E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

ORDONANTA DE URGENTA Nr

ORDONANTA DE URGENTA   Nr. 20 din 20 februarie 2002

privind modificarea si completarea Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca

ACT EMIS DE: GUVERNUL ROMANIEI

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 151 din 28 februarie 2002


SmartCity3


    In temeiul prevederilor art. 114 alin. (4) din Constitutia Romaniei,

    Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.

    Art. 1
    Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 259 din 30 septembrie 1997, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
    1. Alineatele 1^1 - 1^3 ale articolului 17 vor avea urmatorul cuprins:
    "Cauzele privind conflictele de munca se judeca in prima instanta, cu celeritate, de catre complete formate din doi judecatori, asistati de doi magistrati consultanti.
    Magistratii consultanti participa la deliberari cu vot consultativ. Opiniile separate ale acestora sau, dupa caz, opinia separata se consemneaza in hotarare.
    In cazul in care judecatorii, care intra in compunerea completului, nu ajung la un acord asupra hotararii, procesul se rejudeca in complet de divergenta, prevederile alin. 5 fiind aplicabile."
    2. Dupa Sectiunea a II-a din Capitolul II al Titlului IV se introduce Sectiunea a II^1-a "Magistratii consultanti" cu urmatorul cuprins:

    "SECTIUNEA a II^1-a
    Magistratii consultanti

    Art. 69^1
    Magistratii consultanti sunt numiti pe o perioada de 4 ani de ministrul justitiei, la propunerea Consiliului Economic si Social, dintre persoanele care au studii juridice superioare, o vechime in specialitate de cel putin 2 ani si indeplinesc conditiile prevazute la art. 46 alin. 1 lit. a) - e) si alin. 2.
    Dupa numirea in functie de catre ministrul justitiei, magistratii consultanti se bucura de stabilitate si se supun numai legii.
    Magistratii consultanti depun juramant in conditiile art. 48, care se aplica in mod corespunzator.
    Numarul total al posturilor de magistrati consultanti, precum si repartizarea posturilor pe instante, corespunzator volumului de activitate, se stabilesc de ministrul justitiei prin ordin.
    Conditiile, procedura de selectie si de propunere de catre Consiliul Economic si Social a candidatilor, pentru a fi numiti ca magistrati consultanti de catre ministrul justitiei, se stabilesc prin hotarare a Guvernului, la propunerea Consiliului Economic si Social si a Ministerului Justitiei.
    Atributiile magistratilor consultanti sunt prevazute in Regulamentul de organizare si functionare a instantelor judecatoresti, aprobat prin ordinul ministrului justitiei, cu avizul Consiliului Superior al Magistraturii.
    Art. 69^2
    Magistratii consultanti au drepturile si obligatiile prevazute la art. 99, 101, 102 si la art. 110 - 118, care se aplica in mod corespunzator.
    Tinuta vestimentara a magistratilor consultanti se stabileste prin hotarare a Guvernului.
    Perioada in care magistratii consultanti exercita aceasta functie constituie vechime in munca si vechime in magistratura. Constituie vechime in magistratura si perioada in care magistratii consultanti au functionat ca asistenti judiciari.
    Persoanelor numite ca magistrati consultanti, pe perioada in care isi desfasoara activitatea in aceasta calitate, li se suspenda contractele de munca sau, dupa caz, raporturile de munca, avand posturile rezervate.
    Art. 69^3
    Magistratii consultanti raspund disciplinar in conditiile art. 121 - 123, art. 124 alin. 2 si art. 125, care se aplica in mod corespunzator. Sanctiunile prevazute la art. 123 alin. 1 lit. a) si b) se aplica de presedintele instantei la care functioneaza magistratii consultanti, iar sanctiunile prevazute la art. 123 alin. 1 lit. c) - f) se aplica de ministrul justitiei.
    Impotriva sanctiunilor aplicate potrivit alin. 1 se poate face contestatie, in termen de 30 de zile de la comunicarea sanctiunii, la sectia de contencios administrativ a curtii de apel in circumscriptia careia functioneaza cel sanctionat. Hotararea curtii de apel este definitiva.
    Sanctiunile aplicate magistratilor consultanti vor fi comunicate Consiliului Economic si Social de catre Ministerul Justitiei.
    Art. 69^4
    Magistratii consultanti pot fi detasati o perioada de maximum 6 luni pe an sau delegati maximum doua luni pe an, beneficiind de drepturile prevazute de lege pentru personalul din institutiile publice.
    Art. 69^5
    Magistratii consultanti pot fi eliberati din functie de ministrul justitiei, in conditiile art. 92, care se aplica in mod corespunzator. De asemenea, ei pot fi eliberati din functie ca urmare a reducerii numarului de posturi de magistrati consultanti, in raport cu volumul de activitate.
    Eliberarea din functie a magistratilor consultanti va fi comunicata Consiliului Economic si Social."
    3. Articolul 86 va avea urmatorul cuprins:
    "Art. 86
    Consiliul Superior al Magistraturii este alcatuit din 17 membri alesi, pentru o durata de 4 ani, de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna."
    4. Alineatele 1 - 3 ale articolului 87 vor avea urmatorul cuprins:
    "Art. 87
    In Consiliul Superior al Magistraturii sunt alesi:
    a) 3 judecatori de la Curtea Suprema de Justitie;
    b) 2 procurori de la Parchetul de pe langa Curtea Suprema de Justitie;
    c) 6 judecatori de la curtile de apel;
    d) 3 procurori de la parchetele de pe langa curtile de apel;
    e) 2 judecatori de la tribunale;
    f) 1 procuror de la parchetele de pe langa tribunale.
    Desemnarea candidatilor pentru alegerea ca membri ai Consiliului Superior al Magistraturii se va face in adunarile generale ale judecatorilor sau, dupa caz, ale procurorilor, de la instantele judecatoresti si parchetele prevazute la alin. 1, dintre judecatorii si procurorii care in ultimii 4 ani de activitate au avut numai calificativul <<foarte bine>>.
    Pentru alegerea judecatorilor si procurorilor prevazuti la alin. 1 lit. c) - f) fiecare curte de apel si tribunal, precum si fiecare parchet de pe langa aceste instante vor desemna cate un candidat. Dintre judecatorii si procurorii propusi vor fi desemnati de adunarea generala a presedintilor si vicepresedintilor curtilor de apel si, respectiv, a procurorilor generali si a adjunctilor acestora ai parchetelor de pe langa curtile de apel, 6 judecatori de la curtile de apel si 2 judecatori de la tribunale, precum si 3 procurori de la parchetele de pe langa curtile de apel si un procuror de la parchetele de pe langa tribunale, tinand seama ca acestia sa faca parte din curti de apel si, dupa caz, parchete de pe langa curti de apel diferite. La desemnarea candidatilor se va tine seama de vechimea in functia de judecator, de pregatirea profesionala si de titlul de doctor in drept, de activitatea meritorie desfasurata, de capacitatea de organizare si decizie, de obiectivitatea si tactul in relatiile de serviciu si cu colaboratorii."
    Art. 2
    (1) Magistratii consultanti beneficiaza, in raport cu vechimea in specialitate juridica, de drepturile de salarizare prevazute pentru judecatorii de la judecatorii de Legea nr. 50/1996 privind salarizarea si alte drepturi ale personalului din organele autoritatii judecatoresti, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
    (2) Magistratii consultanti care nu indeplinesc conditia de vechime in specialitate prevazuta la art. 69^1 alin. 1 sunt mentinuti in functie, fiind salarizati cu indemnizatia prevazuta de lege pentru magistratii stagiari, in raport cu vechimea in specialitate juridica pe care o poseda, pana la implinirea vechimii stabilite de lege.
    (3) Indemnizatia prevazuta la alin. (1) si (2) este unica forma de remunerare a magistratilor consultanti.
    Art. 3
    (1) Asistentii judiciari in functie la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta sunt de drept magistrati consultanti.
    (2) Magistratii consultanti vor functiona potrivit dispozitiilor prezentei ordonante de urgenta pana la instituirea tribunalelor muncii, in conditiile legii.
    Art. 4
    Se autorizeaza ordonatorul principal de credite sa modifice anexele nr. 3/16/08 si nr. 3/16/09, aprobate prin Legea bugetului de stat pe anul 2002 nr. 743/2001, cu incadrarea in cheltuielile cu salariile aprobate.
    Art. 5
    Prevederile art. 86 si ale art. 87 alin. 1 - 3 din Legea nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu cele aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se aplica incepand cu alegerea noului Consiliu Superior al Magistraturii.
    Art. 6
    Articolul III din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 179/1999 privind modificarea si completarea Legii nr. 92/1992 pentru organizarea judecatoreasca, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 559 din 17 noiembrie 1999, aprobata cu modificari prin Legea nr. 118/2001, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 162 din 30 martie 2001, precum si orice alte dispozitii contrare se abroga.

                  PRIM-MINISTRU
                  ADRIAN NASTASE

                         Contrasemneaza:
                         p. Ministrul justitiei,
                         Ioan Alexandru,
                         secretar de stat

                         Ministrul muncii si solidaritatii sociale,
                         Marian Sarbu

                         Ministrul finantelor publice,
                         Mihai Nicolae TanasescuSmartCity5

COMENTARII la OUG 20/2002

Momentan nu exista niciun comentariu la OUG 20 din 2002
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    Are 700 de modificari, chiar crezi ca le vei primi?
ANONIM a comentat Ordin 1471 2020
    Aveți nevoie de un împrumut rapid și urgent, cu o rată a dobânzii relativ mică, de până la 3%? Oferim credite de afaceri, credite personale, credite pentru locuințe, credite auto, credite pentru studenți, credite de consolidare a datoriilor e.t.c. indiferent de scorul dvs. de credit. Suntem garantați că oferim servicii financiare numeroșilor noștri clienți din întreaga lume. Cu pachetele noastre flexibile de împrumut, împrumuturile pot fi procesate și transferate împrumutatului în cel mai scurt timp posibil, contactați-ne prin e-mail: (midland.credit2@gmail.com) și asistați la o experiență financiară care schimbă viața.
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    O zi buna Ai nevoie de un împrumut în toate scopurile? Aveți o problemă financiară? Bridge Finance este garantat prin furnizarea de servicii financiare clienților la o rată a dobânzii favorabilă. Împrumuturile noastre sunt simple și rapide. Contactați-ne astăzi pentru a obține împrumutul de care aveți nevoie. Putem egala orice buget cu o rată a dobânzii de 2% față de bugetul dvs. Dacă sunteți interesat, vă rugăm să contactați acum (adrianbay0008@gmail.com)
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu