Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 43 din 30 iunie 1994

pentru aderarea Romaniei la Acordul general asupra privilegiilor si imunitatilor Consiliului Europei, precum si la Protocoalele aditionale nr. 1, 2, 4 si 5

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 176 din 12 iulie 1994


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Romania adera la Acordul general asupra privilegiilor si imunitatilor Consiliului Europei, incheiat la Paris, la 2 septembrie 1949, precum  si la Protocoalele aditionale nr. 1, 2, 4 si 5, incheiate la 6 noiembrie 1952 la Strasbourg, la 15 decembrie 1956 la Paris, la 16 decembrie 1961 la Paris si, respectiv, la 18 iunie 1990 la Strasbourg.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 12 aprilie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                        PRESEDINTELE SENATUI
                    prof. univ. dr. OLIVIU GHERMAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 20 iunie 1994, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                 p. PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                            RADU BERCEANU

                            ACORD GENERAL
privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei
                              Paris, 2 septembrie 1949.

    Guvernele Regatului Belgiei, Regatului Danemarcei, Republicii Franceze, Regatului Greciei, Republicii Irlandeze, Republicii Italiene, Marelui Ducat al Luxemburgului, Regatul Tarilor de Jos, Regatului Norvegiei, Regatului Suediei, Republicii Turce si Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord,
    considerand ca, potrivit art. 40, paragraful a) din Statutul Consiliului Europei, Consiliul Europei, reprezentantii membrilor si secretariatul se bucura pe teritoriile membrilor de imunitatile si privilegiile necesare exercitarii functiilor lor,
    considerand ca, potrivit paragrafului b) al articolului mentionat, membrii consiliului s-au angajat sa incheie un acord care sa confere deplin efect dispozitiilor paragrafului respectiv,
    avand in vedere decizia Comitetului ministrilor de a recomanda guvernelor membrilor adoptarea dispozitiilor de mai jos,
    au convenit asupra celor ce urmeaza:

    TITLUL I
    Personalitate - capacitate
    Art. 1
    Consiliul Europei are personalitate juridica. El are capacitatea sa contracteze, sa dobandeasca si sa instraineze bunuri mobiliare si imobiliare si sa fie parte in justitie.
    Secretarul general ia, in numele consiliului, masurile necesare in acest scop.
    Art. 2
    Secretarul general colaboreaza, intotdeauna, cu autoritatile competente ale membrilor pentru a inlesni buna administrare a justitiei, a asigura respectarea observarii reglementarilor de politie si a evita orice folosire abuziva a privilegiilor, imunitatilor, scutirilor si inlesnirilor enumerate in prezentul acord.

    TITLUL II
    Bunuri, fonduri si active
    Art. 3
    Consiliul, bunurile si activele sale, oriunde se afla acestea si oricine este detinatorul lor, se bucura de imunitate de jurisdictie, cu exceptia cazului in care Comitetul ministrilor a renuntat in mod expres la aceasta, pentru fiecare caz in parte. Se intelege totusi ca renuntarea nu se poate extinde la masuri de constrangere si de executare.
    Art. 4
    Localurile si cladirile consiliului sunt inviolabile. Bunurile si activele sale, oriunde se afla acestea si oricine este detinatorul lor, sunt exceptate de la perchezitie, rechizitie, confiscare, expropriere sau orice alta forma de constrangere administrativa sau judiciara.
    Art. 5
    Arhivele consiliului si, in general, toate documentele care ii apartin sau pe care le detine sunt inviolabile, oriunde se gasesc.
    Art. 6
    Fara a fi supus nici unor controale, reglementari sau moratorii financiare:
    a) consiliul poate detine orice devize si sa aiba conturi in orice moneda;
    b) consiliul poate transfera in mod liber fondurile sale dintr-o tara intr-alta sau in interiorul unei tari si sa converteasca orice devize detinute in orice alta moneda;
    c) in exercitarea drepturilor care ii sunt acordate conform lit. a) si b) de mai sus, Consiliul Europei va tine seama de orice sesizari care ar fi facute de guvernul oricarui membru in masura in care va considera ca poate sa-i dea curs fara a-si prejudicia propriile interese.
    Art. 7
    Consiliul, activele, veniturile si alte bunuri ale sale sunt scutite:
    a) de orice impozit direct; totusi, consiliul nu va cere scutirea de impozite, taxe sau drepturi care nu constituie decat simpla remunerare a unor servicii de utilitate publica;
    b) de orice taxe vamale, prohibitii si restrictii la import si export, cu privire la articolele destinate folosintei sale oficiale; articolele astfel importate, cu scutire vamala, nu vor fi vandute pe teritoriul tarii in care au fost introduse, afara de conditiile agreate de guvernul acestei tari:
    c) de orice taxe vamale, prohibitii si restrictii la import si export cu privire la publicatiile sale.

    TITLUL III
    Comunicatii
    Art. 8
    Comitetul ministrilor si secretarul general beneficiaza pe teritoriul fiecarui membru, pentru comunicarile lor oficiale, de un tratament cel putin la fel de favorabil ca acela acordat de acest membru misiunii diplomatice a oricarui alt stat.
    Corespondenta oficiala si celelalte comunicari oficiale ale Comitetului ministrilor si ale secretariatului nu vor putea fi cenzurate.

    TITLUL IV
    Reprezentantii in Comitetul ministrilor
    Art. 9
    Reprezentantii in Comitetul ministrilor se bucura, pe durata exercitarii functiilor lor si in decursul calatoriilor lor catre sau de la locul reuniunii, de urmatoarele privilegii si imunitati:
    a) imunitatea de arestare sau de detentie si de retinere a bagajelor lor personale si imunitatea de orice jurisdictie in ceea ce priveste actele indeplinite in calitatea lor oficiala, inclusiv cuvantul si inscrisurile lor;
    b) inviolabilitatea tuturor actelor si documentelor;
    c) dreptul de a folosi coduri si de a primi documente sau corespondenta prin curieri sau valize sigilate;
    d) exceptarea pentru ei insisi si pentru sotiile lor de la orice masuri restrictive in legatura cu imigrarea si de la orice formalitate de inregistrare a strainilor, in tarile vizitate sau traversate in exercitarea functiilor lor;
    e) aceleasi inlesniri cu privire la restrictiile monetare sau de schimb ca acelea acordate membrilor misiunilor diplomatice de rang comparabil;
    f) aceleasi imunitati si inlesniri in ceea ce priveste bagajele lor personale ca acelea acordate membrilor misiunilor diplomatice de rang comparabil.
    Art. 10
    Pentru a asigura reprezentantilor Comitetului ministrilor o libertate completa a cuvantului si o deplina independenta in indeplinirea functiilor lor, imunitatea de jurisdictie in ceea ce priveste cuvantul sau inscrisurile sau actele emanand de la ei, in indeplinirea functiilor lor, va continua sa le fie acordata chiar dupa ce mandatul acestor persoane va lua sfarsit.
    Art. 11
    Privilegiile si imunitatile sunt acordate reprezentantilor membrilor nu in beneficiul lor personal, ci in scopul de a asigura exercitarea functiilor lor in deplina independenta in ceea ce priveste Comitetul ministrilor. In consecinta, un membru are nu numai dreptul dar si indatorirea sa ridice imunitatea reprezentantului sau in toate cazurile in care, dupa parerea sa, imunitatea ar impiedica realizarea justitiei si in care imunitatea poate fi ridicata fara sa prejudicieze scopului pentru care este acordata.
    Art. 12
    a) dispozitiile art. 9, 10 si 11 de mai sus nu sunt opozabile autoritatilor statului al carui cetatean este persoana sau al carui reprezentant este sau a fost;
    b) in intelesul art. 9, 10, 11 si 12 a), de mai sus, termenul reprezentant este considerat ca incluzand toti reprezentantii, reprezentantii adjuncti, consilierii, expertii tehnici si secretarii de delegatii.

    TITLUL V
    Reprezentantii in adunarea consultativa
    Art. 13
    Nici o restrictie de ordin administrativ sau de alta natura nu se va aduce liberei deplasari a reprezentantilor in Adunarea consultativa si supleantilor lor care se duc sau se inapoiaza de la locul intrunirii adunarii.
    Reprezentantilor si supleantilor lor li se acorda, in materie vamala si de control al schimburilor valutare:
    a) de catre guvernul propriu, aceleasi inlesniri ca acelea recunoscute inaltilor functionari care se deplaseaza in strainatate in misiune oficiala temporara;
    b) de catre guvernele celorlalti membri, aceleasi inlesniri ca acelea recunoscute reprezentantilor guvernelor straine in misiune oficiala temporara.
    Art. 14
    Reprezentantii in Adunarea consultativa si supleantii lor nu pot fi cercetati, detinuti sau urmariti pentru opiniile sau voturile emise in exercitarea functiilor lor.
    Art. 15
    Pe durata sesiunilor Adunarii consultative, reprezentantii in adunare si supleantii lor, fie ca sunt sau nu parlamentari, beneficiaza:
    a) pe teritoriul lor national, de imunitatile recunoscute membrilor parlamentului tarii lor;
    b) pe teritoriul oricarui alt stat membru, de scutirea de orice masura de detentie si orice urmarire judiciara.
    Imunitatea li se aplica de asemenea cand se deplaseaza sau se inapoiaza de la locul de intrunire al Adunarii consultative. Ea nu poate fi invocata in caz de flagrant delict si nici nu poate impiedica dreptul adunarii de a ridica imunitatea unui reprezentant sau supleant.

    TITLUL VI
    Oficiali ai consiliului
    Art. 16
    Pe langa privilegiile si imunitatile prevazute la articolul 18 de mai jos, secretarul general si secretarul general adjunct, atat in ceea ce ii priveste cat si in ceea ce priveste pe sotiile si copiii lor minori, se bucura de privilegiile, imunitatile, scutirile si inlesnirile acordate, potrivit dreptului international, reprezentantilor diplomatici.
    Art. 17
    Secretarul general va stabili categoriile de oficiali carora li se aplica, total sau in parte, dispozitiile art. 18 de mai jos. El le va comunica guvernelor tuturor membrilor. Numele oficialilor inclusi in aceste categorii vor fi comunicate periodic guvernelor membrilor.
    Art. 18
    Oficialii Consiliului Europei:
    a) se bucura de imunitate de jurisdictie pentru actele indeplinite de ei, inclusiv cuvantul si inscrisurile, in calitatea lor oficiala si in limitele atributiilor lor;
    b) sunt scutiti de orice impozite pe retributii si venituri primite de la Consiliul Europei;
    c) nu sunt supusi nici ei, nici sotiile si nici membrii de familie aflati in intretinerea lor, dispozitiilor care limiteaza imigrarea si formalitatilor de inregistrare a strainilor;
    d) se bucura, in ceea ce priveste inlesnirile de schimb valutar, de aceleasi privilegii ca si functionarii de rang comparabil apartinand misiunilor diplomatice acreditate pe langa guvernul respectiv;
    e) se bucura, impreuna cu sotiile si membrii de familie aflati in intretinerea lor, de aceleasi inlesniri de repatriere in caz de criza internationala ca si reprezentantii diplomatici;
    f) se bucura de dreptul de a importa, cu scutire de taxe vamale, mobilierul si efectele lor, cu prilejul intrarii in functie in tara respectiva, si de a le reexporta, cu scutire de taxe vamale, spre tara lor de domiciliu, la incetarea functiilor.
    Art. 19
    Privilegiile, imunitatile si inlesnirile sunt acordate oficialilor in interesul consiliului si nu in avantajul lor personal. Secretarul general poate si trebuie sa ridice imunitatea acordata unui oficial in toate cazurile in care, dupa parerea sa, aceasta imunitate ar impiedica exercitarea normala a unei actiuni in justitie si ar putea fi ridicata fara ca aceasta masura sa prejudicieze interesele consiliului. Fata de secretarul general si de secretarul general adjunct, Comitetul ministrilor are calitatea sa pronunte ridicarea imunitatilor.

    TITLUL VII
    Acorduri complementare
    Art. 20
    Consiliul va putea incheia cu unul sau mai multi membri acorduri complementare modificand, cu privire la acest membru sau la acesti membri, prevederile prezentului acord general.

    TITLUL VIII
    Diferende
    Art. 21
    Orice diferend intre consiliu si particulari in legatura cu servicii, lucrari sau tranzactii imobiliare, efectuate in contul consiliului, este supus unui arbitraj administrativ ale carui modalitati se stabilesc prin hotarare a secretarului general, aprobata de Comitetul ministrilor.

    TITLUL IX
    Dispozitii finale
    Art. 22
    Prezentul acord va fi ratificat. Instrumentele de ratificare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei. Acordul va intra in vigoare de indata ce sapte semnatari vor fi depus instrumentele lor de ratificare.
    Totusi, in asteptarea intrarii in vigoare a acordului in conditiile prevazute la paragraful precedent, semnatarii sunt de acord, pentru a evita orice intarziere in buna functionare a consiliului, sa-l puna in aplicare cu titlu provizoriu din momentul semnarii, potrivit regulilor lor constitutionale.
    Drept pentru care, plenipotentiarii subsemnati, imputerniciti corespunzator in acest scop, au semnat prezentul acord general.
    Incheiat la Paris, la 2 septembrie 1949, in limbile franceza si engleza, ambele texte fiind egal autentice, intr-un singur exemplar, care va ramane in arhivele Consiliului Europei. Secretarul general va comunica copii certificate tuturor semnatarilor.

                         PROTOCOL  ADITIONAL
la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei
                    Strasbourg, 6 noiembrie 1952.

    Guvernele semnatare ale Acordului general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei, semnat la Paris la 2 septembrie 1949, denumit in cele ce urmeaza Acordul,
    in dorinta de a completa dispozitiile acordului,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Orice membru prezent sau viitor al Consiliului Europei care nu este semnatar al acordului poate adera la acesta si la prezentul protocol depunand instrumentul sau de aderare la aceste doua acte la secretarul general al Consiliului Europei care notifica aceasta depunere membrilor consiliului.
    Art. 2
    a) Dispozitiile titlului IV al acordului se aplica reprezentantilor care participa la reuniunile delegatiilor ministrilor.
    b) Dispozitiile titlului IV al acordului se aplica reprezentantilor, altii decat reprezentantii in Adunarea consultativa, care iau parte la reuniuni convocate de Consiliul Europei si care se tin in afara perioadelor sesiunilor Comitetului ministrilor si ale delegatiilor ministrilor; reprezentantii care iau parte la aceste reuniuni nu vor putea totusi sa opuna aceasta imunitate unei arestari sau urmariri judiciare in caz de flagrant delict.
    Art. 3
    Dispozitiile art. 15 al acordului se aplica reprezentantilor in adunare si supleantilor lor, atunci cand acestia participa la o reuniune a unei comisii sau subcomisii a adunarii, se deplaseaza la sau se inapoiaza de la locul reuniunii, indiferent daca Adunarea consultativa se afla sau nu in sesiune.
    Art. 4
    Reprezentantii permanenti ai membrilor pe langa Consiliul Europei se bucura, pe durata exercitarii functiilor lor si in cursul calatoriei inspre sau de la locul reuniunilor, de privilegiile, imunitatile si inlesnirile de care beneficiaza agentii diplomatici de rang comparabil.
    Art. 5
    Aceste privilegii, imunitati si inlesniri sunt acordate reprezentantilor membrilor, nu in folosul lor personal, ci in scopul de a se asigura in deplina independenta exercitarea functiilor lor in raport cu Consiliul Europei. In consecinta, un membru nu numai ca are dreptul, dar si indatorirea sa ridice imunitatea reprezentantului sau in toate cazurile in care, dupa parerea sa, imunitatea ar impiedica realizarea justitiei si in care ea poate fi ridicata fara a prejudicia scopului pentru care este acordata.
    Art. 6
    Dispozitiile art. 4 nu sunt opozabile autoritatilor statului al carui cetatean este reprezentantul sau membrului al carui reprezentant este sau a fost persoana respectiva.
    Art. 7
    a) Prezentul protocol este deschis semnarii membrilor care au semnat acordul. Protocolul va fi ratificat o data cu acordul sau dupa ratificarea acestuia. Instrumentele de ratificare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
    b) Prezentul protocol va intra in vigoare in ziua in care va fi fost ratificat de catre toti semnatarii care, la acea data, vor fi ratificat acordul si cu conditia ca numarul semnatarilor care vor fi ratificat acordul si protocolul sa nu fie mai mic de sapte.
    c) Pentru semnatarii care il vor ratifica ulterior, protocolul va intra in vigoare o data cu depunerea instrumentului de ratificare.
    d) Pentru membrii care vor fi aderat la acord si protocol potrivit art. 1, intrarea in vigoare a acordului si protocolului va avea loc:
    (i) la data mentionata la paragraful b) de mai sus in cazul in care instrumentul de aderare va fi fost depus anterior acestei date, sau
    (ii) o data cu depunerea instrumentului de aderare in cazul in care aceasta depunere ar interveni la o data ulterioara celei mentionate la paragraful b) de mai sus.
    Drept pentru care, subsemnatii, imputerniciti corespunzator in acest scop, au semnat prezentul protocol.
    Incheiat la Strasbourg, la 6 noiembrie 1952, in limbile franceza si engleza, ambele texte fiind egal autentice, intr-un singur exemplar care va ramane depus in arhivele Consiliului Europei.
    Secretarul general va transmite o copie certificata de pe acesta, fiecaruia dintre guvernele semnatare sau cele care adera.

                       AL DOILEA PROTOCOL ADITIONAL
la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei

    Dispozitii referitoare la membrii Comisiei Europene a Drepturilor Omului
                           Paris, 15 decembrie 1956.

    Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei,
    considerand ca, potrivit art. 59 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950, membrii Comisiei Europene a Drepturilor Omului, denumita mai jos comisia, se bucura in timpul exercitarii functiilor lor de privilegiile si imunitatile prevazute in art. 40 din Statutul Consiliului Europei si in acordurile incheiate in temeiul acestui articol,
    considerand ca este necesar a se defini si preciza aceste privilegii si imunitati intr-un Protocol aditional la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei, semnat la Paris, la 2 septembrie 1949,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Membrii comisiei se bucura, pe durata exercitarii functiilor lor si in timpul calatoriilor la sau de la locul reuniunii, de urmatoarele privilegii si imunitati:
    a) imunitati de arestare sau de detentie si de retinere a bagajelor lor personale, si imunitate de orice jurisdictie in ceea ce priveste actele indeplinite in calitatea lor oficiala, inclusiv cuvantul si inscrisurile lor;
    b) inviolabilitatea tuturor actelor si documentelor;
    c) exceptarea pentru ei insisi si pentru sotiile lor de la orice masura restrictiva privind imigrarea, formalitatile de inregistrare a strainilor, in tarile vizitate sau traversate in exercitarea functiilor lor.
    Art. 2
    1. Nici o restrictie administrativa sau de alta natura nu poate fi adusa liberei deplasari a membrilor comisiei care se duc spre sau se inapoiaza de la locul de reuniune al comisiei.
    2. Membrilor comisiei li se acorda, in materie de vama si de control al schimburilor valutare:
    a) de catre guvernul propriu, aceleasi inlesniri ca acelea recunoscute inaltilor functionari care se deplaseaza in strainatate in misiune oficiala temporara;
    b) de catre guvernele celorlalti membri, aceleasi inlesniri cu cele recunoscute reprezentantilor guvernelor straine, aflati in misiune oficiala temporara.
    Art. 3
    Pentru a asigura membrilor comisiei o libertate completa a cuvantului si o deplina independenta in indeplinirea functiilor lor, imunitatea de jurisdictie, in ceea ce priveste cuvantul sau inscrisurile sau actele emanand de la ei in indeplinirea functiilor lor, va continua sa fie acordata chiar dupa ce mandatul acestor persoane va lua sfarsit.
    Art. 4
    Privilegiile si imunitatile sunt acordate membrilor comisiei nu in beneficiul lor personal, ci in scopul de a asigura deplina independenta a exercitarii functiilor lor. Doar comisia are calitatea sa pronunte ridicarea imunitatilor; ea are nu numai dreptul, dar si indatorirea sa ridice imunitatea unui membru al sau in toate cazurile in care, dupa parerea sa, imunitatea ar impiedica realizarea justitiei si in care imunitatea poate fi ridicata fara sa prejudicieze scopul pentru care este acordata.
    Art. 5
    Prezentul protocol este deschis semnarii membrilor consiliului care pot deveni parte prin:
    a) semnare fara rezerva ratificarii;
    b) semnare sub rezerva ratificarii.
    Instrumentele de ratificare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
    Art. 6
    1. Prezentul protocol va intra in vigoare de indata ce 3 membri ai Consiliului Europei, potrivit dispozitiilor art. 5, il vor fi semnat fara rezerva ratificarii sau il vor fi ratificat.
    2. Pentru orice membru care il va semna ulterior fara rezerva ratificarii sau il va ratifica, prezentul protocol va intra in vigoare o data cu semnarea sau depunerea instrumentului de ratificare.
    Art. 7
    Secretarul general al Consiliului Europei va notifica membrilor consiliului data intrarii in vigoare a prezentului protocol si numele membrilor care au semnat fara rezerva ratificarii sau care au ratificat.
    Drept pentru care, subsemnatii, imputerniciti corespunzator in acest scop, au semnat prezentul protocol.
    Incheiat la Paris la 15 decembrie 1956, in limbile franceza si engleza, ambele texte fiind egal autentice, intr-un singur exemplar care va fi depus la arhivele Consiliului Europei. Secretarul general va transmite copii certificate tuturor guvernelor semnatare.

                    AL PATRULEA PROTOCOL ADITIONAL
la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei

    Dispozitii referitoare la Curtea Europeana a Drepturilor Omului
                     Paris, 16 decembrie 1961.

    Guvernele semnatare, membre ale Consiliului Europei,
    considerand ca, potrivit art. 59 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950, denumita in continuare Conventia, membrii Curtii Europene a Drepturilor Omului, denumita in continuare Curtea, se bucura, in timpul exercitarii functiilor lor, de privilegiile si imunitatile prevazute in art. 40 din Statutul Consiliului Europei si in acordurile incheiate in temeiul acestui articol,
    considerand ca este necesar a se defini si preciza aceste privilegii si imunitati intr-un Protocol aditional la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei semnat la Paris la 2 septembrie 1949,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    In intelesul aplicarii prezentului protocol, termenul judecatori desemneaza, fara deosebire, pe judecatorii alesi potrivit art. 39 al conventiei si pe orice judecator ad-hoc desemnat de un stat interesat in temeiul art. 43 din conventie.
    Art. 2
    Judecatorii se bucura, pe durata exercitarii functiilor lor cat si in cursul calatoriilor intreprinse in exercitarea functiilor lor, de privilegiile si imunitatile urmatoare:
    a) imunitati de arestare sau de detentie si de retinere a bagajelor lor personale si imunitati de orice jurisdictie in ceea ce priveste actele indeplinite in calitatea lor oficiala, inclusiv cuvantul si inscrisurile lor;
    b) exceptare, pentru ei insisi si sotiile lor, de la orice masuri restrictive in legatura cu libertatea de deplasare: iesirea si inapoierea in tara lor de resedinta si intrarea in si iesirea din tara in care isi exercita functiile, precum si cu privire la toate formalitatile de inregistrare a strainilor, in tarile vizitate sau traversate, in exercitarea functiilor lor.
    Art. 3
    In cursul deplasarilor efectuate in exercitarea functiilor lor, judecatorilor li se acorda, in materie de vama si de control al schimburilor valutare:
    a) de catre guvernul propriu, aceleasi inlesniri ca acelea recunoscute inaltilor functionari care se deplaseaza in strainatate in misiune oficiala temporara;
    b) de catre guvernele celorlalti membri, aceleasi inlesniri ca acelea recunoscute sefilor de misiuni diplomatice.
    Art. 4
    1. Documentele si inscrisurile Curtii, ale judecatorilor si ale Grefei, in masura in care privesc activitatea Curtii, sunt inviolabile.
    2. Corespondenta oficiala si alte comunicari oficiale ale Curtii, ale membrilor sai si ale Grefei nu pot fi retinute sau cenzurate.
    Art. 5
    Pentru a asigura judecatorilor o completa libertate a cuvantului si deplina independenta in indeplinirea functiilor lor, imunitatea de jurisdictie in ceea ce priveste cuvantul sau inscrisurile sau actele emanand de la ei in indeplinirea functiilor lor va continua sa le fie acordata chiar dupa ce mandatul acestor persoane va lua sfarsit.
    Art. 6
    Privilegiile si imunitatile sunt acordate judecatorilor nu in beneficiul lor personal, ci in scopul de a asigura exercitarea functiilor lor in deplina independenta. Numai Curtea, intrunita in sedinta plenara, are calitatea sa pronunte ridicarea imunitatilor; ea are nu numai dreptul ci si indatorirea sa ridice imunitatea unui judecator in toate cazurile in care, dupa parerea sa, imunitatea ar impiedica realizarea justitiei si in care imunitatea poate fi ridicata fara sa prejudicieze scopul pentru care este acordata.
    Art. 7
    1. Dispozitiile art. 2 - 5 ale prezentului protocol se aplica grefierului Curtii si grefierului adjunct, cand acesta inlocuieste pe grefier, fara prejudiciu pentru privilegiile si imunitatile la care pot avea dreptul potrivit articolului 18 din Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei.
    2. Dispozitiile art. 18 din Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei se aplica grefierului adjunct al Curtii in exercitarea functiilor sale, chiar daca nu actioneaza in calitate de grefier.
    3. Privilegiile si imunitatile prevazute la paragrafele 1 si 2 ale prezentului articol sunt acordate grefierului si grefierului adjunct nu in beneficiul lor personal, ci in scopul indeplinirii in bune conditii a functiilor lor. Numai Curtea, intrunita in sedinta plenara, are competenta sa pronunte ridicarea imunitatilor grefierului si grefierului adjunct; ea are nu numai dreptul ci si indatorirea sa ridice aceasta imunitate in toate cazurile in care, dupa parerea sa, imunitatea ar impiedica realizarea justitiei sau in care imunitatea poate fi ridicata fara sa prejudicieze scopul pentru care este acordata.
    Art. 8
    1. Orice stat poate sa declare, odata cu semnarea, fara rezerva ratificarii, la data ratificarii sau la orice alta data ulterioara, prin notificare adresata secretarului general al Consiliului Europei, ca prezentul protocol se aplica tuturor teritoriilor sau unuia dintre teritoriile ale caror relatii internationale le asigura si unde, potrivit art. 63 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, se aplica aceasta conventie.
    2. Protocolul se va aplica teritoriului sau teritoriilor desemnate in notificare cu incepere din cea de a treizecea zi care urmeaza datei la care secretarul general al Consiliului Europei va fi primit aceasta notificare.
    Art. 9
    Prezentul protocol este deschis semnarii membrilor consiliului care pot deveni parti prin:
    a) semnare fara rezerva ratificarii;
    b) semnare sub rezerva ratificarii, urmata de ratificare.
    Instrumentele de ratificare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
    Art. 10
    1. Prezentul protocol va intra in vigoare de indata ce 3 membri ai Consiliului Europei, potrivit art. 9, il vor fi semnat fara rezerva ratificarii sau il vor fi ratificat.
    2. Pentru oricare membru care il va semna ulterior fara rezerva ratificarii sau il va ratifica, prezentul protocol va intra in vigoare o data cu semnarea sau depunerea instrumentului de ratificare.
    Art. 11
    Secretarul general al Consiliului Europei va notifica membrilor consiliului:
    a) numele semnatarilor si depunerea oricarui instrument de ratificare;
    b) data intrarii in vigoare a prezentului protocol.
    Drept pentru care, subsemnatii, imputerniciti corespunzator in acest scop, au semnat prezentul protocol.
    Incheiat la Paris la 16 decembrie 1961, in limbile franceza si engleza, ambele texte fiind egal autentice, intr-un singur exemplar care se va depune in arhivele Consiliului Europei. Secretarul general va transmite copii certificate tuturor guvernelor semnatare.

                   AL CINCILEA PROTOCOL ADITIONAL
la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei
                      Strasbourg, 18 iunie 1990.

    Statele membre ale Consiliului Europei, semnatare ale prezentului protocol,
    considerand ca, potrivit art. 59 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale, denumita in continuare, Conventia, semnata la Roma la 4 noiembrie 1950, membrii Comisiei Europene a Drepturilor Omului denumita in continuare Comisia, si a Curtii Europene a Drepturilor Omului, denumita in continuare Curtea, se bucura, pe durata exercitarii functiilor lor, de privilegiile si imunitatile prevazute in art. 40 din Statutul Consiliului Europei si in acordurile incheiate in temeiul acestui articol,
    reamintind ca aceste privilegii si imunitati au fost definite si precizate in al doilea si in al patrulea protocol aditional, semnate la Paris, respectiv la 15 decembrie 1956 si la 16 decembrie 1961, la Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei, semnat la Paris la 2 septembrie 1949,
    considerand ca este necesar ca, in lumina schimbarilor intervenite in functionarea mecanismului de control al conventiei, sa completeze acordul general printr-un alt protocol,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    1. Membrii comisiei si membrii Curtii sunt scutiti de orice impozit asupra remuneratiilor, retributiilor si indemnizatiilor primite de la Consiliul Europei.
    2. Expresia membrii Comisiei si membrii Curtii cuprinde pe membrii care, inlocuiti fiind, continua sa solutioneze cauzele cu care au fost deja sesizati, cat si orice judecator, ad-hoc desemnat in temeiul dispozitiilor conventiei.
    Art. 2
    1. Prezentul protocol este deschis semnarii statelor membre ale Consiliului Europei, care pot exprima consimtamantul lor prin:
    a) semnare fara rezerva ratificarii, a acceptarii sau aprobarii, sau
    b) semnare sub rezerva ratificarii, a acceptarii sau aprobarii, urmata de ratificare, de acceptare sau aprobare.
    2. Nici un stat membru al Consiliului Europei nu va putea semna fara rezerva ratificarii, sa ratifice sau sa accepte sau sa aprobe prezentul protocol, daca nu a ratificat anterior sau nu ratifica in acelasi timp Acordul general privind privilegiile si imunitatile Consiliului Europei.
    3. Instrumentele de ratificare, de acceptare sau de aprobare vor fi depuse la secretarul general al Consiliului Europei.
    Art. 3
    1. Prezentul protocol va intra in vigoare in prima zi a lunii ce urmeaza expirarii unei perioade de trei luni dupa data la care trei state membre ale Consiliului Europei isi vor fi exprimat consimtamantul la protocol, potrivit dispozitiilor art. 2.
    2. Pentru orice stat membru care isi va exprima ulterior consimtamantul la protocol, acesta va intra in vigoare in prima zi a lunii ce urmeaza expirarii unui termen de trei luni de la data semnarii sau a depunerii instrumentului de ratificare, de acceptare sau de aprobare.
    Art. 4
    In asteptarea intrarii in vigoare a prezentului protocol in conditiile prevazute in paragrafele 1 si 2 ale art. 3, semnatarii sunt de acord sa puna protocolul in aplicare, in mod provizoriu, la data semnarii, in masura in care aceasta este compatibila cu regulile lor constitutionale.
    Art. 5
    Secretarul general al Consiliului Europei va notifica statelor membre ale consiliului:
    a) orice semnare;
    b) depunerea oricarui instrument de ratificare, de acceptare sau de aprobare;
    c) data de intrare in vigoare a prezentului protocol potrivit art. 3;
    d) orice alt act, notificare sau comunicare in legatura cu prezentul protocol.
    Drept pentru care, subsemnatii, imputerniciti corespunzator in acest scop, au semnat prezentul protocol.
    Incheiat la Strasbourg la 18 iunie 1990, in limbile franceza si engleza, ambele texte fiind egal autentice, intr un singur exemplar care se va depune la arhivele Consiliului Europei. Secretarul general al Consiliului Europei va transmite copii certificate fiecarui stat membru al Consiliului Europei.



SmartCity5

COMENTARII la Legea 43/1994

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 43 din 1994
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    Îmi apare că site-ul http://www.legex.ro/VizualizareLege.aspx?var=153691#comentariu, sau cum se numește, este not secure. Adică putem comenta dar ne asumăm riscul informatic. E corect?
ANONIM a comentat Legea 127 2017
    nu cumva ar trebui să fie bizară absența oricărui comentariu la această lege? Totuși este o lege adoptată conform procedurilor regulamentare în vigoare, deci este ea însăși în vigoare. Avem dreptul cel puțin legal de a o comenta.
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu