Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 52 din 21 iunie 1996

pentru ratificarea Conventiei dintre Romania si Republica Italiana referitoare la adoptia minorilor, semnata la Roma la 29 martie 1995

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 134 din 27 iunie 1996


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    Art. 1
    Se ratifica Conventia dintre Romania si Republica Italiana referitoare la adoptia minorilor, semnata la Roma la 29 martie 1995.
    Art. 2
    Se desemneaza Comitetul Roman pentru Adoptii ca autoritate centrala competenta sa aduca la indeplinire atributiile care ii sunt stabilite prin conventie.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 12 martie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                    p. PRESEDINTELE SENATUI
                           RADU VASILE

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 10 iunie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                            ION RATIU

                            CONVENTIE
intre Romania si Republica Italiana referitoare la adoptia minorilor

    Romania si Republica Italiana,
    recunoscand ca adoptia internationala poate prezenta uneori avantajul de a oferi o familie permanenta minorului pentru care nu poate fi gasita o familie potrivita in statul sau de origine,
    convinse de necesitatea luarii de masuri care sa garanteze ca adoptiile internationale se infaptuiesc in interesul superior al copilului si al respectarii drepturilor sale fundamentale, precum si pentru prevenirea rapirii, vanzarii sau traficului de copii,
    dornice sa stabileasca in acest scop dispozitii comune, in plan bilateral, tinand seama de principiile recunoscute prin instrumentele internationale pertinente si, in special, prin Conventia Natiunilor Unite cu privire la drepturile copilului, incheiata la New York la 20 noiembrie 1989, si prin Conventia europeana in materie de adoptie de copii, incheiata la Strasbourg la 24 aprilie 1967,
    avand in vedere ca legislatiile celor doua state contractante permit adoptia internationala,
    au cazut de acord asupra urmatoarelor dispozitii:

    TITLUL I
    Sfera de aplicare a conventiei
    Art. 1
    1. Prezenta conventie are ca scop:
    a) sa instaureze un sistem de cooperare intre cele doua state contractante, care sa asigure eliminarea si preintampinarea activitatilor sau profiturilor ilegale in materie de adoptie de minori;
    b) sa asigure recunoasterea reciproca numai a adoptiilor efectuate in baza prezentei conventii.
    2. Prezenta conventie se refera numai la adoptiile cu efecte depline.
    Art. 2
    In spiritul prezentei conventii, prin minor se intelege orice persoana in varsta de mai putin de 18 ani. Conventia se aplica, de asemenea, celor care implinesc 18 ani in cursul procedurii de adoptie.
    2. Minorul de adoptat, denumit in continuare adoptabil, cetatean al unuia dintre cele doua state contractante, care se afla pe teritoriul unuia dintre ele, este adoptat de cetateni ai celuilalt stat contractant, in continuare denumiti adoptatori, potrivit regulilor stabilite prin prezenta conventie.
    Prevederile alin. 1 se aplica deopotriva pentru adoptabilul apatrid, care domiciliaza pe teritoriul unuia dintre cele doua state contractante.
    3. Minorul adoptat nu-si pierde cetatenia decat ca efect al dobandirii cetateniei celuilalt stat contractant.
    Art. 3
    1. Se aplica legea nationala a adoptabilului in ceea ce priveste competentele, conditiile si procedurile pentru constatarea adoptabilitatii minorului. Pentru verificarea si stabilirea limitelor capacitatii adoptatorilor de a adopta minori, se va aplica legea nationala a fiecarui adoptator.
    2. Procedurile pentru declararea capacitatii de adoptie a adoptatorilor sunt in competenta exclusiva a aceluia dintre cele doua state contractante a carui cetatenie o au adoptatorii. In caz de cetatenie mixta a adoptatorilor soti, competenta de a declara capacitatea de adoptie a acestora apartine statului contractant pe al carui teritoriu domiciliaza.
    3. Actele oficiale referitoare la adoptabilitatea minorului si la capacitatea de adoptie, intocmite in conformitate cu normele interne ale unui stat contractant, nu sunt susceptibile de contestatii asupra fondului din partea celuilalt stat contractant.
    4. In cazul in care un minor, cetatean al unui stat contractant, se afla abandonat in fapt pe teritoriul celuilalt stat contractant, autoritatile acestui din urma stat contractant iau de urgenta masuri provizorii de ocrotire, instiintand totodata misiunea diplomatica sau oficiul consular al celuilalt stat contractant. Daca minorul nu este repatriat in termen de cel mult 6 luni de la data instiintarii, se aplica regulile referitoare la abandon ale statului contractant pe al carui teritoriu se afla minorul.

    TITLUL II
    Autoritati centrale si organisme autorizate sa efectueze proceduri de adoptie
    Art. 4
    1. In fiecare stat contractant exista cate o autoritate centrala competenta pentru aducerea la indeplinire a atributiilor care ii sunt stabilite prin prezenta conventie. Denumirea si sediul acesteia se vor comunica celuilalt stat contractant pe cale diplomatica.
    Desemnarea de adoptabili, pentru adoptatori selectionati in celalalt stat contractant, se dispune exclusiv de catre autoritatea centrala din statul contractant de origine al minorului.
    2. In alegerea dintre diversi adoptatori, se acorda preferinta conationalilor adoptabilului.
    3. Autoritatile centrale isi pot delega functiile sau o parte dintre ele catre organisme publice sau private, corespunzator autorizate de catre statul contractant care le propune, si acceptate de celalalt stat contractant.
    4. Autoritatile centrale controleaza organismele pe care le-au autorizat si aplica sau cer aplicarea, de catre autoritatile competente, a masurilor care se impun datorita omisiunii sau incalcarii normelor prevazute de prezenta conventie, de alte conventii internationale sau de legi aplicabile pentru ocrotirea copiilor.
    5. Adoptatorii, cetateni ai unuia dintre cele doua state contractante, in desfasurarea procedurilor adoptiei conform acestei conventii, fie ca se adreseaza unuia dintre organismele indicate la paragraful 3, fie ca se adreseaza direct autoritatii centrale a statului lor de cetatenie, trebuie sa respecte procedurile stabilite in prezenta conventie ori, daca nu se regasesc in aceasta, in legislatia lor nationala.
    Art. 5
    1. Autoritatile centrale sau organismele autorizate, in cazul in care sunt de acord asupra incredintarii unuia sau mai multor adoptabili catre solicitanti, efectueaza procedura necesara, conform legilor propriului stat contractant, pentru a se ajunge la adoptie si se informeaza reciproc asupra acestei proceduri.
    2. Autoritatea centrala a statului contractant care il primeste pe minor garanteaza, conform propriei legislatii nationale, indeplinirea tuturor actiunilor necesare pentru recunoasterea adoptiei si informeaza autoritatea centrala a statului de origine al minorului, transmitand documentatia pertinenta.
    3. In cazul in care, pe parcursul procedurii de adoptie, apar impedimente care, luand in considerare interesul superior al minorului, fac imposibila recunoasterea adoptiei, autoritatea centrala care constata acest impediment informeaza imediat autoritatea centrala a celuilalt stat contractant cu scopul de a stabili, de comun acord, masurile cele mai adecvate de luat pentru protejarea drepturilor minorului. In timpul acestei perioade, autoritatea centrala asigura protectia totala a minorului pana la aplicarea masurii de protectie definitiva.
    Art. 6
    Autoritatile centrale, direct sau prin intermediul organismelor autorizate, pun in aplicare masuri adecvate pentru:
    a) pastrarea si schimbul de informatii referitoare la situatia minorului si a aspirantilor la adoptie, precum si cu referire la modul in care minorul s-a integrat in noua familie;
    b) inlesnirea, respectarea si punerea in practica a procedurilor de adoptie;
    c) impiedicarea obtinerii de foloase necuvenite legate de adoptie si a oricarei alte practici contrare obiectivelor conventiei;
    d) realizarea si promovarea, in limitele competentelor, a activitatilor de control privitoare la adoptii;
    e) schimbul reciproc de informatii legate de adoptiile realizate in conformitate cu prezenta conventie.

    TITLUL III
    Proceduri
    Art. 7
    Adoptiile considerate de prezenta conventie au loc atunci cand:
    a) autoritatea centrala a statului de origine, la incheierea fazei preadoptive, a desemnat pe minor, in limitele competentei sale, aspirantilor la adoptie;
    b) autoritatea centrala a statului de origine al adoptabilului s-a ingrijit ca adoptia sa corespunda interesului superior al acestuia;
    c) autoritatea centrala a statului primitor al adoptabilului garanteaza ca aspirantii la adoptie au fost declarati apti pentru adoptia internationala si sunt cei mai indicati sa adopte pe minorul propus;
    d) judecatorul competent a stabilit starea de abandon sau de adoptabilitate a minorului;
    e) autoritatea centrala a statului primitor garanteaza ca minorul va fi autorizat sa intre si sa domicilieze permanent pe teritoriul acestui stat.
    Art. 8
    1. Aspirantii la adoptie, fiind in posesia declaratiei ca sunt apti pentru adoptie, adreseaza cererea autoritatii centrale sau unuia dintre organismele autorizate ale statului lor de cetatenie. In caz de cetatenie mixta, se aplica dispozitiile art. 3 paragraful 2.
    2. Autoritatea centrala sau organismul autorizat, care primeste cererea, trimite autoritatii centrale a statului de origine al adoptabilului toate informatiile si documentele referitoare la:
    - identitatea si statutul personal al aspirantilor la adoptie, inclusiv o fotografie recenta;
    - capacitatea acestora, calitatile morale si aptitudinea lor pentru adoptie;
    - situatia personala, inclusiv antecedentele judiciare, situatia familiala si de sanatate fizica si mintala;
    - conditia sociala si economica;
    - motivatiile care ii indeamna sa adopte;
    - informatii asupra minorului sau minorilor pe care aspirantii doresc sa-i adopte.
    3. Toate documentele trebuie insotite de traduceri oficiale in limba statului de origine al minorului.
    Art. 9
    Autoritatea centrala a statului de origine al minorului sau organismele autorizate transmit autoritatii centrale sau organismului autorizat al celuilalt stat contractant toate informatiile referitoare la varsta, sexul, starea fizica, starea sanatatii si eventualele nevoi speciale ale adoptabilului, care se considera ca va fi desemnat solicitantilor.

    TITLUL IV
    Dispozitii finale
    Art. 10
    Recunoasterea unei adoptii nu poate fi refuzata intr-un stat contractant decat daca adoptia este in mod vadit contrara ordinii sale publice, tinand seama de interesul superior al copilului.
    Art. 11
    Autoritatile centrale asigura pastrarea tuturor informatiilor referitoare la originea minorului si la familia lui, daca este cunoscuta, intr-un registru al adoptiilor, la care se poate accede numai cu autorizatie, in limitele stabilite de legile celor doua state contractante.
    Art. 12
    Orice autoritate competenta, care constata ca nu a fost respectata vreo dispozitie a prezentei conventii sau ca exista riscul evident ca aceasta sa nu fie respectata, informeaza imediat autoritatea centrala, pentru a fi luate masurile adecvate.
    Art. 13
    Prezenta conventie intregeste dispozitiile din conventiile internationale si din celelalte norme de drept international pertinente, la care ambele state contractante sunt parti.
    Art. 14
    1. Durata prezentei conventii este nedeterminata. Ea va intra in vigoare in prima zi a lunii urmatoare datei ultimei comunicari asupra indeplinirii formalitatilor prevazute de legislatiile celor doua state contractante.
    2. Fiecare stat contractant poate denunta conventia printr-o notificare adresata in scris celuilalt stat contractant. Denuntarea produce efecte din prima zi a lunii urmatoare expirarii unei perioade de 6 luni de la data primirii notificarii.
    3. Procedurile de adoptie in curs in momentul denuntarii vor continua potrivit regulilor conventiei chiar si dupa scadenta indicata la paragraful 2.
    4. Fiecare stat contractant poate prezenta amendamente, care vor avea efect dupa 3 luni de la data acceptarii lor de catre celalalt stat contractant.
    Drept pentru care, plenipotentiarii celor doua state contractante au semnat prezenta conventie.
    Incheiata la Roma la 29 martie 1995, in doua exemplare originale, in limbile romana si italiana, ambele texte avand aceeasi valabilitate.

                  Pentru Romania,
                  Sabin Pop

                  Pentru Republica Italiana,
                  Armando Sanguini



SmartCity5

COMENTARII la Legea 52/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 52 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu