Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDIN Nr

ORDIN   Nr. 1256 din 28 noiembrie 2005

pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide

ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 1103 din  7 decembrie 2005


SmartCity3


    Avand in vedere prevederile Directivei Comisiei 2002/63/CE din 11 iulie 2002 pentru stabilirea metodelor comunitare de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide in si pe produse de origine vegetala si animala si abrogarea Directivei 79/700/CEE,
    avand in vedere prevederile art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 262/2000 privind procedurile de stabilire a nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 306/2001,
    vazand Referatul de aprobare nr. 93.376 din 7 noiembrie 2005 al Directiei fitosanitare si pentru selectie vegetala din cadrul Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale,
    in baza Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu modificarile si completarile ulterioare,

    ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul ordin:

    Art. 1
    Se aproba Metodele de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide, conform prevederilor art. 9 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 262/2000 privind procedurile de stabilire a nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale, aprobata cu modificari prin Legea nr. 306/2001, prevazute in anexa nr. 1.
    Art. 2
    Metodele prevazute in anexa nr. 1 se aplica prelevarii de probe din plante si produse vegetale in vederea determinarii nivelurilor de reziduuri de pesticide prevazute in Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005 privind stabilirea nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale.
    Art. 3
    Procesul-verbal de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide se intocmeste conform modelului prevazut in anexa nr. 2.
    Art. 4
    Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
    Art. 5
    La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 1.048/2003 pentru aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 910 din 19 decembrie 2003.
    Art. 6
    Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
    Prezentul ordin transpune prevederile referitoare la produsele de origine vegetala ale Directivei Comisiei 2002/63/CE din 11 iulie 2002 pentru stabilirea metodelor comunitare de prelevare a probelor pentru controlul oficial al reziduurilor de pesticide in si pe produse de origine vegetala si animala si aprobarea Directivei 79/700/CEE, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor Europene (JOCE) nr. L 187 din 16 iulie 2002.

             Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
                              Gheorghe Flutur

    ANEXA 1

                                  METODE
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide

    CAP. 1
    Dispozitii generale

    1. Obiectiv
    1.1. Probele destinate analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide in si pe plante si produse vegetale se preleveaza in conformitate cu metodele descrise mai jos.
    1.2. Obiectivul acestor proceduri de prelevare este de a permite obtinerea unei probe reprezentative dintr-un lot destinat analizei, pentru a verifica daca sunt respectate nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide prevazute in Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005 privind stabilirea nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale. In cazul in care nivelurile maxime de reziduuri nu sunt stabilite prin ordinul mentionat, se vor lua in considerare alte niveluri, cum ar fi cele stabilite de Comisia Codex Alimentarius. Metodele si procedurile stabilite le includ pe cele recomandate de Comisia Codex Alimentarius.
    1.3. Probele se preleveaza de catre inspectorii fitosanitari din cadrul unitatilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.

    2. Principii
    Nivelurile maxime de reziduuri de pesticide stabilite in ordinul mentionat la pct. 1.2 se bazeaza pe datele privind buna practica agricola, iar produsele agricole neprelucrate, ca si alimentele derivate din acestea, care respecta nivelurile maxime de reziduuri, trebuie sa fie acceptabile din punct de vedere toxicologic.
    Nivelul maxim de reziduuri pentru un produs de origine vegetala ia in considerare nivelul maxim care poate fi prezent intr-o proba compozita, care a fost obtinuta din mai multe unitati din produsul tratat si care trebuie sa reprezinte nivelul mediu de reziduuri dintr-un lot. Nivelurile maxime admise se aplica la o proba vrac compusa, obtinuta din una pana la zece probe primare.

    3. Definitia termenilor
    In sensul prezentei anexe, urmatorii termeni se definesc astfel:
    a) portiunea de analizat este o cantitate reprezentativa, de marime adecvata, din materialul extras din proba de analizat, care permite masurarea concentratiei reziduurilor. Pentru a extrage portiunea de analizat se poate utiliza un instrument de prelevare;
    b) proba analitica reprezinta materialul pregatit pentru analiza, obtinut din proba de laborator prin separarea portiunii din produs care trebuie analizata*1), urmata de amestecare, macinare, tocare fina etc., in vederea extragerii portiunii de analizat cu o eroare minima de prelevare.
    La pregatirea probei analitice se vor lua in considerare prevederile anexei nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005, care specifica partea din produs pentru care se stabilesc niveluri maxime de reziduuri, astfel ca portiunea din produs care urmeaza sa fie analizata poate include parti care, in mod normal, nu sunt consumate;
    c) proba in vrac/proba reunita reprezinta proba reunita, combinata si bine omogenizata, obtinuta din probele primare prelevate dintr-un lot.
    Probele primare trebuie sa contina suficient material pentru a permite extragerea tuturor probelor de laborator din proba in vrac.
    In cazul in care, in timpul colectarii probei sau a probelor primare, se pregatesc probe de laborator separate, proba in vrac este suma probelor de laborator la momentul prelevarii probelor din lot;
    d) proba de laborator este proba expediata la laborator sau primita de laborator si reprezinta o cantitate reprezentativa de material extrasa din proba in vrac. Proba de laborator poate fi constituita din intreaga proba in vrac sau o portiune din aceasta. Pentru a obtine probele de laborator unitatile nu vor fi taiate sau divizate. Se pot pregati probe de laborator duplicat;
    e) lotul este o cantitate din produsul alimentar livrat la un moment dat, despre care inspectorul de prelevare stie sau presupune ca are caracteristici comune, cum ar fi: origine, producator, varietate, ambalator, tip de ambalaj, marcare, expeditor etc. Un lot suspect este un lot care, din orice motiv, este suspectat ca ar contine un nivel excesiv de reziduuri. Un lot nesuspect este un lot pentru care nu exista nici un motiv de suspiciune ca ar contine un nivel excesiv de reziduuri. Daca un transport de marfa este constituit din loturi care pot fi identificate ca provenind, de exemplu, de la diferiti cultivatori, fiecare lot va fi tratat separat. Un transport de marfa poate fi constituit din unul sau mai multe loturi. Daca nu se poate stabili cu certitudine marimea sau marginile/limitele fiecarui lot dintr-un transport mare, atunci fiecare serie de vagoane, camioane, cale de vapor poate fi considerata un lot separat. Un lot poate fi amestecat prin procese de fabricare sau de sortare;
    f) proba primara/proba increment reprezinta una sau mai multe unitati luate dintr-un singur loc al lotului. Este de preferat ca locul din care se preleveaza o proba primara din lot sa fie ales prin sondaj, dar, daca acest lucru nu este practic posibil, acesta se alege in mod aleatoriu din partile accesibile ale lotului. Numarul de unitati necesare pentru a constitui o proba primara depinde de marimea si numarul de probe de laborator cerute. Daca se preleveaza din lot mai mult de o proba primara, fiecare proba primara trebuie sa contribuie in aceeasi proportie la proba in vrac. Daca unitatile sunt de dimensiuni medii sau mari, iar amestecarea probei in vrac nu ar permite obtinerea de probe de laborator reprezentative sau daca unitatile (de exemplu, fructe moi) pot fi afectate prin amestecare, acestea pot fi impartite aleatoriu, in momentul prelevarii probelor primare, in probe de laborator duplicat. Daca probele primare sunt prelevate la diferite intervale de timp in timpul incarcarii sau descarcarii unui lot, "pozitia" de prelevare este de fapt un anumit moment din perioada in care se realizeaza incarcarea sau descarcarea lotului. Pentru a obtine probe primare unitatile nu vor fi taiate sau divizate;
    g) proba reprezinta una sau mai multe unitati selectate dintr-o populatie de unitati ori o portiune selectata dintr-o cantitate mai mare de material. Pentru ca o proba sa fie reprezentativa pentru acel lot sau proba in vrac, se ia in considerare exclusiv continutul de reziduuri de pesticide pe care il poate avea aceasta;
    h) prelevarea este procedura utilizata pentru a extrage si constitui o proba;
    i) instrumentul de prelevare este:
    - un instrument cum ar fi o lingura, un caus, o sonda sau un cutit, utilizat pentru a preleva o unitate dintr-un material in vrac sau din ambalaje care sunt prea mari pentru a fi utilizate ca probe primare;
    - un instrument ca divizorul de probe, utilizat pentru pregatirea unei probe de laborator dintr-o proba in vrac sau pentru pregatirea unei portiuni de analizat dintr-o proba analitica.
    Instrumentele specifice de prelevare sunt descrise de standardele internationale ISO 950: Cereale - prelevare (boabe), ISO 951: Leguminoase uscate ambalate in pungi - prelevare si ISO 1839: Prelevare - ceai.
    Pentru materiale cum ar fi frunze in vrac, poate fi considerata instrument de prelevare chiar mana inspectorului care preleveaza proba;
    j) inspectorul de prelevare este o persoana instruita in procedurile de prelevare si, daca este necesar, autorizata de catre autoritatile competente pentru a preleva probe.
    Inspectorul de prelevare este responsabil cu toate procedurile care conduc la si care includ prepararea, ambalarea si expedierea probelor de laborator. Acesta trebuie sa inteleaga ca este necesar sa respecte intocmai procedurile de prelevare specificate, sa furnizeze toate informatiile despre probe si sa colaboreze cu laboratorul care efectueaza analizele;
    k) marimea probei reprezinta numarul de unitati sau cantitatea de material care constituie o proba;
    l) unitatea este portiunea cea mai mica dintr-un lot, care trebuie prelevata pentru a constitui proba primara sau o parte din aceasta.
    Unitatile sunt identificate astfel:
    1. fructe si legume proaspete. Fiecare fruct sau leguma intreaga ori un grup din acestea (de exemplu, strugurii) va forma o unitate, exceptand cazurile in care acestea sunt mici. Unitati de produse mici, ambalate, pot fi identificate conform lit. b). Daca un instrument de prelevare poate fi utilizat fara a afecta materialul, acesta poate servi la constituirea de unitati. Fructele sau legumele proaspete nu vor fi taiate sau divizate pentru a obtine unitati;
    2. produse ambalate. Cele mai mici ambalaje individuale vor fi considerate unitati. Daca cele mai mici ambalaje sunt prea voluminoase, atunci materialul va fi prelevat ca produse in vrac, conform lit. c). Daca cele mai mici ambalaje sunt foarte mici, un pachet de ambalaje poate forma o unitate;
    3. materialele in vrac si pachetele mari care sunt prea voluminoase pentru a fi luate ca probe primare. In acest caz unitatile se obtin cu ajutorul unui instrument de prelevare.
------------
    *1) Clasificarea produselor alimentare de origine vegetala si portiunea din produs pentru care sunt stabilite nivelurile maxime de reziduuri sunt prevazute in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005 privind stabilirea nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 746 bis din 17 august 2005.

    CAP. 2
    Proceduri de prelevare*2)

    4. Masuri de precautie
    4.1. Din fiecare lot care urmeaza sa fie verificat se vor preleva probe separat.
    4.2. In cursul prelevarii si pregatirii probelor de laborator se iau masuri pentru evitarea oricarei contaminari si deteriorari a acestora, care ar putea afecta rezultatele analitice.

    5. Colectarea probelor primare
    5.1. Numarul minim de probe primare care se preleveaza dintr-un lot este stabilit in tabelul nr. 1.
    5.2. Pe cat posibil, fiecare proba primara va fi prelevata dintr-un loc ales in mod aleatoriu din lot.
    5.3. Probele primare trebuie sa contina suficient material pentru a constitui probele de laborator cerute din lotul respectiv.
    5.4. Instrumentele de prelevare necesare pentru cereale, leguminoase uscate si ceai sunt cele descrise in recomandarile ISO prezentate la pct. 3 lit. i).

    6. Pregatirea probei in vrac
    6.1. Procedurile pentru pregatirea probei in vrac sunt descrise in tabelul nr. 2.
    6.2. Probele primare trebuie combinate si bine amestecate, daca este posibil, pentru a forma proba in vrac.
    6.3. In cazul in care amestecarea pentru a forma proba in vrac este nepotrivita sau impracticabila, se poate utiliza urmatoarea procedura alternativa. Daca prin procesul de amestecare sau subdivizare a probei in vrac unitatile se pot deteriora si astfel vor fi afectate reziduurile ori daca unitatile mari nu pot fi amestecate pentru a realiza o distributie uniforma a reziduurilor, atunci, in momentul prelevarii probelor primare, unitatile trebuie repartizate aleatoriu in probe de laborator duplicat. In acest caz rezultatul care se va utiliza va reprezenta media rezultatelor valabile obtinute din probele de laborator analizate.

    7. Pregatirea probei de laborator
    7.1. Daca proba in vrac este mai mare decat ar fi necesar pentru o proba de laborator, aceasta va fi divizata pentru a obtine o portiune reprezentativa.
    7.2. Se poate utiliza un instrument de prelevare, impartirea in sferturi sau alt proces corespunzator de reducere a volumului, insa unitatile de produse vegetale proaspete nu vor fi taiate sau divizate.
    7.3. Daca este necesar, in aceasta etapa se vor preleva probe de laborator duplicat sau acestea pot fi pregatite prin procedura alternativa descrisa mai sus.
    7.4. Dimensiunile minime ale probelor de laborator sunt prezentate in tabelul nr. 2.

    8. Procesul-verbal de prelevare
    8.1. Inspectorul de prelevare trebuie sa inregistreze natura si originea lotului, detinatorul, furnizorul sau transportatorul acestuia, data si locul prelevarii si orice alte informatii relevante.
    8.2. Se va inregistra orice deviere de la metoda de prelevare recomandata.
    8.3. Fiecare proba de laborator va fi insotita de un exemplar semnat al procesului-verbal de prelevare, un alt exemplar va fi pastrat de inspectorul de prelevare, iar al treilea exemplar din formular va fi inmanat proprietarului lotului sau unui reprezentant al acestuia, indiferent daca acesta va primi sau nu o proba de laborator.
    8.4. Daca procesele-verbale de prelevare sunt in format electronic, acestea vor fi distribuite acelorasi persoane mentionate mai sus si se va mentine o modalitate similara de inregistrare, verificabila pentru audit.

    9. Ambalarea si transmiterea probei de laborator
    9.1. Fiecare proba de laborator va fi introdusa intr-un container curat si inert, care sa ofere o protectie adecvata impotriva contaminarii, deteriorarii si scurgerilor.
    9.2. Containerul trebuie sa fie etichetat si sigilat astfel incat sa nu poata fi deschis sau sa nu se poata indeparta eticheta fara a se deteriora sigiliul si va fi insotit de procesul-verbal de prelevare.
    9.3. Eticheta aplicata pe container contine urmatoarele date:
    a) felul probei;
    b) destinatia probei.
    9.4. In cazul in care este utilizat un cod de bare, se recomanda furnizarea si a informatiei alfanumerice.
    9.5. Proba trebuie livrata catre laborator cat mai curand posibil. Se va evita orice deteriorare a probelor in timpul transportului; fructele si legumele in stare proaspata vor fi pastrate la rece, iar cele congelate trebuie sa ramana ca atare.

    10. Pregatirea probei analitice
    10.1. Proba de laborator va primi un cod de identificare unic, care va fi trecut in fisa probei impreuna cu data receptiei si cu greutatea probei.
    10.2. Partea din produs care urmeaza sa fie analizata*3) (proba analitica) trebuie separata cat mai curand posibil.
    10.3. Daca nivelul de reziduuri trebuie calculat astfel incat sa includa partile care nu sunt analizate*4), se va inregistra greutatea partilor separate.

    11. Pregatirea si depozitarea portiunii analitice
    11.1. Daca este cazul, proba analitica se va marunti si se va amesteca pentru a permite extragerea portiunilor analitice reprezentative.
    11.2. Marimea portiunii analitice se va determina in functie de metoda de analiza si de eficacitatea amestecarii.
    11.3. Metodele de maruntire si amestecare vor fi inregistrate si nu trebuie sa afecteze reziduurile prezente in proba analitica.
    11.4. Daca este cazul, proba analitica va fi prelucrata in conditii speciale, de exemplu la temperaturi sub 0 grade C, pentru a reduce la minimum efectele adverse.
    11.5. In cazul in care prelucrarea ar afecta reziduurile si daca nu exista proceduri practice alternative, portiunea analitica poate fi constituita din unitati intregi sau segmente indepartate din unitati intregi.
    11.6. Daca portiunea analitica consta in cateva unitati sau segmente, este putin probabil sa fie reprezentativa pentru proba analitica si este necesar sa se analizeze un numar suficient de portiuni similare pentru a putea indica gradul de incertitudine al valorii medii.
    11.7. Daca portiunile analitice urmeaza sa fie depozitate inainte de efectuarea analizei, metoda si perioada de depozitare nu trebuie sa afecteze nivelul de reziduuri prezente.
    11.8. Daca este necesar, trebuie extrase portiuni suplimentare pentru confirmare.

    12. Reprezentarea schematica
    Reprezentarea schematica*5) a procedurilor de prelevare descrise mai sus este prevazuta in anexa la prezentele metode.

    13. Criterii pentru determinarea conformitatii
    13.1. Rezultatele analitice trebuie sa fie obtinute pornind de la una sau mai multe probe de laborator prelevate dintr-un lot si care sunt receptionate intr-o stare corespunzatoare pentru analiza.
    13.2. Rezultatele trebuie sa fie insotite de date acceptabile privind controlul calitatii.
    13.3. Daca un reziduu depaseste nivelul maxim admis, se va confirma identitatea acestuia, iar concentratia sa va fi verificata prin analizarea uneia sau mai multor portiuni analitice suplimentare, prelevate din proba ori din probele de laborator initiale.
    13.4. Nivelurile maxime admise se aplica la proba in vrac.
    13.5. Lotul respecta nivelurile maxime admise de reziduuri numai daca rezultatele analitice nu depasesc valorile stabilite.
    13.6. In cazul in care rezultatele pentru proba in vrac depasesc nivelurile maxime admise, constatarea faptului ca lotul nu respecta nivelurile maxime admise se face tinandu-se seama de rezultatele obtinute, pornind de la una sau mai multe probe de laborator, si de acuratetea si precizia analizei, indicate de datele privind controlul calitatii*6).
------------
    *2) Daca este necesar pot fi adoptate recomandarile ISO pentru prelevarea cerealelor [ISO 950: Cereale - prelevare (boabe)] sau a altor produse transportate in vrac.
    *3) Partea din produs la care se aplica nivelul maxim prevazuta in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005.
    *4) De exemplu, samburii fructelor samburoase nu sunt analizati, dar nivelul de reziduuri se calculeaza presupunand ca acestia sunt inclusi in proba de analizat, dar nu contin reziduuri.
    *5) Reprezentarea schematica este preluata din documentul Comisiei Codex Alimentarius CAC/GL 33-1999, FAO, Roma, ftp://ftp.fao.org/codex/standard/volume2a/en/GL_033e.pdf.
    *6) Proceduri pentru controlul calitatii pentru analiza reziduurilor de pesticide. Documentul SANCO/3103/2000. Amendamentele se gasesc pe site-ul Comisiei Europene.

    Tabelul nr. 1*)

    *) Tabelul nr. 1 este reprodus in facsimil.

    Numarul minim de probe primare care trebuie prelevate dintr-un lot

 ______________________________________________________________________________
|                                    | Numarul minim de probe primare ce       |
|                                    | trebuie prelevat din lot                |
|____________________________________|_________________________________________|
| Produse ambalate sau in vrac, care | 1 (un lot poate fi amestecat prin       |
| pot fi considerate ca fiind bine   | sortare sau prin procesul de fabricatie)|
| amestecate sau omogene             |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
| Produse ambalate sau in vrac, care | Pentru produsele alimentare primare     |
| pot sa nu fie bine amestecate sau  | constituite din unitati mari, numarul   |
| omogene                            | minim de probe primare trebuie sa       |
|                                    | respecte numarul minim de unitati cerute|
|                                    | pentru proba de laborator (a se vedea   |
|                                    | Tabelul nr. 2).                         |
|____________________________________|_________________________________________|
|____________________________________|_________________________________________|
| Greutatea lotului in kg            |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
| < 50                               |                     3                   |
|____________________________________|_________________________________________|
| 50 - 500                           |                     5                   |
|____________________________________|_________________________________________|
| > 500                              |                    10                   |
|____________________________________|_________________________________________|
| sau:                               |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
| Numarul de containere de metal,    |                                         |
| cutii de carton sau alte containere|                                         |
| din lot                            |                                         |
|____________________________________|_________________________________________|
| 1 - 25                             |                     1                   |
|____________________________________|_________________________________________|
| 26 - 100                           |                     5                   |
|____________________________________|_________________________________________|
| > 100                              |                    10                   |
|____________________________________|_________________________________________|

    NOTE:
    a) Tabelul presupune prelevarea probelor in mod aleatoriu.
    b) In cazul in care o singura proba primara este prelevata, probabilitatea de a depista o nonconformitate este aceeasi cu incidenta reziduurilor neconforme.
    c) Pentru probabilitati exacte sau alternative sau pentru o incidenta diferita a nonconformitatii, numarul probelor ce vor fi prelevate poate fi calculat astfel:

                   n
    1 - p = (1 - i)

    unde:
    p reprezinta probabilitatea
    i reprezinta incidenta reziduurilor neconforme din lot (ambele exprimate ca fractii, nu procente)
    n reprezinta numarul de probe

    Tabelul nr. 2 *1)

    *1) Tabelul nr. 2 este reprodus in facsimil.

    Descrierea probelor primare si greutatea minima a probelor de laborator

 ______________________________________________________________________________
|    |Clasificarea produsului   |   Exemple   |Natura probei primare |Greutatea|
|    |                          |             |care trebuie prelevata|minima a |
|    |                          |             |                      |fiecarei |
|    |                          |             |                      |probe de |
|    |                          |             |                      |laborator|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
| Produse alimentare primare                                                   |
|______________________________________________________________________________|
|1.  |Toate fructele proaspete.                                                |
|    |Toate legumele proaspete, inclusiv cartofi si sfecla de zahar, fara      |
|    |plante aromate.                                                          |
|____|_________________________________________________________________________|
|1.1.|Produse proaspete de      |Bace, mazare,|Unitati intregi sau   |  1 kg   |
|    |dimensiuni mici, in       |masline      |produse ambalate,     |         |
|    |general, unitati < 25 g   |             |ori unitati prelevate |         |
|    |                          |             |cu un instrument de   |         |
|    |                          |             |prelevare.            |         |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|1.2.|Produse proaspete de      |Mere,        |Unitati intregi       |1 kg (cel|
|    |dimensiuni medii, in      |portocale    |                      |putin 10 |
|    |general unitati de        |             |                      |unitati) |
|    |25 - 250 g                |             |                      |         |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|1.3.|Produse proaspete de      |Varza,       |Unitati intregi       |2 kg (cel|
|    |dimensiuni mari, in       |castraveti,  |                      |putin 5  |
|    |general > 250 g           |struguri     |                      |unitati) |
|    |                          |(ciorchini)  |                      |         |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|2.  |Leguminoase uscate        |Fasole       |                      |     1 kg|
|    |                          |uscata,      |                      |         |
|    |                          |mazare uscata|                      |         |
|    |__________________________|_____________|______________________|_________|
|    |Cereale boabe             |Orez, grau   |                      |     1 kg|
|    |__________________________|_____________|______________________|_________|
|    |Nuci                      |Cu exceptia  |                      |     1 kg|
|    |                          |nucilor de   |                      |         |
|    |                          |cocos        |                      |         |
|    |                          |_____________|______________________|_________|
|    |                          |Nuci de cocos|                      |5 unitati|
|    |__________________________|_____________|______________________|_________|
|    |Seminte oleaginoase       |Arahide      |                      |   0,5 kg|
|    |__________________________|_____________|______________________|_________|
|    |Seminte pentru bauturi    |Boabe de     |                      |   0,5 kg|
|    |si dulciuri               |cafea        |                      |         |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|3.  |Plante aromate proaspete  |Patrunjel    |Unitati intregi       |   0,5 kg|
|    |                          |_____________|                      |_________|
|    |                          |Altele       |                      |   0,2 kg|
|    |__________________________|_____________|______________________|_________|
|    |(pentru plante aromate uscate, a se vedea Sectiunea 4 din Tabel)         |
|    |_________________________________________________________________________|
|    |Condimente                |Condimente   |Unitati intregi sau   |   0,1 kg|
|    |                          |uscate       |unitati prelevate cu  |         |
|    |                          |             |un instrument de      |         |
|    |                          |             |prelevare             |         |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
| Alimente procesate                                                           |
|______________________________________________________________________________|
|4.  |  Produse alimentare secundare de origine vegetala, fructe, legume,      |
|    |verdeturi uscate, produse cerealiere macinate.                           |
|    |  Produse derivate de origine vegetala, ceai, plante pentru ceai, uleiuri|
|    |vegetale, sucuri si produse diverse, de ex. masline prelucrate si melasa |
|    |de citrice.                                                              |
|    |  Alimente de origine vegetala fabricate (un singur ingredient), cu sau  |
|    |fara agenti de conditionare sau ingrediente secundare ca agenti de       |
|    |aromatizare, condimente si plante aromate, care sunt in mod normal       |
|    |preambalate si gata de consum, gatite sau ca atare.                      |
|    |  Alimente de origine vegetala fabricate (din mai multe ingrediente),    |
|    |inclusiv produse cu ingrediente de origine animala in care predomina     |
|    |ingredientele de origine vegetala, paine si alte produse preparate din   |
|    |cereale.                                                                 |
|____|_________________________________________________________________________|
|4.1.|Produse cu valoare mare pe|             |Pachete sau unitati   | 0,1 kg*)|
|    |unitate                   |             |prelevate cu un       |         |
|    |                          |             |instrument de         |         |
|    |                          |             |prelevare.            |         |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|4.2.|Produse solide cu         |Hamei, ceai, |Unitati ambalate sau  |   0,2 kg|
|    |densitate mica in vrac    |plante pentru|unitati prelevate cu  |         |
|    |                          |ceai         |un instrument de      |         |
|    |                          |             |prelevare             |         |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|4.3.|Alte produse solide       |Paine, faina,|Ambalaje sau alte     |   0,5 kg|
|    |                          |fructe uscate|unitati intregi sau   |         |
|    |                          |             |unitati prelevate cu  |         |
|    |                          |             |un instrument de      |         |
|    |                          |             |prelevare             |         |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|4.4.|Produse lichide           |Uleiuri      |Unitati ambalate sau  |0,5 l sau|
|    |                          |vegetale,    |unitati prelevate cu  |0,5 kg   |
|    |                          |sucuri       |un instrument de      |         |
|    |                          |             |prelevare             |         |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
    * Poate fi prelevata o proba de laborator mai mica dintr-un produs cu valoare exceptional de mare. In acest caz motivul va fi specificat in procesul-verbal de prelevare.

    ANEXA 1*)
    la metode

    *) Anexa este reprodusa in facsimil.

                    REPREZENTAREA SCHEMATICA A PRELEVARII DE PROBE

    Lotul si probele primare
    1, 3, 5, 10 sau 15 probe primare prelevate dintr-un
    numar egal de pozitii alese in mod aleatoriu
    (vezi tabelele nr. 1 si 2)

     ___________________________
    |                _       _  |
    |        _      |_|     |_| |
    |       |_|                 |
    |  _                 _      |
    | |_|       _       |_|     |
    |    _     |_|              |
    |   |_|      _         _    |
    |       _   |_|       |_|   |
    |  _   |_|      _        _  |
    | |_|          |_|      |_| |
    |    _              _       |
    |   |_|            |_|      |_
    |___________________________| |
                                  |
    NOTA:                         |
    probele primare se combina    |      _/ _/ _/ _/ _/ _/ _/
    pentru a forma proba in vrac   ---> |_||_||_||_||_||_||_|
                                         _/ _/ _/ _/ _/ _/ _/
              _____________________    /|_||_||_||_||_||_||_|
             |                           _/ _/ _/ _/ _/ _/ _/
             |                          |_||_||_||_||_||_||_|
             |                          Unitati care compun proba in vrac
             |
             |                        NOTA:
             |                        daca probele de laborator sunt pregatite
             |                        direct din lot, proba in vrac este suma
             |                        probelor de laborator
             v                        _  _  _  _  _  _  _  _  _
 _/ _/ _/ _/ _/      _  _  _  _  _   |_||_||_||_||_||_||_||_||_|       | |
|_||_||_||_||_|     |_||_||_||_||_|  |_||_||_||_||_||_||_||_||_|      /   \
 _/ _/ _/ _/ _/ -->  _  _  _  _  _ ->|_||_||_||_||_||_||_||_||_|     /     \
|_||_||_||_||_| \   |_||_||_||_||_|  |_||_||_||_||_||_||_||_||_|    / _   _ \
                 \  Proba analitica  |_||_||_||_||_||_||_||_||_|   /_|_|_|_|_\
                  | partial pregatita|_||_||_||_||_||_||_||_||_|--/|_| |_| |_|\
                  v                  |_||_||_||_||_||_||_||_||_| /_____________\
                 / / / / /           |_||_||_||_||_||_||_||_||_|
                 / / / / /
Proba de        Parti care nu         Proba analitica           Portiunea de
laborator (una  se analizeaza         pregatita in totalitate   analizat (una
sau mai multe)                                                  sau mai multe)

    ANEXA 2
    - model -

    MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE

                                 PROCES-VERBAL
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide

                Nr. ....... din .........., localitatea .............

    Subsemnatul ....................................., in calitate de inspector fitosanitar din cadrul ........................, atest ca in ziua de .........., ora ........, s-a realizat prelevarea de probe in vederea efectuarii analizelor de laborator, in conformitate cu legislatia in vigoare, dintr-un lot de ........................., in cantitate de ................. .
    Datele de identificare ale lotului:
..............................................................................
..............................................................................
    Cantitatea de probe prelevate a fost de ..................................
    Prelevarea probelor a fost facuta de la agentul economic: persoana juridica/persoana fizica ......................, cu sediul in ..............., inmatriculat la Oficiul registrului comertului ........... sub nr. .........., codul fiscal ............., reprezentat de domnul/doamna ...................., nascut/nascuta la data de ............. in localitatea ......................, judetul/sectorul .........................., domiciliat/domiciliata in localitatea ......................., str. ................. nr. ...., bl. ..., sc. ..., ap. ..., judetul/sectorul ............................., cu resedinta in ........................................, legitimat/legitimata cu actul de identitate ...... seria .... nr. ..............., eliberat de ................ la data de ...................
    Mentiuni:
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................

    Inspector fitosanitar,               Reprezentatul agentului economic,
    ......................               .................................

                                             


SmartCity5

COMENTARII la Ordinul 1256/2005

Momentan nu exista niciun comentariu la Ordinul 1256 din 2005
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Ordin 1256/2005
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu