Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 419 din 20 octombrie 2003

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind cooperarea in domeniul protectiei minoritatilor nationale, semnat la Belgrad la 4 noiembrie 2002

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 757 din 29 octombrie 2003


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind cooperarea in domeniul protectiei minoritatilor nationale, semnat la Belgrad la 4 noiembrie 2002.

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 8 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                         p. PRESEDINTELE SENATUI,
                             DORU IOAN TARACILA

    Aceasta lege a fost adoptata de Camera Deputatilor in sedinta din 29 septembrie 2003, cu respectarea prevederilor art. 74 alin. (2) din Constitutia Romaniei.

                      PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                               VALER DORNEANU

                                   ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Federal al Republicii Federale Iugoslavia privind cooperarea in domeniul protectiei minoritatilor nationale

    Partile contractante,
    avand in vedere art. 20 din Tratatul cu privire la relatiile de prietenie, buna vecinatate si cooperare dintre Romania si Republica Federala Iugoslavia, semnat la Belgrad la 16 mai 1996,
    hotarate sa asigure pe teritoriile lor protectia efectiva a identitatii culturale, lingvistice si religioase a persoanelor apartinand minoritatilor nationale, in conformitate cu standardele internationale, asa cum sunt prevazute mai ales in Conventia-cadru privind protectia minoritatilor nationale si Declaratia Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite privind drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale sau etnice, religioase si lingvistice,
    constiente ca identitatea minoritatilor nationale si exercitarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale membrilor lor sunt valori care trebuie pastrate si dezvoltate,
    luand in considerare ca pastrarea identitatii persoanelor apartinand minoritatilor nationale in Romania si, respectiv, Republica Federala Iugoslavia poate imbogati viata culturala si intari cooperarea intre cele doua tari,
    hotarate sa asigure pe teritoriile lor respective protectia identitatii culturale, lingvistice si religioase a persoanelor apartinand minoritatilor nationale,
    subliniind ca scopul lor comun este de a crea o societate democratica, in masura sa asigure pentru propriii cetateni exercitarea deplina a drepturilor omului si libertatilor fundamentale, precum si libera exprimare a intereselor si aspiratiilor lor legitime,
    luand nota de contributia pe care cooperarea in domeniul protectiei minoritatilor nationale o aduce la intarirea relatiilor de buna vecinatate, intelegere reciproca, prietenie si cooperare intre state,
    considerand ca minoritatile nationale fac parte integranta din societatile lor si ca persoanele apartinand minoritatilor nationale au aceleasi drepturi si indatoriri ca si majoritatea populatiilor lor,
    au convenit cele ce urmeaza:

    Art. 1
    Pentru scopurile prezentului acord, se intelege ca minoritatea sarba in Romania si, respectiv, minoritatea romana in Republica Federala Iugoslavia constau din persoanele aflate sub jurisdictia lor, care impartasesc aceeasi origine etnica, limba si aceleasi traditii cu majoritatea populatiei din cealalta parte contractanta.
    Art. 2
    Apartenenta la minoritatile nationale se bazeaza pe libera alegere personala. Nici un dezavantaj nu va rezulta din aceasta alegere sau din exercitarea drepturilor care sunt legate de aceasta alegere.
    Persoanele care apartin minoritatilor nationale se vor bucura de tratament egal in fata legii si de protectia legii. Orice discriminare pe temeiul apartenentei la minoritatea nationala este interzisa.
    Art. 3
    Partile contractante recunosc persoanelor apartinand minoritatilor nationale dreptul de a utiliza limba lor materna oral si in scris, in viata publica si privata, precum si dreptul de a avea numele si prenumele scrise in actele de identitate si in documentele oficiale in limba materna.
    In conformitate cu obligatiile lor internationale si cu legislatia lor interna, partile contractante vor permite utilizarea de catre membrii minoritatilor nationale a limbii materne in administratia locala si in fata autoritatilor administrative si judiciare, precum si scrierea inscriptiilor topografice, a denumirilor asezarilor, strazilor si institutiilor publice, acolo unde este cazul, in limbile si alfabetul minoritatii nationale.
    Art. 4
    Partile contractante vor asigura, prin masuri legislative corespunzatoare pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale, posibilitati institutionalizate de a invata sau de a fi educate in limba lor materna la toate nivelurile de invatamant, acolo unde este necesar.
    Partile contractante vor promova schimbul de experienta educationala prin crearea conditiilor pentru profesorii care traiesc intr-o parte contractanta de a participa la formarea profesionala organizata pe teritoriul celeilalte parti contractante si vor acorda burse si alte facilitati la toate nivelurile de invatamant.
    Art. 5
    Persoanele apartinand minoritatilor nationale vor avea, individual sau impreuna cu alti membri ai grupului lor, dreptul de a-si exprima si dezvolta identitatea lor etnica, culturala, lingvistica sau religioasa si partile contractante vor stimula si vor lua masurile necesare in acest scop.
    Partile contractante vor promova si vor sprijini stabilirea si functionarea de organizatii, asociatii, institutii de invatamant si culturale care sa reprezinte interesele persoanelor apartinand minoritatilor nationale.
    Partile contractante vor incuraja mentinerea de contacte libere si directe intre persoanele apartinand minoritatilor nationale si persoane din cealalta parte contractanta, precum si cu organizatii neguvernamentale, atat nationale, cat si internationale.
    Partile contractante vor incuraja organizarea de manifestari culturale (programe anuale, reuniuni culturale periodice, tabere culturale, concursuri, invitarea de spectacole ale grupurilor de artisti profesionisti si amatori), precum si realizarea de evenimente culturale si artistice care promoveaza identitatea si cultura minoritatilor nationale.
    Partile contractante vor crea toate conditiile necesare pentru pastrarea mostenirii culturale, a monumentelor de arhitectura si a altor monumente si situri care sunt reprezentative pentru istoria si traditiile minoritatilor nationale.
    Art. 6
    Partile contractante vor respecta dreptul persoanelor apartinand minoritatilor nationale de a primi si comunica liber informatii, in limba lor materna. Ele vor adopta masuri legislative care sa ofere posibilitatea si modalitatile pentru persoanele apartinand minoritatilor nationale de a crea si administra propriile mijloace de informare in masa.
    Fiecare parte contractanta recunoaste dreptul persoanelor care fac parte din minoritatea nationala respectiva de a primi informatii prin emisiunile de radio si TV de la statiile de pe teritoriul celeilalte parti contractante.
    In conformitate cu legislatia lor interna, partile contractante vor asigura difuzarea regulata de programe radio si TV in limba materna a minoritatilor nationale, cu o durata corespunzatoare.
    Fiecare parte contractanta va stimula extinderea emisiunilor in limba minoritatii nationale respective, precum si accesul la programele TV si radio din cealalta parte contractanta.
    Art. 7
    Persoanele apartinand minoritatilor nationale vor avea dreptul, in conformitate cu legislatia interna, de a participa la luarea deciziilor in domenii care sunt, la nivel national, regional sau local, semnificative pentru respectiva minoritate nationala.
    Art. 8
    Partile contractante vor incuraja si vor sprijini pe teritoriile lor cercetarile stiintifice si studiile privind istoria si situatia actuala a minoritatii nationale. Ele vor sprijini participarea persoanelor apartinand minoritatii nationale la asemenea cercetari.
    Cu privire la prevederile paragrafului 1, partile contractante vor facilita accesul la arhivele disponibile, privind istoria si cultura minoritatilor nationale.
    Art. 9
    Partile contractante vor adopta masuri corespunzatoare pentru a asigura participarea egala a persoanelor apartinand minoritatilor nationale la viata economica si sociala. Ele vor adopta, dupa caz, masuri pentru promovarea dezvoltarii economice in regiunile locuite de minoritatile nationale.
    Partile contractante se vor abtine de la masuri care ar putea schimba compozitia etnica a populatiei in regiunile locuite de minoritatile nationale si care au ca scop restrangerea drepturilor si libertatilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.
    Art. 10
    Partile vor lua masuri pentru a incuraja cooperarea transfrontaliera, inclusiv in cadrul euroregiunilor, luand in considerare rolul de punte al minoritatilor nationale.
    Art. 11
    Partile contractante vor crea o comisie mixta interguvernamentala, denumita in continuare Comisia, in scopul de a promova aplicarea prezentului acord. Comisia va fi compusa din reprezentanti ai partilor contractante pe o baza paritara si va include si reprezentanti ai asociatiilor persoanelor apartinand minoritatilor nationale.
    Comisia va putea face recomandari privind masurile necesare in vederea exercitarii drepturilor membrilor minoritatilor nationale si a protectiei identitatii acestora.
    Comisia se va reuni cel putin o data pe an, alternativ pe teritoriile partilor contractante. Prima reuniune a Comisiei va avea loc in termen de 6 luni de la intrarea in vigoare a prezentului acord.
    Art. 12
    Nici un articol din prezentul acord nu va putea fi interpretat sau aplicat astfel incat sa limiteze oricare dintre drepturile deja garantate de partile contractante persoanelor apartinand minoritatilor nationale.
    Art. 13
    Nici o prevedere din prezentul acord nu va fi interpretata ca implicand vreun drept de a desfasura o activitate sau de a indeplini un act contrar principiilor fundamentale ale dreptului international, indeosebi principiilor egalitatii suverane, integritatii teritoriale si independentei politice a statelor si bunei vecinatati.
    Art. 14
    In scopul aplicarii prevederilor prezentului acord, partile contractante vor incheia acorduri si programe interguvernamentale si/sau interdepartamentale.
    Art. 15
    Prezentul acord va fi supus aprobarii, in conformitate cu procedura interna a fiecarei parti contractante.
    Prezentul acord va intra in vigoare la data primirii ultimei notificari prin care una dintre partile contractante notifica, pe canale diplomatice, ca procedura legala pentru intrarea lui in vigoare, astfel cum este prevazuta in legislatia sa interna, a fost indeplinita.
    Art. 16
    Prezentul acord va fi incheiat pe o perioada de 5 ani si valabilitatea sa va fi prelungita de fiecare data pe perioade de 3 ani, daca una dintre partile contractante nu notifica in scris, cu 6 luni inainte de expirarea perioadei respective de validitate, ca nu doreste prelungirea lui.
    Incheiat la Belgrad la 4 noiembrie 2002, in doua exemplare originale, fiecare in limbile romana, sarba si engleza, ambele exemplare fiind egal autentice. In cazul unor diferente de interpretare, textul in limba engleza va prevala.

                         Pentru Guvernul Romaniei,
                               Mircea Geoana

                          Pentru Guvernul Federal
                     al Republicii Federale Iugoslavia,
                             Goran Svilanovici



SmartCity5

COMENTARII la Legea 419/2003

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 419 din 2003
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu