ORDIN
Nr. 1256 din 28 noiembrie 2005
pentru aprobarea Metodelor de prelevare a probelor de plante si produse
vegetale in vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea
oficiala a nivelului de reziduuri de pesticide
ACT EMIS DE: MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII
RURALE
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL NR. 1103 din 7 decembrie 2005
Avand in vedere prevederile Directivei Comisiei 2002/63/CE din 11 iulie
2002 pentru stabilirea metodelor comunitare de prelevare a probelor pentru
controlul oficial al reziduurilor de pesticide in si pe produse de origine
vegetala si animala si abrogarea Directivei 79/700/CEE,
avand in vedere prevederile art. 10 din Ordonanta de urgenta a Guvernului
nr. 262/2000 privind procedurile de stabilire a nivelurilor maxime de reziduuri
de pesticide in plante si produse vegetale, aprobata cu modificari prin Legea
nr. 306/2001,
vazand Referatul de aprobare nr. 93.376 din 7 noiembrie 2005 al Directiei
fitosanitare si pentru selectie vegetala din cadrul Ministerului Agriculturii,
Padurilor si Dezvoltarii Rurale,
in baza Hotararii Guvernului nr. 155/2005 privind organizarea si
functionarea Ministerului Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, cu
modificarile si completarile ulterioare,
ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale emite urmatorul
ordin:
Art. 1
Se aproba Metodele de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in
vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a
nivelului de reziduuri de pesticide, conform prevederilor art. 9 din Ordonanta
de urgenta a Guvernului nr. 262/2000 privind procedurile de stabilire a
nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale,
aprobata cu modificari prin Legea nr. 306/2001, prevazute in anexa nr. 1.
Art. 2
Metodele prevazute in anexa nr. 1 se aplica prelevarii de probe din plante
si produse vegetale in vederea determinarii nivelurilor de reziduuri de
pesticide prevazute in Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si
dezvoltarii rurale si al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005 privind
stabilirea nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse
vegetale.
Art. 3
Procesul-verbal de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in
vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de
reziduuri de pesticide se intocmeste conform modelului prevazut in anexa nr. 2.
Art. 4
Anexele nr. 1 si 2 fac parte integranta din prezentul ordin.
Art. 5
La data intrarii in vigoare a prezentului ordin se abroga Ordinul
ministrului agriculturii, alimentatiei si padurilor nr. 1.048/2003 pentru
aprobarea metodelor de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in
vederea efectuarii analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a
nivelului de reziduuri de pesticide, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei,
Partea I, nr. 910 din 19 decembrie 2003.
Art. 6
Prezentul ordin se publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Prezentul ordin transpune prevederile referitoare la produsele de origine
vegetala ale Directivei Comisiei 2002/63/CE din 11 iulie 2002 pentru stabilirea
metodelor comunitare de prelevare a probelor pentru controlul oficial al
reziduurilor de pesticide in si pe produse de origine vegetala si animala si
aprobarea Directivei 79/700/CEE, publicata in Jurnalul Oficial al Comunitatilor
Europene (JOCE) nr. L 187 din 16 iulie 2002.
Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale,
Gheorghe Flutur
ANEXA 1
METODE
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii
analizelor de laborator pentru determinarea oficiala a nivelului de reziduuri
de pesticide
CAP. 1
Dispozitii generale
1. Obiectiv
1.1. Probele destinate analizelor de laborator pentru determinarea
nivelului de reziduuri de pesticide in si pe plante si produse vegetale se
preleveaza in conformitate cu metodele descrise mai jos.
1.2. Obiectivul acestor proceduri de prelevare este de a permite obtinerea
unei probe reprezentative dintr-un lot destinat analizei, pentru a verifica
daca sunt respectate nivelurile maxime admise de reziduuri de pesticide
prevazute in Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale
si al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005 privind stabilirea nivelurilor
maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale. In cazul in
care nivelurile maxime de reziduuri nu sunt stabilite prin ordinul mentionat,
se vor lua in considerare alte niveluri, cum ar fi cele stabilite de Comisia
Codex Alimentarius. Metodele si procedurile stabilite le includ pe cele
recomandate de Comisia Codex Alimentarius.
1.3. Probele se preleveaza de catre inspectorii fitosanitari din cadrul
unitatilor fitosanitare judetene, respectiv a municipiului Bucuresti.
2. Principii
Nivelurile maxime de reziduuri de pesticide stabilite in ordinul mentionat
la pct. 1.2 se bazeaza pe datele privind buna practica agricola, iar produsele
agricole neprelucrate, ca si alimentele derivate din acestea, care respecta
nivelurile maxime de reziduuri, trebuie sa fie acceptabile din punct de vedere
toxicologic.
Nivelul maxim de reziduuri pentru un produs de origine vegetala ia in
considerare nivelul maxim care poate fi prezent intr-o proba compozita, care a
fost obtinuta din mai multe unitati din produsul tratat si care trebuie sa
reprezinte nivelul mediu de reziduuri dintr-un lot. Nivelurile maxime admise se
aplica la o proba vrac compusa, obtinuta din una pana la zece probe primare.
3. Definitia termenilor
In sensul prezentei anexe, urmatorii termeni se definesc astfel:
a) portiunea de analizat este o cantitate reprezentativa, de marime
adecvata, din materialul extras din proba de analizat, care permite masurarea
concentratiei reziduurilor. Pentru a extrage portiunea de analizat se poate
utiliza un instrument de prelevare;
b) proba analitica reprezinta materialul pregatit pentru analiza, obtinut
din proba de laborator prin separarea portiunii din produs care trebuie
analizata*1), urmata de amestecare, macinare, tocare fina etc., in vederea
extragerii portiunii de analizat cu o eroare minima de prelevare.
La pregatirea probei analitice se vor lua in considerare prevederile anexei
nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si
al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005, care specifica partea din produs
pentru care se stabilesc niveluri maxime de reziduuri, astfel ca portiunea din
produs care urmeaza sa fie analizata poate include parti care, in mod normal,
nu sunt consumate;
c) proba in vrac/proba reunita reprezinta proba reunita, combinata si bine
omogenizata, obtinuta din probele primare prelevate dintr-un lot.
Probele primare trebuie sa contina suficient material pentru a permite
extragerea tuturor probelor de laborator din proba in vrac.
In cazul in care, in timpul colectarii probei sau a probelor primare, se
pregatesc probe de laborator separate, proba in vrac este suma probelor de
laborator la momentul prelevarii probelor din lot;
d) proba de laborator este proba expediata la laborator sau primita de
laborator si reprezinta o cantitate reprezentativa de material extrasa din
proba in vrac. Proba de laborator poate fi constituita din intreaga proba in
vrac sau o portiune din aceasta. Pentru a obtine probele de laborator unitatile
nu vor fi taiate sau divizate. Se pot pregati probe de laborator duplicat;
e) lotul este o cantitate din produsul alimentar livrat la un moment dat,
despre care inspectorul de prelevare stie sau presupune ca are caracteristici
comune, cum ar fi: origine, producator, varietate, ambalator, tip de ambalaj,
marcare, expeditor etc. Un lot suspect este un lot care, din orice motiv, este
suspectat ca ar contine un nivel excesiv de reziduuri. Un lot nesuspect este un
lot pentru care nu exista nici un motiv de suspiciune ca ar contine un nivel
excesiv de reziduuri. Daca un transport de marfa este constituit din loturi
care pot fi identificate ca provenind, de exemplu, de la diferiti cultivatori,
fiecare lot va fi tratat separat. Un transport de marfa poate fi constituit din
unul sau mai multe loturi. Daca nu se poate stabili cu certitudine marimea sau
marginile/limitele fiecarui lot dintr-un transport mare, atunci fiecare serie
de vagoane, camioane, cale de vapor poate fi considerata un lot separat. Un lot
poate fi amestecat prin procese de fabricare sau de sortare;
f) proba primara/proba increment reprezinta una sau mai multe unitati luate
dintr-un singur loc al lotului. Este de preferat ca locul din care se
preleveaza o proba primara din lot sa fie ales prin sondaj, dar, daca acest
lucru nu este practic posibil, acesta se alege in mod aleatoriu din partile
accesibile ale lotului. Numarul de unitati necesare pentru a constitui o proba
primara depinde de marimea si numarul de probe de laborator cerute. Daca se
preleveaza din lot mai mult de o proba primara, fiecare proba primara trebuie
sa contribuie in aceeasi proportie la proba in vrac. Daca unitatile sunt de
dimensiuni medii sau mari, iar amestecarea probei in vrac nu ar permite
obtinerea de probe de laborator reprezentative sau daca unitatile (de exemplu,
fructe moi) pot fi afectate prin amestecare, acestea pot fi impartite
aleatoriu, in momentul prelevarii probelor primare, in probe de laborator
duplicat. Daca probele primare sunt prelevate la diferite intervale de timp in
timpul incarcarii sau descarcarii unui lot, "pozitia" de prelevare
este de fapt un anumit moment din perioada in care se realizeaza incarcarea sau
descarcarea lotului. Pentru a obtine probe primare unitatile nu vor fi taiate
sau divizate;
g) proba reprezinta una sau mai multe unitati selectate dintr-o populatie
de unitati ori o portiune selectata dintr-o cantitate mai mare de material.
Pentru ca o proba sa fie reprezentativa pentru acel lot sau proba in vrac, se
ia in considerare exclusiv continutul de reziduuri de pesticide pe care il
poate avea aceasta;
h) prelevarea este procedura utilizata pentru a extrage si constitui o
proba;
i) instrumentul de prelevare este:
- un instrument cum ar fi o lingura, un caus, o sonda sau un cutit,
utilizat pentru a preleva o unitate dintr-un material in vrac sau din ambalaje
care sunt prea mari pentru a fi utilizate ca probe primare;
- un instrument ca divizorul de probe, utilizat pentru pregatirea unei
probe de laborator dintr-o proba in vrac sau pentru pregatirea unei portiuni de
analizat dintr-o proba analitica.
Instrumentele specifice de prelevare sunt descrise de standardele
internationale ISO 950: Cereale - prelevare (boabe), ISO 951: Leguminoase
uscate ambalate in pungi - prelevare si ISO 1839: Prelevare - ceai.
Pentru materiale cum ar fi frunze in vrac, poate fi considerata instrument
de prelevare chiar mana inspectorului care preleveaza proba;
j) inspectorul de prelevare este o persoana instruita in procedurile de
prelevare si, daca este necesar, autorizata de catre autoritatile competente
pentru a preleva probe.
Inspectorul de prelevare este responsabil cu toate procedurile care conduc
la si care includ prepararea, ambalarea si expedierea probelor de laborator.
Acesta trebuie sa inteleaga ca este necesar sa respecte intocmai procedurile de
prelevare specificate, sa furnizeze toate informatiile despre probe si sa
colaboreze cu laboratorul care efectueaza analizele;
k) marimea probei reprezinta numarul de unitati sau cantitatea de material
care constituie o proba;
l) unitatea este portiunea cea mai mica dintr-un lot, care trebuie
prelevata pentru a constitui proba primara sau o parte din aceasta.
Unitatile sunt identificate astfel:
1. fructe si legume proaspete. Fiecare fruct sau leguma intreaga ori un
grup din acestea (de exemplu, strugurii) va forma o unitate, exceptand cazurile
in care acestea sunt mici. Unitati de produse mici, ambalate, pot fi
identificate conform lit. b). Daca un instrument de prelevare poate fi utilizat
fara a afecta materialul, acesta poate servi la constituirea de unitati. Fructele
sau legumele proaspete nu vor fi taiate sau divizate pentru a obtine unitati;
2. produse ambalate. Cele mai mici ambalaje individuale vor fi considerate
unitati. Daca cele mai mici ambalaje sunt prea voluminoase, atunci materialul
va fi prelevat ca produse in vrac, conform lit. c). Daca cele mai mici ambalaje
sunt foarte mici, un pachet de ambalaje poate forma o unitate;
3. materialele in vrac si pachetele mari care sunt prea voluminoase pentru
a fi luate ca probe primare. In acest caz unitatile se obtin cu ajutorul unui
instrument de prelevare.
------------
*1) Clasificarea produselor alimentare de origine vegetala si portiunea din
produs pentru care sunt stabilite nivelurile maxime de reziduuri sunt prevazute
in anexa nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii
rurale si al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005 privind stabilirea
nivelurilor maxime de reziduuri de pesticide in plante si produse vegetale,
publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 746 bis din 17 august
2005.
CAP. 2
Proceduri de prelevare*2)
4. Masuri de precautie
4.1. Din fiecare lot care urmeaza sa fie verificat se vor preleva probe
separat.
4.2. In cursul prelevarii si pregatirii probelor de laborator se iau masuri
pentru evitarea oricarei contaminari si deteriorari a acestora, care ar putea
afecta rezultatele analitice.
5. Colectarea probelor primare
5.1. Numarul minim de probe primare care se preleveaza dintr-un lot este
stabilit in tabelul nr. 1.
5.2. Pe cat posibil, fiecare proba primara va fi prelevata dintr-un loc
ales in mod aleatoriu din lot.
5.3. Probele primare trebuie sa contina suficient material pentru a
constitui probele de laborator cerute din lotul respectiv.
5.4. Instrumentele de prelevare necesare pentru cereale, leguminoase uscate
si ceai sunt cele descrise in recomandarile ISO prezentate la pct. 3 lit. i).
6. Pregatirea probei in vrac
6.1. Procedurile pentru pregatirea probei in vrac sunt descrise in tabelul
nr. 2.
6.2. Probele primare trebuie combinate si bine amestecate, daca este
posibil, pentru a forma proba in vrac.
6.3. In cazul in care amestecarea pentru a forma proba in vrac este
nepotrivita sau impracticabila, se poate utiliza urmatoarea procedura alternativa.
Daca prin procesul de amestecare sau subdivizare a probei in vrac unitatile se
pot deteriora si astfel vor fi afectate reziduurile ori daca unitatile mari nu
pot fi amestecate pentru a realiza o distributie uniforma a reziduurilor,
atunci, in momentul prelevarii probelor primare, unitatile trebuie repartizate
aleatoriu in probe de laborator duplicat. In acest caz rezultatul care se va
utiliza va reprezenta media rezultatelor valabile obtinute din probele de
laborator analizate.
7. Pregatirea probei de laborator
7.1. Daca proba in vrac este mai mare decat ar fi necesar pentru o proba de
laborator, aceasta va fi divizata pentru a obtine o portiune reprezentativa.
7.2. Se poate utiliza un instrument de prelevare, impartirea in sferturi sau
alt proces corespunzator de reducere a volumului, insa unitatile de produse
vegetale proaspete nu vor fi taiate sau divizate.
7.3. Daca este necesar, in aceasta etapa se vor preleva probe de laborator
duplicat sau acestea pot fi pregatite prin procedura alternativa descrisa mai
sus.
7.4. Dimensiunile minime ale probelor de laborator sunt prezentate in
tabelul nr. 2.
8. Procesul-verbal de prelevare
8.1. Inspectorul de prelevare trebuie sa inregistreze natura si originea
lotului, detinatorul, furnizorul sau transportatorul acestuia, data si locul
prelevarii si orice alte informatii relevante.
8.2. Se va inregistra orice deviere de la metoda de prelevare recomandata.
8.3. Fiecare proba de laborator va fi insotita de un exemplar semnat al
procesului-verbal de prelevare, un alt exemplar va fi pastrat de inspectorul de
prelevare, iar al treilea exemplar din formular va fi inmanat proprietarului
lotului sau unui reprezentant al acestuia, indiferent daca acesta va primi sau
nu o proba de laborator.
8.4. Daca procesele-verbale de prelevare sunt in format electronic, acestea
vor fi distribuite acelorasi persoane mentionate mai sus si se va mentine o
modalitate similara de inregistrare, verificabila pentru audit.
9. Ambalarea si transmiterea probei de laborator
9.1. Fiecare proba de laborator va fi introdusa intr-un container curat si
inert, care sa ofere o protectie adecvata impotriva contaminarii, deteriorarii
si scurgerilor.
9.2. Containerul trebuie sa fie etichetat si sigilat astfel incat sa nu
poata fi deschis sau sa nu se poata indeparta eticheta fara a se deteriora
sigiliul si va fi insotit de procesul-verbal de prelevare.
9.3. Eticheta aplicata pe container contine urmatoarele date:
a) felul probei;
b) destinatia probei.
9.4. In cazul in care este utilizat un cod de bare, se recomanda furnizarea
si a informatiei alfanumerice.
9.5. Proba trebuie livrata catre laborator cat mai curand posibil. Se va
evita orice deteriorare a probelor in timpul transportului; fructele si
legumele in stare proaspata vor fi pastrate la rece, iar cele congelate trebuie
sa ramana ca atare.
10. Pregatirea probei analitice
10.1. Proba de laborator va primi un cod de identificare unic, care va fi
trecut in fisa probei impreuna cu data receptiei si cu greutatea probei.
10.2. Partea din produs care urmeaza sa fie analizata*3) (proba analitica)
trebuie separata cat mai curand posibil.
10.3. Daca nivelul de reziduuri trebuie calculat astfel incat sa includa
partile care nu sunt analizate*4), se va inregistra greutatea partilor
separate.
11. Pregatirea si depozitarea portiunii analitice
11.1. Daca este cazul, proba analitica se va marunti si se va amesteca
pentru a permite extragerea portiunilor analitice reprezentative.
11.2. Marimea portiunii analitice se va determina in functie de metoda de
analiza si de eficacitatea amestecarii.
11.3. Metodele de maruntire si amestecare vor fi inregistrate si nu trebuie
sa afecteze reziduurile prezente in proba analitica.
11.4. Daca este cazul, proba analitica va fi prelucrata in conditii
speciale, de exemplu la temperaturi sub 0 grade C, pentru a reduce la minimum
efectele adverse.
11.5. In cazul in care prelucrarea ar afecta reziduurile si daca nu exista
proceduri practice alternative, portiunea analitica poate fi constituita din
unitati intregi sau segmente indepartate din unitati intregi.
11.6. Daca portiunea analitica consta in cateva unitati sau segmente, este
putin probabil sa fie reprezentativa pentru proba analitica si este necesar sa
se analizeze un numar suficient de portiuni similare pentru a putea indica
gradul de incertitudine al valorii medii.
11.7. Daca portiunile analitice urmeaza sa fie depozitate inainte de
efectuarea analizei, metoda si perioada de depozitare nu trebuie sa afecteze
nivelul de reziduuri prezente.
11.8. Daca este necesar, trebuie extrase portiuni suplimentare pentru
confirmare.
12. Reprezentarea schematica
Reprezentarea schematica*5) a procedurilor de prelevare descrise mai sus
este prevazuta in anexa la prezentele metode.
13. Criterii pentru determinarea conformitatii
13.1. Rezultatele analitice trebuie sa fie obtinute pornind de la una sau
mai multe probe de laborator prelevate dintr-un lot si care sunt receptionate
intr-o stare corespunzatoare pentru analiza.
13.2. Rezultatele trebuie sa fie insotite de date acceptabile privind
controlul calitatii.
13.3. Daca un reziduu depaseste nivelul maxim admis, se va confirma
identitatea acestuia, iar concentratia sa va fi verificata prin analizarea
uneia sau mai multor portiuni analitice suplimentare, prelevate din proba ori
din probele de laborator initiale.
13.4. Nivelurile maxime admise se aplica la proba in vrac.
13.5. Lotul respecta nivelurile maxime admise de reziduuri numai daca
rezultatele analitice nu depasesc valorile stabilite.
13.6. In cazul in care rezultatele pentru proba in vrac depasesc nivelurile
maxime admise, constatarea faptului ca lotul nu respecta nivelurile maxime admise
se face tinandu-se seama de rezultatele obtinute, pornind de la una sau mai
multe probe de laborator, si de acuratetea si precizia analizei, indicate de
datele privind controlul calitatii*6).
------------
*2) Daca este necesar pot fi adoptate recomandarile ISO pentru prelevarea
cerealelor [ISO 950: Cereale - prelevare (boabe)] sau a altor produse
transportate in vrac.
*3) Partea din produs la care se aplica nivelul maxim prevazuta in anexa
nr. 1 la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale si
al ministrului sanatatii nr. 505/720/2005.
*4) De exemplu, samburii fructelor samburoase nu sunt analizati, dar
nivelul de reziduuri se calculeaza presupunand ca acestia sunt inclusi in proba
de analizat, dar nu contin reziduuri.
*5) Reprezentarea schematica este preluata din documentul Comisiei Codex
Alimentarius CAC/GL 33-1999, FAO, Roma,
ftp://ftp.fao.org/codex/standard/volume2a/en/GL_033e.pdf.
*6) Proceduri pentru controlul calitatii pentru analiza reziduurilor de
pesticide. Documentul SANCO/3103/2000. Amendamentele se gasesc pe site-ul
Comisiei Europene.
Tabelul nr. 1*)
*) Tabelul nr. 1 este reprodus in facsimil.
Numarul minim de probe primare care trebuie prelevate dintr-un lot
______________________________________________________________________________
| | Numarul minim de probe primare ce
|
| | trebuie prelevat din lot
|
|____________________________________|_________________________________________|
| Produse ambalate sau in vrac, care | 1 (un lot poate fi amestecat prin
|
| pot fi considerate ca fiind bine | sortare sau prin procesul de
fabricatie)|
| amestecate sau omogene | |
|____________________________________|_________________________________________|
| Produse ambalate sau in vrac, care | Pentru produsele alimentare primare
|
| pot sa nu fie bine amestecate sau | constituite din unitati mari, numarul
|
| omogene | minim de probe primare trebuie sa
|
| | respecte numarul minim de unitati
cerute|
| | pentru proba de laborator (a se vedea |
| | Tabelul nr. 2).
|
|____________________________________|_________________________________________|
|____________________________________|_________________________________________|
| Greutatea lotului in kg |
|
|____________________________________|_________________________________________|
| < 50 |
3 |
|____________________________________|_________________________________________|
| 50 - 500 | 5
|
|____________________________________|_________________________________________|
| > 500 |
10 |
|____________________________________|_________________________________________|
| sau: |
|
|____________________________________|_________________________________________|
| Numarul de containere de metal, |
|
| cutii de carton sau alte containere|
|
| din lot | |
|____________________________________|_________________________________________|
| 1 - 25 | 1
|
|____________________________________|_________________________________________|
| 26 - 100 | 5
|
|____________________________________|_________________________________________|
| > 100 |
10 |
|____________________________________|_________________________________________|
NOTE:
a) Tabelul presupune prelevarea probelor in mod aleatoriu.
b) In cazul in care o singura proba primara este prelevata, probabilitatea
de a depista o nonconformitate este aceeasi cu incidenta reziduurilor
neconforme.
c) Pentru probabilitati exacte sau alternative sau pentru o incidenta
diferita a nonconformitatii, numarul probelor ce vor fi prelevate poate fi
calculat astfel:
n
1 - p = (1 - i)
unde:
p reprezinta probabilitatea
i reprezinta incidenta reziduurilor neconforme din lot (ambele exprimate ca
fractii, nu procente)
n reprezinta numarul de probe
Tabelul nr. 2 *1)
*1) Tabelul nr. 2 este reprodus in facsimil.
Descrierea probelor primare si greutatea minima a probelor de laborator
______________________________________________________________________________
| |Clasificarea produsului | Exemple |Natura probei primare
|Greutatea|
| | | |care trebuie prelevata|minima a
|
| | | | |fiecarei
|
| | | | |probe de
|
| | | |
|laborator|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
| Produse alimentare primare
|
|______________________________________________________________________________|
|1. |Toate fructele proaspete.
|
| |Toate legumele proaspete, inclusiv cartofi si sfecla de zahar, fara
|
| |plante aromate. |
|____|_________________________________________________________________________|
|1.1.|Produse proaspete de |Bace, mazare,|Unitati intregi sau | 1 kg
|
| |dimensiuni mici, in |masline |produse ambalate, |
|
| |general, unitati < 25 g | |ori unitati prelevate
| |
| | | |cu un instrument de |
|
| | | |prelevare. |
|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|1.2.|Produse proaspete de |Mere, |Unitati intregi |1 kg
(cel|
| |dimensiuni medii, in |portocale | |putin 10
|
| |general unitati de | | |unitati)
|
| |25 - 250 g | | |
|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|1.3.|Produse proaspete de |Varza, |Unitati intregi |2 kg
(cel|
| |dimensiuni mari, in |castraveti, | |putin 5
|
| |general > 250 g |struguri |
|unitati) |
| | |(ciorchini) | |
|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|2. |Leguminoase uscate |Fasole | | 1
kg|
| | |uscata, | |
|
| | |mazare uscata| |
|
|
|__________________________|_____________|______________________|_________|
| |Cereale boabe |Orez, grau | | 1
kg|
|
|__________________________|_____________|______________________|_________|
| |Nuci |Cu exceptia | | 1
kg|
| | |nucilor de | | |
| | |cocos | |
|
| |
|_____________|______________________|_________|
| | |Nuci de cocos| |5
unitati|
| |__________________________|_____________|______________________|_________|
| |Seminte oleaginoase |Arahide | | 0,5
kg|
|
|__________________________|_____________|______________________|_________|
| |Seminte pentru bauturi |Boabe de | | 0,5
kg|
| |si dulciuri |cafea | |
|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|3. |Plante aromate proaspete |Patrunjel |Unitati intregi | 0,5
kg|
| | |_____________|
|_________|
| | |Altele | | 0,2
kg|
| |__________________________|_____________|______________________|_________|
| |(pentru plante aromate uscate, a se vedea Sectiunea 4 din Tabel)
|
|
|_________________________________________________________________________|
| |Condimente |Condimente |Unitati intregi sau | 0,1
kg|
| | |uscate |unitati prelevate cu |
|
| | | |un instrument de |
|
| | | |prelevare | |
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
| Alimente procesate
|
|______________________________________________________________________________|
|4. | Produse alimentare secundare de origine vegetala, fructe, legume,
|
| |verdeturi uscate, produse cerealiere macinate.
|
| | Produse derivate de origine vegetala, ceai, plante pentru ceai,
uleiuri|
| |vegetale, sucuri si produse diverse, de ex. masline prelucrate si melasa
|
| |de citrice.
|
| | Alimente de origine vegetala fabricate (un singur ingredient), cu sau
|
| |fara agenti de conditionare sau ingrediente secundare ca agenti de
|
| |aromatizare, condimente si plante aromate, care sunt in mod normal
|
| |preambalate si gata de consum, gatite sau ca atare.
|
| | Alimente de origine vegetala fabricate (din mai multe ingrediente),
|
| |inclusiv produse cu ingrediente de origine animala in care predomina
|
| |ingredientele de origine vegetala, paine si alte produse preparate din
|
| |cereale. |
|____|_________________________________________________________________________|
|4.1.|Produse cu valoare mare pe| |Pachete sau unitati | 0,1
kg*)|
| |unitate | |prelevate cu un | |
| | | |instrument de |
|
| | | |prelevare. |
|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|4.2.|Produse solide cu |Hamei, ceai, |Unitati ambalate sau | 0,2
kg|
| |densitate mica in vrac |plante pentru|unitati prelevate cu |
|
| | |ceai |un instrument de |
|
| | | |prelevare |
|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|4.3.|Alte produse solide |Paine, faina,|Ambalaje sau alte | 0,5
kg|
| | |fructe uscate|unitati intregi sau |
|
| | | |unitati prelevate cu |
|
| | | |un instrument de |
|
| | | |prelevare |
|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
|4.4.|Produse lichide |Uleiuri |Unitati ambalate sau |0,5 l
sau|
| | |vegetale, |unitati prelevate cu |0,5 kg
|
| | |sucuri |un instrument de |
|
| | | |prelevare |
|
|____|__________________________|_____________|______________________|_________|
* Poate fi prelevata o proba de laborator mai mica dintr-un produs cu
valoare exceptional de mare. In acest caz motivul va fi specificat in
procesul-verbal de prelevare.
ANEXA 1*)
la metode
*) Anexa este reprodusa in facsimil.
REPREZENTAREA SCHEMATICA A PRELEVARII DE PROBE
Lotul si probele primare
1, 3, 5, 10 sau 15 probe primare prelevate dintr-un
numar egal de pozitii alese in mod aleatoriu
(vezi tabelele nr. 1 si 2)
___________________________
| _ _ |
| _ |_| |_| |
| |_| |
| _ _ |
| |_| _ |_| |
| _ |_| |
| |_| _ _ |
| _ |_| |_| |
| _ |_| _ _ |
| |_| |_| |_| |
| _ _ |
| |_| |_| |_
|___________________________| |
|
NOTA: |
probele primare se combina | _/ _/ _/ _/ _/ _/ _/
pentru a forma proba in vrac ---> |_||_||_||_||_||_||_|
_/ _/ _/ _/ _/ _/ _/
_____________________ /|_||_||_||_||_||_||_|
| _/ _/ _/ _/ _/ _/ _/
| |_||_||_||_||_||_||_|
| Unitati care compun proba in vrac
|
| NOTA:
| daca probele de laborator sunt pregatite
| direct din lot, proba in vrac este suma
| probelor de laborator
v _ _ _ _ _ _ _ _ _
_/ _/ _/ _/ _/ _ _ _ _ _ |_||_||_||_||_||_||_||_||_| | |
|_||_||_||_||_| |_||_||_||_||_| |_||_||_||_||_||_||_||_||_| / \
_/ _/ _/ _/ _/ --> _ _ _ _ _ ->|_||_||_||_||_||_||_||_||_| /
\
|_||_||_||_||_| \ |_||_||_||_||_| |_||_||_||_||_||_||_||_||_| / _ _ \
\ Proba analitica |_||_||_||_||_||_||_||_||_| /_|_|_|_|_\
| partial pregatita|_||_||_||_||_||_||_||_||_|--/|_| |_| |_|\
v |_||_||_||_||_||_||_||_||_|
/_____________\
/ / / / / |_||_||_||_||_||_||_||_||_|
/ / / / /
Proba de Parti care nu Proba analitica Portiunea de
laborator (una se analizeaza pregatita in totalitate analizat (una
sau mai multe) sau mai multe)
ANEXA 2
- model -
MINISTERUL AGRICULTURII, PADURILOR SI DEZVOLTARII RURALE
PROCES-VERBAL
de prelevare a probelor de plante si produse vegetale in vederea efectuarii
analizelor de laborator pentru determinarea nivelului de reziduuri de pesticide
Nr. ....... din .........., localitatea .............
Subsemnatul ....................................., in calitate de inspector
fitosanitar din cadrul ........................, atest ca in ziua de
.........., ora ........, s-a realizat prelevarea de probe in vederea
efectuarii analizelor de laborator, in conformitate cu legislatia in vigoare,
dintr-un lot de ........................., in cantitate de ................. .
Datele de identificare ale lotului:
..............................................................................
..............................................................................
Cantitatea de probe prelevate a fost de ..................................
Prelevarea probelor a fost facuta de la agentul economic: persoana
juridica/persoana fizica ......................, cu sediul in ...............,
inmatriculat la Oficiul registrului comertului ........... sub nr. ..........,
codul fiscal ............., reprezentat de domnul/doamna ....................,
nascut/nascuta la data de ............. in localitatea ......................,
judetul/sectorul .........................., domiciliat/domiciliata in
localitatea ......................., str. ................. nr. ...., bl. ...,
sc. ..., ap. ..., judetul/sectorul ............................., cu resedinta
in ........................................, legitimat/legitimata cu actul de
identitate ...... seria .... nr. ..............., eliberat de ................
la data de ...................
Mentiuni:
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
..............................................................................
Inspector fitosanitar, Reprezentatul agentului economic,
...................... .................................