1.1.4.1.

4.1.1.4.3 Incărcarea unitară normată datorită vântului şi chiciurei în regim de avarie:

g 8,n = η a / η n •C tc β c • pv+ch • (dc + 2b)/1000   [daN/m], în care: η a η n sunt coeficienţii parţiali de siguranţă din tabelul 4.2 extras din [9].

4.1.1.5 Incărcări unitare normate cumulate

4.1.1.5.1  Incărcări unitare rezultate din acţiunea simultană a greutăţii conductorului şi a presiunii vântului pe conductor:

g6,n = (g2l,n +g24,n)0.5 [daN/m].

4.1.1.5.2  Incărcări unitare rezultate din acţiunea simultană a greutăţii conductorului acoperit cu chiciură şi a presiunii vântului pe conductor, în regim normal de funcţionare:

g7,n-(g23,n+g25,n)0.5 [daN/m].

4.1.1.5.3  Incărcări unitare rezultate din acţiunea simultană a greutăţii conductorului acoperit cu chiciură şi a presiunii vântului pe conductor, în regim de avarie:

g9,n = (g23,n  + g2 8,n)0.5 [daN/m].

4.1.2 Incărcări unitare de calcul

Aceste încărcări se realizează cu o probabilitate de 99,9% şi se obţin prin înmulţirea încărcărilor unitare normate cu coeficienţii de siguranţă prescrişi în tabelul 4.2.

4.1.2.1  Incărcare unitară de calcul datorită greutăţii conductorului:

g1,c = 1,1gc   [daN/m], unde gc este greutatea unitară a conductorului.

4.1.2.2  Incărcare unitară de calcul datorită chiciurii:

g 2,c=l,8-g2,n [daN/m].

Tabelul 4.2

Coeficienţii parţiali de siguranţă pentru LCA 25kV, 50Hz, [9]

Categoria de încărcări

încărcări

ηn

ηa

Zonele A,B,C

Zonele

D,E

Zonele A,B,C

Zonele D,E

Permanente

Masa proprie (stâlpi, cabluri, conductoare, izolatoare)

1,1

1,1

Variabile

Presiunea vântului

1,3

1,5

0,25

0,45

Masa chiciurei (pe izolatoare, conductoare active şi de protecţie, stâlpi, etc.)

1,8

1,8

Tracţiunea conductoarelor în regim normal de funcţionare (pentru calculul stâlpilor)

1,3

-

Excepţionale

Tracţiunea conductoarelor în regim de avarie (pentru calculul stâlpilor)

-

1,1

Regim de montaj

încărcări rezultate din schema de montaj

1,1

-

4.1.2.3  Incărcarea unitară de calcul datorită greutăţii conductorului acoperit cu chiciură:

g3,c = g1,c + g2,c[daN/m].

4.1.2.4 Incărcarea unitară de calcul datorită presiunii vântului, [9]

4.1.2.4.1  Incărcarea unitară de calcul datorită vântului maxim, fără chiciură:

g 4,c = ηn * g 4,n [daN/m], unde: ηn- coeficient parţial de siguranţă pentru regim normal precizat în tabelul 4.2.

4.1.2.4.2  Incărcarea unitară de calcul datorită vântului şi chiciurei în regim normal de funcţionare se calculează cu relaţia:

g5,c= ηn *g5,n [daN/m], unde: ηn - coeficient parţial de siguranţă pentru regim normal precizat în tabelul 4.2.

4.1.2.4.3 Incărcarea unitară de calcul datorită vântului şi chiciurei în regim de avarie:

g 8,c = ηa * g 5,n [daN/m], în care: ηa - este coeficientul parţial de siguranţă pentru regim de avarie din tabelul 4.2.

4.1.2.5 Incărcări unitare de calcul cumulate

4.1.2.5.1  Incărcarea rezultată din acţiunea simultană a greutăţii conductorului şi a presiunii vântului pe conductor se calculează cu relaţia:

g6,c = (g21,c +g24.c)0,5 [daN/m].

4.1.2.5.2  Incărcări rezultate din acţiunea simultană a greutăţii conductorului acoperit cu chiciură şi a presiunii vântului pe conductor, în regim normal de funcţionare:

g 7,c = (g2 3,c + g2 5,c)0.5 [daN/m].

4.1.2.5.3  Incărcări rezultate din acţiunea simultană a greutăţii conductorului acoperit cu chiciură şi a presiunii vântului pe conductor, în regim de avarie:

g9,c = (g23,c +g28,c)0.5 [daN/m].

4.2 Determinarea încărcărilor specifice, [9]

Incărcările specifice, normate şi de calcul, se obţin din încărcările unitare, normate şi de calcul, împărţite la secţiunea reală a conductorului.

4.2.1  Incărcările specifice normate

4.2.1.1  Pentru   gruparea   fundamentală   de   încărcări   normate   (regim   normal   de funcţionare):

γ 1,n = g 1,n / Sc      [daN/m/mm2],

γ 2,n = g 2,n/ Sc       [daN/m/mm2],

γ 3,n = g 3,n/ Sc      [daN/m/mm2 ],

γ 4,n = g 4,n/ Sc      [daN/m/mm2 ],

γ 5,n = g 5,n/ Sc      [daN/m/mm2 ],

γ 6,n = g 6,n/ Sc      [daN/m.mm2 ],

γ 7,n = g 7,n/ Sc      [daN/m/mm2],

γ 8,n = g 8,n/ Sc      [daN/m/mm2 ], în care, Sc[mm 2] reprezintă secţiunea reală a conductorului funie definită la 2.28.

4.2.1.2  Pentru gruparea specială de încărcări normate (regim de avarie):

γ 9,n = g 9,n / Sc [daN/m/mm2 ].

4.2.2 Incărcările specifice de calcul

4.2.2.1  Pentru   gruparea   fundamentală   de   încărcări   de   calcul   (regim   normal   de funcţionare):

γ 1,c = g 1,c/ Sc        [daN/m/mm2],

γ 2,c = g 2,c / Sc       [daN/m/mm2],

γ 3,c = g 3,c/ Sc        [daN/m/mm2],

γ 4,c = g 4,c/ Sc        [daN/m/mm2],

γ 5,c = g 5,c/ Sc        [daN/m/mm2],

γ 6,c = g 6,c/ Sc        [daN/m/mm2],

γ 7,c = g 7,c/ Sc        [daN/m/mm2],

γ 8,c = g 8,c/ Sc        [daN/m/mm2].

4.2.2.2  Pentru gruparea specială de încărcări de calcul (regim de avarie):

γ 9,c = g 9,c / Sc      [daN/m/mm2].

4.3 Determinarea încărcărilor normate şi de calcul asupra stâlpului LCA, [9]

4.3.1 Incărcări orizontale provenite din acţiunea vântului pe conductorul de protecţie principal.

4.3.1.1 Incărcări rezultate din acţiunea vântului maxim pe conductorul de protecţie principal.

Pentru stâlpul cu numărul « i » se calculează:

F4,n,i =g4,n• av,i • sin φ [daN] încărcare normată, F4,c,i =g4,c•  av,i • sin φ [daN] încărcare de calcul, unde:

g4,n , g4,c [daN/m] - încărcările unitare normate şi de calcul pentru conductorul de protecţie principal supus la acţiunea vântului maxim, calculate la punctele 4.1.1, 4.1.2; av,i - deschiderea la încărcări din vânt pentru stâlpul « i », calculată cu relaţia:

av,i= (aj-1+ai)/2 [m], unde: aj-1, ai   [m] - deschiderile adiacente stâlpului « i »;

φ [radian] - unghiul dintre direcţia vântului şi axa LCA.

4.3.1.2 Incărcări rezultate din acţiunea vântului pe conductorul de protecţie principal acoperit cu chiciură:

F5,n,i=g5,n • av,i • sin φ [daN] încărcare normată, F5,c,i =g5,c • av,i • sin φ [daN] încărcare de calcul, unde:

g5,n, g5,c [daN/m]   -   încărcările unitare normate şi de calcul pentru conductorul de protecţie principal acoperit cu chiciură supus la acţiunea vântului, calculate la punctele

4.1.1,4.1.2;

av,i[m]  -     deschiderea la încărcări din vânt pentru stâlpul  « i »,  calculată conform punctului 4.3.1.1;

φ [radian] - unghiul dintre direcţia vântului şi axa LCA.

4.3.2 Incărcări verticale provenite din greutatea conductorului de protecţie principal

4.3.2.1  Incărcări verticale provenite din greutatea conductorului de protecţie principal la temperatura medie

Pentru stâlpul cu numărul "i":

G1,n,i=g1,n • ag,i [daN] încărcare normată,

G1,c,i =g1,c•  ag,i [daN] încărcare de calcul, unde:

g1,n, g1,c[daN/m] - încărcările unitare normate şi de calcul provenite din greutatea conductorului de protecţie principal, calculate la punctele 4.1.1, 4.1.2; ag,i [m] deschiderea la încărcări verticale pentru stâlpul « i »; se calculează pe baza absciselor punctelor de minim ale curbelor conductorului în deschiderile « i-1 », « i » adiacente stâlpului, notate cu X2,i-1 respectiv x1,i, calculate cu relaţiile de la punctul 5.9, pentru încărcarea specifică normată datorită greutăţii conductorului: ag,i=| x2,i-1| +| x1,i| .

4.3.2.2  Incărcări verticale provenite din greutatea conductorului de protecţie principal acoperit cu chiciură:

G3,n,i =g3,n • ag,i [daN] încărcare normată,

G3, c,i =g3,c • ag,i [daN] încărcare de calcul, unde:

g3,n, , g3,c [daN/m] - încărcările unitare normate şi de calcul pentru conductorul de protecţie principal acoperit cu chiciură, calculate la punctele 4.1.1, 4.1.2; a3,g,i [m] deschiderea la încărcări verticale pentru stâlpul « i »; se calculează pe baza absciselor punctelor de minim ale curbelor conductorului în deschiderile «i-1 », « i » adiacente stâlpului, notate cu X2,i-1 respectiv x1,i, calculate cu relaţiile de la punctul 5.9, pentru încărcarea specifică normată datorită greutăţii conductorului acoperit cu chiciură:

a3,g,i= | X2,i-1| + |x1,i| .

5 DETERMINAREA  TRACŢIUNILOR ŞI  SĂGEŢILOR CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL

(metoda de verificare la stări limită)

5.1 Ipoteze de calcul

In calculele pentru determinarea tracţiunilor şi săgeţilor în conductorul de protecţie principal se fac următoarele ipoteze:

a) Conductorul de protecţie principal este considerat fix în punctele de susţinere şi supus schimbărilor mediului exterior. Variaţiile lungimii conductorului la variaţia factorilor climatici determină variaţia eforturilor în conductor. Tracţiunile maxime pot să apară în conductor fie la temperaturi foarte scăzute (vezi 3.1.2 a), fie la suprasarcini mari (vezi 3.1.2 g). In calculul mecanic al conductorului se adoptă drept condiţii iniţiale eforturile maxime admisibile pe care trebuie să le suporte conductorul în condiţiile cele mai defavorabile;

b)  Se consideră că deschiderile cuprinse într-un panou de întindere sunt denivelate şi inegale, iar variaţiile parametrilor mediului ambiant sunt aceleaşi în toate deschiderile panoului;

c) Rezistenţa de rupere calculată a conductorului prc se determină cu relaţia: prc = 0,95 σr /Sc [daN/mm2],

unde:

σr [daN] - forţa de rupere calculată a conductorului, Sc[mm2 ] - secţiunea reală (efectivă) a conductorului;

d)  Pentru calculul mecanic al conductorului de protecţie principal este necesar să se efectueze determinarea încărcărilor normate şi a încărcărilor de calcul ţinând seama de condiţiile climato-meteorologice ale zonei traversate de linia de contact aeriană (temperatura aerului, viteza vântului, depuneri de chiciură) [9];

e)  In urma calculului mecanic se consideră că un conductor este bine ales şi întins corespunzător dacă sarcina mecanică de calcul şi rezistenţă mecanică de calcul (definite la 2.47), în toate stările de funcţionare, în punctele de prindere a conductorului în cleme, nu sunt depăşite cu mai mult de 5%;

f)  Incărcările normate ale conductorului de protecţie principal sunt valori extreme ale încărcărilor, definite statistic, realizate cu o probabilitate de 95%;

g)  încărcările de calcul ale conductorului de protecţie principal sunt valorile extreme ale încărcărilor care se realizează cu o probabilitate de 99,9%, care se determină prin înmulţirea încărcărilor normate cu coeficientul parţial de siguranţă şi cu cel de grupare a încărcărilor precizaţi de [9];

h) Săgeţile maxime se calculează pe baza încărcărilor normate, în ipoteza temperaturii maxime (vezi 3.1.2 e), şi în ipoteza de suprasarcină maximă (vezi 3.1.2 g), cu următoarele precizări:

- vântul acţionează perpendicular pe conductorul de protecţie principal;

-  coeficientul de rafală şi de neuniformitate a vântului pe conductor: βc= 1,55 s-a determinat conform [9] pentru înălţimea medie de suspensie a conductorului de protecţie principal faţă de sol: H = 10 m, pentru deschideri mai mici de 100 m;

i) La calculul curbelor utilizate la amplasarea stâlpilor pe profilul căii ferate, în faza de proiectare, se va considera starea finală a tracţiunilor şi săgeţilor conductoarelor. Ca stare finală se va lua starea existentă după 10 ani de funcţionare, ţinând seama de fluaj;

j) La calculul săgeţilor de montaj ale conductorului de protecţie principal se va considera starea iniţială, ca stare dinaintea apariţiei fenomenului de fluaj. Tracţiunile şi săgeţile conductorului de protecţie principal se calculează pentru această stare plecând de la valorile maxime ale rezistenţelor de calcul indicate la punctul 5.2.

5.2 Verificarea comportării conductorului de protecţie principal la stări limită (critice) [9]

Se verifică comportarea conductorului de protecţie principal în următoarele stări limită care pot da eforturi şi/sau săgeţi maxime:

Starea 1 - starea de suprasarcină maximă (determinată de greutatea conductorului şi de vânt simultan cu chiciură, la temperatura T1=-5°C, conform coloanei 4 din tabelul 3.2); valoarea maximă a rezistenţei mecanice de calcul pentru această stare va fi:

P1 =P max(-5   C+conductor+chiciură+vânt)

=0,7 prc [daN/mm2 ], unde: prc este rezistenţa de rupere calculată a conductorului (vezi punctul 5.1 c);

Starea 2 - starea de temperatură minimă (determinată de greutatea conductorului la temperatura T2 = -33 °C, conform coloanei 2 din tabelul 3.2). Valoarea maximă a rezistenţei mecanice de calcul pentru această stare va fi:

P2 = P max(-33° C+conductor) =0,5 prc [daN/mm2];

Starea 3 - starea de solicitare în regim de temperatură medie fără vânt şi fără chiciură. Aceasta este starea de solicitare zilnică determinată de greutatea conductorului la temperatura T3, conform coloanei 3 din tabelul 3.2, pentru care valoarea maximă a rezistenţei mecanice de calcul va fi:

P 3 = Pmax (+15°C+conductor) = 0,25*prc [daN/mm2].

Valorile maxime ale rezistenţei mecanice de calcul pentru cele trei stări de mai sus sunt precizate în [9] pentru conductoare cu fire componente din acelaşi material şi pentru conductoare cu fire din materiale diferite, în deschideri cu lungimi mai mici de 120 m. Valorile rezistenţei şi sarcinii mecanice de calcul se realizează cu un coeficient de încredere de 99,9%.

Notă: Se pot adopta valori mai mici pentru rezistenţele mecanice maxime de calcul la cele trei stări de mai sus, cu condiţia ca săgeţile rezultate să asigure distanţa minimă a conductorului de protecţie principal faţă de sol şi faţă de conductoarele active ale LCA.

5.3 Ecuaţia de stare

Ecuaţia care leagă valorile eforturilor în două stări de solicitare a conductorului pentru un panou având deschideri inegale, cu denivelări este:

u*po,n - (amed- γ n/po,n )2  *Ec/24 = u*p0,m - (amed* γ m,c/p0,m )2*Ec /24 -α c• Ec • (Tn - Tm ) în care se folosesc indicii:

n - pentru mărimile care se referă la starea pentru care se calculează tracţiunea specifică normată la o valoare a temperaturii Tn [-33 / +40]°C;

m - pentru mărimile care se referă la starea de referinţă; şi următoarele notaţii:

Ec[daN/mm2 ]          - modulul de elasticitate al conductorului;

α c [°C-1 ]                  - coeficientul de dilatare liniară al conductorului;

a i [m]                      - deschiderea "i";

φi [radian]                - unghiul de pantă al deschiderii "i";

h i [m]                      - denivelarea deschiderii "i";

γm,c [daN/m/mm 2] - încărcarea specifică de calcul a conductorului la starea de referinţă;

p 0,m [daN/mm2 ] - componenta orizontală a tracţiunii specifice de calcul la starea "m";

Tm[°C]        - temperatura stării de referinţă "m";

p 0,n[daN/mm2 ]       - componenta orizontală a tracţiunii specifice normate la starea "n", care urmează să se determine;

γn [daN/m/mm2 ]     - încărcarea specifică normată a conductorului la starea pentru care se calculează p0,n;

Tn [°C]                   - temperatura stării pentru care se determină p0,n cu valori cuprinse

între -33 şi +40°C;

a med [m]                 - deschiderea medie pentru un panou cu "N" deschideri reale inegale

ai, cu unghiuri de pantă φi, i=l,..,N este calculată cu relaţia:

amed = [ ( a1 3-cos φ 1+...+ aN3 *cos φN)/(a1+...+aN)]0,5  [m];

u   -  factorul de denivelare al panoului este calculat cu relaţia:

u = [ a1- (1+ (hi/ai )2/2)+.. .+aN *(1+ (hN /aN )2 /2)]/( a1+.. .+aN ).

5.4 Deschiderea critică

Deschiderea critică este acea valoare a deschiderii "a" pentru care influenţa temperaturii este egală cu influenţa sarcinii asupra efortului conductorului.

In calculele mecanice se va adopta în mod obişnuit ca regim iniţial acela care este caracterizat la solicitarea maximă şi care va fi cel mult egală cu solicitarea admisibilă de calcul.

Stabilirea regimului iniţial între două stări limită se efectuează în funcţie de: deschiderea, temperatura, încărcarea cu suprasarcini, valoarea rezistenţei admisibile de calcul în conductorul de protecţie principal.

Gruparea stărilor la scrierea ecuaţiilor de stare pentru conductorul de protecţie principal este următoarea:

- pentru conductor cu fire componente din acelaşi material stările 1 şi 2 menţionate la punctul 5.2;

- pentru conductor cu fire componente din materiale diferite stările 1 şi 2; 1 şi 3; 2 şi 3, menţionate la punctul 5.2.

5.4.1  Determinarea deschiderii critice se efectuează pentru fiecare grup de stări folosind formulele următoare:

acr1-2 ={24*(pl - p2 + α cEc (T1 -T2) )/[Ec *(( γ 7,c/P1)2-( γ 1,c/ p2)2)]}0,5 [m],

acr1-3 ={24* (p1 - p3 +α cEc (T1-T3) )/[Ec*(( γ 7,c /p1)2-( γ 1,c / p3)2)]}0,5 [m],

acr2-3={24*(p2-p3+α cEc (T2-T3) )/[Ec-(( γ 1,c /p2)2-( γ 1,c /p3)2)]}0.5 [m],

unde : p1, p2 ,p3 şi T1, T2, T3sunt valorile maxime ale rezistenţelor mecanice de calcul respectiv valorile temperaturilor la stările 1, 2 şi 3 definite la 5.2.

Notă: - Pentru conductor de protecţie principal cu fire componente din acelaşi material se calculează doar acr1-2;

- Pentru conductor de protecţie principal cu fire componente din materiale diferite (de exemplu Al-OL ) se calculează a crl-2 , acr1_3, acr2-3.

5.4.2  Stabilirea regimului iniţial se efectuează ţinând seama de următorii parametri: deschiderea, temperatura mediului ambiant, încărcarea cu suprasarcini, valoarea maximă admisibilă de calcul a efortului în conductorul de protecţie principal.

Pentru conductorul de protecţie principal cu fire componente din acelaşi material regimul iniţial se determină aplicând următoarea regulă:

- dacă amed < acr1-2, regimul iniţial este cel de temperatură minimă (starea 2);

- dacă amed > acr1-2, regimul iniţial este cel de sarcină maximă (starea 1).

Pentru conductorul de protecţie principal cu fire componente din materiale diferite regimul iniţial se determină utilizând următoarea regulă:

- dacă amed <acr1-2 regimul iniţial este cel de temperatură minimă (starea 2);

- dacă a med> acr2-3 regimul iniţial este cel de suprasarcină maximă (starea 1);

- dacă acr1-2 <a med< acr2-3 regimul iniţial este cel de temperatură medie (starea 3).

5.5 Sarcina relativă critică pentru conductorul de protecţie principal cu fire componente din materiale diferite este sarcina relativă la care deschiderile critice calculate cu formulele de la punctul 5.4 sunt egale:

acrl-2   =   acrl-3 =    acr2-3.

Sarcina relativă critică permite să se stabilească starea la care se dimensionează conductorul, se va nota cu qcr şi se va calcula cu formula din [14]:

qcr = (p1 /p2 ) • [(A*Ec •α c+B)/(ECα c (T3 - T2)+p3 - p2 )] 0.5, unde s-au notat:

A=T3 - T1 + p2/p3 • (T1 - T2),

B=p3 - p1 +(p2/p3 ) 2 (pl - p2 )

Notă: Sarcina relativă critică se calculează doar pentru conductorul cu fire componente din materiale diferite.

Tabel 5.1

Stabilirea stării de dimensionare a conductorului de protecţie principal cu fire componente din materiale diferite

Sarcina relativă

Deschiderea medie amed

Starea care dimensionează

P

T[°C]

q >qcr

a med < acr1-2

P2

-33

amed   > acrl-2

p1

-5

q < qcr sau qcr=imaginar

amed < acr1_2 amed < acr1-2

acr2-3   = imaginar

P3

+15

acr2-3 > 0

amed < acr2-3

P2

-33

amed   > acr2-3

P3

+15

amed   > acrl-2 amed   > acr1-2

acr1-3   = imaginar

P3

+15

acrl-3    >0

amed < acrl-3

P3

+15

amed   > acrl-3

P1

-5

5.6 Determinarea stării care dimensionează conductorul de protecţie principal

5.6.1  Stabilirea stării de dimensionare a conductorului cu fire componente din acelaşi material se efectuează astfel:

-dacă amed<acr1-2 starea care dimensionează este starea 2; -dacă amed>acr1-2 starea care dimensionează este starea 1.

5.6.2  Stabilirea stării de dimensionare a conductorului cu fire componente din materiale diferite se efectuează conform tabelului 5.1, în funcţie de relaţia între sarcina relativă şi sarcina relativă critică precum şi funcţie de relaţia dintre deschiderea medie şi deschiderile critice.

Se notează cu q sarcina relativă: q= γ 7,c / γ 1,c.

5.7 Calculul tracţiunii orizontale la starea care dimensionează

La starea care dimensionează determinată la punctul 5.6 se calculează tracţiunea orizontală pentru fiecare deschidere ai din panou, ţinând seama de denivelarea respectivă hi şi de unghiul de pantă, folosind următoarea ecuaţie dată în [14]:

p20,m + p0,m • (0,5.hi γ m,c - pm) • cos φi + 0,125* (ai* γ m,c)2 =0, unde :

m  -  indice care reprezintă una din stările 1, 2, 3 (starea care dimensionează conform tabelului 5.6);

γ m,c [daN/m/mm2 ] - încărcarea unitară specifică de calcul la starea "m" care dimensionează;

pm [daN/mm2] - efortul maxim admis în conductor pentru starea care dimensionează;

p0,m [daN/mm2 ] - efortul de tracţiune orizontală la starea m;

ai[m] - deschiderea "i";

hi [m] - denivelarea deschiderii "i";

φi [°]  - unghiul de pantă al deschiderii "i"; cosi = ai / (ai2+ hi2)0.5.

Dacă discriminantul ecuaţiei are valoare negativă conductorul se rupe sub greutatea proprie, caz în care trebuie micşorată lungimea deschiderii sau trebuie ales un conductor mai rezistent.

Dacă discriminatul este pozitiv, soluţia pozitivă cea mai mare este aleasă ca valoare a tracţiunii orizontale la starea care dimensionează. Valoarea acestei soluţii este dată de relaţia: p0,m = 0,5*{-(0,5*hi* γ m,c -Pm)*cos φi + [(0,5hi, • γ m,c -Pm)2*cos2 φi - 0,5*(ai* γ m,c)2]0,5}.

După determinarea tracţiunii orizontale pentru fiecare deschidere din panou se stabileşte valoarea minimă a tracţiunii orizontale pentru panoul respectiv care va fi notată cu P0={p0,m}min*

5.8 Determinarea tracţiunii orizontale normate

Determinarea tracţiunilor orizontale normate este necesară pentru calculul săgeţilor conductorului de protecţie principal în deschiderile panoului în faza de montaj şi pentru diverse stări critice.

Cu ajutorul ecuaţiei de stare prezentată la punctul 5.3 se calculează tracţiunile orizontale normate pentru diferite temperaturi de montaj în intervalul (-33/ +40)°C luând în considerare doar greutatea conductorului, precum şi la stările: (-5°C+conductor+chiciură), (-5°C +conductor+chiciură+vânt), (-5°C+conductor+chiciură+vânt+avarie), (Tmed+vânt maxim), ţinând seama de P0determinat la 5.7.

Pentru deschiderea medie amed se scrie ecuaţia de stare cu variabila p0,n: u*p0,n - (amedγn/p0,n )2Ec / 24 = u*P0 - (amedγ m,c /Po )2 *Ec / 24 - α c • Ec • (Tn - Tm ).

Aceasta conduce la ecuaţia de gradul 3: A p3 0,n+B p20,n+C p0,n+D=0, unde:

p0,n [daN/mm2] - componenta orizontală a tracţiunii specifice normate la starea "n";

A=u;

B=- u*P0 + (amedγ m,c /P0 )2 *Ec / 24 + α c *Ec • (Tn - Tm );

C=0;

D=- (amedγn)2 *Ec / 24.

Din considerente economice, dintre cele trei rădăcini ale ecuaţiei de mai sus se reţine, pentru p0,n, rădăcina reală pozitivă care are valoarea cea mai mare.

5.9   Determinarea punctului de minim al curbei conductorului de protecţie principal într-o deschidere denivelată

In figura 5.1 s-au notat cu A(x1,y1), B(x2,y2), punctele de susţinere într-o deschidere denivelată, care au coordonatele raportate la sistemul de coordonate xoy, cu axa ox aflată la distanţa ho de punctul de minim M al curbei conductorului şi axa oy trecând chiar prin punctul de minim.

Se observă că: x2-x1= a[m] este deschiderea, iar y2-y1= h[m] denivelarea deschiderii. Ecuaţia curbei conductorului în sistemul de coordonate xoy este:

y = h0*ch(x/h0 ) [m], unde:   

ho=p0n/ γn [m]    - înălţimea conductorului în origine;

pon[daN/mm ]     - tracţiunea orizontală normată, determinată anterior;

γn [daN/m/mm2 ]  - este încărcarea specifică normată;

ch α = (eα - e-α)/2, pentru argumentul a real.

Cu aceste notaţii coordonatele punctelor de susţinere faţă de originea sistemului xoy sunt:

x1= -0,5 a+ 2ho-ln(k+(k +1) 0,5 ) [m]; y1= h0 *ch(x1/h0) [m], pentru punctul A,

x2=   0,5 a+ 2h0*ln(k+(k2 +1) 0,5) [m]; y2= ho*ch(x2/ho) [m], pentru punctul B,

unde: k=0,5h/ ho / sh(0,5a/ho) factor adimensional, iar sh α = (eα - e-α)/2, pentru argumentul a real.

5.10 Unghiul de cădere al conductorului de protecţie principal din clemă

In figura 5.1 este prezentată o deschidere a LCA, în care conductorul de protecţie principal este suspendat la cele două capete A, B prin cleme de susţinere. Unghiurile Wa, Wb, determinate de tangentele la conductorul de protecţie principal în punctele de susţinere faţă de orizontalele în aceste puncte se numesc unghiurile de cădere a conductorului din cleme şi se calculează pentru o deschidere cu următoarele formule: tgW1 = |sh(x1/ho)|, tgW2 =|sh(x2/ho)|.

5.11   Componenta verticală a tracţiunii normate în conductorul de protecţie principal în punctele de susţinere

Cunoscând coordonatele punctelor de susţinere calculate la 5.9 se calculează componenta verticală a tracţiunii normate în conductor, în aceste puncte, cu relaţiile:

Pv,n,1 =P0,n |sh(x1/h0)| [daN/mm2], în punctul A(x1,y1);

Pv,n,2 = P0,n |sh(x2/h0)| [daN/mm2], în punctul B(x2,y2).

Tracţiunile normate în conductor în punctele de susţinere A, B, tangente la curba conductorului în aceste puncte sunt:

Pn,1 = (p0,n2+ Pv,n,12)0.5 [daN/mm2], pn,2=(p0,n2+ pv,n,22)0.5 [daN/mm2].

5.12  Calculul săgeţii maxime a conductorului de protecţie principal şi coordonatele punctului de săgeată maximă într-o deschidere

5.12.1 Conductor cu puncte de susţinere la acelaşi nivel

In acest caz: x1=x2=a/2, h=0, săgeata maximă se obţine pentru abscisa xmax = 0;

Săgeata maximă a conductorului cu puncte de susţinere la acelaşi nivel se calculează cu formula:

fmax = 2* (h0 ) • sh 2 (yn -a/4/ p0,n) [m], sau cu formula aproximativă:

fmax = (a 2/8/ h0) • (1+ (a/ ho) /48) [m], în care s-au notat:

p0,n [daN/mm ]   -   tracţiunea orizontală normată determinată anterior pentru starea la care se efectuează calculul săgeţii;

γn [daN/m/mm 2]       - încărcarea specifică normată pentru starea la care se efectuează calculul săgeţii;

h0[m]                        - înălţimea conductorului în origine având expresia de la punctul 5.9;

a [m]                        - lungimea deschiderii.

Fig. 5.1 Deschiderea denivelată a conductorului colector

Fig. 5.2 Locul geometric al unui punct de pe conductor în timpul galoparii

5.12.2 Conductor cu puncte de susţinere denivelate

Coordonatele punctului F (din figura 5.1), în care conductorul de protecţie principal realizează o săgeată maximă în deschiderea denivelată (h0) se determină exact cu formulele: xfmax= h*ln[tgφ+ (1+tg2 φ)0.5]  [m] pentru abscisa punctului de săgeată maximă, yfmax= ho*ch(xfmax/ ho ) [m] pentru ordonata punctului de săgeată maximă. Valoarea maximă a săgeţii în deschiderea denivelată este determinată exact cu formula:

fmax = h0 [ch(X1/ h0 ) - ch(xfmax/ h0 )] +tgφ (Xfmax - X1) [m],

unde: tgφ = h/a este tangenta unghiului de denivelare a deschiderii.

5.13 Verificarea calculului săgeţii conductorului de protecţie principal Temperatura critică este temperatura la care săgeata conductorului neîncărcat este egală cu săgeata conductorului încărcat cu sarcina maximă, la temperatura corespunzătoare acesteia în regiunea considerată.

Determinarea temperaturii critice se efectuează cu formula:

Tcr = T(1) + (p-5°c+conductor+chiciură/Ec/ αc)(1- γ1,n/ γ3,n)     [°C]

în care:

T(1) = -5°C - temperatura stării la care se formează chiciura;

P-5°c + conductor+chiciură [daN/mm2 ] - tracţiunea orizontală normată determinată la punctul 5.8 pentru starea (-5°C+conductor+chiciură);

γ1,n [daN/m/mm2]   -   încărcarea   specifică   normată   determinată   doar   de   greutatea conductorului;

γ3,n [daN/m/mm2] - încărcarea specifică normată determinată de greutatea conductorului şi de depunerea de chiciură la -5°C;

Dacă Tcr< 40°C săgeata maximă apare în cazul temperaturii maxime (+40°C); Dacă Tcr > 40°C săgeata maximă apare în cazul suprasarcinii maxime (-5°C + conductor + chiciură).

5.14 Calculul lungimii conductorului de protecţie principal

Ţinând seama de notaţiile de la punctul 5.9 se calculează lungimea conductorului într-o deschidere denivelată (h0) cu formula exactă:

L=2*ho*sh(0,5a/h0) ch(0,5(x1+x2)/h0) [m], unde: x1, x2 [m] - abscisele punctelor de susţinere pentru deschiderea "a";

a [m] - deschiderea;

h0 = p0n / γn [m] - ordonata la originea sistemului de coordonate ataşat deschiderii.

Acest calcul este necesar să se efectueze pentru fiecare deschidere din panou, calculându-se apoi lungimea totală a conductorului de protecţie principal în panoul de întindere.

5.15 Calculul aproximativ al fluajului conductorului de protecţie principal

Fluajul este o deformare plastică a conductoarelor care apare lent, în timp, sub acţiunea sarcinilor mecanice aplicate, sarcini care sunt inferioare limitei de curgere a materialului din care sunt fabricate conductoarele.

In general fluajul unui conductor al LCA depinde de materialul din care se fabrică conductorul, de tracţiunea ce se aplică, de timp şi de temperatură.

Deoarece tracţiunea şi temperatura variază în timp se va raporta fluajul conductorului de protecţie principal la tracţiunea medie anuală şi la temperatura medie anuală (precizată în tabelul 3.2).

O apreciere corectă a fluajului unui conductor se poate face doar în urma unor încercări în condiţii de laborator asupra unor epruvete din conductorul respectiv (încercările se efectuează în condiţiile precizate de [2]), rezultatele încercărilor fiind extrapolate pentru o durată de 10 ani.

In cazul conductoarelor cu fire componente din materiale diferite, de exemplu din oţel-aluminiu creşterea diferită a alungirilor de fluaj pentru cele două metale determină un transfer al eforturilor de la mantaua de aluminiu la inima de oţel.

Fluajul conductorului are ca efect o creştere în timp a săgeţilor conductorului în deschiderile panoului de întindere.

Pentru a se ţine seama de fluajul conductorului de protecţie principal se trage acest conductor la montaj, astfel, încât să fie satisfăcuţi coeficienţii de siguranţă prescrişi încă din faza iniţială (la montaj).

Aceasta presupune ca la tragerea conductorului de protecţie principal să se prevadă o rezervă faţă de distanţa la sol prescrisă, rezervă care să acopere fluajul corespunzător pe o durată de 10 ani.

In calculele ce urmează se consideră ca stare finală starea conductorului de protecţie principal la 10 ani de la montare.

Calculul lungimii şi săgeţii maxime a conductorului de protecţie principal la starea iniţială (temperatura medie din tabelul 3.2, încărcarea specifică normată y1,n determinată doar de greutatea specifică a conductorului gresat) se efectuează pentru tracţiunea orizontală normată po,n determinată la 5.8 pentru starea 3 şi deschiderea amed folosind formulele de la punctul 5.12 şi 5.14.

Vom nota:

L     [m] lungimea iniţială a conductorului de protecţie principal pentru deschiderea medie amed, la temperatura medie;

fmax1  [m]   săgeata  maximă   iniţială  a  conductorului   de   protecţie   principal   pentru deschiderea medie amed, la temperatura medie.

5.15.1  Lungimea conductorului de protecţie principal după 10 ani de la montare, în deschiderea medie amed, la temperatura medie (precizată conform tabelului 3.2) va fi:

L10 = L1[l+Kf][m], unde: Kf coeficient de fluaj dat de fabricantul conductorului (sau determinat experimental [2]).

5.15.2  Săgeata maximă a conductorului de protecţie principal după 10 ani de la montare, în deschiderea amed, la temperatura medie va fi determinată cu formula aproximativă:

fmax10 = [3* amed (L10 - amed )/8]0,5    [m].

5.15.3  Tracţiunea orizontală normată după 10 ani de la montare în deschiderea amed, la temperatura medie se determină cu formula aproximativă:

p0,n,10 = γ1,n a2 med /8 / fmax10 [daN/mm2], unde: γ1,n [daN/m/mm2] - încărcarea normată specifică dată de greutatea conductorului; Fiind determinată po,n,10 pentru amed, se calculează:

a)  - tracţiunile orizontale normate pentru celelalte stări: (-33/40°C+conductor, -5°C + conductor+chiciură, -5°C+conductor+chiciură+vânt) la o deschidere de lungime amed, după 10 ani de la montaj, cu ecuaţia de stare de la punctul 5.3;

b)  - săgeţile maxime corespunzătoare în fiecare deschidere şi în deschiderea medie, pentru fiecare stare, folosind rezultatele de la punctul a) şi formulele de la punctele 5.9, 5.12;

c) - lungimile conductorului pentru fiecare stare şi deschidere după 10 ani de la montaj.

5.16 Verificarea coeficienţilor de tracţiune ai clemelor pentru starea iniţială şi după fluaj

Clemele de tip A (supuse la tracţiune) [7], [9]   trebuie să aibă o sarcină de alunecare >0,95 din valoarea sarcinii de rupere minime a conductorului de protecţie principal. Coeficientul de tracţiune la starea „t" se calculează cu relaţia:

Kt,A = p max,h,t • Sc /(0,95 σrc), unde: Sc [mm ] - secţiunea reală a conductorului;σrc

σrc [daN] -forţa de rupere calculată a conductorului; Pmax,h,t [daN/mm2 ] . tracţiunea orizontală maximă pe panou, la fiecare stare „t", determinată conform punctului 5.15.3 a).

Pentru cleme de tip B (nesupuse la tracţiune orizontală ci doar la încărcări verticale provenite din greutatea conductorului de protecţie principal acoperit cu chiciură) [9], forţele de calcul este necesar să fie mai mici sau cel mult egale cu sarcina de calcul a clemei respective.

Sarcina de calcul a clemei de tip B este 50% din sarcina mecanică de rupere minimă a acesteia.

Coeficientul de tracţiune la starea „t" se calculează cu relaţia:

Kt ,B     P max,v,t * Sclemă /(0,5 σr,clemă),

unde: Sclemă[mm2 ] . secţiunea reală a clemei;

σr,clemă [daN] - sarcina mecanică de rupere minimă;

p max,v,t [daN/mm2 ] - tracţiunea verticală maximă pe panou la fiecare stare „t" determinată ca la punctul 4.3.2.2.

Dacă coeficienţii de tracţiune sunt mai mari decât cei impuşi, se schimbă conductorul sau se reia calculul săgeţilor conductorului de protecţie principal cu o tracţiune de valoare mai mică decât valoarea impusă la punctul 5.2 pentru starea 3.

5.17 Galoparea conductorului de protecţie principal [9], [14]

Fenomenul de galopare a conductorului de protecţie principal este caracterizat de amplitudini relativ mari ale mişcării acestuia şi prin frecvenţe relativ mici (0,1/l) Hz [14].

Fenomenul este provocat de vânturi cu viteze de (3/22) m/s care acţionează asupra conductorului acoperit de chiciură. In acest caz circulaţia aerului în jurul conductorului conduce la apariţia unor forţe portante şi a unor vibraţii instabile cu viteze mai mari de 7 m/s, care pot suprasolicita clemele de prindere şi pot micşora distanţele reale de izolare în aer dintre conductorul de protecţie principal şi conductoarele active până la străpungerea acestora.

Mişcarea unui conductor supus acestui fenomen este o compunere de mişcare de torsiune simultan cu o oscilaţie verticală.

Experimental s-a determinat că, într-o secţiune transversală pe conductor, curba descrisă de acesta este cuprinsă în interiorul unei elipse.

Stabilirea relaţiilor de calcul pentru determinarea distanţelor de amplasare pe stâlpii LCA, între conductorul de protecţie principal şi conductoarele active se efectuează în următoarele ipoteze de calcul:

-  înfăşurătoarea punctelor în care se deplasează conductorul (în plan transversal axei conductorului) în timpul galopării are forma unei elipse alungite, având axa mare de aproximativ 2 ori mai mare decât axa mică, şi o înclinaţie faţă de axa verticală ca în figura 5.2;

-  săgeata de referinţă a conductorului, în timpul galopării, se consideră la -5°C simultan cu chiciură (notată cu 'f ch');

-   între elipsele de galopare ale conductoarelor active şi elipsa de galopare a conductorului de protecţie principal se va menţine distanţa minimă de izolare în aer dmin3, determinată la punctul 5.18;

-  pentru verificarea distanţei minime de amplasare pe verticală şi pe orizontală între conductorul de protecţie principal şi celelalte conductoare, la stâlp, se vor compune elipsele de galopare ale perechilor de conductoare, adunându-se lungimile axelor acestora şi dmin3; elipsa rezultată se va translata astfel încât centrul ei se va afla în punctul de susţinere al conductorului de protecţie principal la stâlp; dacă punctul de prindere al conductorului de protecţie principal este pe elipsa translatată, rezultată din compunere sau în afara ei, se consideră că între conductoare nu este posibilă o apropiere periculoasă.

Parametrii elipselor de galopare a conductoarelor se calculează cu următoarele formule:

Axa mică a elipsei de galopare a unui conductor „a"

a=Ka • fch                 - pentru cazurile de galopare redusă (Ka =0,3);

a=Ka • fch                 - pentru cazurile de galopare frecventă (Ka =0,45);

a=1+ Ka • fCh           - pentru cazurile de galopare frecventă şi intensă (Ka =0,45).

Axa mare a elipsei de galopare "b"

b=Kb • fch                 - pentru cazurile de galopare redusă;

b=Kb • fch                 - pentru cazurile de galopare frecventă;

b=0,5+ 0,225 • fch    - pentru cazurile de galopare frecventă şi intensă;

unde : fch -   săgeata conductorului;

Kb = 0,23     - pentru fch mai mică de 4 m;

Kb = 0,14     - pentru fch cuprins între 4 m şi 16 m.

