E-mail:
Parola:
     
 Nu ai cont? Inregistreaza-te
 Ai uitat parola? Click aici
alerte legex
Coduri postale şi prefixe telefonice naţionale şi internaţionale
Legături cu alte acte
nu a fost modificat de niciun act
Cele mai căutate legi
Ultimele acte citite
Sisteme de securitate
Registrul Agricol Integrat - www.registrulagricolintegrat.ro

Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

DECRET Nr

DECRET   Nr. 130 din  2 aprilie 1949

pentru reglementarea conditiunii juridice a copilului natural

ACT EMIS DE: MINISTERUL JUSTITIEI

ACT PUBLICAT IN: BULETINUL OFICIAL  NR. 15 din  2 aprilie 1949


SmartCity3


    Text corectat conform rectificarilor aparute in Buletinul Oficial al Republicii Populare Romane Nr. 18 din 9 aprilie 1949, pag. 126 si nr. 19 din 16 aprilie 1949, pag. 136.
    A se vedea: Decretul nr. 2.647 din 18 iunie 1920, privitor la constatarea decesului militarilor morti sau disparuti in timpul razboiului si la dovedirea nasterilor si casatoriilor prin acte de stare civila, pentru obtinerea dreptului de pensie a urmasilor lor; Legea nr. 476 din 23 iunie 1942, pentru stabilirea calitatii de copil recunoscut a celor morti pe campul de lupta, modificata prin Legea nr. 598 din 3 august 1946 (se modifica art. 1 si se adauga un nou articol).

    CAP. 1
    Despre filiatiunea naturala

    Art. 1
    Copilul natural are aceeasi situatie legala ca si aceea a unui copil legitim, fata de mama si rudele acesteia.
    Art. 2
    Odata cu inscrierea nasterii sau dupa aceasta, tatal copilului natural il poate recunoaste prin declaratiunea facuta ofiterului starii civile. In lipsa unei asemenea declaratii, recunoasterea poate fi facuta prin inscris autentic sau in forma testamentara.
    Minorii pot recunoaste singuri pe copiii lor naturali, daca in fapt au discernamant la epoca recunoasterii.
    Daca tatal este interzis sau moare in interval de trei ani de la nasterea copilului, acesta poate fi recunoscut de bunicul dinspre tata.
    In cazul recunoasterii prin inscris autentic, o copie de pe acesta se va trimite, din oficiu, ofiterului starii civile unde este inscrisa nasterea, pentru a se face mentiune pe actul de nastere.
    Art. 3
    Copilul natural minor nu poate fi recunoscut decat cu autorizatiunea instantei tutelare, data cu ascultarea mamei.
    Recunoasterea copilului natural major nu va produce efecte decat daca acesta consimte la recunoastere.
    Copilul natural care nu are descendenti legitimi nu poate fi recunoscut dupa moarte.
    Art. 4
    Recunoasterea este irevocabila.
    Art. 5
    Daca recunoasterea a fost determinata prin dol ori smulsa prin violenta, ea poate fi anulata.
    Actiunea in anulare se prescrie prin trecerea unui an de la data cand dolul a fost descoperit sau violenta a incetat, ori, daca acel care a recunoscut era minor, de la data majoritatii sale.
    Art. 6
    Cand recunoasterea nu corespunde adevarului, ea poate fi contestata. Sunt in drept a contesta recunoasterea acel care a facut-o, acel recunoscut si Parchetul cand prin recunoasterea mincinoasa interesele copilului ar fi primejduite.
    Art. 7
    Pentru reclamatiunea si dovedirea maternitatii naturale sunt aplicabile, prin asemanare, dispozitiunile privitoare la dovedirea maternitatii legitime.
    De asemeni, se vor aplica recunoasterii expres facuta de mama dispozitiunile prevazute pentru recunoasterea facuta de tata.
    Art. 8
    Actiunea in cautarea paternitatii poate fi pornita numai de copilul natural, prin reprezentantul sau legal cu incuviintarea instantei tutelare.
    Ea se indreapta impotriva presupusului tata sau mostenitorilor acestuia.
    Art. 9
    Paternitatea poate fi declarata cand, in timpul conceptiunii, mama a fost siluita sau rapita de pretinsul tata, sau a fost sedusa de el prin mijloace viclene, precum promisiunea de casatorie sau alte asemenea manopere, ori abuz de autoritate, sau cand a convietuit notoriu cu pretinsul tata.
    Paternitatea poate de asemeni fi declarata cand, din scrisori sau orice alte inscrisuri, emanand de la pretinsul tata, reiese o marturisire neindoielnica asupra paternitatii ce i se atribuie.
    Art. 10
    Actiunea in cautarea paternitatii nu va fi primita, daca in timpul conceptiunii mama a avut legaturi si cu alte persoane sau o purtare imorala cunoscuta, precum si daca neputinta conceptiei copilului din coabitarea mamei cu pretinsul tata este invederata.
    Art. 11
    Se socoteste timp al conceptiunii cel cuprins intre a 300 si 180 zi, inaintea nasterii copilului.
    Termenul se socoteste de la zi la zi.
    Art. 12
    Actiunea in cercetarea paternitatii poate fi intentata in termen de 2 ani de la nasterea copilului sau de la incetarea concubinajului.
    Art. 13
    De la data cand hotararea in declaratie a paternitatii a ramas irevocabila, copilul natural are, fata de tata, situatiunea legala a unui copil legitim.
    Copilul dobandeste numele parintelui fata de care si-a stabilit filiatiunea.
    Daca copilul a fost recunoscut in acelasi timp de ambii parinti, acestia vor hotari numele carui parinte va purta copilul; in caz de neintelegere instanta tutelara va decide.
    Instanta tutelara va putea incredinta copilul oricaruia din parinti, dupa cum o cer interesele copilului. Daca imprejurarile o cer, aceasta hotarare va putea fi schimbata.
    Art. 14
    Mama copilului natural sau, in caz de moarte, disparitie sau neputinta a acesteia de a-si manifesta valabil vointa, tutorul copilului, cu incuviintarea instantei tutelare poate cere pretinsului tata cheltuieli de intretinere, daca se dovedeste ca acesta a coabitat cu mama in timpul legal al conceptiunii.
    In acest caz judecata va obliga pe pretinsul tata sa contribuie la cheltuielile prilejuite de nastere si la cheltuielile de intretinerea copilului pana la majoritatea sa si, dupa aceasta, in caz de invaliditate a copilului. Cheltuielile de intretinere se vor stabili in raport cu starea materiala a mamei si a pretinsului tata.
    Dreptul mamei nu se stinge daca copilul a murit inainte de a se fi pronuntat hotararea; cererea insa va fi respinsa in cazurile prevazute de art. 10, care se aplica prin asemanare.
    Actiunea poate fi intentata impotriva mostenitorilor tatalui.

    CAP. 2
    Despre legitimare

    Art. 15
    Copilul natural dobandeste situatia de copil legitim, prin casatoria parintilor, savarsita dupa nasterea sa, indiferent daca stabilirea filiatiunii sale naturale, fata de ambii parinti, a avut loc inainte sau dupa incheierea casatoriei.
    Copilul natural dobandeste de asemenea situatia de copil legitim, prin casatoria mamei cu barbatul fata de care s-a stabilit dreptul de intretinere, potrivit art. 14.
    Art. 16
    Legitimarea copilului natural prin casatoria partilor acestuia, are loc chiar in privinta copiilor incetati din viata, daca in urma lor raman descendenti legitimi; in acest caz, legitimarea foloseste acestora din urma.

    CAP. 3
    Dispozitiuni finale si tranzitorii

    Art. 17
    Art. 677 din Codul civil va avea urmatorul cuprins:
    Copiii naturali, chiar cand casatoria ar fi prohibita intre mama si tata, succed mamei si rudelor acesteia ca si copiii legitimi.
    Copilul natural, care si-a stabilit filiatiunea fata de tata prin recunoasterea voluntara sau prin actiune in cercetarea paternitatii, precum si descendentii lui legitimi, au in succesiunea tatalui, aceleasi drepturi ca si copiii legitimi si descendentii lor.
    Art. 18
    Dispozitiunile prezentului decret se vor aplica si la recunoasterea copiilor naturali, nascuti inainte de intrarea sa in vigoare.
    Art. 19
    Recunoasterile voluntare de paternitate naturala, precum si hotararile declarative de o atare paternitate, ramase irevocabile inainte de intrarea in vigoare a prezentului decret, vor produce efectele prevazute de art. 13 fara prejudiciul dispozitiunilor alineatului final la art. 20.
    Art. 20
    Actiunea in cercetarea paternitatii naturale va putea fi exercitata, potrivit dispozitiunilor prezentului decret, si de copiii nascuti inainte de intrarea sa in vigoare.
    Termenele prevazute in prezentul decret se vor socoti de la data faptului care le face sa curga, chiar daca faptul a avut loc inainte de intrarea sa in vigoare.
    Copiii naturali, anterior recunoscuti, chiar daca recunoasterea ar fi nula pentru motive de forma, vor putea exercita actiunea in cercetarea paternitatii naturale, potrivit art. 9, in termen de doi ani de la intrarea in vigoare a prezentului decret, sau daca sunt incapabili la aceasta data, in termen de doi ani de la dobandirea deplinei capacitati.
    Copiii naturali care si-au stabilit filiatiunea de tata, in temeiul dispozitiunilor prezentului decret, nu pot pretinde dreptul de mostenire legala, in succesiunile deschise inainte de intrarea in vigoare a decretului de fata.
    Art. 21
    Legitimarea copiilor nascuti inainte de intrarea in vigoare a prezentului decret si care nu au fost legitimati, potrivit legilor anterioare, se va face in temeiul noilor dispozitiuni, chiar daca casatoria sau stabilirea filiatiunii a avut loc inainte de aceasta data.
    Art. 22
    Art. 304   308 inclusiv din Codul civil, precum si orice alta dispozitiune contrara prezentului decret, se abroga.SmartCity5

