Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 339 din 12 iulie 2004

Lege-cadru privind descentralizarea

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 668 din 26 iulie 2004


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    CAP. 1
    Principii generale

    Art. 1
    Prezenta lege reglementeaza principiile fundamentale si regulile generale, precum si cadrul institutional pentru desfasurarea procesului de descentralizare administrativa si financiara in Romania.
    Art. 2
    In intelesul prezentei legi, descentralizarea reprezinta procesul transferului de autoritate si responsabilitate administrativa si financiara de la nivel central la nivel local.
    Art. 3
    Procesul de descentralizare se desfasoara in beneficiul cetateanului prin intarirea puterii si rolului administratiei publice locale in scopul dezvoltarii economico-sociale durabile a unitatilor administrativ-teritoriale.
    Art. 4
    Principiile pe baza carora se desfasoara procesul de descentralizare in Romania sunt urmatoarele:
    a) principiul subsidiaritatii;
    b) egalitatea cetatenilor in fata autoritatilor administratiei publice locale;
    c) garantarea calitatii serviciilor publice oferite cetatenilor de catre autoritatile administratiei publice, independent de locul de rezidenta al acestora;
    d) stimularea competitiei ca mijloc de crestere a eficientei serviciilor publice;
    e) exercitarea competentelor de catre autoritatile administratiei publice locale situate pe nivelul administrativ cel mai apropiat de cetatean;
    f) asigurarea unui echilibru intre descentralizarea administrativa si descentralizarea financiara la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale;
    g) transparenta actului decizional bazat pe accesul cetatenilor la informatia publica si participarea acestora la luarea deciziei;
    h) asigurarea descentralizarii financiare bazate pe reguli transparente cu privire la calculul resurselor financiare alocate unitatilor administrativ-teritoriale.
    Art. 5
    Unitatile administrativ-teritoriale se administreaza in mod autonom de catre consiliile locale, consiliile judetene sau Consiliul General al Municipiului Bucuresti, care dispun de autoritate deliberativa, si de catre presedintii consiliilor judetene si primari, care dispun de autoritate executiva pentru exercitarea competentelor lor.
    Art. 6
    (1) Autoritatile administratiei publice locale beneficiaza de dreptul la experiment.
    (2) In exercitarea dreptului la experiment autoritatile administratiei publice locale pot organiza, pe durata determinata, centre-pilot pentru implementarea deciziilor cu privire la descentralizarea anumitor competente de la nivel central la nivel local, inainte de generalizarea acestora la nivel national prin legea descentralizarii privind responsabilitatile locale.
    Art. 7
    In relatiile dintre autoritatile administratiei publice centrale si locale, precum si dintre autoritatile administratiei publice locale nu exista raporturi de subordonare, potrivit legii.
    Art. 8
    Cetatenii cu drept de vot, locuitori ai unei unitati administrativ-teritoriale, pot solicita, in conditiile prevazute de lege, inscrierea pe ordinea de zi a sedintei consiliului local, consiliului judetean sau a Consiliului General al Municipiului Bucuresti a unei probleme ce intra in competenta acestuia.
    Art. 9
    La initiativa autoritatilor administratiei publice locale, pentru probleme de interes deosebit din unitatile administrativ-teritoriale pot fi consultati locuitorii, prin referendum local, in conditiile legii.

    CAP. 2
    Repartizarea competentelor autoritatilor administratiei publice locale

    SECTIUNEA 1
    Comunele si orasele

    Art. 10
    (1) Consiliul local are initiativa si hotaraste, in conditiile legii, in problemele de interes local.
    (2) Consiliul local exercita competentele prevazute de lege.
    (3) Aceste competente vor fi completate prin legea descentralizarii privind responsabilitatile locale.
    Art. 11
    (1) Primarul este seful administratiei publice locale si indeplineste o functie de autoritate publica.
    (2) Primarul reprezinta comuna sau orasul in relatiile cu alte autoritati publice, cu persoanele fizice sau juridice romane ori straine, precum si in justitie.
    (3) Primarul asigura respectarea actelor normative la nivel local.
    (4) Cazurile in care primarul are nevoie de un mandat special vor fi stabilite prin lege.
    Art. 12
    Primarul aplica hotararile consiliului local si indeplineste atributiile ce ii revin potrivit legii, solutionand operativ problemele curente ale colectivitatii care l-a ales.
    Art. 13
    (1) Primarul asigura ordinea publica si siguranta locuitorilor, prin intermediul politiei, jandarmeriei, pompierilor si unitatilor de protectie civila, care au obligatia sa raspunda solicitarilor sale.
    (2) Primarul indruma, supravegheaza si controleaza activitatea Politiei Comunitare, in conditiile legii.

    SECTIUNEA a 2-a
    Judetele

    Art. 14
    (1) Consiliul judetean are initiativa si hotaraste, in conditiile legii, in problemele de interes judetean.
    (2) Consiliul judetean exercita competentele prevazute de lege.
    (3) Aceste competente vor fi completate prin legea descentralizarii privind responsabilitatile locale.
    Art. 15
    Presedintele consiliului judetean asigura ducerea la indeplinire a hotararilor consiliului judetean si indeplineste atributiile stabilite prin lege.

    SECTIUNEA a 3-a
    Municipiul Bucuresti

    Art. 16
    (1) Consiliul General al Municipiului Bucuresti si consiliile locale ale sectoarelor municipiului Bucuresti au initiativa si hotarasc in problemele de interes pentru municipiul Bucuresti, respectiv pentru sectoarele acestuia, exercitand in acest sens atributiile stabilite de lege.
    (2) Primarul general al municipiului Bucuresti asigura ducerea la indeplinire a hotararilor Consiliului General al Municipiului Bucuresti si indeplineste atributiile stabilite de lege.
    (3) Primarii sectoarelor municipiului Bucuresti asigura ducerea la indeplinire a hotararilor consiliilor locale de sector si indeplinesc atributiile stabilite de lege.

    CAP. 3
    Cooperarea dintre autoritatile administratiei publice locale

    Art. 17
    (1) Autoritatile administratiei publice locale de la nivelul comunelor, oraselor si judetelor pot decide, in mod liber, constituirea unor organisme de cooperare intre unitati administrativ-teritoriale si sa le incredinteze o parte din competentele lor.
    (2) In cazul asocierii mai multor autoritati ale administratiei publice locale, una dintre acestea poate exercita un rol de coordonare in ceea ce priveste interesele comune, in conditiile acordului care a intervenit intre ele si ale prevederilor legale. Conditiile legale pentru realizarea acestor asocieri vor fi stabilite prin legea privind cooperarea dintre autoritatile administratiei publice locale.
    Art. 18
    Comunele, orasele si judetele pot angaja actiuni de cooperare descentralizata in cadrul relatiilor lor internationale, cu respectarea procedurilor de avizare din partea autoritatilor centrale de resort.

    CAP. 4
    Derularea procesului de descentralizare

    Art. 19
    Regulile pe baza carora se desfasoara procesul de descentralizare in Romania sunt:
    a) descentralizarea competentelor de la nivel central la nivel local se face etapizat; etapele procesului de descentralizare sunt prevazute in Strategia actualizata a Guvernului Romaniei pentru accelerarea reformei in administratia publica;
    b) crearea structurilor tehnice specifice pentru realizarea si monitorizarea fiecarei etape din cadrul procesului de descentralizare, potrivit art. 20;
    c) stabilirea masurilor in cadrul fiecarei etape a procesului de descentralizare numai dupa analiza rezultatelor etapei anterioare. Analizele si rezultatele sunt discutate public la nivelul autoritatilor administratiei publice locale si al structurilor asociative ale acestora, implicate in procesul de descentralizare;
    d) desfasurarea unor faze-pilot pentru implementarea deciziilor cu privire la descentralizarea anumitor competente de la nivel central la nivel local, inainte de generalizarea acestora la nivel national;
    e) monitorizarea rezultatelor fiecarei masuri luate in procesul de descentralizare, pe baza unui sistem de indicatori de performanta elaborat de structurile prevazute la lit. b) si aprobat prin hotarare a Guvernului.
    Art. 20
    Pentru realizarea si monitorizarea procesului de descentralizare se infiinteaza structuri tehnice specifice la nivel ministerial, interministerial, judetean si interjudetean:
    a) Comitetul tehnic interministerial, condus de ministrul administratiei si internelor in calitate de coordonator al reformei administratiei publice, asistat din punct de vedere tehnic de Unitatea Centrala pentru Reforma Administratiei Publice, care asigura coordonarea si managementul procesului de descentralizare;
    b) grupurile de lucru pentru descentralizarea competentelor, constituite la nivelul fiecarui minister si al celorlalte autoritati ale administratiei publice centrale prin ordin al ministrului sau al conducatorului acestora;
    c) comitetul tehnic judetean pentru descentralizare, constituit la nivelul fiecarui judet, care va efectua analize de impact si propuneri cu privire la descentralizarea anumitor competente; comitetele tehnice judetene pentru descentralizare participa la negocierile directe privind transferul de competente si responsabilitati de la nivel central la nivel local;
    d) comitetele tehnice judetene pentru descentralizare se pot constitui in comitete interjudetene care se intrunesc ori de cate ori este necesar, la solicitarea expresa a acestora, in cazul in care exista o problema comuna la nivelul mai multor judete.
    Art. 21
    Modul de functionare si atributiile structurilor prevazute la art. 20 vor fi stabilite prin hotarare a Guvernului, in termen de 60 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi.
    Art. 22
    Guvernul organizeaza in ultimul semestru al fiecarui an un forum pe tema descentralizarii, impreuna cu structurile asociative ale autoritatilor locale.
    Art. 23
    Guvernul supune in fiecare an Parlamentului un raport privind implementarea masurilor de descentralizare.

    CAP. 5
    Dispozitii financiare

    Art. 24
    Autoritatile administratiei publice locale beneficiaza de resurse financiare de care dispun in mod liber pentru exercitarea competentelor ce le revin potrivit legii.
    Art. 25
    Impozitele si taxele locale se stabilesc de consiliile locale, consiliile judetene, Consiliul General al Municipiului Bucuresti, dupa caz, in limitele si in conditiile legii.
    Art. 26
    Veniturile bugetelor unitatilor administrativ-teritoriale se constituie, potrivit legii, din:
    a) venituri proprii;
    b) sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat;
    c) subventii primite de la bugetul de stat sau de la alte bugete;
    d) alte venituri;
    e) donatii si sponsorizari.
    Art. 27
    Cheltuielile bugetare se inscriu si se aproba in buget pe categorii de cheltuieli grupate dupa natura economica si destinatia acestora.
    Art. 28
    Veniturile si cheltuielile bugetare se inscriu intr-un singur document pentru a se asigura utilizarea eficienta si monitorizarea fondurilor publice locale.
    Art. 29
    Veniturile proprii si alte venituri ale autoritatilor administratiei publice locale reprezinta, pentru fiecare nivel al administratiei publice locale, o parte determinanta din veniturile bugetului general al unitatilor administrativ-teritoriale, in conditiile legii.
    Art. 30
    Orice transfer de competente intre stat si autoritatile locale este insotit de asigurarea resurselor echivalente celor destinate anterior exercitarii acestor competente.
    Art. 31
    (1) Descentralizarea financiara opereaza pe baza unor mecanisme de echilibrare financiara vizand asigurarea egalitatii dintre autoritatile locale de acelasi nivel.
    (2) Sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru echilibrarea bugetelor locale se repartizeaza pe judete, in functie de criterii aprobate prin lege.

    CAP. 6
    Dispozitii finale

    Art. 32
    Prezenta lege intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.

    Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (1) din Constitutia Romaniei, republicata.

                    PRESEDINTELE CAMEREI DEPUTATILOR
                              VALER DORNEANU

                           PRESEDINTELE SENATUI
                              NICOLAE VACAROIU



SmartCity5

COMENTARII la Legea 339/2004

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 339 din 2004
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu