Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 112 din 10 octombrie 1996

pentru ratificarea Tratatului cu privire la relatiile de prietenie, buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Republica Federala Iugoslavia,


SmartCity3

semnat la Belgrad la 16 mai 1996
ACT EMIS DE:                PARLAMENT
ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 250 din 16 octombrie 1996

    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Tratatul cu privire la relatiile de prietenie, buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Republica Federala Iugoslavia, semnat la Belgrad la 16 mai 1996.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 19 septembrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                    p. PRESEDINTELE SENATUI
                            ION SOLCANU

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 3 octombrie 1996, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                    PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                             ADRIAN NASTASE

                              TRATAT
cu privire la relatiile de prietenie, buna vecinatate si cooperare intre Romania si Republica Federala Iugoslavia

    Romania si Republica Federala Iugoslavia,
    pornind de la traditiile de prietenie, cooperare si buna vecinatate in relatiile dintre cele doua state si de la dorinta lor de a dezvolta aceste relatii,
    confirmand atasamentul lor fata de valorile universal-umane ale pacii, libertatii, democratiei, justitiei sociale si solidaritatii, precum si respectul lor fata de drepturile si libertatile fundamentale ale omului,
    avand in vedere importantele transformari politice si economice care au avut loc in ambele state, in Europa si in intreaga lume,
    ferm hotarate sa participe si sa contribuie la eforturile necesare pentru a face Europa un continent unit al pacii, securitatii, democratiei si prosperitatii pentru toate popoarele si tarile si pregatite sa participe activ la procesul edificarii si consolidarii structurilor democratice si mecanismelor pentru infaptuirea acestor scopuri,
    ferm hotarate sa respecte normele dreptului international, indeosebi scopurile si principiile consfintite in Carta Organizatiei Natiunilor Unite si angajamentele asumate prin Actul final de la Helsinki, Carta de la Paris pentru o noua Europa si alte documente fundamentale ale Natiunilor Unite si ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa,
    dorind sa intareasca si sa dezvolte relatiile lor reciproce, bazate pe intelegere, cooperare, justitie si egalitate,
    au convenit urmatoarele:

    Art. 1
    Romania si Republica Federala Iugoslavia, denumite in continuare parti contractante, vor dezvolta relatiile lor pe baza increderii, cooperarii si respectului reciproc, in conformitate cu principiile egalitatii suverane, respectului pentru integritatea teritoriala, neinterventiei in treburile interne, egalitatii in drepturi, solidaritatii si demnitatii umane si respectului pentru drepturile si libertatile fundamentale ale omului.
    Art. 2
    Pornind de la respectarea reciproca a frontierelor lor existente, ca definitive si inviolabile, partile contractante vor sprijini si vor facilita, in conformitate cu legislatia lor nationala, libera circulatie a persoanelor si a informatiilor, precum si extinderea schimburilor comerciale, in scopul unei mai rapide dezvoltari economice si sociale si al integrarii la nivel regional si european. Ele vor actiona pentru inlaturarea obstacolelor care stau in calea realizarii acestor obiective.
    Art. 3
    Partile contractante se vor abtine, in relatiile reciproce, precum si in relatiile lor internationale, de la amenintarea cu forta sau folosirea fortei. Partile contractante isi vor solutiona diferendele dintre ele exclusiv prin mijloace pasnice.
    Partile contractante vor sprijini masurile de securitate colectiva adoptate in conformitate cu Carta Organizatiei Natiunilor Unite.
    Ele vor contribui activ la functionarea democratica a Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, la constituirea si functionarea eficienta a institutiilor si metodelor adecvate pentru prevenirea diferendelor, precum si pentru solutionarea pasnica a acestora.
    Art. 4
    Partile contractante vor depune toate eforturile pentru intarirea securitatii si dezvoltarea cooperarii in Europa. In acest scop, ele vor actiona pentru crearea si functionarea eficienta a mecanismelor de securitate in Europa, in interesul tuturor statelor.
    Art. 5
    Partile contractante vor actiona, impreuna cu alte state balcanice, pentru o continua imbunatatire a climatului politic din regiunea Balcanilor, ca o parte integranta a Europei, pentru intarirea increderii, intelegerii si transformarea Balcanilor intr-o zona a pacii, securitatii si cooperarii, in cadrul procesului de integrare in Europa. De asemenea, ele vor conlucra pentru promovarea cooperarii dintre statele balcanice, la toate nivelurile, in domeniile de interes comun.
    Art. 6
    In cazul in care ar aparea o situatie care, dupa opinia uneia dintre partile contractante, ar putea pune in pericol interesele sale de securitate, aceasta poate cere celeilalte parti contractante sa procedeze neintarziat la consultari.
    Art. 7
    Nici una dintre partile contractante nu va permite ca teritoriul sau sa fie folosit de catre un stat tert pentru comiterea unui act de agresiune impotriva celeilalte parti contractante si nu va acorda nici un fel de ajutor unui asemenea stat tert.
    Art. 8
    Pornind de la politica de pace si de la respingerea politicii de forta si agresiune, partile contractante vor actiona impreuna in cadrul Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa pentru promovarea procesului de reducere echilibrata a fortelor si a armamentelor in Europa. In acest sens, ele vor coopera activ, in cadrul eforturilor generale pentru o mai mare transparenta, pentru intarirea increderii, stabilitatii si securitatii in Europa.
    Ele vor contribui, in cadrul organizatiilor internationale, la adoptarea de masuri pentru dezarmare la nivel mondial, sub un control international strict si eficient. In acest spirit, cele doua parti contractante vor promova schimburile in domeniul militar, precum si contactele si consultarile periodice dintre institutiile lor militare, la nivelurile convenite.
    Art. 9
    Partile contractante vor largi dialogul politic la cel mai inalt nivel si consultarile regulate, la diferite niveluri si in domenii convenite, in scopul dezvoltarii si aprofundarii, in continuare, a relatiilor bilaterale si pentru a armoniza pozitiile lor in problemele internationale.
    Partile contractante vor sprijini contactele si schimburile de vederi convenite intre parlamentele lor, in scopul dezvoltarii relatiilor bilaterale.
    Ele vor sprijini si vor facilita cooperarea reciproca, atat la nivelul autoritatilor publice centrale, cat si intre unitatile administrativ-teritoriale ale partilor contractante.
    Ele vor incuraja parteneriatul si relatiile directe dintre orase si alte localitati, in spiritul relatiilor de buna vecinatate.
    Art. 10
    Partile contractante, pornind de la necesitatea dezvoltarii cooperarii economice ca una dintre premisele fundamentale ale progresului social, vor contribui la inlaturarea obstacolelor care divizeaza Europa din punct de vedere al nivelului de dezvoltare si vor actiona pentru transformarea continentului intr-un spatiu economic unic.
    Art. 11
    Pornind de la principiile economiei de piata si de la interesele lor comune, partile contractante vor incuraja cooperarea economica reciproc avantajoasa, inclusiv la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale, al agentilor economici, precum si in zonele de frontiera.
    Partile contractante vor sprijini, indeosebi, dezvoltarea unor forme superioare de colaborare si specializare in domenii de interes comun, precum societatile mixte si alte investitii comune, patrunderea in comun pe terte piete, precum si promovarea si protectia reciproca a investitiilor. Ele vor acorda o atentie deosebita cooperarii intre intreprinderile si firmele mici si mijlocii. De asemenea, ele vor sprijini si vor extinde cooperarea in pregatirea profesionala si perfectionarea specialistilor si a oamenilor de afaceri.
    Ele vor conlucra pentru crearea de zone de comert liber, ca premisa a edificarii unui spatiu economic unic in regiunea Balcanilor si in Europa, si se vor stradui sa armonizeze reglementarile aplicabile schimburilor comerciale si platilor reciproce.
    Art. 12
    Partile contractante vor promova o stransa colaborare in domeniile de importanta deosebita pentru dezvoltarea economiilor lor nationale, in special in domeniile surselor de energie, al bazei de combustibili si materii prime, inclusiv folosirea in scopuri pasnice a energiei nucleare, ale industriei, agriculturii, constructiilor, mijloacelor de transport si productiei bunurilor de larg consum.
    In acest scop, ele vor incuraja investitiile directe de capital, crearea de societati mixte, inclusiv cu participarea unor parteneri din terte state.
    Art. 13
    Partile contractante vor promova cooperarea reciproc avantajoasa in domeniul stiintei si tehnologiei.
    Ele vor dezvolta si vor incuraja colaborarea in domeniul stiintelor fundamentale si aplicate, al cercetarii stiintifice, in special in cel al tehnologiilor moderne, si vor sprijini proiecte si programe comune, precum si alte forme de colaborare menite sa creasca eficienta muncii de cercetare.
    Ele vor facilita accesul in arhive, biblioteci si institute de cercetari, in conformitate cu legislatia lor.
    Art. 14
    Partile contractante vor extinde cooperarea in domeniul transporturilor si comunicatiilor si vor stimula infiintarea si activitatea societatilor mixte.
    Art. 15
    Pornind de la prevederile acordurilor internationale relevante la care ambele state sunt parti, partile contractante vor largi colaborarea lor, precum si colaborarea cu celelalte state dunarene, in domeniul asigurarii si imbunatatirii navigatiei pe Dunare, al prevenirii, reducerii si controlului poluarii apelor Dunarii, precum si in alte domenii de interes comun pentru statele dunarene.
    Art. 16
    Partile contractante vor acorda cea mai mare importanta problemelor privind protectia mediului. Partile contractante vor promova cooperarea bilaterala si regionala in acest domeniu si vor stimula realizarea programelor si proiectelor convenite de ele. Ele vor da o atentie speciala protectiei mediului din zonele Marii Negre si Mediteranei.
    Partile contractante vor dezvolta, de asemenea, cooperarea in sectorul prognozei si prevenirii catastrofelor naturale si pentru combaterea efectelor acestora.
    Art. 17
    Partile contractante vor acorda o atentie speciala dezvoltarii continue a colaborarii dintre autoritatile competente si institutiile din domeniul apararii sanatatii oamenilor, precum si dintre organizatii umanitare si alte organizatii, pentru inlaturarea urmarilor catastrofelor naturale si ale altor calamitati.
    Art. 18
    Pornind de la traditiile colaborarii culturale dintre popoarele celor doua state si de la contributia lor la crearea spatiului cultural european, partile contractante vor favoriza promovarea colaborarii in domeniile culturii, artei si invatamantului.
    Pe baza acordurilor si programelor existente, ele vor extinde schimburile culturale in toate domeniile si la toate nivelurile, in beneficiul popoarelor lor si ca o contributie la cultura universala.
    Ele vor incuraja cooperarea dintre institutiile competente in domeniile culturii si artei, invatamantului, sportului, informatiilor si protectiei monumentelor istorice si culturale.
    Partile contractante vor extinde si vor promova cooperarea intre universitati, institutii stiintifice si de invatamant din cele doua state, prin schimb de cadre didactice, cercetatori stiintifici si studenti si prin schimb de experienta si realizarea de programe si proiecte comune.
    Ele vor incuraja extinderea colaborarii dintre academii de stiinte, institutii stiintifice si alte organizatii stiintifice sau de cercetare din domeniile culturii, artei si invatamantului.
    Partile contractante vor sprijini infiintarea centrelor lor culturale si de presa si activitatea acestora.
    Ele vor acorda o atentie deosebita recunoasterii reciproce a diplomelor de studii si a titlurilor universitare si stiintifice, pe baza unor acorduri speciale.
    Pentru promovarea unor mai bune contacte si a intelegerii reciproce intre popoare si facilitarea cooperarii, in toate domeniile, dintre partile contractante, fiecare parte contractanta va sprijini studierea limbii celeilalte parti contractante si va solicita acesteia asistenta necesara.
    Art. 19
    Partile contractante vor incuraja contactele, in toate domeniile, intre cetatenii celor doua state si vor sprijini eforturile pentru o mai buna intelegere intre popoarele lor.
    Partile contractante vor facilita si vor incuraja contactele si schimburile dintre organizatii de tineret si femei, partide politice, asociatii sportive, comunitati religioase, fundatii, sindicate si alte institutii sociale.
    Art. 20
    Partile contractante considera ca minoritatea nationala romana din Republica Federala Iugoslavia si minoritatea nationala sarba din Romania constituie puternice si durabile punti de legatura pentru cooperarea si increderea intre cele doua tari vecine si prietene. Ele vor asigura, fiecare pe teritoriul sau, protectia si respectarea drepturilor membrilor minoritatii nationale sarbe din Romania si ale membrilor minoritatii nationale romane din Republica Federala Iugoslavia, in conformitate cu documentele Organizatiei Natiunilor Unite si ale Organizatiei pentru Securitate si Cooperare in Europa, cu conventiile internationale la care sunt parti ambele state si cu normele general recunoscute ale dreptului international.
    Partile contractante vor aplica cu buna-credinta standardele internationale referitoare la protectia identitatii etnice, culturale, lingvistice si religioase a membrilor minoritatilor nationale si nu vor intreprinde actiuni care ar contraveni prevederilor prezentului tratat.
    Art. 21
    Partile contractante vor dezvolta colaborarea in domeniul juridic si consular si vor facilita calatoriile si vizitele reciproce ale cetatenilor lor.
    Ele vor extinde cooperarea pentru prevenirea si combaterea crimei organizate si, in special, a terorismului, a comertului ilegal cu droguri si armament, a falsificarii bancnotelor, a contrabandei si exportului ilegal de valori culturale, precum si a actiunilor indreptate impotriva sigurantei aviatiei civile.
    Art. 22
    Partile contractante vor extinde si vor perfectiona cadrul juridic al relatiilor lor reciproce, in concordanta cu dezvoltarile politice, economice, sociale si juridice din cele doua tari.
    Art. 23
    Prevederile prezentului tratat nu aduc in nici un fel atingere obligatiilor partilor contractante in ceea ce priveste relatiile lor cu statele terte si nu sunt indreptate impotriva vreunuia dintre aceste state.
    Art. 24
    Prezentul tratat este supus ratificarii, in conformitate cu procedurile constitutionale ale fiecarei parti contractante, si va intra in vigoare in ziua schimbului instrumentelor de ratificare.
    Prezentul tratat se incheie pe o perioada de 20 de ani. Valabilitatea sa se va prelungi in mod automat pe noi perioade de cate 5 ani, daca nici una dintre partile contractante nu notifica celeilalte parti contractante, cu cel putin un an inainte de implinirea perioadei respective de valabilitate, decizia sa de a denunta prezentul tratat.
    Incheiat la Belgrad la 16 mai 1996, in doua exemplare originale, fiecare in limba romana si in limba sarba, ambele texte fiind egal autentice.

                             Pentru Romania,
                              ION ILIESCU

                 Pentru Republica Federala Iugoslavia,
                              ZORAN LILICI



SmartCity5

COMENTARII la Legea 112/1996

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 112 din 1996
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu