E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

NORME TEHNICE Nr

NORME TEHNICE  Nr. 9 din 20 aprilie 1994

privind cecul

ACT EMIS DE: BANCA NATIONALA A ROMANIEI


SmartCity3

PUBLICATE IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 119 bis  din 14 iunie 1995

    Art. 1
    In temeiul art. 2 alin. 1 din Legea nr. 33/1991 privind activitatea bancara si in completarea Normelor-cadru nr. 7 din 8 martie 1994 privind comertul facut de societatile bancare si celelalte societati de credit, cu cecuri, pe baza Legii nr. 59/1934 asupra cecului, modificata prin Ordonanta Guvernului nr. 11/1993, aprobata si modificata prin Legea nr. 83/1994, se aproba urmatoarele norme tehnice ale acestui instrument de plata:
    Art. 2
    Cecul este un instrument de plata al carui suport hartie trebuie sa indeplineasca conditiile tehnice stipulate de prezentele norme.
    Art. 3
    Calitatea hartiei pe care se tipareste cecul
    O mostra de hartie supusa la probe este considerata in conformitate cu specificatiile din prezentele norme tehnice atunci cand valorile inregistrate se afla in limitele specificate mai jos:
    3.1. Greutate 95.0 g/mp +/- (5/100), conform ISO*) 536;
    3.2. Grosime: minimum 105 microni, conform ISO 534
                  (maximum nespecificat);
    3.3. Rugozitatea Bendtsen: ambele suprafete: maximum
                               150 ml/min. (minimum nespecificat)
                               Conform ISO 2494;
    3.4. Rezistenta la rupere: longitudinala: minimum 7.9 mN;
                               ISO 2493
                               diagonala: minimum 3.1 mN;
    3.5. Permeabilitatea la aer: minimum 27 s/100 ml conform ISO 3687 maximum 450 ml/min.;
    3.6. Rezistenta interna la rupere: minimum 705 mN in ambele directii conform ISO 1974;
    3.7. Capacitatea de absorbtie a apei: 40 - 60 g/mp;
    3.8. Grad de reflexie: 60% - 70% conform ISO 2470;
    3.9. Opacitatea: minimum 85% conform ISO 2471;
    3.10. Impuritati admise:
    - maximum 250 de puncte pe mp pentru puncte de dimensiuni de maximum 0,1 mm;
    - maximum 25 de puncte pe mp pentru puncte de dimensiuni cuprinse intre 0,1 mm - 0,2 mm;
    3.11. Proprietati de scriere: Hartia folosita trebuie sa faca posibila scrierea cu cerneala sau pasta de pix de culoare albastra sau neagra care nu se sterge.
    3.12. Alte conditii: Hartia trebuie furnizata neteda si fara indoituri; ea nu trebuie sa contina nici un fel de incluziuni si sa aiba o calitate satisfacatoare din punct de vedere al directiei fibrei.
    3.13. Conditii de securitate si prevenirea falsificarii: Pentru a preveni falsificarea cecurilor, societatile bancare au obligatia sa respecte pentru formularele de cecuri necompletate pe care le furnizeaza clientilor lor, in vederea utilizarii de catre acestia, urmatoarele cerinte minime de securitate:
    a) Numar: fiecarui formular de cec trebuie sa i se atribuie o combinatie de serie si numar distincta de catre societatile bancare. Aceasta combinatie trebuie sa fie in conformitate cu reglementarile Bancii Nationale a Romaniei in acest domeniu;
    b) Elemente de desen cu o structura bine definita:
    - filigran incorporat in hartie;
    - retea complexa de linii alcatuind un desen aplicat pe ambele fete ale cecului pe intreaga suprafata sau pe anumite zone (fara a afecta banda alba);
    c) Text sau desene in culori fluorescente. Se folosesc cel putin doua culori care pot fi detectate cu detector cu raze ultraviolete;
    d) Fibre invizibile cu reflexie albastra, verde si rosie (densitate medie de 20 fibre +/- 5/mp);
    e) Tratarea chimica a hartiei si folosirea la imprimare a unor cerneluri sensibile la apa si la agenti chimici, astfel incat acestea sa determine schimbarea culorii cecului atunci cand se incearca alterarea unui inscris de pe cec, in scopul fraudei;
    Pentru asigurarea unui nivel mai mare de securitate a cecurilor, se recomanda societatilor bancare si folosirea urmatoarelor metode:
    f) Element secret de securitate, in functie de optiunea fiecarei societati bancare si cunoscut numai de aceasta;
    g) Microtext;
    h) Incorporarea unui desen care nu poate fi reprodus prin copiere cu copiatoare alb-negru sau color.
    Societatile bancare au obligatia sa aleaga compozitia fibrei, astfel incat sa respecte criteriile enumerate in art. 3.
    Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare vor urmari ca incorporarea elementelor de securitate sa nu ingreuieze citirea informatiilor continute ulterior completarii acestuia.
------------
    *) ISO - International Organization for Standardization.

    Art. 4
    Dimensiunile cecului
    Cecul trebuie sa aiba dimensiunile urmatoare:
    lungime: 180 mm;
    latime: 81 mm.
    Abaterile in plus sau in minus nu pot depasi 1 mm.
    Art. 5
    Marginile de referinta
    Toate dimensiunile orizontale sunt masurate de la marginea din dreapta a fetei (recto) cecului. Toate dimensiunile verticale sunt masurate de la marginea de jos a fetei (recto) cecului cunoscuta sub denumirea de margine inferioara.
    Este obligatorie pastrarea marginilor de referinta astfel incat acestea sa fie utilizate la alinierea documentului in mecanismele automate.
    In cazul in care societatile bancare furnizeaza clientilor lor carnete de cecuri, acestea trebuie sa fie legate la stanga documentului. Numarul de file dintr-un carnet este optional pentru fiecare societate bancara.
    Art. 6
    Carnetele de cecuri si perforatiile
    Perforatiile trebuie sa asigure o detasare precisa a cecurilor din carnet si o pastrare corespunzatoare a acestora. In acest scop se vor utiliza perforatiile cu crapaturi sau taieturi, cu 6 - 9 legaturi la fiecare 25 mm si cu o tesatura de retinere de aproximativ 30 de miimi la 0.75 mm.
    Perforatiile de separare sunt permise numai la marginea din stanga a fetei (recto) cecului. Intre marginea din stanga a instrumentului de plata si linia perforatiilor se va pastra un spatiu de 3 - 5 mm. Carnetul de cecuri nu trebuie sa prezinte cresteri in inaltime in zona de perforatie.
    Cecurile prezentate unei societati bancare nu trebuie sa prezinte taieturi sau alte perforatii, cu exceptia celor de separare, prevazute mai sus.
    Inainte de remiterea cecului catre beneficiar sau catre o unitate bancara, toate urmele de perforatii trebuie sa fie indepartate prin taiere.
    Art. 7
    Atasari de alte acte
    Banca Nationala a Romaniei si societatile bancare nu vor accepta, in operatiunile lor, cecuri la care sunt anexate, prin diverse modalitati, alte acte. Este interzisa indoirea cecurilor.
    Art. 8
    Banda alba
    Fiecare cec are rezervata o banda pe care nu se aplica stampile si nu se inscriu alte informatii in afara caracterelor necesare procesarii automate a acestora, care constituie linia codurilor.
    Dimensiunile benzii albe sunt:
    a) pe verticala, 16 mm de la marginea inferioara;
    b) pe orizontala, pe intreaga lungime a cecului.
    Banda alba este delimitata de restul cecului printr-o linie in partea sa superioara, care coincide cu linia inferioara de delimitare a cecului. Banda alba nu are alte linii de demarcatie.
    Art. 9
    Linia codurilor
    Banca Nationala a Romaniei va emite in timp util norme tehnice si standarde privind linia codurilor.
    Art. 10
    Reguli generale
    Machetele proprii ale formularelor de cec adoptate de fiecare societate bancara trebuie sa fie supuse aprobarii Bancii Nationale a Romaniei.
    Desenarea, aranjarea si tiparirea tuturor elementelor componente ale standardelor de continut ale cecurilor trebuie sa se efectueze orizontal, exceptie facand numai bararea.
    In afara informatiilor descrise mai jos, nici o alta informatie nu este permisa pe fata (recto) sau spatele (verso) cecului.
    Art. 11
    Desenul si redactarea cecului
    Fata (recto) cecului este alcatuita din zone ale caror amplasari, continut si dimensiuni vor fi realizate in conformitate cu regulile enuntate mai jos si cu anexele nr. 1a) si 1b).
    In mod conventional, in aceste anexe, fata (recto) cecului a fost impartita in zone delimitate prin linii groase, in scopul facilitarii prezentarii. Liniile groase care delimiteaza zonele nu fac parte componenta din formularele de cec.
    ZONA 1: alocata pentru elementele de identificare a societatii bancare trase
    - Zona 1 este intotdeauna plasata in partea superioara a cecului si cuprinde:
      - denumirea si/sau sigla societatii bancare trase, tiparite obligatoriu cu caractere ingrosate, de minimum 3 mm inaltime; in partea dreapta adresa sediului societatii bancare trase;
      - seria si numarul cecului, pretiparite in centrul cecului, sub denumirea si/sau sigla societatii bancare trase;
    ZONA 2: alocata pentru date privind continutul propriu-zis al cecului
    - Zona 2 este intotdeauna plasata in coltul din stanga sus al cecului, sub zona 1, si cuprinde urmatoarele inscrisuri si spatii de completat:
      - inscrisul "Platiti in schimbul acestui CEC", sub denumirea si/sau sigla societatii bancare trase, aliniat la stanga; cuvantul "CEC" trebuie tiparit cu majuscule, ingrosat, cu caractere de minimum 2,5 mm.
      - inscrisul "stipulat" urmat de un spatiu marcat prin linie punctata, de minimum 75 mm lungime, necesar completarii mentiunilor facultative ale cecului;
      - spatiu pentru suma exprimata in litere, pozitionat sub inscrisul "stipulat" si delimitat prin doua dreptunghiuri imprimate in contrast slab; latimea dreptunghiurilor este de minimum 4 mm, lungimea este de minimum 80 mm, avand un spatiu de minimum 2,5 mm intre ele; in spatiul dintre cele 2 dreptunghiuri se tipareste inscrisul "(in litere)";
    - inscrisul "lui" urmat de un spatiu marcat prin linie punctata, de minimum 50 mm lungime, necesar completarii numelui sau denumirii beneficiarului platii. Este tiparit sub al doilea dreptunghi alocat completarii cu suma in litere si este urmat de inscrisul "sau la ordinul sau";
    ZONA 3: alocata pentru elementele de identificare a unitatii bancare unde plata trebuie facuta
    - Zona 3 este plasata sub zona 2 si cuprinde urmatoarele inscrisuri pretiparite cu ocazia primirii de catre clientul unitatii bancare a formularelor de cec:
      - spatiu marcat prin chenar cu linie continua, cu latimea de minimum 20 mm si lungimea de minimum 45 mm; in partea superioara se afla inscrisul "Platibil la". Denumirea unitatii bancare trase si adresa acesteia sunt pretiparite in interior, in momentul in care tragatorul primeste carnetul de cecuri de la unitatea bancara al carei client este. In partea inferioara, intre paranteze, se afla inscrisul "(denumirea si adresa unitatii bancare trase)";
    ZONA 4: alocata pentru date privind elementele de identificare a cecului
    - Zona 4 este intotdeauna plasata in coltul din dreapta sus al cecului, sub zona 1, si cuprinde urmatoarele inscrisuri si spatii de completat:
      - inscrisul "emis la" urmat atat de un spatiu marcat prin linie punctata, de minimum 35 mm lungime, necesar completarii localitatii unde a fost emis cecul, cat si de un spatiu marcat special, necesar completarii zilei, lunii si anului emiterii. Sub aceste spatii sunt tiparite, intre paranteze, indicatiile: "(localitatea)" si "(data)";
    ZONA 5: alocata pentru elementele de identificare a sumei
    - Zona 5 este intotdeauna plasata sub zona 4 si cuprinde urmatoarele inscrisuri si spatii de completat:
      - inscrisul "suma de" urmat, pe acelasi rand, de un dreptunghi cu lungimea de minimum 10 mm si latimea de minimum 5 mm destinat inscrierii monedei si de un marcaj special necesar completarii sumei in cifre. Pentru spatiul alocat inscrierii sumei in cifre sunt prevazute separatoare de ordin de marime si separator de cifre zecimale. Suma trebuie aliniata la dreapta, iar spatiile ramase necompletate se completeaza de tragator cu asteriscuri in vederea evitarii fraudelor. Sub aceste spatii sunt tiparite indicatiile: "(moneda)" si respectiv "(in cifre)". Dimensiunile acestor spatii speciale sunt cele cuprinse in anexa nr. 1c).
    ZONA 6: alocata pentru elementele de identificare a tragatorului
    - Zona 6 este intotdeauna plasata sub zona 5 si cuprinde urmatoarele inscrisuri si spatii de completat:
      - doua spatii marcate prin linie punctata de minimum 80 mm lungime, necesare completarii numelui sau denumirii si adresei tragatorului, in dreapta cecului, sub suma in cifre. Numele sau denumirea tragatorului si adresa acestuia sunt pretiparite in momentul in care tragatorul primeste carnetul de cecuri de la unitatea bancara al carei client este;
    - inscrisul "Cod fiscal" este pretiparit sub numele sau denumirea si adresa tragatorului si este urmat de un dreptunghi imprimat intr-un contrast slab, cu lungimea de minimum 30 mm si latimea de minimum 5 mm, necesar completarii codului fiscal al tragatorului;
    - spatiu marcat prin linie continua, de minimum 30 mm lungime, sub care se afla inscrisul "Semnatura tragatorului". In dreapta acestui spatiu se afla inscrisul "L.S.".
    Aceste spatii trebuie sa fie libere de orice tiparituri care ar putea influenta claritatea semnaturii sau a stampilei.
    Deasupra liniei care separa banda alba de restul formularului de cec este tiparit inscrisul "Va rugam ca aceasta portiune sa nu fie scrisa sau stampilata". Acest inscris este incadrat de doua sageti cu varful orientat in jos.
    ZONELE 7 si 8 sunt reprezentate de banda alba.
    Pana in momentul in care completarea liniei codurilor, precum si citirea cu dispozitive de citire automata vor fi posibile, in aceasta banda vor fi tiparite urmatoarele spatii speciale in vederea completarii cu informatii referitoare la:
    a) numarul contului beneficiarului, unitatea societatii bancare unde acesta are deschis contul si codul acesteia; aceste spatii vor fi completate de clientul beneficiar, ultimul posesor al cecului, in cazul in care plata se va primi intr-un cont bancar;
    b) numarul contului tragatorului si codul unitatii bancare trase; aceste date sunt pretiparite in momentul in care tragatorul primeste carnetul de cecuri de la unitatea bancara al carei client este.
    In partea stanga a benzii albe a cecului se gasesc urmatoarele inscrisuri si spatii care vor fi completate de ultimul posesor al cecului:
    - inscrisul "Cont nr." urmat de un spatiu marcat prin linie punctata cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completarii numarului contului bancar al beneficiarului (ultimul posesor) al cecului;
    - inscrisul "Deschis la" urmat de un spatiu marcat prin linie punctata cu o lungime de minimum 30 mm, necesar completarii denumirii unitatii bancare unde ultimul posesor isi are deschis contul;
    - inscrisul "Cod" urmat de un spatiu marcat prin linie punctata, cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completarii codului unitatii bancare unde ultimul posesor isi are deschis contul;
    In partea dreapta a benzii albe a cecului se gasesc urmatoarele inscrisuri pretiparite cu ocazia preluarii de catre tragator a formularelor de cec de la unitatea bancara:
    - inscrisul "Cont nr." urmat de un spatiu marcat prin linie punctata, cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completarii numarului contului tragatorului din care urmeaza sa se faca plata;
    - inscrisul "Cod" urmat de un spatiu marcat prin linie punctata, cu o lungime de minimum 40 mm, necesar completarii codului unitatii bancare unde contul tragatorului este deschis, unitate bancara a carei denumire se gaseste in zona 3;
    Spatele (verso) cecului este alcatuit, in mod obligatoriu, din 2 zone identice ca dimensiuni si continut, precum si de zona alocata benzii albe, ale caror amplasari, continut si dimensiuni vor fi realizate in conformitate cu regulile enuntate mai jos si cu anexa nr. 2.
    ZONELE 1 si 2 ale spatelui (verso) cecului sunt delimitate intre ele de linii continue de 0,5 mm si cuprind urmatoarele inscrisuri si spatii de completat, aliniate la stanga zonelor:
    - inscrisul "GIRANT", tiparit cu majuscule, ingrosat, urmat de un spatiu marcat prin doua linii punctate de minimum 30 mm si respectiv minimum 50 mm lungime, destinat completarii numelui sau denumirii girantului;
    - inscrisul "Girat catre" urmat de un spatiu marcat prin doua linii punctate de minimum 30 mm si respectiv minimum 50 mm lungime, destinat completarii numelui sau denumirii giratarului;
    - inscrisul "Data" urmat de un spatiu marcat prin linie punctata de minimum 30 mm lungime destinat completarii zilei, lunii si anului efectuarii operatiunii de girare;
    - spatiu marcat prin linie continua, de minimum 30 mm lungime, sub care se afla inscrisul "Semnatura girant". In dreapta acestui spatiu se afla inscrisul "L.S.".
    ZONA 3: alocata inscrierii de catre societatea bancara trasa si beneficiarul cecului a informatiilor si datelor privind plata si respectiv incasarea cecului, precum si a modalitatii prin care aceste operatiuni au fost efectuate (incasare in numerar sau in cont).
    ZONA 4: alocata benzii albe, in partea inferioara a cecului, pe toata lungimea cecului, pe o latime de 16 mm de la marginea inferioara.
    Art. 12
    Preimprimarea simbolului banesc
    Cand simbolul banesc nu e pretiparit, atunci trebuie intotdeauna adaugat o data cu suma. Orice societate bancara poate pretipari simbolul monedei in care urmeaza sa se efectueze plata.
    Art. 13
    Cecul certificat
    Cecul certificat respecta toate conditiile cecului obisnuit. Stampila cu inscrisul "CERTIFICAT" se aplica de unitatea societatii bancare trase in spatiul dintre zonele 3 si 6. La aplicarea stampilei se va tine cont ca atat elementele componente ale inscrisului dintre bare cat si stampila sa nu fie afectate.
    Art. 14
    Cecul barat
    Cecul barat respecta toate conditiile cecului obisnuit. Bararea consta in doua linii paralele, imprimate mai ingrosat decat orice alte linii de pe cec, plasate diagonal prin centru si care pot incadra o banda de o culoare distincta sau in contrast slab.
    Bararea nu trebuie sa se extinda in banda alba si nici peste denumirea si/sau sigla si adresa societatii bancare trase sau sa afecteze grav alte inscrisuri. Distanta minima dintre cele doua bare este de 10 mm (anexa nr. 3).
    Art. 15
    Cecul barat special
    Cecul barat special respecta toate conditiile cecului cu barare generala, avand inscrisa intre cele doua linii paralele denumirea societatii bancare care urmeaza sa incaseze plata. Inscrisul "Deschis la" de pe banda alba, mentionat in art. 11, zona 7, nu va fi tiparit in cazul cecului barat special.
    Art. 16
    Cecul circular
    Cecul circular respecta toate conditiile cuprinse in art. 3 - 11 referitoare la cecul obisnuit, din prezentele norme tehnice (anexa nr. 4).
    Zonele cecului circular sunt aceleasi cu ale cecului obisnuit. Fata (recto) cecului circular difera de cecul obisnuit prin:
    a) inscrisul privind promisiunea neconditionata a societatii bancare de a plati la vedere o suma de bani, exprimat prin formula "La vedere ne obligam sa platim, pentru valoarea primita anterior in schimbul acestui CEC CIRCULAR". Cuvintele "CEC CIRCULAR" trebuie tiparite cu majuscule, ingrosat, de minimum 2,5 mm;
    b) amplasarea in partea dreapta a fetei cecului circular, sub spatiul pentru completarea sumei in cifre, a spatiului destinat completarii sumei in litere. Marcajele si dimensiunile sunt cele descrise la art. 11;
    c) spatiu special marcat printr-un dreptunghi tiparit in contrast slab, de minimum 25 mm lungime si minimum 45 mm latime, in a carui parte superioara se afla inscrisul "Platibil la". Denumirile unitatilor bancare platitoare si adresele acestora sunt pretiparite in interior. In partea inferioara, intre paranteze, se afla inscrisul "(denumirile si adresele unitatilor bancare platitoare)";
    d) spatiu marcat special printr-un dreptunghi tiparit in contrast slab, de minimum 30 mm lungime si minimum 25 mm latime, pentru pretiparirea denumirii societatii bancare sau institutiei de credit emitente. Acest spatiu este situat in dreapta spatiului destinat locului platii si se completeaza atunci cand cecul circular se supune prevederilor art. 82 din Legea nr. 59/1934 asupra cecului;
    e) eliminarea inscrisurilor din banda alba (zona 8) privind numarul contului bancar al tragatorului si codul unitatii bancare unde acesta isi are deschis contul.
    Art. 17
    Cecul de calatorie
    Fata (recto) cecului de calatorie cuprinde urmatoarele inscrisuri si spatii de completat (anexa nr. 5):
    - suma in litere - partea superioara a cecului de calatorie, pretiparita;
    - seria si numarul cecului, pretiparite;
    - denumirea si/sau sigla si adresa sediului societatii bancare trase, pretiparite;
    - suma in cifre - pretiparita de 3 ori: in coltul din dreapta sus, in coltul din stanga sus si la alegerea tragatorului;
    - promisiunea neconditionata a tragatorului de a plati exprimata prin inscrisul "TRAGATORUL PLATESTE ACEST CEC DE CALATORIE LUI:", tiparit cu majuscule, urmat de un spatiu marcat prin linie punctata, de minimum 50 mm lungime necesar completarii numelui sau denumirii beneficiarului platii si urmat de inscrisul "SAU LA ORDINUL SAU, SUMA INDICATA, IN CONFORMITATE CU REGULILE ENUNTATE PE VERSO" tiparit cu majuscule;
    - denumirea si/sau sigla tragatorului si titlul de "CEC DE CALATORIE" pozitionate optional;
    - spatii pentru semnaturi:
    - doua spatii pentru semnaturile posesorului, marcate prin doua linii continue de minimum 35 mm si respectiv minimum 50 mm lungime, sub care se afla inscrisurile "Semnatura posesorului" si respectiv "CONTRASEMNATI IN PREZENTA BENEFICIARULUI" pozitionate in partea stanga si respectiv partea dreapta a cecului de calatorie;
    - un spatiu marcat printr-o linie continua de minimum 35 mm lungime sub care se afla inscrisul "Semnatura tragatorului";
    - spatiu marcat special printr-un dreptunghi tiparit in contrast slab de minimum 50 mm lungime si minimum 11 mm latime in a carui parte superioara se afla inscrisul "Platibil la". Denumirea unitatii bancare platitoare si adresa acesteia sunt pretiparite in interior, in momentul in care tragatorul primeste carnetul de cecuri de la unitatea bancara al carei client este. In partea inferioara, intre paranteze, se afla inscrisul "(denumirea si adresa unitatii bancare platitoare)";
    - inscrisul "Emis la" in partea dreapta a cecului de calatorie urmat de un spatiu marcat prin linie continua de minimum 35 mm lungime, necesar completarii locului emiterii si de un alt spatiu marcat special pentru completarea zilei, lunii si anului emiterii; sub aceste spatii se tiparesc inscrisurile "(localitatea)" si respectiv "(data)".
    Spatele (verso) cecului de calatorie (anexa nr. 6) contine:
    - inscrisul "Cand posesorul contrasemneaza cecul de calatorie in prezenta beneficiarului, tragatorul va plati: "urmat de spatiu marcat prin linie continua, de minimum 55 mm lungime, necesar completarii sumei in litere. Sub aceasta linie se afla inscrisul "(suma in litere)".
    Acest inscris este pozitionat pe latura mica a spatelui (verso) cecului de calatorie.
    - inscrisul "Denumirea si/sau sigla tragatorului" in mijlocul spatelui (verso) cecului de calatorie;
    - inscrisul "SUMA" sub care se afla inscrisul "(in cifre)", in partea stanga a cecului. Aceste ultime doua inscrisuri sunt pozitionate optional.
    Cecul de calatorie respecta conditiile prevazute in art. 8 privind banda alba si in art. 11 privind inscrisul "Va rugam ca aceasta portiune sa nu fie scrisa sau stampilata" incadrat de sageti orientate in jos.
    Art. 18
    Dispozitii finale
    Nici un inscris nu se va afla la o distanta mai mica de 3 mm fata de oricare dintre marginile cecurilor.
    Prezentele norme tehnice se publica in Monitorul Oficial al Romaniei si intra in vigoare la data stabilita prin ordin*) al guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei.
------------
    *) Normele tehnice nr. 9/1994 au intrat in vigoare la data de 28 februarie 1995, conform Ordinului guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei nr. 138/1995.

    Nota:
    In Exemplul nr. 1 este prezentat un formular de cec in forma in care este preluat de client de la unitatea bancara unde isi are deschis contul.
    In Exemplul nr. 2 este prezentat un formular de cec completat de catre tragator si remis beneficiarului. Informatiile continute in aceste exemple de cec sunt fictive.

                               Guvernatorul
                        Bancii Nationale a Romaniei,
                              Mugur Isarescu

    ANEXA 1 a)

                                CEC (recto)

ZONA
 1    __________________________________________________________________
   \_| DENUMIREA SI/SAU SIGLA                      Adresa sediului      |
     | SOCIETATII BANCARE TRASE               societatii bancare trase  |
     |                                                                  |
     |                  SERIA SI NUMARUL CECULUI                        |  ZONA
     |__________________________________________________________________|   4
     | Platiti in schimbul  | emis la ................ |_|_|_|_|_|_|_|_||_/
     | acestui CEC          |          (localitatea)        (data)      |
     |                      |___________________________________________|
     | stipulat ........... |          ______   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |_
    _| ___________________  | suma de |______| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_||  \
   / ||___________________| |         (moneda)       (in cifre)         |   ZONA
ZONA | (in litere)          |___________________________________________|     5
 2   | ___________________  |   ......................................  |
     ||___________________| |   ......................................  |
     | lui ....... sau la   |                     ___________________   |_
     | ordinul sau.         |         Cod fiscal |___________________|  |  \
     |______________________|                                           |   ZONA
     | ______     ______    |                                           |     6
     ||   Platibil la   |   |                 _______________           |
    _||                 |   |                    Semnatura              |
   / || (denumirea si   |   |                  tragatorului     L.S.    |
ZONA || adresa unitatii |   |                                           |
 3   || bancare trase)  |   || Va rugam ca aceasta   |                  |
     ||_________________|   || portiune sa nu fie    |                  |
     |                      |v scrisa sau stampilata v                  |
     |______________________|___________________________________________|
     | Cont nr. ..........   |                       | Cont nr. ......  |_
    _| Deschis la ........   |                       | Cod ...........  |  \
   / | Cod ...............   |                       |                  |   ZONA
ZONA |_______________________|_______________________|__________________|     8
 7

    ANEXA 1 b)

                        DIMENSIUNILE ZONELOR CECULUI
 ______________________________________________________________________
 ^           |              ZONA 1: SOCIETATEA BANCARA TRASA           |
 |  _________|_________________________________________________________|
 |  ^        |            ZONA 2:           | ZONA 4: DATA SI LOCUL    |_____
 |  |        |      ORDINUL DE A PLATI      |         EMITERII         |     ^
 81 |        |              SI              |__________________________|__   |
 |  |        |        SUMA IN LITERE        |  ZONA 5: SUMA IN CIFRE   |  ^  |
 |  |        |                              |__________________________|  |  |
 |  70       |                              |                          |  |  |
 |  |  ______|______________________________|                          |  |  |
 |  |  ^     |            ZONA 3:           |      ZONA 6: TRAGATOR    |  |  62
 |  |  |     |         LOCUL PLATII         |                          |  |  |
 |  |  |     |                              |                          |  50 |
 |  |  36  __|______________________________|__________________________|  |  |
 |  |  |  ^  |                  |           |             |            |  |  |
 |  |  |  |  | ZONA 7:          |           |             | ZONA 8:    |  |  |
 |  |  |  16 | CONT BENEFICIAR  |           |             | CONT       |  |  |
 |  |  |  |  | UNITATEA BANCARA |           |             | TRAGATOR   |  |  |
 v__v__v__v__|__________________|___________|_____________|____________|__v__v
             |       50         |           |             |            |
             |<---------------->|           |             |            |
             |             90               |             |            |
             |<---------------------------->|             |            |
             |                 130                        |            |
             |<------------------------------------------>|            |
             |                         180                             |
             |<------------------------------------------------------->|

    ANEXA 1 c)

         10        3.5                                 1  ||
      |<---->|    |<->|                               --->||<---
      |______|    |___|___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___ ___||___ ___ .......
 suma |      |    |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   ||   |   |   ^
  de  |      |    |   |   |   |   |   |   |   |   |   |   ||   |   |   |4.5
      |______|    |__/_\__|___|__/_\__|___|__/_\__|___|___||___|___|...v...
      (moneda)        |           | (in cifre)|           /
                      |           |           |          |
                      |           |           |          v
                      |           |           v      Punct zecimal
                      |           |  Separator ordin de marime
                      |           v
                      |  Separator ordin de marime
                      |
                      v
             Separator ordin de marime

    ANEXA 2

                                CEC (verso)
 ______________________________________________________________________________
 ^           | 1) GIRANT ............  |                                       |
 |           | ......................  |                                       |
 |           | Girant catre .........  |                                       |
 |           | ......................  |                ZONA 3                 |
 |           | Data .................  |                                       |
 81          |                         |                                       |
 |           |       ZONA 1            |                                       |
 |           |                         |                                       |
 |           | ________________        |                                       |
 |           | Semnatura girant   L.S. |                                       |
 |   ________|_________________________|                                       |
 |   ^       |                         |                                       |
 |   |       |         ZONA 2          || Va rugam ca aceasta portiune    |    |
 |   48      |                         |v sa nu fie scrisa sau stampilata v    |
 |   |    ___|_________________________|_______________________________________|
 |   |   ^   |                         :                                       |
 |   |   |   |                         : ZONA 4                     |
 |   |   16  |                         :                                       |
 |   |   |   |                         :                                       |
 v___v___v___|_________________________:_______________________________________|
             |          60             |                                       |
             |<----------------------->|                                       |
             |                              180                                |
             |<--------------------------------------------------------------->|

    ANEXA 3

                               CEC BARAT (recto)
 ______________________________________________________________________________
| DENUMIREA SI/SAU SIGLA SOCIETATII               Adresa sediului societatii   |
|          BANCARE TRASE                                bancare trase          |
|                                                                              |
|                         SERIA SI NUMARUL CECULUI                             |
|                                                                              |
| Platiti in schimbul acestui        emis la ................ |_|_|_|_|_|_|_|_||
| CEC                                         (localitatea)        (data)      |
|                                                                              |
| stipulat ..................                 ______   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|  _________________________         suma de |______| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| |_________________________|                (moneda)       (in cifre)         |
| (in litere)                                                                  |
|  _________________________          .......................................  |
| |_________________________|        /              /........................  |
| lui ....... sau la                /              /                           |
| ordinul sau.                     /              /                            |
|                                 /              /                 _________   |
|  _Platibil__  _Compensabil_    /              /      Cod fiscal |_________|  |
| |    la     ||     la      |  /              /                               |
| |           ||_____________| /              /                                |
| | (adresa,  |               /              /                                 |
| | denumirea |              /              /        _______________           |
| | unitatii  |             /              /            Semnatura              |
| | bancare   |         | Va rugam ca aceasta   |     tragatorului     L.S.    |
| | trase)    |         | portiune sa nu fie    |                              |
| |___________|         v scrisa sau stampilata v                              |
|______________________________________________________________________________|
|  Cont nr. ...........                             Cont nr. ................  |
|  Cod ................                             Cod .....................  |
|______________________________________________________________________________|

    ANEXA 4

                               CEC CIRCULAR (recto)
 ______________________________________________________________________________
| DENUMIREA SI/SAU SIGLA SOCIETATII BANCARE TRASE         Adresa sediului      |
|                                                    societatii bancare trase  |
|          SERIA SI NUMARUL CECULUI                                            |
|                                    emis la ................ |_|_|_|_|_|_|_|_||
| La vedere ne obligam sa platim,             (localitatea)        (data)      |
| pentru valoarea primita anterior,           ______   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
| in schimbul acestui CEC CIRCULAR   suma de |______| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
|                                            (moneda)       (in cifre)         |
| stipulat .......................    ________________________________________ |
|                                    |________________________________________||
| lui ......... sau la ordinul sau   (in litere)                               |
| __Platibil la__  ______________     ________________________________________ |
|| _____________ ||              |   |________________________________________||
|| _____________ ||              |                                             |
|| (denumirile si||              |                                             |
|| adresele      ||              |                                             |
|| unitatilor    ||              |                                             |
|| bancare       ||              |            ___________________________      |
|| platitoare)   ||              |            Semnatura reprezentantului   L.S |
||_______________||______________|            legal al societatii bancare      |
|                    | Va rugam ca aceasta  |  sau societatii de credit        |
|                    | portiune sa nu fie   |          tragatoare              |
|                    | scrisa sau stampilata|                                  |
|                    v                      v                                  |
|______________________________________________________________________________|
| Cont nr. ..........                                                          |
| Deschis la ........                                                          |
| Cod ...............                                                          |
|______________________________________________________________________________|

    ANEXA 5

                            CEC DE CALATORIE (recto)
 ______________________________________________________________________________
|  __________________________________________________________________________  |
| |                         SUMA (in litere)                                 | |
| |__________________________________________________________________________| |
|                                                                              |
|    SUMA      DENUMIREA SI/SAU SIGLA    Adresa sediului societatii    SUMA    |
| (in cifre)  SOCIETATII BANCARE TRASE           bancare trase      (in cifre) |
|                                                                              |
|             SERIA SI NUMARUL CECULUI                                         |
|                                                                              |
|    TRAGATORUL PLATESTE ACEST       Emis la ................ |_|_|_|_|_|_|_|_||
|         CEC DE CALATORIE                    (localitatea)        (data)      |
|                                                                              |
| LUI ....................                                                     |
| SAU LA ORDINUL SAU,                           ___________                    |
| SUMA INDICATA, IN                              Semnatura       ________      |
| CONFORMITATE CU REGULILE     ___________      posesorului    /  SUMA    \    |
| ENUNTATE PE VERSO           /           \                   | (in cifre) |   |
|                            /             \                   \ ________ /    |
| __ Platibil la __         |    CEC DE     |                                  |
|| _______________ |        |   CALATORIE   |                                  |
|| _______________ |        |               |                                  |
|| (denumirea si   |         \             /    ____________                   |
|| adresa unitatii |          \___________/       Semnatura                    |
|| bancare         |                            tragatorului                   |
|| platitoare      |                                                           |
||_________________|                                                           |
|                                                                              |
| _________________                                                            |
|  CONTRASEMNATI                                                               |
|   IN PREZENTA        | Va rugam ca aceasta   |                               |
|  BENEFICIARULUI      | portiune sa nu fie    |                               |
|                      v scrisa sau stampilata v                               |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                              |
|                                                                              |
|_____________________________________________________________________________ |

    ANEXA 6

                          CEC DE CALATORIE (verso)
 ______________________________________________________________________________
|                                                                              |
|                                                     Cand posesorul           |
|    ________             _______________             contrasemneaza cecul de  |
|   /        \          /                 \           calatorie in prezenta    |
|  /   SUMA   \        |       CEC         |          beneficiarului,          |
| | (in cifre) |       |        DE         |          tragatorul va plati:     |
|  \          /        |     CALATORIE     |          ........................ |
|   \________/          \ _______________ /              (suma in litere)      |
|                                                                              |
|                | Va rugam ca aceasta portiune sa |                           |
|                v   nu fie scrisa sau stampilata  v                           |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                              |
|                                                                              |
|______________________________________________________________________________|

    Exemplul Nr. 1

                                    CEC
 ______________________________________________________________________________
|                                                                              |
|            BANCA COMERCIALA BCX               Bucuresti, Strada Doamnei      |
|                020406080                          Nr. 3, Sector 3            |
|                                                                              |
| Platiti in schimbul acestui CEC    emis la ................ |_|_|_|_|_|_|_|_||
|                                             (localitatea)        (data)      |
| stipulat .....................              ______   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|  ____________________________      suma de |______| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
| |____________________________|             (moneda)       (in cifre)         |
| (in litere)                                                                  |
|  ____________________________                          CLIENT BCX            |
| |____________________________|              N     Pitesti, Bd. Carol, Nr. 3  |
| lui ...... sau la ordinul sau.            E                                  |
|                                         M                                    |
| ______ Platibil la ______             I                          __________  |
||                         |          C                Cod fiscal | 12345678 | |
||Sucursala Arges, Pitesti,|        E                             |__________| |
||  Bd. 1 Mai, Nr. 70      |      P                                            |
||                         |    S                      ______________          |
||  (denumirea si adresa   |                             Semnatura      L.S.   |
||unitatii bancare trase)  |                            tragatorului           |
||_________________________|                                                   |
|                           | Va rugam ca aceasta   |                          |
|                           | portiune sa nu fie    |                          |
|                           v scrisa sau stampilata v                          |
|______________________________________________________________________________|
| Cont nr. ............                        Cont nr. ..1.1.1.1.1.1.1.1.1.1. |
| Deschis la ..........                                                        |
| Cod .................                        Cod .............2..2..2..2..2. |
|______________________________________________________________________________|
    FORMULAR DE CEC PRELUAT DE CLIENTUL (CLIENT BCX) DE LA UNITATEA BANCARA
    (BANCA COMERCIALA BCX)

    Exemplul Nr. 2

                                    CEC
 ______________________________________________________________________________
|                                                                              |
|            BANCA COMERCIALA BCX                Bucuresti, Strada Doamnei     |
|                020406080                           Nr. 3, Sector 3           |
|                                                                              |
|                                               Bucuresti                      |
| Platiti in schimbul acestui CEC    emis la ................ |3 0|1|2|1|9|9|4||
|                                             (localitatea)   |_|_|_|_|_|_|_|_||
|           la ordin                                               (data)      |
| stipulat .....................              ______   _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
| ________________________________   suma de | lei  | |*|*|*|*|*|3|7|4|8|0|0|0||
||treizeci si sapte mii patru sute|          |______| |_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_|_||
||________________________________|          (moneda)       (in cifre)         |
| (in litere)                                                                  |
| ________________________________                                             |
||optzeci lei ___________________ |                                            |
||________________________________|           N             CLIENT BCX         |
|           Client BCY                      E                 Pitesti,         |
| lui ..........................          M                Bd. Carol, Nr. 3    |
| .......... sau la ordinul sau.        I                                      |
|                                     C                                        |
| ___ Platibil la ___               E                                          |
||                   |            P                           ____________     |
|| Sucursala Arges,  |          S                            |  12345678  |    |
||    Pitesti,       |                            Cod fiscal |____________|    |
|| Bd. 1 Mai, Nr. 70 |                                                         |
||                   |                        L. Stere        ____             |
||                   |                       ____________   /      \           |
|| (denumirea si     |                       Semnatura     | CLIENT |          |
|| adresa unitatii   |                       tragatorului  |   BCX  |    L.S.  |
|| bancare trase)    |                                      \ ____ /           |
||___________________|                                                         |
|                     | Va rugam ca aceasta   |                                |
|                     | portiune sa nu fie    |                                |
|                     v scrisa sau stampilata v                                |
|______________________________________________________________________________|
|                                                                              |
| Cont nr. ............                         Cont nr. ..1.1.1.1.1.1.1.1.1.1 |
| Deschis la ..........                                                        |
| Cod .................                         Cod .............2..2..2..2..2 |
|______________________________________________________________________________|
    EXEMPLU DE CEC REMIS BENEFICIARULUI (CLIENT BCY) DE CATRE TRAGATOR (CLIENT BCX)



SmartCity5

COMENTARII la Norma 9/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 9 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Norma 9/1994
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu