Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

Norma Nr.1 din 10.02.2011

privind fuziunea fondurilor de pensii facultative
ACT EMIS DE: Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private
ACT PUBLICAT ÎN MONITORUL OFICIAL NR. 151 din 02 martie 2011



SmartCity1


Având în vedere prevederile art. 41 lit. d) din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare,în temeiul dispoziţiilor art. 16, 21, art. 23 lit. f) şi art. 24 lit. a) şi o) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 50/2005 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 313/2005, cu modificările şi completările ulterioare,Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private, denumită în continuare Comisie, emite prezenta normă. Capitolul IDispoziţii generale Articolul 1Prezenta normă reglementează procedura de fuziune a fondurilor de pensii facultative, etapele şi documentele necesare în vederea obţinerii autorizaţiei de fuziune. Articolul 2
(1) Termenii şi expresiile utilizate în prezenta normă au semnificaţiile prevăzute la art. 2 din Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările şi completările ulterioare, denumită în continuare Lege.
(2) De asemenea, termenii de mai jos au următoarele semnificaţii:a)documentul de informare şi consultare a participanţilor - document elaborat de către administratorii de fonduri de pensii facultative implicate în procesul de fuziune prin care se aduc la cunoştinţa participanţilor fondului de pensii care urmează a fi absorbit informaţii cu privire la derularea procesului de fuziune, la modalităţile şi termenele de obţinere a acordului participanţilor cu privire la fuziunea fondurilor de pensii facultative, la prospectul schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbant şi la posibilitatea de transfer la un alt fond de pensii facultative; b)fondul de pensii absorbant - fondul de pensii facultative care preia activele şi pasivele, drepturile şi obligaţiile, precum şi participanţii unui alt fond de pensii facultative prin fuziunea celor două fonduri; c)fondul de pensii absorbit - fondul de pensii facultative ale cărui active şi pasive, drepturi şi obligaţii, precum şi ai cărui participanţi sunt preluaţi prin fuziune de un alt fond de pensii facultative şi care, în urma fuziunii cu fondul de pensii absorbant, îşi încetează existenţa; d)fuziunea fondurilor de pensii facultative - proces prin care se realizează transferul tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi transferul participanţilor, de la un fond de pensii facultative, fond de pensii absorbit, la un alt fond de pensii facultative, fond de pensii absorbant.
Capitolul IIFuziunea fondurilor de pensii facultative Secţiunea 1Condiţii generale Articolul 3Un fond de pensii facultative, fond de pensii absorbant, poate fuziona cu unul sau mai multe fonduri de pensii facultative. Articolul 4
(1) Fuziunea a două sau a mai multor fonduri de pensii facultative se poate realiza la iniţiativa administratorilor acestora sau la iniţiativa a cel puţin 100 de participanţi ai unui fond de pensii facultative, exprimată în scris şi transmisă administratorului.
(2) Fuziunea fondurilor de pensii facultative se realizează numai cu acordul prealabil al majorităţii participanţilor fondului de pensii care urmează a fi absorbit.
(3) În situaţia în care iniţiativa fuziunii fondurilor de pensii facultative aparţine participanţilor acestora, în condiţiile prevăzute la alin. (1), administratorul fondului de pensii facultative are obligaţia de a convoca adunarea generală a acţionarilor în termen de maximum 60 de zile calendaristice de la data primirii solicitării participanţilor.
(4) Hotărârea adunării generale a acţionarilor privind fuziunea fondurilor de pensii facultative este comunicată, în scris, participanţilor care au solicitat fuziunea.
(5) În cazul în care prin hotărârea adunării generale prevăzute la alin. (3) se decide fuziunea cu un alt fond de pensii facultative, aceasta se comunică administratorului fondului de pensii facultative cu care s-a solicitat fuziunea, în scopul convocării adunării generale a acţionarilor acestuia, care se realizează în termen de maximum 60 de zile calendaristice.
Articolul 5
(1) Procesul de autorizare de către Comisie a operaţiunii de fuziune a fondurilor de pensii facultative cuprinde două etape:a)obţinerea deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative, emisă în baza cererii şi a documentelor depuse de către administratorii de fonduri de pensii facultative implicate în procesul de fuziune; b)obţinerea deciziei de autorizare definitivă a fuziunii fondurilor de pensii facultative, emisă în baza cererii şi a documentelor depuse de administratorii de fonduri de pensii facultative implicate în procesul de fuziune, după finalizarea tuturor operaţiunilor premergătoare fuziunii fondurilor de pensii facultative, prevăzute în prezenta normă.
(2) Obţinerea deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative nu garantează şi obţinerea deciziei de autorizare definitivă a fuziunii.
(3) În cazul în care nu se obţine decizia de autorizare definitivă a fuziunii fondurilor de pensii facultative, autorizarea prealabilă a fuziunii îşi pierde valabilitatea.
Secţiunea a 2-aAutorizarea prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative Articolul 6În vederea autorizării prealabile a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorii fondurilor de pensii implicate în procesul de fuziune depun la Comisie o cerere semnată de către aceştia şi însoţită de următoarele documente: a)hotărârea adunării generale a acţionarilor administratorului fondului de pensii absorbant prin care s-a decis fuziunea cu un alt fond de pensii facultative, fond de pensii absorbit; b)hotărârea adunării generale a acţionarilor administratorului fondului de pensii care urmează a fi absorbit prin care s-a decis fuziunea cu un alt fond de pensii facultative, fond de pensii absorbant; c)documentul prin care participanţii fondului de pensii facultative au solicitat fuziunea cu un alt fond de pensii facultative, după caz; d)nota de fundamentare privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, care să cuprindă motivaţia hotărârilor privind fuziunea, impactul acestora asupra participanţilor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, având în vedere obligaţia administratorilor de a urmări şi de a asigura protejarea intereselor participanţilor, întocmită de administratorii fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune; e)documentele care dovedesc validitatea convocării, a întrunirii adunărilor generale ale acţionarilor administratorilor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, precum şi a adoptării hotărârilor în cadrul acestora; f)documentul de informare şi consultare a participanţilor fondului de pensii absorbit, semnat de ambii administratori, întocmit în conformitate cu prevederile art. 11; g)dovada plăţii taxei pentru autorizarea fuziunii fondurilor de pensii facultative, suportată de către administratorul fondului de pensii absorbant. Articolul 7
(1) Comisia analizează cererea de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative şi, în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea dosarului complet al solicitanţilor, procedează la aprobarea sau respingerea cererii, prin decizie scrisă şi motivată.
(2) Orice solicitare a Comisiei privind informaţii şi documente suplimentare sau privind modificarea documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la alin. (1), un nou termen începând să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii, documente ori modificări ale acestora, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data solicitării Comisiei, sub sancţiunea respingerii cererii.
(3) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare, precum şi în cazul lipsei unor documente, se solicită completarea ori înlocuirea acestora, după caz.
(4) În cazul în care se constată că solicitarea nu este în interesul participanţilor sau documentele depuse nu îndeplinesc condiţiile de formă şi de fond prevăzute la art. 6, Comisia respinge prin decizie cererea pentru autorizarea prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative.
(5) Decizia de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative sau decizia de respingere, scrisă şi motivată, se comunică solicitanţilor în termen de maximum 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.
(6) În termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicării acesteia, decizia de respingere poate fi contestată, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind contenciosul administrativ.
Articolul 8
(1) În perioada cuprinsă între data comunicării deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii şi data finalizării transferului tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi a transferului participanţilor de la fondul de pensii care urmează a fi absorbit la fondul de pensii absorbant, administratorul fondului de pensii ce urmează a fi absorbit asigură gestionarea respectivului fond de pensii conform prospectului schemei de pensii facultative.
(2) De la data comunicării deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorului fondului de pensii facultative care urmează a fi absorbit îi este interzisă încheierea de noi acte individuale de aderare la fondul de pensii facultative care urmează a fi absorbit.
Articolul 9În termen de 5 zile calendaristice de la comunicarea de către Comisie a deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorul fondului de pensii facultative care urmează a fi absorbit informează depozitarul activelor fondului de pensii facultative şi auditorul financiar cu privire la obţinerea deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii. Articolul 10
(1) În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la comunicarea de către Comisie a deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative, administratorul fondului de pensii care urmează a fi absorbit procedează la informarea şi consultarea participanţilor fondului de pensii facultative cu privire la intenţia de fuziune.
(2) În vederea informării şi consultării participanţilor la fondul de pensii care urmează a fi absorbit, administratorii de fonduri de pensii facultative implicate în fuziune elaborează şi semnează documentul de informare şi consultare a participanţilor, întocmit în conformitate cu prevederile art. 11.
Articolul 11
(1) Documentul de informare şi consultare a participanţilor fondului de pensii facultative care urmează a fi absorbit conţine datele de identificare şi datele de contact ale administratorului fondului de pensii absorbit, modalitatea şi perioada de desfăşurare a procesului de fuziune a fondurilor de pensii facultative, precum şi elemente esenţiale ale prospectului schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbant referitoare la:a)denumirea fondului de pensii absorbant; b)denumirea şi datele de contact ale administratorului fondului de pensii absorbant; c)gradul de risc al fondului de pensii absorbant; d)politica de investiţii; e)nivelul taxelor şi comisioanelor; f)garanţii oferite, după caz; g)nivelul minim al contribuţiei la fondul de pensii facultative absorbant; h)denumirea depozitarului fondului de pensii absorbant; i)orice alte informaţii ce ar putea influenţa decizia participanţilor fondului de pensii care urmează a fi absorbit; j)menţiunea că prospectul schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbant poate fi accesat pe pagina proprie de internet a administratorului fondului de pensii absorbant.
(2) În documentul de informare şi consultare a participanţilor se menţionează contul IBAN şi banca unde se virează contribuţiile la fondul de pensii facultative absorbant, precum şi menţiunea că, în urma transferului de active, ca efect al fuziunii, participantului i se calculează şi i se alocă un nou număr de unităţi de fond, în funcţie de valoarea unitară a activului net al fondului de pensii absorbant la data efectuării calculului.
(3) În documentul de informare şi consultare a participanţilor se precizează faptul că, în termen de 45 de zile calendaristice de la data publicării documentului, conform prevederilor alin. (8), participanţii care nu sunt de acord cu fuziunea fondurilor de pensii facultative aduc la cunoştinţă, în scris, administratorului acest fapt şi pot solicita transferul la un alt fond de pensii facultative, fără penalităţi de transfer, toate cheltuielile aferente transferului fiind în sarcina administratorului fondului de pensii care urmează a fi absorbit.
(4) În documentul de informare şi consultare a participanţilor se precizează faptul că neexprimarea dezacordului în mod expres de către participant este considerată acord tacit asupra fuziunii fondurilor de pensii facultative.
(5) Prin documentul de informare şi consultare, participanţilor le este adus la cunoştinţă faptul că, în cazul în care nu se obţine acordul majorităţii participanţilor cu privire la fuziunea fondurilor de pensii facultative, solicitările de transfer depuse ca modalitate de exprimare a dezacordului cu privire la fuziune nu produc efecte, iar fuziunea fondurilor de pensii facultative nu are loc.
(6) Participanţilor le este adus la cunoştinţă că, în urma obţinerii deciziei de autorizare definitivă a fuziunii fondurilor şi a deciziei de retragere a autorizaţiei fondului de pensii facultative absorbit, contractul de societate civilă prin care se înfiinţează fondul îşi încetează existenţa.
(7) Documentul de informare şi consultare se transmite participanţilor fondului de pensii facultative absorbit, prin servicii poştale, la ultima adresă de corespondenţă cunoscută a acestora, se publică în cel puţin două cotidiene de circulaţie naţională, pe o perioadă de cel puţin 3 zile consecutive, şi pe pagina proprie de internet a administratorilor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, unde se menţine pe toată perioada de desfăşurare a fuziunii.
(8) Prima publicare a documentului de informare şi consultare a participanţilor în cele două cotidiene de circulaţie naţională, publicarea pe pagina proprie de internet a ambilor administratori şi transmiterea scrisorilor către participanţi se efectuează în aceeaşi zi.
Articolul 12
(1) În termen de maximum 10 zile lucrătoare de la expirarea termenului prevăzut la art. 11 alin. (3), administratorul fondului de pensii care urmează a fi absorbit întocmeşte un raport privind îndeplinirea obligaţiilor de informare şi consultare a participanţilor, raport care menţionează şi numărul participanţilor care şi-au exprimat dezacordul cu privire la fuziunea fondurilor de pensii facultative şi al celor care au depus o cerere de transfer la un alt fond de pensii facultative.
(2) În ziua lucrătoare următoare întocmirii raportului prevăzut la alin. (1), administratorul fondului de pensii absorbit îl transmite Comisiei şi administratorului fondului de pensii absorbant, spre informare, având anexate documentele doveditoare cu privire la informarea şi consultarea participanţilor.
Articolul 13
(1) Dacă în urma întocmirii raportului prevăzut la art. 12 alin. (1) se constată că nu s-a obţinut acordul majorităţii participanţilor cu privire la fuziunea fondului de pensii facultative, administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune transmit Comisiei, în termen de maximum 5 zile calendaristice de la întocmirea raportului prevăzut la art. 12 alin. (1) şi cu cel puţin 3 zile lucrătoare anterioare primei difuzări, anunţul prin care se aduce la cunoştinţa participanţilor faptul că fuziunea fondurilor de pensii facultative nu mai are loc, iar cererile de transfer nu mai sunt procesate.
(2) Anunţul prevăzut la alin. (1) se publică pe paginile proprii de internet ale administratorilor şi în cel puţin două cotidiene de circulaţie naţională, pe o perioadă de două zile consecutive.
Articolul 14
(1) Dacă în urma întocmirii raportului prevăzut la art. 12 alin. (1) se constată că s-a obţinut acordul majorităţii participanţilor cu privire la fuziunea fondului de pensii facultative, transferul participanţilor fondului de pensii care urmează a fi absorbit care nu sunt de acord cu fuziunea fondurilor de pensii facultative şi au depus o cerere de transfer la un alt fond de pensii se realizează cu îndeplinirea procedurilor prevăzute de Norma nr. 14/2006 privind transferul participanţilor între fondurile de pensii facultative, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2006.
(2) Prin excepţie de la prevederile art. 7 alin. (1) din Norma nr. 14/2006 privind transferul participanţilor între fondurile de pensii facultative, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 26/2006, cererile de transfer sunt procesate în termen de 5 zile calendaristice de la data comunicării deciziei de autorizare definitivă a fuziunii.
Articolul 15
(1) Dacă în urma întocmirii raportului prevăzut la art. 12 alin. (1) se constată că s-a obţinut acordul majorităţii participanţilor cu privire la fuziunea fondului de pensii facultative, în ziua lucrătoare următoare transmiterii acestuia către Comisie, administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune încep inventarierea şi verificarea tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi pregătirea transferului participanţilor de la fondul de pensii care urmează a fi absorbit la fondul de pensii absorbant, în vederea fuziunii.
(2) Operaţiunea de inventariere şi verificare prevăzută la alin. (1) se desfăşoară pe o perioadă de maximum 30 de zile lucrătoare.
Secţiunea a 3-aPregătirea transferului Articolul 16
(1) Inventarierea şi verificarea prevăzute la art. 15 alin. (1) se finalizează prin întocmirea unui proces-verbal, semnat de ambii administratori ai fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, ce cuprinde următoarele:a)evidenţe privind documentele care au stat la baza autorizării iniţiale a fondului de pensii facultative care urmează a fi absorbit, modificări ale acestora, precum şi modificări ale prospectului schemei de pensii facultative; b)evidenţa privind numărul de participanţi ai fondului de pensii facultative care urmează a fi absorbit ce vor fi transferaţi la fondul de pensii facultative absorbant, cu specificarea datelor de identificare şi a datelor de contact ale acestora, precum şi a datei de aderare la fondul de pensii facultative; c)evidenţa privind numărul de unităţi de fond alocate fiecărui participant de la momentul iniţial până la data respectivă; d)evidenţa privind existenţa tuturor documentelor ce constituie arhiva fondului de pensii facultative care urmează a fi absorbit, inclusiv a tuturor actelor individuale de aderare ale participanţilor, însoţite de toate anexele aferente; e)evidenţa privind transferurile participanţilor la alte fonduri de pensii facultative; f)evidenţa privind contribuţiile încasate şi convertirea acestora în unităţi de fond, precum şi valoarea unitară a activului net şi data la care s-au făcut convertirile pentru fiecare participant; g)evidenţa privind plata activului net în cazurile speciale prevăzute în normele şi deciziile emise de Comisie în acest sens; h)evidenţa privind comisioanele de administrare încasate de administratorul fondului de pensii care urmează a fi absorbit, precum şi modul de calcul al acestora; i)evidenţa privind calculul valorii activului net, activului total şi al valorii unitare a activului net pe toată perioada desfăşurării activităţii fondului de pensii facultative absorbit; j)evidenţa privind activele şi obligaţiile fondului de pensii facultative absorbit; k)evidenţe privind situaţiile financiare întocmite pentru fondul de pensii facultative ce urmează a fi absorbit; l)evidenţe privind întocmirea şi transmiterea raportărilor, conform prevederilor legale, către Comisie; m)evidenţe privind sesizări, reclamaţii şi plângeri primite, precum şi stadiul soluţionării acestora; n)informaţiile existente în baza de date, în registrul participanţilor, în format electronic; o)situaţia contribuţiilor existente în contul colector al fondului de pensii absorbit şi a demersurilor efectuate în vederea identificării sumelor virate; p)demersurile realizate pentru fuzionarea registrului participanţilor fondului de pensii care urmează a fi absorbit cu registrul participanţilor fondului de pensii absorbant; q)evidenţe privind orice alte documente ce au stat la baza funcţionării fondului de pensii facultative care urmează a fi absorbit, în conformitate cu prevederile legale în vigoare.
(2) Evidenţele menţionate la alin. (1) cuprind:a)tipul/denumirea documentului care urmează a fi transferat; b)starea documentului - integralitate; c)numărul de pagini ale fiecărui document sau tip de document care urmează a fi transferat.
(3) În cazul în care se identifică lipsa unor documente, acest aspect se menţionează în procesul-verbal cu specificarea fiecărui document care lipseşte.
(4) Administratorul fondului de pensii facultative care urmează a fi absorbit este obligat ca în termen de 30 de zile calendaristice de la constatarea lipsei unui document să îl reconstituie. Documentele reconstituite vor purta în mod obligatoriu şi vizibil menţiunea „Reconstituit“.
(5) În cazurile excepţionale în care reconstituirea unui document nu este posibilă, administratorul fondului de pensii care urmează a fi absorbit dă o declaraţie pe propria răspundere cu privire la conţinutul documentului şi motivele întemeiate pentru care acesta nu a putut fi reconstituit.
Articolul 17
(1) Administratorii şi depozitarii activelor fondurilor de pensii implicate în fuziune trebuie să adopte metode de evaluare identice pentru acelaşi tip de instrumente financiare care constituie activele fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune.
(2) Metodele de evaluare trebuie să fie identice cu cele stabilite pentru fondul de pensii absorbant la data transferului de active.
Secţiunea a 4-aAutorizarea definitivă a fuziunii fondurilor de pensii facultative Articolul 18În termen de maximum 10 zile calendaristice de la data încheierii procesului-verbal ce confirmă finalizarea operaţiunii de inventariere şi verificare a tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi a pregătirii transferului participanţilor de la fondul de pensii care urmează a fi absorbit la fondul de pensii absorbant, administratorii de fonduri de pensii implicate în fuziune depun la Comisie o cerere de autorizare definitivă a fuziunii fondurilor de pensii facultative, semnată de către administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune şi însoţită de următoarele documente: a)procesul-verbal prevăzut la art. 16 alin. (1); b)valoarea activului net al fiecăruia dintre cele două fonduri de pensii facultative valabilă la data depunerii cererii; c)valoarea unitară a activului net al fiecăruia dintre cele două fonduri de pensii facultative, valabilă la data depunerii cererii; d)confirmarea depozitarului activelor fondului de pensii facultative care urmează a fi absorbit cu privire la existenţa dematerializată şi evidenţa activelor fondului de pensii facultative păstrate în custodie, nu mai veche de 5 zile faţă de data depunerii cererii de autorizare definitivă a fuziunii fondurilor; e)situaţia activelor şi obligaţiilor fondului de pensii absorbant şi ale fondului de pensii care urmează a fi absorbit la data depunerii cererii; f)procedura de transfer al instrumentelor financiare aflate în custodia depozitarului activelor fondului de pensii care urmează a fi absorbit către depozitarul activelor fondului de pensii absorbant, întocmită de ambii depozitari ai activelor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune; g)declaraţia privind modul de evaluare a activelor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune, cu precizarea situaţiilor în care există diferenţe şi a modului de conciliere a acestora, după caz, în conformitate cu prevederile art. 17, întocmită de administratorii fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune şi certificată de către depozitari; h)orice alte documente solicitate de Comisie sau necesare în vederea autorizării definitive a fuziunii fondurilor de pensii facultative. Articolul 19
(1) Comisia analizează cererea de autorizare definitivă a fuziunii fondurilor de pensii facultative şi, în termen de 30 de zile calendaristice de la înregistrarea dosarului complet al solicitanţilor, procedează la aprobarea sau respingerea cererii, prin decizie scrisă şi motivată.
(2) Orice solicitare a Comisiei privind informaţii şi documente suplimentare sau privind modificarea documentelor prezentate iniţial întrerupe termenul prevăzut la alin. (1), un nou termen începând să curgă de la data depunerii respectivelor informaţii, documente ori modificări ale acestora, depunere care nu poate fi făcută mai târziu de 30 de zile calendaristice de la data solicitării Comisiei, sub sancţiunea respingerii cererii.
(3) În situaţia în care documentele depuse sunt incomplete, ilizibile sau se constată depunerea acestora într-o formă necorespunzătoare, precum şi în cazul lipsei unor documente, se solicită completarea ori înlocuirea acestora, după caz.
(4) În cazul în care constată că solicitarea nu este în interesul participanţilor sau documentele depuse nu îndeplinesc condiţiile de formă şi de fond prevăzute la art. 18, Comisia respinge prin decizie cererea privind autorizarea definitivă a fuziunii fondurilor de pensii facultative.
(5) Decizia de autorizare definitivă a fuziunii fondurilor de pensii facultative sau decizia de respingere, scrisă şi motivată, se comunică solicitanţilor în termen de maximum 5 zile calendaristice de la adoptarea acesteia.
(6) În termen de maximum 30 de zile calendaristice de la data comunicării acesteia, decizia de respingere poate fi contestată, în conformitate cu legislaţia în vigoare privind contenciosul administrativ.
Secţiunea a 5-aTransferul activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi transferul participanţilor de la fondul de pensii ce urmează a fi absorbit la fondul de pensii absorbant Articolul 20
(1) În termen de maximum 5 zile calendaristice de la data comunicării deciziei de autorizare definitivă a fuziunii de către Comisie, administratorul fondului de pensii absorbit procedează la transferul participanţilor care nu sunt de acord cu fuziunea şi au solicitat transferul la un alt fond de pensii facultative, în conformitate cu prevederile art. 14.
(2) În termen de 5 zile calendaristice de la data comunicării deciziei de autorizare definitivă a fuziunii de către Comisie, administratorii şi depozitarii activelor fondului de pensii implicate în fuziune încep operaţiunile de transfer al tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, datelor şi documentelor, precum şi de transfer al participanţilor de la fondul de pensii absorbit către fondul de pensii absorbant.
(3) Administratorii fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune informează în scris Comisia cu privire la data începerii operaţiunilor de transfer prevăzute la alin. (1), în ziua în care începe operaţiunea de transfer.
(4) Documentele cu privire la fondul de pensii absorbit se predau în original către administratorul fondului de pensii absorbant, iar cele în format electronic se predau concomitent, sub semnătură electronică extinsă.
(5) În termen de 5 zile calendaristice de la data comunicării deciziei de autorizare definitivă a fuziunii de către Comisie, administratorul fondului de pensii facultative absorbit depune la Comisie o cerere de retragere a avizului agenţilor de marketing persoane fizice care desfăşoară activitatea de marketing al prospectului schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbit şi de radiere a acestora din Registrul Comisiei, după caz.
(6) Comisia analizează cererea prevăzută la alin. (5) şi, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării acesteia, decide retragerea avizului agenţilor de marketing persoane fizice şi radierea acestora din Registrul Comisiei.
Articolul 21
(1) Operaţiunea de transfer se desfăşoară pe parcursul a 10 zile lucrătoare, în baza documentelor menţionate în procesul-verbal încheiat în conformitate cu prevederile art. 16 alin. (1).
(2) În ultima zi a perioadei de desfăşurare a transferului se efectuează transferul participanţilor şi transferul activelor acestora şi se actualizează baza de date şi registrul participanţilor administratorului fondului de pensii absorbant.
(3) Operaţiunea de transfer se desfăşoară cu asigurarea continuităţii îndeplinirii obligaţiilor administratorilor şi depozitarilor activelor fondurilor de pensii implicate în fuziune.
Articolul 22
(1) În ultima zi a perioadei de desfăşurare a operaţiunilor de transfer, depozitarul fondului de pensii absorbit efectuează următoarele operaţiuni:a)transferă activele fondului de pensii absorbit către depozitarul activelor fondului de pensii absorbant; b)transferă, pe bază de proces-verbal de predare-primire, toate documentele aferente activităţii de depozitare a activelor fondului de pensii absorbit către depozitarul activelor fondului de pensii absorbant.
(2) În cazul în care prin prospectul schemei de pensii facultative a fondului de pensii absorbit se prevăd garanţii, dacă valoarea activului personal al fiecărui participant care este preluat, ca efect al fuziunii, este mai mică decât valoarea garantată, diferenţa este acoperită din provizionul tehnic constituit de către administratorul fondului de pensii absorbit.
(3) Administratorul fondului de pensii absorbant are obligaţia, ulterior efectuării transferului de active, de a corecta eventualele abateri de la gradul de risc declarat în prospectul schemei de pensii facultative şi/sau de la limitele investiţionale, în conformitate cu prevederile art. 11 şi 18 din Norma nr. 4/2009 privind investiţiile fondurilor de pensii facultative şi organizarea activităţii de investire, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 4/2009, precum şi orice alte încălcări ale prevederilor legale în vigoare, apărute ca urmare a transferului de active.
Articolul 23
(1) La data finalizării operaţiunilor de transfer, pentru fiecare dintre participanţii fondului de pensii absorbit se calculează un nou număr de unităţi de fond, luându-se în calcul valoarea unitară a activului net al fondului de pensii absorbant valabilă la data calculului.
(2) În situaţia prevăzută la art. 22 alin. (2), valoarea activului personal net al unui participant preluat ca efect al fuziunii include şi valoarea provizionului tehnic aferent, după caz.
(3) Numărul de unităţi de fond aferent fiecărui participant preluat se calculează după următoarea formulă:Număr de unităţi de fond per participant preluat = Valoarea activului net personal transferat în fondul de pensii absorbit/Valoarea unitară a activului net al fondului de pensii absorbant.
(4) Numărul total de unităţi de fond aferent noului activ al fondului de pensii absorbant, rezultat în urma fuziunii, este cel rezultat din însumarea:a)unităţilor de fond înregistrate la data efectuării transferului de active, pentru fondul de pensii absorbant; b)unităţilor de fond aferente fiecărui participant preluat, calculate în conformitate cu prevederile alin. (3).
Articolul 24
(1) Începând cu ziua finalizării transferului de active prevăzut la art. 21 alin. (2), administratorul fondului de pensii absorbant devine administratorul activelor tuturor participanţilor, investirea activelor fondului, obligaţiile de evidenţă şi raportare, inclusiv raportarea valorii unitare a activului net către Comisie, precum şi orice alte activităţi aferente administrării fondului de pensii facultative fiind realizate fără să fie necesară îndeplinirea altor formalităţi prealabile, administratorul fondului de pensii absorbant având toate drepturile şi obligaţiile prevăzute de Lege.
(2) Începând cu ziua lucrătoare următoare finalizării transferului de active prevăzut la art. 21 alin. (2), administratorul şi depozitarul activelor fondului de pensii absorbit nu mai raportează Comisiei valoarea unitară a activului net pentru fondul de pensii absorbit.
(3) În ziua lucrătoare următoare finalizării transferului, administratorul fondului de pensii absorbant are obligaţia de a informa angajatorii participanţilor preluaţi ca efect al fuziunii cu privire la contul IBAN şi banca unde se virează contribuţiile ulterior fuziunii.
Articolul 25
(1) În termen de 5 zile lucrătoare de la data finalizării transferului prevăzut la art. 21 alin. (1), administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune întocmesc şi semnează un raport detaliat privind modul de desfăşurare a operaţiunii de fuziune şi rezultatele acesteia, care are anexată şi certificarea depozitarilor activelor fondurilor de pensii facultative cu privire la activele transferate şi documentelor aferente.
(2) În ziua lucrătoare următoare întocmirii raportului prevăzut la alin. (1), acesta este transmis spre informare Comisiei, iar administratorii fondurilor de pensii implicate în fuziune au obligaţia de a posta pe paginile proprii de internet un comunicat prin care se precizează faptul că s-au finalizat formalităţile juridice şi financiar-contabile privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, precum şi contul IBAN şi banca unde se virează contribuţiile la fondul de pensii absorbant.
Articolul 26
(1) În termen de maximum 30 de zile calendaristice de la finalizarea operaţiunii de fuziune, administratorul fondului de pensii absorbit întocmeşte şi transmite Comisiei situaţiile financiare ale fondului de pensii facultative, auditate de către auditorul financiar al fondului de pensii pentru perioada de la începutul anului până la data transferului de active.
(2) În termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la finalizarea operaţiunii de fuziune, administratorul fondului de pensii absorbant transmite Comisiei raportul de audit, întocmit de auditorul financiar al fondului de pensii absorbant, privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, care să reflecte modul de finalizare a transferului tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor, precum şi transferul participanţilor de la fondul de pensii absorbit la fondul de pensii absorbant.
Articolul 27În termen de 5 zile calendaristice de la transmiterea raportului prevăzut la art. 26 alin. (1) la Comisie, administratorul fondului de pensii absorbit depune la Comisie următoarele: a)cerere de retragere a autorizaţiei prospectului schemei de pensii facultative a fondului de pensii facultative absorbit; b)cerere de retragere a autorizaţiei de administrare a fondurilor de pensii facultative şi de radiere din Registrul Comisiei, după caz, în baza prevederilor art. 5 din Norma nr. 7/2006 privind încetarea activităţii administratorului, aprobată prin Hotărârea Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private nr. 19/2006; c)cerere de retragere a autorizaţiei fondului de pensii facultative absorbit şi de radiere a acestuia din Registrul Comisiei; d)cerere de retragere a autorizaţiei membrilor consiliului de administraţie, directorilor, membrilor consiliului de supraveghere, membrilor directoratului/conducătorilor, persoanelor care asigură funcţia de control intern şi funcţia de administrare a riscurilor, precum şi a autorizaţiei persoanelor responsabile cu investirea activelor, după caz. Articolul 28
(1) Comisia analizează cererile prevăzute la art. 27 şi, în termen de 30 de zile calendaristice de la data înregistrării acestora, decide, concomitent următoarele:a)retragerea autorizaţiei prospectului schemei de pensii a fondului de pensii facultative absorbit; b)retragerea autorizaţiei fondului de pensii facultative absorbit şi radierea acestuia din Registrul Comisiei; c)retragerea autorizaţiei de administrare a fondurilor de pensii facultative a administratorului fondului de pensii absorbit şi radierea acestuia din Registrul Comisiei, după caz; d)retragerea autorizaţiei membrilor consiliului de administraţie, directorilor, membrilor consiliului de supraveghere, membrilor directoratului/conducătorilor, persoanelor care asigură funcţia de control intern şi funcţia de administrare a riscurilor, precum şi retragerea autorizaţiei persoanelor responsabile cu investirea activelor, după caz.
(2) La data finalizării operaţiunii de fuziune a fondurilor de pensii facultative, toate contractele aferente fondului de pensii absorbit îşi încetează efectele.
(3) De la data emiterii deciziei de retragere a autorizaţiei fondului de pensii facultative absorbit, contractul de societate civilă îşi încetează existenţa.
(4) Orice prevedere a contractelor încheiate în numele fondului de pensii facultative absorbit care restricţionează sau exclude posibilitatea de încetare a contractului în cazul fuziunii este considerată nulă de drept.
Capitolul IIIDispoziţii finale Articolul 29
(1) Participanţii preluaţi ca efect al fuziunii fondurilor de pensii facultative devin parte la contractul de societate civilă şi la prospectul schemei de pensii a fondului de pensii facultative absorbant.
(2) Prospectul schemei de pensii a fondului de pensii facultative absorbant este pus în mod obligatoriu la dispoziţia noilor participanţi ai fondului, rezultaţi ca efect al fuziunii, pe pagina proprie de internet şi la sediul administratorului fondului de pensii absorbant.
Articolul 30Administratorul fondului de pensii absorbant informează în scris, în termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicării de către Comisie a deciziei de autorizare definitivă a fuziunii fondurilor de pensii facultative, participanţii preluaţi de la fondul de pensii absorbit, ca efect al fuziunii, cu privire la denumirea administratorului fondului de pensii absorbant, la denumirea fondului de pensii facultative, la valoarea activului personal, la noul număr de unităţi de fond şi la valoarea unitară a activului net valabile pentru data efectuării calculului, ca efect al fuziunii, prevăzut la art. 23. Articolul 31Orice contribuţie aferentă fondului de pensii absorbit este virată de către participanţi şi/sau angajatori în contul fondului de pensii facultative absorbant. Articolul 32
(1) Constituie contravenţii următoarele fapte:a)încheierea de către administratorul fondului de pensii absorbit, de la data comunicării deciziei de autorizare prealabilă a fuziunii fondurilor de pensii facultative, a unor noi acte individuale de aderare; b)transmiterea unor documente de informare şi consultare a participanţilor care să conţină date false, incomplete sau de natură a induce în eroare participanţii; c)neefectuarea de către administratorul fondului de pensii absorbit a transferului activelor personale ale participanţilor care au solicitat transferul la un alt fond de pensii facultative conform prevederilor art. 14; d)neexecutarea de către administratorul fondului de pensii absorbit a obligaţiei de transfer al tuturor activelor şi pasivelor, drepturilor şi obligaţiilor aferente fondului de pensii absorbit, al datelor şi documentelor, precum şi a obligaţiei de transfer al participanţilor către administratorul fondului de pensii absorbant, în conformitate cu prevederile art. 20 alin. (2); e)neefectuarea sau efectuarea necorespunzătoare de către depozitarul activelor fondului de pensii absorbit a transferului de active către depozitarul activelor fondului de pensii absorbant, în conformitate cu prevederile art. 22; f)neîndeplinirea obligaţiei administratorilor fondurilor de pensii facultative implicate în fuziune de a posta pe paginile proprii de internet comunicatul prin care se precizează faptul că s-au finalizat formalităţile juridice şi financiar-contabile privind fuziunea fondurilor de pensii facultative, precum şi contul IBAN şi banca în care se virează contribuţiile la fondul de pensii absorbant; g)neinformarea de către administratorul fondului de pensii absorbant a participanţilor preluaţi ca efect al procesului de fuziune, în conformitate cu prevederile art. 30; h)neîndeplinirea obligaţiei administratorului fondului de pensii absorbant de a pune la dispoziţia participanţilor preluaţi ca efect al fuziunii prospectul schemei de pensii facultative; i)nerespectarea termenelor impuse de prezenta normă.
(2) Săvârşirea vreuneia dintre faptele prevăzute la alin. (1) se sancţionează în conformitate cu prevederile legislaţiei în vigoare, respectiv art. 38 lit. c), art. 120 alin. (1), art. 121 alin. (2)-(10), art. 122 şi 1221 din Lege.



SmartCity5

COMENTARII la Norma 1/2011

Momentan nu exista niciun comentariu la Norma 1 din 2011
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu