ORDIN Nr. 147 din 23
decembrie 2005
privind aprobarea Programului de supraveghere si control in domeniul sigurantei
alimentelor pentru anul 2006
ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA
ALIMENTE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 13 din 6 ianuarie 2006
Vazand Referatul de aprobare nr. 41.225 din 15 decembrie 2005 al Directiei
generale pentru siguranta alimentelor,
avand in vedere prevederile art. 1^1 si ale art. 22^1 din Legea nr.
150/2004 privind siguranta alimentelor si a hranei pentru animale, modificata
si completata prin Legea nr. 412/2004, precum si prevederile art. 6^3 lit. b),
i) si j) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii
sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari prin
Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,
in baza art. 3 pct. B lit. b), c), f) si l) din Hotararea Guvernului nr.
738/2005 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea
acesteia,
presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor emite urmatorul ordin:
ART. 1
Se aproba Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei
alimentelor pentru anul 2006, prevazut in anexa care face parte integranta din
prezentul ordin.
ART. 2
Directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene si a
municipiului Bucuresti vor duce la indeplinire prevederile prezentului ordin.
ART. 3
Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor,
prin Directia generala pentru siguranta alimentelor, va controla modul de
ducere la indeplinire a prevederilor prezentului ordin.
ART. 4
Prezentul ordin se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
ART. 5
Pentru asigurarea unui autocontrol privind siguranta alimentelor conform
prevederilor legale, agentii economici pot incheia contracte cu laboratoarele
centrale, zonale si judetene ale Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si
pentru Siguranta Alimentelor pentru efectuarea de analize pentru produsele
supuse supravegherii si controlului din Programul de supraveghere si control in
domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2006.
Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare
si pentru Siguranta Alimentelor,
Ion Agafitei
ANEXA 1 *1)
*1) Anexa este reprodusa in facsimil.
Programul de supraveghere si control in domeniul sigurantei alimentelor
pentru anul 2006
A. EXPERTIZA CONTAMINANTILOR IN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA
______________________________________________________________________________
|Nr. | Denumirea | Produs | Loc de | Mod de recoltare probe
|
|crt.| | | prelevare |
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 5
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 1. |Aflatoxina |Arahide* (conform |Depozit |Ori de cate ori
situatia|
| | |ordinelor in |alimentar |o impune***
|
| | |vigoare) | |
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| | |Nuci* (conform |Depozit |Ori de cate ori
situatia|
| | |ordinelor in |alimentar |o impune***
|
| | |vigoare) | |
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| | |Fructe uscate* |Depozit |Ori de cate ori
situatia|
| | |(conform ordinelor |alimentar |o impune***
|
| | |in vigoare) | |
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| | |Cereale* |Depozit/siloz|Se va preleva,
|
| | | | |randomizat, un numar de
|
| | | | |maxim 200 probe,
conform|
| | | | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat |
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| | |Specii (fructele) |Depozit |La primul import pentru
|
| | |destinate |condimente |fiecare tara de origine
|
| | |producerii de | |si ori de cate ori
|
| | |condimente: | |situatia o impune***
|
| | |- Capsicum spp. | |
|
| | |(fructele uscate | |
|
| | |ale acestuia, | |
|
| | |intregi sau | |
|
| | |macinate, inclusiv | |
|
| | |chili, pudra de | |
|
| | |chili, cayenne si | |
|
| | |paprika); | |
|
| | |- Piper spp. | |
|
| | |(fructele acestuia,| |
|
| | |inclusiv piper alb | | |
| | |sau negru); | |
|
| | |- Myristica | |
|
| | |fragrans | | |
| | |(nucsoara); | |
|
| | |- Zingiber | |
|
| | |officinale | |
|
| | |(ghimbir); | |
|
| | |- Curcumalonga | |
|
| | |(turmeric) | |
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 2. |Ochratoxina A |Cereale - inclusiv |Depozit/siloz|Se va preleva,
|
| | |orez si hrisca - | |randomizat, un numar de
|
| | |(conform ordinelor | |maxim 200 probe,
conform|
| | |in vigoare)** | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| | |Cafea boabe prajita|Depozit |La primul import pentru
|
| | |si macinata | |fiecare tara de origine
|
| | | | |si ori de cate ori
|
| | | | |situatia o impune***
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| | |Cafea solubila |Depozit |La primul import pentru
|
| | | | |fiecare tara de origine
|
| | | | |si ori de cate ori
|
| | | | |situatia o impune***
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 3. |Patulina |Sucuri fructe |Unitati de |Se vor preleva probe
|
| | |(conform ordinelor |fabricare a |randomizat, incepand cu
|
| | |in vigoare) |sucurilor de |trimestrul III al
anului|
| | | |fructe |2006, conform
|
| | | | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 4. |Plumb |Cereale (inclusiv |Depozit/siloz|Se vor preleva probe
|
| | |hrisca)** | |randomizat, conform
|
| | | | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat, pentru
|
| | | | |productia autohtona
|
| | | | |provenita din zone
|
| | | | |considerate a fi intens
|
| | | | |poluate si ori de cate
|
| | | | |ori situatia o impune
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 5. |Cadmiu |Cereale** |Depozit/siloz|Se vor preleva probe |
| | | | |randomizat, conform
|
| | | | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat, pentru
|
| | | | |productia autohtona
|
| | | | |provenita din zone
|
| | | | |considerate a fi intens
|
| | | | |poluate si ori de cate
|
| | | | |ori situatia o impune
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| | |Seminte de soia |Fabrica de |Se vor preleva probe
|
| | |destinate |ulei de soia |randomizat, conform
|
| | |procesarii | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat, pentru
|
| | | | |productia autohtona
|
| | | | |provenita din zone
|
| | | | |considerate a fi intens
|
| | | | |poluate si ori de cate
|
| | | | |ori situatia o impune
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 6. |Deoxinivalenol|Cereale cu exceptia|Depozit/siloz|Se va preleva,
|
| | |porumbului* | |randomizat, un numar de
|
| | | | |maxim 200 probe,
conform|
| | | | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
| 7. |Zearalenona |Cereale cu exceptia|Depozit/siloz|Se va preleva,
|
| | |porumbului* | |randomizat, un numar de
|
| | | | |maxim 200 probe,
conform|
| | | | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat
|
|____|______________|___________________|_____________|________________________|
* Nu se refera si la produsele procesate din acestea
** Nu se refera si la produsele cerealiere procesate
*** Suspiciune pentru contaminarea cu mucegaiuri, iar la primul import
costurile determinate de prelevare, analiza si transportul produselor sunt
suportate de catre importator;
- Depozitele de la care se preleveaza probele apartin agentilor economici
care au activitate de depozitare si sunt inregistrati la Registrul Comertului
la clasa 6312;
- Depozitele/silozurile de cereale de la care se preleveaza probe sunt cele
care au capacitati egale sau mai mari de 3000 tone.
- Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica
Veterinara si la sectiile zonale pentru controlul reziduurilor;
- Nivelurile maxime admise de contaminanti pentru produsele din coloana 3 a
tabelului de mai sus, precum si metodele de prelevare de probe sunt in
conformitate cu prevederile Normei sanitare veterinare si pentru siguranta
alimentelor privind anumiti contaminanti din alimentele de origine animala si
non-animala aprobata prin Ordinul comun al Ministerului Agriculturii, Padurilor
si Dezvoltarii Rurale, Ministerului Sanatatii, Autoritatii Nationale Sanitare
Veterinare si Pentru Siguranta Alimentelor, Autoritatii Nationale pentru
Protectia Consumatorilor nr. 97/1050/1145/505/2005 publicat in Monitorul
Oficial nr. 1056 bis din 26 noiembrie 2005.
- Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai
Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din
cadrul compartimentelor de siguranta a alimentelor/standarde, marci si
calitatea alimentelor;
- La stabilirea Programului cifric sunt luate in considerare criterii cum
ar fi: originea produsului, numarul depozitelor/silozurilor si capacitatea
acestora;
- In cazul unor rezultate de laborator necorespunzatoare pentru urmatoarele
loturi din import sau productie autohtona cu aceeasi origine cu cea a lotului
neconform, se vor preleva probe din fiecare lot pana la obtinerea de rezultate
care se incadreaza in limitele legale admise;
- In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o
neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru
efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi
insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora
in afara frecventei stabilite prin Programul de supraveghere si control.
B. EXPERTIZA REZIDUURILOR DE PESTICIDE IN PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA
______________________________________________________________________________
|Grupa si |Reziduuri de|Produse de |Loc de |Frecventa probelor
|
|denumirea |pesticide |origine |prelevare |recoltate
|
| | |non-animala | | |
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
| 1 | 2 | 3 | 4 | 6
|
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|Grupa A - INSECTICIDE
|
|______________________________________________________________________________|
|A.1. |MALATHION |Grau |Depozit |Minimum 12 probe
|
|Organofosforice| |panificatie |Siloz |anual pentru fiecare
|
| | |Mere |Piata |produs, conform
|
| | |Struguri |agroalimentara|Programului cifric
|
| | |de masa | |aprobat
|
| | |Struguri | |
|
| | |pentru vin | |
|
| |____________|____________|______________|_____________________|
| |PARATHION |Banane |Depozit |Minimum 12 probe
|
| | |Portocale |Piata |anual pentru fiecare
|
| | |Struguri de |agroalimentara|produs, conform
|
| | |masa | |Programului cifric
|
| | |Struguri | |aprobat
|
| | |pentru vin | | |
|
|____________|____________|______________|_____________________|
| |DIAZINON |Mere |Depozit |Minimum 12 probe
|
| | |Visine |Piata |anual pentru fiecare
|
| | | |agroalimentara|produs, conform
|
| | | | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat
|
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|A.2. |LINDAN |Grau |Depozit/Siloz |Minimum 12 probe
|
|Organoclorurate| |panificatie |Piata |anual pentru fiecare
|
| | |Porumb |agroalimentara|produs, conform
|
| | |Cartofi de | |Programului cifric
|
| | |toamna | |aprobat
|
| | |Cartofi | |
|
| | |timpurii | |
|
| | |Mere | |
|
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|A.3. Carbamati |CARBARIL |Portocale |Depozit |Minimum 12 probe
|
| | |Banane |Piata |anual pentru fiecare
|
| | |Cartofi de |agroalimentara|produs, conform
|
| | |toamna | |Programului cifric
|
| | |Cartofi | |aprobat
|
| | |timpurii | |
|
| | |Struguri | |
|
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|A.4. Piretroizi|CIPERMETRIN |Grau |Depozit |Minimum 12 probe
|
|de sinteza | |Visine |Siloz |anual pentru fiecare
|
| | |Struguri de |Piata |produs, conform
|
| | |masa |agroalimentara|Programului cifric
|
| | |Struguri | |aprobat
|
| | |pentru vin | |Se vor preleva probe
|
| | | | |incepand cu
|
| | | | |trimestrul II 2006.
|
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
| |DELTAMETRIN |Grau |Depozit |Minimum 12 probe
|
| | |Cartofi de |Siloz |anual pentru fiecare
|
| | |toamna |Piata |produs, conform
|
| | |Cartofi |agroalimentara|Programului cifric
|
| | |timpurii | |aprobat |
| | |Mere | |
|
| | |Visine | |
|
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
|Grupa B - ACARICIDE
|
|______________________________________________________________________________|
| |BROMPROPILAT|Mere |Piata |Minimum 12 probe
|
| | | |agroalimentara|anual pentru fiecare
|
| | | | |produs, conform
|
| | | | |Programului cifric
|
| | | | |aprobat
|
| | |Portocale |Depozit |Se vor preleva probe
|
| | |Mandarine | |incepand cu
|
| | | | |trimestrul IV 2006.
|
|_______________|____________|____________|______________|_____________________|
- Depozitele de la care se preleveaza probele apartin agentilor economici
care au activitate de depozitare si sunt inregistrati la Registrul Comertului
la clasa 6312;
- Depozitele/silozurile de cereale de la care se preleveaza probe sunt cele
care au capacitati egale sau mai mari de 3000 tone;
- Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica
Veterinara si sectiile zonale pentru controlul reziduurilor;
- Nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide pentru compusii din
coloana 2 a tabelului de mai sus, precum si metodele de prelevare de probe sunt
in conformitate cu prevederile Ordinului presedintelui Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 147/2004 privind
aprobarea Normelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind
reziduurile de pesticide din produsele de origine animala si non-animala si
reziduurile de medicamente de uz veterinar in produsele de origine animala;
- Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai
Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din
cadrul compartimentelor de siguranta a alimentelor/standarde, marci si
calitatea alimentelor;
- La stabilirea Programului cifric sunt luate in considerare criterii cum
ar fi: originea produsului, numarul depozitelor/silozurilor si capacitatea
acestora, marimea pietei agroalimentare;
- In cazul unor rezultate de laborator necorespunzatoare pentru urmatoarele
loturi din import sau productie autohtona cu aceeasi origine cu cea a lotului
neconform, se vor preleva probe din fiecare lot pana la obtinerea de rezultate
care se incadreaza in limitele legale admise;
- In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o
neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru
efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi
insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora
in afara frecventei stabilite prin Programul de supraveghere si control.
C. SUPRAVEGHEREA SI CONTROLUL UNITATILOR CARE PROCESEAZA, DEPOZITEAZA SI
VALORIFICA PRODUSE DE ORIGINE NON-ANIMALA
______________________________________________________________________________
|Nr. | Unitatea |Clasa| MODALITATE DE SUPRAVEGHERE SI CONTROL
|
|crt.| |CAEN | |
|____|________________________|_____|__________________________________________|
| | | |PRIN INSPECTIE|PRIN RECOLTAREA DE PROBE
|
| | | |Frecventa |PENTRU EXAMENE DE
LABORATOR|
|____|________________________|_____|______________|___________________________|
| | | | |Natura |Frecventa
|
| | | | |probei |recoltarii
|
| | | | |recoltate |probelor
pentru|
| | | | | |examenele de
la|
| | | | | |litera D1 din
|
| | | | | |Program
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 1.|Fabricarea painii; | 1581|trimestrial | - | -
|
| |fabricarea produselor de| | | |
|
| |panificatie si patiserie| | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 2.|Fabricarea produselor de| 1561|semestrial | - | -
|
| |morarit | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 3.|Fabricarea biscuitilor, | 1582|semestrial | - | -
|
| |piscoturilor si a altor | | | |
|
| |produse similare | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 4.|Fabricarea amidonului si| 1562|semestrial | - | -
|
| |a produselor din amidon | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 5.|Prelucrarea si | 1533|semestrial | - | -
|
| |conservarea fructelor | | | |
|
| |si legumelor | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 6.|Fabricarea sucurilor de | 1532|semestrial |Sucuri de |semestrial
|
| |fructe si legume | | |fructe |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 7.|Fabricarea uleiurilor si| 1541|anual | - | -
|
| |grasimilor brute | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 8.|Fabricarea uleiurilor si| 1542|semestrial | - | -
|
| |a grasimilor rafinate | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 9.|Fabricarea margarinei si| 1543|semestrial |Margarina |semestrial
|
| |produselor comestibile | | | |
|
| |similare | | | | |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 10.|Prelucrarea cartofului | 1531|anual | - |
|
| |si conservarea | | | |
|
| |produselor din cartofi | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 11.|Fabricarea zaharului | 1583|semestrial | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 12.|Fabricarea produselor | 1584|trimestrial | |
|
| |din cacao, a ciocolatei | | | |
|
| |si a produselor | | | |
|
| |zaharoase | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 13.|Fabricarea macaroanelor,| 1585|semestrial | |
|
| |taiteilor, cuscus-ului | | | |
|
| |si a altor produse | | | |
|
| |fainoase similare | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 14.|Prelucrarea ceaiului si | 1586|semestrial | |
|
| |a cafelei | | | | |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 15.|Fabricarea condimentelor| 1587|semestrial |Maioneza |semestrial
|
| | | | |Condimente |
|
| | | | |si |
|
| | | | |amestecuri |
|
| | | | |de |
|
| | | | |condimente |
|
| | | | |Concentrate|
|
| | | | |alimentare |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 16.|Fabricarea altor | 1589|semestrial | |
|
| |produse alimentare | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 17.|Fabricarea bauturilor | 1591|anual | |
|
| |alcoolice distilate | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 18.|Fabricarea alcoolului | 1592|anual | |
|
| |etilic de fermentatie | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 19.|Fabricarea vinurilor | 1593|semestrial | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 20.|Fabricarea cidrului si a| 1594|semestrial | |
|
| |vinului din fructe | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 21.|Fabricarea altor bauturi| 1595|semestrial | |
|
| |obtinute prin fermentare| | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 22.|Fabricarea berii | 1596|semestrial | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 23.|Fabricarea maltului | 1597|semestrial | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 24.|Productia de ape | 1598|semestrial | |
|
| |minerale (carbogazoasa | | | |
|
| |si plata) imbuteliate la| | | |
|
| |sursa | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 25.|Fabricarea bauturilor | 1599|semestrial |Bauturi |semestrial
|
| |nealcoolice | | |racoritoare| |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 26.|Depozite (de produse | 6312|semestrial | |
|
| |alimentare) | | | | |
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 27.|Comert cu ridicata | 513|Randomizat, | |
|
| | | |conform unui | |
|
| | | |program | |
|
| | | |trimestrial, | |
|
| | | |de la maxim | |
|
| | | |5 unitati/luna| |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 28.|Comert cu amanuntul | 522|Randomizat, | |
|
| | | |conform unui | |
|
| | | |program | |
|
| | | |trimestrial, | |
|
| | | |de la maxim | |
|
| | | |5 unitati/luna| |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
| 29.|Cantine si alte unitati | 555|anual | |
|
| |de preparare a hranei | | | |
|
| |(catering) | | | |
|
|____|________________________|_____|______________|___________|_______________|
- In cazul in care in urma inspectiei se constata nereguli in aplicarea
legislatiei in vigoare cu privire la normele de igiena (Hotararea de Guvern nr.
1198/2002 publicata in Monitorul Oficial nr. 866 din 2.12.2002; Hotararea de
Guvern nr. 924/2005 publicata in Monitorul Oficial nr. 804 din 5.09.2005),
Procesul-verbal de constatare intocmit urmare a inspectiei va prevede data pana
la care deficientele vor fi eliminate si data recontrolului, cu precizarea
motivatiei necesitatii recontrolului in afara frecventei stabilite prin
Programul de supraveghere si control.
- In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o
neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru
efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi
insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora
in afara celor stabilite prin Programul de supraveghere si control.
D. EXPERTIZA PRODUSELOR ALIMENTARE DE ORIGINE NON-ANIMALA PRIN EXAMENE DE
LABORATOR
D1. Conditii microbiologice
______________________________________________________________________________
|Nr. | Produs | Examen de laborator
|
|crt.| |_________________________________________________|
| | | Organoleptic | Microbiologic
|
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
| 0 | 1 | 3 | 4
|
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
| 1.| Margarina de consum | culoare, gust, miros, | Bacterii coliforme,
|
| | | consistenta | Salmonella, E coli,
|
| | | | Stafilococ coagulazo
|
| | | | pozitiv
|
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
| 2.| Maioneza | culoare, gust, miros, | Numar total de germeni
|
| | | consistenta | aerobi mezofili,
|
| | | | Bacterii coliforme,
|
| | | | Salmonella, E coli,
|
| | | | Stafilococ coagulazo
|
| | | | pozitiv
|
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
| 3.| Condimente si | culoare, gust, miros | Bacterii coliforme,
|
| | amestecuri de | | Salmonella, E coli,
|
| | condimente | | Stafilococ coagulazo
|
| | | | pozitiv, Bacillus
cereus|
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
| 4.| Concentrate | culoare, gust, miros | Numar total de germeni
|
| | alimentare | | aerobi mezofili,
|
| | | | Bacterii coliforme,
|
| | | | E coli
|
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
| 5.| Bauturi racoritoare si| culoare, gust, miros | Numar total de germeni
|
| | sucuri de fructe | | aerobi mezofili, |
| | | | Bacterii coliforme,
|
| | | | E coli, drojdii si
|
| | | | mucegaiuri
|
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
| 6.| Ape minerale | culoare, gust, miros | Numar total de germeni
|
| | (carbogazoasa si | | aerobi mezofili
|
| | plata) imbuteliate | |
|
| | la sursa | |
|
|____|_______________________|_______________________|_________________________|
D2. Aditivi
______________________________________________________________________________
|Nr. | Aditivi | Produs |Loc de | Frecventa prelevarii
|
|crt.| | |prelevare | de probe
|
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
| 0 | 1 | 2 | 3 | 4
|
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
| 1.|Tocoferoli |Sucuri de legume |Unitati de|Incepand cu trimestrul
|
| |(E 306 - E 309) |si fructe |procesare |IV, trimestrial si ori de
|
| | | | |cate ori situatia o
impune|
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
| 2.|Carbonat de |Paine |Unitati de|Incepand cu trimestrul
|
| |calciu (E170) | |procesare |IV, trimestrial si ori de
|
| | | | |cate ori situatia o
impune|
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
| 3.|Lecitina (E322), |Ciocolata si |Unitati de|Incepand cu trimestrul
|
| |amidon modificat |bomboane de |procesare |IV, trimestrial si ori de
|
| |(E1400 - 1412, |ciocolata | |cate ori situatia o
impune|
| |E 1414, E 1422) | | |
|
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
| 4.|Sulfiti (E 221, |Snacks pe baza de|Unitati de|Incepand cu trimestrul
|
| |E 222 - 225, |cereale si |procesare |IV, trimestrial si ori de
|
| |E 228) |cartofi | |cate ori situatia o
impune|
| | |Cartofi | |
|
| | |prelucrati | |
|
| | |(inclusiv cartofi| |
|
| | |refrigerati | |
|
| | |si congelati | |
|
|____|_________________|_________________|__________|__________________________|
- Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica
Veterinara, la laboratoarele judetene/a municipiului Bucuresti din reteaua
Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor
precum si alte laboratoare acreditate cu care autoritatea are protocol de
colaborare.
- Conditiile microbiologice pentru parametrii din tabelul D1 sunt in
conformitate cu prevederile Ordinului ministrului sanatatii nr. 975/1998
privind aprobarea Normelor igienico-sanitare pentru alimente publicat in
Monitorul Oficial nr. 268 din 11 iunie 1999.
- Nivelurile maxime de doza admisibila pentru aditivii din tabelul D2 sunt
in conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Sanatatii si
Familiei si al Ministerului Agriculturii, Alimentatiei si Padurilor nr.
438/295/2002 pentru aprobarea Normelor privind aditivii alimentari destinati
utilizarii in produsele alimentare pentru consumul uman, publicat in Monitorul
Oficial, Partea I, nr. 722/2002.
- Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai
Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din
cadrul compartimentelor de siguranta a alimentelor/standarde, marci si
calitatea alimentelor;
- In cazul unor rezultate de laborator necorespunzatoare pentru urmatoarele
loturi din import sau productie autohtona cu aceeasi origine cu cea a lotului
neconform, se vor preleva probe din fiecare lot pana la obtinerea de rezultate
care se incadreaza in limitele legale admise.
- In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o
neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru
efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi
insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora
in afara celor stabilite prin Programul de supraveghere si control.
E. EXAMENE DE LABORATOR PENTRU STABILIREA EFICIENTEI OPERATIUNILOR DE
IGIENIZARE
______________________________________________________________________________
| Teste de sanitatie: | Frecventa |Locul de prelevare|
Microbiologic|
| | controlului | |
|
|
|_______________|__________________|______________|
| - suprafete de lucru | Conform unui | Unitati de | Numar total
|
| - ustensile, recipiente | program | procesare, | de germeni
|
| - utilaje | trimestrial, | depozitare si | Bacterii
|
| - ambalaje | randomizat, | comercializare | coliforme
|
| - echipamente de protectie | de la maxim | |
|
| - maini | 3 unitati/luna| |
|
| - aeromicroflora | | | |
|____________________________|_______________|__________________|______________|
- In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o
neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru
efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi
insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora
in afara celor stabilite prin Programul de supraveghere si control.
F. DETERMINAREA GRADULUI DE CONTAMINARE RADIOACTIVA A PRODUSELOR ALIMENTARE
DE ORIGINE NON-ANIMALA
______________________________________________________________________________
|Nr. crt.| Produsele controlate | Frecventa recoltarii probelor si examinarii
|
|________|______________________|______________________________________________|
| 1. | Legume si fructe* | O data pe trimestru dintr-o piata
|
| | | agroalimentara din zonele cu risc crescut de
|
| | | contaminare radioactiva
|
|________|______________________|______________________________________________|
* se refera la produsele care fac obiectul Ordinului comun al Ministerului
Sanatatii, Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si
Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 856/112/91/2002
publicat in Monitorul Oficial nr. 112 din 12.03.2002, Monitorul Oficial nr. 91
din 14.03.2002, Monitorul Oficial nr. 297 din 7.05.2002 pentru aprobarea
Normelor privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident
nuclear sau alta situatie de urgenta radiologica.
- Analizele se efectueaza la Institutul de Igiena si Sanatate Publica
Veterinara si celelalte laboratoare specializate ale Autoritatii Nationale
Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor;
- Nivelurile maxime admise pentru produsele din tabelul de mai sus sunt in
conformitate cu prevederile Ordinului comun al Ministerului Sanatatii,
Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale si Comisia Nationala
pentru Controlul Activitatilor Nucleare nr. 856/112/91/2002 publicat in
Monitorul Oficial nr. 112 din 12.03.2002, Monitorul Oficial nr. 91 din
14.03.2002, Monitorul Oficial nr. 297 din 07.05.2002 pentru aprobarea Normelor
privind alimentele si furajele contaminate radioactiv dupa un accident nuclear
sau alta situatie de urgenta radiologica.
G. SUPRAVEGHEREA SI CONTROLUL ALIMENTELOR SI FURAJELOR MODIFICATE GENETIC
______________________________________________________________________________
|Nr. | EXPLOATATIE | MODALITATE DE SUPRAVEGHERE SI CONTROL
|
|crt.| AGRICOLA/UNITATEA
|____________________________________________________|
| | | PRIN INSPECTIE | PRIN RECOLTAREA DE PROBE
|
| | | | PENTRU EXAMENE DE LABORATOR
|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| | | Frecventa | Frecventa recoltarii probelor
|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 1. | 2. | 3. | 4.
|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 1.|Exploatatii agricole|Pe toata perioada | -
|
| |cultivatoare de soia|activitatii* |
|
| | |Conform unui program|
|
| | |trimestrial, |
|
| | |randomizat pentru |
|
| | |exploatatiile |
|
| | |agricole |
|
| | |cultivatoare de soia|
|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 2. |Depozite de soia |Pe toata perioada |- La primul import pentru
|
| |(intermediari) |activitatii* |fiecare tara de origine si
|
| | |Conform unui program|pentru 10% din importurile
|
| | |trimestrial |provenite din tari terte
|
| | | |- O data pe an pentru
|
| | | |depozitele care au capacitati
|
| | | |egale sau mai mari de 3000
tone|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 3. |Fabrica de ulei de |O data pe trimestru |O data pe an pentru fiecare
|
| |soia |pentru fiecare |fabrica, prin recoltare de
|
| | |fabrica* |probe din depozitele de
materii|
| | | |prime declarate a fi libere de
|
| | | |organisme modificate genetic
|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 4. |Unitati de procesare|O data pe trimestru |O data pe an pentru fiecare
|
| |soia (altele decat |pentru fiecare |fabrica, prin recoltare de
|
| |cele pentru |fabrica* |probe din depozitele de
materii|
| |productia de ulei) | |prime declarate a fi libere de
|
| | | |organisme modificate genetic
|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| 5. |Fabrici de nutreturi|O data pe trimestru |O data pe an prin recoltare de
|
| |combinate |pentru fiecare |probe din depozitele de
materii|
| | |fabrica* |prime pe baza de soia,
|
| | | |declarate a fi libere de
|
| | | |organisme modificate genetic;
|
| | | |Se vor preleva probe, conform
|
| | | |unui program randomizat, de la
|
| | | |max. 3 unitati din fiecare
|
| | | |judet.
|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
| |Fabrici de procesare|Conform unui program|O data pe an din fabrici care
|
| |carne care |trimestrial, |utilizeaza produse din soia,
|
| |utilizeaza produse |randomizat pentru |prin recoltare de probe din
|
| |din soia |unitatile care |materii prime pe baza de soia,
|
| | |folosesc produse din|declarate a fi libere de
|
| | |soia* |organisme modificate genetic.
|
| | | |Se vor preleva probe, conform
|
| | | |unui program randomizat, de la
|
| | | |max. 3 unitati din fiecare
|
| | | |judet.
|
|____|____________________|____________________|_______________________________|
* Se refera la verificarea documentelor necesare asigurarii trasabilitatii
- Analizele se efectueaza la Institutul de Diagnoza si Sanatate Animala;
- Prelevarea de probe se realizeaza de catre inspectorii desemnati ai
Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor teritoriale, din
cadrul compartimentelor de siguranta a alimentelor/standarde, marci si
calitatea alimentelor, incepand cu trimestrul II al anului 2006;
- In cazul in care in urma inspectiei se suspicioneaza sau se constata o
neregula care necesita investigatii de laborator se vor preleva probe pentru
efectuarea analizelor de laborator. Probele recoltate in aceste conditii vor fi
insotite de o nota justificativa cu precizarea motivatiei recoltarii acestora
in afara frecventei stabilite prin Programul de supraveghere si control.
- Metodele de prelevare a probelor urmeaza sa fie stabilite prin ordin al
presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta
Alimentelor, pana la data de 1 aprilie 2006.