COMENTARII la Decretul 130/1949

Momentan nu exista niciun comentariu la Decretul 130 din 1949
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Ordin 140 2016
    Obținerea unui împrumut legitim a fost întotdeauna o problemă uriașă Pentru atât de mulți clienți care au nevoi financiare. Problema creditului necorespunzător și a garanțiilor sunt ceva de care clienții sunt întotdeauna îngrijorați atunci când solicită un împrumut de la un creditor legitim. Însă MIDLAND CREDIT FIRM a făcut această diferență în industria creditelor. MIDLAND CREDIT FIRM a fost acreditat de consiliul organizației de creditare pentru a acorda împrumuturi clienților locali și internaționali cu o dobândă de 3%. Ni s-a oferit privilegiul de a răspunde nevoilor dvs. financiare. Problema creditului nu ar trebui să te împiedice să obții împrumutul de care ai nevoie. Serviciile noastre includ următoarele: - * Împrumuturi pentru investitori *Consolidarea datoriilor * A doua ipotecă * Împrumuturi de afaceri *Imprumuturi personale * Împrumuturi internaționale Fără securitate socială și fără cec de credit, 100% garanție. Tot ce trebuie să faceți este să ne anunțați exact ce doriți și cu siguranță vom face ca visul dvs. să devină realitate. MIDLAND CREDIT FIRM spune DA atunci când băncile dvs. spun NU. În sfârșit, finanțăm firme de împrumuturi la scară mică, intermediari, instituții financiare la scară mică pentru că avem capital nelimitat. Pentru detalii suplimentare despre cumpărarea unui împrumut de la noi: Răspundeți imediat la acest e-mail: midland.credit2@gmail.com Nume companie: MIDLAND CREDIT HOME Email companie midland.credit2@gmail.com ID companie NMLS: 315276. Site-ul companiei: midlandcreditonline.com Motto: Investiția pentru generații.
ANONIM a comentat Norma 8 2020
    Sunt atât de încântat că am primit un împrumut de la un creditor care m-a ajutat cu împrumutul meu. A fost uimitor cum am primit un împrumut ... Am încercat un serviciu diferit, dar nu am putut niciodată să obțin un împrumut de la acel serviciu. Unii dintre ei îmi vor cere să completez o mulțime de documente, iar la sfârșitul zilei nu se va termina bine. Dar sunt fericit după întâlnirea cu Elena Nino. Am reușit să obțin împrumutul meu de 22.000 € Euro acum afacerea mea merge bine și vreau să știți toate acestea astăzi, deoarece sunt rapide și 100% fiabile. Acum plătesc împrumutul pe care l-am primit de la compania Elena Nino împrumuturi din toată lumea. Luați legătura cu aceștia și nu pierdeți timp cu acești creditori contactați cu drag acest e-mail: elenanino0007@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 15 2020
    GET Rich with ATM CARD BLANC ... Whatsapp: +18033921735 Vreau să depun mărturie despre cardurile de ATM-uri Dark Web care pot retrage bani de la orice mașini de ATM din întreaga lume. Am fost foarte sărac înainte și nu am nicio treabă. Am văzut atât de multe mărturii despre modul în care hackerii Dark Web le trimit cardul gol ATM și îl folosesc pentru a colecta bani în orice mașină ATM și a deveni bogat. (darkwebblankatmcard@gmail.com) Le trimit prin e-mail și mi-au trimis cardul bancomat gol. L-am folosit pentru a obține 120.000 de euro. retrageți maxim 5.000 EUR zilnic. Dark Web dă cartea doar pentru a ajuta săracii. Păstrați și luați bani direct de pe orice seif de mașină ATM folosind cardul programat ATM care rulează în modul automat. E-mail: darkwebblankatmcard@gmail.com Text & Call sau WhatsApp: +18033921735
ANONIM a comentat Decretul 931 2017
    * Utilizați această perioadă de blocare pentru a investi și a începe să câștigați direct de acasă ..... Inbox me pentru a începe! * Investiți 300 € pentru a câștiga 3000 € Investiți 400 € pentru a câștiga 4000 € Investiți 500 € pentru a câștiga 5000 € Investiți 600 EUR pentru a câștiga 6000 € Investiți 700 € pentru a câștiga 7000 € Investiți 8000 EUR pentru a câștiga 80 000 EUR Investiți 9000 EUR pentru a câștiga 90.000 € Totul în 7 zile de profit și plata de 100% este asigurată. Dacă sunteți interesat să investiți cu noi, contactați-ne acum prin WhatsApp +15022064419 sau prin e-mail tradewithcarlos2156@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 817 2017
    Sunt Brette M. Wagner, un creditor privat care acordă împrumuturi persoanelor fizice, companiilor și instituțiilor guvernamentale cu o dobândă scăzută de 3%. Știm că există o mulțime de familii care trăiesc din salariu și altele care nu pot avea grijă de obligațiile lor financiare și din acest motiv, sunt aici pentru restaurare financiară. Ofer o gamă largă de servicii financiare care include: Planificarea afacerilor, Finanțe comerciale și de dezvoltare, Proprietăți și credite ipotecare, Împrumuturi de consolidare a creanțelor, Împrumuturi pentru afaceri, împrumuturi private, Refinanțare la domiciliu, Împrumuturi hoteliere, împrumuturi pentru studenți etc. Răspundeți imediat prin e-mail de mai jos pentru mai multe informatii. E-mail: (brettewagnerfinancialservice@gmail.com)
ANONIM a comentat Hotărârea 153 2018
    articolul 4 interzice acordarea a doua sporuri cumulate anexa 1-6 si 8 ,cum ramine cu personalul care lucreaza cu aparate de electoterapie in sectiile de recuperare,medicina fizica ?la care spor se incadreaza?
ANONIM a comentat Legea 149 2018
    Cine face propunerea conform art.10,alin 2,este ambigu
ANONIM a comentat Decretul 721 2015
    Buna ziua,acest decret prezidential nu a fost pus in aplicare niciodata,cetatenii romani care traiesc si muncesc in aceasta regiune a Germaniei sunt nevoiti sa parcurga intre 300 km si 600 km pana la München unde este Consulatul General al Romaniei si sa piarda zile intregi pentru rezolvarea unor probleme care ar fi foarte usor sa le rezolve la Stuttgart daca Ministerul Afacerilor Externe si-ar face treaba. La Munchen sediul Consulatului are un spatiu foarte mic unde isi desfasoara activitatea iar cetatenii sunt nevoiti sa stea afara in strada sa astepte formandu-se cozi de peste 100 de persoane pe zi.Ultima data cand am fost la Consulat am stat 10 ore acolo iar toaleta nu functiona,cetatenii fiind obligati sa mearga la cafenele si restaurante daca aveau nevoi fiziologice.Cel mai grav lucru este faptul ca femeili cu ,copii mici nu au un loc unde sa stea cu ei,sa-i schimbe sau sa le dea mancare.S-au adus obiceiurile din Romania si aici si acest lucru este foarte grav.Personalul in schimb este destul de amabil dar lipsa spatiului si a personalului duce la aceste situatii neplacute. De aceea este urgent neesar deschiderea Consulatului la Stuttgart !!!! Prioritatile MAE se pare ca sunt altele cum ar fi mutarea Ambasadei Romaniei in Israel. Cetatenii sunt ultima lor prioritate.Probabil pana in noiembrie 2019 se va deschide totusi consulatul pentru a crea cadru legal pentru alegerile prezidentiale.In zona Baden Württemberg traiesc peste 250.000 romani si aceste voturi vor conta pentru viitorul presedinte,asa ca poate se indura cineva si de acest cetateni uitati de autoritatile din tara !!!
ANONIM a comentat Hotărârea 757 2008
    In aceasta hotarare de guvern intra si asistentii medicali care lucreaza in sectiile de radioterapie,care fac iradierea bolnavilor oncologici???
ANONIM a comentat Legea 58 1974
    in1990 mai era in vigoare intreb
Alte acte pe aceeaşi temă cu Decretul 130/1949
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu