Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 660 din 20 noiembrie 2001

pentru ratificarea Tratatului de prietenie si colaborare dintre Romania si Republica Macedonia, semnat la Bucuresti la 30 aprilie 2001

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN:            MONITORUL OFICIAL  NR. 771 din  4 decembrie 2001


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Tratatul de prietenie si colaborare dintre Romania si Republica Macedonia, semnat la Bucuresti la 30 aprilie 2001.

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 18 septembrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                   PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              VALER DORNEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 29 octombrie 2001, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                       p. PRESEDINTELE SENATUI,
                            DORU IOAN TARACILA

                              TRATAT
de prietenie si colaborare intre Romania si Republica Macedonia

    Romania si Republica Macedonia, denumite in continuare parti contractante,
    pornind de la relatiile traditionale de prietenie, de la nivelul existent al colaborarii dintre popoarele lor, precum si de la convergenta intereselor lor privind pacea si progresul,
    convinse de necesitatea de a aseza relatiile dintre state pe valorile general umane ale libertatii, democratiei, pluralismului, solidaritatii si respectarii drepturilor omului, inclusiv a drepturilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale,
    pornind de la importantele transformari economice si politice din cele doua state si, in general, din Europa,
    reafirmand optiunea lor ireversibila si obiectivul fundamental comun de integrare in structurile europene si euroatlantice,
    reafirmand atasamentul lor fata de obiectivele si principiile Cartei Natiunilor Unite si angajamentele asumate in documentele Consiliului Europei si Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa,
    convinse de necesitatea continuarii eforturilor in scopul accelerarii proceselor democratice si crearii unei noi atmosfere de prietenie si cooperare in Europa si, in acest scop, declarandu-si hotararea de a-si aduce contributia la realizarea acestor obiective,
    decise sa aseze pe o baza solida relatiile de prietenie si cooperare dintre ele,
    au convenit cele ce urmeaza:

    Art. 1
    Partile contractante vor dezvolta relatiile bilaterale pe baza prieteniei, increderii, colaborarii si respectului reciproc, in conformitate cu principiile suveranitatii, integritatii teritoriale, egalitatii in drepturi, solidaritatii si demnitatii umane si ale respectului drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului.
    Art. 2
    Partile contractante vor actiona impreuna pentru transformarea Europei intr-un spatiu al convietuirii pasnice si al colaborarii dintre popoarele europene si, in acest scop, vor conlucra pentru crearea unor mecanisme eficiente de securitate si cooperare pe continent.
    In cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa ele vor sprijini evolutiile politice pasnice, avand ca obiective consolidarea statului de drept si a democratiei, infaptuirea drepturilor si libertatilor fundamentale ale omului, dezvoltarea relatiilor de prietenie dintre popoare, a colaborarii economice, tehnico-stiintifice, culturale si in domeniul protectiei mediului dintre statele europene.
    Art. 3
    Partile contractante reafirma principiul inadmisibilitatii folosirii fortei si a amenintarii cu forta in relatiile internationale si subliniaza necesitatea solutionarii problemelor internationale prin mijloace pasnice.
    Partile contractante vor actiona pentru folosirea mijloacelor de reglementare pasnica a diferendelor prevazute in Carta Natiunilor Unite, precum si a mecanismelor corespunzatoare.
    In contextul european partile contractante isi vor aduce contributia la crearea si functionarea eficienta a unor institutii viitoare si a metodelor general acceptate de prevenire si solutionare pasnica a diferendelor.
    Art. 4
    Partile contractante vor sprijini infaptuirea masurilor de securitate colectiva, adoptate in conformitate cu prevederile cap. VII din Carta Natiunilor Unite.
    Daca una dintre partile contractante va considera ca a aparut o situatie de natura sa aduca atingere intereselor sale vitale de securitate, ea se poate adresa celeilalte parti contractante, astfel incat ele sa procedeze neintarziat la consultari in legatura cu aceasta situatie.
    In cazul in care apare o situatie care, dupa opinia unei parti contractante, ar putea constitui o amenintare sau ar pune in pericol securitatea si pacea internationala, partile contractante se angajeaza sa intre in contact in scopul de a contribui la gasirea unei solutii acceptabile, in conformitate cu principiile Cartei Natiunilor Unite, Actului final de la Helsinki, Cartei de la Paris pentru o noua Europa si ale Cartei securitatii europene.
    Art. 5
    Partile contractante vor coopera la intarirea masurilor de crestere a increderii si securitatii in scopul de a contribui la promovarea increderii si stabilitatii pe continent.
    Partile contractante vor promova cooperarea in domeniul militar, inclusiv contactele si consultarile periodice, la nivelurile convenite, intre organismele lor militare, precum si cooperarea in cadrul Parteneriatului pentru Pace, organizat sub egida Organizatiei Tratatului Atlanticului de Nord, si al altor initiative si structuri regionale de securitate la care participa ambele state.
    Art. 6
    Partile contractante vor coopera si se vor sprijini reciproc in eforturile lor de integrare in Uniunea Europeana si Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord.
    Partile contractante vor conlucra pentru realizarea unor proiecte de cooperare regionala si subregionala si a altor forme si structuri de colaborare care sa favorizeze accelerarea dezvoltarii tarilor participante la acestea, in domeniile de interes comun, ca modalitati complementare ale procesului general de integrare europeana.
    Partile contractante isi vor extinde relatiile si colaborarea in organizatiile internationale, inclusiv in cele regionale si subregionale.
    Art. 7
    Partile contractante au convenit sa dezvolte colaborarea economica, industriala, financiara, tehnico-stiintifica si, in acest scop, sa stimuleze legaturile de afaceri dintre agentii economici din cele doua tari.
    Partile contractante vor sprijini investitiile de capital directe, crearea de societati mixte, inclusiv cu participarea partenerilor din terte tari, armonizarea prevederilor legale in domeniul economic, pregatirea in comun a specialistilor si a managerilor.
    In infaptuirea programelor de reforma economica din cele doua tari partile contractante subliniaza importanta crearii spatiului economic unic la nivelul continentului european, precum si insemnatatea deosebita a organizatiilor economice si financiare internationale pentru dezvoltarea echilibrata a economiei mondiale.
    Art. 8
    Partile contractante vor acorda o importanta deosebita cooperarii in domeniile energiei, transportului si comunicatiilor.
    Partile contractante vor sprijini proiecte de cooperare care urmaresc rezolvarea aspectelor tehnice ale activitatii industriale in aceste domenii.
    Partile contractante vor depune eforturi pentru stabilirea unei cooperari organice in aceste domenii, la nivel european, si vor stimula activitati comune in asemenea proiecte ale institutiilor si agentilor economici din cele doua tari.
    Art. 9
    Partile contractante, insufletite de cooperarea si comunicarea culturala de pana acum dintre popoarele lor si dorind sa contribuie la crearea unui spatiu cultural european, deschis tuturor popoarelor de pe continent, vor favoriza dezvoltarea schimburilor dintre institutii, autoritati locale si cetateni din cele doua tari in domeniile culturii, invatamantului si informatiilor.
    Partile contractante vor sprijini incheierea de acorduri intre universitati si alte institutii de invatamant, institute de cercetare, institutii de cultura si de difuzare a informatiilor.
    Fiecare parte contractanta va facilita posibilitatile de studiere a limbii romane si, respectiv, macedonene in institutiile sale de invatamant, conform legislatiei din tara respectiva.
    Art. 10
    Partile contractante vor facilita dezvoltarea legaturilor si schimburilor dintre partide politice si organizatii neguvernamentale din cele doua tari.
    Art. 11
    Pornind de la caracterul global al problemelor ocrotirii mediului inconjurator, partile contractante se vor stradui sa promoveze colaborarea lor in acest domeniu si, in acest scop, sa incheie un acord bilateral special care sa prevada liniile directoare ale acestei colaborari.
    Art. 12
    Partile contractante se obliga sa aplice cu buna-credinta cele mai inalte standarde internationale referitoare la protectia identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, in conformitate cu prevederile Conventiei-cadru a Consiliului Europei privind minoritatile nationale (1995), ale Documentului Conferintei de la Copenhaga asupra dimensiunii umane a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa (1990), ale Declaratiei Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, etnice, religioase sau lingvistice (1992), precum si cu alte documente relevante adoptate in cadrul organizatiilor mentionate mai sus. Luand in considerare aceste documente, partile contractante reafirma ca apartenenta la o minoritate nationala este o optiune individuala a acestor persoane si ca ele au dreptul sa isi infiinteze institutii culturale si artistice, organizatii si asociatii stiintifice si alte organizatii si asociatii, in vederea exprimarii, pastrarii si dezvoltarii propriei lor identitati.
    Recunoscand ca sistemul pluralist al valorilor culturale este o conditie necesara pentru stabilitate in Europa si in special in Europa de Sud-Est, partile contractante au luat nota, inter alia, de Recomandarea nr. 1.333/1997 a Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei.
    Apartenenta la o minoritate nationala nu dispenseaza persoanele prevazute la alineatul precedent de obligatiile de a fi loiale statului ai carui cetateni sunt si de a respecta legislatia nationala a acestuia in conditii egale cu ceilalti cetateni.
    Partile contractante au convenit sa nu permita ca exercitarea dreptului de asociere al acestor persoane sa fie folosit impotriva intereselor vreuneia dintre ele.
    Art. 13
    Partile contractante vor dezvolta colaborarea in domeniul juridic si consular pentru facilitarea calatoriilor si vizitelor cetatenilor lor si solutionarea problemelor care decurg din acestea.
    Partile contractante vor coopera pentru prevenirea si combaterea crimei organizate, a coruptiei, terorismului, a traficului de fiinte umane, a traficului ilicit de stupefiante, de arme, de munitii, substante explozive, toxice si radioactive, de opere de arta, precum si a contrabandei.
    Art. 14
    Partile contractante au convenit sa aiba consultari reciproce, in mod regulat, la niveluri corespunzatoare, asupra problemelor internationale majore, ale securitatii si cooperarii in Europa, ale dezvoltarii relatiilor bilaterale si asupra oricaror alte probleme de interes reciproc.
    Cele doua parti contractante vor favoriza contactele dintre parlamente, guverne, precum si dintre autoritatile centrale si locale din cele doua tari.
    Art. 15
    Partile contractante vor dezvolta cadrul juridic al relatiilor lor bilaterale, in conformitate cu dezvoltarile care au loc in structurile economice, sociale si juridice din tarile lor, luand in considerare cerintele cooperarii dintre ele si tendintele generale din Europa.
    Art. 16
    Prevederile prezentului tratat nu aduc in nici un fel atingere drepturilor si obligatiilor partilor contractante in cadrul organizatiilor internationale, precum si in relatiile cu terte state si nu sunt indreptate impotriva nici unuia dintre aceste state.
    Art. 17
    Prezentul tratat se incheie pe o durata de 20 de ani.
    Tratatul va fi supus ratificarii, in conformitate cu procedurile legale ale fiecareia dintre partile contractante, si va intra in vigoare in a 30-a zi de la data schimbului instrumentelor de ratificare.
    Validitatea tratatului se va prelungi automat de fiecare data pe noi perioade de 5 ani, daca nici una dintre partile contractante nu va notifica, in scris, celeilalte parti contractante hotararea sa de a-l denunta, cu cel putin un an inaintea expirarii perioadei respective de valabilitate.
    Semnat la Bucuresti la 30 aprilie 2001, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana si macedoneana, ambele texte avand aceeasi valoare.

                              Pentru Romania,
                               Ion Iliescu,
                                presedinte

                       Pentru Republica Macedonia,
                             Boris Trajkovski,
                                presedinte



SmartCity5

COMENTARII la Legea 660/2001

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 660 din 2001
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    HIRE A GENUINE HACKER TO RECOVER YOUR LOST FUNDS Hello everyone, The Cryptocurrency world is very volatile and a lot of individuals have lost their crypto assets to online scams . I was also a victim. Last October I was contacted by a broker who convinced me to invest in Crypto. I made an initial investment of € 875,000. I followed their instructions. For TWO months now I have been trying to contact them all day, but I got no response. God is so kind. I followed a broadcast that teaches on how these recovery experts called THE HACK ANGELS RECOVERY EXPERT. Help individuals recover their lost funds back. I contacted the email provided for consultation, to help me recover my funds. I contacted them. These cryptocurrency recovery experts saved my life by helping me recover all my losses in just nine hours. I provided necessary requirements and relative information to complete the successful recovery of my crypto funds. I was filled with joy asI got my everything back. I really can't tell how happy I am. I said I will not hold this to myself but share it to the public so that all scammed victims can get their funds back, you can contact them today through their hotline at: WhatsApp +1(520)200-2320) (support@thehackangels.com). (www.thehackangels.com) If you're in London, you can even visit them in person at their office located at 45-46 Red Lion Street, London WC1R 4PF, UK. They’re super helpful and really know their stuff! Don’t hesitate to reach out if you need help.
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Obțineți creditul în 24 de ore În calitate de client al LOPEZ GROUP FINANZAS, vă recomand pentru toate nevoile dumneavoastră de finanțare la cota de 2%. Pentru cei dintre voi care au nevoie de un împrumut, nu ezitați să o contactați ca mine și veți fi mulțumiți: lopezfinanzas95@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu