E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a modificat niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (1) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 57 din  9 iunie 1992

privind incadrarea in munca a persoanelor handicapate

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 131 din 12 iunie 1992


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Integrarea socio-profesionala a persoanelor handicapate, prin incadrarea in munca si realizarea de venituri de catre acestea, se face in conformitate cu legislatia generala a muncii, cu celelalte reglementari legale in vigoare, precum si cu dispozitiile speciale din prezenta lege.
    Art. 2
    (1) Persoanele handicapate pot fi incadrate in munca de catre persoane juridice si fizice care angajeaza personal salariat si pot exercita profesii potrivit capacitatii lor fizice si intelectuale. Incadrarea lor in munca se poate realiza si prin crearea de locuri de munca protejate, special organizate, asigurindu-se inlesnirile si adaptarile corespunzatoare.
    (2) In raport cu numarul de salariati, constituit din persoane handicapate, pot fi infiintate, la solicitarea asociatiilor de handicapati, legal constituite, locuri de munca si unitati protejate, special organizate, cu sprijinul inspectoratelor judetene pentru handicapati si al autoritatilor publice locale.
    (3) Unitatile protejate, special organizate, au cel putin 70% din numarul de salariati constituit din persoane handicapate.
    (4) Unitatile protejate, organizate pentru nevazatori, vor avea cel putin 50% din salariati persoane handicapate.
    (5) Unitatile si locurile de munca protejate se organizeaza de catre persoane juridice si de persoanele fizice autorizate sa desfasoare o activitate economica sau care folosesc munca salariata.
    (6) Constituie vechime in munca, in afara celei dobindite de persoanele handicapate in temeiul unui contract de munca, si activitatea desfasurata de aceste persoane in baza altor raporturi recunoscute de lege ca asimilate celor de munca, precum si activitatea depusa potrivit unei autorizatii proprii, cu conditia achitarii contributiei de asigurari sociale prevazute de lege.
    (7) La cererea persoanelor handicapate, ziua de munca a acestora poate fi redusa cu 1 - 2 ore, cu diminuarea corespunzatoare a salariului, fara a afecta vechimea in munca.
    Art. 3
    Unitatile protejate pot angaja si persoane handicapate care isi desfasoara activitatea la domiciliu, asigurindu-le transportul materiilor prime si produselor finite de la si, respectiv, la sediul unitatii.
    Art. 4
    (1) Secretariatul de Stat pentru Handicapati, impreuna cu Ministerul Muncii si Protectiei Sociale, Ministerul Sanatatii, Ministerul Invatamintului si Stiintei si celelalte organe centrale vor intocmi lista de profesii in care se asigura, cu prioritate, locuri de munca pentru handicapati ori pentru care se va organiza instruire speciala, tinind seama de specificul handicapului.
    (2) Ministerele si celelalte organe centrale, precum si autoritatile administratiei publice locale, impreuna cu Secretariatul de Stat pentru Handicapati, vor stabili, in unitatile din sectorul lor de activitate, locurile de munca in care, in limita solicitarilor, pot fi incadrate numai persoane handicapate.
    Art. 5
    Persoanele handicapate beneficiaza de urmatoarele drepturi de protectie speciala:
    a) un termen de incercare de 30 de zile lucratoare, la angajare;
    b) un preaviz platit de 30 de zile lucratoare, in cazul desfacerii contractului de munca din motive neimputabile lor.
    Art. 6
    Bunurile si activitatile care pot fi produse, respectiv indeplinite, numai de catre persoane handicapate in cadrul unitatilor prevazute la art. 2, ori, potrivit autorizatiei proprii, asigurindu-se realizarea acestora prin comenzi de stat si alte inlesniri pentru aprovizionarea cu resurse energetice, materii prime si materiale, vor fi cuprinse in lista elaborata de Comisia centrala pentru incadrarea in munca a persoanelor handicapate, care va fi supusa spre aprobare Guvernului.
    Art. 7
    (1) Ministerele, celelalte organe centrale si autoritatile administratiei publice locale sint obligate sa sprijine persoanele juridice si fizice prevazute la art. 2, care organizeaza unitati si locuri de munca protejate, potrivit specificului si domeniului de activitate.
    (2) Ministerul Industriei, prin imputernicitii statului, va recomanda agentilor economici asimilarea in productie, cu prioritate, a masinilor, utilajelor, instalatiilor specifice si adaptarilor necesare desfasurarii activitatii productive a persoanelor handicapate, in vederea usurarii efortului acestora, precum si pentru asigurarea realizarii unei cantitati corespunzatoare de produse.
    (3) Agentii economici care au organizate unitati sau locuri de munca protejate vor lua masuri pentru asigurarea integrala si prioritara cu materii prime si materiale, masini, utilaje si instalatii cu adaptari specifice, din tara si din import, necesare productiei ce se realizeaza de catre persoanele handicapate, astfel incit sa fie acoperite capacitatile de productie.
    Art. 8
    (1) In vederea incadrarii in munca a unui numar cit mai mare de solicitanti din rindul persoanelor handicapate, organele administratiei publice si organizatiile cooperatiei vor lua masuri pentru dezvoltarea si diversificarea unitatilor special organizate pentru munca acestora.
    (2) Directiile de munca si protectie sociala vor lua masuri ca absolventii invatamintului special - profesional, liceal, postliceal - ori ai cursurilor de calificare-recalificare sa fie luati in evidenta imediat la prezentare, pentru a fi incadrati intr-un loc de munca corespunzator pregatirii si handicapului.
    Art. 9
    (1) Persoanele juridice prevazute la art. 2 alin. (3) beneficiaza de o reducere cu 50% a impozitului pe circulatia marfurilor, iar cele prevazute la art. 2 alin. (4) sint scutite de plata acestui impozit.
    (2) Persoanele juridice prevazute la art. 10 beneficiaza de reducerea impozitului pe circulatia marfurilor, proportional cu ponderea persoanelor cu handicap angajate in totalul salariatilor.
    Art. 10
    Persoanele juridice cu un numar de peste 250 de salariati au obligatia de a angaja un procent de cel putin 3% persoane handicapate. Persoana juridica care refuza sa incadreze persoane handicapate in procentul mentionat este obligata sa verse la Fondul de risc si de accident, constituit in baza Legii privind protectia speciala a persoanelor handicapate, sumele aferente numarului de persoane neincadrate, la nivelul salariului minim brut pe tara, lunar.
    Art. 11
    (1) Persoanele handicapate beneficiaza, la cerere, de pensie integrala pentru limita de virsta daca dovedesc o vechime in munca, dupa data dobindirii handicapului, de 15 ani barbatii si de 10 ani femeile, in cazul celor incadrabili in gradul I de invaliditate, de 20 ani pentru barbati si 15 ani pentru femei, in cazul celor incadrabili in gradul II de invaliditate, de 25 ani pentru barbati si 20 ani pentru femei, in cazul celor incadrabili in gradul III de invaliditate.
    (2) Pentru timpul care depaseste vechimea prevazuta la alin. (1) se acorda un spor la pensie de 1% pentru fiecare an in plus pentru primii 5 ani si de 0,5% pentru urmatorii ani, potrivit legii.
    (3) Persoanele pensionate in baza alin. (1) nu pot cumula pensia cu salariul pe timpul cit se reincadreaza, pina la implinirea virstelor de 60 ani barbatii si 55 ani femeile.
    (4) Persoanele handicapate care prezinta invaliditati preexistente la data incadrarii in munca pot fi pensionate de invaliditate, la cerere, daca dovedesc o vechime in munca, in raport cu virsta, prevazuta la art. 38^1 din Legea nr. 3/1977, modificata.
    (5) Ajutorul special pentru persoane handicapate da dreptul, in cazul decesului titularului, la stabilirea unui ajutor special de urmasi, daca acestia indeplinesc conditiile prevazute de legislatia de pensii, si se va plati din Fondul de risc si de accident.
    Art. 12
    Pentru indrumarea si coordonarea actiunilor de pregatire si incadrare selectiva in activitati utile a persoanelor handicapate, se constituie, pe linga Secretariatul de Stat pentru Handicapati, Comisia centrala pentru incadrarea in munca a persoanelor handicapate. Componenta comisiei este prevazuta in anexa.
    Art. 13
    Prezenta lege intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei. Pe aceeasi data se abroga orice dispozitii contrare.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 1 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                         PRESEDINTELE SENATUI
                    academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 1 iunie 1992, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (1) din Constitutia Romaniei.

                    PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              MARTIAN DAN

    ANEXA 1

                           COMISIA CENTRALA
          pentru incadrarea in munca a persoanelor handicapate

    - Secretarul de stat al Secretariatului de Stat
      pentru Handicapati                                    - presedinte
    - Un secretar de stat de la Ministerul Muncii
      si Protectiei Sociale                                 - vicepresedinte
    - Un secretar de stat de la Ministerul Sanatatii        - vicepresedinte
    - Un director din Ministerul Economiei si Finantelor    - membru
    - Un director din Ministerul Industriei                 - membru
    - Un director din Ministerul Invatamintului si Stiintei - membru
    - Un director din Ministerul Justitiei                  - membru
    - Un reprezentant al cooperatiei mestesugaresti         - membru
      Un reprezentant al cooperatiei de consum si de credit   membru
      4 delegati ai organizatiilor persoanelor handicapate    membri.SmartCity5

COMENTARII la Legea 57/1992

 
04.11.2012 22:43:16  Anonim  a scris :
Referitor la protectia persoanei cu handicap,pe ce criterii poate schimba casa de pensii grad handicap accentuat in moderat astfel sa i se taie punctajul si sa ceara diferenta de bani din 2009 pana in prezent,unei pers cu handicap din nastere(tetrapareza-spastica)nefiind chemata macar la o expertiza medicala,avand certificat handicap accentuat permanent de foarte multi ani?Va multumesc!ast. raspuns.
   
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Vreau să apreciez împrumuturile Karin Sabine pentru mine un împrumut de 40.000 EUR. dacă aveți nevoie de un împrumut urgent, evitați să fiți înșelați de creditori falși și aplicați prin firma de împrumut real prin e-mail sabinhelps@gmail.com whatsapp +79267494861 ..
ANONIM a comentat Ordin 1492 2020
    Căutați o afacere, o companie sau un împrumut personal? Oferim toate tipurile de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Decizia 1 2020
    Căutați un împrumut de afaceri, companie sau personal? Oferim tot felul de împrumuturi la rate de dobândă de 3% pe an, trimiteți-ne prin e-mail cu detaliile dvs. la (midland.credit2@gmail.com) pentru mai multe informații.
ANONIM a comentat Hotărârea 965 2002
    BUNA ZIUA, VA ROG SA IMI TRIMITETI SI MIE ANEXELE LA HG NR. 965/2002 LA ADRESA DE E-MAIL avocat.elenagrecu@yahoo.com Multumesc anticpat!
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
ANONIM a comentat Hotărârea 559 1990
    Din păcate această hotărâre prevede incadrarea în grupe indiferent de activitatea desfășurată a celor care lucrează în industria chimică( directori, contabili, economiști) fără deosebire adică un operator chimist este încadrat în grupă la fel ca și directorul. Ținînd cont de anul ”hotărârii” în care revoluția încă se mișca prin intreprinderi este de înțeles..oarecum.
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu