Anunţă-mă când se modifică Fişă act Comentarii (0) Trimite unui prieten Tipareste act

LEGE Nr

LEGE   Nr. 27 din  6 martie 1991

pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze privind statutul si modalitatile de functionare a centrelor culturale in cele doua tari

ACT EMIS DE: PARLAMENT

ACT PUBLICAT IN: MONITORUL OFICIAL  NR. 54 din 19 martie 1991


SmartCity3


    Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.

    ARTICOL UNIC
    Se ratifica Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze privind statutul si modalitatile de functionare a centrelor culturale in cele doua tari, incheiat la Paris la 26 septembrie 1990.

    Aceasta lege a fost adoptata de Adunarea Deputatilor in sedinta din 12 februarie 1991.

               PRESEDINTELE ADUNARII DEPUTATILOR
                         MARTIAN DAN

    Aceasta lege a fost adoptata de Senat in sedinta din 4 martie 1991.

                    PRESEDINTELE SENATUI
               academician ALEXANDRU BIRLADEANU

    In temeiul art. 82 lit. m) din Decretul-lege nr. 92/1990 pentru alegerea parlamentului si a Presedintelui Romaniei,
    promulgam Legea pentru ratificarea Acordului dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze privind statutul si modalitatile de functionare a centrelor culturale in cele doua tari si dispunem publicarea sa in Monitorul Oficial al Romaniei.

                               ACORD
intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze privind statutul si modalitatile de functionare a centrelor culturale

    Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Franceze, denumite mai jos parti,
    inspirindu-se din principiile si dispozitiile Actului final al Conferintei pentru securitate si cooperare in Europa, semnat la Helsinki la 1 august 1975, si a documentului de incheiere a Reuniunii de la Viena din 15 ianuarie 1989,
    luind in consideratie Acordul cultural dintre guvernele celor doua state, semnat la 11 ianuarie 1965,
    avind in vedere Acordul dintre guvernele celor doua state privind infiintarea Bibliotecii romane din Paris si a Bibliotecii franceze din Bucuresti la 25 iunie 1969,
    avind in vedere Conventia dintre guvernele celor doua state privind evitarea dublei impuneri in materie de impozite pe venituri, semnata la 27 septembrie 1974,
    au convenit asupra urmatoarelor:

    Art. 1
    Crearea de centre culturale romanesti in Franta, dintre care unul la Paris, precum si a unui institut francez la Bucuresti si a altor centre culturale franceze, in primul rind la Cluj, Iasi si Timisoara, denumite mai jos centre culturale.
    Art. 2
    Centrele culturale au ca misiune sa contribuie la dezvoltarea relatiilor dintre Romania si Franta in domeniile culturii, artei, invatamintului, informatiei in special audiovizuale, stiintei si tehnicii si de a face cunoscute direct publicului valorile si realizarile fiecareia din cele doua tari in aceste diferite domenii si, in ceea ce priveste partea franceza, cele ale francofoniei.
    Ele pot contribui la punerea in aplicare a Acordului cultural din 11 ianuarie 1965, precum si a programelor de cooperare pendinte de ministere si alte organisme publice ale colectivitatilor locale sau stabilite de societati, asociatii si alte persoane particulare din cele doua state.
    Art. 3
    Centrele culturale romanesti sint plasate sub autoritatea Ambasadei Romaniei din Franta si a Fundatiei Culturale Romane, iar Institutul francez din Bucuresti, ca si celelalte centre culturale franceze din Romania, sint plasate sub autoritatea Ambasadei Frantei din Romania.
    Art. 4
    Activitatile centrelor culturale pot sa se desfasoare in cadrul unei cooperari descentralizate in Romania si Franta. In acest scop, centrele culturale pot stabili relatii directe cu ministerele si alte organisme publice, colectivitati locale, societati, asociatii si alte persoane particulare din cele doua state.
    Art. 5
    Activitatile centrelor culturale cuprind in principal:
    - organizarea de conferinte, colocvii si alte intilniri, spectacole, concerte si expozitii;
    - participarea la manifestari culturale, stiintifice si tehnice organizate in Franta si in Romania;
    - proiectii de filme si de documente audiovizuale;
    - primirea, in cadrul activitatilor centrelor culturale, de cercetatori, scriitori, ziaristi, conferentiari si artisti, propusi de tara trimitatoare;
    - informarea asupra aspectelor culturale, stiintifice si tehnice din tara trimitatoare;
    - functionarea unei biblioteci si a unei sali de lectura, permitind consultarea si imprumutul de carti, ziare, reviste, discuri, casete, diapozitive, filme si alte documente cu caracter cultural, didactic, stiintific si tehnic oricare ar fi suportul material;
    - publicarea si difuzarea de programe informative, de cataloage si alte instrumente cu caracter cultural, didactic, stiintific si tehnic, oricare ar fi suportul material;
    - invatarea si pedagogia limbilor;
    - initierea in civilizatia tarii trimitatoare.
    Pe baza unui acord prealabil al partilor, centrele culturale pot participa si la alte activitati sau sa le organizeze.
    Art. 6
    Centrele culturale isi exercita activitatile lor cu respectarea dreptului intern al statului primitor, sub rezerva dispozitiilor prezentului acord, si a dreptului international.
    Art. 7
    Partile contractante isi acorda reciproc asistenta pentru ca centrele culturale infiintate prin prezentul acord sa fie instalate in localuri corespunzatoare.
    Art. 8
    In acord cu statul primitor, centrele culturale isi pot organiza activitatile in afara cladirilor lor si utiliza alte localuri pentru a desfasura activitati vizind articolul 5.
    Art. 9
    Partile garanteaza accesul liber al publicului la activitatile centrelor culturale, care au loc in cladirile lor sau in alte localuri, si vegheaza ca centrele culturale sa foloseasca toate mijloacele disponibile pentru informarea publicului asupra activitatilor lor.
    Art. 10
    Centrele culturale dispun de capacitatea de a transfera, in statul primitor, actele necesare functionarii lor.
    Art. 11
    Centrele culturale nu au scop lucrativ.
    In conditiile fixate prin prezentul acord si cu respectarea reglementarilor comerciale in vigoare in statul primitor, centrele culturale pot:
    - sa perceapa drepturi de intrare la manifestarile pe care le organizeaza si drepturi de inscriere la formele de invatamint si de alte activitati;
    - sa vinda cataloage, afise, carti, discuri, materiale didactice si audiovizuale, oricare ar fi suportul material, si alte obiecte in relatie directa cu manifestarile pe care le organizeaza;
    - sa intretina un bufet pentru publicul lor.
    Art. 12
    Centrele culturale beneficiaza in statul primitor pentru toate impozitele si taxele, cu exceptia taxelor provenite din servicii prestate, de aceleasi scutiri ca institutiile sau serviciile publice pendinte de bugetul acestui stat si exercitind activitati similare. Acest regim fiscal este precizat, in caz de nevoie, prin schimb de scrisori transmise pe cale diplomatica.
    Regimul fiscal al personalului centrelor culturale este reglementat de legislatia statului primitor si de dispozitiile corespunzatoare decurgind din conventia dintre guvernele celor doua state privind evitarea dublei impuneri in materie de impozite pe venituri, semnata la 27 septembrie 1974.
    Art. 13
    Centrele culturale beneficiaza, pe baza de reciprocitate si cu respectarea reglementarilor vamale in vigoare in statul primitor, de scutire de drepturi de vama si de alte drepturi si taxe datorate titlului de import:
    - mobilier, materiale si furnituri de birou necesare functionarii lor administrative curente;
    - cataloage, afise, programe, carti, discuri, materiale didactice si audiovizuale, oricare ar fi provenienta lor, sub rezerva de a nu fi vindute in statul primitor;
    - filme destinate proiectarii in localurile centrelor culturale.
    Bunurile mentionate mai sus nu pot fi imprumutate, inchiriate, oferite in gaj sau vindute decit in conditiile acceptate in prealabil de autoritatile competente ale statului primitor.
    Art. 14
    Centrul cultural roman din Paris primeste in dotare bunurile si fondurile Bibliotecii romane din Paris.
    Institutul francez din Bucuresti primeste in dotare bunurile si fondurile Bibliotecii franceze din Bucuresti.
    Acordul din 25 iunie 1969 expira in ziua intrarii in vigoare a prezentului acord.
    Art. 15
    Fiecare centru cultural este administrat de un director insarcinat sa conduca activitatile si sa asigure functionarea serviciilor sale. Directorul exercita autoritatea sa asupra intregului personal.
    Cu acordul prealabil al partilor, directorii pot fi membri ai personalului diplomatic ai misiunii diplomatice a statului trimitator.
    Fiecare dintre parti numeste personalul centrelor culturale pe care le intretine. Efectivele personalului sint fixate de comun acord. Personalul poate fi numit dintre cetatenii statului trimitator sau cei ai statului primitor sau dintr-un stat tert; in acest ultim caz, numirea trebuie sa primeasca acordul statului primitor.
    Partile se informeaza reciproc asupra recrutarii membrilor personalului pentru centrele culturale, oricare ar fi nationalitatea lor. Ele se informeaza, de asemenea, asupra sosirii si plecarii definitive a agentilor sai, precum si asupra intrarii in functie si incetarii misiunii lor in centrele culturale.
    Art. 16
    Directorul si membrii personalului centrelor culturale care vor locui temporar in statul primitor, precum si cei care sint in intretinerea lor, vor fi supusi regimului de securitate sociala si legislatiei muncii in vigoare in statul trimitator.
    Art. 17
    Fiecare parte permite membrilor personalului centrelor culturale ale celeilalte parti sa importe, cu scutire de orice drept sau taxe in termen de un an, incepind cu intrarea lor in functie, mobilier si efecte personale, precum si autoturismul lor in curs de folosinta si sa le reexporte la terminarea misiunii lor.
    Aceste dispozitii nu sint aplicabile membrilor personalului centrelor culturale care sint cetateni ai statului primitor sau rezidenti permanenti ai statului primitor.
    Art. 18
    Fiecare parte acorda, pe baza de reciprocitate, membrilor personalului centrelor culturale ale celeilalte parti, precum si sotiilor/sotilor si copiilor aflati in sarcina lor pe perioada functionarii agentului, vize (viza de intrare si vize de sejur cu intrari multiple) si titlul de sejur necesar, care sint stabilite de catre ministerul afacerilor externe al statului primitor.
    Art. 19
    Problemele privind interpretarea si aplicarea prezentului acord vor fi tratate pe cale diplomatica.
    Art. 20
    Fiecare parte va notifica celeilalte indeplinirea procedurilor necesare pentru intrarea in vigoare a prezentului acord, care va fi efectiva in ziua primirii celei de-a doua notificari.
    Prezentul acord este incheiat pe o perioada de cinci ani si se reinnoieste prin tacita reconductiune pe perioade de aceeasi durata.
    El va putea fi denuntat dupa un termen de cinci ani, in orice moment, cu un preaviz de un an.
    Incheiat la Paris la 26 septembrie 1990, in doua exemplare in limbile romana si franceza, ambele texte avind aceeasi valoare.

            Pentru Guvernul Romaniei
            Stelian Oancea

            Pentru Guvernul Republicii Franceze
            Claude Harel




SmartCity5

COMENTARII la Legea 27/1991

Momentan nu exista niciun comentariu la Legea 27 din 1991
Comentarii la alte acte
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 770 1966
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Raport 1937 2021
    Bună ziua, Știți că există o modalitate prin care puteți câștiga bani fără contact de stres (THOMAS FREDDIE) pentru un [CARD ATM] gol astăzi și să fiți printre norocoșii care beneficiază de aceste carduri. Acest card ATM gol PROGRAMAT este capabil să pirateze orice bancomat de oriunde în lume. Mi-am luat cardul de master de la un Hacker bun de pe internet, cu acest card ATM pot colecta 50.000,00 EUR în fiecare zi prin contacte: thomasunlimitedhackers@gmail.com Am fost foarte sărac, dar acest card m-a făcut bogat și fericit. Dacă doriți să beneficiați de această oportunitate de a deveni bogat și de a vă stabili afacerea, atunci aplicați pentru acest card Master, sunt atât de fericit pentru că l-am primit săptămâna trecută și am l-au folosit pentru a obține 277.000,00 EURO de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED Hackers oferă cardul doar pentru a-i ajuta pe cei săraci și nevoiași și OFERĂ ȘI ASISTENȚĂ FINANCIARĂ. obține-l pe al tău de la THOMAS FREDDIE UNLIMITED HACKERS astăzi. Vă rugăm să-i contactați prin e-mail thomasunlimitedhackers@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 441 2020
    Do you need Finance? Are you looking for Finance? Are you looking for finance to enlarge your business? We help individuals and companies to obtain finance for business expanding and to setup a new business ranging any amount. Get finance at affordable interest rate of 3%, Do you need this finance for business and to clear your bills? Then send us an email now for more information contact us now via (financialserviceoffer876@gmail.com) whats-App +918929509036 Dr James Eric Finance Pvt Ltd Thanks
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Aveți nevoie de un împrumut de urgență pentru a plăti datoria sau de un împrumut pentru locuință pentru a vă îmbunătăți afacerea? Ai fost refuzat de bănci și alte agenții financiare? Ai nevoie de împrumut sau consolidare ipotecară? Nu mai căuta, pentru că suntem aici pentru a pune în urmă toate problemele tale financiare. Contactați-ne prin e-mail: {novotnyradex@gmail.com Oferim împrumuturi părților interesate la o rată rezonabilă a dobânzii de 3%. Intervalul este de la 5.000,00 EUR la 100.000.000,00 EUR
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Decretul 226 2006
    Un împrumut financiar rapid și convenabil pe care îl poți folosi pentru orice. Rata scăzută a dobânzii este stabilă pe toată perioada de rambursare a creditului. Datorită gamei largi de împrumuturi financiare oferite, oferim tuturor împrumuturi financiare favorabile de la 50.000 la 100.000.000 CZK, aproape fiecare solicitant din Republica Cehă putând obține acest împrumut. Contract clar și ușor de înțeles, termeni clari ai serviciilor. Puteți folosi banii pentru orice aveți nevoie. Această ofertă este valabilă pentru toată Republica Cehă. Nu ezitați să contactați. E-mail: novotnyradex@gmail.com
ANONIM a comentat Hotărârea 1475 2004
    Hledali jste možnosti financování nákupu nového domu, výstavby, úvěru na nemovitost, refinancování, konsolidace dluhu, osobního nebo obchodního účelu? Vítejte v budoucnosti! Financování je s námi snadné. Kontaktujte nás, protože nabízíme naši finanční službu za nízkou a dostupnou úrokovou sazbu 3% na dlouhou a krátkou dobu úvěru, se 100% zárukou úvěru, zájemce by nás měl kontaktovat ohledně dalších postupů získávání úvěru prostřednictvím: joshuabenloancompany@aol.com
ANONIM a comentat Decretul 139 2005
    Ați căutat opțiuni de finanțare pentru achiziția unei noi case, construcție, împrumut imobiliar, refinanțare, consolidare a datoriilor, scop personal sau de afaceri? Bun venit în viitor! Finanțarea este ușoară cu noi. Contactați-ne, deoarece oferim serviciile noastre financiare la o rată a dobânzii scăzută și accesibilă de 3% pentru împrumuturi pe termen lung și scurt, cu împrumut garantat 100%. Solicitantul interesat ar trebui să ne contacteze pentru proceduri suplimentare de achiziție de împrumut prin: joshuabenloancompany@aol.com
Alte acte pe aceeaşi temă cu Legea 27/1991
Coduri postale Prefixe si Coduri postale din Romania Magazin si service calculatoare Sibiu