Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 136 din 23 noiembrie 2010

privind miscarea suinelor vii pe teritoriul României si pentru modificarea si completarea unor norme sanitare veterinare

ACT EMIS DE: AUTORITATEA SANITARA VETERINARA SI PENTRU SIGURANTA ALIMENTE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 805 din 2 decembrie 2010



Vazând Referatul de aprobare nr. 1.685 din 21 iulie 2010, întocmit de Directia generala sanitara veterinara din cadrul Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,

având în vedere prevederile art. 10 lit. b) din Ordonanta Guvernului nr. 42/2004 privind organizarea activitatii sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 215/2004, cu modificarile si completarile ulterioare,

în temeiul art. 3 alin. (3) si al art. 4 alin. (3) din Hotarârea Guvernului nr. 1.415/2009 privind organizarea si functionarea Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor si a unitatilor din subordinea acesteia, cu modificarile ulterioare,

presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor emite urmatorul ordin:

Art. 1. - Miscarea suinelor vii pe teritoriul României se efectueaza doar daca acestea sunt identificate si însotite de un certificat de sanatate, conform modelelor prevazute în anexele nr. 1 si 2, si de:

a) Formularul de miscare - formularul 2 -, prevazut în anexa nr. 4 la Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de identificare si înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, în cazul suinelor vii ce pleaca din exploatatiile nonprofesionale;

b) Formularul de miscare pentru suine vii, prevazut în anexa nr. 3 la Norma sanitara veterinara privind sistemul de identificare si înregistrare a suinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 85/2008, cu modificarile ulterioare, dupa caz, în cazul suinelor vii ce pleaca din exploatatiile comerciale de tip industrial;

c) Documentul de miscare a animalelor vii, prevazut în anexa nr. 8 la Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de identificare si înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, în cazul suinelor vii ce pleaca din exploatatiile comerciale de tip A sau din târgul de animale vii, respectiv al suinelor vii comercializate de mijlocitorii de afaceri cu animale vii înregistrati conform prevederilor legale în vigoare.

Art. 2. - (1) Miscarea suinelor vii este permisa astfel:

a) din exploatatiile nonprofesionale numai catre:

1. alte exploatatii nonprofesionale;

2. târguri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar în vederea vânzarii, în perioada calendaristica 1 noiembrie- 15 mai;

b) din exploatatiile comerciale de tip A numai catre:

1. exploatatiile nonprofesionale, direct de la ferma;

2. alte exploatatii comerciale de tip A;

3. târguri de animale vii, autorizate sanitar-veterinar în vederea vânzarii, în perioada calendaristica 1 noiembrie- 15 mai;

4. abator;

5. mijlocitori de afaceri cu animale vii înregistrati conform prevederilor legale în vigoare, direct de la ferma;

c) din exploatatiile comerciale de tip industrial numai catre:

1. exploatatiile nonprofesionale, direct de la ferma;

2. alte exploatatii comerciale;

3. abator;

4. mijlocitori de afaceri cu animale vii înregistrati conform prevederilor legale în vigoare, direct de la ferma;

d) din târguri de animale vii numai catre exploatatii nonprofesionale;

e) prin mijlocitori de afaceri cu animale vii înregistrati conform prevederilor legale în vigoare, astfel:

1. din exploatatii comerciale direct catre abator;

2. din exploatatii comerciale catre exploatatii nonprofesionale direct sau prin târguri de animale vii autorizate sanitar-veterinar;

3. din târguri de animale vii direct catre exploatatii nonprofesionale.

(2) Este interzisa reintroducerea în fermele comerciale de tip industrial a suinelor iesite din exploatatie în scopul comercializarii.

(3) Cu maximum 10 zile înaintea livrarii de animale vii din exploatatiile comerciale de tip A catre abator se recolteaza cel putin 5% probe de sânge, dar nu mai putin de 5 probe din lotul care urmeaza a fi expediat, pentru efectuarea testelor serologice prin teste ELISA pentru detectarea anticorpilor pentru pesta porcina clasica. In cazul în care lotul este mai mic de 5 animale, se recolteaza probe de la toate animalele ce urmeaza a fi sacrificate. Miscarea este permisa numai dupa obtinerea buletinului de analiza cu rezultat negativ pentru pesta porcina clasica.

(4) Inaintea miscarii suinelor vii având destinatii conform celor mentionate la alin. (1) lit. a) si lit. b) pct. 1, 2, 3 si 5, exploatatia va fi inspectata de medicul veterinar de libera practica împuternicit de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru exploatatia respectiva, care va completa fisa de inspectie pentru exploatatiile nonprofesionale si comerciale de tip A utilizata în cadrul programului de monitorizare, control si eradicare a pestei porcine clasice, prevazuta în anexa nr. 7.

(5) Este interzisa miscarea suinelor vii cumparate din târguri de animale vii catre abator.

Art. 3. - Transportul suinelor vii este permis numai cu mijloace de transport înregistrate/autorizate sanitar-veterinar în conformitate cu Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 16/2010 pentru aprobarea Normei sanitare veterinare privind procedura de înregistrare/autorizare sanitar-veterinara a unitatilor/centrelor de colectare/exploatatiilor de origine si a mijloacelor de transport din domeniul sanatatii si al bunastarii animalelor, a unitatilor implicate în depozitarea si neutralizarea subproduselor de origine animala care nu sunt destinate consumului uman si a produselor procesate, cu modificarile si completarile ulterioare.

Art. 4. - (1) Se aproba modelele de certificate de sanatate, prevazute în anexele nr. 1 si 2, modelul registrului de miscare a animalelor vii în târg, prevazut în anexa nr. 3, si modelul raportului zilnic de activitate, prevazut în anexa nr. 4.

(2) Se aproba modelul registrului miscarilor interjudetene de suine, prevazut în anexa nr. 6.

(3) Se aproba modelul fisei de inspectie pentru exploatatiile nonprofesionale si comerciale de tip A, prevazut în anexa nr. 7.

Art. 5. - (1) Certificarea sanitar-veterinara a miscarilor de suine reprezinta o masura de biosecuritate aplicabila în contextul încetarii vaccinarii contra pestei porcine clasice a suinelor domestice si a liberalizarii comertului cu suine vii pe teritoriul national.

(2) Certificatele de sanatate sunt emise de medicul veterinar de libera practica organizat conform legii si împuternicit de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

(3) Certificatele de sanatate se emit pentru una sau mai multe suine care alcatuiesc un singur lot, sunt îmbarcate în acelasi mijloc de transport si parasesc exploatatia de origine, cu aceeasi destinatie finala.

(4) Costurile aferente certificarii la origine sunt suportate de catre proprietarii/detinatorii animalelor, persoane fizice sau juridice.

(5) Costurile certificarii în târgul de animale sunt suportate de catre administratorul târgului în baza contractului de servicii încheiat între acesta si medicul veterinar de libera practica organizat conform legii si împuternicit de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti, pentru târgul de animale vii respectiv.

(6) In cazul miscarii animalelor catre un târg de animale vii, în conditiile în care toate animalele au fost vândute aceluiasi cumparator si au aceeasi destinatie finala, certificatul de sanatate de la origine, prevazut în anexa nr. 1, trebuie sa însoteasca transportul pâna la noua destinatie.

(7) In cazul miscarii animalelor catre un târg de animale vii, în conditiile în care animalele au fost vândute unor cumparatori diferiti, având astfel destinatii finale diferite, medicul veterinar de libera practica care are contract cu administratorul târgului de animale vii, precizat la alin. (5), completeaza si elibereaza certificatul de sanatate prevazut în anexa nr. 2, separat pentru fiecare transport care are o alta destinatie finala si, dupa caz, pentru animalele care nu au fost vândute si care se reîntorc în exploatatia de origine; în aceste conditii, certificatul de sanatate de la origine este pastrat de medicul veterinar de libera practica prevazut la alin. (5).

(8) In cazul miscarii animalelor catre un târg de animale vii, în conditiile în care lotul reprezentat de animalul/animalele înscris/înscrise în certificatul de sanatate nu a fost vândut si se reîntoarce în totalitate în exploatatia de origine, certificatul de sanatate de la origine prevazut în anexa nr. 1 însoteste transportul pâna la destinatie; proprietarii care se întorc cu animale nevândute de la târg au obligatia sa anunte în termen de 48 de ore despre aceasta situatie medicul veterinar de libera practica împuternicit care a eliberat certificatul de sanatate.

Art. 6. - (1) Suinele vii provenite dintr-o exploatatie comerciala de tip industrial, destinate sacrificarii într-o unitate specializata, trebuie sa fie însotite de documentul privind informatiile pentru lantul alimentar, prevazut în anexa nr. 5.

(2) In cazul exploatatiilor comerciale de tip A, la miscarea suinelor vii catre unitati de sacrificare, se va completa partea a ll-a din certificatul de sanatate prevazut în anexa nr. 1.

(3) In cazul prevazut la alin. (2), medicul veterinar de libera practica împuternicit care emite certificatul de sanatate îndruma proprietarul de animale pentru completarea partii a II-a din certificatul de sanatate prevazut în anexa nr. 1.

(4) Proprietarul de animale completeaza, sub îndrumarea medicului veterinar de libera practica împuternicit, partea a II-a din certificatul de sanatate prevazut în anexa nr. 1.

(5) Reprezentantul legal al abatorului care sacrifica suinele are obligatia transmiterii:

a) documentului privind informatiile pentru lantul alimentar, prevazut în anexa nr. 5, completat de medicul veterinar oficial din abator, la exploatatia comerciala de tip industrial de origine, în termen de 48 de ore de la sacrificarea animalelor sau dupa primirea rezultatelor buletinelor de analiza relevante în cazul în care au fost efectuate determinari de laborator;

b) documentului privind informatiile pentru lantul alimentar prevazut în partea a II-a din certificatul de sanatate prezentat în anexa nr. 1, completat de medicul veterinar oficial din abator, la medicul veterinar de libera practica împuternicit pentru exploatatia comerciala de tip A de origine, în termen de 48 de ore de la sacrificarea animalelor sau dupa primirea rezultatelor buletinelor de analiza relevante în cazul în care au fost efectuate determinari de laborator, care îl preda proprietarului exploatatiei comerciale de tip A de origine; datele de contact ale medicului de libera practica împuternicit sunt înscrise în partea a II-a sectiunea I pct. 1.2 din certificatul de sanatate prevazut în anexa nr. 1, la documentul privind informatiile pentru lantul alimentar pentru suine tip A.

Art. 7. - (1) Registrul de miscare a animalelor vii al târgului se acorda administratorului târgului, odata cu eliberarea autorizatiei de functionare, de catre directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana si ramâne în gestiunea acestuia pe toata perioada valabilitatii autorizatiei de functionare.

(2) La eliberare, registrul de miscare a animalelor vii al târgului va fi stampilat, numerotat si legat în cadrul directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene emitente.

(3) Medicul veterinar de libera practica împuternicit de directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti pentru desfasurarea în bune conditii a activitatii din târg este singurul care are dreptul sa completeze datele specificate în registru.

(4) La sfârsitul zilei, dupa închiderea târgului, medicul veterinar de libera practica împuternicit pentru desfasurarea în bune conditii a activitatii din târg semneaza, parafeaza, stampileaza si bareaza registrul oficial dupa ultimele înscrisuri referitoare la ziua respectiva, completeaza, semneaza si transmite la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana raportul zilnic de activitate, conform modelului prevazut în anexa nr. 4.

Art. 8. - (1) Pentru asigurarea trasabilitatii si a controalelor oficiale cu privire la animalele care se întorc în exploatatia de origine sau ajung la o alta destinatie finala ca urmare a vânzarii în târg, directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene trebuie sa elaboreze proceduri pentru notificarea imediata a medicilor veterinari oficiali responsabili de zonele în care au ajuns animalele, conform raportului zilnic de activitate, primit de la medicul veterinar de libera practica împuternicit pentru desfasurarea în bune conditii a activitatii din târg.

(2) Ca urmare a primirii notificarii din partea directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, medicii veterinarii oficiali trebuie sa înstiinteze la rândul lor imediat medicii veterinari de libera practica împuterniciti, responsabili de exploatatia unde au ajuns suinele/unitatea de destinatie finala a suinelor.

(3) Medicii veterinari de libera practica împuterniciti verifica informatiile primite si efectueaza modificarile cuvenite în baza nationala de date pentru identificarea suinelor si înregistrarea exploatatiilor.

(4) Detinatorul de animale, vânzator sau cumparator al suinelor vii, este obligat sa declare medicului veterinar de libera practica împuternicit, în cel mai scurt timp, dar nu mai târziu de 7 zile calendaristice, evenimentele, în vederea operarii în baza nationala de date.

(5) Medicii veterinari de libera practica împuterniciti trebuie sa ia masurile necesare pentru aplicarea regulilor privind perioada de asteptare/interzicere a miscarii definita la pct. 1 lit. b) din nota prevazuta în anexa nr. 1 la Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 2/2010 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Programului actiunilor de supraveghere, prevenire si control al bolilor la animale, al celor transmisibile de la animale la om, protectia animalelor si protectia mediului pentru anul 2010 si a Programului de supraveghere si control în domeniul sigurantei alimentelor pentru anul 2010, cu modificarile si completarile ulterioare; perioada de asteptare/interzicere a miscarii pentru suinele nou-introduse în exploatatii, altele decât târguri de animale vii, este de 30 de zile, în conditiile izolarii într-un spatiu separat de celelalte suine existente în exploatatie; în cazul exploatatiilor în care izolarea mentionata nu este posibila, perioada de 30 de zile se aplica tuturor suinelor din exploatatie; procedura este aplicabila si în situatia în care animalul a fost dus la târg si, nefiind vândut, a fost reintrodus în exploatatia de origine.

(6) Prin exceptie de la prevederile alin. (5), în conditiile de certificare prevazute în prezentul ordin, suinele din exploatatiile comerciale pot parasi exploatatia direct catre un abator, iar cele din exploatatiile nonprofesionale pot fi sacrificate pentru consum propriu.

(7) Miscarea suinelor vii din exploatatiile supuse restrictiilor din motive de sanatate animala este interzisa, cu exceptia cazului în care, cu garantia faptului ca o anumita boala transmisibila nu este raspândita, miscarea poate fi aprobata, în scris, de autoritatea competenta direct catre abator.

Art. 9. - Suinele provenite din exploatatii comerciale de tip A se sacrifica în scop comercial numai în abatoare autorizate sanitar-veterinar, care beneficiaza de supraveghere sanitar-veterinara din partea directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Art. 10. - Suinele provenite din exploatatii comerciale de tip A se sacrifica în abatoare numai în partida separata, separat în timp, urmata de curatare si dezinfectie.

Art. 11. -Animalele sosite la sacrificare în conformitate cu art. 10 sunt supuse examinarilor ante- si post-mortem, iar rezultatul examinarilor se înscrie obligatoriu, separat, în registrele de control.

Art. 12. -In cazul în care la un animal sosit la abator în urma examenului ante-mortem medicul veterinar oficial suspicioneaza o boala infectocontagioasa, inclusiv pesta porcina, izoleaza animalul, notifica acest fapt la directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a municipiului Bucuresti si dispune toate masurile stabilite de legislatia sanitara veterinara în vigoare.

Art. 13. - Carnea provenita de la suinele crescute în exploatatii comerciale de tip Ase accepta pentru consum numai daca la examenul post-mortem nu a fost declarata suspecta sau improprie pentru consum uman, în conformitate cu prevederile Regulamentului (CE) nr. 854/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a normelor specifice de organizare a controalelor oficiale privind produsele de origine animala destinate consumului uman, cu amendamentele ulterioare.

Art. 14. - (1) Carnea provenita de la suinele crescute în exploatatii comerciale de tip Ase marcheaza cu o stampila de forma patrata cu latura de 5 cm, care contine urmatoarele înscrisuri:

a) în partea superioara, ROMÂNIA, cu majuscule;

b) în centru, numarul de autorizare sanitar-veterinara al abatorului;

c) în partea inferioara, CONTROLAT SANITAR-VETERINAR, cu majuscule.

(2) Dimensiunea cifrelor care formeaza numarul de autorizare sanitar-veterinara al abatorului, prevazut la alin. (1) lit. b), este de 1 cm, iar cea a literelor prevazute la alin. (1) lit. a) si c) este de 0,8 cm.

Art. 15. - Carnea provenita de la suinele crescute în exploatatii comerciale de tip A se depoziteaza astfel încât sa nu vina în contact cu celelalte carnuri provenite de la animale din exploatatiile comerciale de tip industrial, iar în înregistrarile de productie întocmite de fiecare abator trebuie sa se evidentieze separat cantitatea si traseul carnii provenite de la suinele crescute în exploatatiile comerciale de tip A.

Art. 16. - (1) Carnea provenita de la suinele crescute în exploatatii comerciale de tip A este comercializata numai prin unitati înregistrate/autorizate sanitar-veterinar, cu respectarea conditiilor generale de igiena, exclusiv pentru piata nationala.

(2) Carnea provenita de la suinele crescute în exploatatii comerciale de tip A este interzis a fi procesata în unitatile autorizate sanitar-veterinar care deruleaza schimburi intracomunitare cu produse de origine animala.

Art. 17. - Medicul veterinar oficial care asigura supravegherea sanitar-veterinara a unitatii înscrie în certificatul de sanatate publica mentiunea „EXPLOATATII COMERCIALE DE TIPA", numele si numarul de înregistrare/autorizare sanitar-veterinara al unitatii de destinatie.

Art. 18. - Numarul de suine din exploatatii comerciale de tip Acare au fost taiate, precum si cantitatea de carne provenita de la acestea trebuie sa fie notificate lunar de abator la directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

Art. 19. -In cazul în care, în urma unui control din partea unei autoritati sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, unitatea beneficiara nu realizeaza trasabilitatea separat pentru carnea provenita de la suinele crescute în exploatatii comerciale de tip A sau se constata ca în mod intentionat a schimbat destinatia carnii fata de cea precizata la art. 16, se dispun retragerea de pe piata a carnii, sanctionarea contraventionala a persoanei responsabile si intensificarea frecventei controalelor oficiale sanitar-veterinare.

Art. 20. - Comertul cu suine vii originare din România, cu carne proaspata, carne tocata, carne preparata si produse din carne, dinspre România catre statele membre ale Uniunii Europene, este interzis conform Deciziei Comisiei 855/2008/CE din 3 noiembrie 2008 privind masurile zoosanitare de combatere a pestei porcine clasice în anumite state membre, pâna la data ridicarii acestor restrictii.

Art. 21. - Directiile sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor judetene, respectiv a municipiului Bucuresti au obligatia de a pune în aplicare prevederile prezentului ordin si responsabilitatea, împreuna cu celelalte institutii abilitate, de a supraveghea si a controla miscarea suinelor vii.

Art. 22. -Anexele nr. 1-8 fac parte integranta din prezentul ordin.

Art. 23. -Alineatul (3) al articolului 2 din Norma sanitar-veterinara privind conditiile sanitar-veterinare de functionare a târgurilor de animale vii, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 45/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 333 din 19 mai 2010, se abroga.

Art. 24. - Norma sanitara veterinara pentru implementarea procesului de identificare si înregistrare a suinelor, ovinelor, caprinelor si bovinelor, aprobata prin Ordinul presedintelui Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor nr. 40/2010, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 286 si 286 bis din 30 aprilie 2010, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:

1. La articolul 19, dupa litera j) se introduce o noua litera, litera k), cu urmatorul cuprins:

,,k) notifica directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor judeteana, respectiv a muncipiului Bucuresti competenta teritorial pentru exploatatia de destinatie despre vânzarea tuturor suinelor si despre destinatia lor; notificarea se face prin transmiterea prin fax a documentelor de miscare a animalelor vii, completate cu toate datele prevazute de sectiunile A, B si C."

2. La articolul 44, alineatul (6) se modifica si va avea urmatorul cuprins:

„(6) Prezenta norma sanitara veterinara, cu exceptia prevederilor art. 19, nu se aplica în cazul identificarii si înregistrarii suinelor din exploatatiile comerciale."

3. Anexa nr. 8 se modifica si se înlocuieste cu anexa nr. 8.

Art. 25. - Prezentul ordin se publica în Monitorul Oficial al României, Partea I.

Presedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor,

Roatis Chetan Radu

ANEXA Nr. 1

- Model 1 (Certificat mama) -

CERTIFICAT DE SANATATE

pentru animale din specia suine pentru sacrificare1), crestere/reproductie1), productie/îngrasare1)

PARTEA I

Judetul de origine...........................................................

Localitatea de origine2)...................................................

Certificatul numarul4)

Localitatea de tranzit3).6).................................................

Judetul..........................................................................

Numarul de referinta la certificatul original5)

Localitatea de destinatie finala6).8)...........................................................................................................................

Nume/adresa destinatar final6) 8).......................................................................................................................................

Codul exploatatiei/abatorului de destinatie6). 8)....................................................................................................................

SECTIUNEA A

Numele/CNP/adresa exploatatiei de origine.......................................................

Codul exploatatiei de origine..............................................................................

Nume transportator/CNP/adresa transportator...................................................

Tipul mijlocului de transport................................................................................................înregistrarea mijlocului de transport......................................................

Numarul de aprobare al transportatorului (daca distanta este de peste 50 km)1)..............................................................

Informatii de sanatate

Subsemnatul certific faptul ca fiecare animal din acest transport descris mai sus:

1. Provine dintr-o exploatatie de origine si dintr-o zona care, în conformitate cu legislatia nationala, nu face obiectul unor interdictii sau restrictii datorate bolilor animalelor care afecteaza specia suina.

2. 6) Este (sunt) animal (animale) pentru crestere/reproductie1) sau productie/îngrasare1) care a (au) stat în exploatatia de origine pe parcursul ultimelor 30 de zile sau de la momentul nasterii daca au vârsta sub 30 de zile si niciun animal din specia suine nu a fost introdus în aceasta exploatatie din afara acesteia pe parcursul acestor 30 de zile.

3. 9) Animalul sau lotul de animale a fost testat serologic, cu rezultat negativ, prin teste ELISA pentru detectarea anticorpilor pentru pesta porcina clasica, conform B.A. nr...................................din data................................................................., eliberat de laboratorul....................................................................................................

4.10) Exploatatia a fost inspectata, cu rezultate conforme, asa cum se evidentiaza în Fisa de inspectie nr.............................. din data de......................, completata de medicul veterinar de libera practica împuternicit.............................................................

SECTIUNEA B

Descrierea transportului

Data îmbarcarii.....................................................................................................

Numarul total de animale îmbarcate...................................................................

Identificarea animalului (animalelor)

Rasa

Data nasterii

Identificarea oficiala7)

Tabelul poate fi continuat, daca este necesar, pe un tabel anexat, semnat si stampilat de catre medicul veterinar emitent al certificatului.

Certificarea sectiunilor A si B

Stampila oficiala

Locul

Data

Semnatura/Parafa*)

*) Sectiunile Asi B trebuie stampilate si semnate de medicul veterinar împuternicit responsabil de exploatatia de origine si de cel responsabil de târgul autorizat (dupa caz).

Numele si calitatea medicului veterinar care certifica (cu majuscule)..................................................................................

Adresa medicului veterinar semnatar..................................................................

1) Barati ceea ce nu corespunde.

2) Ultima localitate administrativa cu cod SIRUTA.

3) Ultima localitate administrativa cu cod SIRUTA în care se afla târgul de animale vii.

4) A se completa de medicul veterinar împuternicit de la origine.

5) A se completa de medicul veterinar responsabil de târgul de animale la plecarea din târg, atunci când toate animalele înscrise în certificat au fost vândute aceluiasi cumparator. Numarul va fi alocat din registrul de evidente a miscarilor din târgul de animale.

6) Barati daca nu este cazul.

7) Identificarea suinelor este obligatorie la momentul miscarii.

8) Se completeaza în situatia în care transportul se efectueaza direct de la exploatatia de origine la o destinatie finala (abator sau o alta exploatatie).

9) Se completeaza în situatia miscarii suinelor vii din exploatatii comerciale de tip A catre abator, direct sau prin mijlocitori de afaceri cu animale vii.

10) Se completeaza în situatia miscarii suinelor vii din exploatatii nonprofesionale sau exploatatii comerciale de tip A catre alte exploatatii de crestere, târguri de animale vii sau mijlocitori de afaceri cu animale vii.

Informatii privitoare la completarea certificatului (model 1)

1. Certificatul se completeaza de catre medicul veterinar de libera practica organizat conform legii si împuternicit de directia sanitar-veterinara si pentru siguranta alimentelor de la locul de origine.

2. Certificatul se emite pentru una sau mai multe suine care alcatuiesc un singur lot, sunt îmbarcate în acelasi mijloc de transport si care parasesc exploatatia de origine, cu aceeasi destinatie finala.

3. In cazul miscarii catre un târg de animale vii, medicul veterinar va completa adresa localitatii de tranzit.

PARTEA a II-a*)

*) Partea a II-a a modelului este reprodusa în facsimil.

Nota

* pe mm scroafe si vieri : perioada de la 2 la 4 luni înainte de data plecarii

** da-un procent mai mare sau egal de 5%: nu -un procent mai mic de 5 % (procent determinai pe ansamblul animalelor din exploatare, în cazul exploatatilor incluse, sau pe lot pentru celelalte tipuri de exploatatie)

*** da - este solicitat un tratament la nivel de lot sau un tratament individual la un procent mai mare de 2% din animalele din lot.

ANEXA Nr. 2

- Model 2 (Certificat fiica)5) -

CERTIFICAT DE SANATATE

pentru animale din specia suine pentru sacrificare1), crestere/reproductie1), productie/îngrasare1)

Judetul de origine9).........................................................

Localitatea de origine2)....................................................

Eliberat de medic veterinar (nume/parafa)4) ..................

Certificatul mama numarul9)

Localitatea de tranzit3).....................................................

Judetul.........................................................................

Numarul de referinta la certificatul original5)

Localitatea de destinatie finala8)........................................................................

Nume/adresa destinatar final8).................................................................................................

Codul exploatatiei/abatorului de destinatie6)

SECTIUNEA A

Numele/CNP/adresa exploatatiei de origine 9)...........................................................................................................................

Codul exploatatiei de origine 9).......................................................................................................................................

Nume transportator/CNP/adresa transportator10)..................................................................................................................

Tipul mijlocului de transport10)...................................., înregistrarea mijlocului de transport10).................................................

Numarul de aprobare al transportatorului (daca distanta este de peste 50 km)1)......................................................................

Informatii de sanatate

Subsemnatul certific faptul ca fiecare animal din acest transport descris mai sus:

- A fost îmbarcat pentru destinatia finala în târgul de animale vii autorizat.................., unitate aflata într-o localitate si o zona care, în conformitate cu legislatia nationala, nu face obiectul unor interdictii sau restrictii datorate bolilor animalelor care afecteaza specia suine.

SECTIUNEA B

Descrierea transportului

Data îmbarcarii..................................................................................................

Numarul total de animale îmbarcate...................................................................

Identificarea animalului (animalelor)

Rasa

Data nasterii

Identificarea oficiala7)

Tabelul poate fi continuat, daca este necesar, pe un tabel anexat, semnat si stampilat de catre medicul veterinar emitent al certificatului.

Certificarea sectiunilor A si B

Stampila oficiala

Locul

Data

Semnatura/Parafa*)

*) Sectiunile A si B trebuie stampilate si semnate de medicul veterinar împuternicit responsabil de târgul autorizat.

Numele si calitatea medicului veterinar care certifica (cu majuscule)..............................................................................

Adresa medicului veterinar semnatar.......................................................................................................................................

1) Barati ceea ce nu corespunde.

2) Ultima localitate administrativa cu cod SIRUTA.

3) Ultima localitate administrativa cu cod SIRUTA în care se afla târgul de animale vii.

4) A se completa de medicul veterinar împuternicit de la origine.

5) A se completa de medicul veterinar responsabil de târgul de animale la plecarea din târg atunci când animalele înscrise în certificat au fost vândute la diferiti cumparatori. Numarul va fi alocat din registrul de evidente a miscarilor din târgul de animale.

6) Barati daca nu este cazul.

7) Identificarea suinelor este obligatorie la momentul miscarii.

8) Se completeaza în situatia în care transportul se efectueaza direct de la târg la o destinatie finala (abator sau o alta exploatatie).

9) Se vor înscrie datele din certificatul original („certificatul mama") numai pentru animale cu aceeasi origine, venite la târg cu acelasi certificat de sanatate.

10) Se vor înscrie datele referitoare la transportul de la târg la destinatia finala.

ANEXA Nr. 3

Judetul........................................

Târgul de animale vii din localitatea..................................................., autorizatia sanitar-veterinara..........................................

- Model -

REGISTRUL DE MISCARE

a animalelor vii în târg

Nr. crt.

Data

Certificat

de sanatate

Model 1

Originea animalelor

Identificarea animalelor

Certificat

de sanatate

Model 2

Destinatia finala

Nr./data

Emitent

Numele

proprietarului/

CNP

Adresa

Codul exploatatiei

Specia

Nr. de

identificare

Nr./data

Emitent

Numele si

prenumele/

CNP

Adresa completa

a destinatiei finale

(jud./loc./str./nr.)

ANEXA Nr. 4

- Model -

RAPORT ZILNIC DE ACTIVITATE

Data.................

Nr. crt.

Certificate de sanatate

Identificarea animalelor

Destinatia finala

Model 1

Model 2

Retur la exploatatia de origine

Destinatie finala

Nr./data

Emitent

Nr./data

Emitent

Specia

Nr.de identificare individual

Numele

proprietarului/

CNP

Codul exploatatiei

Cumparator

Numele si

prenumele/CNP

Adresa completa a destinatiei finale (jud./loc./str./nr.)

ANEXA Nr. 51)

1) Anexa nr. 5 este reprodusa în facsimil.

Nota

* - microbiologie, chimie, serologie, etc. (se anexeaza buletinul de analiza)

** microbiologic, chimie, serologie, etc. (se anexeaza buletinul de analiza)

ANEXA Nr. 6

- Model -

REGISTRUL

miscarilor interjudetene de suine

Numarul

de

înregistrare

DSVSA de origine

Solicitant

Preluarea

solicitarii

medic veterinar

oficial/data/

ora primirii

DSVSA

de origine

Exploatatia furnizoare Localitatea/

Codul exploatatiei/

CUI Denumirea exploatatiei

Specia/ categoria nr. capete

Exploatatia/ unitatea

de destinatie

Numarul

de înregistrare

la DSVSA de destinatie

Medic veterinar

oficial al DSVSA de origine

Preluarea

solicitarii

medic veterinar

oficial/data/

ora primirii

DSVSA de destinatie

Observatii

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

1. Numarul de înregistrare a solicitarii la DSVSA de origine

2. Solicitant - medicul veterinar care a eliberat certificatul de sanatate

3. Preluarea solicitarii medic veterinar oficial/data/ora primirii solicitarii la DSVSA de origine

4. Exploatatia furnizoare - localitatea/codul exploatatiei/CUI - denumirea exploatatiei

5. Specia/categoria/nr. capete

6. Exploatatia/unitatea de destinatie -judetul/localitatea/codul exploatatiei/CUI - denumirea exploatatiei/unitatii

7. Numarul de înregistrare la DSVSA de destinatie

8. Medicul veterinar oficial al DSVSA de origine care comunica înregistrarea miscarii

9. Preluarea solicitarii - medic veterinar oficial/data/ora primirii solicitarii la DSVSA de destinatie

10. Observatii

ANEXA Nr. 7

Proprietar.......................................

Cod exploatatie................................

Data: ziua.............luna...............anul......

Comuna.......................................

Satul............................................

Semnatura proprietarului.........................

- Model -

FISA DE INSPECTIE

pentru exploatatiile nonprofesionale si comerciale de tip A

Da

Nu

Nu este cazul

1.

Nr. de porcine existente

2.

Exista în exploatatie copii ale tuturor documentelor emise pentru miscarea porcilor?

3.

Sunt toti porcii identificati?

4.

Au fost animale moarte în ultimele 90 de zile?

5.

Sunt porcii hraniti cu deseuri menajere?

6.

Au porcii acces la terenul arabil? Sunt lasati sa circule liber în afara exploatatiei?

7.

Animale bolnave observate în timpul inspectiei: Daca DA, completati urmatoarele date:

Temperatura crescuta

Lipsa poftei de a consuma hrana

Tulburari gastrointestinale/diaree/constipatie

Tulburari respiratorii

Petesii hemoragice

Apatie, somnolenta

Mers instabil

Avort

8.

Numarul probelor prelevate pentru testarea de laborator

9.

Exista corespondenta între datele BND si situatia din teren?

10.

Au fost efectuate tratamente în ultimele 90 de zile

In cazul aparitiei unor îmbolnaviri se completeaza tabelul de mai jos, suplimentar fisei de inspectie:

Nr.

Categorie porci

(vier, scroafa,

tineret)

Numarul crotaliei

Temperatura

Animale bolnave

Animale moarte

Probe prelevate

sânge

organe

°C

Medic veterinar CSV sau oficial

Dr..............................

ANEXA Nr. 8

(Anexa nr. 8 la norma sanitara veterinara)

Serie X Nr. 0.000.001 Nr. anexe........

DOCUMENT1) DE MISCARE A ANIMALELOR VII

SECTIUNEA A

EXPLOATATIA DE PROVENIENTA

Detinator: Nume, Prenume /Denumire...............................................................................

CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|/CUI |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Cod Exploatatie: RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Adresa exploatatiei: localitate............................................................, str................................................,

nr......Judet..................................................................

Declar pe proprie raspundere ca animalele înscrise în tabelul de mai jos provin dintr-o exploatatie fara restrictii sanitare veterinare, nu prezinta semne de boala si sunt identificate în conformitate cu prevederile legale. Semnatura detinatorului..................

Prezentul document de miscare împreuna cu anexele aferente s-a eliberat pentru un nr. de.........animale

Nr. crt.

Cod de identificare

Nr. crt.

Cod de identificare

Nr. crt.

Cod de identificare

Nr. crt.

Cod

de identificare

01

16

31

46

02

17

32

47

03

18

33

48

04

19

34

49

05

20

35

50

06

21

36

51

07

22

37

52

08

23

38

53

09

24

39

54

10

25

40

55

11

26

41

56

12

27

42

57

13

28

43

58

14

29

44

59

15

30

45

60

SECTIUNEA  B

SECTIUINE A

TRANSPORTATOR |_|/ MIJLOCITOR DE AFACERI CU ANIMALE VII |_| *

Mijloc de transport.........................................Nr. înmatriculare.................................

Nr. înregistrare/autorizatie sanitara veterinara a mijlocului de transport........................................................

Cod unic de inregistrare al mijlocitorului de afaceri cu animale vii RO

Data plecarii ZZ |_|_| LL |_|_| AAAA |_|_|_|_|, si ot

a plecarii.........................................................

Nume sofer/ Denumire mijlocitor........................................Semnatura soferului/Mijlocitorului.........................

1) Documentul este reprodus în facsimil.

SECTIUNEA

C

EXPLOATATIA DE DESTINATIE

Detinator: Nume, Prenume/ Denumire..................................................................................................

CNP |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|/CUI |_|_|_|_|_|_|_|_|_|

Cod Exploatatie: RO |_|_|_|_|_|_|_|_|_| Abator |_| , Târg |_|, Expozitie de animale |_| ** Adresa exploatatiei: localitate.........................................., str...........................,nr......Judet.............................

Data sosirii ZZ |_|_| LL |_|_| AAAA |_|_|_|_|, si ora sosirii..........................................................

Declar pe proprie raspundere ca am primit animalele înscrise în prezentul document si ca acestea sunt identificate în conformitate cu prevederile legale. Semnatura noului detinator..................

Documentul de miscare este emis în 4 exemplare pe hârtie autocopiativa, astfel: albastru pentru noul proprietar, rosu pentru transportator/mijlocitori de afaceri cu animale vii, negru pentru medicul veterinar împuternicit si verde pentru vechiul proprietar.

* Se va bifa situatia în care se gaseste cel care preia animalele din exploatatia sursa. Daca se bifeaza „Mijlocitor de afaceri cu animale vii", nu este necesara completarea la iesirea din exploatatia sursa a exploatatiei de destinatie, aceasta urmând a fi completata la încheierea intermedierii, când se cunoaste exploatatia de destinatie.

** Daca exploatatia de destinatie este un abator, târg sau expozitie de animale, atunci la completarea datelor exploatatiei de destinatie se va bifa casuta cu indicatia „Abator" sau" Târg" sau „Expozitie de animale", dupa caz.

Informatii ce se tiparesc pe verso:

La miscarea animalelor între doua exploatatii, proprietarii/detinatorii animalelor au urmatoarele obligatii:

1. In termen de 7 zile de la achizitionarea sau încredintarea oricaror animale din speciile bovine, ovine, caprine si suine, proprietarul exploatatiei sau detinatorul animalelor notifica prezenta animalelor în exploatatie medicului veterinar de libera practica împuternicit.

2. In cazul vânzarii animalelor, cu exceptia suinelor, direct din exploatatia nonprofesionala catre o exploatatie comerciala sau un mijlocitor de afaceri pentru animale vii, detinatorul animalelor preda medicului veterinar împuternicit exemplarul negru al documentului de miscare completat si semnat de detinator la predarea animalelor catre noii detinatori.

3. In cazul cumpararii animalelor de la o exploatatie comerciala sau mijlocitor de afaceri cu animale vii, noul detinator pastreaza si arhiveaza în registrul exploatatiei exemplarul albastru al documentului de miscare si preda medicului veterinar de libera practica împuternicit exemplarul negru al acestui document în cel mult 7 zile de la intrarea animalelor în exploatatie.

4. Pentru animalele din specia bovine, noul detinator de animale are obligatia de a solicita înregistrarea miscarii si în pasaportul bovinei, în cazul în care aceasta miscare are ca rezultat schimbarea detinatorului sau a exploatatiei.

5. In cazul în care animalul care a iesit catre exploatatii de tip târguri de animale vii, baze de achizitii pentru animale vii sau expozitii de animale s-a întors în exploatatia de origine, detinatorul acestuia are obligatia de a notifica medicul veterinar de libera practica împuternicit, prin predarea catre acesta a exemplarului negru al documentului de miscare.

6. Proprietarul exploatatiei are obligatia de a retine, de a pastra si de a arhiva în registrul exploatatiei exemplarele verzi si albastre ale documentelor de miscare pentru animalele care au fost si/sau sunt în exploatatie, dupa caz.

7. In vederea monitorizarii miscarii animalelor, detinatorul acestora are obligatia de a prezenta organelor de control si inspectie sanitar-veterinara documentele de însotire a animalelor pe parcursul miscarii acestora.

8. In cazul în care încredintarea animalelor se face catre un mijlocitor de afaceri cu animale vii, în documentul de miscare va fi completat codul de înregistrare al acestuia.

Proprietarii exploatatiilor de suine de tip A sau proprietarii exploatatiilor nonprofesionale de suine, când achizitioneaza suine provenite din exploatatiile comerciale industriale, identificate cu cod de marcare al exploatatiei, au obligatia sa notifice acest lucru medicului veterinar de libera practica împuternicit, solicitând totodata identificarea animalelor cu crotalii imprimate cu coduri unice individuale si înregistrarea lor în Baza nationala de date.

ANEXA Nr.........

la Documentul de miscare cu seria............si nr......................

Nr crt.

Cod de identificare

Nr. crt.

Cod de identificare

Nr. crt.

Cod de identificare

Nr. crt.

Cod de identificare

Semnatura detinatorului.................


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 136/2010

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 136 din 2010
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu