Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 209 din  4 iunie 2002

privind aprobarea Normei de metrologie legala CEE "NML CEE-71/318 Contoare de gaz"

ACT EMIS DE: MINISTERUL INDUSTRIEI SI RESURSELOR

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 767 din 22 octombrie 2002


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile art. 26 din Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare,
    in baza art. 3 alin. (1) lit. c) din Hotararea Guvernului nr. 193/2002 privind organizarea si functionarea Biroului Roman de Metrologie Legala,
    in temeiul prevederilor Hotararii Guvernului nr. 19/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului Industriei si Resurselor, cu modificarile ulterioare,

    ministrul industriei si resurselor emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Norma de metrologie legala CEE "NML CEE-71/318 Contoare de gaz", prevazuta in anexa care face parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 2
    Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, si va intra in vigoare la data de 5 noiembrie 2002.

                     Ministrul industriei si resurselor,
                               Dan Ioan Popescu

    ANEXA 1

                      NORMA DE METROLOGIE LEGALA CEE
                     "NML CEE-71/318 Contoare de gaz"

    Art. 1
    Prezenta norma de metrologie legala CEE se aplica in cazul contoarelor de gaz volumetrice cu pereti deformabili si cu pistoane rotative si al contoarelor de gaz nevolumetrice cu turbina.
    Art. 2
    Se admite aplicarea marcajelor CEE pe contoarele de gaz care indeplinesc prevederile prezentei norme de metrologie legala CEE.
    Art. 3
    Contoarele de gaz se supun controlului metrologic prin aprobare de model CEE si verificare initiala CEE, in conformitate cu prevederile pct. 1.2 din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 privind conditiile de introducere pe piata a mijloacelor de masurare si in conditiile stabilite in prezenta norma de metrologie legala CEE.
    Art. 4
    Introducerea pe piata si/sau punerea in functiune a contoarelor de gaz nu poate fi impiedicata, interzisa sau restrictionata, daca acestea poarta marcajele CEE pentru aprobare de model si verificare initiala, prevazute la pct. 3.2 din anexa nr. 2 la Hotararea Guvernului nr. 1.055/2001 si aplicate conform prevederilor prezentei norme de metrologie legala CEE sau daca sunt fabricate intr-un stat membru al Uniunii Europene si poarta marcajele CEE corespunzatoare.
    Art. 5
    Anexa face parte integranta din prezenta norma de metrologie legala CEE.

    ANEXA 1
    la norma de metrologie legala CEE

    CAP. 1

    A. Terminologie
    1. Domeniul de functionare
    Domeniul de functionare a contoarelor de gaz este limitat de debitul maxim (Qmax) si debitul minim (Qmin).
    2. Volumul ciclic al contoarelor de gaz volumetrice
    Volumul ciclic (V) al contoarelor de gaz volumetrice este volumul de gaz corespunzator unui ciclu de functionare, ce indica ansamblul miscarilor componentelor mobile ale contorului de gaz, la sfarsitul carora toate acestea, cu exceptia indicatorului si transmisiilor intermediare, isi reiau pentru prima data pozitia pe care au avut-o in momentul initial. Acesta este calculat prin multiplicarea valorii volumului reprezentat printr-o rotatie completa a unui element de control, cu raportul de transmisie de la dispozitivul de masurare a volumului la indicatorul contorului de gaz.
    3. Presiunea de lucru si presiunea de referinta
    3.1. Presiunea de lucru
    Presiunea de lucru a contoarelor de gaz este diferenta dintre presiunea absoluta a gazului la admisia in contor si presiunea atmosferica.
    3.2. Presiunea de referinta
    Presiunea de referinta pr a contoarelor de gaz este presiunea gazului pentru care este indicat volumul de gaz stabilit.
    Priza de presiune pentru masurarea presiunii de referinta este prevazuta la pct. 3.3 din cap. III.
    4. Pierderea de presiune
    Pierderea de presiune este diferenta dintre valoarea presiunii gazului la admisia in contorul de gaz si valoarea presiunii gazului la evacuarea din contorul de gaz, in timpul curgerii gazului.
    5. Constanta de transmisie la iesire
    Constanta de transmisie la iesire este valoarea volumului corespunzator unei rotatii complete a axului acestei transmisii. Aceasta valoare este calculata prin multiplicarea valorii volumului reprezentat de o rotatie completa a elementului de control cu raportul de transmisie de la indicatorul contorului de gaz la acest ax.
    B. Cerinte generale pentru contoarele de gaz
    1. Generalitati
    1.1. Cap. I al prezentei anexe contine prevederi generale pe care trebuie sa le satisfaca toate contoarele de gaz prevazute la art. 1 din norma de metrologie legala CEE.
    1.2. Cap. II si III ale prezentei anexe contin prevederi speciale referitoare la contoarele de gaz cu pereti deformabili si, respectiv, la contoarele de gaz cu pistoane rotative sau cu turbine.
    2. Constructia
    2.1. Materiale
    Contoarele de gaz trebuie sa fie realizate din materiale solide cu tensiuni interne joase, cu rezistenta la imbatranire si suficient de rezistente la coroziune si la atacul diverselor gaze care sunt distribuite in mod normal sau al gazelor condensate.
    2.2. Rezistenta la presiune
    Carcasa contoarelor trebuie sa fie etansa la gaze, la presiunea maxima de lucru.
    2.3. Protectia impotriva interventiei neautorizate
    Contoarele de gaz trebuie sa fie construite astfel incat orice interventie care poate afecta exactitatea masurarilor sa fie imposibila fara distrugerea marcajelor de verificare sau a sigiliilor de protectie.
    2.4. Sensul de curgere a gazului
    Pentru contoarele de gaz la care dispozitivele de indicare functioneaza numai pentru o directie de curgere, aceasta directie trebuie sa fie indicata printr-o sageata pe carcasa contorului de gaz. Aceasta sageata nu este necesara daca directia de curgere a gazului este stabilita prin constructia contorului de gaz.
    2.5. Caracteristici metrologice
    La un debit egal cu Qmax contorul de gaz trebuie sa functioneze continuu in intervalul de timp prevazut la cap. II si cap. III fara nici o modificare a performantelor sale metrologice in afara limitelor specificate in aceste capitole.
    3. Dispozitive suplimentare
    3.1. Contoarele de gaz pot fi prevazute cu:
    a) dispozitive de preplata;
    b) iesiri generatoare de impuls incorporate; in acest caz contorul de gaz trebuie sa poarte o inscriptie a valorii unui impuls de forma:
    "1 imp. = ... mc (sau dm^3)"; sau
    "1 mc = ... imp."
    Aceste dispozitive suplimentare, in cazul in care exista, sunt considerate ca fiind parti componente ale contoarelor de gaz; acestea trebuie conectate la contorul de gaz in timpul verificarii initiale CEE. Nu exista prevederi speciale privind efectul acestora asupra proprietatilor de masurare ale contoarelor de gaz.
    3.2. Contoarele de gaz pot fi prevazute cu un ax de transmisie la iesire, care sa permita functionarea dispozitivelor suplimentare detasabile. Momentul pe care contoarele de gaz trebuie sa-l asigure axului de transmisie pentru dispozitivele suplimentare prevazute nu trebuie sa produca nici o schimbare in indicatia contorului de gaz mai mare decat valorile specificate la pct. 5.2.1 din cap. II si la pct. 5.2.1 din cap. III.
    3.2.1. Daca exista numai un ax de transmisie, trebuie caracterizat prin indicarea constantei sale sub forma: "1 rot. = ... mc (sau dm^3)", a momentului maxim permis, sub forma "M max = ... N.mm" si a directiei de rotatie.
    3.2.2. Daca sunt mai multe axe de transmisie, fiecare ax trebuie caracterizat prin litera M cu indici, de forma "M1, M2, ... Mn", si indicarea constantelor sub forma "1 rot. = ... mc (sau dm^3)" si a directiei de rotatie.
    Pe contorul de gaz trebuie sa fie inscrisa, de preferat pe placa de inscriptii, urmatoarea formula:
    K1M1 + K2M2 + ...... + KnMn </= A N.mm, in care:
    A reprezinta o valoare numerica a momentului maxim admis aplicat axului de transmisie cu cea mai mare constanta, in cazul in care momentul este aplicat numai acestui ax; acest ax trebuie caracterizat prin simbolul Mt;
    Ki (i = 1; 2; ... n) reprezinta o valoare numerica determinata astfel: Ki = C1/Ci;
    Mi (i = 1; 2; ... n) reprezinta momentul aplicat axului de transmisie caracterizat prin simbolul Mi;
    Ci (i = 1; 2; ... n) reprezinta constanta pentru axul de transmisie caracterizat prin simbolul Mi.
    3.2.3. In cazul in care nu se conecteaza la un dispozitiv suplimentar detasabil, capetele axelor de transmisie trebuie sa fie protejate corespunzator.
    3.2.4. Legatura dintre dispozitivul de masurare si mecanismul intermediar nu trebuie sa fie intrerupta sau deteriorata daca este aplicat un moment egal cu triplul momentului maxim admis, cum este prevazut la pct. 3.2.1 si 3.2.2 din cap. I.B.
    4. Inscriptii
    4.1. Fiecare contor de gaz trebuie sa prezinte, in mod vizibil si de nesters, pe cadranul dispozitivului indicator sau pe o placa de inscriptii, urmatoarele mentiuni:
    a) marcajul aprobarii de model CEE a contorului de gaz;
    b) marca de identificare sau denumirea producatorului;
    c) numarul si anul fabricatiei contorului de gaz;
    d) semnul de identificare al contorului de gaz: acesta are forma G urmat de un numar care este prevazut la cap. II si III;
    e) debitul maxim, exprimat astfel: Qmax = ... mc/h;
    f) debitul minim, exprimat astfel: Qmin = ... mc/h (sau dm^3/h);
    g) presiunea maxima de lucru, exprimata astfel:
    Pmax ... bar (sau mbar);
    h) pentru contoare volumetrice, valoarea nominala a volumului ciclic, exprimat astfel: V ... mc (sau dm^3);
    i) dupa caz, inscriptiile mentionate la pct. 3.1 si 3.2 din cap. I.B; aceste inscriptii pot fi inscrise pe o alta placa de inscriptii sau direct pe contorul de gaz.
    4.2. Biroul Roman de Metrologie Legala elibereaza aprobarea de model CEE si poate decide cazurile in care natura gazului trebuie, de asemenea, specificata pe placa de inscriptii.
    4.3. Contorul de gaz poate, de asemenea, sa prezinte o denumire comerciala, un numar de serie special, numele distribuitorului de gaz, marcajul de conformitate cu norma de metrologie legala CEE si o indicatie privind orice reparatie facuta. Fara autorizarea speciala a Biroului Roman de Metrologie Legala orice alta indicatie sau inscriptie este interzisa.
    5. Integratorul si elementul de control
    5.1. Integratorul
    5.1.1. Integratorul trebuie sa fie compus din tamburi cifrati, ultimul element putand fi exceptat de la aceasta regula. Tamburii trebuie sa fie inscriptionati in mc, multipli sau submultipli zecimali de mc. Simbolul mc trebuie sa fie marcat pe placa indicatorului.
    5.1.1.1. Tamburii care indica submultipli de mc trebuie sa se deosebeasca clar de ceilalti tamburi si separati de acestia printr-un semn zecimal clar marcat.
    5.1.1.2. In cazul in care ultimul tambur este inscriptionat in multipli zecimali de mc, placa indicatorului trebuie sa fie marcata astfel:
    a) unul sau mai multe zerouri fixe in apropiere dupa ultimul tambur; sau
    b) indicatia "X10, X100, X1000" caz in care citirea este facuta intotdeauna in metri cubi.
    5.1.2. Integratorul trebuie sa aiba un numar suficient de tamburi pentru a putea sa indice, in unitatea tamburului de rangul cel mai mare, volumul trecut intr-o perioada de functionare de cel putin 1.000 de ore a contorului de gaz, la debitul maxim.
    5.2. Elementul de control
    5.2.1. Contoarele de gaz trebuie sa fie proiectate astfel incat verificarea sa poata fi realizata cu exactitatea corespunzatoare. In acest scop ele trebuie sa incorporeze prin constructie un element de control integrat sau posibilitatea cuplarii la un astfel de element care sa permita conectarea unei unitati de incercare portabile.
    5.2.2. Elementul de control integrat trebuie sa fie ultimul element al integratorului si poate avea una dintre urmatoarele forme:
    a) un tambur cu rotatie continua care poarta o scara gradata;
    b) un indicator care trece peste un cadran fix cu o scara gradata sau un disc care poarta o scara gradata si care se deplaseaza prin dreptul unui reper fix.
    5.2.3. Pe scara gradata a acestor elemente de control unitatea de masura a reperelor trebuie sa fie indicata clar si fara ambiguitate in mc sau submultipli zecimali de mc; inceputul scarii gradate trebuie sa fie cifra 0.
    5.2.3.1. Intervalul dintre reperele scarii gradate trebuie sa fie constant de-a lungul scarii gradate si sa nu fie mai mic de 1 mm.
    5.2.3.2. Valoarea diviziunii scarii gradate trebuie sa fie de forma 1 x 10^n, 2 x 10^n sau 5 x 10^n mc, n fiind un numar intreg pozitiv, negativ sau 0.
    5.2.3.3. Reperele scarii gradate trebuie sa fie fine si uniforme. In cazul in care diviziunea este de forma 1 x 10^n sau 2 x 10^n mc, trebuie sa se distinga printr-o lungime mai mare toate reperele care reprezinta multipli de 5 si, in cazul in care diviziunea este de forma 5 x 10^n mc, toate reperele reprezentand multipli de 2 trebuie sa se distinga printr-o lungime mai mare.
    5.2.4. Acul indicator sau reperul de referinta trebuie sa fie suficient de subtire pentru a permite o citire sigura si usoara.
    Elementul de control, de o marime suficienta pentru a permite scanarea fotoelectrica, poate sa aiba un semn de referinta care poate fi mutat. Semnul de referinta nu trebuie sa ascunda gradatia; daca este necesar, acesta poate inlocui cifra 0. Semnul de referinta nu trebuie sa influenteze exactitatea citirii.
    5.3. Diametrele tamburilor cifrati si ale cadranelor
    Diametrele tamburilor trebuie sa fie de cel putin 16 mm.
    Diametrul scarii gradate prevazute la pct. 5.2.2 din cap. I.B trebuie sa fie de cel putin 32 mm.
    5.4. Citirea integratorului
    Integratorul trebuie sa fie astfel desenat incat sa poata fi citit prin simpla juxtapunere a cifrelor.
    5.5. Avansarea cifrelor
    Avansarea cu o cifra si a unei parti a indexului trebuie sa fie completa in timp ce rola de rang imediat inferior parcurge ultima zecime din cursa ei.
    5.6. Schimbarea integratorului
    Contoarele de gaz trebuie sa fie astfel proiectate incat integratorul sa poata fi schimbat usor pe parcursul examinarii.
    6. Erorile tolerate
    6.1. Erorile de masurare sunt exprimate in valoare relativa, printr-un raport, in procente, si anume diferenta dintre volumul indicat si volumul conventional adevarat trecut prin contorul de gaz, raportata la acesta din urma.
    6.2. Aceste erori se determina la masurarea volumului de aer care are o densitate de referinta de 1,2 kg/mc. In conditii atmosferice normale aerul din laboratoarele de incercari se poate considera ca satisface aceasta cerinta.
    6.3. Erorile tolerate sunt prevazute la cap. II pct. 5 si cap. III pct. 5; acestea sunt valabile pentru directia permisa de curgere a gazului.
    7. Pierderea de presiune
    Valorile maxime admise ale pierderii totale de presiune absorbite sunt prevazute la pct. 6 din cap. II.
    8. Amplasarea marcajelor de verificare si a sigiliilor
    8.1. Amplasarea marcajelor de verificare si a sigiliilor trebuie sa fie aleasa astfel incat demontarea unei parti sigilate cu unul dintre marcaje sau a sigiliilor sa duca la distrugerea acestora.
    8.2. In cazul in care inscriptiile mentionate la pct. 4.1 din cap I.B sunt prezente pe placa de inscriptii si daca aceasta placa nu are o prindere permanenta, unul dintre marcaje sau unul dintre sigilii trebuie sa fie amplasat astfel incat acesta sa se distruga daca placa de inscriptii este inlocuita, scopul fiind prevenirea inlocuirii neautorizate a placii.
    8.3. Locurile pentru amplasarea marcajelor de verificare sau a sigiliilor trebuie sa fie prevazute:
    a) pe toate placile care poarta o inscriptie ceruta de prezenta anexa, cu exceptia placilor care sunt fixate permanent;
    b) pe toate partile contorului de gaz care nu pot fi altfel protejate impotriva oricarei interventii care poate:
    - afecta sau modifica indicatia dispozitivului indicator al contorului de gaz;
    - deteriora sau intrerupe legatura dintre dispozitivul de masurare si dispozitivul indicator;
    - inlocui sau disloca parti cu functii metrologice importante ale contorului de gaz.
    c) pe conexiunile cu dispozitivele suplimentare detasabile la care se refera pct. 3.2.3 din cap. I.B.
    9. Aprobarea de model CEE si verificarea initiala CEE
    Aprobarea de model CEE si verificarea initiala CEE a contoarelor de gaz trebuie sa fie efectuate in conformitate cu prevederile prezentei anexe si cu prevederile Hotararii Guvernului nr. 1.055/2001.
    9.1. Aprobarea de model CEE
    9.1.1. Cererile pentru aprobarea de model CEE pentru contoarele de gaz trebuie sa fie insotite de urmatoarele documente:
    a) o descriere a contorului de gaz si o prezentare a caracteristicilor sale tehnice si a principiului sau de functionare;
    b) un desen in perspectiva sau o fotografie a contorului de gaz;
    c) un nomenclator al componentelor cu descrierea materialelor constructive pentru fiecare dintre acestea;
    d) un desen de ansamblu cu identificarea componentelor din nomenclator;
    e) un desen care sa cuprinda dimensiuni;
    f) o schema de locuri de amplasare a marcajelor de verificare si a sigiliilor de protectie;
    g) o schema a dispozitivului indicator cu mecanismele de ajustare;
    h) un desen cu dimensiuni al componentelor metrologice importante;
    i) o schema a cadranului si a pozitionarii inscriptiilor;
    j) dupa caz, o schema a dispozitivelor suplimentare la care se refera prevederile pct. 3.1 din cap. I.B;
    k) in cazul in care este necesar, un tabel care sa prezinte caracteristicile axului de transmisie prevazut la pct. 3.2 din cap. I.B;
    l) o lista a documentelor prezentate;
    m) o declaratie in care se specifica faptul ca sunt indeplinite cerintele de siguranta pentru contoarele de gaz fabricate in conformitate cu modelul si, in special, cele referitoare la presiunea maxima de functionare a contorului de gaz, indicata pe placa de inscriptii.
    9.1.2. In certificatul aprobarii de model trebuie sa fie incluse urmatoarele:
    a) numele si adresa persoanei careia ii este destinat certificatul de aprobare de model CEE;
    b) modelul si/sau destinatia comerciala;
    c) caracteristicile tehnice si metrologice principale, cum ar fi: debitul minim, presiunea maxima de functionare, diametrul nominal interior al pieselor de conexiune si, in cazul contoarelor volumetrice, valoarea nominala a volumului ciclic;
    d) marcajul aprobarii de model CEE;
    e) perioada de valabilitate a aprobarii de model CEE;
    f) in cazul contoarelor echipate cu axe de transmisie:
    - caracteristicile axului conform pct. 3.2.1 din cap. I.B., in cazul in care exista un singur ax de transmisie;
    - caracteristicile fiecarui ax si formula precizata la pct. 3.2.2 din cap. I.B., in cazul in care exista doua sau mai multe axe de transmisie;
    g) informatii referitoare la locul aplicarii marcajului aprobarii de model CEE, a verificarii initiale CEE si a sigiliilor (unde este cazul, sub forma de fotografii sau desene);
    h) o lista a documentelor care insotesc certificatul aprobarii de model CEE;
    i) orice informatii speciale.
    9.2. Verificarea initiala CEE
    Contoarele de gaz supuse verificarii initiale CEE trebuie sa fie in stare de functionare. Verificarea initiala CEE nu garanteaza functionarea corecta sau exactitatea dispozitivelor suplimentare de citire la care se refera prevederile pct. 3.1 sau 3.2 din cap. I.B. Nu vor fi aplicate marcaje de verificare initiala sau sigilii pe dispozitivele suplimentare, cu exceptia conexiunilor prevazute la pct. 8.3 lit. c) din cap. I.B.
    10. Marcaje de verificare si sigilii
    10.1. Marcare
    Contoarele de gaz care au corespuns integral la verificarea initiala CEE:
    a) trebuie sa primeasca marcajele de verificare initiala CEE;
    b) trebuie sa primeasca sigiliile CEE in locurile prevazute la pct. 8.3 din cap. I.B.
    10.2. Scop
    Fixarea marcajelor de verificare initiala CEE si a sigiliilor pe contorul de gaz certifica doar faptul ca acesta satisface cerintele normei de metrologie legala CEE.

    CAP. 2
    Prevederi privind contoarele de gaz cu pereti deformabili

    1. Domeniul de aplicare
    Prevederile prezentului capitol se aplica, impreuna cu prevederile cap. I, contoarelor de gaz la care masurarea gazului care curge prin acestea se efectueaza prin utilizarea camerelor de masurare cu pereti deformabili.
    2. Domeniul de utilizare si simbolizarea marimii contorului de gaz
    2.1. In urmatorul tabel sunt prezentate valorile autorizate de Biroul Roman de Metrologie Legala pentru debitul maxim, limitele minime corespunzatoare debitului minim si valoarea minima a volumului ciclic, corespunzatoare tipului de contor (G):
___________________________________________________
     G        Qmax       Qmin mc/h       V dm^3
              mc/h       (valoare        (valoare
                         maxima)         minima)
___________________________________________________
    1,6        2,5         0,016            0,7
    2,5          4         0,025            1,2
      4          6         0,040            2,0
      6         10         0,060            3,5
     10         16         0,100            6,0
     16         25         0,160             10
     25         40         0,250             18
     40         65         0,400             30
     65        100         0,650             55
    100        160         1,000            100
    160        250         1,600            200
    250        400         2,500            400
    400        650         4,000            900
    650      1.000         6,500          2.000
___________________________________________________

    2.2. Daca pentru un tip de contor de gaz valoarea Qmin este mai mica decat numarul prezentat in tabelul de la pct. 2.1, valoarea numerica a acestui Qmin trebuie sa fie exprimata printr-un numar din coloana 3 a tabelului sus-mentionat sau printr-un submultiplu zecimal al acestui numar.
    2.3. Contoarele de gaz care au un volum ciclic mai mic decat valoarea mentionata in tabelul de la pct. 2.1 pot fi aprobate de Biroul Roman de Metrologie Legala, cu conditia ca aceste modele sa satisfaca cerintele incercarii de anduranta prevazute la pct. 7.2.5 din acest capitol.
    3. Detalii de constructie
    3.1. Pentru fiecare dintre contoarele de gaz diferenta dintre valoarea calculata a volumului ciclic V si valoarea acestui volum specificata pe contorul de gaz nu trebuie sa fie mai mare de 5% din valoarea specificata pe contorul de gaz.
    3.2. Contoarele de gaz G 1,6 pana la G 6 inclusiv pot fi prevazute cu un dispozitiv care sa impiedice functionarea integratorului atunci cand debitul de gaz este in sens invers sensului de curgere imprimat pe contorul de gaz.
    4. Elementul de control
    4.1. Pentru contoarele de gaz G 1,6 pana la G 6 inclusiv elementul de control este fabricat conform prevederilor pct. 5.2.2 din cap. I.B. Pentru contoarele de gaz G 10 pana la G 650 inclusiv elementul indicator este:
    a) conform prevederilor pct. 5.2.2 din cap. I.B; sau
    b) detasabil.
    4.2. Cand elementul de control este conform prevederilor pct. 5.2.2 din cap. I.B, valoarea diviziunii scarii elementului de control si numerotarea acesteia trebuie sa satisfaca, in functie de tipul constructiv al contorului de gaz, cerintele prezentate in tabelul urmator:
 ___________________________________________________________________________
| Dimensiunea contorului de gaz | Valoarea maxima a diviziunii | Numerotare |
|_______________________________|______________________________|____________|
| G 1,6 la G 6 inclusiv         |       0,2 dm^3               |   1 dm^3   |
|_______________________________|______________________________|____________|
| G 10 la G 65 inclusiv         |       2 dm^3                 |   10 dm^3  |
|_______________________________|______________________________|____________|
| G 100 la G 650 inclusiv       |       20 dm^3                |   100 dm^3 |
|_______________________________|______________________________|____________|

    4.3. Pentru contoarele de gaz la care elementul de control este conform pct. 5.2.2 din cap. I.B, abaterea standard experimentala pentru o serie de 30 de masurari succesive, efectuate la debitul 0,1 Qmax, in aceleasi conditii, cu volumul de aer specificat mai jos, trebuie sa fie conforma tabelului urmator:
 _____________________________________________________________________
| Dimensiunea contorului de gaz | Volumul aerului | Abaterea standard |
|                               |  care trebuie   |   experimentala   |
|                               |    masurat      |   maxima admisa   |
|_______________________________|_________________|___________________|
| G 1,6 la G 10 inclusiv        |      20 V       |      0,2 dm^3     |
|_______________________________|_________________|___________________|
| G 6                           |      10 V       |      0,2 dm^3     |
|_______________________________|_________________|___________________|
| G 10 la G 65 inclusiv         |      10 V       |        2 dm^3     |
|_______________________________|_________________|___________________|
| G 100 la G 650 inclusiv       |       5 V       |       20 dm^3     |
|_______________________________|_________________|___________________|

    Volumul aerului care trebuie masurat poate fi inlocuit printr-un volum care corespunde aproximativ cu un numar intreg de rotatii ale elementului de control.
    5. Erori tolerate
    5.1. Prevederi generale
    5.1.1. Erorile tolerate, pozitive sau negative, sunt date in urmatorul tabel:
 ___________________________________________________
|     Debitul Q        |    Eroarea tolerata la     |
|                      |  verificarea initiala CEE  |
|______________________|____________________________|
| Qmin </= Q < 2 Qmin  |            +/- 3%          |
|______________________|____________________________|
| Qmin </= Q </= Qmax  |            +/- 2%          |
|______________________|____________________________|

    5.1.2. La verificarea initiala CEE erorile contorului de gaz, pentru debite cuprinse intre 2 Qmin si Qmax, nu trebuie sa fie mai mari de 1% daca acestea sunt de acelasi semn.
    5.2. Prevederi speciale
    5.2.1. Cand momentele maxime indicate pe contorul de gaz, conform prevederilor pct. 3.2.1 sau 3.2.2 din cap. I.B sunt aplicate axelor de transmisie, indicatia contorului de gaz la Qmax nu trebuie sa varieze cu mai mult de 1,5%, fara sa contravina prevederilor pct. 6.3.2 din cap. II.
    6. Pierderea de presiune
    6.1. Pierderea totala de presiune
    Pierderea totala de presiune, atunci cand verificarea se face cu aer cu densitatea 1,2 kg/mc si la un debit egal cu Qmax, nu trebuie sa depaseasca in medie:
 ______________________________________________________________________________
|                             | Valoarea maxima admisa a pierderii totale      |
|   Tipul contorului de gaz   | medii de presiune la verificarea initiala CEE  |
|                             |________________________________________________|
|                             |           N/mp          |        mbar          |
|_____________________________|_________________________|______________________|
| G 1,6 la G 10 inclusiv      |           200           |          2           |
|_____________________________|_________________________|______________________|
| G 16 la G 40 inclusiv       |           300           |          3           |
|_____________________________|_________________________|______________________|
| G 65 la G 650 inclusiv      |           400           |          4           |
|_____________________________|_________________________|______________________|

    6.2. Pierderea mecanica de presiune
    Pierderea mecanica de presiune, care reprezinta pierderea de presiune la curgerea aerului cu densitatea de 1,2 kg/mc cu un debit cuprins intre Qmin si 2 Qmin, nu trebuie sa depaseasca:
 ______________________________________________________________________________
|                             | Valoarea maxima admisa a pierderii de presiune |
|   Tipul contorului de gaz   |      mecanica la verificarea initiala CEE      |
|                             |________________________________________________|
|                             |           N/mp          |         mbar         |
|_____________________________|_________________________|______________________|
| G 1,6 la G 40 inclusiv      |            60           |          0,6         |
|_____________________________|_________________________|______________________|
| G 65 la G 650 inclusiv      |           100           |          1,0         |
|_____________________________|_________________________|______________________|

    Valorile de mai sus reprezinta maximul pierderii mecanice de presiune.
    6.3. Prevederi speciale
    6.3.1. Contoarelor de gaz la care presiunea de lucru este mai mare de 0,1 Mpa (1 bar) le sunt aplicabile prevederile pct. 6.2. din cap. II privind pierderea de presiune mecanica, fara a fi luata in considerare pierderea totala de presiune la care se face referire la pct. 6.1 din cap. II.
    6.3.2. Dispozitivele suplimentare nu trebuie sa produca o pierdere mecanica de presiune a contorului de gaz mai mare de 20 Pa (0,2 mbar).
    7. Aprobarea de model CEE
    7.1. Initial solicitantul trebuie sa puna la dispozitie Biroului Roman de Metrologie Legala, ca modele, doua pana la sase astfel de contoare de gaz fabricate in conformitate cu modelul. Numarul va fi ales in functie de marimea contorului, G, la cererea Biroului Roman de Metrologie Legala, daca cererea de aprobare acopera contoare de gaz de diferite marimi.
    Daca rezultatele incercarilor nu sunt pe deplin satisfacatoare, pot fi solicitate mai multe contoare de gaz.
    7.1.1. Biroul Roman de Metrologie Legala accepta o derogare de la aceste prevederi, in sensul ca aceste modele sunt puse acestuia la dispozitie la o data ulterioara depunerii dosarului pentru aprobarea de model CEE. In acest caz decizia privind aprobarea de model nu va fi luata pana cand modelele nu au fost examinate in intregime.
    7.1.2. Contoarele de gaz supuse incercarilor pentru aprobare de model CEE vor ramane in proprietatea solicitantului si vor fi returnate acestuia dupa ce aprobarea de model CEE a fost acordata.
    7.2. Examinarea
    7.2.1. Contoarele de gaz trebuie sa satisfaca cerintele cap. I si ale pct. 2 - 6 ale acestui capitol.
    7.2.2. Pe intregul interval diferenta dintre maximul si minimul erorilor in functie de debitul Q nu trebuie sa depaseasca 3% pentru fiecare contor de gaz.
    7.2.3. Contoarele de gaz trebuie supuse incercarii de anduranta. Aceasta proba se efectueaza:
    7.2.3.1. pentru contoarele de gaz de la G 1,6 la G 10 inclusiv: la debitul maxim al contorului de gaz si cu aer; pentru contoarele de gaz la care placa cu inscriptii specifica tipul de gaz care trebuie sa fie masurat, incercarea va fi efectuata in intregime sau partial cu acest gaz;
    7.2.3.2. pentru contoarele de gaz de la G 16 la G 650 inclusiv: pe cat posibil la debitul maxim al contorului, cu aer sau cu gaz.
    7.2.4. Durata incercarii de anduranta pentru contoarele de gaz al caror volum ciclic este mai mare sau egal cu cel mentionat in tabelul cuprins in pct. 2.1 al acestui capitol trebuie sa fie:
    7.2.4.1. pentru contoarele de gaz de la G 1,6 la G 10 inclusiv: 1.000 de ore. Incercarea de anduranta poate fi intrerupta, dar trebuie sa fie incheiata in 60 de zile;
    7.2.4.2. pentru contoarele de gaz de la G 16 la G 650 inclusiv: astfel incat fiecare contor de gaz sa masoare un volum de aer sau de gaz corespunzator la o functionare de 1.000 de ore la debitul maxim al contorului de gaz. Incercarea trebuie finalizata intr-o perioada de 6 luni.
    7.2.5. Pentru contoarele de gaz al caror volum ciclic este mai mic decat valorile specificate la pct. 2.1 din acest capitol, durata incercarii de anduranta trebuie sa fie de 2.000 de ore si trebuie sa se efectueze pe cel mai mare numar de contoare de gaz specificat la pct. 7.1 din acest capitol, in conformitate cu descrierea contorului de gaz si cu caracteristicile generale ale acestuia.
    7.2.6. Dupa incercarea de anduranta contoarele de gaz, cu exceptia a cel mult unuia dintre acestea, daca incercarea de anduranta s-a efectuat cu minimum 3 contoare de gaz, trebuie sa satisfaca urmatoarele cerinte:
    a) pe intregul interval, diferenta dintre eroarea maxima si eroarea minima la o functionare la debitul Q nu trebuie sa fie mai mare de 0,4%, pentru fiecare contor de gaz;
    b) valorile erorilor nu trebuie sa difere cu mai mult de 1,5% fata de valorile initiale corespunzatoare. Pentru debitul Qmin aceste erori sunt luate in considerare numai in cazul variatiilor in sens negativ;
    c) pierderea mecanica de presiune nu trebuie sa depaseasca 20 N/mp (0,2 mbar).
    7.2.7. In cazul contoarelor de gaz cu unul sau mai multe axe de transmisie, cel putin 3 contoare de gaz de aceeasi marime G trebuie sa fie incercate cu aer la densitatea de 1,2 kg/mc conform pct. 6.2 din cap. I.B, pentru a indeplini prevederile pct. 3.2.4 din cap. I.B si ale pct. 5.2.1 si 6.3.2 din cap. II.
    In cazul contoarelor de gaz cu mai multe axe de transmisie, incercarea de anduranta trebuie efectuata pe axul de transmisie care a dat cele mai nefavorabile rezultate.
    Pentru contoarele de gaz de aceeasi marime G valoarea cea mai mica a momentului obtinuta la incercarea de anduranta va fi folosita ca valoarea momentului maxim admis.
    Acolo unde familia de contoare de gaz contine contoare de gaz de marimi diferite, incercarea momentului necesar va fi efectuata numai pe contoarele de gaz cu marimea G cea mai mica, cu conditia ca acelasi moment sa fie specificat pentru cel mai mare contor de gaz si ca axul de transmisie a celui din urma sa aiba aceeasi constanta sau mai mare.
    7.3. Modificarea modelului deja aprobat
    Daca cerinta pentru aprobare presupune o modificare a unui model deja aprobat, Biroul Roman de Metrologie Legala care a aprobat modelul initial va decide, in conformitate cu natura modificarii, daca si care dintre prevederile pct. 7.1, 7.2.3, 7.2.4 si 7.2.5 din acest capitol sunt aplicabile.
    8. Verificarea initiala CEE
    Incercarea de exactitate
    Se considera ca un contor de gaz satisface cerintele privind erorile tolerate admise, prevazute la pct. 5.1.1 din acest capitol, daca aceste cerinte sunt indeplinite la urmatoarele debite:
    a) la debitul Qmin;
    b) la un debit in jur de 1/5 Qmax;
    c) la debitul Qmax.
    Daca incercarea este realizata in conditii diferite, trebuie sa se garanteze ca acestea sunt cel putin cele mentionate mai sus.

    CAP. 3
    Prevederi privind contoarele de gaz cu pistoane rotative sau cu turbine

    1. Domeniul de aplicare
    Prezentul capitol se aplica, impreuna cu prevederile cap. I, pentru:
    1.1. contoare de gaz cu pistoane rotative, la care masurarea gazului care trece se efectueaza cu ajutorul camerelor de masurare cu pereti rotativi;
    1.2. contoare de gaz cu turbina, la care debitul axial al gazului roteste o turbina si numarul de rotatii ale turbinei determina volumul de gaz trecut prin contorul de gaz.
    2. Intervalul de debit
    2.1. Contoarele de gaz trebuie sa aiba numai intervalele de debit prevazute in urmatorul tabel:
 ______________________________________________________________________________
| Dimensiunea (G) | Qmax mc/h |              Interval de masurare              |
|                 |           |________________________________________________|
|                 |           |      mic     |     mediu     |      inalt      |
|                 |           |______________|_______________|_________________|
|                 |           |                  Qmin mc/h                     |
|_________________|___________|________________________________________________|
|       16        |      25   |       5      |        2,5    |       1,3       |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|
|       25        |      40   |       8      |        4      |       2         |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|
|       40        |      65   |      13      |        6      |       3         |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|
|       65        |     100   |      20      |       10      |       5         |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|
|      100        |     160   |      32      |       16      |       8         |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|
|      160        |     250   |      50      |       25      |      13         |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|
|      250        |     400   |      80      |       40      |      20         |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|
|      400        |     650   |     130      |       65      |      32         |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|
|      650        |    1000   |     200      |      100      |      50         |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|
|     1000        |    1600   |     160      |      160      |      80         |
|_________________|___________|______________|_______________|_________________|

    si multiplii zecimali ai ultimelor cinci linii.
    3. Cerinte constructive
    3.1. Contoare de gaz cu pistoane rotative
    3.1.1. Contoarele de gaz trebuie sa incorporeze in circuitul de gaz prize de presiune cu diametrul de la 3 mm la 5 mm atat in aval, cat si in amonte, pentru a masura pierderea de presiune; presiunea masurata in aval constituie presiune de referinta.
    3.1.2. Contoarele de gaz pot fi prevazute cu un dispozitiv manual pentru rotirea pistoanelor, cu conditia ca acesta sa nu poata influenta functionarea corecta a acestora.
    3.1.3. Amplasarea axelor pistoanelor rotative ale contoarelor de gaz de marimea G 160 si mai mari poate fi facuta astfel incat sa fie posibil accesul persoanelor la acestea fara distrugerea sigiliilor de protectie.
    3.2. Contoare de gaz cu turbina
    3.2.1. Contoarele de gaz trebuie sa aiba incorporata o priza de presiune care sa permita, indirect, determinarea presiunii in imediata vecinatate in aval a rotii turbinei, ca presiune de referinta, daca este necesar.
    3.2.1.1. Daca exista un dispozitiv pentru diminuarea debitului de gaz in aval de rotor, contorul de gaz poate incorpora, la fel ca priza de presiune mentionata la pct. 3.2.1 din acest capitol, o alta priza de presiune, imediat in fata dispozitivului de diminuare, care sa permita determinarea pierderii de presiune de-a lungul acestuia.
    3.3. Prize de presiune
    3.3.1. Gaurile pentru prizele de presiune trebuie sa aiba diametrul de cel putin 3 mm. In cazul unei prize de presiune in forma de canelura, aceasta trebuie sa aiba o latime de cel putin 2 mm si o sectiune transversala in directia debitului de cel putin 10 mm^2.
    3.3.2. Prizele de presiune trebuie sa fie prevazute cu un sistem de inchidere, astfel incat sa se asigure etanseitatea gazului.
    3.3.3. Priza de presiune pentru presiunea de referinta trebuie sa prezinte, in mod vizibil si de nesters, marcajul "pt", iar cealalta priza de presiune marcajul "p".
    4. Elementul de control
    4.1. In conformitate cu prevederile pct. 5.2.2 lit. a) si b) din cap. I.B, diviziunea scarii elementului de control nu trebuie sa depaseasca urmatoarele valori:
    - pentru G 16 si G 65 inclusiv     - 0,002 mc;
    - pentru G 100 si G 650 inclusiv   - 0,02 mc;
    - pentru G 1000 si G 6500 inclusiv - 0,2 mc;
    - pentru G 10000 si mai mari       - 2 mc.
    4.2. Intervalul dintre reperele numerotate ale scarii elementului de control nu trebuie sa depaseasca:
    - pentru G 16 si G 65 inclusiv     - 0,01 mc;
    - pentru G 100 si G 650 inclusiv   - 0,1 mc;
    - pentru G 1000 si G 6500 inclusiv - 1,0 mc;
    - pentru G 10000 si mai mari       - 10,0 mc.
    5. Erori tolerate
    5.1. Prevederi generale
    5.1.1. Erorile tolerate, pozitive sau negative, sunt prezentate in urmatorul tabel:
 _______________________________________________________
|        Debitul Q         |     Eroarea tolerata la    |
|                          |  verificarea initiala CEE  |
|__________________________|____________________________|
| Qmin </= Q < 0,2 Qmax    |             2%             |
|__________________________|____________________________|
| 0,2 Qmax </= Q </= Qmax  |             1%             |
|__________________________|____________________________|

    5.1.2. Erorile nu trebuie sa depaseasca toate jumatate din eroarea tolerata daca ele au toate acelasi semn.
    5.2. Prevederi speciale
    5.2.1. Daca momentele maxime indicate pe contorul de gaz conform pct. 3.2.1. si 3.2.2. din cap. I.B sunt aplicate axelor de transmisie, indicatia contorului de gaz la Qmin nu trebuie sa varieze cu mai mult decat valorile prezentate in urmatorul tabel:
 ________________________________________________
|       Qmin       | Variatia indicatiei la Qmin |
|__________________|_____________________________|
|  0,05 Qmax       |            1%               |
|__________________|_____________________________|
|  0,1 Qmax        |            0,5%             |
|__________________|_____________________________|
|  0,2 Qmax        |            0,25%            |
|__________________|_____________________________|

    6. Aprobarea de model CEE
    6.1. Pentru aprobarea de model CEE initial, solicitantul trebuie sa puna la dispozitie Biroului Roman de Metrologie Legala doua pana la 6 astfel de contoare de gaz fabricate in concordanta cu modelul.
    Numarul de contoare de gaz va fi majorat in functie de marimea contorului de gaz, G, la cererea Biroului Roman de Metrologie Legala, daca cererea de aprobare de model CEE acopera contoare de gaz de diferite marimi.
    Daca rezultatele incercarilor nu sunt pe deplin satisfacatoare, pot fi solicitate suplimentar alte contoare.
    6.1.1. Se accepta o derogare de la aceste prevederi, aceste contoare de gaz putand fi puse la dispozitie Biroului Roman de Metrologie Legala la o data ulterioara depunerii dosarului pentru aprobarea de model CEE. Decizia privind aprobarea de model CEE nu va fi luata pana cand modelele nu au fost examinate integral.
    6.1.2. Contoarele de gaz supuse incercarii de model vor ramane in proprietatea solicitantului si ii vor fi returnate acestuia dupa ce aprobarea de model CEE a fost acordata.
    6.2. Incercari
    6.2.1. Incercarea va include in particular determinarea erorilor pentru fiecare contor de gaz prin incercarea cu aer avand densitatea de 1,2 kg/mc. Fiecare rezultat al incercarii va fi luat in considerare separat.
    6.2.1.1. Curba de erori a fiecarui contor de gaz trebuie sa ramana in limitele date ale erorilor tolerate la verificarea initiala CEE, prevazute la pct. 5.1.1 din acest capitol, pentru intregul interval de debite pentru care s-a cerut aprobarea.
    6.2.1.2. Diferenta dintre valoarea maxima si valoarea minima a erorilor pentru fiecare contor de gaz nu trebuie sa fie mai mare de 1% in intervalul de debite intre 0,5 Qmax si Qmax.
    6.2.2. Contoarele de gaz trebuie sa fie supuse incercarii de anduranta, cu aer sau cu gaz.
    6.2.2.1. Pe cat posibil, incercarea de anduranta se va efectua la debitul maxim al contoarelor de gaz. Perioada de incercare trebuie sa fie astfel incat fiecare contor de gaz sa masoare un volum de aer sau gaz corespunzator la o functionare de 1.000 de ore la capacitatea maxima, fara ca perioada totala a incercarii de anduranta sa depaseasca 6 luni.
    6.2.2.2. Dupa aceasta incercare de anduranta contoarele de gaz vor fi incercate din nou cu aer la o densitate de 1,2 kg/mc, folosindu-se acelasi echipament etalon ca la incercarea la care se refera pct. 6.2.1 din acest capitol.
    In aceste conditii de incercare:
    a) valorile erorilor determinate la debitele specificate la pct. 7.1 din acest capitol pentru fiecare contor de gaz, cu exceptia a maximum unuia, nu trebuie sa difere cu mai mult de 1% fata de erorile gasite la incercarea la care se refera prevederile pct. 6.2.1 din acest capitol;
    b) diferenta dintre valoarea maxima si valoarea minima a curbei de erori nu trebuie sa depaseasca, pentru fiecare contor de gaz, cu exceptia a maximum unuia, 1,5% pentru intervalul de debite de la 0,5 Qmax pana la Qmax.
    6.2.3. Contoare de gaz cu axe de transmisie
    6.2.3.1. In cazul contoarelor de gaz cu unul sau mai multe axe de transmisie, cel putin 3 contoare de gaz de aceeasi marime G trebuie sa fie incercate cu aer la densitatea de 1,2 kg/mc conform pct. 6.2 din cap. I.B, pentru a indeplini prevederile pct. 3.2.4 din cap. I.B si ale pct. 5.2.1 si 6.3.2 din cap. II.
    In cazul contoarelor de gaz cu mai multe axe de transmisie incercarea de anduranta trebuie efectuata pe cel pe care s-au obtinut cele mai nefavorabile rezultate.
    Pentru contoarele de gaz de aceeasi marime G valoarea cea mai mica a momentului obtinuta la incercarea de anduranta trebuie sa fie folosita ca valoarea momentului maxim permis.
    In cazul unor contoare de gaz acceptate ca model pentru contoare de gaz de marimi diferite, incercarea de moment necesara va fi efectuata numai pe contoarele de gaz cu marimea G cea mai mica, cu conditia ca acelasi moment sa fie specificat pentru cel mai mare contor de gaz si ca axul de iesire a celui din urma sa aiba aceeasi constanta sau mai mare.
    6.2.3.2. In cazul contoarelor de gaz cu valori diferite pentru Qmin este necesar sa se efectueze numai incercarea de anduranta prevazuta la pct. 6.2.3.1 din cap. III, numai pentru cea mai mica valoare Qmin. Momentul permis pentru alte intervale de debit poate fi calculat pornindu-se de la rezultatele acestei incercari.
    Pentru calcularea altor valori ale Qmin se folosesc urmatoarele reguli:
    a) pentru debit constant, variatia in eroare este proportionala cu momentul;
    b) daca momentul este constant, variatia erorii pentru contoarele de gaz cu pistoane rotative este invers proportionala cu debitul gazului, iar pentru contoarele de gaz cu turbina este invers proportionala cu radacina patrata a debitului de gaz.
    7. Verificarea initiala CEE
    7.1. Incercarea de exactitate
    Se considera ca un contor de gaz satisface cerintele privind erorile tolerate, prevazute la pct. 5.1.1 din acest capitol, daca aceste cerinte sunt indeplinite pentru urmatoarele debite:
    Qmin, 0,10 Qmax, (daca valoarea este mai mare decat Qmin), 0,25 Qmax, 0,75 Qmax si Qmax.
    Daca incercarea este realizata in conditii diferite, trebuie sa se garanteze ca acestea sunt cel putin cele mentionate mai sus.



SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 209/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 209 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu