Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 6 din 10 iulie 1970

cu privire la organizarea si functionarea cooperatiei de consum

ACT EMIS DE: MAREA ADUNARE NATIONALA

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 80 din 10 iulie 1970


SmartCity3


    CAP. 1

    Art. 1
    Cooperativele de consum sunt organizatii socialiste obstesti cu caracter economic, constituite teritorial prin asocierea, din initiativa proprie, a locuitorilor in scopul de a satisface unele nevoi materiale si culturale, prin mijloace si actiuni comune.
    Prin activitatea lor, cooperativele de consum contribuie la largirea si perfectionarea continua a bazei tehnico-materiale a tarii, la faurirea societatii socialiste multilateral dezvoltate in R.S.R.
    Art. 2
    Cooperativele de consum desfasoara activitati economice ce au ca obiectiv inlesnirea  schimbului de marfuri intre sat si oras, producerea unor bunuri de consum si satisfacerea unor cereri de servicii pentru populatie, putand organiza:
    a) contractari, achizitii si valorificari de produse agricole si de alte bunuri pentru aprovizionarea populatiei, a industriei cu materii prime si pentru export;
    b) desfaceri de marfuri si activitati de alimentatie publica;
    c) prestarea de servicii;
    d) productia de bunuri de consum, indeosebi prin valorificarea resurselor locale de materii si materiale, in vederea completarii fondului de marfa, precum si productia de paine si alte produse de panificatie.
    Art. 3
    Cooperatia de consum se incadreaza in sistemul economiei socialiste, iar activitatea sa se desfasoara in conformitate cu normele legale de planificare si conducere a economiei nationale, fiind luata in calcul la elaborarea planului de stat.
    Activitatea organizatiilor cooperatiei de consum  se  desfasoara  pe baza programelor aprobate de organele lor statutare, corelate cu planurile de dezvoltare continua a economiei nationale.
    Art. 4
    Organizatiile  cooperatiei  de consum  initiaza si desfasoara activitati culturale-educative si recreative in randul membrilor lor, colaborand in acest scop si cu alte organizatii obstesti.

    CAP. 2

    Art. 5
    Cooperativele de consum se infiinteaza, se organizeaza si isi desfasoara activitatea, se reorganizeaza si se dizolva conform legii si statutului aprobat de Congresul cooperatiei de consum.
    Cooperativele de consum sunt conduse  de  adunarea generala si de organe colective alese potrivit prevederilor statutare.
    Art. 6
    Cooperativele de consum se pot asocia in uniuni teritoriale de cooperative, iar uniunile de cooperative se pot asocia in uniune centrala.
    Uniunile cooperativelor de consum indruma, controleaza si coordoneaza intreaga activitate a organizatiilor asociate, potrivit prevederilor statutare.
    Cooperativele de consum pot fi reprezentate de uniunile la care sunt asociate si de uniunea centrala in fata organelor puterii si administratiei de stat, a organelor judecatoresti si arbitrale, a organelor procuraturii, precum si in fata organizatiilor obstesti.
    Art. 7
    Uniunile teritoriale ale cooperativelor de consum si Uniunea centrala a acestora se infiinteaza, se organizeaza, isi desfasoara activitatea, se reorganizeaza si se dizolva potrivit legii si statutului lor, aprobat de Congresul cooperatiei de consum.
    Uniunile teritoriale ale cooperativelor sunt conduse de conferinta delegatilor  cooperativelor  asociate, iar Uniunea  centrala de catre Congresul cooperatiei de consum. Uniunile au organe colective de conducere alese potrivit prevederilor statutare.
    Art. 8
    Cooperativele de consum si uniunile teritoriale ale acestora dobandesc personalitate  juridica  in urma recunoasterii legalitatii de constituire a lor de catre organizatia cooperatista superioara, prin inregistrare potrivit legii.
    Uniunea  centrala a cooperativelor de consum dobandeste personalitate juridica  in temeiul prezentei legi, prin aprobarea statutului de catre Congresul cooperatiei de consum.
    Art. 9
    In vederea  realizarii activitatilor economice prevazute la art. 2 al prezentei legi, uniunea centrala, uniunile teritoriale de cooperative si cooperativele  pot infiinta intreprinderi. Uniunea centrala poate infiinta si unitati economice cu statut de centrala. Conditiile de infiintare, organizare, functionare, reorganizare si dizolvare a intreprinderilor cooperatiei de consum, inclusiv unitatile economice cu  statut de  centrala, se stabilesc potrivit legii de catre  Uniunea centrala a cooperativelor de consum. Recunoasterea acestora se face  dupa caz de catre organul uniunii teritoriale sau al Uniunii centrale, potrivit legii si prevederilor statutare; ele dobandesc personalitate juridica prin inregistrare, conform legii.
    Art. 10
    Uniunea centrala a cooperativelor de consum poate emite norme obligatorii pentru toate organizatiile cooperatiei de consum cu privire la:
    a) planificarea activitatii economice;
    b) constituirea si utilizarea fondurilor proprii;
    c) planificarea, finantarea si executarea investitiilor, elaborarea si aprobarea documentatiilor tehnice, inclusiv a celor privind reparatiile capitale;
    d) organizarea conducerii intregii activitati economice;
    e) retribuirea muncii, cointeresarea materiala si intarirea disciplinei muncii angajatilor;
    f) organizarea rezolvarii litigiilor dintre organizatiile si intreprinderile cooperatiei de consum;
    g) exercitarea competentelor in materie de stabilire de preturi si tarife potrivit legii;
    h) acordarea de imprumuturi intre organizatiile cooperatiste din fonduri proprii;
    i) conditiile de incredintare a gestiunilor, constituirea de garantii si raspunderea in legatura cu gestionarea bunurilor;
    j) alte activitati economico-financiare.
    Art. 11
    Organizatiile si intreprinderile cooperatiei de consum isi pastreaza fondurile disponibile in conturi deschise la unitatile  bancare de  stat  care efectueaza operatiunile lor de decontare.
    Art. 12
    Organizatiile cooperatiei de consum sunt obligate sa verse catre stat impozite si taxe pentru activitatea pe care o desfasoara, in temeiul dispozitiilor legale in vigoare.
    Art. 13
    Abaterile de la normele obligatorii interne de disciplina financiara si disciplina  muncii emise potrivit art. 10, savarsite de catre angajatii organizatiilor si intreprinderilor cooperatiei de consum, se constata de catre organele de conducere si cele de indrumare si control ale acestora, iar sumele provenite din aplicarea sanctiunilor banesti se varsa la fondurile organizatiilor respective, potrivit prevederilor statutare.
    Dispozitiile care reglementeaza abaterile de la normele de disciplina financiara si disciplina muncii, stabilite ca atare prin legi, decrete si hotarari ale Consiliului de Ministri, sunt obligatorii pentru organizatiile si intreprinderile cooperatiei de consum, iar sanctiunile banesti aplicate in cazul acestor abateri se varsa la bugetul de stat.
    Art. 14
    Ministerul  Finantelor si bancile de stat exercita controlul asupra organizatiilor si intreprinderilor cooperatiei de consum in ce priveste indeplinirea  obligatiilor  financiare  fata  de stat, utilizarea fondurilor primite de la stat, precum si respectarea disciplinei financiare.
    Art. 15
    Sumele datorate de organizatiile si intreprinderile cooperatiei de consum, inclusiv  partile sociale, fata de membrii si angajati, care sunt prescrise potrivit legii, se varsa la fondurile organizatiilor respective, conform prevederilor statutare.
    Art. 16
    Contractele de orice fel, incheiate de organizatiile si intreprinderile cooperatiei de consum cu persoane fizice, sunt titluri executorii, care se realizeaza in  conditiile prevederilor legale privind urmarirea creantelor organizatiilor socialiste  fata de persoane fizice.
    Organizatiile si intreprinderile  cooperatiei  de  consum pot sa urmareasca si sa  execute creantele lor banesti prin executori proprii.
    Art. 17
    Uniunea centrala a cooperativelor de consum reprezinta organizatia in sistemul sau in raporturile cu organizatiile cooperatiste din alte tari, precum si in raporturile organizatiilor cooperatiste cu caracter international.

    CAP. 3

    Art. 18
    Bunurile mobile si imobile, mijloace fixe, proprietate a organizatiei cooperatiei de consum, nu pot fi transmise in proprietate sau date in folosinta decat numai cu plata si in cazurile si conditiile prevazute de lege si statut.
    Bunurile aratate in alin. precedent nu pot fi urmarite de creditorii organizatiei  cooperatiste si nici de creditorii personali ai membrilor cooperatori.
    Cu exceptia dobandirii de catre stat prin prescriptia achizitiva sau posesia de buna credinta, bunurile imobile, mijloacele fixe, proprietate a organizatiei cooperatiei de consum, nu pot fi dobandite de terti prin prescriptie achizitiva, iar bunurile mobile, mijloacele fixe proprietate a acelorasi organizatii nu pot fi dobandite de terti prin posesia de buna credinta.
    Actiunea in revendicare a bunurilor aratate in alin. precedente este imprescriptibila.
    Dispozitiile alin. 3 se aplica in mod corespunzator si mijloacelor circulante.
    Mijloacele circulante pot fi transmise in proprietate cu plata, daca sunt excedentare, potrivit reglementarilor stabilite de Uniunea centrala. In aceeasi masura mijloacele circulante pot fi urmarite de catre creditorii organizatiei cooperatiste.
    Produsele organizatiilor cooperatiste se instraineaza cu plata; ele pot fi urmarite de catre creditorii organizatiilor cooperatiste. Dispozitiile alin. 3 le sunt aplicabile.
    Art. 19
    Creditorii  organizatiilor cooperatiei de  consum pot urmari disponibilul in bani al organizatiilor debitoare, in limita soldului creditor la fondul de investitii  sau  alt  fond special in legatura cu destinatia caruia s-a nascut creanta. Creditorii ai caror drept de creanta s-a nascut in legatura cu activitatea  curenta a organizatiilor cooperatiste vor putea urmari produsele si celelalte marfuri ale acesteia care nu ii sunt necesare pentru indeplinirea obligatiilor contractuale existente  la inceputul urmaririi, precum si partea excedentara a mijloacelor circulante.
    Art. 20
    Prevederile art. 18  alin. 5  si ale  art. 19 nu sunt aplicabile creantelor statului derivand din impozite sau taxe si creantelor Bancii Nationale derivand din credite de stat, a caror urmarire se face potrivit normelor speciale.

    CAP. 4

    Art. 21
    Proprietatea organizatiilor cooperatiei de consum este ocrotita de stat.
    Statul sprijina organizatiilor cooperatiei de consum in realizarea obiectivelor lor, prin:
    a) aprovizionarea cu marfuri, materii prime, materiale, utilaje, instalatii si mijloace de transport din fondul central si prin autorizarea de procurari directe, in scopul indeplinirii sarcinilor;
    b) acordarea de credite;
    c) politica de impozite privind activitatea organizatiilor  si intreprinderilor cooperatiei de consum;
    d) atribuirea de terenuri in folosinta din fondul funciar al statului;
    e) transmiterea in proprietate cat si repartizarea in folosinta temporara de imobile sau parti de imobile din fondul de stat in conditiile prevederilor legale;
    f) asistenta tehnica de specialitate, la cererea organizatiilor cooperatiei de consum
    g) efectuarea  controlului economico-financiar de catre organele de stat, la cerere, pentru indeplinirea sarcinilor de control ce revin organizatiilor cooperatiei de consum;
    h) alte masuri necesare pentru buna desfasurare a activitatii organizatiilor cooperatiei de consum.
    Art. 22
    Statul, prin organele sale economice, de planificare, de productie si constructii sprijina actiunile cooperativelor de consum pentru construirea, prin mijloace financiare proprii ale cooperatiei de consum si cu contributia membrilor cooperatori, a unor edificii in mediul rural.
    Art. 23
    Uniunea centrala a cooperativelor de consum este autorizata sa efectueze prin organizatiile sale legal imputernicite operatiuni de export de produse rezultate din activitatea proprie in vederea desfacerii lor pe piata externa, operatiuni de import a unor marfuri si bunuri industriale necesare desfasurarii activitatii cooperatiei de consum, precum si schimbul  de marfuri cu organizatii si intreprinderi din alte tari.
    Aceste  operatiuni  se vor efectua conform reglementarilor legale referitoare la activitatea de comert exterior.
    Art. 24
    Uniunea centrala a cooperativelor de consum este sprijinita de stat in dezvoltarea continua a colaborarii comerciale, economice, tehnice si de productie cu organizatiile cooperatiste din alte tari.
    Art. 25
    Organizatiile cooperatiei de consum din R.S.R. au dreptul ca prin Uniunea centrala sa se afilieze la organizatiile cooperatiste internationale, care sunt calauzite in activitatea lor de dorinta de a contribui la promovarea pacii si intelegerii intre popoare, in conformitate cu normele generale de afiliere a organizatiilor romanesti.

    CAP. 5
    Dispozitii finale

    Art. 26
    De la data  intrarii  in vigoare a prezentei legi nu mai sunt aplicabile cooperatiei de consum prevederile Decretului nr. 133 din 2 aprilie 1949 pentru organizarea cooperatiei, cu modificarile ulterioare, prevederile Decretului nr. 120 din 1 aprilie 1959 privind stabilirea imputatiilor pentru pagube constatate de organele de control si revizie ale Ministerului Finantelor si ale HCM nr. 513 din 24 aprilie 1959 privind reglementarea stabilirii imputatiilor pentru pagube constatate de organele de control si revizie ale Ministerului Finantelor, precum si prevederile HCM nr. 46 din 16 ianuarie 1959 privind unele masuri pentru intarirea  controlului bancar in sectorul investitiilor, cat si orice alte dispozitii contrare prezentei legi.

                                             


SmartCity5

COMENTARII la Legea 6/1970

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 6 din 1970
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu