ORDIN
Nr. 185/153 din 19 martie 2002
pentru aprobarea Normelor privind solventii de extractie utilizati in
producerea alimentelor si a ingredientelor alimentare
ACT EMIS DE: MINISTERUL SANATATII SI FAMILIEI
Nr. 185 din 19 martie 2002
MINISTERUL AGRICULTURII, ALIMENTATIEI SI PADURILOR
Nr. 153 din 11 aprilie 2002
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 265 din 19 aprilie 2002
Ministrul sanatatii si familiei si ministrul agriculturii, alimentatiei si
padurilor,
avand in vedere prevederile art. 8 alin. (2) din Ordonanta de urgenta a
Guvernului nr. 97/2001 privind reglementarea productiei, circulatiei si
comercializarii alimentelor,
vazand Referatul de aprobare al Directiei generale de sanatate publica din
cadrul Ministerului Sanatatii si Familiei nr. DB 2.955 din 19 martie 2002 si
Referatul Directiei standarde, marci si licente, calitatea alimentelor si
acreditare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr.
171.212 din 4 aprilie 2002,
in temeiul Hotararii Guvernului nr. 22/2001 privind organizarea si
functionarea Ministerului Sanatatii si Familiei, cu modificarile si
completarile ulterioare, si al Hotararii Guvernului nr. 12/2001 privind
organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, cu modificarile si completarile ulterioare,
emit urmatorul ordin:
Art. 1
Se aproba Normele privind solventii de extractie utilizati in producerea
alimentelor si a ingredientelor alimentare, prevazute in anexa care face parte
integranta din prezentul ordin.
Art. 2
Directia generala de sanatate publica din cadrul Ministerului Sanatatii si
Familiei si directiile de sanatate publica judetene si a municipiului
Bucuresti, impreuna cu Directia standarde, marci si licente, calitatea
alimentelor si acreditare din cadrul Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si
Padurilor, directiile generale pentru agricultura si industrie alimentara
judetene si a municipiului Bucuresti, vor aduce la indeplinire prevederile
prezentului ordin.
Art. 3
Prezentul ordin va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I,
si va intra in vigoare in termen de 12 luni de la data publicarii.
Ministrul sanatatii si familiei,
Daniela Bartos
Ministrul agriculturii, alimentatiei si padurilor,
Ilie Sarbu
ANEXA 1
NORME
privind solventii de extractie utilizati in producerea alimentelor si a
ingredientelor alimentare
Art. 1
(1) Prezentele norme se aplica solventilor de extractie utilizati sau
destinati producerii alimentelor sau a ingredientelor alimentare.
Normele nu se aplica solventilor de extractie utilizati in producerea
aditivilor alimentari, vitaminelor si a altor aditivi nutritionali, cu exceptia
cazului in care astfel de aditivi alimentari, vitamine sau alti aditivi
nutritionali sunt enumerati in anexa.
Prin utilizarea aditivilor alimentari, a vitaminelor sau a altor aditivi
nutritionali nu trebuie sa rezulte alimente cu continut de reziduuri de
solventi de extractie ce ating niveluri periculoase pentru sanatatea publica.
(2) In sensul prezentelor norme, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) solvent reprezinta orice substanta utilizata pentru dizolvarea unui
aliment sau a oricarui component din acesta, inclusiv a oricarui contaminant
prezent in sau pe acest aliment;
b) solvent de extractie reprezinta solventul care este utilizat in procesul
de extractie in timpul prelucrarii materiilor prime, a alimentelor sau a
componentelor ori a ingredientelor acestor produse si care este inlaturat, dar
care poate determina involuntar si inevitabil, din punct de vedere tehnic,
prezenta reziduurilor sau a derivatilor in aliment ori in ingredientul
alimentar.
Art. 2
(1) Se autorizeaza utilizarea ca solventi de extractie la fabricarea
alimentelor sau a ingredientelor alimentare substantele si materialele
enumerate in lista cuprinsa in anexa la prezentele norme, cu respectarea
conditiilor de utilizare si cu incadrarea in limitele maxime de reziduuri
precizate in aceasta.
Nu se poate interzice, restrictiona sau obstructiona comercializarea
alimentelor sau a ingredientelor alimentare, in cazul in care solventii de
extractie utilizati sau reziduurile lor sunt in conformitate cu prevederile
prezentelor norme.
(2) Cu exceptia celor specificate in anexa, nu se autorizeaza utilizarea
altor substante sau materiale ca solventi de extractie si nici extinderea
conditiilor de utilizare sau a nivelului admis al reziduurilor solventilor de
extractie mentionati in anexa la prezentele norme.
(3) Apa, la care se pot adauga substante care regleaza aciditatea sau
alcalinitatea, precum si alte substante alimentare care au proprietati de
solventi si etanolul sunt autorizate ca solventi de extractie la fabricarea
alimentelor sau a ingredientelor alimentare.
Art. 3
Substantele si materialele prevazute ca solventi de extractie in anexa la
prezentele norme trebuie sa se incadreze in urmatoarele criterii de puritate:
a) nu contin o cantitate periculoasa din punct de vedere toxic din nici un
element sau substanta;
b) contin maximum 1 mg/kg arsen sau maximum 1 mg/kg plumb, sub rezerva unor
exceptii prevazute la criteriile specifice de puritate.
Art. 4
In cazul in care, ca urmare a obtinerii unor informatii noi sau reevaluarii
informatiilor existente, se constata ca:
a) prezenta uneia dintre substantele enumerate sau limitele maxime
prevazute;
b) utilizarea unui solvent de extractie
constituie un pericol pentru sanatatea publica, desi sunt respectate conditiile
prevazute in prezentele norme, atunci aplicarea prezentelor norme se suspenda
temporar sau se limiteaza.
Art. 5
(1) Se interzice comercializarea substantelor mentionate in anexa la
prezentele norme si destinate utilizarii ca solventi de extractie in alimente,
daca ambalajele, recipientele sau etichetele nu au inscrise urmatoarele
informatii obligatorii, lizibile, usor de identificat si intr-un mod care nu
permite stergerea:
a) denumirea comerciala conform anexei;
b) o mentiune clara indicand ca materialul este de o calitate
corespunzatoare pentru utilizarea in extractia alimentelor sau a ingredientelor
alimentare;
c) o referire prin care se poate identifica partida sau lotul respectiv;
d) denumirea sau denumirea comerciala si adresa producatorului ori a
ambalatorului sau distribuitorului din Romania;
e) cantitatea neta exprimata in unitati de volum;
f) daca este necesar, conditiile speciale de depozitare si conditiile de
utilizare.
(2) Prin derogare de la prevederile alin. (1), informatiile specificate la
lit. c), d), e) si f) ale alineatului respectiv pot aparea numai pe documentele
comerciale referitoare la partida sau lotul respectiv care se furnizeaza o data
cu livrarea sau anterior livrarii.
(3) Mentiunile prevazute in prezentul articol se inscriu in limba romana,
fara a exclude prezentarea acestora in alte limbi.
Art. 6
Anexa face parte integranta din prezentele norme.
ANEXA 1
la norme
LISTA
cuprinzand solventii de extractie care pot fi utilizati in timpul prelucrarii
materiilor prime, alimentelor, componentelor sau ingredientelor alimentare
PARTEA I
Solventii de extractie care se utilizeaza in conformitate cu buna practica
de fabricare pentru toate utilizarile*1)
__________________________________________________________________________
Denumirea
__________________________________________________________________________
Propan
Butan
Acetat de etil
Etanol
Dioxid de carbon
Acetona*2)
Protoxid de azot
__________________________________________________________________________
*1) Se considera ca un solvent de extractie este utilizat in conformitate
cu buna practica de fabricare, daca utilizarea sa duce numai la prezenta
reziduurilor sau a derivatilor in cantitati inevitabile din punct de vedere
tehnic si nu prezinta nici un pericol pentru sanatatea umana.
*2) Se interzice utilizarea acetonei la rafinarea uleiului din turta de
masline.
PARTEA a II-a
Solventii de extractie pentru care sunt specificate conditiile de utilizare
________________________________________________________________________________
Conditiile de utilizare Limitele maxime de
Denumirea (descrierea sumara reziduu in
alimentul
a extractiei) sau ingredientul
alimentar extras
________________________________________________________________________________
Hexan*1) Producerea sau fractionarea grasimilor 1 mg/kg in grasime
si uleiurilor si producerea untului sau ulei ori unt de
de cacao cacao
Prepararea produselor proteice si a 10 mg/kg in
fainurilor degresate alimentul ce
contine
produse proteice si
fainuri degresate
30 mg/kg in
produsele de soia
asa cum au fost
vandute
consumatorului
final
Prepararea germenilor de cereale 5 mg/kg in germenii
degresati de cereale
degresati
Acetat de metil Decofeinizarea sau inlaturarea 20 mg/kg in cafea
substantelor iritante si amare din sau ceai
cafea si ceai
Producerea zaharului din melase 1 mg/kg in zahar
Etilmetilcetona*2) Fractionarea grasimilor si uleiurilor 5 mg/kg in grasime
sau ulei
Decofeinizarea sau inlaturarea 20 mg/kg in cafea
substantelor iritante si amare din sau ceai
cafea si ceai
Diclormetan Decofeinizarea sau inlaturarea 2 mg/kg in cafea
substantelor iritante si amare din prajita si
cafea si ceai 5 mg/kg in ceai
Metanol Toate utilizarile 10 mg/kg
Propanol-2
________________________________________________________________________________
*1) Hexanul reprezinta produsul comercial care consta in esenta in
hidrocarburi acrilice saturate ce contin 6 atomi de carbon si distileaza intre
64 grade C si 70 grade C. Se interzice utilizarea combinata a hexanului si
etilmetilcetonei.
*2) Prezenta n-hexanului in solvent nu depaseste 50 mg/kg. Acest solvent nu
poate fi utilizat in combinatie cu hexanul.
PARTEA a III-a
Solventii de extractie pentru care nu sunt specificate conditiile de
utilizare
_______________________________________________________________________________
Limitele maxime de reziduu din aliment, provenite
Denumirea din utilizarea solventilor de extractie la pregatirea
aromelor din materiale aromatizante naturale
_______________________________________________________________________________
Eter dietilic 2 mg/kg
Hexan*1) 1 mg/kg
Acetat de metil 1 mg/kg
Butanol-1 1 mg/kg
Butanol-2 1 mg/kg
Etilmetilcetona*1) 1 mg/kg
Diclormetan 0,02 mg/kg
Propanol-1 1 mg/kg
Ciclohexan 1 mg/kg
1,1,1,2-tetrafluoroetan 0,02 mg/kg
_______________________________________________________________________________
*1) Se interzice utilizarea combinata a celor doi solventi.