Unghiul de înclinare a axei mari a elipsei de galopare a conductorului αel

αel = 7°   -pentru zone cu galopare redusă;

αel = 7°   -pentru zone cu galopare frecventă;

αel = 15° -pentru zone cu galopare frecventă şi intensă.

Unghiul de înclinare al conductorului în punctul de susţinere c

αc = 14° -pentru zone cu galopare redusă;

αc = 14° -pentru zone cu galopare frecventă;

αc = 15° -pentru zone cu galopare frecventă şi intensă.

5.18 Montarea conductorului de protecţie principal pe stâlpii LCA. Distanţe. Gabarite, [9]

5.18.1  Montarea conductorului de protecţie principal pe stâlpii LCA se va realiza astfel încât să se respecte distanţele minime admisibile între acest conductor şi conductoarele active şi între conductorul de protecţie principal şi nivelul superior al şinelor.

5.18.2  Determinarea distanţei minime admisibile a conductorului de protecţie principal faţă de conductoarele active ale LCA, în poziţii nedeviate de acţiunea vântului, după condiţia apropierii în deschidere, sunt calculate cu formula empirică:

dmin1=k*f0.5 +Un/150[m], unde:

f [m]- săgeata maximă în deschidere, a conductoarelor LCA inclusiv a conductorului de protecţie principal în două ipoteze:

- temperatură maximă, vântul şi chiciura lipsesc;

- temperatură   de   formare   a   chiciurii   şi   depuneri   de   chiciură   pe   elementele componente ale liniei, vântul lipseşte;

Un [kV]- tensiunea nominală a LCA;

k - coeficient care depinde de tensiunea nominală a liniei, de materialul şi secţiunea conductoarelor şi de poziţia lor pe stâlp, coeficient calculat cu formula:

k = kh+ (kv -kh) • b2/(a2+ b2)

unde:     kh- coeficientul la aşezarea conductoarelor pe orizontală;

kv- coeficientul la aşezarea conductoarelor pe verticală, cu valorile din tabelul 5.2;

a, b- sunt distanţele între axele conductoarelor pe orizontală respectiv pe verticală.

Tabelul 5.2   Valorile coeficienţilor kv şi kh [9]

Materialul conductoarelor

Tensiunea nominală a liniei:  Un< 110 kV

Oţel şi oţel aluminat

Aluminiu şi aliaje de aluminiu

Oţel-Aluminiu

Coeficientul

Secţiunea conductoarelor LCA mm

kv

kh

10-16

16-150

16-70

0,85

0,65

25-35

>150

95-150

0,75

0,62

70-95

-

185-300

0,7

0,6

>95

-

>300

0,7

0,6

Nota 1: Pentru conductoare din materiale sau secţiuni diferite se va lua în calcul conductorul pentru care săgeata este cea mai mare, respectiv coeficientul k are valoarea cea mai mare.

Nota 2: Pentru circuite cu tensiuni nominale diferite se va lua valoarea cea mai mare a tensiunii nominale.

De exemplu pentru tensiunea nominală Un=25 kV şi un conductor de protecţie principal din Al-OL, 95/15 mm2 se alege din tabelul 5.2: kv = 0,75, kh = 0,62.

Rezultă:

k=0,62+(0,75-0,62)b2/( a2+ b2),

unde a, b reprezintă distanţa orizontală respectiv distanţa verticală între punctele de susţinere ale cablului purtător şi conductorului de protecţie principal pe stâlpii LCA.

Cu valoarea coeficientului k pentru distanţele a, b fixate se calculează distanţa minimă între conductoare nesupuse acţiunii vântului dmin1.

5.18.3   Determinarea distanţei minime admisibile pentru conductoarele supuse la acţiunea vântului [9]

Pentru conductoare de secţiuni diferite, din materiale diferite sau cu săgeţi diferite, se va verifica distanţa "d" între conductoare, în ipoteza că primul conductor este supus presiunii maxime a vântului, iar al doilea conductor presiunii unui vânt cu viteză mai mică cu 20% decât primul. Distanţa minimă între conductoare în această ipoteză trebuie să fie:

dmin2 =Un/150 [m], însă nu mai mică decât 0,2 m (de exemplu pentru Un=25 kV rezultă din calcul dmin2=0,166 m, iar din condiţia suplimentară se alege dmin2= 0,2 m).

5.18.4   Determinarea distanţelor minime admise de separare între conductorul de protecţie principal şi conductoarele active pentru cazuri speciale [9] (inclusiv galoparea, saltul conductoarelor la descărcarea de chiciură, pendularea asincronă şi încărcările neuniforme cu chiciură ale conductoarelor) se va efectua în funcţie de condiţiile locale; aceste distanţe nu vor fi mai mici decât distanţele rezultate în condiţiile precizate la 5.18.2, 5.18.3.

In cazul galopării, saltului conductoarelor la descărcarea de chiciură, pendulării asincrone şi încărcărilor neuniforme cu chiciură ale conductoarelor, distanţele de separare minime admise între conductorul de protecţie principal şi celelalte conductoare active ale LCA vor fi obţinute, aproximativ, din valorile precizate în [9] prin interpolare liniară. De exemplu pentru tensiunea nominală de Un = 25 kV se obţine prin interpolare distanţa de separare minimă admisibilă între conductorul de protecţie principal şi celelalte conductoare active ale LCA:

dmin3=0,2+0,25/90(Un-20)=0,214m.

5.18.5 Determinarea distanţei minime admisibile între conductorul de protecţie principal şi nivelul superior al şinelor (NSS) se recomandă să se efectueze după [21], [24] şi [34].

6 DOCUMENTE DE REFERINŢĂ

[1]SR EN 50183: 2002 Conductoare pentru linii electrice aeriene. Sârme de aliaj de aluminiu-magneziu-siliciu.

[2] SR EN 61395: 2000 Conductoare electrice aeriene. Metode de încercare la fluaj pentru conductoarele cablate.

[3] SR CEI 60104:  1995 Sârme de aliaj de aluminiu-magneziu-siliciu pentru conductoarele liniilor aeriene.

[4] SR CEI 60888: 1994 Sârme de oţel zincate pentru conductoare cablate.

[5] SR CEI 60889:2002 (SR CEI 60899: 1994 + SR CEI 60899: 1994/A99: 2002) Sârmă de aluminiu trasă la rece în stare de ecruisare tare pentru conductoarele liniilor aeriene.

[6] SR CEI 61089: 1996+A1: 1999 Conductoare pentru linii aeriene cu sârme rotunde cablate în straturi concentrice.

[7] SR EN 61284: 2000 Linii electrice aeriene. Prescripţii şi încercări pentru accesorii.

[8] SR EN 60721-3-4: 1996 Clasificarea condiţiilor de mediu. Partea 3: Clasificarea grupelor de agenţi de mediu şi a gradelor de severitate ale acestora. Secţiunea 4: Utilizarea staţionară în spaţii neprotejate împotriva intemperiilor.

[9] NTE 003/04/00: Normativ pentru construcţia liniilor aeriene de energie electrică cu tensiuni peste 1000V. [10] SR EN 50119: 2003 Aplicaţii feroviare. Instalaţii fixe. Linii aeriene de contact pentru tracţiunea electrică.

[II]  SR EN 50125-2: 2003 Aplicaţii feroviare. Condiţii de mediu pentru echipamente. Partea 2:

Instalaţii electrice fixe.

[12] SR EN 50163: 2003 Aplicaţii feroviare. Tensiuni de alimentare ale reţelelor de tracţiune electrică.

[13] SR EN 50122-1: 2002 Aplicaţii feroviare. Instalaţii fixe. Partea 1: Măsuri de protecţie referitoare la securitatea electrică şi la legarea la pământ.

[14] Arie A. Arie ş.a. Reţele Electrice - Calculul Mecanic Ed . Tehnică 1981.

[15] STAS 3197-2: 1990 Căi ferate normale. Elemente geometrice.

[16] SR CEI 60050-811: 2000 Vocabular electrotehnic internaţional - Capitolul 811: Tracţiune electrică.

[17] SR EN 61140: 2002 Protecţie împotriva şocurilor electrice. Aspecte comune în instalaţii şi echipamente electrice.

[18] ID-33: 77 Normativ pentru protecţia împotriva influenţelor căilor ferate electrificate monofazat 25kV, 50Hz, aprobat de MTTc cu Ordinul nr.1976 din 06.12.1977.

[19] 351:1988 Instrucţiuni pentru întreţinerea tehnică şi repararea instalaţiilor de semnalizare centralizare şi bloc (SCB)-1989- MTTc, Direcţia Linii şi Instalaţii, aprobat cu ordin MTTc nr. 1749 din 23.09.1998.

[20]   SR   EN   50126:   2003   Aplicaţii   feroviare.   Specificarea   şi   demonstrarea   fiabilităţii, disponibilităţii, mentenanţei şi siguranţei (FDMS).

[21] STAS 4392: 1984 Căi ferate normale. Gabarite.

[22] SR EN ISO 1461: 2002 Acoperiri termice de zinc pentru piese fabricate din fontă şi oţel. Specificaţii şi metode de încercare.

[23] PE-028: 1987 Indrumar privind indicatorii de fiabilitate pentru principalele produse utilizate în instalaţii energetice.

[24] STAS 1244-2: 2004 Siguranţa circulaţiei. Treceri la nivel cu calea ferată. Partea a 2 a: Instalaţii neautomate. Prescripţii.

[25] OMT 290: 2000 Ordin al ministrului transporturilor privind admiterea tehnică a produselor şi/sau serviciilor destinate utilizării în activităţile de construire, modernizare, întreţinere şi reparare a infrastructurii feroviare şi a materialului rulant, pentru transportul feroviar şi cu metroul, modificat de OMTCT nr. 2068/2004.

[26] HGR 2139: 2004 Hotărâre pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea şi duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe.

[27] SR HD 478.2.1 SI: 2002 (STAS CEI 60721-2-1: 1992 + STAS CEI 60721-2-1: 1992/A99: 2002) Clasificarea condiţiilor de mediu. Part 2: Condiţii de mediu prezente în natură. Temperatură şi umiditate.

[28] SR HD 478.2.2 SI: 2002 (STAS CEI 60721-2-2: 1992 + STAS CEI 60721-2-2: 1992/A99: 2002) Clasificarea condiţiilor de mediu. Part 2: Condiţii de mediu prezente în natură. Precipitaţii şi vânt.

[29] DIN 48204 Aluminium conductors, steel reinforced.(Conductoare de aluminiu întărite cu oţel).

[30]    DIN    48203-11    Aluminium    conductors,    steel    reinforced,    technical    terms    of delivery.(Conductoare de aluminiu întărite cu oţel, termeni tehnici pentru livrare.)

[31] DIN 48203-5 Wires and stranded conductors of aluminium for lines.( Sârme şi conductoare funie de aluminiu pentru linii electrice.)

[32] DIN 48201-5 Aluminium stranded conductors.(Conductoare funie de aluminiu.)

[33] SR 11100-1: 1993 Zonarea seismică. Macrozonarea teritoriului României

[34]   328:2001   Instrucţiuni pentru admiterea şi  expedierea transporturilor excepţionale pe infrastructura feroviară publică, aprobat de MLPTL cu Ordinul nr. 1126 din 06.08.2001.

ANEXA A

A.l Exemplu de calcul privind determinarea tracţiunii orizontale normate şi săgeţii maxime pentru conductorul de protecţie principal Al-OL-95/15 (DIN 48204), în cazul unui panou cu o singură deschidere nominală.

A. 1.1 Caracteristicile conductorului,  [29], [30]

Diametrul:                              dc=13,6               mm;

Secţiunea nominală:                            Sn=95+15=110 mm2 ;

Secţiunea reală:                      Sc=109,7             mm2 ;

Greutatea specifică:              Gc=0,3757           daN/m;

Forţa de rupere calculată:                    σr =3517                daN;

Modulul de elasticitate:       Ec=7700              daN/mm2;

Coeficientul de dilatare:         αc =0,189.10-4   °C-1;

Deschiderea nominală:             an=amed=63           m;

Denivelarea punctelor de suspensie:       h=0                      m;

Factorul de denivelare pentru panoul cu o singură deschidere nominală: u=l,0.

A. 1.2 Caracteristicile zonei climatice

S-au efectuat calculele pentru zona climatică  C, caracterizată de următoarele valori ale factorilor meteorologici, conform punctului 3.1 din normativ:

a) Altitudine: < 800 m;

b) Presiune dinamică de bază:

- pentru vânt maxim fără chiciură:          55      daN/m2;

- pentru vânt simultan cu chiciură:          20      daN/m2 ;

c) Grosimea stratului de chiciură:              22      mm;

d) Greutatea volumică a chiciurii:             0,75    daN/dm3;

d) Temperatura de formare a chiciurii:     -5      °C;

e) Media temperaturilor minime anuale: -33     °C;

f) Media temperaturilor maxime anuale: +40    °C;

g) Media mediilor anuale de temperatură:    +15    °C.

A. 1.3 Incărcări normate

A. 1.3.1 Incărcări unitare normate şi de calcul

Folosind formulele de calcul de la punctul 4.1 din normativ se determină încărcările unitare normate respectiv încărcările unitare de calcul:

g1,n=0,3757 daN/m, g1,c=0,4133    daN/m pentru greutatea conductorului;

g2,n=l,8454 daN/m, g2,c=3,3217   daN/m pentru greutatea chiciurii;

g3,n=2,2211 daN/m, g3,c=3,7349   daN/m pentru greutatea conductorului acoperit cu chiciură;

g4,n= 1,3913 daN/m, g4,c=l,8087   daN/m pentru presiunea la vânt maxim fără chiciură;

g5,n=2,1427 daN/m, g5,c=2,7855   daN/m pentru presiunea la vânt simultan cu chiciură;

g6,n=l,4411 daN/m, g6,c=l,8553   daN/m pentru greutatea conductorului şi vânt maxim;

g7n=3,0862 daN/m, g7,c=4,6593 daN/m pentru greutatea conductorului acoperit cu chiciură supus presiunii vântului;

g8,n=0,4121 daN/m, g8,c=0,5357 daN/m pentru greutatea chiciurei, presiunea vântului, regim de avarie;

g9,n=2,2590 daN/m, g9,c=3,7732  daN/m  pentru greutatea conductorului acoperit cu chiciură, la presiunea vântului, în regim de avarie.

A. 1.3.2 Incărcările specifice normate şi de calcul

Cu formulele de la punctul 4.2 din normativ se calculează încărcările specifice normate respectiv încărcările specifice de calcul:

γ1,n =0,00342 daN/m/mm2 , γ1,c =0,00377 daN/m/mm2 pentru greutatea conductorului;

γ2,n =0,01682 daN/m/mm2, =0,03028 daN/m/mm2 pentru greutatea chiciurii;

γ3,n =0,02025 daN/m/mm2=0,01682 daN/m/mm2, =0,03028 daN/m/mm2 pentru greutatea chiciurii; γ3,c=0,03405 daN/m/mm2 pentru greutatea conductorului +chiciură;

γ4,n =0,01268 daN/m/mm2 , γ4,c =0,01649 daN/m/mm2  pentru presiunea la vânt maxim fără chiciură;

γ5,n =0,01953 daN/m/mm2, γ5,c =0,02539 daN/m/mm2 pentru presiunea la vânt + chiciură;

γ6,n =0,01314 daN/m/mm2 , γ6,c =0,01691 daN/m/mm2    pentru greutatea conductorului + vânt maxim;

γ7,n =0,02813   daN/m/mm2 , γ7,c =0,04247  daN/m/mm 2   pentru greutatea conductorului + chiciură + vânt,

γ8,n =0,00376 daN/m/mm2 , γ8,c =0,00488 daN/m/mm2  pentru vânt + chiciură + avarie;

γ9,n =0,02059 daN/m/mm2, γ9,c =0,03439 daN/m/mm2 pentru greutate conductor + chiciură + vânt + avarie.

A. 1.4 Rezistenţa de rupere calculată a conductorului

Se calculează cu relaţia de la punctul 5.1 din normativ, cu secţiunea conductorului Sc şi forţa calculată de rupere ar precizate la A. 1.1:

prc=0,95 σr/Sc=30,457 daN/mm2.

A. 1.5 Rezistenţele maxime de calcul

Pentru rezistenţa de rupere calculată a conductorului prc se calculează rezistenţele maxime de calcul pentru cele trei stări critice cu relaţiile de la punctul 5.2 din normativ:

p1=Pmax(-5°c+conductor+chiciură+vânt)  =0,4752prc      =14,470 daN/mm2;

p2=Pmax(-33°c+conductor)                      =0,3250prc      = 9,898 daN/mm2;

p3=Pmax(15°c+conductor)                        =0,1650prc      = 5,028 daN/mm2.

A.1.6 Deschiderile critice pentru conductorul de protecţie principal (conductor cu fire din materiale diferite)

Se calculează cu relaţiile de la punctul 5.4.1 din normativ:

acr12=56,4   m;

acr13=50,26 m;

acr23=125,9 m.

Se observă că amed=63 m >acr12=56,4 m.

A. 1.7 Sarcina relativă critică

Utilizând relaţia de la punctul 5.5 din normativ se obţine sarcina relativă critică: qcr =4,404.

A. 1.8 Sarcina relativă

Se calculează cu formula precizată la punctul 5.6.2 din normativ obţinându-se:

q= l1,278.

Se observă că q>qcr

A.1.9 Stabilirea stării care dimensionează

Ţinând seama de deschiderile critice şi de sarcina relativă critică precizate la punctele A.1.6, A. 1.7, A. 1.8, din anexă şi în conformitate cu tabelul 5.1 prezentat la punctul 5.6 din normativ, starea care dimensionează este starea 1 (corespunzătoare unei temperaturi de -5 °C şi tracţiunii determinate de greutatea conductorului acoperit cu chiciură sub acţiunea vântului).

A.1.10 Tracţiunea orizontală la starea care dimensionează (starea 1)

Se determină rezolvând ecuaţia de gradul 2 prezentată la punctul 5.7 din normativ:

p2 0,1 - 14,47 p  0,1  + 0,8948 =0

şi alegând soluţia cea mai mare pozitivă, p 0,1 = 14,407 daN/mm2 .

A. 1.11 Determinarea tracţiunii orizontale normate şi a săgeţii maxime în deschidere

Pentru deschiderea nominală an=63 m, la diverse regimuri climatice, în zona climatică C, se calculează valorile tracţiunilor orizontale normate în conductorul de protecţie principal prin rezolvarea ecuaţiei de stare de la punctul 5.3 din normativ. Această ecuaţie se scrie pentru starea la care se face dimensionarea (starea 1) şi pentru regimul climatic la care se determină tracţiunea orizontală normată.

In continuare se exemplifică determinarea tracţiunii orizontale normate şi a săgeţii maxime în deschiderea nominală an=63 m, pentru regimul climatic 15°C + conductor, urmărind metodologia de calcul din normativ.

a)  Incărcarea specifică normată determinată de greutatea conductorului la Tn=15°C este: yn=y1,n =0,00342 daN/m/mm2 conform punctului 4.2.1 din normativ, iar rezistenţa mecanică maximă de calcul este p3=5,028 daN/mm2 , vezi punctul A. 1.5.

b)  Incărcarea specifică de calcul la starea m=l (care dimensionează), la Tm= - 5°C+ conductor+chiciură, este ym,c=y7,c=0,04247 daN/m/mm2 conform punctului 4.2.2, iar tracţiunea orizontală de calcul la starea 1 este determinată conform punctului A.1.10: p 0,1 =14,407 daN/mm2 .

c)   Pentru determinarea tracţiunii orizontale normate la regimul climatic 15°C + conductor se scrie ecuaţia de stare conform punctului 5.3 din normativ:

p 0,1 - (63 • 0,00342/p 0,1 )2-7700/24= 14,407- (63 • 0,04247/14,407)2-7700/24-0,189-104 • 7700(15+5).

Aceasta conduce la ecuaţia de gradul 3:

p3 0,1 - 0,43072ψ p2 0,1  - 14,89405=0 , cu soluţia reală pozitivă: p 0,1 =2,6126 daN/mm2 , care reprezintă tracţiunea orizontală normată în conductor la starea 15°C + conductor.

d)  Forţa de tracţiune orizontală în conductor la starea 15°C + conductor are valoarea: P 0,1 =Sc . p 0,1 = 286,6 daN, valoare care se regăseşte în tabelul prezentat la punctul A.2 al anexei corespunzător zonei climatice C şi deschiderii nominale cu lungimea de 63 m.

e) Coordonatele punctelor de suspensie faţă de sistemul de coordonate din figura 5.1 se determină utilizând relaţiile de la punctul 5.9 din normativ:

h0=763,944 m;

x1= -63/2=-31,5 m ; y1=763,94ch(31,5/763,94)=764,58 m;

x2=   63/2= 31,5m;y2=764,58m.

f)  Coordonatele punctului de săgeată maximă faţă de acelaşi sistem de coordonate sunt determinate conform relaţiilor precizate la punctul 5.12.2 din normativ:

xmax= 0; ymax= h0= p 0,1  /γ7,n=763,94 m.

g)  Săgeata maximă este calculată cu relaţia de la punctul 5.12.2 din normativ:

fmax= 763.94 (ch (31,5/763,94)-1)=0,65 m, valoare care se regăseşte în tabelul de la punctul A.2.

h) Unghiurile de cădere a conductorului din cleme se calculează cu formula precizată la punctul 5.10 din normativ şi au semnificaţia din figura 5.1. Pentru deschiderea nominală aceste unghiuri sunt egale:

tg ψ 1=tg ψ 1=|sh(x1/h0)|=|sh(-31,5/763,94)1=0,04124 rezultă: ψ 1= ψ 2=2,36 °.

i) Componenta verticală a tracţiunii normate în conductorul de protecţie principal în punctele de susţinere este determinată cu formula de la punctul 5.11 din normativ:

pv,n,1= pv,n,2= p 0,1  |sh(xl/h0)|=2,6126.0,04124=0,1077 daN/mm2.

j) Tracţiunile normate în conductorul de protecţie principal în punctele de susţinere sunt:

Pn,1= pn,2=(2,61262 +0,1077 2)0,5 =2,614 daN/ mm2.

k) Lungimea conductorului de protecţie principal într-o deschidere nominală se calculează cu formula dată la punctul 5.14 din normativ pentru ho=763,944 m; x1=-31,5 m; x2=31,5m; a=63 m:

L=2. 763,94. sh(31,5/763,94).ch(0)=63,009 m.

A2 Tabele de reglaj - Tracţiunea orizontală normată şi săgeata maximă a conductorului de protecţie principal funcţie de lungimea deschiderii nominale şi de regimul climatic, pentru diverse tipuri de conductoare utilizate.

In cele ce urmează se prezintă rezultatele exemplelor de calcul pentru determinarea forţelor de tracţiune orizontale şi săgeţilor maxime în conductorul de protecţie principal pentru diverse regimuri climatice şi pentru lungimi ale deschiderii nominale în domeniul 27/63 m.

Calculul mecanic au fost exemplificat pentru zonele climatice A, B, C definite în tabelul de la punctul 3.1 din normativ, pentru 4 tipuri de conductoare: Al-OL-95/15, Al-OL-70/12, Al-OL 240/40 cu caracteristicile mecanice indicate în [29], [30] şi Al-240 cu caracteristicile indicate în [31], [32].

Notă: Pentru realizarea conductorului de protecţie principal se pot folosi şi alte tipuri de conductoare electrice cu caracteristicile din standardele româneşti şi internaţionale, alese pe baza calculului regimurilor electrice de funcţionare şi verificat din punct de vedere mecanic conform prezentului normativ.

Tabelul A.2.1

TRACŢIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al - OL 95/15 DIN 48204.

Rezistenţele mecanice de calcul maxime: p1 = 14.47, p2 = 9.90, p3 = 5.03 daN/mm2

Zona meteo: A                                                            Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune

orizontală

normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

1085

1085

1085

1084

1084

1084

1083

1083

1082

[cm]

3.2

4.3

5.6

7.1

8.8

10.6

12.6

14.8

17.2

-30°C + cond.

[daN]

1038

1037

1037

1037

1037

1037

1037

1036

1036

[cm]

3.3

4.5

5.9

7.4

9.2

11.1

13.2

15.5

18.0

-25°C + cond.

[daN]

958

958

959

959

959

959

959

959

959

[cm]

3.6

4.9

6.4

8.0

9.9

12.0

14.3

16.8

19.4

-20°C + cond.

[daN]

879

880

880

880

881

881

882

883

883

[cm]

3.9

5.3

6.9

8.7

10.8

13.1

15.5

18.2

21.1

-15°C + cond.

[daN]

800

801

802

803

804

805

806

807

808

[cm]

4.3

5.8

7.6

9.6

11.8

14.3

17.0

19.9

23.1

-10°C + cond.

[daN]

722

723

724

726

727

729

731

733

735

[cm]

4.7

6.4

8.4

10.6

13.1

15.8

18.7

21.9

25.4

-5°C + cond.

[daN]

644

646

648

650

652

655

657

660

663

[cm]

5.3

7.2

9.4

11.9

14.6

17.6

20.8

24.3

28.1

0°C + cond.

[daN]

567

569

572

575

579

582

586

590

595

[cm]

6.0

8.2

10.6

13.4

16.4

19.8

23.4

27.2

31.4

+5°C + cond.

[daN]

491

494

498

503

508

513

518

524

529

[cm]

7.0

9.4

12.2

15.3

18.7

22.4

26.4

30.7

35.2

10°C + cond.

[daN]

417

422

428

434

441

448

455

462

469

[cm]

8.2

11.0

14.2

17.7

21.6

25.7

30.1

34.8

39.8

15°C + cond.

[daN]

346

354

362

371

379

388

397

405

414

[cm]

9.9

13.2

16.8

20.8

25.1

29.7

34.5

39.6

45.0

20°C + cond.

[daN]

282

292

303

314

325

335

346

356

366

[cm]

12.2

15.9

20.1

24.5

29.3

34.3

39.6

45.1

50.9

25°C + cond.

[daN]

227

240

253

266

279

291

303

314

326

[cm]

15.1

19.4

24.0

28.9

34.1

39.5

45.2

51.1

57.3

30°C + cond.

[daN]

184

199

214

228

242

255

268

280

292

[cm]

18.6

23.4

28.4

33.8

39.3

45.1

51.2

57.5

63.9

35°C + cond.

[daN]

152

169

184

199

213

226

239

252

264

[cm]

22.5

27.6

33.1

38.8

44.7

50.9

57.3

63.9

70.7

40°C + cond.

[daN]

130

146

161

176

190

203

216

229

241

[cm]

26.3

31.9

37.7

43.8

50.1

56.7

63.4

70.3

77.5

-5°C + cond. +ch.

[daN]

740

766

793

821

849

876

904

931

958

[cm]

18.4

24.1

30.5

37.3

44.5

52.1

60.2

68.6

77.3

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

775

808

842

876

909

943

976

1008

1040

[cm]

21.2

27.7

34.7

42.3

50.3

58.7

67.5

76.7

86.2

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

741

768

795

823

851

879

907

934

961

[cm]

18.5

24.3

30.6

37.5

44.7

52.4

60.5

68.9

77.7

Tmed+cond.+

vmax

[daN]

420

442

465

486

508

528

549

569

588

[cm]

18.4

23.7

29.5

35.7

42.2

49.1

56.2

63.7

71.4

Tabelul A.2.2

TRACŢIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTEC ŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al - OL 95/15 DIN 48204.

Rezistenţele mecanice de calcul maxime: p1 = 14.47, p2 = 9.90, p3 = 5.03 daN/mm2

Zona meteo: B                                                                     Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune

orizontală

normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

1085

1085

1085

1084

1084

1084

1083

1083

964

[cm]

3.2

4.3

5.6

7.1

8.8

10.6

12.6

14.8

19,3

-30°C + cond.

[daN]

1038

1037

1037

1037

1037

1037

1037

1036

918

[cm]

3.3

4.5

5.9

7.4

9.2

11.1

13.2

15.5

20.3

-25°C + cond.

[daN]

958

958

959

959

959

959

959

959

842

[cm]

3.6

4.9

6.4

8.0

9.9

12.0

14.3

16.8

22.1

-20°C + cond.

[daN]

879

880

880

880

881

881

882

883

768

[cm]

3.9

5.3

6.9

8.7

10.8

13.1

15.5

18.2

24.3

-15°C + cond.

[daN]

800

801

802

803

804

805

806

807

696

[cm]

4.3

5.8

7.6

9.6

11.8

14.3

17.0

19.9

26.8

-10°C + cond.

[daN]

722

723

724

726

727

729

731

733

626

[cm]

4.7

6.4

8.4

10.6

13.1

15.8

18.7

21.9

29.8

-5°C + cond.

[daN]

644

646

648

650

652

655

657

660

559

[cm]

5.3

7.2

9.4

11.9

14.6

17.6

20.8

24.3

33.4

0°C + cond.

[daN]

567

569

572

575

579

582

586

590

496

[cm]

6.0

8.2

10.6

13.4

16.4

19.8

23.4

27.2

37.6

+5°C + cond.

[daN]

491

494

498

503

508

513

518

524

438

[cm]

7.0

9.4

12.2

15.3

18.7

22.4

26.4

30.7

42.5

10°C + cond.

[daN]

417

422

428

434

441

448

455

462

387

[cm]

8.2

11.0

14.2

17.7

21.6

25.7

30.1

34.8

48.1

15°C + cond.

[daN]

346

354

362

371

379

388

397

405

343

[cm]

9.9

13.2

16.8

20.8

25.1

29.7

34.5

39.6

54.3

20°C + cond.

[daN]

282

292

303

314

325

335

346

356

306

[cm]

12.2

15.9

20.1

24.5

29.3

34.3

39.6

45.1

60.9

25°C + cond.

[daN]

227

240

253

266

279

291

303

314

276

[cm]

15.1

19.4

24.0

28.9

34.1

39.5

45.2

51.1

67.6

30°C + cond.

[daN]

184

199

214

228

242

255

268

280

251

[cm]

18.6

23.4

28.4

33.8

39.3

45.1

51.2

57.5

74.4

35°C + cond.

[daN]

152

169

184

199

213

226

239

252

230

[cm]

22.5

27.6

33.1

38.8

44.7

50.9

57.3

63.9

81.1

40°C + cond.

[daN]

130

146

161

176

190

203

216

229

213

[cm]

26.3

31.9

37.7

43.8

50.1

56.7

63.4

70.3

87.7

-5°C + cond. +ch.

[daN]

822

864

906

948

988

1029

1068

1107

1083

[cm]

24.6

31.9

39.7

48.1

56.9

66.2

75.8

85.9

101.8

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

896

950

1003

1055

1105

1155

1203

1251

1239

[cm]

29.1

37.3

46.2

55.6

65.5

75.8

86.6

97.8

114.5

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

825

868

910

952

993

1034

1074

1113

1090

[cm]

24.8

32.1

40.0

48.4

57.3

66.6

76.3

86.4

102.4

Tmed+cond.+

v max

[daN]

466

495

524

552

579

606

631

657

627

[cm]

22.0

28.2

34.8

41.9

49.3

57.0

65.1

73.4

89.2

Tabelul A.2.3

TRACŢIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al - OL 95/15 DIN 48204.

Rezistentele mecanice de calcul maximei p1 =14.47, p2 = 9.90, p3 = 5.03 daN/mm2

Zona meteo: C                                                                     Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune

orizontală

normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

1085

1085

1085

1084

1084

1084

1083

999

841

[cm]

3.2

4.3

5.6

7.1

8.8

10.6

12.6

16.1

22.2

-30°C + cond.

[daN]

1038

1037

1037

1037

1037

1037

1037

953

796

[cm]

3.3

4.5

5.9

7.4

9.2

11.1

13.2

16.9

23.4

-25°C + cond.

[daN]

958

958

959

959

959

959

959

877

723

[cm]

3.6

4.9

6.4

8.0

9.9

12.0

14.3

18.3

25.8

-20°C + cond.

[daN]

879

880

880

880

881

881

882

801

652

[cm]

3.9

5.3

6.9

8.7

10.8

13.1

15.5

20.1

28.6

-15°C + cond.

[daN]

800

801

802

803

804

805

806

727

583

[cm]

4.3

5.8

7.6

9.6

11.8

14.3

17.0

22.1

32.0

-10°C + cond.

[daN]

722

723

724

726

727

729

731

655

519

[cm]

4.7

6.4

8.4

10.6

13.1

15.8

18.7

24.5

35.9

-5°C + cond.

[daN]

644

646

648

650

652

655

657

585

459

[cm]

5.3

7.2

9.4

11.9

14.6

17.6

20.8

27.5

40.6

0°C + cond.

[daN]

567

569

572

575

579

582

586

519

406

[cm]

6.0

8.2

10.6

13.4

16.4

19.8

23.4

31.0

45.9

+5°C + cond.

[daN]

491

494

498

503

508

513

518

457

359

[cm]

7.0

9.4

12.2

15.3

18.7

22.4

26.4

35.2

51.9

10°C + cond.

[daN]

417

422

428

434

441

448

455

401

320

[cm]

8.2

11.0

14.2

17.7

21.6

25.7

30.1

40.0

58.3

15°C + cond.

[daN]

346

354

362

371

379

388

397

353

287

[cm]

9.9

13.2

16.8

20.8

25.1

29.7

34.5

45.6

65.1

20°C + cond.

[daN]

282

292

303

314

325

335

346

311

260

[cm]

12.2

15.9

20.1

24.5

29.3

34.3

39.6

51.6

71.8

25°C + cond.

[daN]

227

240

253

266

279

291

303

277

237

[cm]

15.1

19.4

24.0

28.9

34.1

39.5

45.2

58.0

78.6

30°C + cond.

[daN]

184

199

214

228

242

255

268

250

219

[cm]

18.6

23.4

28.4

33.8

39.3

45.1

51.2

64.4

85.2

35°C + cond.

[daN]

152

169

184

199

213

226

239

227

203

[cm]

22.5

27.6

33.1

38.8

44.7

50.9

57.3

70.8

91.6

40°C + cond.

[daN]

130

146

161

176

190

203

216

208

191

[cm]

26.3

31.9

37.7

43.8

50.1

56.7

63.4

77.1

97.9

-5°C + cond. +ch.

[daN]

822

864

906

948

988

1029

1068

1062

1024

[cm]

24.6

31.9

39.7

48.1

56.9

66.2

75.8

89.5

107.7

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

922

980

1037

1092

1146

1198

1250

1259

1236

[cm]

30.5

39.1

48.2

58.0

68.2

78.9

90.0

104.9

123.9

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

827

870

912

954

995

1036

1076

1071

1033

[cm]

24.9

32.2

40.1

48.6

57.5

66.8

76.5

90.3

108.5

Tmed+cond.+

vmax

[daN]

516

552

587

622

655

687

718

711

678

[cm]

25.5

32.4

39.7

47.5

55.7

64.3

73.2

86.7

105.5

Tabelul A.2.4

TRACŢIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al - OL 70/12 DIN 48204.

Rezistentele mecanice de calcul maximei: p1 =16.14, p2 = 11.53, p3 = 5.76 daN/mm2

Zona meteo: A                                                                   Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune

orizontală

normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

937

937

937

936

936

936

936

936

935

[cm]

2.7

3.7

4.8

6.1

7.5

9.1

10.9

12.7

14.8

-30°C + cond.

[daN]

902

901

901

901

901

901

901

901

901

[cm]

2.8

3.8

5.0

6.3

7.8

9.5

11.3

13.2

15.3

-25°C + cond.

[daN]

843

843

843

843

843

843

843

843

843

[cm]

3.0

4.1

5.4

6.8

8.4

10.1

12.0

14.1

16.4

-20°C + cond.

[daN]

784

784

784

784

784

785

785

785

785

[cm]

3.2

4.4

5.8

7.3

9.0

10.9

12.9

15.2

17.6

-15°C + cond.

[daN]

725

725

726

726

726

727

727

728

728

[cm]

3.5

4.8

6.2

7.9

9.7

11.7

14.0

16.4

19.0

-10°C + cond.

[daN]

666

667

667

668

669

669

670

671

672

[cm]

3.8

5.2

6.8

8.6

10.5

12.7

15.2

17.8

20.6

-5°C + cond.

[daN]

608

609

609

610

611

612

614

615

616

[cm]

4.2

5.7

7.4

9.4

11.5

13.9

16.6

19.4

22.4

0°C + cond.

[daN]

550

551

552

553

555

556

558

559

561

[cm]

4.6

6.3

8.2

10.3

12.7

15.3

18.2

21.3

24.6

+5°C + cond.

[daN]

492

493

495

497

499

501

503

505

508

[cm]

5.2

7.0

9.1

11.5

14.1

17.0

20.2

23.6

27.2

10°C + cond.

[daN]

434

436

439

441

444

447

450

453

456

[cm]

5.8

7.9

10.3

13.0

15.9

19.1

22.6

26.3

30.3

15°C + cond.

[daN]

378

380

384

387

391

394

398

403

407

[cm]

6.7

9.1

11.8

14.8

18.1

21.6

25.5

29.6

34.0

20°C + cond.

[daN]

322

326

331

335

340

345

350

355

361

[cm]

7.9

10.6

13.7

17.0

20.7

24.7

29.0

33.5

38.3

25°C + cond.

[daN]

269

275

281

287

293

300

306

312

319

[cm]

9.4

12.6

16.1

19.9

24.1

28.5

33.2

38.1

43.3

30°C + cond.

[daN]

220

228

236

243

251

259

267

274

282

[cm]

11.5

15.2

19.2

23.5

28.1

32.9

38.1

43.4

49.0

35°C + cond.

[daN]

178

187

197

206

215

224

233

242

250

[cm]

14.3

18.5

22.9

27.7

32.7

38.0

43.6

49.3

55.3

40°C + cond.

[daN]

143

155

166

176

186

196

205

215

223

[cm]

17.7

22.3

27.3

32.4

37.9

43.6

49.5

55.6

61.9

-5°C + cond. +ch.

[daN]

677

697

717

739

760

782

804

826

847

[cm]

17.8

23.6

29.9

36.7

44.1

51.8

60.0

68.6

77.5

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

707

733

760

788

815

842

870

896

923

[cm]

21.2

27.8

35.0

42.8

51.0

59.8

68.9

78.4

88.4

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

678

698

719

741

763

785

807

829

850

[cm]

18.0

23.7

30.1

37.0

44.4

52.2

60.4

69.0

78.0

Tmed+cond.+

vmax

[daN]

421

435

450

465

479

494

509

524

538

[cm]

15.4

20.2

25.6

31.3

37.5

44.0

50.8

58.0

65.4

Tabelul A.2.5

TRACTIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al - OL 70/12 DIN 48204.

Rezistenţele mecanice de calcul maxime: p1 = 16.14, p2 = 11.53, p3 = 5.76 daN/mm2

Zona meteo: B.                                                                   Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune

orizontală

normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

937

937

937

936

936

936

889

760

624

[cm]

2.7

3.7

4.8

6.1

7.5

9.1

11.4

15.7

22.2

-30°C + cond.

[daN]

902

901

901

901

901

901

854

725

591

[cm]

2.8

3.8

5.0

6.3

7.8

9.5

11.9

16.4

23.4

-25°C + cond.

[daN]

843

843

843

843

843

843

796

668

536

[cm]

3.0

4.1

5.4

6.8

8.4

10.1

12.8

17.8

25.8

-20°C + cond.

[daN]

784

784

784

784

784

785

738

612

484

[cm]

3.2

4.4

5.8

7.3

9.0

10.9

13.8

19.5

28.6

-15°C + cond.

[daN]

725

725

726

726

726

727

681

557

433

[cm]

3.5

4.8

6.2

7.9

9.7

11.7

14.9

21.4

31.9

-10°C + cond.

[daN]

666

667

667

668

669

669

624

503

385

[cm]

3.8

5.2

6.8

8.6

10.5

12.7

16.3

23.7

35.9

-5°C + cond.

[daN]

608

609

609

610

611

612

568

450

341

[cm]

4.2

5.7

7.4

9.4

11.5

13.9

17.9

26.5

40.5

0°C + cond.

[daN]

550

551

552

553

555

556

513

400

301

[cm]

4.6

6.3

8.2

10.3

12.7

15.3

19.8

29.8

45.9

+5°C + cond.

[daN]

492

493

495

497

499

501

459

353

267

[cm]

5.2

7.0

9.1

11.5

14.1

17.0

22.1

33.7

51.9

10°C + cond.

[daN]

434

436

439

441

444

447

408

311

237

[cm]

5.8

7.9

10.3

13.0

15.9

19.1

24.9

38.4

58.3

15°C + cond.

[daN]

378

380

384

387

391

394

359

273

213

[cm]

6.7

9.1

11.8

14.8

18.1

21.6

28.3

43.7

65.0

20°C + cond.

[daN]

322

326

331

335

340

345

314

240

193

[cm]

7.9

10.6

13.7

17.0

20.7

24.7

32.3

49.6

71.8

25°C + cond.

[daN]

269

275

281

287

293

300

274

213

176

[cm]

9.4

12.6

16.1

19.9

24.1

28.5

37.1

55.8

78.5

30°C + cond.

[daN]

220

228

236

243

251

259

239

191

162

[cm]

11.5

15.2

19.2

23.5

28.1

32.9

42.5

62.3

85.1

35°C + cond.

[daN]

178

187

197

206

215

224

210

173

151

[cm]

14.3

18.5

22.9

27.7

32.7

38.0

48.3

68.7

91.6

40°C + cond.

[daN]

143

155

166

176

186

196

187

159

141

[cm]

17.7

22.3

27.3

32.4

37.9

43.6

54.4

75.1

97.8

-5°C + cond. +ch.

[daN]

745

778

812

846

880

913

919

884

854

[cm]

24.8

32.3

40.4

49.1

58.3

67.9

80.3

98.0

117.7

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

810

855

900

944

987

1029

1046

1024

1004

[cm]

30.0

38.7

48.1

58.0

68.5

79.5

93.1

111.6

132.0

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

747

782

816

851

885

918

925

891

861

[cm]

25.0

32.6

40.8

49.5

58.7

68.5

80.9

98.6

118.4

Tmed+cond.+

vmax

[daN]

452

472

493

513

533

553

546

502

468

[cm]

19.3

25.1

31.4

38.2

45.4

52.9

63.8

81.4

101.4

Tabelul A.2.6

TRACTIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al - OL 70/12 DIN 48204.

Rezistentele mecanice de calcul maximei p1    16.14, p2 = 11.53, p3 = 5.76 daN/mm2

Zona meteo: C                                                                    Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune

orizontală

normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

937

937

937

936

936

936

794

651

503

[cm]

2.7

3.7

4.8

6.1

7.5

9.1

12.8

18.3

27.5

-30°C + cond.

[daN]

902

901

901

901

901

901

759

617

472

[cm]

2.8

3.8

5.0

6.3

7.8

9.5

13.4

19.3

29.3

-25°C + cond.

[daN]

843

843

843

843

843

843

702

561

422

[cm]

3.0

4.1

5.4

6.8

8.4

10.1

14.5

21.2

32.8

-20°C + cond.

[daN]

784

784

784

784

784

785

645

507

375

[cm]

3.2

4.4

5.8

7.3

9.0

10.9

15.7

23.5

36.9

-15°C + cond.

[daN]

725

725

726

726

726

727

589

455

331

[cm]

3.5

4.8

6.2

7.9

9.7

11.7

17.2

26.2

41.7

-10°C + cond.

[daN]

666

667

667

668

669

669

533

404

293

[cm]

3.8

5.2

6.8

8.6

10.5

12.7

19.0

29.5

47.2

-5°C + cond.

[daN]

608

609

609

610

611

612

479

357

259

[cm]

4.2

5.7

7.4

9.4

11.5

13.9

21.2

33.4

53.3

0°C + cond.

[daN]

550

551

552

553

555

556

427

314

231

[cm]

4.6

6.3

8.2

10.3

12.7

15.3

23.8

38.0

59.8

+5°C + cond.

[daN]

492

493

495

497

499

501

377

276

208

[cm]

5.2

7.0

9.1

11.5

14.1

17.0

27.0

43.2

66.6

10°C + cond.

[daN]

434

436

439

441

444

447

330

243

188

[cm]

5.8

7.9

10.3

13.0

15.9

19.1

30.8

49.1

73.3

15°C + cond.

[daN]

378

380

384

387

391

394

288

215

173

[cm]

6.7

9.1

11.8

14.8

18.1

21.6

35.3

55.3

80.1

20°C + cond.

[daN]

322

326

331

335

340

345

251

193

160

[cm]

7.9

10.6

13.7

17.0

20.7

24.7

40.4

61.8

86.6

25°C + cond.

[daN]

269

275

281

287

293

300

220

175

149

[cm]

9.4

12.6

16.1

19.9

24.1

28.5

46.1

68.2

93.0

30°C + cond.

[daN]

220

228

236

243

251

259

195

160

139

[cm]

11.5

15.2

19.2

23.5

28.1

32.9

52.1

74.6

99.2

35°C + cond.

[daN]

178

187

197

206

215

224

174

148

131

[cm]

14.3

18.5

22.9

27.7

32.7

38.0

58.3

80.8

105.2

40°C + cond.

[daN]

143

155

166

176

186

196

158

137

125

[cm]

17.7

22.3

27.3

32.4

37.9

43.6

64.3

86.8

110.9

-5°C + cond. +ch.

[daN]

745

778

812

846

880

913

868

832

801

[cm]

24.8

32.3

40.4

49.1

58.3

67.9

85.1

104.2

125.5

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

834

882

930

977

1024

1069

1042

1021

1003

[cm]

31.7

40.7

50.5

60.8

71.7

83.1

101.4

121.4

143.4

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

749

783

818

852

887

921

876

841

811

[cm]

25.1

32.7

40.9

49.7

58.9

68.7

85.9

105.1

126.4

Tmed+cond.+

vmax

[daN]

488

514

540

566

592

616

570

536

508

[cm]

23.0

29.6

36.8

44.5

52.6

61.1

78.6

98.2

120.0

Tabelul A.2.7

TRACŢIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al - OL 240/40 DIN 48204.

Rezistentele mecanice de calcul maximei: p1 = 12.50, p2 = 8.93, p3=4.46 daN/mm2

Zona meteo: A                                                                     Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune

orizonta

normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

2520

2519

2518

2517

2516

2515

2514

2512

2511

[cm]

3.5

4.8

6.2

7.9

9.7

11.8

14.0

16.5

19.1

-30°C + cond.

[daN]

2397

2397

2396

2396

2395

2395

2394

2394

2393

[cm]

3.7

5.0

6.5

8.3

10.2

12.4

14.7

17.3

20.0

-25°C + cond.

[daN]

2194

2194

2195

2195

2196

2196

2197

2197

2198

[cm]

4.0

5.5

7.1

9.0

11.1

13.5

16.0

18.8

21.8

-20°C + cond.

[daN]

1991

1992

1994

1995

1997

1999

2002

2004

2006

[cm]

4.4

6.0

7.9

9.9

12.2

14.8

17.6

20.6

23.9

-15°C + cond.

[daN]

1789

1792

1795

1798

1802

1806

1810

1814

1819

[cm]

4.9

6.7

8.7

11.0

13.6

16.4

19.5

22.8

26.4

-10°C + cond.

[daN]

1589

1593

1598

1604

1609

1616

1623

1630

1637

[cm]

5.5

7.5

9.8

12.4

15.2

18.3

21.7

25.4

29.3

-5°C + cond.

[daN]

1391

1397

1405

1413

1422

1432

1442

1452

1463

[cm]

6.3

8.6

11.1

14.0

17.2

20.7

24.4

28.5

32.8

0°C + cond.

[daN]

1196

1207

1218

1230

1243

1257

1271

1285

1300

[cm]

7.4

9.9

12.9

16.1

19.7

23.6

27.7

32.2

36.9

+5°C + cond.

[daN]

1008

1023

1040

1057

1075

1093

1112

1131

1149

[cm]

8.7

11.7

15.1

18.7

22.8

27.1

31.7

36.6

41.7

10°C + cond.

[daN]

831

853

876

899

922

946

969

992

1015

[cm]

10.6

14.0

17.9

22.0

26.5

31.3

36.3

41.7

47.2

15°C + cond.

[daN]

673

702

732

761

790

818

846

873

899

[cm]

13.1

17.1

21.4

26.0

31.0

36.2

41.6

47.4

53.3

20°C + cond.

[daN]

541

578

613

647

680

712

743

773

801

[cm]

16.3

20.7

25.5

30.6

36.0

41.6

47.4

53.5

59.8

25°C + cond.

[daN]

442

482

521

557

593

626

659

690

720

[cm]

19.9

24.9

30.1

35.5

41.3

47.3

53.5

59.9

66.6

30°C + cond.

[daN]

370

411

451

488

524

558

591

623

654

[cm]

23.8

29.1

34.7

40.6

46.7

53.0

59.6

66.4

73.4

35°C + cond.

[daN]

319

360

398

435

470

504

536

568

599

[cm]

27.6

33.3

39.4

45.6

52.1

58.8

65.7

72.8

80.1

40°C + cond.

[daN]

282

321

358

393

427

460

492

523

553

[cm]

31.2

37.4

43.8

50.4

57.3

64.3

71.6

79.0

86.7

-5°C + cond. +ch.

[daN]

1522

1565

1609

1655

1701

1747

1793

1839

1885

[cm]

14.3

19.0

24.1

29.6

35.6

41.9

48.6

55.6

62.9

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

1554

1605

1656

1709

1761

1814

1867

1919

1970

[cm]

15.7

20.7

26.2

32.1

38.5

45.2

52.3

59.7

67.4

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

1523

1566

1611

1657

1703

1750

1796

1842

1888

[cm]

14.4

19.0

24.2

29.7

35.7

42.1

48.8

55.8

63.1

Tmed+cond.+

vmax

[daN]

776

822

867

911

954

996

1037

1076

1115

[cm]

17.3

22.3

27.6

33.2

39.1

45.4

51.9

58.7

65.7

Tabelul A.2.8

TRACŢIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al - OL 240/40 DIN 48204.

Rezistentele mecanice de calcul maximei:  p1 = 12.50, p2 = 8.93, p3=4.46 daN/mm2

Zona meteo: B                                                                 Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune

orizontală

normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

2520

2519

2518

2517

2516

2515

2514

2512

2511

[cm]

3.5

4.8

6.2

7.9

9.7

11.8

14.0

16.5

19.1

-30°C + cond.

[daN]

2397

2397

2396

2396

2395

2395

2394

2394

2393

[cm]

3.7

5.0

6.5

8.3

10.2

12.4

14.7

17.3

20.0

-25°C + cond.

[daN]

2194

2194

2195

2195

2196

2196

2197

2197

2198

[cm]

4.0

5.5

7.1

9.0

11.1

13.5

16.0

18.8

21.8

-20°C + cond.

[daN]

1991

1992

1994

1995

1997

1999

2002

2004

2006

[cm]

4.4

6.0

7.9

9.9

12.2

14.8

17.6

20.6

23.9

-15°C + cond.

[daN]

1789

1792

1795

1798

1802

1806

1810

1814

1819

[cm]

4.9

6.7

8.7

11.0

13.6

16.4

19.5

22.8

26.4

-10°C + cond.

[daN]

1589

1593

1598

1604

1609

1616

1623

1630

1637

[cm]

5.5

7.5

9.8

12.4

15.2

18.3

21.7

25.4

29.3

-5°C + cond.

[daN]

1391

1397

1405

1413

1422

1432

1442

1452

1463

[cm]

6.3

8.6

11.1

14.0

17.2

20.7

24.4

28.5

32.8

0°C + cond.

[daN]

1196

1207

1218

1230

1243

1257

1271

1285

1300

[cm]

7.4

9.9

12.9

16.1

19.7

23.6

27.7

32.2

36.9

+5°C + cond.

[daN]

1008

1023

1040

1057

1075

1093

1112

1131

1149

[cm]

8.7

11.7

15.1

18.7

22.8

27.1

31.7

36.6

41.7

10°C + cond.

[daN]

831

853

876

899

922

946

969

992

1015

[cm]

10.6

14.0

17.9

22.0

26.5

31.3

36.3

41.7

47.2

15°C + cond.

[daN]

673

702

732

761

790

818

846

873

899

[cm]

13.1

17.1

21.4

26.0

31.0

36.2

41.6

47.4

53.3

20°C + cond.

[daN]

541

578

613

647

680

712

743

773

801

[cm]

16.3

20.7

25.5

30.6

36.0

41.6

47.4

53.5

59.8

25°C + cond.

[daN]

442

482

521

557

593

626

659

690

720

[cm]

19.9

24.9

30.1

35.5

41.3

47.3

53.5

59.9

66.6

30°C + cond.

[daN]

370

411

451

488

524

558

591

623

654

[cm]

23.8

29.1

34.7

40.6

46.7

53.0

59.6

66.4

73.4

35°C + cond.

[daN]

319

360

398

435

470

504

536

568

599

[cm]

27.6

33.3

39.4

45.6

52.1

58.8

65.7

72.8

80.1

40°C + cond.

[daN]

282

321

358

393

427

460

492

523

553

[cm]

31.2

37.4

43.8

50.4

57.3

64.3

71.6

79.0

86.7

-5°C + cond. +ch.

[daN]

1622

1686

1751

1816

1881

1946

2009

2072

2134

[cm]

18.2

23.8

29.9

36.5

43.6

51.0

58.7

66.8

75.3

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

1696

1774

1853

1931

2007

2083

2158

2231

2303

[cm]

20.6

26.8

33.5

40.7

48.4

56.4

64.8

73.5

82.6

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

1625

1689

1755

1821

1886

1951

2015

2079

2141

[cm]

18.3

23.9

30.1

36.7

43.8

51.2

59.0

67.1

75.6

Tmed+cond.+

+vmax

[daN]

847

904

958

1011

1063

1113

1161

1209

1255

[cm]

19.8

25.2

31.0

37.2

43.7

50.5

57.6

65.0

72.6

Tabelul A.2.9

TRACTIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al - OL 240/40 DIN 48204.

Rezistentele mecanice de calcul maxime: p1 = 12.50, p2 = 8.93, p3=4.46daN/mm2

Zona meteo: C                                                                Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune

orizontală

normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

2520

2519

2518

2517

2516

2515

2514

2512

2511

[cm]

3.5

4.8

6.2

7.9

9.7

11.8

14.0

16.5

19.1

-30°C + cond.

[daN]

2397

2397

2396

2396

2395

2395

2394

2394

2393

[cm]

3.7

5.0

6.5

8.3

10.2

12.4

14.7

17.3

20.0

-25°C + cond.

[daN]

2194

2194

2195

2195

2196

2196

2197

2197

2198

[cm]

4.0

5.5

7.1

9.0

11.1

13.5

16.0

18.8

21.8

-20°C + cond.

[daN]

1991

1992

1994

1995

1997

1999

2002

2004

2006

[cm]

4.4

6.0

7.9

9.9

12.2

14.8

17.6

20.6

23.9

-15°C + cond.

[daN]

1789

1792

1795

1798

1802

1806

1810

1814

1819

[cm]

4.9

6.7

8.7

11.0

13.6

16.4

19.5

22.8

26.4

-10°C + cond.

[daN]

1589

1593

1598

1604

1609

1616

1623

1630

1637

[cm]

5.5

7.5

9.8

12.4

15.2

18.3

21.7

25.4

29.3

-5°C + cond.

[daN]

1391

1397

1405

1413

1422

1432

1442

1452

1463

[cm]

6.3

8.6

11.1

14.0

17.2

20.7

24.4

28.5

32.8

0°C + cond.

[daN]

1196

1207

1218

1230

1243

1257

1271

1285

1300

[cm]

7.4

9.9

12.9

16.1

19.7

23.6

27.7

32.2

36.9

+5°C + cond.

[daN]

1008

1023

1040

1057

1075

1093

1112

1131

1149

[cm]

8.7

11.7

15.1

18.7

22.8

27.1

31.7

36.6

41.7

10°C + cond.

[daN]

831

853

876

899

922

946

969

992

1015

[cm]

10.6

14.0

17.9

22.0

26.5

31.3

36.3

41.7

47.2

15°C + cond.

[daN]

673

702

732

761

790

818

846

873

899

[cm]

13.1

17.1

21.4

26.0

31.0

36.2

41.6

47.4

53.3

20°C + cond.

[daN]

541

578

613

647

680

712

743

773

801

[cm]

16.3

20.7

25.5

30.6

36.0

41.6

47.4

53.5

59.8

25°C + cond.

[daN]

442

482

521

557

593

626

659

690

720

[cm]

19.9

24.9

30.1

35.5

41.3

47.3

53.5

59.9

66.6

30°C + cond.

[daN]

370

411

451

488

524

558

591

623

654

[cm]

23.8

29.1

34.7

40.6

46.7

53.0

59.6

66.4

73.4

35°C + cond.

[daN]

319

360

398

435

470

504

536

568

599

[cm]

27.6

33.3

39.4

45.6

52.1

58.8

65.7

72.8

80.1

40°C + cond.

[daN]

282

321

358

393

427

460

492

523

553

[cm]

31.2

37.4

43.8

50.4

57.3

64.3

71.6

79.0

86.7

-5°C + cond. +ch.

[daN]

1622

1686

1751

1816

1881

1946

2009

2072

2134

[cm]

18.2

23.8

29.9

36.5

43.6

51.0

58.7

66.8

75.3

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

1725

1808

1891

1973

2054

2134

2212

2290

2365

[cm]

21.4

27.8

34.8

42.2

50.0

58.3

66.9

75.8

85.1

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

1626

1691

1757

1823

1888

1953

2018

2081

2144

[cm]

18.3

24.0

30.2

36.8

43.8

51.3

59.1

67.2

75.7

Tmed+cond.+

vmax

[daN]

928

996

1061

1124

1184

1243

1300

1356

1410

[cm]

22.2

28.2

34.5

41.3

48.3

55.7

63.4

71.4

79.6

Tabelul A.2.10

TRACŢIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC-TIPUL CONDUCTORULUI: Al-240 DIN 48201- 5

Rezistentele mecanice de calcul maximei: p1 = 8.51, p2 = 6.08, p3=3.03 daN/mm2

Zona meteo: A                                                                            Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune orizontală normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

1473

1472

1471

1471

1470

1469

1468

1467

1465

[cm]

4.1

5.5

7.2

9.2

11.3

13.7

16.3

19.2

22.3

-30°C + cond.

[daN]

1382

1381

1381

1381

1381

1380

1380

1380

1379

[cm]

4.3

5.9

7.7

9.8

12.1

14.6

17.4

20.4

23.6

-25°C + cond.

[daN]

1231

1231

1232

1233

1234

1235

1236

1237

1238

[cm]

4.9

6.6

8.6

10.9

13.5

16.3

19.4

22.7

26.3

-20°C + cond.

[daN]

1081

1083

1085

1087

1089

1092

1095

1098

1101

[cm]

5.5

7.5

9.8

12.4

15.3

18.4

21.9

25.6

29.6

-15°C + cond.

[daN]

932

936

940

944

949

954

959

965

970

[cm]

6.4

8.7

11.3

14.3

17.5

21.1

25.0

29.2

33.6

-10°C + cond.

[daN]

787

793

800

807

815

823

831

839

848

[cm]

7.6

10.3

13.3

16.7

20.4

24.5

28.8

33.5

38.5

-5°C + cond.

[daN]

647

657

668

679

690

702

714

725

737

[cm]

9.3

12.4

15.9

19.9

24.1

28.7

33.6

38.8

44.2

0°C + cond.

[daN]

517

533

548

564

580

595

611

626

641

[cm]

11.6

15.3

19.4

23.9

28.7

33.8

39.2

44.9

50.9

+5°C + cond.

[daN]

405

426

447

467

487

506

524

542

560

[cm]

14.8

19.1

23.8

28.9

34.2

39.8

45.7

51.9

58.3

10°C + cond.

[daN]

318

344

368

391

413

434

455

474

493

[cm]

18.8

23.7

29.0

34.5

40.3

46.4

52.7

59.3

66.1

15°C + cond.

[daN]

257

284

309

334

357

379

400

420

440

[cm]

23.3

28.7

34.4

40.4

46.7

53.2

59.9

66.9

74.1

20°C + cond.

[daN]

215

242

267

291

314

336

357

378

398

[cm]

27.8

33.7

39.9

46.3

53.0

59.9

67.1

74.4

82.0

25°C + cond.

[daN]

187

212

236

259

281

303

324

344

363

[cm]

32.1

38.5

45.1

52.0

59.1

66.5

74.0

81.8

89.8

30°C + cond.

[daN]

166

190

213

235

256

277

297

316

335

[cm]

36.1

43.0

50.1

57.4

65.0

72.8

80.7

88.9

97.3

35°C + cond.

[daN]

151

173

194

215

236

256

275

294

312

[cm]

39.8

47.2

54.8

62.6

70.6

78.8

87.2

95.7

104.5

40°C + cond.

[daN]

138

159

180

200

219

238

257

275

293

[cm]

43.3

51.2

59.2

67.5

75.9

84.5

93.3

102.3

111.4

-5°C + cond. +ch.

[daN]

841

889

936

982

1026

1070

1113

1155

1195

[cm]

22.0

28.3

35.1

42.3

50.0

58.0

66.4

75.1

84.1

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

887

942

995

1047

1098

1148

1196

1243

1288

[cm]

24.0

30.8

38.1

45.8

53.9

62.4

71.3

80.5

90.1

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

843

891

938

984

1029

1073

1116

1158

1199

[cm]

22.0

28.4

35.2

42.5

50.1

58.2

66.6

75.3

84.3

Tmed+cond.+

+vmax

[daN]

391

433

472

510

546

580

613

645

676

[cm]

28.6

35.2

42.2

49.4

57.0

64.9

73.1

81.5

90.2

Tabelul A.2.11

TRACTIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC - TIPUL CONDUCTORULUI: Al-240 DIN 48201-5

Rezistentele mecanice de calcul maxime: p1 = 8.51, p2 = 6.08, p3=3.03 daN/mm2

Zona meteo: B                                                                 Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune orizontală normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

1473

1472

1471

1471

1470

1469

1468

1467

1465

[cm]

4.1

5.5

7.2

9.2

11.3

13.7

16.3

19.2

22.3

-30°C + cond.

[daN]

1382

1381

1381

1381

1381

1380

1380

1380

1379

[cm]

4.3

5.9

7.7

9.8

12.1

14.6

17.4

20.4

23.6

-25°C + cond.

[daN]

1231

1231

1232

1233

1234

1235

1236

1237

1238

[cm]

4.9

6.6

8.6

10.9

13.5

16.3

19.4

22.7

26.3

-20°C + cond.

[daN]

1081

1083

1085

1087

1089

1092

1095

1098

1101

[cm]

5.5

7.5

9.8

12.4

15.3

18.4

21.9

25.6

29.6

-15°C + cond.

[daN]

932

936

940

944

949

954

959

965

970

[cm]

6.4

8.7

11.3

14.3

17.5

21.1

25.0

29.2

33.6

-10°C + cond.

[daN]

787

793

800

807

815

823

831

839

848

[cm]

7.6

10.3

13.3

16.7

20.4

24.5

28.8

33.5

38.5

-5°C + cond.

[daN]

647

657

668

679

690

702

714

725

737

[cm]

9.3

12.4

15.9

19.9

24.1

28.7

33.6

38.8

44.2

0°C + cond.

[daN]

517

533

548

564

580

595

611

626

641

[cm]

11.6

15.3

19.4

23.9

28.7

33.8

39.2

44.9

50.9

+5°C + cond.

[daN]

405

426

447

467

487

506

524

542

560

[cm]

14.8

19.1

23.8

28.9

34.2

39.8

45.7

51.9

58.3

10°C + cond.

[daN]

318

344

368

391

413

434

455

474

493

[cm]

18.8

23.7

29.0

34.5

40.3

46.4

52.7

59.3

66.1

15°C + cond.

[daN]

257

284

309

334

357

379

400

420

440

[cm]

23.3

28.7

34.4

40.4

46.7

53.2

59.9

66.9

74.1

20°C + cond.

[daN]

215

242

267

291

314

336

357

378

398

[cm]

27.8

33.7

39.9

46.3

53.0

59.9

67.1

74.4

82.0

25°C + cond.

[daN]

187

212

236

259

281

303

324

344

363

[cm]

32.1

38.5

45.1

52.0

59.1

66.5

74.0

81.8

89.8

30°C + cond.

[daN]

166

190

213

235

256

277

297

316

335

[cm]

36.1

43.0

50.1

57.4

65.0

72.8

80.7

88.9

97.3

35°C + cond.

[daN]

151

173

194

215

236

256

275

294

312

[cm]

39.8

47.2

54.8

62.6

70.6

78.8

87.2

95.7

104.5

40°C + cond.

[daN]

138

159

180

200

219

238

257

275

293

[cm]

43.3

51.2

59.2

67.5

75.9

84.5

93.3

102.3

111.4

-5°C + cond. +ch.

[daN]

961

1027

1090

1152

1211

1269

1325

1380

1434

[cm]

27.0

34.4

42.4

50.8

59.6

68.8

78.4

88.4

98.7

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

1051

1129

1203

1275

1345

1412

1478

1542

1604

[cm]

30.2

38.3

47.0

56.1

65.7

75.6

86.0

96.8

107.9

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

965

1031

1095

1157

1217

1275

1332

1387

1441

[cm]

27.2

34.6

42.6

51.0

59.8

69.1

78.7

88.7

99.1

Tmed+cond.+

vmax

[daN]

466

516

563

608

651

692

732

771

808

[cm]

31.2

38.4

45.9

53.8

62.1

70.6

79.4

88.6

98.0

Tabelul A.2.12

TRACŢIUNEA ORIZONTALĂ NORMATĂ ŞI SĂGEATA MAXIMĂ A CONDUCTORULUI DE PROTECŢIE PRINCIPAL ÎN FUNCŢIE DE LUNGIMEA DESCHIDERII NOMINALE ŞI DE REGIMUL CLIMATIC-TIPUL CONDUCTORULUI: Al-240 DIN 48201-5

Rezistenţele mecanice de calcul maxime: p1 = 8.51, p2 = 6.08, p3=3.03 daN/mm2

Zona meteo: C                                                                Faza lucrării: montaj

Regim climatic

Tracţiune orizontală normată Pon

Deschidere nominală an [m]

Săg.max. fmax

27

31,5

36

40,5

45

49,5

54

58,5

63

-33°C + cond.

[daN]

1473

1472

1471

1471

1470

1469

1468

1467

1328

[cm]

4.1

5.5

7.2

9.2

11.3

13.7

16.3

19.2

24.5

-30°C + cond.

[daN]

1382

1381

1381

1381

1381

1380

1380

1380

1244

[cm]

4.3

5.9

7.7

9.8

12.1

14.6

17.4

20.4

26.2

-25°C + cond.

[daN]

1231

1231

1232

1233

1234

1235

1236

1237

1107

[cm]

4.9

6.6

8.6

10.9

13.5

16.3

19.4

22.7

29.5

-20°C + cond.

[daN]

1081

1083

1085

1087

1089

1092

1095

1098

976

[cm]

5.5

7.5

9.8

12.4

15.3

18.4

21.9

25.6

33.4

-15°C + cond.

[daN]

932

936

940

944

949

954

959

965

853

[cm]

6.4

8.7

11.3

14.3

17.5

21.1

25.0

29.2

38.2

-10°C + cond.

[daN]

787

793

800

807

815

823

831

839

742

[cm]

7.6

10.3

13.3

16.7

20.4

24.5

28.8

33.5

44.0

-5°C + cond.

[daN]

647

657

668

679

690

702

714

725

645

[cm]

9.3

12.4

15.9

19.9

24.1

28.7

33.6

38.8

50.6

0°C + cond.

[daN]

517

533

548

564

580

595

611

626

563

[cm]

11.6

15.3

19.4

23.9

28.7

33.8

39.2

44.9

57.9

+5°C + cond.

[daN]

405

426

447

467

487

506

524

542

496

[cm]

14.8

19.1

23.8

28.9

34.2

39.8

45.7

51.9

65.8

10°C + cond.

[daN]

318

344

368

391

413

434

455

474

442

[cm]

18.8

23.7

29.0

34.5

40.3

46.4

52.7

59.3

73.7

15°C + cond.

[daN]

257

284

309

334

357

379

400

420

399

[cm]

23.3

28.7

34.4

40.4

46.7

53.2

59.9

66.9

81.7

20°C + cond.

[daN]

215

242

267

291

314

336

357

378

365

[cm]

27.8

33.7

39.9

46.3

53.0

59.9

67.1

74.4

89.4

25°C + cond.

[daN]

187

212

236

259

281

303

324

344

337

[cm]

32.1

38.5

45.1

52.0

59.1

66.5

74.0

81.8

96.9

30°C + cond.

[daN]

166

190

213

235

256

277

297

316

313

[cm]

36.1

43.0

50.1

57.4

65.0

72.8

80.7

88.9

104.2

35°C + cond.

[daN]

151

173

194

215

236

256

275

294

294

[cm]

39.8

47.2

54.8

62.6

70.6

78.8

87.2

95.7

111.1

40°C + cond.

[daN]

138

159

180

200

219

238

257

275

277

[cm]

43.3

51.2

59.2

67.5

75.9

84.5

93.3

102.3

117.8

-5°C + cond. +ch.

[daN]

961

1027

1090

1152

1211

1269

1325

1380

1370

[cm]

27.0

34.4

42.4

50.8

59.6

68.8

78.4

88.4

103.2

-5°C + cond. +ch.+v

[daN]

1083

1165

1243

1319

1392

1463

1532

1599

1603

[cm]

31.3

39.6

48.5

57.9

67.7

77.9

88.6

99.6

115.2

-5°C+cond. +ch.+v+a

[daN]

967

1033

1097

1159

1219

1278

1335

1390

1380

[cm]

27.2

34.7

42.6

51.1

60.0

69.2

78.9

88.9

103.8

Tmed+cond.+

vmax

[daN]

545

603

658

711

762

810

857

903

902

[cm]

33.7

41.4

49.6

58.1

67.0

76.2

85.7

95.5

110.8


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 2240/2006

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 2240 din 2006
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 2240/2006
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu