ORDIN Nr. 1761
din 21 decembrie 2006
pentru aprobarea Normelor
metodologice privind plasarea pe piata a alimentelor si ingredientelor
alimentare noi
ACT EMIS DE:
MINISTERUL SANATATII
ACT PUBLICAT IN:
MONITORUL OFICIAL NR. 1057 din 30 decembrie 2006
In temeiul prevederilor Hotărârii Guvernului nr.
862/2006 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Sănătăţii Publice,
ministrul sănătăţii publice emite următorul ordin:
Art. 1. - Se aprobă Normele metodologice privind
plasarea pe piaţă a alimentelor şi ingredientelor alimentare noi, prevăzute în
anexa care face parte integrantă din prezentul ordin.
Art. 2. - Autoritatea de Sănătate Publică şi Inspecţia
Sanitară de Stat din Ministerul Sănătăţii Publice, autorităţile de sănătate
publică judeţene şi a municipiului Bucureşti şi inspecţiile sanitare de stat judeţene şi a municipiului Bucureşti,
institutele de sănătate publică Bucureşti, Cluj-Napoca, laşi şi Timişoara vor
duce la îndeplinire prevederile prezentului ordin.
Art. 3. - Prezentul ordin va fi publicat în Monitorul
Oficial al României, Partea I, şi va intra în vigoare la data de 1 ianuarie 2007.
Ministrul sănătăţii publice,
Gheorghe Eugen Nicolăescu
ANEXA
NORME METODOLOGICE
privind plasarea pe piaţă a alimentelor şi
ingredientelor alimentare noi
Art. 1. - (1) Institutele de sănătate publică
Bucureşti, Cluj-Napoca, laşi şi Timişoara sunt instituţiile responsabile cu
elaborarea rapoartelor de evaluare iniţială a alimentelor şi ingredientelor
alimentare noi în vederea plasării lor pe piaţă.
(2) Alimentele şi ingredientele alimentare noi sunt
alimentele care intră sub incidenţa Regulamentului 258/97 privind alimentele şi
ingredientele alimentare noi.
(3) Institutul de Sănătate Publică Bucureşti este
institutul coordonator pentru activitatea de plasare pe piaţă a alimentelor şi
ingredientelor alimentare noi şi are următoarele atribuţii:
- transmite la Comisia Europeană rapoartele de
evaluare iniţială elaborate de institutele de sănătate publică Bucureşti,
Cluj-Napoca, laşi şi Timişoara;
- notifică operatorului economic cu privire la decizia
de plasare pe piaţă a alimentelor şi ingredientelor alimentare noi sau cu
privire la respingerea cererii de plasare a lor pe piaţă;
- informează Ministerul
Sănătăţii Publice despre decizia de plasare pe piaţă a alimentelor şi
ingredientelor alimentare noi în vederea afişării pe site-ul oficial.
Art. 2. - Rapoartele de evaluare iniţială a alimentelor
şi ingredientelor alimentare noi, precum şi cererea operatorului economic
pentru plasarea pe piaţă a alimentelor şi ingredientelor alimentare noi se fac
în conformitate cu prevederile Regulamentului 258/97 privind alimentele şi
ingredientele alimentare noi şi ale Recomandării Comisiei nr. 97/618/CE privind
aspectele ştiinţifice şi informaţiile necesare a fi anexate la cererea de
plasare pe piaţă a alimentelor şi ingredientelor alimentare noi şi elaborarea
raportului de evaluare iniţială în cadrul Regulamentului 258/97 al
Parlamentului European şi al Consiliului.
Art. 3. - Personalul care are acces la dosarele
alimentelor şi ingredientelor alimentare noi are obligaţia de a nu divulga
informaţiile considerate a fi confidenţiale.
Art. 4. - Controlul pe piaţă al alimentelor şi
ingredientelor alimentare noi se face de către inspectorii sanitari din
Inspecţia Sanitară de Stat din cadrul Ministerului Sănătăţii Publice.